Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mackó úr

0 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Székely Zsolt a MÁV szimfonikusok tubása, kisegítőként, vendégként vesz rész a Budapesti Fesztiválzenekar olasz-spanyol turnéján. Ausztriában nevelkedett, és a Zeneakadémia megkezdése előtt a Honvéd Művészegyüttes Szimfonikus Zenekarában kezdte zenekari pályáját, majd a…..
Mackó úr 2012.06.02 13:49:31
@vveerrddii: +sanyi 123
Régen olvastam a harmóniák, szerzők és zenészek iránt ennyire elkötelezett szakértő elemzést! Az ilyen tanulmányok minden bizonnyal tömegekkel növelik az értő hangverseny látogatók, és a nem értő, de élvezők számát. Csak így tovább!
Kizárólag rajtam és a társaságon múlt, hogy végülis jó volt a Gerlóczy Kávéházban.Nem örültem, amikor kiderült, hogy ott leszünk, mert medwekoromban egy feketepontot adtam nekik, mégis határozottan kellemes volt 2011 utolsó szabadban tölthető estéjén a város közepén olyan…..
Mackó úr 2012.03.25 00:25:56
Visszatérve a poszthoz: ekézi Medwe rendesen a felszolgálót, ha okát látom, ekézem én is! Születésünktől Gonoszak vagyunk, Nagyképűek? Felvágósak? Nem!
- Ő az az ember, aki a Cég képviseletében velem szóba áll, mondhatnám, szerződésben van, szememben Ő a cég arca, számomra Ő teljesít. Jól tudom, számosan dolgoznak mögötte, nála fontosabbak, képzettebbek, de csak Neki tudom elmondani kívánságaimat, és nála tudok reklamálni: nagy zűr (és nagy bátorság) kell ahhoz, hogy magát a séfet hívassam ki a barlangjából!
Ritkán persze találkozunk olyan pincérrel, aki a helyzet magaslatán van, higgyék el, nagyon élvezzük! De ha nem találkozunk... álljon itt néhány példa:
-Még mindig terjedőben az a modorosság, hogy a pincér köszönés helyett azzal fordul a vendéghez, hogy "miben segíthetek?" Kíváncsi lennék a képére, ha kérdésére kezébe nyomnám a kocsikulcsot azzal:"éppen olajat cserélnék, de vacsorázni támadt kedvem. A szűrőt is cserélje!" Vagy: "Fiam. itt a lakáscímem. Tudja, a feleségemnek rossz volt a kedve, nem jött velem. Menjen már, vidítsa fel kicsit!" Mert mindez úgy-e segítség lenne, de hogy kihozza a vacsorám...?
Másik: sokcsillagos, magát nagyra tartó étterem éppen félgőzzel fut. Az egyik felszolgáló egy méretes, szemre is súlyos fekete pvc-zsákot vonszol végig a vendégtér teljes hosszában. Munkájával zajoz, porol, a látvány is gusztustalan, még, ha nem is szivárog semmi a zsákból, legalább szólna: "Elnézést hölgyek, urak, semmi gond, csak a vendég nem fizetett!"
Utoljára egy, nem is friss, de nem emésztem: Ugyancsak sokkeresztes (pardon, csillagos) hely, a főfogásnál a pincér kacsint, és a fülembe súgja, hogy "kérem, ezt megsuvidoltuk"! Így!
Jó az étel, a szám íze mégis rossz! Azt természetesnek tartom, hogy direkt-, vagy indirekt módon próbára tegyem a felszolgálót, mennyire van otthon a szakmájában. (Egyik legvadabb eset: Kérem, miből készült ma az Újházi tyúkhúsleves? Készségesen rohan a konyhát kérdezni, jön is büszkén a válasszal:csirkeaprólékból!)
Szóval a szakmai ismeretek: milyen jogon firtatja a pincér, hogy én mihez értek, megértem-e azt, hogy itt egy új ételkészítési technológiáról van szó? Majd én kérdezek, ha jónak látom! Különben is, mi ez a cimboraság, és kik suvidolták meg? A szakács húzta jobbról, a pincér balról... vagy hogy is van ez?
Milyen asztali boruk van?
-hát kérem, van fehér... inkább elmegyek, megkérdezem!
- ?
- igen kérem, fehér, de szódát is tudok hozni...
És az a fránya vendég nem elment ? Hogy száradjon ki!

