Regisztráció Blogot indítok
Adatok
borsod

1 bejegyzést írt és 120 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1916 augusztusában a Doberdóról Erdélybe, a Brassótól délre húzódó határhoz vezényelték Kosztolányi Péter századost, akire egy gyengén felszerelt zászlóaljat bíztak. Azt a feladatot kapta, hogy készüljön fel egy esetleges román betörésre. Vajon mit tehetett egy doberdói harcokban edzett csapattiszt…..
borsod 2016.09.01 12:29:21
@MTi:
Kosztolányi Pétert említik a Hadifogoly magyarok története I. kötetében.
A nemeshanyi születésű Kiss Imre 1915 szeptemberében esett orosz hadifogságba, ahonnan évekig írt haza családjának. Az utolsó levelezőlapot 1918 elején küldte, ezután viszont nyoma veszett. Sorsára unokája, Arany János próbált fényt deríteni, akinek az írásából megtudhatjuk,…..
Részletek Dr. Szojka Kornél emlékirataiból - 19. rész Monte Tomba, 1917. december 30. délután 4 óra: a szegedi 46/III. zászlóalj megsemmisül. Hősünk ezúttal a testvére történetét meséli el, aki részese volt a tragikus eseményeknek. Drámai sorok egy eddig kevésbé ismert…..
Jávor Andor és Tóth Imre tartalékos tisztek hadiútja A balassagyarmati Jávor Andor és a budapesti Tóth Imre hasonló családi környezetből jöttek, és a tanulás révén emelkedtek feljebb a társadalmi ranglétrán. A nagy háborúból mindketten kivették a részüket: tartalékos…..
Ma ismét a doni katasztrófára emlékezik az ország. A szovjet csapatok 71 éve indították meg támadásukat az urivi és a sztorozsevojei hídfőkből kiindulva a magyar csapatok állásai ellen. Az ekkor a fronton szolgálatot teljesítő katonák közül kevesen sejtették, hogy a legtöbben…..
De kalandos élete Terminatoréval vetekszik. Három háborúban harcolt. Egyebek mellett meglőtték az arcát, fejét, hasát, lábát, csípőjét és a fülét is. Megszökött a hadifogolytáborból és saját magának rágta le az ujjait, mert az orvosok nem akarták amputálni. Sir Adrian…..
Beksits Olivér életútja Moticska Tihamér ezúttal az egykori hadszíntereken szerzett élményei helyett a nagyapja személyes történetét osztja meg velünk. Kutatásai nyomán a katonatiszti karrier állomásai mellett a magánéleti, családi események is fontos szerepet kapnak, s ezek összefonódásából egy…..
A két emlékezetes pofont Orbán ígérte a gárdistáknak még 2008-ban. Ismereteink szerint nekik nem „esett le saller”, azt csak az Európai Parlament tagjainak osztotta ki állítólag Magyarország miniszterelnöke.Az összesen huszonhét év börtönt a sajóbábonyi cigányok kapták,…..
Arcok a Nagy Háborúból 7. Az alsó-ausztriai Fischamend volt a Monarchia repülésének központja. A léghajó- és repülőgyáron kívül volt itt tesztüzem, repülőtér és kiképzőbázis is. Fischamendben számos magyar tervezőmérnök és pilóta is megfordult.      2011 tavaszán két részben tettük közzé azt a…..
Cikk: Somogyi Levente Fotók: Mudra László, Tuszinger Károly Videó: Bankó Roland A riport a benne szereplő kép- és videóanyaggal együtt a készítők kizárólagos tulajdonát képezi, az anyag szerzői jogi védelem alatt áll. A forrás megjelölésével a blogbejegyzés és a…..
borsod 2012.11.24 19:01:56
@Levi/BudapestScenes:

Aért ez a "katonák értelmetlen pusztítása" dolog nem tejesen fekete fehér. Ungvárynak az ostromot tárgyaló könyvében is írja, de máshol is utána lehet nézni: a világnézeti háború és a keleti front egyéb sajátosságai (többek között a nem nyagti normák szerint gondolkodó ellenség) miatt a német katonák, amíg választási lehetőség volt, nem nagyon adták meg magukat.

Tehát ha P-W (mint SS-Obergruppenführer) kiadta volna saját szakállára a parancsot a megadásra, akkor azok a beosztott SS-tisztek, akik fegyverrrel a kezükben estek el a kitörés során (pl. Jochen Rumohr, a 8. SS-lovashadosztálypk-a, vagy August Zehender a 22. SS önkéntes-lovashadosztály pk-a) félretették volna az útból....

