Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rajcsányi.gellért (ergé)

1289 bejegyzést írt és 4429 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olympia romjai Focis metaforával írom, hogy a Fidesz-vezetés is megértse: ami történt, az olyan, mintha egy elképzelt Felcsút-Real Madrid derbin véletlenül betalál a Felcsút, és ezután Ronaldóék duzzogva, minden további próbálkozást feladva, az ellenfelet szidva, meccs közben levonulnak a…..
„A történelem mindezt nem olvasta, egyszerűen nem tudott arról, hogy neki bizony vége van, kampec. Egyszer csak feltette a kezét: bocsánat, még itt vagyok, és mutatnék egy-két meglepő újdonságot. Vett egy éles kanyart, áttörte, és elsodorta a gondosan megtervezett gátakat, és kilépett a számára…..
Olyan ez, mint a friss tengeri szellő egy áporodott szobában. Mint egy hűvös vízpermet a tikkadt arcunkba. Mint egy kilátó, amiből a Föld túloldalára látsz − onnan meg vissza. Fa Nándor 93 nap alatt a saját tervezésű és építésű, Spirit of Hungary nevű hajóján megkerülte a Földet az extrém Vendée…..
Önnön farkába harap a kígyó és még dupla csomót is köt rá: nagyjából így lehet leírni e kis történet ívét, amiben csodálatosan belesűrűsödik 2017 kormányzati kommunikáción túli magyar valósága. Az egyébként is legendás homályzónákkal bíró Bács-Kiskun megyében található Izsák városa, melynek…..
America First! mondá Trump. Hungary First! mondá Orbán...
Mandiner blog ObamOut 2017.01.19 15:41:00
Nyolc év után távozik a Fehér Házból Barack Obama, az Egyesült Államok első színes bőrű elnöke. Ezzel a szimbolikus jelentőségűvé vált személyes adottsággal érkezett Washingtonba – és nyolc év után nagyjából ennyit is tud magával vinni örökségként. Ugyanis színes bőrűségén kívül egyrészt önhibából,…..
rajcsányi.gellért (ergé) 2017.01.19 19:43:12
@Herr Schnapsidee Lieferant: nem kompenzálok semmit, Trump tevékenysége most is jórészt* freakshow, holnaptól már a világ vezető hatalmának hivatalban lévő elnökeként.

*mínusz a kormányalakítása, ami reményekre ad okot, a többcsillagos tábornokok meg óriáscégek veterán vezetői talán megfogják a kezét, ha vmi hülyeséget akarna csinálni
  Sokan jövendölik manapság a feslett nyugati liberalizmus végét. Hogy a kivénhedt oroszlán ideje lejárt, karmait már manikűrözteti.  S épp' minap akadtam egy a lényeget jól megragadó írásra melynek beidézném pár mondatát:  "A nyugati liberalizmus ugyanolyan doktriner ostobaság volt, mint a…..
rajcsányi.gellért (ergé) 2017.01.17 23:23:41
@Benderik: Kedves Benderik! Szívesen felvenném veled a kapcsolatot. Írtam a minap egy levelet a blog.hu levelezési rendszeren keresztül (írhatok még egyszer, ha esetleg nem kaptad meg.) Üdvözlettel, rg
A Mandiner szerzői, mint 2010 óta minden évben, idén is évet értékelnek.Rajcsányi Gellért írása. Orbán Viktor szerint 2017 a lázadás éve lesz. Egyrészt egy hivatalban lévő és szinte teljhatalommal rendelkező miniszterelnöknek érdemes óvatosan a lázadást forszíroznia, hirdetnie; másrészt lehet, hogy…..
A filmsorozatok a korábbi megtűrt, futottak még kategóriából a 21. században egyértelműen átléptek a filmipar legfelsőbb klubjába. Pazar kiállítású, remek színészi játékú, izgalmas és összetett történetvezetésű sorozatok veszik át az egyre ötlettelenebb hollywoodi…..
Batiszkáf Egy újabb remek év! 2016.12.15 23:02:58
"A politikai élet világa csak addig terjed, ameddig az uralkodó kozmológia megengedi." (Molnár Tamás - A hatalom két arca: Politikum és szentség)Ez itt a lényeg; ehhez mérten dédelgessünk ábrándokat a demokrata politikusokkal meg pártokkal kapcsolatban. A haladás tulajdonképpen nem jelent mást, mint…..
rajcsányi.gellért (ergé) 2017.01.06 21:59:14
Szívesen hangoztatjuk, különösen az efféle migráció-sújtotta időkben, hogy mi, magyarok mindig is szilárd bástyái és megroppanthatatlan védőpajzsai voltunk a keresztény Európának − különösen a török veszedelmek idején. Nos, ez nagyjából igaz is volt Mohácsig; de utána enyhén szólva is bonyolult lett…..
Egy dodó elmélkedései az Úr 1662. esztendejében Mauritius szigetén − bár a dodó sem az Úrról, sem a maga helyéről és idejéről nem tud semmit. És valójában nem is elmélkedik már semmiről.   Új napra virradtunk hát a bőség birodalmában. Itt mindig süt az áldott Nap, ha nem süt, akkor meg az áldott…..
Egyáltalán nem új keletű a keleti nyitás és annak megideologizálása a magyar közéletben: a turanizmus eszméje két évszázada foglalkoztatja a hon nagyobb és kisebb elméit. Ablonczy Balázs most kötetet szentelt a turanizmus kutatásának. Keletre, magyar! címmel jelent meg Ablonczy Balázs történész, az…..
Annyi szó esett a napokban a PISA-tesztről − hát fogtam magam és kitöltöttem egyet, életemben először, hogy lássam, van-e még annyi sütnivalóm, mint egy 15 évesnek. A feladatot sikerrel abszolváltam, 100 százalékos eredménnyel. Erre nem büszkülök – egy komolyabb matek érettségi feladatban például…..
Egy: meghalt egy véres kezű kommunista diktátor, bizonyos Fidel Castro. Kettő: a Castro halálát követő nemzetközi nyilatkozatok között akadtak karakán ítélkezések (mint Donald Trumpé); és voltak agyzsibbasztó, felháborító, szenvelgéssel vegyes bazsalygások, mint a liberális poszterfiú kanadai…..
rajcsányi.gellért (ergé) 2016.11.28 15:06:49
@bbjnick: köszönöm kommentedet.