Sok blogot olvasok, már messziről megismerem a szakács- és pincérpanaszokat. Vannak értelmes, hasznos írások is, de sokuk valamiféle kisstílű bosszúnak tűnik, így próbálnak ártani valamelyik korábbi munkaadójuknak. Kár! Olyan bloggal nem találkoztam, amiben bárki a továbbképzéséről, fejlődéséről számol be, vagy arra biztatja kollégáit.

Pedig vannak még távlatok!
Tegnap ettem életem legjobb fokhagymalevesét. Cipóban. Én csináltam mindkettőt. A cipó normál lepénytésztából (szűk 3 dl langyos víz, egy evőkanál cukor, fél kiló Szatmári búzaliszt, a solymári Auchanban most 77 Ft, az elmúlt évek legjobb lisztje!, két deka budafoki kockaélesztő rámorzsolva, két…..
(Mackó uram elhallgatása óta nem jelent meg a medweblogban más tollából származó írás. Most végre hurrá, kaptam egyet, igaz, szépen kértem azokat, akikkel együtt menekültünk egy hétvégén az ország egyetlen jólevegőjű városába. Ők olvasták a Hotel Fagusról szóló…..
Mackó úr 2011.11.24 22:11:53
@blizma: Bajban jól jön a gyors vigasz! Most már tudom, sem okom, sem jogom keseregni, hogy öregszem, hülyülök, amikor itt ilyen kommentet olvashatok!
Ha henteshez, cipőfelsőrész- készítőhöz, vagy szállodáshoz megyek, azt nem a lelki üdvömért teszem, hanem azért, hogy szolgáljon a pénzemért, mégpedig tisztességgel! Ha nem teszi, többet nem megyek, ha meg jó üzletet kötöttem, visszavárhat, még ha szaracén, vagy sicul is volt. Isten szolgáját meg akkor keresem, ha a lelkemen akad foldoznivaló. Nem keverem össze soha!
Ne vedd tanításnak, csak magamról meséltem... ha Te nem így csinálod, engem nem zavar a másságod!
Mackó úr 2011.12.08 19:17:09
@Zabalint: Igazad van, Sopronban hej, van számos utca, akarom mondani, szálloda. Ilyen is, meg olyan is, kedvemre válogathatok, ha SZÁLLÁST akarok. Ne vedd bohóságnak, de ha én szállást akarok, akkor aszerint választok, hogy milyen az a szállás. Majd ha egyszer agymosoda kell, akkor pedig aszerint fogok válogatni.
Megpróbáltam blizmának is elmesélni, biztos bennem van a hiba, hogy Te sem értetted. Nem akarom magam ismételni, de gondolj bele, ha valakivel üzletet kötsz, és elégedett vagy mindennel (kiszolgálás, minőség, ár, stb.), megkapod, amiért fizettél, akkor az az eladónak is tisztességes üzlet kell, hogy legyen, semmi extra haszon. Mi számíthat még egy üzletnél?
Mackó úr 2011.12.09 21:17:12
@blizma: Hát nem szégyelled magad, ezért pénzt kérni?! Tudhatnád, ezt a forrást sk. hasznosítom!
Már megint a közszolgálati rádió és már megint egy buta melléfogás! Amikor Mariska néni azt mondja, hogy a kertjében a borsópalánták mellett megy a szorgalmi út, azzal nincs semmi baj, hiszen ő azt is pontosan tudja, hogy a szomszéd a coszpocból építette a házát, amin van anterna és ő már füzetett…..
Nekem az az érzésem, hogy mindenki pótcselekszik, minden héten újabbnál újabb hülye ötletek jelennek meg amik senkin sem segítenek. Rögzített árfolyam úgy hogy a maradékot majd automatikusan felveszem hitelben? ez mi? nincs még elég bajom?Ma reggel egy rettenetesen részletesnek,…..
A Valentin-napnak hívott birkaság már begyűrűzött a kultúrába is. Sajnos. A valaha sokkal jobb  napokat megért Madách Színház kommercializálódásának újabb lépése volt a tegnapi cukormázas bemutató, a Végtelen szerelem.  Mintha a közszolgálati tévé "Csináljuk…..
Mackó úr 2011.02.17 15:50:44
@bohuš: Bizony bizony, ez lehet a logikus magyarázat. Vagy az, hogy Medwe öregszik, és egyre szentimentálisabb...
Cudar egy év volt, benne gazdasági válság, többrendbeli pénzromlás, újból egypártrendszer, egyéb katasztrófák, erre jön Fischer Iván és egy laza mozdulattal, mosolyogva barázdán billenti az egészet. Lassan két éve épp ő mondta, hogy nem kell kétségbe esni, tudtunk mi…..
