Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LaHaine

0 bejegyzést írt és 184 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
channels.comKOMMENTÁREgyszer már azt hitte, eljött a történelem vége. Tévedett. Aztán búcsút intett a neokonzervatívoknak, s Obama mellett tette le voksát. Most a magyar politikával foglalkozik – jó szándékkal, de bizony felületesen.   Tulajdonképpen…..
Tisztelt Praxis! 33 éves vagyok, eddig semmiféle egészségügyi problémám nem volt, így a tapasztalataim is átlagosnak voltak mondhatóak az egészségügyről. Tudtam, hogy sokat kell várni, hogy vannak gondok, de azt vettem észre, hogy az orvosok erőn fölül teljesítenek és jól…..
LaHaine 2011.05.15 16:00:59
@adamantium:
aha, ezek szerint az intenzíves orvos egyedül objektív, aki jól látja a beteg valós állapotát, a többi meg szakmailag nulla. nagyjából ez következik a abból amit írsz.
LaHaine 2011.05.15 16:14:31
@adamantium:
hát figyelj, te felvennél az intenzívre egy lábon járó beteget, akinek mellkasi fájdalmai vannak, elszállt a vérnyomása és gyalázatos az EKG-ja?
Az előző bejegyzésben foglalkoztam azzal, hogy miért nem lehet, vagy nem célravezető gárdamódszereket alkalmazni egy kisebb-nagyobb bűncselekményekkel erősebben fertőzött területen. A mai bejegyzés a félelemkeltés következményeivel foglalkozik, a teljesség igénye nélkül. Mivel…..
LaHaine 2011.05.07 07:55:46
Ezekben a falvakban a helyi normák (pl. nyugodtan lehet terrrotizálni a helyi idős magyar lakosságot) felülírják az univerzális normákat (pl. nem rabolom ki a szomszéd öreg nénit). Mivel a lassan és nehezen változó normarendszert nem lehet egykönnyen megmegváltoztatni, egyedül hatalmi eszközökkel lehet fellépni az ilyen nagymértékben elterjedt normaszegéssel szemben. A hatalom definíciója alapján (rá tudom kényszeríteni másokra az akaratomat) nem feltétlenül követeli meg, hogy egyben legitim is legyen (rendőrség), úgy tűnik tehát, a gárdamódszerek akár hatákonyak is lehetnek a helyi deviáns magatartás megrendszabályozásában, amennyiben megfelelő erőt demonstrálnak a helyiekkel szembem. Fellépésük természetesen a csoportkohézió erősödéséhez vezet, de ha csoport nem képes megfelelő ellenhatalmat felmutatni, akkor a gárda fellépése elvben a deviáns cselekdetek csökkenéséhez vezethet. Amennyiben a cél a helyi “cigánybűnözés” visszaszorítása, és a rendőrség nem képes vagy nem akarja biztosítani a helyiek biztonságát, akkor a gárdaszerű félkatonai szervezetek hatékony eszközök lehetnek erre. És ne feledjük, a kisebb-nagyobb bűncselekmények sok esetben a helyi nemcigány idősek és gyerekek megfélemlítését, kirablását és elnyomását jelentik, akár éveken keresztül.

Szerintem a kérdés sokkal inkább az, hogy (1) a rendőrség miért nem végezte eddig a dolgát ezeken a településeken, (2) a rendőrség (állam) hogyan engedheti át az erőszak monopóliumát a félkatonai egységeknek, (3) hogyan juthatott el a magyar társadalom 2011-re odáig, hogy a többségi társadalmban egyáltalán felmerüljön az, hogy a félkatonai szervezetek legitim módon működhetnek és csinálhatnak rendet a rendőrség helyett.

