Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Benikuty

0 bejegyzést írt és 10634 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pierre Kóstolgat Krúdy maszkban 2022.01.08 15:10:00
  Én is olyan vagyok, mint Privát úr, aki, ha leül egy vendéglői asztalhoz, egy kicsinyt átrendezi az előtte lévő asztali tereptárgyakat. Csak éppen pár centit arrébb tolom baloldalt a villát, jobb oldalt megemelem a kanalat, belenézek, hogy vajon megfelelően tükrözi-e az ábrázatomat. A…..
"De hol is van ez a Dabas? Van - e jó levegője, s jó vize?" (Kossuth levele a börtönből édesanyjának, 1838 - ból, részlet) Dabas – Deli Bisztró A minap az aranyló őszben nekiindultunk páran, hogy megnézzük az ócsai pincéket. Valószínűtlenül a múltba vesző látvány tárult a szemünk elé az Öreg -…..
A pogácsa egyike a nagy magyar kedvenceknek (én legalábbis nagyon szeretem), és őszintén szólva fel nem merült volna bennem, hogy egy régiós országban nem ismerjék. A helyzet ráadásul (mint Karel posztjából kiderül) még ennél is furcsább...
Benikuty 2021.12.06 19:02:42
@Hobbiszakács: A beigli mákos, és kész! :D
Pierre Kóstolgat REBÉD 2021.11.26 10:30:00
Azt mondják, hogy a brunch: breakfast – lunch, vagyis a rebéd, ugye, reggeli és ebéd határán étkezni, eredete angol, hát mi más is lenne, és állítólag amolyan vadászreggeliként kezdődött, amikor a hajnali hajtásból visszatérő vadászok éhesen rávetették magukat bármire, ami adódott. Persze az a…..
Benikuty 2021.12.03 16:44:13
@motoroskonyhaja: Szerintem déli 12 előtt sört inni kevéssé elegáns, de talán egy kellemes száraz francia pezsgő már meglehetősen az.
Vagyis a betáplált energia, erőfeszítés mértékében várható el, hogy értékelhető teljesítmény szülessen. Valami ilyesmi. A konyhában ez fokozottan érvényes szabály: minőségi nyersanyag, szaktudás, adekvát technológia, ízlés, koncepció, és, hogy az üzlet se menjen tönkre, ár/érték arány, meg…..
Benikuty 2021.12.03 16:40:40
@littke: Utolsó mondatodhoz csatlakoznék, a műintézetnek sok-sok üzleti sikert!

Az oldalashoz: ezt az édesburgonya dogot azért kevéssé értékelném, főleg nem cserélném fel egy sieglinde nevű csodával, ha már krumpli. A káposzta pedig remélhetően párja nincs autumn queenn. Esteleg lehetne tányérba? Mert ez a doboz alja elég gáz!
Mazel Tov Nehéz bevallani, hogy szelíd ellenérzést táplálok a romkocsmák iránt. Ugyanakkor érteni vélem a kényszerből, pénzhiányból születő divatossá tett épületekhez, belső terekhez vonzódó mulatni vágyó ifjakat. Amíg arról van szó, hogy elfoglalunk egy helyet, amit a sajátunknak érzünk, és romos,…..
Benikuty 2021.11.25 21:32:41
@VPierre: Szerintem @Nincs még nicked: túltolja, és attól tartok a fürdővízzel a gyerek is ki lesz öntve. Persze a te homokozód, de most legalább van arca.
Benikuty 2021.11.27 11:44:20
@Nincs még nicked: Olyan ez, mint a vicc poénja, amit a mesélő megmagyaráz. Ha nem érted, megette a fene.
Benikuty 2021.11.29 20:32:04
@Nincs még nicked: ...annak, akinek nincs füle hozzá;)
Pierre Kóstolgat Kiskakukk gyalog 2021.11.20 10:30:00
Talán azért lettem ilyen megátalkodott étterembejáró, mert kora kamasz koromban, amikor már felértem a kilincset, bemehettem az otthonomtól nem messze eső, Pozsonyi úti Kiskakukk étterembe. Elcsörömpölt a tizenötös villamos, én pedig óvatosan lépdelve a sárga keramitköveken benyitottam a sötét…..
Benikuty 2021.11.25 18:20:14
Benikuty 2021.11.25 21:27:13
@Vén motoros: Értem a párhuzamot, de inkább a hazai állapotok izgatnak. Említett embert szimplán ripacsnak tartom.
Benikuty 2021.11.26 09:53:14
@Vén motoros: Ne vedd sértésnek, de én ilyen csatornákat nem nézek, mivel semmilyen értelemben nem építenek. Egyébként pedig eltértünk a gasztronómiától, így én ezt a témát nem folytatom.
Közkedvelt étel, menzák gyöngyszeme lehetne akárhol. Márcsak azért is, mert hát ami a Közel-Keleten lencsével kezdődik, az általában valami hétköznapi, úgy is mondhatnánk közönséges étel. De nem, minden negatívum nélkül. A hétköznapok gyönyszeme, mert egyszerűsége, laktatósága, és olcsósága mellett…..