Mackó úr 2011.01.02 07:39:43
@hajdul: Minden relatív!
Nekem a nemzetközi mezőnyben egy ötvenes karmester fiatal! (Bárcsak én lennék annyi...)
Nem Wels-Mösl korábbi sikereiről írtam - azok minden elismerést megérdemelnek-, hanem a tegnapi hangversenyről: és az a vélemény is teljesen személyes, nem vagyok zenekritikus, csak zeneélvező. Örülök, ha másnak jobban tetszett.
Ugye a nyelv amit használunk az folyamatosan változik, mint tudomány pedig csak leírja azt, amit mi művelünk vele. Soha nem venném a bátorságot, hogy valakit szemtől-szembe vagy írásban kijavítsak, de továbbra is élek a ius murmurandival, amikor a sajtóból köszönnek vissza a…..
Ilyen havas-locska időben az menjen ki - már ugye ha nincs halaszthatatlan, házon kívüli tennivalója - akinek besenyők is vannak a családjában.Rengeteg cucc vár a hűtőben és kamrában a sorára, amellett rég vágyom elkészíteni a bélszínt Rossini módra, ezért most belecsapok a…..
Mackó úr 2010.02.19 06:38:55
Egyre jobban zavar, hogy az esetnek passzív résztvevője voltam. Pedig felkészülhettem volna! Nem arra gondolok, hogy Emiltől -masnival átkötött selyempapír-csomagocskában- két mignont vihettem volna, de ha van egy csepp spirituszom, felkészülök. Ismeretlen, idegen konyhába nem állíthat be az ember, hogy úgy-e van itt három tál, meg egy habverő, meg a sütő is foglalt volt, de azóta is készülök, hogy hasonló ne történhessen!

Beszámoló az ujjgyakorlatokról:

Tart tatin: egyszerű, gyors, és jól szállítható. Két nagy idared almát meghámoztam, magokat kivágtam, cikkekre vágtam, és meglocsoltam citromlével. Egy formás valáboskában 6 dkg cukorral, egy kanál vízzel karamellt pirítottam, mielőtt megégne, egy kanál vaj, amint mártássá átlényegült, bele az alma, egy csipet só, párolás, kb. öt perc. Hagyom langyosra hűlni, gondosan betakargatom vékonyra nyújtott és formára szabott (bolti) levelestésztával, úgy hogy egy felfordított serblit formáljon a láboskán belül, jusson körbe, az oldalára is, tojással megkenem. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40 perc. Ha kész, egy hasonló méretű tálba ügyesen átborítom. Szeletelni nehéz, inkább kanalazni kell az adagokat. Langyosan, hidegen egyaránt remek, akit gyerekkorában az asztal körül kergettek..., önthet rá egy anál félig felvert tejszínt, tehet mellé ízesített (mentás, bazsalikomos, vagy rumos-mazsolás ) vaníliafagyit.

Clafoutis: még egyszerűbb, még gyorsabb: egy kutterbe beöntök 15 dkg finomlisztet, 5 dkg frissen pirított mandulaforgácsot, 10 dkg cukrot, csipet sót, addig keverem, míg egynemű nem lesz. Két tojás és három tojássárga következik, meg két és fél deci zsíros tejszín, tovább keverem, sűrű palacsintatészta az eredmény. Akár tálban, akár adagokban lehet sütni, vastagon kivajazott, porcukorral meghintett formában. A tálka aljára pár szem kimagozott meggyet tettem, ráöntöttem a maszát, előmelegített sütőben, 150 fokon kb 30 percet sütöttem, rövid pihentetés után, még melegen, porcukorral meghintve tálaltam.

Ahogy írom, felrémlik, hogy Medwe még célozgatott is: farsangi fánlot enne! No, az egy nagyobb projekt, de ezek után az sem maradhat el! Remélem, hamarosan...
Mackó úr 2010.10.29 23:47:15
Még mindíg ürügynek használva a Medwe-féle Rossini bélszínt, így fél év után egy kis révedezés:
Nemhiába foglal el kiemelkedő helyet a bélszín az éttermi alapanyagok sorában, hívei számosak, és elszántak, hogy kivegyék belőle jussukat. Nem egyszerű feladat!
Tenyésztők, szakácsok, szakértők magyarázták eleget - még a Marhák is elmondták véleményüket-, mi az oka, hogy bélszínből nem akad "Kiváló Magyar Termék", ezért ezen most nem rágódom.
