Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Édes Anna

9 bejegyzést írt és 96 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A cikkben a híres amerikai pszichológus, a gyermekkori szexuális bántalmazás felnőtt túlélőit segítő specialista, Anne Carpenter elemzi a pincében fogvatartott osztrák Elisabeth Fritzl problémának eredetét. (Az eredeti, anol nyelvű cikket Selkt-Sa tette fel a blogra, a fordítást…..
Egészen érdekes dolgot találtam. Nem új dolog, csak nem igazán ismert: biciklire szerelhető elem és dinamó nélküli lámpák. Ha egy tekercsben vagy mellette változik a mágneses mező, akkor abban áram indukálódik. Ezt az egyszerű dolgot fejlesztette tovább a Reelight úgy, hogy a…..
Édes Anna 2009.05.28 18:18:02
 Ezt a nagyon megrázó történetet Abigéltől kaptuk: Sziasztok!Először is szeretném megköszönni, hogy Ti vagytok és ezáltal létrejött ez a nagyon hasznos és segítő oldal, és azt, hogy leírhatom, megoszthatom veletek mindazt, amin 17 évesen mentem keresztül. Azóta…..
Győr városának egyik legszebb terét a múlt héten letarolták a földmunkagépek, elpusztítva a város középkori múltjának egy hatalmas szeletét. Tették mindezt térrekonstrukciónak nevezve, közpénzből, a város megbízásából. De foglaljuk össze, röviden, hogy mi történt, az…..
Édes Anna 2009.04.16 01:32:38
@Antik:

Már bocsánat kedves Antik, de hol értettem én egyet és mivel?

Erre gondolsz?

IDÉZETT KOMMENTEM:
"Édes Anna 2009.04.12. 05:46:54

"Attól nem lesz senki jobban, ha pár törmelékkel több porosodik egy letakart polcon valahol az alagsorban."

Szomorú és kínos, de ebben azért van igazság.

A győri régész blogja nagyszerű ötlet és lehetőség (különösen ha tényleg naponta frissülne - tudom, tudom, szabadidő, forráshiány stb) arra, hogy laikusokat is megérintsen és lenyűgözzön minden, ami a repedezett aszfalt alatt van."
IDÉZETT KOMMENTEM VÉGE

Azt írtam, hogy van benne igazság. Mert sokaknak tényleg nem több a múlt, mint egy hozzáférhetetlen alagsori folyosón porló törmelékkupac, néhány üres tárló a kifakult, pergő cetlikkel, egy-két izzadtan kínos és kötelező osztálykirándulás, ahol lepisszegik a kongó termekben, nem nyúlhat semmihez és nem lát semmit csak a poros üveget.

Nem azt írtam, hogy egyetértek vele. Ugyanis nem értek egyet vele, de megértem, ha valaki így gondolkodik. Mert ennyit lát, ennyi élményt adott neki.

Éppen ezért utaltam - talán pongyolán - arra, hogy sok/több pl. a győri bloghoz hasonló ötlettel (de idesorolom a sirasok.blog.hu csapatát is), tevőlegesen lehet változtatni ezen a hozzáálláson. És ez milyen jó.

Meggyőződésem, hogy ez - és a többi ehhez hasonló blog (szerzők + hozzászólók!) - akárhány rossz emlékű osztálykirándulásnál többet tesznek például azért, hogy ne csak az évente képzett Y darab szakember értse a kontextus fontosságát.

Arról szívesen beszélgetek, hogy ez hogyan erősíthető. Szívesen olvasnék egy állandó Helyszínelő rovatot akár ásatásokról, akár [erős de igazságos kritikai attitűddel] létező kiállításokról. Szívesen venném a kötelező tantervbe illesztett ajánlásokat és segédleteket. Szívesen látnék színvonalas kiállításokat. Szívesen néznék videókat a témában. Szívesen könyvjelzőznék még több ilyen blogot :)

