Regisztráció Blogot indítok
Adatok
békepap

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kerületem, a csodálatos Zugló erős embere, a helyi Zuglói Lapok sztárja, a nyugíjasoknak Erzsébet-utalványt, a 18 éveseknek mozijegyet osztogató gátlástalan közkedvelt polgármester-képviselő, Papcsák Ferenc akkorát zakózott a hasonlóan senkiházi kormányváltó Tóth…..
Az utca törvényéről beszélt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter egy rendkívüli osztályfőnöki órán. „Csak egy fontos dolog van az életben” - okította a pécsi Janus Pannonius Gimnázium tizenegyedik osztályos tanulóit Réthelyi a Tevékeny Időskor…..
békepap 2012.04.27 18:31:13
Ez egy Fülke- poszt A magyar kormány szabadságharcot vív. Ez az értelmezési kerete a jelenlegi gazdaságpolitikának. Megint nem egy szakpolitika tartalma, hanem a köré szőtt mítosz szerez neki támogatókat és ellenfeleket. A mítosz mindig konstrukció, de ezúttal nem csak hamis, de…..
békepap 2012.01.23 14:40:11
Szerintem a vége kicsit leegyszerűsítő, hogy ti. a nemzet és annak függetlensége az önálló állam függvénye, ha jól értem.

Nyilván egy önálló állam polgárai normális esetben (állam)nemzetet alkothatnak, és ebben tuti van egy csomó utólagos (kultúr)konstrukció is.

De fordítva szerintem nem igaz, hogy egy közösségnek ha nincs (éppen nincs vagy sosem volt) önálló állama, akkor nem lehet kultúrnemzet. Szerintem létezett lengyel nemzet, amíg Lengyelország fel volt osztva, vagy épp megszállva. Nem vagyok nagyon képben a sosemvolt Kurdisztánnal, de azt hiszem, elég világos azon a környéken, hogy ki kurd, ki török, ki arab, ki perzsa stb. De ezek alapján pl. nem értelmes kijelentés az, hogy "a kurd nemzet"? Akkor értelmetlen vagy jogtalan a függetlenségi törekvésük is? Vagy úgy érted, hogy amíg nem függetlenek, addig nem nemzet? (Akkor mi? Etnikum, nép, közösség? És ezeknek a függetlenségéről nincs értelme beszélni?)

Vannak a nemzetfogalomban "konstruált" elemek is, nincs általános szabály, egészen másképp "nemzet" a francia, az amerikai meg a magyar, és politikai, hatalmi érdekek is beleszólnak (osztrák, belga, moldáv stb. nemzetek), de a konkrét esetben azért sokszor mégis világos, hogy miről beszélünk. (Pl. a mi esetünkben szerintem elfogadható, hogy "kultúrmagyar" az, aki magyarul beszél és annak vallja magát, míg "állammagyar" minden magyar állampolgár, és világos, hogy a kettő, ill. a kettő függetlensége nem ugyanaz.)

Szóval csak annyi, hogy ezt a "Már tudjuk, hogy nincs eredetileg nemzet, aminek járna a függetlenség" tételt kicsit erősnek érzem. :)
Debreczeni Józsefet nem kell bemutatnunk a magyar olvasóknak: ő az, aki leginkább politikai romantikájáról ismert, továbbá azon értelmiségiek közé tartozik, akik képesek voltak a végsőkig kitartani Gyurcsány és a gyurcsányizmus mellett. Állandó special move-jai közé tartozik a…..
békepap 2009.10.30 15:41:23
sziasztok, tetszett a cikk, csak ez a "radikális demokrácia" ütötte meg a szemem.

szerintem a filozófusok "tiszta", "értékmentes" demokráciája nem is létezhet (és emiatt nem csak kerülendő dolog, hanem fölösleges fogalom is).

a poszt szerint, ha a demokráciát mint absztrakciót elválasztjuk az erkölcstől, hagyománytól stb., és csak mint "egy ember = egy szavazat, többség dönt" rendszert tekintjük,

"akkor egy (mondjuk baloldali) kormányzat anélkül turkálhat polgárai zsebében (azaz: úgy veheti ki törvényesen megszerzett jövedelmük tetemes részét), hogy ezt bármiféleképpen indokolnia kéne. Sajnálatos módon azonban az emberek többsége a „mert csak”-érvet nem tartja legitimnek."