Lelkes gasztrunauták (mint Medwe is, vagy jómagam) felfedezték a multik rejtett polcain, éttermek alig-nyilvánosságot kapott lapjain az argentin, újzélandi importot. Hamarosan jobb éttermekben és mégjobb házikonyhákban megindult az elfelejtett élvezetek felkutatása.
Saját tapasztalatok a nagyvilágban: igényes konyha, büszke szakács mindíg is adott arra, hogy legyen megfelelő bélszín a konyhán -érdeklődőknek szívesen el is dicsekedtek vele! Felejthetetlen és összetévszthetetlen az érő hús textúrája, illata.
Hatalmas fejezet a hús előkészítése -érleléstől adagolásig - nem könyvet írni ültem ide, nem fejtem ki, mit és hogyan, de mindezeket újra és alaposan meg kell tanulnunk!
Legbizarrabb tapasztalatom: amíg el nem csábították, évekig volt egy Laci hentese az Újpesti piacnak, aki értette a húst, és energiája is volt, hogy naponta kellően kezelje-gondozza, amíg a konyhára kerül. Más országokban nem láttam, hogy ez a tudomány kuriózum lenne...
Tatárnak már így is jó, de többen sütve szeretjük, vagy sütve útáljuk, attól függően, hogy értő szakács kezébekerült-e a "munkadarab"
Sokféle módja van annak, hogy sikerüljön, de mégtöbb, hogy ne! Száraz, ízetlen, kormos, szívós cipőtalp senkiből nem csinál költőt! Sem az íróasztalnál, az ív fehér papír, sem a fizetőpincér előtt!
Évekig dúskáltam a frissensültekben, nyolc chef közül megmondtam, melyikük keze alól került ki az éppen kóstolt darab! És a nyolcból egyetlen egy volt rendszeresen kifogástalan, pedig ugyan abból az anyagból és eszközökkel dolgoztak!!!
Még egy személyes értékrend: az utolsó időkig egy cseh étkezőkocsi vitte a pálmát, verve a 3-5 csillagos svájci, német, angol és osztrák éttermeket, a jó magyarok biztosan uralták a középmezőt, a két legrosszabb pedig egy magyar belvárosi trendi étterem, és egy északamerikai 6+csillagos clubétterem volt.
Most borult a sorrend!
Találkoztam már a Wagyu-bélszínnel, de most találkoztam az első hozzáillő szakáccsal! Nagy élmény vol!
Mindezt azért részletezem, mert vendéglátóm, Medwe rossz passzban volt, nem találta meg a maga örömét a húsban, nem vagyok benne biztos, kapott-e határozott választ arra a kérdésre, amely hónapok óta rágta: Valóban annyival jobb ez a hús, amennyivel drágább a hasonló nevű magyar alapanyagnál?...
A 30 dkg-os, formázott szeleten szabályos világos öv a rostokat eltömítő fehérjéktől, a hússzélek finoman ropognak, mint a legjobb pecsenyék, a pörzsanyag nem kátrányosodott, nagyon izletes, a falatok ízesek-omlósak. Ahogy haladunk a szelet belseje felé, elkezd szivárogni a halványpiros véres húslé, mindíg csak annyi, ami a következő falattal el is tűnik. Aztán megindul a következő csepp. A teljes szelet egyenletes állagú, konstatálom a gondos érlelést, a kés megérzi, ha a rostok irányt váltanak. Nem engedtem mással fűszerezni, csak durva sóval-borssal. Körete is csak egy teljesen háttérbe símuló csőbensült spenót volt (a maga nemében kiváló!)
Hát már ezt sem veheti el tőlem senki!
Szándékosan nem neveztem meg a helyet, aznap ez volt az egyetlen Budapesten és 70 km-es körzetében, ahol vállalták: Wagyu bélszínt adnak asztalunkra.
Kiválóan teljesítettek!
Lehet, hogy még mindig nem késő, bár igazából 5-6 éve kellett volna szólnom! Az hogy könnyű hozzájutni, még nem elég indok a kölcsönhöz.   Ezt egy olyan ember mondja, aki elvből hitelellenes. Nem veszek fel hitelt és nem adok…..
Mi az eredeti neve? Mikor született? Művésznevek.     Al Bano - Albano Carrisi (1943)Agárdy Gábor - Gabriel Arkalijan (1929-2006)Ágai Karola - Staud Karola (1927-2010)Alfonzó - Markstein (később Markos) József (1912-1987)Alice Cooper - Vincent Damon Furnier (1948)Andor Éva - Prácser Éva…..