Igazad van, én ebben laikus vagyok, de mondok valamit: pont ezért érdekel, hogy mit csinálnak a régészek. Itt ingyen tanulok :)
Édes Anna 2009.04.16 01:50:39
Sok embert tényleg csak akkor érdekel ez az egész, amikor szembesül vele, hogy szétbombázták a lakhelye főterét.
Egyik napról a másikra áthelyezték a buszmegállót, csak úgy, nem is szóltak, most hónapokig százmétereket kell kerülni a kisboltig, miközben nyelheti a port, csúszik a sárban, megszürkülnek a függönyök és fénytelen lesz a fukszia az ablakban, a muskátlikról szegényekről már nem is beszélve, hogy fuldokolnak a porban azok is, naponta többször kellene mosni.
És akkor szidja a régészeket.
A sok léhűtőt, akik ott lébecolnak álló nap a kis lapátkáikkal, tán azzal akarják föltúrni az egészet? Hát hülyék ezek? Meg azok a röhejes ecseteik! Csak nem kozmetikusnak képzelik magukat a város pénzén? Vagy mik ezek, festők? Miattuk nem halad a munka, állnak a drága gépek, csak az időt húzzák, hogy aztán fölnyalhassák a temérdek pénzt azért a maréknyi törött kőért. Nohiszen, a kisunokám is többet találna ennyi idő alatt. Lógnak az állam csecsén az ÉN adómból!
Milyen hun sír, nincs már így is éppen elég belőlük?! Az egyik olyan, mint a másik, ha egyet láttál mindet láttad. Régi csontok, békében kéne hagyni őket, sírt bolygatni?! szentségtörés! Azért nincs még kész a szökőkút világ szégyenére hát hogy néz már ki ez a tér, égetnek itt bennünket a turisták előtt a pénz meg csak folyik elfele, ahelyett, hogy valami értelmesre költenék, autópályára például, mert erre bezzeg van pénz, de hogy a padokat visszategyék arra már nincs eszük és akkor a végén még be is temetik az egész hóbelevancot, hát sok értelme volt, mondhatom, biztos megint jól járt vele valaki, mi meg itt szívunk vele, hogy aztán egy-két év múlva megint jól föltúrják az egészet.

FIGYELEM, Antik, paródiának szántam. Ezt nem én mondom és bár kissé - talán nagyon is - karikíroztam másokat (bocs), lásd be, hogy sajnálatosan sokan gondolkodnak így. Viszont tehetünk azért, hogy egyre kevesebben.

[Személyes közlés: Azt gondolom, hogy ha többen vennék természetesnek, hogy nem pusztítunk el olyasmit, amit nem tudunk helyreállítani vagy pótolni, akkor általában véve is jobb hely lenne a világ :)]
Édes Anna 2009.04.17 00:49:01
@Antik:

Kedves Antik,
no problem, béke van :)
Örülök, hogy tisztáztuk! Nem haragszom és megértem az indulataidat.

@Karikásostor
Köszönöm válaszod. Mit értesz azalatt, hogy 'érdekes kérdés' a kritika? Tartasz tőle, hogy megbántódnának a kollégák? ;-)

Lehet, hogy most hülyeséget kérdezek, talán már milliószor ki is tárgyaltátok, de nem lehetne a sokat dicsért TimeTeam mintájára hazai műsort összehozni? Vagy egy régész realityt? :)
Kisvárosi lány jeligével:Felvettek. A vidéki megyeszékhely talán legjobb kollégiumában kaptam helyet, telve voltam tervekkel, kíváncsisággal és ambícióval. Már az első héten nagyon megtetszett egy fiú, akárhányszor találkoztunk előadáson vagy a büfében, könyvtárban vagy…..
Édes Anna 2009.01.09 23:27:00
@stefan75: Félreértjük egymást. Én nem vagyok ilyen helyzetben. Azért nem lehet a múlt része, mert folyamatosan történnek ilyen ügyek, most, ebben a pillanatban is. És addig nincs vége.
Édes Anna 2009.04.12 05:04:37
@fenrirr: azt hiszem mindannyiunk nevében köszönöm a részvétet (akiében nem, az majd kikéri magának, helyesbít.)

A magam nevében annyit tennék hozzá, hogy ez már rohadtul régóta rohadtul kevés.