Ezek a kérdések sokkal mélyebb problémákra utalnak, mint amiket a poszt írója felvet és jóval túlmutatnak a jelenlegi Fidesz kormányzat politikáján. A fő kérdés tehát az, hogy mi a francot csináltunk mi itt az elmúlt 20 évben, hogy idáig jutottunk. ????????
"Holnapra sajtótájékoztatót hívok össze. El fogom mondani, hogyan értékelem meggyanúsításomat, és azt is, hogy mit fogok tenni. Teszem a dolgom. No pasaran!" – írja Gyurcsány Ferenc, utalva a spanyol polgárháború idején híressé vált antifasiszta jelmondatra.…..
LaHaine 2011.05.01 23:52:09
@török gábor:

értem én, de az egész poszt azt sugallja, mintha itt a fidesz keverné a lapokat - ami nagy valószínűséggel így is van, csakhogy ez egyáltalán nem kellene, hogy természetes legyen egy normálisan működő demokráciában.
LaHaine 2011.05.02 00:08:51
@wowerman:
csak nekem tűnt fel, hogy az ügyészségnek nevezett nemes szervezetről szinte nulla információval rendelkezünk: hogyan lesz valakiből ügyész? honnan verbuválják őket? volt már valaha olyan eset Magyarországon, hogy egy ügyész ellen eljárás indult korrupció vagy hasonló ügyben?

én még sehol nem olvastam semmiféle elemzést róluk, főleg nem akadémiaia szintű dolgot. gyakorlatilag egy érinthetetlen félkatonai szervezetről beszélünk, ami egy fekete doboz
Ennél még az is elfogadhatóbb lenne, ha a kormány nem saját állampolgárait és szavazóit akarná megvezetni, hanem – "nemzeti érdekből" – a külföldi szereplőket. (Fotó: Huszti István/Index) Érdekes dokumentum jelent meg tegnap a kormány honlapján, a Széll…..
LaHaine 2011.03.08 15:46:18
@Lord_Valdez:
Jézusom, a cowboy-on nagyon röhögtem
Azt mondja: a pénzügyi válság nem a modern közgazdaságtan kudarca. Éppen ellenkezőleg, a válság a modern közgazdaságtan javaslataitól eltérő, intervencionalista gazdaságpolitika következménye. ..
LaHaine 2009.09.28 21:01:43
@Rorgosh:
Egy nagyjából semleges piacon percek alatt kialakulnak kartellek és monopóliumok, ha az állam nem szabályozza. Ráadásul, ha az állam nem kényszeríti ki a szerződések betartását, nem garantálja a pénzt általános elfogadását, akkor szintén összeomlik a gazdasági rendszer. Szóval úgy tűnik, a semleges piac még minimális esetben is csak egy mítosz.
LaHaine 2009.10.01 04:21:25
@Rorgosh:
Az állam piaci beavatkozása nemcsak formálisan történhet tőkebefektetés, garanciát nyújtás vagy felvásárlás következtében. Megtörténik minden teniszmeccsen, közös golfozáson, vagy beszlgetésen a country clubban. Arról nem is beszélve, hogy a kormányzati és gazdasági elit tagjai ugyanúgy tagjai voltak a Yale-n a Skull and Bones titkos student society-nek vagy a Harvardon a Porcellian clubnak. Carly Fiorina hamarosan egy szenátusi székért száll versenybe. Kína domináns tulajdonhányad szerez szuverén alapokban. Az arab országok bevásárolnak a Daimler-be. Csak végig kell nézni, hogy hányan végeztek ugyanabban az évfolyamban az Ivy egyetemeken a Wall Street és a Federal Government legbefolyásosabb vezetői közül. Van aki komolyan gondolja, hogy az állam és a piac függetlenek, vagy hogy valaha is azok voltak?