Tehát a Hentzivel vont párhuzam nem teljesen állja meg a helyét.
borsod 2012.11.26 14:34:24
@Levi/BudapestScenes:

Hát, szó, ami szó, Gosztonyival kapcsolatban is erősen megoszlanak a vélemények....

A korábbi kitörésre voltak tervek ("Huszárvágta" hadművelet a budaörsi reptér birtokba vételére), illetve a fizikai összeköttetést is próbálták megteremteni a három Konrad-műveletben részt vevő csapatokkal.
Ugyanakkor sok realitása ezeknek sem volt, a Duna túlsó prtjáról gyakorlatilag teljes tüzérségi fölénnyel rendelkező szovjet csapatok céllövészetet rendezhettek volna a kitörőkre.

Szvsz. a kitöréshez a teljes kilátástalanságra az alternatívák hiányára volt szükség.
Alaposan felkavarta a közhangulatot Magyarországon augusztusi posztom. Láthattuk, hallhattuk, olvashattuk: a csodálatos magyar B-közép szétfütyüli az izraeli himnuszt, mielőtt elénekelné saját nemzeti imáját. A meccs másnapján, Németh Péteren (Népszava) kívül, senki nem…..
”Egyszer már véget kell vetni a magyarok irreális és hamis szentimentalizmusának a lengyelekkel szemben!” Fogalmazta meg a nácik véleményét a Berliner Börsenzeitung még a háború első heteiben, tükrözve a német felháborodást a lengyel – magyar fegyverbarátság újbóli…..
Néztem az olimpián ezeket a piros-fehér-zöld zászóba burkolózott, nemzeti színekkel kifestett embereket, akik olyan lelkesen énekelték a magyar himnuszt. Nem tudom, hogy akik a Puskás stadionban jártak szerda este, hányan szurkoltak Londonban, mindenesetre, a londoni aranyérmeket…..
Jó néhány nap eltelt Csatáry László nyilas tömeggyilkos elfogása óta. Érdekes fejleményre lettem figyelmes, mintha a szlovák sajtót jobban érdekelné Csatáry által elkövetett bűnök szemtanúinak vagy azok leszármazottainak felkutatása, történeteik feljegyzése. A magyar…..
borsod 2012.08.12 10:26:03
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Lehet, hogy igazad van. De ennek Zsurkovszky tettéhez (és ennek itt felvezetett értelmezéséhez) semmi köze.

Ha valóban megtörtént a lövés, annak semmi köze nem volt ahhoz, hogy Cs. milyen rezsimnek volt tisztségviselője. Szimpla személyes bosszú, megtorlás volt.
Egyébként a támadás ténye is vitatható. Ha Cs. L. valóban az a szadista hóhér lett volna, akinek a képét a jelen blog (is) sugallja, akkor nem babráltak volna holmi lágerbe hurcolással és veselerúgással, hanem a helyszínen lövik fejbe...
Megbeszéltem öreg Biszbasz barátommal, hogy idén Magyarországon nézzük az olimpiát. Biszbaszról annyit kell tudni, hogy elég messziről érkezett, az ókori Görögországból, régen nagy sportoló volt. Szimpatikus srác, tetszenek neki a magyar lányok, Budapest fantasztikus, és azok a…..
Lehet, hogy a spanyolok jobban tudnak focizni, a mi drukkereinknek viszont – akik különben harmincezren vannak Lengyelországban, ezzel ők a legnagyobb vendégtábor – nincs párjuk a világon. És akkor a spanyolok elleni meccs 87. percében 0-4-nél az ír tábor rákezdett a The…..
A Honvédelmi Minisztérium és az Indafotó által meghirdetett Katonák.Hősök fotópályázat keretében április 13-án, pénteken az MH 86. Szolnoki Helikopter Bázisra látogattunk a fotózás és harcászat iránt érdeklődőkkel. Ha a képek láttán kedvet éreztek a nevezéshez,…..
Egy nappal a 168 óra online cikke után nem történt semmi drasztikus változás a falu életében. Az érpataki lakosok már-már egykedvűen, nyugodtan fogták a polgármester és az ellene harcolók legújabb csatáját. Egy újabb csata, újabb gyalázkodások közösségi oldalakon, perekkel…..
borsod 2012.01.14 19:13:40
Helyreigazítás

* Index

2012. január 14., szombat 19:01 | [9 perce frissítve]

*
* |
*
*

*
*
*
* Email
*

2011. augusztus hó 11. napján megjelent Rend van, más nincs [1] című, Érpatakról szóló cikkünkben az olvasóközönséget félrevezetve és megtévesztve állítottuk a következőket:

Valótlanul állítottuk, hogy Orosz Mihály Zoltán első ciklusa alatt állítólag elhanyagolta az iskolát, amely bezárt.