Szerintem igenis van egy nem túl egzakt, de azért behatárolható szabadságmérce, benne a politikai, gazdasági, lelkiismereti szabadság mértékével.

Ezen a mércén a világ mindegyik országát meg lehet mérni.

Biztos, hogy Kuba nagyon hátul kullog ma a sorban, talán hátrébb, mint Batista Kubája.

És bizonyos, hogy egy Chile jóval följebb van ezen a listán. És az is biztos pl, hogy a Chávez előtti Venezuela is följebb van a listán, mint a mai venéz csődtömeg.
rajcsányi.gellért (ergé) 2016.11.28 22:03:41
@Lucius Flavius Silva Nonius:
én speciel megnéztem volna magamnak az Augustus, vagy épp a Hadrianus, Antoninus Pius, Marcus Aurelius alatti Rómát, a Pax Romana csúcsidőszakában :)
Mandiner blog Populista-e vagy? 2016.11.24 14:21:00
Jön föl a populizmus! − hallatszik a felkiáltás/jajszó sokfelől manapság, a politika és politikusok új hullámának láttán. E sorok íróját is meg-megkérdezik erről a témáról, s van is miről vitatkozni. Mondjuk első körben arról, mi is az a populizmus; aztán arról, hogy problémás-e egyáltalán ez a…..
A hajnalban körvonalazódó eredmények alapján ebben a pillanatban igen nagy esély van arra, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A hogyanokról és miértekről mostantól nyilván elképesztő mennyiségű elemzés fog születni a világ körül. Néhány alapvető magyarázatot azonban…..
Azért az is előfordulhat majd, hogy háromszor veri ezt Döbrögi uraság Lúdas Matyin vissza. Az alkotmánymódosítás mai bukása napi vereség a Fidesznek, de hosszú távon bőven nyerésre tudja hozni ezt az ügyet. Ezzel szemben a narratívák elvaduló háborújában a Jobbik inkább csak a migráció újdonsült…..
Hipnotizáltan olvastuk a Quaestor-sztori újabb részleteit a 444-en, hogyan is tüntetett el ostoba befektetésekkel és szimpla kitalicskázásokkal mintegy 200 milliárd forintot a különös cégbirodalom különös vezetősége − különös tekintettel a cégcsoport második embere, Kámory Ferenc írásbeli…..
Már nem a bányászbéka segge alá, inkább a Föld középpontja felé tart az amerikai elnökválasztási kampány színvonala − mondhatjuk az elmúlt napok és hetek mindenoldali botrányai után. Donald Trump és Hillary Clinton az elnökválasztások történetének legnépszerűtlenebb jelöltjei közé tartoznak: az idei…..
rajcsányi.gellért (ergé) 2016.10.10 10:46:31
Nagy vita alakult ki Gerő András Mandinernek adott nagyinterjúja után. A történész szerint Ferenc Józsefnek − történelmi bűneinek elismerése mellett − szobrot kellene állítani; és mindenkinek jobb lett volna, ha a Habsburgok tovább uralkodhatnak az I. világháború után. Természetesen rögtön…..
rajcsányi.gellért (ergé) 2016.10.07 11:17:43
A népszavazás után a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nevű, nagyjából egyszemélyes viccegyletről beszélgettünk a szerkesztőségben. Éppen nyúltam volna a billentyűzethez, hogy írni kezdjek róluk, jött a hír, hogy tényleg politikai erővé alakulnak és indulnak a választásokon. Orbán Viktor erre a hírre…..
Ami soha nem volt kérdéses a kvótanépszavazáson, az a Nem szavazatok jelentős arányú győzelme. Én is nemmel szavaztam, megírtam, miért: megnéztem a népszavazási kérdést, és a migránskvótáról, a szuverenitási dilemmákról megvolt a véleményem − és megvolt egy éve is. Ami kérdéses volt, az a részvétel…..
Mandiner blog Nem. Pont. 2016.09.29 10:51:00
Van itt egy történelmi fejlemény: tömeges, jelentős részben ellenőrizetlen migráció Európába. Támogatom ezt a folyamatot? Nem...
Mintha ezzel szeretnének védjegyet kreálni maguknak – a csehek számtalan példáját adják különutasságuknak. „Németek” a szlávok között, pogányok a keresztény Közép-Európában, euroszkeptikusok az integráció hurráoptimista csúcsán, pacifisták háború idején. A csehországi politikai élet a jelek szerint…..