Ha férfiak tömegei (akik szerinted a többség) állnának ki amellett, hogy... ha 100ezres tüntetések, petíciók és egyéb csökötten demokratikus módszerek használatával, vagy AKÁRHOGYAN de karakánul és folyamatosan azt nyomatnák, hogy nem megengedhető zombilétre kényszeríteni (világszerte) több százmillió embert, akkor - azt hiszem - előrébb lehetne lépni. Anélkül viszont nem.

Kedves Édes Anna!Ma találkoztam a blogoddal, amihez gratulálok!Nem tudom eldönteni, hogy az én történetem ideillik-e, ha igen, tedd ki nyugodtan, ha nem, töröld. Ha kirakod, akkor kérlek, hogy nicknevet se írj, max. kezdőbetűt. 15 évesen megismerkedtem egy nálam 4 évvel idősebb…..
Édes Anna 2009.04.10 02:47:08
Paptanonc? Ez egyháztól független. Minden egyház a maga merev, elnyomó, hierarchizáló attitűdjével ugyanazt termeli ki magából és maga körül megállás nélkül több ezer éve.

A nem egyházi struktúrák is.

"milyen ember kezd ki egy 14 éves kislánnyal, csak hogy ráverhesse a fürdőruhájára?"

Nekem gondot okoz, hogy ébren töltött perceim 100%-ban azt gondolom, hogy BÁRKI.

Az is gond, hogy marha kevesen gondolják így és vakon mentegetik a tanárt, papot, orvost rendőrt, aput, hogy áááá ő biztosan nem. Dehogyisnem! Csak ebből a nyomorult országból is napi szinten jönnek ilyesmiről a hírek, de ha globálisan nézed, akkor kb erről meg a közlekedési balesetekről szól a média :)

És mégis tagadnak.

Egy tök más témában olvastam egy röpke fejtegetést a kultúráról:

"A gyerek a kultúrát (vagyis: a generációk során felhalmozott, túléléshez szükséges tudásrendszert) nem örökli vagy szívja magába az anyatejjel, hanem tanulja, immár absztrakt szabályként. Ahol valamilyen szokás, tevékenység be van tiltva, vagyis a kultúrának a (nyílt kommunikáció általi) kialakulása és áthagyományozódása akadályozva van, ott a gyermeki, "kulturálatlan" (tudatlan, az elődök tapasztalatait nem hasznosító) habzsolás marad, ennek minden veszélyével."

A szerző ezt éppen a cannabisról írta a kender blogon, de a szexre, a szexuális kultúrára ugyanúgy megáll (vagy bármelyik másikra). Tanulni és tanítani kell azt is, nyíltan és őszintén, mentesen tabuktól és az abból született erőszaktól és kriminalizációtól, különben ilyen szar lesz a vége.