Benikuty 2021.11.21 16:43:06
@Gyalogrépa: Nálunk Sieglinde. Rohamosan fogy...
Benikuty 2021.11.21 16:43:46
@A fickó: Majd megkapod, hogy sznob vagy! Haha!
Az önirónia életmentő, és nincs olyan területe az életnek, ahol ez nélkülözhető lenne, még a gasztronómia sem kivétel. Ha egy éttermet Marischkának hívnak a Vérmező szomszédságában, így „sch” – val, akkor gondolhatjuk, hogy az egykori magyaroschkodást gúnyolja, vagy éppen, hogy elismeréssel adózik…..
Benikuty 2021.11.06 07:15:51
@VPierre: Tele volt a sajtó ezzel a furcsa hellyel...
Mellesleg a "címer"-en Maris hajviselete nyilván azért olyan, hogy legalább az egyik szemét ne lássuk.
Kerestem a neten az étterem étlapját, nem találtam, így csak az általad kóstolt sor alapján mondhatok véleményt. Ebből a koncepció teljes hiánya jön át. Több szót nem is vesztegetnék...
Benikuty 2021.11.06 08:12:48
@VPierre: Én sem tartom fontosnak a tulajdonos kilétét, itt sem, sem máshol. Ettől függetlenül az összecsengések, mint Vérmező, Damoklész kardja. és ez a heraldikai katyvasz, több mint ironikus. Amit pedig írsz, itt és máshol, hidd el, maximálisan átjön.
A sorból kiragadva, - a sárgaborsó max. menüztetésben jelenhetne meg, de tényleg hagyom a témát, inkább avart seprek. :)
Attilának régi vágya volt egy svéd szabványok alapján épült könnyűszerkezetes ház, lehetőleg a szülőfalujában. Nos, ház (ha minden jól megy) lesz, igaz, nem egészen a szülőfaluban… Így néz majd ki..
Benikuty 2021.10.30 12:00:27
@Hobbiszakács: Figyelemmel kísértem az eseményeket, és meg kell mondanom, nekem tetszik a végeredmény.
Gondolom, a szakik azért kellenek, hogy betanítsák a változást nehezen befogadó korosztályt a nyílászárók kezelésére.
Kísértet járja be Európát – a zöldborsó hajtás kísértete. Nem vicc, tényleg, és félreértés ne essék, nem üldözöm a borsóhajtást, eszemben sincs, ha indokolt a használata, legyen, de az, hogy minden létező tányéron, bárhova is megyek, bármit is eszem, legyen az steak, vagy lecsó, vagy töltött…..
Benikuty 2021.10.29 19:51:04
@VPierre: rillettes. Kettő darab l, már elnézést, de legyünk pontosak!
Adva van egy igen csak szelíd fiatalember, aki vette a bátorságot és különösebb előtanulmányok nélkül éttermet nyitott a belvárosban, annak is a kellős közepén az Október 6 utcában. Szerencséjére rátalált egy becsvágyó, és nem mellesleg tapasztalt séfre, aki díjazva a bele vetett bizalmat…..
Napközben betévedtem a Klauzál tér környékére, valahol a Dob és a tér sarkán bóklásztam, mert úgy emlékeztem, hogy van ott egy mexikói büfé. Mondhatom, nem túl vonzó a környék éles napsütésben. Ebben a kíméletlen megvilágításban minden trehányság könyörtelenül szembeötlő, ráadásul a mexikóit sem…..
A bejegyzésben szereplő étterem és ételleírások kitaláltak, a valósággal való bárminemű hasonlóságuk csak a véletlen műve. Megtörtént a legrosszabb, ami egy a függetlenségére kényes étterem kritikussal történhetett: az étkezés után, amikor fizetésre került a sor, a tulajdonos azt üzente, hogy a…..
Benikuty 2021.10.15 20:34:50
@Vittore.: Elnézést, hogy én is válaszolok! Az Olasagasti minősége mindent visz. Ha érdekel, privátban megírom a hazai beszerzési forrást.
Benikuty 2021.10.15 21:06:20
@Vittore.: Elment...
Csabi Konyhája Házi túrós bukta 2021.10.13 11:56:51
A túrós bukta nagy gyerekkori kedvenc nálam, így aztán nem véletlen, hogy már egy ideje kacérkodtam a gondolattal, hogy elkészítem én magam is. Az idei év elején eléggé beleástam magam a kelt tészták és a cukrászat világába és már azért bátrabban bele merek vágni bármibe is, így aztán egy gyors…..
Benikuty 2021.10.13 16:12:27
  Lehet, hogy divat a retró, annak is többnyire az über gagyi változata, nem bánom, szóljon az isten véled édes Piroskám, meg a Stux, ez utóbbi persze már egy másik retró, ez a retróba bugyolált retró, olyan, mint a dupla panír. Nem bánom, de kulináris szempontból a retrót javasolnám mindenképpen…..