Ha paraszt nem lenne, édesem, akkor neked nem volna mit enned!Ha összeírnám a tíz legszánalmasabb, elcsépelt, gagyi közhelyet, ezt egészen biztosan dobogós helyre tenném.Először az általános iskolában hallottam, Margó nénitől, az osztályfőnökömtől, utána nála okosabb és…..
Mackó úr 2010.04.19 19:09:46
"Ha nem lennék paraszt, nem lenne mit ennem" - pontatlanul idéztem volna?
A parasztságomról: nem enyém a lap, de van orcám hozzá, rendre receptekkel csábítani a gyanútlan olvasókat... Helytelen!
Sőt, elítélendő!
A mit enni-ről pedig annyit, hogy szerencsére, ott még nem tartunk, hogy ne legyen, sőt... szóval kevesebb is elég lenne! Csakhogy annyi fínomság van! Legutóbb éppen flódnira kaptam rendelést, mondhatom, kiváló lett! (Korábban Medwénél már volt szó erről a süteményről, ismertem, de nem voltam oda érte. Egy autentikus helyen egyszer egy spumante fagylalt társaságában olyat kaptam, hogy máig nem tudtam eldönteni, melyik volt a rosszabb!)
Ha valaki utánozni akarná: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg cukor és 3 tojássárga, csipet só felhasználásával egy linzertésztát készítettem, amit száraz fehérborral tettem jól nyújthatóvá. Amíg pihent a tészta, elkészítettem a töltelékeket, a rétegek sorrendjében írom: Alulra 20 dkg mák, mazsola, reszelt narancshéj, 10 dkg cukor borral felfőzve, 1 kg alma vékonyra szelve, 10 dkg cukor, fahéj, borral felfőzve, lecsepegtetve, 20 dkg dió, 3 kanál mézzel, kevés narancslével, reszelt narancshéjjal, borral felfőzve, végül 4 nagykanál szilvalekvár -ezt csak azért kellett melegíteni, hogy kenhető legyen.
A tepsit kivajaztam, egy vékony réteg tészta, jusson az oldalára is, majd töltés-tészta-töltés. a tetejére tészta került. Tojással lekentem, majd be a 140 fokos sütőbe. A titok: nagyon lassan kell sütni, hogy a vastag süti teljesen átsüljön! Kb másfél óra múlva, ha a teteje aranybarna, kész. Aki édesebben szereti, porcukorral megszórhatja. Vendégeim mind a tíz ujjamat megnyalták utánna!
Bela Ursus volt III. Ehune piréz választófejedelem legnépszerűbb főszakácsa, az ő idejében messze földről jöttek a vendégek és kóstolták a magyar ősökkel büszkélkedő séf híres főztjét. Nagyapja, Geláz Aszpartám ugyancsak szakács volt, de ő nem vitte olyan sokra, mint a híres unoka, mindössze Apafi…..
medwe szilánkok Vaccpaör 2010.04.08 01:09:00
Ujjé, a Gödörben nagyszerű! Nőnapon nyílik ott egy kiállítás tárgyakkal, amelyek az elmúlt száz évben megkönnyítették a nők életét. A feministák a kiállítás témájára fittyet hányva demonstrálni kezdenek a nő szerepének félremagyarázásával okozott társadalmi károk…..
Megint valami nagyon jó és nagyon eredeti, amolyan exkluzív, kizárólagos, csakéntudomjólhogykellcsinálni silóval akartam a családomat kényeztetni, ezért úgy döntöttem, hogy piréz lepény leszen. A pirézek már Krisztus előtt 240-ben fejlett lepénykultúrával rendelkeztek,…..
Turkáltam a neten, hogy készül a spagetti carbonara? Azt láttam, mint mindig: ugyanaz a recept sok oldalról visszaköszön, helyenként módosításokkal, máskor meg szóról szóra. Megy a lopkovice itt is. Nomeg a butaság. Már a wikipédia is átvett egy olyan "autentikus" receptet, ami szerint a carbonara…..
a sokak által gyakran rosszul ejtett szavak folyamatosan bővülő gyűjteménye (összeállítását a Bartók és Klasszik Rádió bemondói ihlették)   helyes kiejtés helytelen kiejtés       Christopher Hogwood brit karmester, zongorista 1941-2014 krisztofer hagvud hogvúd Sumi…..
Ezt a bejegyzést a kényszer és a gugli szülte, karonfogva. Mindkettő nagy úr! Rendszeresen nézem ugyanis, ki hogyan talál ide a blogomra. Naponta legalább ketten jöttek a vajaspánkó szó jelentését keresve. Az ő kedvükért az egyik nyelvőrködő posztot kiegészítettem a…..