Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tattila

0 bejegyzést írt és 247 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az MS Stolt Surf, MS München és az SS Edmund Fitzgerald története. Három óriás szállítóhajó. Három esemény, egymástól távoli helyszínen térben és időben egyaránt. Egy tó és két óceán. Csak egy dolog közös. A gyilkos hullám. MS Stolt Surf 1978-ban Texas City-ben..
tattila 2013.12.16 02:34:34
Ez meg egy ELTE-s tananyag html:
elte.prompt.hu/sites/default/files/tananyagok/oceanografia/ch05s02.html
Az "5.2.2. A hullámok fajtái" részben, annak is a vége felé ír a szokatlan nagy hullámokról.
Egy ezresből kijön és több balesetet megelőzhetünk vele. Megmutatjuk, hogy készül! ..
tattila 2013.12.08 16:39:02
@vamivan:
Az együttkapcsoláshoz: Az egyik kezemmel az egyiket, a másikkal a másikat kapcsolom be, egyszerre. Ha sikerül, akkor az elektromos kapcsolásuk ezt megengedi, tehát OK.
tattila 2013.12.11 20:23:15
@Balt: A cél az lett volna, hogy - a dinamóból származó energia által - egyszerre kell tudniuk világítani.
1872. december 4-én délután egy óra körül a Portugália és az Azori-szigetek között hajózó Dei Gratia legénysége különös jelenségre lett figyelmes. Egy kétárbocos hajó közeledett feléjük az Atlanti-óceánon, de fedélzetén senki sem tartózkodott. A kapitány, David Reed…..
tattila 2013.12.08 17:36:19
A rejtély megoldása egy tenger alatti limnikus kitörés.
hu.wikipedia.org/wiki/Limnikus_kit%C3%B6r%C3%A9s
A felszínre érő gáz a tengervíz fajsúlyát lecsökkenti, a hajó (el)merül. A legénység a mentőcsónakba száll, az is elmerül. Amikor a gáz eltávozik a vízből, a hajó visszaemelkedik, ha nem került a raktérbe sok víz.
A cikk nem említi, de ez a Bermuda 3szög egyik nagy rejtélye.
A repülők eltűnését is ez a jelenség okozza. Ha nincs szél, a levegőnél nehezebb gáz egyben marad a felszín felett, ahonnan az oxigént kiszorítja. A replülők motorja az oxigén hiánya miatt áll le.
tattila 2013.12.08 18:16:10
@sanyix:
A wiki cikkben ez szerepel:
"A második, ennél még tragikusabb eset a Monoun közelében lévő Nyos-tavon 1986-ban 80 millió köbméter szén-dioxidot lökött a felszínre és ez 1700-1800 ember halálához vezetett."
Ha ez egy tó tud ennyi CO2-t kiadni, az óceán alatti vulkanikus gázkitörések esetén több köbkm gáz is kitörhet. Ez néhányszáz méter vastagságban egyben maradhat. A nagy magasságban repülő gépek nincsenek veszélyben.
tattila 2013.12.09 07:14:51
@sarius:
Csak addig sűlyed, amíg egyensúlyba nem kerül a felhajtóerő a hajó súlyával. Az előbbi állandó, amíg nincs sérülése és nem jut jelentős mennyiségben víz a belsejébe, utóbbi a merüléssel egyenletesen nő. Amikor a két erő kiegyenlítődik, akkor nem sűlyed tovább. Ne tengerfenékig vagy többszáz méter mély merülésre gondolj. Ha a hajótérbe vezető nyilások zárva vannak és a plusz nyomás sem töri be őket, valamint a rések sem nagyok, ez egy rövidebb-hosszabb ideig megmaradó egyensúlyi állapot. A tőkesúly ráadásul egyenesben tartja ekkor is a hajót. (A tengeralattjárók is így működnek, azok viszont erre vannak méretezve, ez a normál üzemi működésük.) Amikor a gáz eltávozik a vízből, annak fajsúlya visszaáll, a hajó is visszaemelkedik a felszínre.
Gázbuborékok miatt csökkent fajsúlyú vízre egy példa, 3:00-nál beszélnek róla: index.hu/video/?s=tag:szennyv%C3%ADz