Kamembert azért nem mondok, mert vannak sokkal alkalmasabb sajtok is erre a feladatra. Fontos paraméter, hogy magas zsírtartalmú legyen. A colommiers, amivel itthon gyakran összefutni, meglehetősen fura, kicsit éppen beinduló káposztára emlékeztető szagú, ami felmelegítve elég kellemetlen lehet.…..
Benikuty 2021.09.22 11:03:05
@Gyalogrépa: Ez azért szűkítené a lehetőségeket.
A következő recept a shakshuka és egy tökös tojásos lecsó között tévedt el valahol. Mindkettőben az a közös, hogy a nagy paprika- és paradicsomdömping orvoslására, kihasználására születtek. Erre jó a sima lecsó is, de ha ráunok, vagy valami komolyabbat akarok enni, akkor ezt a receptet készítem el.…..
Benikuty 2021.09.09 08:24:30
@Attilajukkaja: Lehettél volna elnézőbb Répával, és nekem elhiheted, érdemes!
(mellesleg: örülök, hogy látlak, még ha csalánba is pisiltél..haha)
Külvárosi konyha Balkáni bab 2021.08.30 03:57:22
Reggel cidri van, este korábban sötétedik. A telepi almafa lombja itt-ott sárgul, vörösödik. Ez a zsigerekben megmozdít valamit. Tartalmas egytálételekre jelentkezik ösztönös inger. Sült bab. Korábban nehezen képzeltem volna el azt a húsmentes sült babot, amihez ne kívánkozna egy rágcsálnivaló…..
Ha nagyon sommásan kéne megfogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy a Moné Bistro ételei nem görcsösek. Bővebben szólva: laza, könnyű kezű, nem zavarba ejtő, nem zsúfolt, de leginkább nyugodt, magabiztos konyha.. A savhasználatról érdemes néhány szót szólni, hiszen annyiszor előkerül az…..
Jelentős részben a gabonafélék segítségével sikerült kivakaróznunk a halászó-vadászó-gyűjtögető életmódból. A paleósok szerint vesztünkre, de most nem ez a témánk. Bizonyos helyeken nem is nagyon mentek tovább ennél a pontnál. Erre egy jó példa a gofio. A Kanári-szigeteken mai napig élő szokás…..
Benikuty 2021.08.18 11:14:41
Lepcsánkparty Pontypaprikás 2021.08.11 00:10:00
Mindenféle halat imádok, legyen az tengeri, folyami vagy akár tavi. Mivel az idei nyaram otthon telik, a helyi választékból kell válogatnom. Az irdalt pontyfilét például nagyon megfelelőnek találtam a környékbeli halgazdaság boltjából, készült már belőle halászlé, rántott ponty - most a paprikás…..
Külvárosi konyha Vadalma 2021.08.04 04:52:31
A közeli garázsvárosban a dzsindzsás kellős közepén nő egy almafa, ami jóízű, kissé borízű, kőkemény, de apró és elég rendesen kukacos almát terem. Teleszedtem egy kosarat, a vájkálásukra és kompótnak való befőzésükre ráment egy délelőttöm - ilyen kis méretnél a hámozás nem definiálható, vagy ha…..
Benikuty 2021.08.07 20:57:33
@Gyalogrépa: Én inkább valami gyengéd öko növényvédelemre gondoltam, őszi és tavaszi lemosózás, bár ha rég elhanyagolt az az almafa, kellene neki a metszőolló is. Esetleg a tövéhez egy kis szerves trágya, kora tavasszal. Körtére szintúgy ezek, dió mostanság reménytelen.
A zöldfűszerek tömkelegét árulták hatalmas vízzel töltött tejes ládából. Apró levelű sima, lila levelű, és óriás levelű bazsalikomot, borsikafüvet, és oregánót lehetett kapni. A képen egyetlen csokor bazsalikom és oregánó látható. Sajnálatomra intenzív ízű meggyet már nem lehetett találni - csak a…..
Benikuty 2021.07.31 20:32:04
A kertemben megfordult padlizsánokról szerettem volna írni, de úgy érzem, hogy nem vehetem egy kalap alá a többi padlizsánnal ezt a Japán különlegességet a Kamo-t. Autós hasonlattal úgy lehet elképzelni, ha egy normál jó padlizsán mondjuk a Mercedes akkor a Kamo a Rolls Roys vagy Mclaren - kinek mi…..
Benikuty 2021.07.24 19:25:12
@Gyalogrépa: Én is! Fantasztikus grillezett penészes juhsajt koronggal. Még a végén megszeretem a padlizsánt!
Benikuty 2021.07.28 21:34:41
@Gyalogrépa: Beleveszett a megszokott szürke masszába... De a kamo valami egész más, új dimenzió. Egyszóval: beszarás! :D