Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pirx pilóta

0 bejegyzést írt és 193 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sziasztok! Elkészült a legújabb óceánjárós képgyűjtemény. A képek kiválogatásánál igyekeztem ügyelni arra, hogy ne legyenek ismétlések, bár értelemszerűen néhány eseményt muszáj volt újra megemlítenem a leírásokban. Az előző részeket itt találjátok:  Első rész - Második rész - Harmadik rész.  Jó…..
Pirx pilóta 2022.03.19 12:46:19
@gigabursch: a "mentsük meg az örg hölgyet" mozgalomnak épp Magyarországon van egy érdekes projektje, az MS Beloiannisz felújítása. Persze közel sem ilyen léptékben, de hazai viszonyok közt azért nagy vállalkozás. Én szorítok nekik. www.facebook.com/msbeloiannisz
1930. Az első automata tőzsdei árfolyamkijelző-fal egy New York-i brókerházban..
Pirx pilóta 2020.06.28 22:41:59
@bioLarzen: érdekes ez a "kiskampó" kifejezés... mintha a szüleim (én xennial vagyok) generációjának kiskrambó szavának torzulása lenne, ami meg, gondolom, a kis krampusz szlengesítése volt. Mindenesetre elég súlyos asszociációkra ad lehetőséget...:)
 1922. A későbbi brit uralkodó, VIII. Eduárd szamurájöltözékben, Japánban tett látogatása során..
Pirx pilóta 2020.06.15 10:58:53
@cicmen: Nem hinném, hogy lózung lenne... szinte minden konfliktusnak vannak (vélt vagy valós) messzire nyúló gyökerei, sőt, a világ tele van olyan eredendő konflikusokkal, amelyeket felelős vezetők vagy kezelni és tompítani próbálnak, vagy politikai haszon reményében tovább szítani, berobbantani. A délszláv állam(ok) történetében nyilván mindig is ott volt a kódolt konfliktus, de hogy ez épp így, épp akkor robbant ki, az nagyban az akkori politikai vezetőik mocska. És nekem tök mindegy, hogy a családommal együtt azért találom magam hasonló helyzetben, mert egy évszázados feszültséget látta hasznosnak valamelyik felelőtlen politkus eszkalálni, vagy egy frisset kreált. A végeredmény ugyanaz...
Pirx pilóta 2020.06.15 14:34:34
@cicmen: igen, valahogy így...:(
Az 56-os (illetve egy ideje a 61-es) villamos a főváros számos tömegközlekedési folyosójához képest minőségi szolgáltatást jelent. Persze nem egy maglev, de elviselhető sűrűségben közlekedő, normális minőségű járművekkel juttatja el az utasokat Hűvösvölgyből a Kalefra, illetve onnan vissza. Nem…..
Pirx pilóta 2018.08.14 12:04:54
Fantasztikus képek, fantasztikus cikk, köszönöm! 1981 és 84 közt minden nap a Nagyhídnál lévő lakásunktól a Nyúl utcánál lévő óvodámig ingáztam vele - amikor épp közlekedett... rajongtam az öreg kocsikért, különösen, hogy a gyakorlatilag nyitott vezetőállás lehetővé tette egy érdeklődő óvodásnak, hogy barátkozzon az arra nyitott vezetőkkel. Amíg voltak pótkocsik, azokat is szerettem a fapadok miatt, legalábbis nyáron... Aztán tényleg egyre inkább akadályversennyé vált a villamoson való közlekedés, sokszor inkább felgyalogoltunk a Szerb Antal utcán a fekete 56-os buszhoz a Hűvösvölgyi - akkor Vörös Hadsereg - útra, a villamos megmaradt kényelmes, nem sietős délutánokra, kalandnak.

Egy megjegyzés: a kép, amin a HÉV-eredetű mozdonyok szerepelnek, szerintem nem a Nagyhíd fölött, hanem alatta, a Zuhatag sor fölött készült. A rézsű itt kezd ennyire emelkedni, hogy a Nagyhídhoz érve már a magas töltés oldala legyen.

Egy témát ugyan nem érintett a cikk, de érdekes lenne nagyon. A pályafelújítás során a műtárgyak egy része is megújult. Sajnos, a Nagyhíd szerkezete is, amely előtte még az eredeti vasszerkezet volt, a felújítás során viszont az akkor még általánosan elfogadott műemlékvédelmi charták szellemében egy új, nyers vasbeton szerkezetként épült újjá.