A jelenség
Lilu bikavadító piros ruhában celebrálja az estét, kétszer-háromszor megnézzük, hogy mi volt tegnap, ami nagyon káros hatással van a fülekre. Én mellesleg Krasznai Tündét küldeném haza, párbaj és puszi nélkül, csak úgy. Mindegy. Istenes Bence kötelező beköszönése után…..
tattila 2013.11.17 22:59:15
@Nagy Endre: Persze hogy zavarban van. Szokatlan számára, hogy a feszültség csak halmozódik.
Érzékien izzott a levegő a stúdióban, amikor a Szombat esti láz argentin kiadásában egy táncos pár erotikus táncot lejtett a műsorban. Csak úgy repkedtek a ruhadarabok, míg a végén gyakorlatilag teljesen le- és kivetkőztek magukból a szereplők. A műsorvezető nem bírta…..
Már három évvel ezelőtt lehetett hallani a SEIL bag megjelenéséről, ugyanis az ötletes termék 2010-ben a Red Dot Design versenyen is díjazásra került. A nagy áttörés elmaradt, ám mostanában újra fókuszba került a találmány, köszönhetően a Kickstarter-en való…..
Városi környezetben gyakran kénytelenek vagyunk nélkülözni a kert, a zöld természeti környezet közelségét, pedig ez alapvető emberi szükségletünk lelki és élettani szempontból egyaránt. A korábbi tendencia az volt, hogy az emberek kertvárosoknak nevezett lakónegyedekbe…..
A 26 emeletes toronyház lakói előszőr csak azt hitték, hogy valami ideiglenes látványosság készül a házukon Peking Renji Hegynél, amikor is szép lassan sziklák, fák és bokrok kerültek fel a 45B. számú épület tetőszerkezetére. Csak jóval később lett világos a számukra,…..
József csak azután vette észre, hogy az AXA az ő számlájáról vonta le a fia törlesztőrészletét, hogy 4 nappal a fizetési határidő után saccra befizették az összeget. Az AXA a hitelrészlet sikertelen beszedésének másnapján fordult a kezes szintén náluk vezetett…..
Ez a bejegyzés azért született, hogy a mostanság sokfelé, mindenfajta sajtóorgánumban, internetes hírportálokon  és személyes blogokon megjelenő palagáz-mizériáról és a környezetvédők indokolatlan riogatásairól, szakmai szemmel, de a szakmán kívüliek számára…..
tattila 2013.04.26 23:08:29
@nevem van:
Nem okoskodtam, hanem megkerestem a logikai hibákat. A lebutázásod meg téged minősít. Sajnálom.
Egy kanadai férfi nemrég házi készítésű bombával próbálta megakadályozni, hogy okos mérőt szereljenek fel nála, egy texasi nő pedig tavaly nyáron fegyverrel kergette el a szolgáltató szerelőit. Miért reagál ilyen hevesen néhány fogyasztó Észak-Amerikában? Miért vonul…..
Hogyan szórakoztassuk társadalmunk kutyával rendelkező igen jelentős hányadát? Ha már semmi más nem jön össze, legyen háromévenkénti ebösszeírás, nehogy azt mondják, kutyába se veszik őket. És milyen adatokkal? Pontosan ugyanazokkal, amelyek már egy másik nyilvántartásban…..
tattila 2013.03.25 21:28:13
@Távmunkás:
A kutya a gazdája mellé való és az igényeit, a mozgásigényét is ki kell elégíteni.
Olvass több Csányi Vilmost.
tattila 2013.03.26 00:06:26
@Távmunkás:
Szemlélet kérdése, hogy mit gondolunk evolúciós zsákutcának.

A véglegesen emberhez kötöttség önmagában csak akkor zsákutca, ha az ember hal ki, vagy ha kutya nélkül akar (és tud) lenni. Az utóbbinak kisebb a valószínűsége.
Egyébként még nem kötődtek véglegesen az emberhez, meg tudnak lenni elvadultan természetben (az őzek, stb. rovására) és városi környezetben is (falkákban, kukázva, emberre is veszélyesen, volt is talán Kárpátalján két-három éve kilövési/befogási akciósorozat). Persze nem minden fajta, de a kutya, mint faj rendelkezik ilyen képességgel. A macskák meg végképp meg tudnak lenni ember nélkül is.