A spanyol Late Chocolate cég a divat, a design és a szex párbeszédeként aposztrofálja magát. A koncepció a legmagasabb minőségű és kidolgozottságú termékekről, kiegészítőkről szól, mindenről, amire egy kifinomult és tehetős nőnek szüksége van az élet élvezetéhez. A…..
Édes Anna 2009.03.30 02:54:13
@Win Elen: és mégis használhatatlan.
Hihetetlenül szuper és professzionális rendszert találtak ki azok a vietnámiak, akiket februárban a budapesti rendőrök elfogtak. A férfiak hat, nagy értékű családi házat béreltek ki a város szélén, és ott láttak neki a rendszerek kiépítésének. Mindenre…..
Édes Anna 2009.03.02 21:24:31
@svábhegy: Azt azért nagyon nem kéne.
www.prostitucio.hu/
Egymás után hullnak el a taszító külsejű bicikliző állatok, a narrátor pedig elégedetten nyugtázza, hogy végre ezek sem rontják tovább a levegőt.A klasszikus horror, a némafilmes komédia és a didaktikus oktatófilm ötvözete 1963-ból a One got fat című amerikai alkotás, amely…..
Van úgy, hogy kis példányszámú képes magazinok főszerkesztőit elcibálják egy egzotikus országba, ahol ötcsillagos hotelban lakhatnak, megnézhetnek pár folklórestet, meg kapnak egy vaskos Power Point-prezentációt a rohamos léptékkel fejlődő turisztikáról. Az ingyen…..
Túl azon, hogy ugyebár vannak fizikai hagyományok (hőelnyelő-képesség, ilyesmi), ma már igazából nagyon nem lenne kötelező a téli ruháknak sötéteknek lennie. Tudom, tudom vannak egész vidámak is. De az utcán viszont nem olyat hordunk. Vagy legalábbis a 3-as metróban semmiképp.…..
Indul egy önvédelmi tanfolyam nőknek (mentális és fizikai is) Feminist self-defense: "I'm worth defending"Feminist self-defense was created in the United States in the 1970s, when women got together and started sharing experiences of rape and other structural male violence that…..
Érdekesen értelmezi a jog a nemi erőszakot. Az alább olvasható idézet szerint nem lehet szó kényszerítésről akkor, ha az áldozat nem fejtett ki "valódi" ellenállást. Persze azt, hogy mit nevezünk ellenállásnak, a bíróság önkényes ítéletétől függ, ahol ezek…..
Édes Anna 2009.02.11 19:22:09
@oázis: nálam AdBlock van, ezért semmilyen hirdetést nem látok, de utánanézek amint tudok.
Édes Anna 2009.02.11 19:30:44
@oázis: Kértem, hogy hirdetésmentes blog legyünk. A váltás 2009.03.31-n fog bekövetkezni.
Addig (itt is) el kell tűrnünk a súlyosan szexista és erőszakot támogató reklámokat.
Felteszem, az indexnek/blog.hu-nak ugyanúgy nincs erre vonatkozó irányelve, mint ahogy egyik szerkesztőségnek sincs Magyarországon.
Mr. Wilson, a skót postás egy elárvult vidrakölyköt vett fel az autópályán.A kölyökvidra gyengének és ijedtek tűnt, de a jószívű postás melegen tartotta, és megetette, írja a BBC. „Először a táskámba tettem, az kellőképpen melegen tartotta.” - számolt be Mr…..
Édes Anna 2009.01.31 09:28:26
@innocent_touch: És mint láthattuk, a skót postásnál is remekül működött az anyai ösztön :))
Bár az M0-s forgalomra gyakorolt áldásos hatását egy percig sem vonjuk kétségbe, azért az építés súlyos hiányosságaira már az átadás másnapján felhívtuk a figyelmet. A csömöriek -akiktől helyenként hetven méterre megy el a forgalom - szenvedik meg leginkább a zajvédelem…..
Édes Anna 2008.12.24 02:12:06
A csömöriek (meg szerintem mások is, csak arról nem tudunk annyira) át lettek baszva a palánkon, a közpénzből érdekképviselettel megbízott önkormányzatuk pedig mismásol keményen és kizsákmányol saját zsebre.
Ez eddig világos. Nem értek itt egyeseket, hol marad a szolidaritás.

Ex- Wekerle telepiként (M5), ex- Róbert Károlyosként (M3, Hungária, Árpád-híd), ex-Kelenföldiként (M1/M7) maximálisan megértem azokat, akik legalább a szerződésben vállalt kárenyhítést szeretnék megkapni/követelik. Teljes támogatásom és együttérzésem.

Másrészt meg van érv az M0 ellen is, lásd pl:
criticalmass.hu/blogbejegyzes/20081222/az-m0-vesztesei

"az áldozatlista kb. így alakult:

- Rákóczi út és Kossuth Lajos utca lakói
- kevés volt, így ugyanennek az útvonalnak a villamosutasai következtek
- kevés volt, így a Hungária és Róbert Károly lakói jöttek
- kevés volt, így a Vörösvári út és Bécsi út lakói jöttek
- kevés volt, így most aztán Csömör, és a többi falu következett, és a Szentendrei sziget meg Újpest persze

Mind muszáj volt.
Így összeadva hány ember hozott eddig anyagi vagy egészségügyi áldozatot?

De kevés lesz ez is, így aztán most jöhetnek ezek:

- óbudaiak
- a Budai hegység
- Munkás körút

Több tízezer ember megint, az erdőkről ne is beszéljünk.

...és sosem lesz így vége. Mert az első ütemek után arra kellett volna költeni a pénzt hogy a forgalom csökkenjen inkább. Vagy stagnáljon. Biztosan meglátszana a BKV-n, a belvároson, meg a bringás hálózaton az az ezermilliárd forint(...)"