Amit leírsz, hogy a felügyelet jelzéseket ad, amiket a piac szereplői biztonságosnak vagy kockázatosnak ítélnek, abban a szereplők cselekvését olyan mértékben absztraknak tekinted, ami fényévekre van attól, ahogy a dolgok valóságban történnek. A piac szereplői nem a felügyelet megállapításait fogják figyelembe venni, hanem felhívják a haverjukat a Treasury-nál vagy a FED-nél.
Bujtor István halála miatt egyelőre úgy tűnik, hogy csak az MTV tervez műsorváltozást. Mint azt már az ajánlóban megírtuk, az m1 ma este 22:20-as kezdettel a Pogány Madonna című bűnügyi akció-vígjátékot tűzi műsorára a Hét év házasság című francia film helyett. Az m2…..
Adataink legalábbis nincsenek, ellenőrzött kísérleteink még kevébé, egyelemű mintákon végzünk statisztikai bűvészmutatványokat, magunk sem hiszünk önmagunknak - kedvenc provokátorunk újra támad. Egy-két gyöngyszem a szokás szerint leginkább polgárpukkasztó…..
LaHaine 2009.09.20 23:13:22
@perro morado:
Pusztán annyit próbáltam meg szemlélteni, hogy döntéseink néha racionálisak, de legtöbbször nem azok. Néha érzelmeink alapján döntünk, néha kényelmi szempontból rutinból, néha csoporttagságunk (age, race, gender, SES) és társadalmi helyzetünk alapján, néha a családi tradíciókat figyelembe véve. Néha hatalmi érdekeket követve hozunk a külső szemlélő számára teljesen irracionális döntéseket. Néha a kultúrális meghatározottságunk a döntő. Néha kénytelenek vagyunk figyelembe venni a szabályokat, de néha lehetőségünk van kialakítani a szabályokat vagy legalábbis beleszólásunk van a szabályok kialakításába. Néha a társadalmi szerepeket játszunk (orvos, menedzser, professzor), Néha az alapján döntünk, hogy gondolatban elképzeljük mások mit várnak el tőlünk egy ilyen döntésnél. Néha öngyilkosok leszünk és ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy az éves öngyilkossági ráta 0.6% maradjon 10 éven keresztül. Néha úgy gondoljuk, hogy infláció lesz és emiatt infláció lesz. Néha nem tehetünk semmit a társadalmi tények kényszere ellen, néha viszont mi konstruáljuk őket. Szóval azt azért senki nem gondolja komolyan, hogy ezek dolgok a közgazdaságtan mai módszereivel kutathatók lennének.

Lehet, hogy tényleg megdugták a Paulson csaját és ez lett a válság oka. De azt csak akkor tudjuk meg, ha megkérdezzük tőle, vagy ha áttanulmányozzuk a teljese életrajzát és elkészítünk 70 interjút a volt évfolyamtársaival, szüleivel, szomszédaival stb. Mindeközben a közgazdászok furcsa elméletek publikálnak a válaság gazdasági okairól...
LaHaine 2009.09.22 18:22:06
A fenti kis csörte lezárásaknént szeretnék néhány gondolatot idézni Basil Bernsteintől. Ezek talán jobban megvilágítják, hogy a jelenlegi maintstream közgazdaságtan miért is próbálja magát hermetikusan elszigetelni az összes többi társadalomtudománytól és görcsösen ragaszkodni a kvázi „természettudományosság” illúziójához. Ennek az árja tudományszemléletnek a tökéletes mintapéldája Pete Péter arrogáns reakciója a hozzászólásomra. Még csak meg sem próbált ellenérveket felhozni, hanem alapjában kérdőjelezte meg egy másik szemlélet tudományos legitimítását.

Bernstein azt mondja, hogy az intézményesült tudásanyag alapvetően kétféle formában szerveződhet meg, ezek a gyűjteményes és az integrált formák. Ezek a keretek azt határozzák meg, hogy a tudásanyag kiválasztása, megszervezése és átadása milyen mértékben taratják kontrol alatt a tudomány képviselői. A gyűjteményes tudás keretei szigorúan meghatározottak. A diáknak nagyon kevés választási lehetősége van az ilyen tudásanyag átadásával kapcsolatban. A tudásterületek jól elszigeteltek egymástól, erős a határfenntartás. A tudást nem szabad megosztani a kaszton kívüliekkel. Hasonló jelenség figyelhető meg az jogászok és orvosok képzésében is. Ezzel szemben az integrált tudás egy sokkal nyíltabb kapcsolat feltételez, az átadott tudásanyag kevésbé ellenőrzött központilag. Az integrált kód azonban zavarja a tekintélystruktúrát, a tudás tulajdon jellegét és csökkenti az elkülönült tartalmak tekintélyét. Az integráció nem más mint annak a felismerése, hogy különböző tudományterületek valójában azonos problémákkal foglalkoznak. Mindez persze a diszciplínák egyedi vonását csökkenti. Az integrált megközelítés rádöbbenti a tanulókat arra, hogy a különböző tudományterületek között horizontális viszonyok vannak, a határok elmosódottak. Az integrált szemlélet együttműködésre ösztönöz.