Nem mellesleg meg az ember által kiirtott, illetve veszélyeztetett fajok inkább vannak evolúciós zsákutcában.
PL. a farkasok helyzete evolúciós szempontból -az ember miatt- inkább zsákutca.
Marcinak az aktuális ÁSZF utolsó oldalán található apróbetűs részéig kellett kommandóznia, hogy kiderítse: ingyenes FHB-csomagja már más feltételekkel ingyenes: Az FHB kreatívan próbálja az adóterheit lakossági díjtételekkel ellensúlyozni. Az Aktív bankszámlacsomagjuknak…..
tattila 2013.03.08 00:51:01
@atpijkamo:
Tehát nő lennél és 15 éves?
tattila 2013.03.08 15:24:34
@Agyalap:
A nov.1-i dátum az új szabály életbe lépésének, nem pedig a szabály által meghatározott időszaknak határnapja.

Azaz októberben a régi szabály még szept.30-okt.30 időszakról,
novemberben az új szabály már
okt.16-nov.15 időszakról szól.
tattila 2013.03.09 16:12:24
@Mylady:
Jól van, tied a pont.
Az előzetes onlnie és telefonos egyeztetés ellenére naiv utasnak azt mondta a sofőr, hogy ha a pályaudvaron magára hagyja a macskáját, őt azért elviszi: Történt, hogy van egy kiscicám, akinek sínbe volt a törött lába és történt, hogy utazni szerettem volna Budapestről…..
tattila 2013.03.07 23:41:31
@AlulírottFentemlített:
- A kosarak egymásba vannak-e rakva úgy, hogy a legbelsőben vannak a macskák?
- Vagy egyetlen kosárka van-e és a lánykák mind ezt az egy kosárkát fogják-e?
- Sziámi (iker)macskák-e, közös-e valamelyik lábuk?
- A macska kölyke vajon macska-e? Ha igen, akkor az ő kölyke is macska-e?
De ez a "minden macskának van 3 kölyke" tulképpen nem is releváns, mert lehet otthon hagyták a lánykák a kölyköket és így azok nincsenek is a buszon.
- Ez se oké, hogyaszonygya "mindegyikük kezében 4 kosár van", merthogy akkor most 4 kosár per lányka, vagy 4 kosár per kéz? Tudniillik normál felállás szerint 2 kéz per lánykával illend számolni.
Elsőre ennyi.
tattila 2013.03.08 15:55:44
@Fenimore:
Kismacskát nagyobb zsebben is lehet szállítani. Kölyökmacska nem szalad el, bújik a biztonságos, védett, meleg kuckóba. Esetleg ha merészebb, akkor kidugja fejecskéjét azt nézelődik.
Ha dobozban van, akkor a dobozt a buszra egy sporttáskába kell tenni, akkor nem mondja meg a vezető, hogy mi van benne.

Ha valaki meg horgászni megy és e célból egy jól záródó műanyag dobozban visz magával megfelelő mennyiségű (mondjuk 2-3 dl) földdel együtt 100 földigilisztát csalinak, akkor vetet vele a pénztáros kisasszony vagy a soför 100x600=60ezerért jegyet?

Vagy valaki egy szobanövénnyel utazik, mondjuk egy fikusszal, legyen 30 cm magas + cserépmagasság, az egész elfér egy normál nylon reklámtáskában. A fikusz levelén szokott lenni pajzstetű. Nem egy virgonc népség, de állatnak állat.
Mondjuk ne is legyen jelentős a fertőzöttség, ekkor is lehet levelenként átlag kettő. 100 levéllel számolva az 200 állat. Akkor 120ezret kérnek el?
A kokik és sallerek országában még mindig nem tanulnak Trianonból.  Leverte a Szent Korona másolatát egy szlovák hostesről a buzgó magyarméter - aki egyébként később levelekben kereste fel a hvg.hu szerkesztőségét, miszerint mégsem így történt, hanem úgy…..
tattila 2013.03.07 00:31:58
@sorhajóhadnagy:
"Egy latin és egy bizánci ötvösremek egybeforrasztásából ..."
Ez az ortodox megközelítés. Ennek cáfolata, illetve egy hitelesebb megközelítést rövid összefoglalója:
www.magyarfold.eoldal.hu/cikkek/magyar-kultura/a-magyar-szent-korona-i_-2-resz.html
tattila 2013.03.07 01:44:30
@sorhajóhadnagy:
Így zanzásítva csak informatív, amolyan emlékeztetőnek jó, a meggyőző ereje nem túl nagy. Van viszont ennek egy 50 oldalas változata is (pl. fejezetként belekerült Pap Gábor: Hazatalálás könyvébe), ezt érdemes elolvasni annak, akit komolyabban érdekel a téma.