Azért csak a mindent fölzabáló autóáradat (included kamionok a vasúti/vízi szállítás helyett) emésztik föl az életterünket.

Urbanisztikai közhely, hogy ahol út van, ott forgalom is (az út forgalmat generál), ezzel nem is vitatkozom, de miért nem sikerült soha még azt a pofonegyszerű fölismerést megtenni, hogy ahol házak vannak ott emberek is élnek?

Édes Anna 2009.01.29 03:13:52
@Navarone: zúzassuk be, igen :)
lovaskocsi meg bringa, tömeg/közösségi közlekedés meg gyalog és MINIMÁLIS de tényleg a legszükségesebb mértékben pedig autó. Ennyi nem kell, mint amennyi most van, az meg pláne nem kell, hogy mindent de mindent nekik rendeljünk alá.
Dán dizájn a triobike néven gyártott gyerekszállítós modul tricikli. A jármű két, vonalvezetésben és színben is összehangolt darabból áll össze. Nem olcsó, viszont nagyon menő.A téli szezonra való tekintettel mostanában 2499 euróért is hozzá lehet jutni a teljes…..
A nemi erőszak megtörténtét sokszor nehéz igazolni. Főleg akkor, ha a túlélő nem tesz feljelentést, vagy csak hetekkel, hónapokkal később. A gyerekek ellen elkövetett erőszak bizonyítása még ennél is nehezebb, főleg akkor, ha valamelyik szülő az elkövető. Az áldozatoknak…..
Az Egyesült Államokban orvosi vizsgálattal bizonyították, hogy a biciklis rendőrök körében jelentősen csökkennek a herebántalmak, ha a nem a hagyományos nyergen ülve dolgozzák le munkaidejüket.A régóta sejthető összefüggést a San Diego-i kórház szexuális zavarokkal…..
Édes Anna 2009.01.13 02:48:47
@petyo: nem értelek.
a nők fontos vérerei vagy a csiklójuk nem nyomódhatnak a nyereghez/től és okozhatnak zsibbadást, érzéketlenséget etc?
Édes Anna 2009.01.14 10:40:32
@Vitaminisiert:
Jajmár! Annyira nem erről beszéltem. A rendőr= férfi korlátoltságát tettem szóvá eredetileg.

(Amúgy a mellrák egyre gyakoribb a férfiak körében, az erről szóló cikkek rendre meg is említik ezt. Amikor meg nem, azt ugyanúgy "sérelmezem".)

Köszönettel fogadom, ha linkelsz női nyeregről szóló tanulmányokat.
"hogy nem emlékszik fontos részletekre a történtekből annak köszönhető, hogy ilyen trauma hatása alatt az áldozatok többségénél "szigetszerűen" kiesnek részletek, ezért képtelenség, hogy egy nemi erőszakon átesett nő minden egyes mozzanatra alaposan emlékezzen.…..
 Tegnap reggel kinyitottam az ablakomat szellőztetés céljából, s gyönyörködtem a szép kertvárosi tájban, amit a zuzmara ölelt át jeges karjával. A levegő friss, tiszta és üde illatú volt, csukott szemmel szippantottam magamba amennyit csak tudtam egyszerre. Mivel rettentő…..
Édes Anna 2009.01.11 16:26:50
A „becsület – szégyen” kultúra újabb szörnyűséget produkált:Az iszlám törvények szerint, ha egy nőt megerőszakolnak, akkor négy férfi tanú kell, hogy ezt az áldozat "bíróság" előtt bizonyítani tudja. Mivel általában ezek maguk a támadók, ezért e…..
Édes Anna 2009.01.09 01:51:20
@Pthalo:

Bocs, de nekem ez nem teljesen világos.

Az általam olvasott/hallgatott/megismert iszlám egészen pontosan M. prófétáról és az ő mizogin és szociopata megnyilvánulásairól szólt. Mit szólt: áradozott.
Édes Anna 2009.01.11 01:38:15
@Pthalo: Nagyon szívesen válaszolnék a meglátásaidra, de itt nem kívánok vallási vitákban részt venni. Hülyeség volt tőlem, már az első megjegyzés is, bocsánat.