épp emiatt az ilyen kormányzat előbb-utóbb megbukik (ha magát a demokratikus választást tiszteletben tartja). ezzel szemben a "jó" kormányok hatalomban maradnak (hosszú távon), amelyekkel a szavazók többsége elégedett. azaz úgy érzik, hogy az ő érdekeiket, értékeiket képviseli, és az eszközeit sem tartják "illegitimnek". ez egyfajta tanulási folyamat, mind a politikusok, mind a választók részéről, és nem lehet elválasztani az ő emberi minőségüktől. azaz hosszú távon még ebben az absztrakt eméleti demokráciában is stabilizálódhat valami szokás- és értékrendszer, vagyis közelítünk egyfajta erkölcsféléhez.

ebbe persze belefér, hogy egy "nem erkölcsös", populista, a kisebbséget elnyomó demokrácia alakuljon ki, de belülről nézve az ilyet sokan jó kormánynak fogják tartani - és az emberi természet miatt valóban sok erkölcsileg is "jó" vonása lehet. vö. a mai demokratikus szlovák kormánnyal, amelynek megítélését szerintem a többségi szlovákok szemében nem az befolyásolja pro vagy kontra, hogy hogyan is állnak a magyarokhoz (sokaknál biztos igen, de egy átlag szlovák kormánypárti vagy ellenzéki számára ez marginális kérdés), míg ha hoznának egy törvényt minden csecsemő meggyilkolásáról (jó, ilyet azért nem fognak), akkor a többség erkölcsi felháborodása miatt sokat (eleget) veszítenek a népszerűségükből, és így a választáson is.

vagy pl. a svéd "szocializmus" is, amin itt néha szoktatok szörnyűlködni, a polgárai zsebében turkáló rendszer, mégsem hallani forradalomról, politikai gyilkosságokról, polgárháborúról, illetve kevesen nevezik egyértelműen erkölcstelennek az országot és berendezkedését (persze az indoklás ebben az esetben sem "mert csak", hanem valószínűleg a többségi svéd értékrend ezt elfogadja).

szóval még ebben az absztrakt demokráciában is hosszú távon azok a kormányok/pártok lesznek sikeresek a választáson, amelyek a közjót is figyelembe veszik valamennyire. (föltéve, hogy stabilizálódik a rendszer, és maga a demokrácia nem omlik össze - amit persze önmagában nem biztosít semmi.)

igazából ez az egész egy óriási OFF volt. szerintem sem lehet a politikát (vagy bármilyen emberi cselekvést) elválasztani az erkölcstől, még gondolatkísérletek erejéig sem (sőt, az egyik legfontosabb, amit nálatok a konzin tanultam: a politika nem spekulatív értelmiségi műfaj, abból csak baj lesz).
..és lányai. Természetesen a címadó kifejezés is kiemelkedően modoros, de a kifejezés alanyai sokszor méginkább azok - leginkább írásban domborítják ki világpolgáriságukat. Ha egy magyar, idegen eredetű szót le lehet írni a magyar helyesírástól eltérően is, természetesen…..
Ahogyan azt roppant művelt olvasóink bizonyára tudják (ha nem máshonnan, hát a vonatkozó római posztunkból), a Pantheon szó eredetileg olyan ókori templomot jelölt, amelyet a pragmatikus görögök, illetve a még pragmatikusabb rómaiak a fontosabb istenségeknek (elvileg valamennyinek)…..
békepap 2009.08.22 17:22:07
@Magnat:

Épp ezért kell, hogy jó nehéz legyen a golyó, lassan fogy el a lendülete. Persze időnként így is kell egy nagyot taszajtani rajta. Egyébként Pesten az ELTE lágymányosi kampuszán (Északi épület, be lehet csak úgy sétálni) is van egy ilyen inga, igaz kisebb, csak kb. a 3. emeletről lóg le az alagsorig, és az szokott állni is, ha megfeledkeznek róla. :)
Konzervatórium Új Texas leszünk! 2009.08.18 09:40:00
Annak idején, mikor dúlt a gulyáskommunizmus, az olvasói levél fogalommá vált. Nyomtatott selyemzsinór volt ez: akiről rosszat írtak az „olvasók”, az tudta, hogy neki éppen hadat üzentek azok, kiké a törvény, a fegyver és a hatalom. Akinek ez a bizonyos régi,…..
békepap 2009.08.18 12:07:56
@TaTa86.: jó meglátás!

