Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kelet-europa

243 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves olvasóink! A mai nappal ez a blog megszűnik. Hasonló tematikával, de megújult formában folytatódik a történet máshol. Katt ide! Üdvözlettel, A szerk...
Április 23-án, szerdán az ELTE BTK Kari Tanácstermében tartott előadást Rudolf Chmel: Egy közép-európai polgár a közép-európai összetartozásról címmel. Az ismert szlovák irodalomtörténész, politikus korábban számos írásában kifejtette, hogy miért is tartja magát…..
A Felvidék – Horná zem Vladislava Plančíková vizsgafilmje, amelyen hat éven át dolgozott. A rendező dédszülei Tótkomlósról áttelepült szlovákok, akik életük végéig visszavágytak szülőfalujukba. A második világháború utáni „szlovák–magyar sakkjátszmáját”…..
Tisztelettel meghívjuk Önt Rudolf Chmel előadására, és könyvének bemutatójára I.EGY KÖZÉP-EURÓPAI POLGÁR A KÖZÉP-EURÓPAI ÖSSZETARTOZÁSRÓLcímmel az ELTE BTK Kari Tanácstermébe (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/a)2014. április 23-án 14.00 órára II.JELEN ÉS…..
Szeretettel várunk mindenkit a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében megrendezésre kerülő lengyel programokra, a könyvfesztivál ideje alatt, 2014. április 24. és 27. között! PROGRAMOK: Szymborskától szeretettel (kiállítás)2014. április 23. (szerda) 18.00 –…..
Közelednek az európai parlamenti (EP) választások. A lengyel választókat általában kevéssé hozza lázba az EU-választás. 2004-ben mindössze 20,9%-os, 2009-ben pedig 24,53%-os részvételt mértek. Az alacsony érdeklődés azért is furcsa, mert az „Egy évvel a 2014. évi európai…..
Hašek - Hrabal - Kundera a cseh irodalom szentháromsága. Közülük most Hrabalt ünnepeljük, aki éppen most lenne 100 éves. Konferenciák, kiállítások, filmvetítések és kvízjátékok mind-mind Hrabalra emlékeznek. Tegyük hozzá: jogosan. Miklós Dániel azonban arra hívja fel a…..
A mai nappal kezdetét veszi a Hrabal Söröző kvízjátéka. A századik születésnapig azaz március 28-ig tartó játékban naponta feltesznek egy-egy kérdést és a megfejtők között minden alkalommal kisorsolnak egy-egy doboz Postřižinské Jubileum sört. FONTOS! A sorsolásban csak…..
A Cirko film forgalmazásában 2014. március 20-tól a magyar mozikban is látható Andrzej Wajda Oscar-díjas lengyel filmrendező legújabb filmje, "Wałęsa - A remény embere" (Człowiek z nadziei, lengyel, magyar felirattal, 2013, 127 perc). Az alábbi írás felvázolja azokat a történelmi…..
"Igaz pillanatok" címmel cseh filmnapokat rendez az Örökmozgó Filmmúzeum március 16-18-án. Agnieszka Holland Olthatatlan, Jan Svěrák Csereüvegek, Saša Gedeon Indián nyár, illetve A Félkegyelmű visszatér című történeteit a kesernyés, édes-bús hangulat, az élet apró…..
Az ELTE BTK cseh szak, a Szent-Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány, a Szláv Textus és a Cseh Centrum Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulója alkalmából „Hrabal 100 – Túlságosan csendes születésnapi party“ címen nemzetközi konferenciát…..
Lengyelországgal kapcsolatos szócikkíró verseny a magyar Wikipédián! A Wikimédia Magyarország Egyesület és a budapesti Lengyel Intézet Lengyelországgal kapcsolatos témákban szócikkíró versenyt hirdet 2014. március 1. és április 30. között. A projekt partnerei a Wikimédia…..
2014. február 27-én került sor a budapesti Lengyel Intézet és a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége közös programsorozatának második találkozója, melynek különleges vendégei Bogdan Borusewicz a Lengyel Köztársaság Szenátusának elnöke, a lengyel demokratikus ellenzék…..
A 2013. április 5. és 13. között megrendezendő 20. TITANIC Nemzetközi Filmfesztiválon számos kiváló cseh film is látható lesz. A pontos időpontok és helyszínek később... Íme:   Ve stínu (David Ondříček) http://www.imdb.com/title/tt1860359/   Příliš mladá noc…..
A mai Csehország. Bevezetés a Cseh Köztársaság tanulmányozásába címmel írt könyvet Mészáros Andor történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára;. A kötetet március 7-én mutatták be a budapesti Cseh Centrumban, ahol jelenleg egy fotókiállítás is megtekinthető Prága…..
Mit ér egy könyv, ha szláv író tollából származik?  Beszélgetés a szláv irodalmak magyarországi kiadásáról, publicitásukról olvasottságukról. A Szláv TeXtus elkészítette a 2012-ben szláv szerzőktől magyar nyelven kiadott könyvek listáját, melynek eredményei…..
Amit mindig tudni szerettél volna a szláv irodalmakról. Hát most itt van. Fiatal szlavisták jóvoltából most létrejött egy hiánypótló kalauz a szláv textusok tengerében. Könyvrészletek, műfordítások, esszék, interjúk, aktuális hírek, események minden mennyiségben…..
A köztévé hőskultuszt épített volna, de amikor elkészült a film a valóságról, akkor elutasította annak bemutatását. A film 2003-ban készült, de ma 10 évvel később talán még fontosabb megnézni. Ma az MTA történészei hőskultuszt teremtenek, felmentik a Horthy rendszert és…..
Messidor még a Malév-csőd idején vásárolt 3 szuperakciós repülőjegyet a Wizzairtől 8400 forintért. Pár héten belül kiderült, hogy nem létező járatra foglaltak, de máshova is mehetnek ugyanannyiért. Így csak most, indulás előtt, a beszállókártya kinyomtatásakor derült ki,…..
A Kelet-Európa története tanszék doktoranduszai szeretettel meghívják Önt a Történelem és emlékezet: a nemzeti mítoszok funkciója és szerkezete című konferenciára. A konferencia helyszíne: ELTE-BTK Kari Tanácsterem, Múzeum krt. 4/a fszt. 39. Időpontja: 2012. október 5.…..
Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál   A projekt célja az európai polgárság és demokrácia népszerűsítése a fiatal generációk körében, országokon átívelő tematikájukban összekapcsolódó rendezvények: filmvetítések, tudományos előadások és találkozók formájában.…..
M E G H Í V Ó A Magyar Külügyi Intézet tisztelettel meghívja Önt és a téma iránt érdeklődő munkatársait a következő "Kávé és Külpolitika" rendezvényére, melynek címe:    „Szerbia az elnökválasztás után”   Előadók: Szilágyi Imre, tudományos főmunkatárs,…..
2012. szeptember 13-15. között második alkalommal szervezik meg Krakkóban a Lengyelország Történelme Külföldi Kutatóinak Kongresszusát (II Kongresu Zagranicznych Badaczy Dziejów Polski). Az ötévente megrendezésre kerülő kongresszusra a világ minden tájáról érkeznek kutatók…..
A budapesti Lengyel Intézet tisztelettel meghívja ÖntArtur Domosławski:A háborúk és forradalmak költőjeKapuściński non-fictioncímű könyvének bemutatójára, május 22-én,  18 órára az Európa Pontba (Millenáris, Budapest, Lövőház u. 35.). Ryszard Kapuściński, akinek…..