Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tibi_75

25 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elmúlt a Karácsony, újra elkezdődött az iskola, és persze az első kérdések között merült fel, hogy ki mit kapott. ...és ugyanezt folytatva otthon, hogy mi miért nem kaptunk olyat? Például egy Virtuális Valóság Szemüveget, magyar nevén VR (Virtual Reality) szemüveg. Vagy doboz, akárhogy is…..
Tibi_75 2018.01.24 10:38:58
@Szetya: Köszi, kipróbáljuk.
Ilyen kérdéseket szoktam kapni az ismerősi körben olyanoktól, akik kevésbé járatosak a kütyük világában. Pedig pont ezt a kérdést kell leginkább laikusként megközelíteni, főként ha kisgyerekekről van szó, mondjuk általános iskola alsó tagozat (4. osztályig) bezárólag. Alsó határt pedig nyilván a…..
Gyakorló apaként eljött az idő, amikor már a gyerekeim nem csak  az általam mutatott eszközöket szeretnék kipróbálni és velük játszani, hiszen van saját életük, saját barátaik, és látnak ezt-azt itt is ott is. Meg tudják nyitni a YouTube-ot, tudnak keresni, befolyásolja őket a digitális világ. A…..
Legtöbbet felmerülő kérdés, hogy mi újság a talajvízzel, mekkora gond, stb. Ezt szerencsére nem nagyon tudom, mert nálunk nem okoz problémát. Ha érdeklődésre tart számot, rendszeresen lellenőrzöm / lefotózom a vízaknát . Itt a legutóbbi állapot, kíváncsi leszek, hogy alakul majd idővel.  ..
Ha lesz rá érdeklődés, akkor azokat a tapasztalatokat fogom leírni, hogy milyen itt élni, így 2 és fél év távlatából. Milyen a közlekedés, milyen a forgalom, mi zajos, mi nem, mi van a belvízzel illetve van-e egyáltalán, hogyan alakul a környék látképe, állapota, miket hallani a fejlesztésekről,…..
Tibi_75 2016.09.17 09:19:01
@monika13:
Szia! Talajmechanikai vizsgálat alapján lehet megmondani, hogy milyen alap kell.
Az, hogy pontosan hol van villany illetve gáz, azt meg kell érdeklődni akár a telektulajdonosnál, akár a közműcégeknél.
Nálunk pl. (Lugosi utca) a gáz és a szennyvíz a telken belül volt, a villany és a víz az utcán, onnan be kellett egyénileg hozni (nyilván akkor már órástól, mindenestől bekötni az építkezéshez).
Kedves Olvasók! Tibi, a blog szerkesztője, (eddigi egyedüli) írója megadta az engedélyt, hogy én is posztoljak a blogra, mivel mi is a Harmatosvölgyben fogunk építkezni 2016 nyarán. Előrebocsátom, hogy Tibihez képest nagyon szószátyár vagyok. :) A motivációm pedig az, hogy az én tapasztalataim…..
A mai nappal elkezdődött az építkezés!A kútpontok (17db) majdnem készen is lettek, néhány darabot kell még szintbe állítani...
Tibi_75 2013.05.06 15:26:45
@Z0Li: Hello!
Erre azért nehéz válaszolni, mert nem tudom, hogy az én házam alapja mennyibe került volna, ha nem kútalapra épül! :)
De ami biztos, hogy 17 kútpont kellett, kb. 1m átmérő és kb. 2m mély. Ez még nem veszélyes, de ugyebár ezeket a pontokat 'össze kellett kötni' felül (vasbeton gerenda rácsozat), amibe ment egy "kevés" vas, ez teszi húzósabbá az ilyen fajta építkezést.

Ha még konkrétabban érdekel, akkor tudok - ha nem is összegeket (mert már nem is lenne értelme) - pl. vasmennyiséget / méretet megadni, az jó kiindulási alap lehet nagyon durva számolgatáshoz.
A víz, föld, fű ha nem is a három alapelem, de sokszor felmerül kérdésként ismerősök és ismeretlenek között is.Víz, azaz belvíz. Nagy esők után sem találkoztam már mostanában vele. A vízakna alján van valamennyi, de nehéz eldönteni, hogy a kerti csap elzárója ereszt, vagy…..