Ezek alapján talán nem is meglepő, hogy a közgazdászok miért nem hajlandók az együttműködésre kultúrantropológusokkal, szociológusokkal vagy politológusokkal a különböző kutatási projektekben, és miért fontos az, hogy bármilyen szintézistörekvést rögtön tudománytalannak bélyegezzenek, amint azt ez a blog is habozás nélkül megtette.
Hogy miért használják fel újra és újra az ikertornyok elleni 2001-es támadást különféle reklámüzenetek célbajuttatására? Mert bár tudják, hogy alapvetően ízléstelen ezt előcibálni egy teljsen más témájú reklámban, de egész egyszerűen túl nagy a kísértés. 9/11…..
LaHaine 2009.09.01 21:47:36
w Go West 2009.09.01 07:00:00
Itt van az ősz, itt van újra. Fél év múlva választás, a permanens kampány fokozódik. A legérdekesebb szereplő ebben a futamban a baloldal lesz. A Fidesz győzelme bizonyos, a párt arculata egyértelmű: ők a plebejus-demagóg szocialisták, arisztokratikus-vallásos manírokkal és…..
A modell ugyan az amerikai iskolarendszer figyelembe vételével készült, de számunkra is magvas tanulságokat hordoz. A legfontosabb: az iskolák versenye, ha a diákok szabadon válogathatnak köztük, hatékony megoldás, és elősegíti a magasabb hozzáadott értékű iskolák piacra…..
A sztori a lehetetlenségig egyszerű – nem primitív, egyszerű. Van ez a Kowalski, akit két létező karakterből, illetve megtörtént esetből raknak össze. Az egyik egy San Diegói rendőr, akit kirúgnak a testülettől, a másik az ámokfutó, aki bekattan, és nem áll meg a…..
Annyira, de annyira uborkaszezon van, hogy még a Népszabadság és egyik publicistája/fő/almunkatársa közötti összezördülés/félreértés/kibékülés is hírértékű. A sztori alapja eléggé ismert már: Bächer Iván valamelyik barátja fasisztákkal barátkozik, és elküldte a…..
LaHaine 2009.08.18 19:43:02
@Caracalla:
Az igaz, hogy a fasizmus és a rasszizmus nem szinonim szavak, azonban a nemzetszocializmus és a Jobbik igen.
Kapitalizmusellenes nacionalista politika, egy kis antiszemitizmussal fűszerezve. Ismerős, nem?
Háromszáz négyzetméteres paksi borospincére tett szert a Szekvin Kft. a Dél-Dunántúli Borkultúráért Kft. (DDB) megvásárlásával 2008. augusztusában Pakson. A DDB eladói Dr. Molnár Károly, az atomerőmű igazgatóságának elnöke, Kocsis István, az MVM vezérigazgatója, Kovács…..
Mandiner blog A hazardőr bukása 2009.03.29 11:01:00
 A magyar politika legnagyobb hazárdjátékosa egy hete mindent feltett a pártelnöki poszt megtartására - sikerrel, hiszen szólt a vastaps, potyogtak a könnyek, összejött 85%-nyi támogató szavazat. Aztán a nagy önmentő húzást egy hét nehezen megmagyarázható…..
LaHaine 2009.03.30 01:51:25
@Zoli28:
Te is tudod, hogy nem ilyen egyszerű. A Fr-nál is számtalan botrány van amiatt, hogy bukott politikusokat ültetnek be állami board-okba vagy menedzsernek.
LaHaine 2009.03.30 01:54:03