Most hogy fellapoztam pl. szemet szúrt benne, hogy nem forrasztották a két részt egymáshoz, hanem szegecselték.
GFG Blog Letépett álarcok 2013.02.24 16:00:06
„Ez a trónfosztott szellem gyújt világot / sejtjeim éjében, idegeim / hamar rozsdásodó drótszálain az ő parancsa futkos. / Ő nem tűri, hogy a legyőzetés / szégyenébe belenyugodva, / tehetetlenül elheverjek / ürülékem kupacai között. / Ő késztetett föloldhatatlan…..
Az Alaptörvény számunkra legkedvesebb szakasza az, amelyik kimondja, hogy a „közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet…..
#4 A Concorde-ot leszámítva az SR-71 valószínűleg a legvagányabb ember építette szerkezet, ami valaha a levegőbe emelkedett: 50 (!) évvel ezelőtt fejlesztették ki és már akkor képes volt gyorsabban menni, mint egy pisztolygolyó (több mint 1 km másodpercenként), az volt a…..
Autójával árokba csúszott naiv ügyfél ijedtében magára hívta a mentőket, aztán meglepődött, hogy a velük érkező rendőrök addig nem hagyják békén, amíg alá nem írja a jegyzőkönyvet. Erre a kórházban került végül sor, amikor a vizsgálatok közben és után a folyamatos…..
Onlinemarketing blog Véletlen? 2013.01.26 14:41:28
Ha az ember azt veszi észre, hogy amit felrak a Facebookra tartalmat, kis idővel később máshol újra látja, elgondolkozik: vajon van olyan, aki ennyire hasonlít hozzá, vagy lopják a tartalmát? Mert ha csa néha történik ez meg, akkor azt lehet a véletlenre fogni, de ha többször…..
27 évvel a világ legsúlyosabb nukleáris balesete után, mely a csernobili atomerőműben történt az egykori korház ugyanolyan érintetlenül áll, mint ahogy évtizedekkel ezelőtt, a katasztrófát követően elhagyták. Csak az idő és az anyatermészet "munkája" látszik rajta. S bár az…..
Naiv ügyfél szomorúan értesült róla, hogy Velux ablakaira azért fagyott rá évekig a pára, mert a vásárláskor ismertetett rendeltetésszerű használat épp az ellenkezője annak, mint amit a cég manapság javasol. Több éve már, hogy nagyobb felújítást végeztünk a házunkon.…..
A város legveszélyesebb biciklis útját tervezik Zuglóban. A forgalmas téren úgy vezetnék keresztül az új bicikliutat, hogy az állandó konfliktus és balesetek forrása lesz. Az úton ugyanis át kell majd vágnia minden gyalogosnak, aki egyik tömegközlekedési eszköztől menne a…..
tattila 2012.10.15 15:14:12
@shitgun:
Van királydinnye álló, erősített külső. Belül van benne pluszban egy keménygumi réteg. A keménysége, plusz a plusz vastagság egyaránt segíti a célját.
Egyébként királydinnye szezonon kívül nem jellemző, hogy annyi defektet okozzanak.
"A szezonja alatt annyi belsőt adunk el, amennyit az év többi részében" hallottam nemrég, de lehet hogy "2x .." vagy "3x annyit" a pontos idézet, nem emlékszem már rá.
tattila 2012.10.15 15:28:18
@dukeekud:
"Kerekparosok altal okozott halalos balesetek szama: 0"
Hát bizonyára volt sok eset, amikor kivilágítatlan kerékpárján, éjjel, "kocsmától elfelé tartó" kerékpárost csapott el úgy az autó, hogy a mentőket hiába hívták. Szóval az a 0 nem 0.