Az első tél, az első nagy hó.És... mi hiányzik a képről? Tudom, tudom, a ház szigetelése. :) Az majd jövőre, bár így sem volt veszélyes a gázfogyasztás, az Ytong illetve a padló és mennyezetszigetelések jól működnek, bár nem tökéletes, a sarkok gyorsan nedvesednek.De…..
Tibi_75 2012.04.23 20:01:00
Tibi_75 2012.04.26 00:10:18
@fazy: Köszönöm, de azóta már nagyjából az is elkészült!
Tibi_75 2012.05.14 14:26:11
@fazy: Köszönöm!
Itt a tavasz, megindulhatnak a kinti munkálatok. Ha kicsit körülnézek a környéken, akkor azt látom, hogy az úrhidai úti körforgalom mellett lévő ősfás részből nem sok maradt sajnos, de ezek a fák már eléggé korhadtak voltak, s így nagyjából kitisztították ezt a részt is.…..
...hááát, mintha eltelt volna egy kis idő a legutolsó bejegyzésem óta.Ez nem azt jelenti, hogy a ház nem készült el, ne költözünk volna be és nem élnénk az új családiházas életünket itt Fehérváron, a Maroshegyen (Harmatosvölgyben), csak valahogy elfogyott a szabadidőm, s nem…..
Lassan összeáll a konyhabútor is, közel a beköltözés ideje! :)    ..
Lassan belül kezd lakható házzá válni az építményünk!..
Vízvezeték, szennyvíz, gáz külső bekötése.Hát itt volt szükség némi földmunkára, amelynek nagy részét egy bobcat végezte el, de azért akadt ásási és lapátolási feladat is...
Elkészült az aljzatbetonozás is. ..
10cm lépésálló hőszigetelés, vasháló, padlófűtés becsövezése. Megint nem lehet mászkálni a házban, de lassan azért alakul.....
Felkerült a cserép is.Ezután volt egy kis "hatásszünet", kellett intézni a készültségi fognak megfelelő értékbecslést, hitelfolyósítást, miegymást. Végülis nem volt veszélyes, 1-2 hét volt, amig volt egy kis szusszanásnyi idő...
Lesz egy kémény is a később megépítendő kandallónak. Lassan emelkednek a közfalak is 10-es Ytongból...
Májusban elindult a tetőfedés, közben volt egy kis tereprendezés is, kb. 30cm-re fel lett töltve a terület...
 Megkezdődött a falazás. Először fel lett daruzva szinte az összes tégla az alapba, a kimérés után már rakták is a falat.A felső sor U alakú Ytongból készült, amibe a koszorú be lett vasalva illetve ki lett öntve betonnal.  ..
A gerendarács közé töltőföld kell, rá a kavics, fólia, vasháló és jöhet is a beton.  Halad az alapozás rendesen, a vasárnapi eső medencévé varázsolta a helyet, de szerencsére mostmár jó idő van. Készen lett a gerendarács vasalása és ki is öntötték…..
Kicsit visszamenő jelleggel archíválom tömören a történteket.Hát a generálkivitelezős megoldás mindenképpen kényelmesebb és tervezhetőbb lenne, de az árkülönbség miatt ezt a kivitelezési módot elvetettük. Így marad a saját szervezés, és az összehasonlíthatatlan…..
Az építkezők 99%-nak gondolom az ár a legfontosabb tényező. Mert álmondhatunk akármilyen szépet ha nincs rá pénzügyi fedezetünk. Az ember ilyenkorra már végignézte a bankok / hitelügyintézők honlapjait, hogy hol mennyit/mennyiért és milyen feltételekkel adnak.Az első…..
Kész a terv, néhány egyeztetés után sikerült a megálmodott, majd a kompromisszumok által megcsonkított alaprajzra rámondani az igent. Minden van benne, amire szükségünk lesz. Minden, de semmi sem nagy. Nettó 98nm. Egy nappali, egy hálószoba (egész szoba), és három fél szoba.Így…..
Először körbejártuk a generál kivitelőzős, 'majd mi meg is tervezzük' megoldást, ami kényelmesnek tűnt, de esély sincs a valós ár összehasonlítására, hisz konkrét terv nélkül mindenhol csak körülbelüli árat adnak meg, ami a végén változhat.A területet ismerve - és a…..