@Zoli28:
Nézd meg szerencsétlen BKV-t, hogy mit művel vele a politika. Ez a világon mindenhol így van
LaHaine 2009.03.30 01:58:37
Budapest Mennyi? 2009.03.26 14:49:00
 Azt hiszem, senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy több tíz, vagy akár százmilliárdos forgalmat generáló cég első emberének a fizetése ne lehetne több, mint egymillió forint, ezért az számomra nem is meglepő, hogy Kocsis István, a BKV vezére, bruttó másfél millió…..
LaHaine 2009.03.26 18:39:25
@zotya-DUB: És magmondanád, hogy pontosan mit is jelent az, hogy világszinvonalú. Mert pl szerintem azt, hogy 3 percenként jár a 4-6 os villamos és kb 5 percenként a metró. Ezt azért nem sok helyen látod sztem.
LaHaine 2009.03.26 18:42:24
@zotya-DUB:
"Aki ilyet kepes leirni, sosem volt az utcajan kivul."
Látom nem nagyon figyelsz
LaHaine 2009.03.26 23:04:32
@Chosy: Mivel a BKV egy állami tulajdonú vállalat és monopol helyzetben van a piacán, akkor kerül csődközelbe amikor azt az állam (önkormányzat) akarja. Mivel a jegyárak mesterségesen alacsonyan vannak tartva a cég kénytelen az adófizetők pénzét felhasználni a működésre. Tehát nagyrészt nem a menedzsmenttől függ, hogy épp milyen az anyagi helyzete a cégnek, hanem a tulajdonos önkormányzattól. Ha egy magánvállalat kezdené meg szolgáltatni a tömegközlekedést Bp-en a járatok felét egyből megszüntetnék, főleg azokat emlyeken 1-2 ember lézeng és a jegyárakat megháromoszorznák. Lehet, hogy lenne új busz, csak épp senki nem tudná kifizetni.
Az biztos, hogy 3 éve a Crank igencsak pörgősre sikeredett, leállás egy pillanatra sem volt, már az elején megkezdte Chev Chelios (Jason Statham) az ámokfutását. A folytatáshoz volt már egy-két előzetes, most pedig kijött egy Tv Spot, amit ha le kéne adni a hazai televízióban,…..
LaHaine 2009.03.24 01:08:09
w Neveket akarok hallani 2009.03.21 16:59:11
Ha a szocialisták azt hiszik, hogy eltölthetnek két hetet pöcsvakargatással, akkor éppen elkövetik az utolsó súlyos hibájukat. Az új miniszterelnököt napokon belül meg kell nevezni, vagy legalább azt a kettőt-hármat, aki szóba jöhet. Itt most nem lesz szundikálás, nincs tévé,…..
LaHaine 2009.03.21 20:41:47
@Balangó:
Tökéletesen egyetértek. Kultúrális és struktúrális válság van. Az utóbbit egy jó menedzsment meg tudja oldani az előbbit nem. A társadalmi értékrendszert nem lehet törvényekkel megváltoztatni. Az a baj, hogy ez a nemzet soha nem talált magára és nem is találta ki magát. Egy külföldi számára semmi érdekes nincs bennünk, tökéletesen jellegtelen vagyunk vagy ami még rosszabb agresszívek.
LaHaine 2009.03.21 20:44:53
@alfredo20:
mindenki ezt a kiárusítás dolgot hajtogatja. A jelenlegi korrupt és impotens állami adminisztráció még azt a maradék pár állami céget is képtelem rendesen menedzselni. Mi a szart kezdenének 4 szer ennyivel???
Furcsa módon blogunk mindezidáig nem foglalkozott érdemben a gázai sajnálatos eseményekkel, ami persze talán jobb is, hiszen az ilyesmi tapasztalataink szerint viszonylag könnyen fullad áttekinthetetlen zsidózásba. Egyedül Ádám kolléga tűzte tolla hegyére, aki annak idején már…..
LaHaine 2009.01.09 14:12:39
@szomorutojas:
en a sajat szememmel lattam izrael ellenes zsido tuntetest, le a cionizmussal transzparensekkel
LaHaine 2009.01.09 15:06:10
@szomorutojas:
Kiírja magára hogy hazafi, de az égvilágon semmivel nincs megelégedve, mert "mi magyarok bunkók vagyunk (pl az utakon)", "olyan a politikai elit, mint amit megérdemlünk", bármi helytelen történik "mit vársz Magyarisztánban/Abszurdisztánban" avagy "ilyen csak nálunk történhet meg". Konkrétan mi az az entitás, amit hazának neveznek, de nem része a lakosság? Aminek nem része a kulturális sajátosság? (például a mindannyiunkat pozitívan és negatívan egyarán érintô urambátyámozás, kis korrupció)

en ezek kozul semmivel sem vagyok megelegedve es ki sem irom magamra, hogy hazafi
Obama, más elképzelés híján, előrántotta a kalapjából a 70 éve ott porosodó Deal nevű Newcee-t, mondván, ha akkor jó volt, jó lesz most is.Egyesek szerint persze a New Deal 1.0 se volt sikeres, mert a munkanélküliság még 1939-ben is 15% volt és még stb., de ezt fejtsék ki ők,…..