Valótlanul állítottuk, hogy Szőllősi Gábor pert nyert az önkormányzat ellen az iskolanyitás ügyében.

Valótlanul állítottuk, hogy a falut az iskola újraindítására kötelezték.

Valótlanul állítottuk, hogy Orosz Mihály Zoltán polgármestert 2009-ben egy évre jogerősen megfosztották hivatalától.

A valóság ezzel szemben az, hogy

Orosz Mihály Zoltán polgármester soha nem hanyagolta el az iskolát és a polgármester miatt az nem zárt be, hanem tagintézmény formájában közoktatási megállapodás révén tovább működött úgy, hogy az új fenntartó 2010-2011-es tanévben a közoktatási megállapodástól eltérően, önkényesen, az önkormányzat beleegyezése nélkül Biri székhelyen folyamatosan működtette az iskolát. A közoktatási megállapodást többek között ezért 2011. 04. 11-én, 2011. 06. 30-ai hatállyal a képviselő-testület megszüntette és az általános iskolai oktatást szeptembertől helyben Érpatakon újraindította.

Szőllősi Gábor nem nyert pert az önkormányzat ellen az iskolanyitás ügyében.

Az érpataki önkormányzatot semmilyen hatóság (se kormányhivatal, sem közigazgatási hivatal, sem ügyészség, sem bíróság) nem kötelezte az iskola újranyitására.

Orosz Mihály Zoltán polgármester ellen a Nyíregyházi Városi Ügyészség magánlaksértés miatt vádat emelt, az eljárásban – felülvizsgálati eljárás következtében – a Legfőbb Ügyészség indítványára a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága Orosz Mihály Zoltán polgármestert az ellene emelt vád alól 2010. november 23. napján meghozott ítéletével bűncselekmény hiányában felmentette. Ezen eljárás ideje alatt sem született olyan bírósági határozat, amely Orosz Mihály Zoltán polgármestert egy évre jogerősen megfosztotta volna polgármesteri tisztségétől.

Valótlanul híreszteltük, hogy a polgármester nyíltan ki is mondja, hogy aki ellene van, azt elüldözi.

Forrás:

index.hu/belfold/2012/01/14/helyreigazitas/
  A múltkori cikknél már szerepeltek a rohamlövészek, de akkor a HVG fotósa kísérte el őket, egy rövid egy napos gyakorlat, „air assault”, során. Az ott készült képek mellett kiderült, hogy a hír tv stábja a tanfolyamot az elejétől a végéig megörökítette,…..
Márkos Domonkos az olaszországi hadifogságból 1919. november. 30-án ért véget, amikor megérkezett a csóri leszerelő táborba. 1918 és 1919 között a korábbi 82.-es gyalogezred hazaérkezett állománya Erdély védelmét látta el a román csapatokkal szemben, de M.D ebből kimaradt,…..
Hosszú szünet után megszületett a Rákoskeresztúri Újköztemetőről szóló második poszt. Habár a temetőben más háborúk, illetve fegyveres testületek halottainak a sírjai, emlékművei is megtalálhatók, ezek közül továbbra is csak az első világháborút érintőekkel…..
Nem tudom, meddig mehet ez még így, de ahogy elnézem, fogytán a türelem. A kormány úgy döntött: normává emeli Lázár János hírhedt mondatát. Eszerint aki szegény, az annyit is ér. A szemmel láthatóan mentális problémákkal küzdő Orbán Viktor, végképp elfeledve, honnan…..
borsod 2011.09.19 10:34:30
videa.hu/videok/hirek-politika/tuntetes-a-zold-pardonert-2011-kFXRBREshPKCRWCh

Itt mindenki eldöntheti szájíze szerint, mi is volt.
Ilyen nincs még egy 2009. november 11. Olyan emlékmű, mely kizárólag az első világháborúban hősi halált halt sportolók neveit tartalmazza, az egész országban csak egy helyen, Rákosszentmihályon található. Ez az emlékmű a kerületi önkormányzat és a civilek összefogásával…..
A véres norvégiai eseményekkel természetesen tele van az Internet. Számos blogger és hírforrás ragadta meg a lehetőséget arra, hogy - természetesen az áldozatoknak szóló részvétnyilvánítás mellett - saját szempontjából "csámcsogjon" a történteken, legyen szó akár az…..
borsod 2011.07.27 12:57:43
@NightmareDominator: @subVito:
A Google docs-ban nálam sem működött ez a fajta keresés. A dolog kulcsa nálam az volt, hogy a pdf-et lementettem a gépre, és mint ahogy Dominator kolléga írta, a pdf formátumú anyag keresőjét használtam.