egyébként nem vagyok képben, miért pont új texas akartok lenni?
Az Obama karizmájára, képességeire helyezett túlzott hangsúly, a liberális–baloldali vágyakozás a békére, a környezetszennyezés megszüntetésére és az állam felfújására biztosan nem lesz elegendő ahhoz, hogy az Egyesült Államok megerősödhessen és kellő erővel…..
 Bon soir! Esti kikapcsként ajánlom figyelmetekbe ezt a rövid filmriportot, amelyet francia újságíró barátném, Helene Bienvenu készített Budapestről az Elle magazin számára. Volt egy csekély részem a témaválogatásban, így talán nulla forintból is megtámogathattam a magyar…..
Tisztelt Páva Zsolt! Tudom, hogy elfoglalt ember, ezért gyorsan a levél lényegére térünk: Tiszelettel azt kérjük, hogy Ruzsa Csabát, a Pécs2010 Menedzsment Központ ügyvezető igazgatóját legyen kedves gyorsan leállítani. Konkrétan Ruzsa úr következő nyilatkozatával van…..
Még ma is sokan szeretik úgy beállítani az iszlámot, mint a béke vallását, amely csak elszenvedte a keresztes háborúk rettenetét; és elszenvedi ma is az imperialista hatalmak erőszakát. Furcsa módon a közelmúltban ezt az érzésvilágot éppen a Szovjetunió használta fel…..
  Régóta vártuk már a pillanatot, hogy az mszp.hu címlapján szerepeljünk. Nem számítottunk rá, hogy pont most ér minket e megtiszteltetés, s nem pl. a fegyveres Societas-elnökről szóló írásunkat tisztelik meg vele az MSZP honlapjának szerkesztői. De így is büszkeségtől…..
hahó, ez mostan überfontos. te hallottál vmit arról,h. újbuda rendeletet hozott,h.május végétől minden (!) nem melegkonyhás kocsmának és minden (!) élelmiszerboltnak 10-kor be kell zárnia?! baszki, világvárost építünk, mi?! de tényleg: épeszű helyeken nyáron tízkor kezdődik…..
Mandiner blog Papnevelte balosok 2009.04.08 07:31:00
 Egyik iwiw-es ismerősöm azt írta az üzenőfalra, hogy „volt piarista diák lesz a Gordonka jobbkeze”. Elbizonytalanodtam, mert a friss hírek szerint Szigetvári Viktor lesz Bajnai kabinetfőnöke. Szigetvári régi motoros, már 2001-ben pattogott az MSZP-ben, de eddig nem…..
békepap 2009.04.08 20:34:43
jézus nem volt baloldali. jézus nem volt jobboldali. az ő királysága nem e világból való. szerintem az ő példája lokálisan: mosolyogjunk a szomszédunkra, még ha komcsi vagy náci is, mi se vagyunk jobbak nála. éppen olyan jók vagyunk: isten gyermekei. a bűnt kerüljük, de a bűnösöket ne! aztán hogy ebből mi nő ki országos vagy világszinten, az már csoda. szavazni meg mindenki a lelkiismerete szerint szavazzon. adhatunk tippeket, de főleg életpéldát.

továbbá nem hiszem, hogy ok-okozati viszony lenne bármelyik irányban a katolikus (iskolai) nevelés, kereszténység, ilyen-olyan oldaliság stb. között. sokszor az anonim keresztények megszégyenítik a deklarált keresztényeket.

nem szigetvári viktort akarom mentegetni, nem is ismerem, de sajtóinformációk útján megítélni, hogy valaki mennyire keresztény, hát izé, szerintem necces (ha valaki személyesen ismeri, akkor visszavonom).

és utólag könnyű okosnak lenni, most a baloldal lejtmenetben van, sőt már meg is érkezett a gödörbe, de pl a forrongó 90-es években még nem volt mindenkinek egyértelmű, hogy ki a hunyó (és ezek az emlékek lassan mosódnak el, mint ahogy a komcsi 40 év, és minden egyéb rossz emléke is persze).

saját példám: frissen újraindított (egyáltalán nem elit) vidéki katolikus gimibe jártam. sokan (tanárok és diákok is, tisztelet a nem kevés kivételnek) annyira gyűlölettel voltak a "nem magunkfajták" (akár egyes családtagjaim) iránt, hogy ahhoz képest a balosok sokkal kedvesebbnek (sőt egészségesebbnek) tűntek. pl a suliban hallottam először zsidózást, de abból is a butább fajtát (komcsi = zsidó = liberális), sőt egy későbbi fidesz-miniszter fiától a zsidesz kifejezést :) (de nem ironikus felhanggal). ezek hatására menekültem a baloldalra (jó, csak világnézet/szavazás szintjén, nem aktívkodtam soha).

aztán elmúlt, elengedtem (sőt már minden oldalt), köszönhetően pl a reakciónak is :)
Mandiner blog A legpestibb 2009.03.28 12:31:00
„Minden utcát már húgyszagról felismer”  Ma földalatti zenei napot tartunk a Reakción. A matekmetál után jöjjön a flaszterlíra: pár éves hullámvölgy után újra jön föl a magyar underground hiphop, csak legyen, aki meghallja. Korábban már leadtuk a kecskeméti…..
Kicsit csatlakoznék Gabrilo korábbi írásához: nem értem, hogy mi miatt kapta fel mindenki hirtelen valamifajta 'konzervatív' 'előretörés' toposzát a napokban. Ennyire holtszezon lenne?Egyfelől erősen szkeptikus vagyok a témában végzett felméréssel kapcsolatban. A felmérések…..