Később akkor történt jelentős felújítás a viszonylaton, amikor megjelent a "BKV Plusz" szolgáltatás, többek közt itt is. Jöttek a felújított Tátrák, és velük együtt némi látványos műszaki megújulás is a vonal mentén: például az évtizedek óta romos, a felvezető lépcsőket megvilágító nagyhídi kandelábereket ekkor építették újjá. Sajnos, a környék túlmozgásos fiataljai azóta is rendszeresen széttörik az elérhető magasságban lévő lámpatesteket...:(
A vasúti közlekedés a filmipar figyelmét is már korán felkeltette, rengeteg filmben szerepelnek vonatok és vasútállomások. Néha azonban a vonat olyan kiemelt szerepet kap, hogy egyike a film főszereplőinek, nélküle a film cselekménye egészen másképp alakulna vagy akár a bonyodalom meg sem…..
Szinte minden, háborúban résztvevő nemzet hadereje fel tud mutatni olyan alakulatot vagy éppen fegyvernemet, amely az adott konfliktusban kiemelkedő katonai teljesítményt nyújtott, s amelyre az utókor később tisztelettel és megbecsüléssel emlékezik vissza. Mexikónak ott van a Szent Patrik-zászlóalj,…..
Hét tenger Jenő herceg végnapjai 2020.02.02 15:18:11
A hadihajók iránt érdeklődők szűk hazai tábora számára kiemelt jelentősége van a Tegetthoff osztályú csatahajóknak, hiszen ha nem is töltöttek be említésre érdemes szerepet a haditengerészetek történetében, mégis ezek voltak az egyetlen dreadnoughtok, melyek kapcsolódnak a magyar történelemhez.…..
Pirx pilóta 2020.02.05 10:41:17
@gigabursch: Kivéve, ha épp a te hajódat lőtte fenékbe egy olasz motorcsónak, merthogy a besorozott legénységi állomány jellemzően nem tudott úszni...
Inno-anno A legpusztítóbb fegyver 2017.04.03 05:13:00
A történelem viharai és szűkös itthoni lehetőségeik miatt a magyar feltalálók közül igen sokan külföldön tudtak csak érvényesülni. A legjobb példa erre Teller Ede, aki az Egyesült Államokon kívül nem sok országban hozhatta volna létre félelmetes találmányát, a…..
Inno-anno A gépek rendszerezője 2019.01.03 05:22:00
A feltalálókra általában találmányaik okán emlékezik az utókor, de Pattantyús-Ábrahám Géza esetében nem ez a helyzet. Jóllehet neki is voltak technikai újításai és szabadalmai, legnagyobb erénye az a folyamatos és önzetlen erőfeszítés volt, amivel a magyar mérnökképzést felvirágoztatta. 1956-ban,…..
A Prága és Brno* közötti autópálya eredetileg csehszlovák terv volt. Európában már a huszas években divatba jött a autópályák építése, a harmincas évekre pedig néhány ország (főleg Német- és Olaszország) már egészen komoly hálózattal rendelkezett, sőt. folyamatosan új szakaszokat épített.   Az…..
Pirx pilóta 2018.10.09 23:01:07
@prokee: Az egyik tárnához, a Teréz-tárnához vezetett 1912-től, keskeny nyomközű bányavasút járt rajta. A tárnát viszont elég hamar lezárták az egyik korai bányaválság idején, a húszas évek végén, azután a völgyet, amit áthidalt a viadukt, folyamatosan feltöltötték meddővel. Egy idő után a hídhoz kapcsolódó alagutat berobbantották, a hidat pedig teljesen elfedte a meddő, pedig 18 méter magas volt a legmagasabb pontján, és 200 m hosszú, a Köröshegyi-völgyhíd építéséig Közép-Európa legnagyobb vasbeton hídja volt! Évekkel ezelőtt mozgalom indult a (legalább részleges) bemutatásáért, végeztek kutatóásatást, és pár méter mélyen meg is találták a vasbeton szerkezetet.
1881. szeptember. A washingtoni Fehér Ház feketébe öltöztetve az elnök James Garfield halála után..
Pirx pilóta 2018.09.24 13:59:12
@Ches Desmond: Igen, Lully volt az (a Napkirály udvarában szolgált, de valóban olasz volt). Pár éve készült róla egy egész jó kosztümös film, "A király táncol" címmel.
Talán nektek is feltűnt, hogy idén nem tartunk nyári szünetet! Továbbra is minden héten legalább két, vadonatúj bejegyzést kaptok, ősztől pedig nagyobbacska változások jönnek, és beindul a nagyüzem. 1890-es évek, USA. Mormon hívők börtönben, akik nem voltak hajlandóak lemondani a többnejűségről.…..
Ha van műfaj, amit sosem fenyegetett a margóra kerülés, az a vígjáték, de ebben nincs is semmi meglepő, hisz ki nem szeret nevetni? Ez alól a mi nemzetünk se kivétel, a legnézettebb mozifilmek között így tartja magát nálunk évtizedek óta előkelő helyen példának okáért a Nicsak ki beszél! olyan…..
Pirx pilóta 2017.05.07 21:49:40
@Sigismundus: ehhez a témához inkább Jarmush Éjszaka a Földön. c. filmje jó nosztalgiázni!
Neil Gaiman régi és új istenek harcáról szóló kultregényét Bryan Fuller, a Hannibal egyik alkotója vitte képernyőre a Starz nevű amerikai kábelcsatorna megbízásából, és az előzetesből is látszik, hogy nem sokat finomított az alapanyagon - ahol vérnek kell folynia, ott fog, patakszámra. A…..
1980. Toronto, Kanada. A szovjetek afganisztáni bevonulása elleni tiltakozásul a helyi töltőállomás tulajdonosa nem hajlandó megtankolni a szovjet gyártmányú Ladákat  ..
Mivel néhány hete a tematikus szovjet Napi érdekes végén elsöprő többséggel szavaztatok a folytatásra, így jöjjön az Észbontó Szovjetunió második része! Megint több, most 27 képpel. 1920. H.G. Wells találkozója Leninnel  ..