Regisztráció Blogot indítok
Adatok
maotai

17 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Kína lebeg a szemem előtt, nem Konstantinápoly.” - írta  II. Miklós cár II. Vilmos nevű, szintén nem túl tehetséges kuzinjának közvetlenül megkoronázása után, 1896-ban. A német külpolitika serényen támogatta is az ottani orosz ambíciókat. Csakhogy a Mackó…..
Oroszország nemzetközi státusza is drasztikusan megszenvedte a krími vereséget, így  II. Sándor  cár jobb híján a nemrég megkezdett francia orientációt folytatta külpolitikájában. A Napóleon által 6 nap alatt tönkrevert, és csak I. Sándor cár kérésére meghagyott…..
maotai 2010.11.06 23:42:57
@Ramos:

Képzeljétek, sokat töprengtem azon, h Helsinkit v. Helsingforsat írjak.
maotai 2010.11.07 12:11:52
@Minorkavidor:
Üdvözletem,
Az tény, h Finno. hozzánk képest is a 2 vh. közt ugrotta a legnagyobbat. Ehhez azért tegyük hozzá, h ők egy az egyben megúszták az 1. vh.-t, katonáskodniuk nem kellett (csak önkéntesek), a gazdaságuk nem hogy nem rokkant bele, de - amint Romsics is írja - kifejezetten profitált az orosz keresletből. A polgárháborújuk elég gyorsan lefutott, idegen csapatok nem dúltak (lényegében az oroszok sem). Sőt 1920-ban megkapták Petsamot, ami később stratégiai jelentőségű nyersanyaghoz juttatta a finneket.
Mo. viszont minden európai állam közül a legnehezebb helyzetből indult 1920-ban, sőt régiónk került a legreménytelenebb helyzetbe a Nagy válság során, hiszen "belkereskedelme", az 1. vh. után kvázi megszűnt.
Tehát sztem a 2 vh. közt a magyar és a finn gazdaság egyszerűen nem hasonlítható össze a totál eltérő feltételek miatt.

Az 1. vh előtti finn konjunktúra valódi okait Romsics sztem nem látja jól. Amint a 2. finnországos posztomban megpróbáltam leírni, ebben semmi csoda nem volt, ez simán következett a finnek az orosz birodalomban elfoglalt helyzetéből. Részletezi az iparosodásuk beindulásának 2 húzó ágazatát a fa-és az élelmiszeripart. Namost ezek teljesen versenyképtelenek voltak az orosz piacon kívűl, esélyük sem volt feldolgozott fában a norvégokkal, kajában a dánokkal, ill egyikben sem a svédekkel szemben.
Az oroszo-i balti tartományok pl. összehasonlíthatatlanul iparosodottabbak voltak a finneknél akkoriban.
Nem értek egyet a társadalmi szerkezetre vonatkozó érvével sem. Lásd az orosz Baltikum vagy kb. az 1. vh.-ig Dánia volt messze a legfejlettebb a skandinávok közül, pedig egyedül ott volt előtte "normál" feudalizmus.

Más :
a 2. orosz posztom végén a jobbágyfelszabadítás és földosztás kapcsán kifejtett álláspontodra még szeretnék válaszolni valahol.

Köszi.
maotai 2010.11.07 21:01:28
@Ramos:

Sztem Romsics a 20.századi magyar történelem írásának idáig legeredményesebbje (én inkább a gazdasági vonatkozásait tudnám megítélni), de ezt a szösszenetét -mert ez sztem nem több- a felvetett dilemmához képest vagy ő méretezte alul tartalmilag, vagy olvasói veszik túl komolyan.

Ugyanis sztem Finn.-és Magyaro. iparosodásának összevetése közvetlenül alma és körte.
Először is mindkettőt a saját régiójához képest kellene értékelni, aztán a két régió lehetőségeit összevetni európai szinten.
Tehát, ez azért nem olyan egyszerű ügy sztem.
A Testőrgárdát Nagy Péter cár teremtette meg a 18. sz. elején. 1725-ben bekövetkezett halála óta az a cár(nő) uralkodott, és szinte úgy, akit és ahogy ők engedtek (Nagy Katalin szerető-kegyenc rendszerével is a Gárdát vonta be a hatalom gyakorlásába). Még a Napóleont legyőző…..
maotai 2010.05.26 19:03:59
@sierrahun:

Köszi, persze igazad van,
de egyrészt kénytelen vagyok tömöríteni (ami ugye törvényszerűen rontja a pontosságot), másfelől az uccsó bekezdésedet illetően az orosz külpolitika motivációi szempontjából próbálom tálalni a dolgot.
maotai 2010.05.26 21:38:22
@Cs:
Úgy tűnik a szokásos történetírási szitu :

1. a szerző figyelmetlen,
2. az ördög a részletekben rejlik.
maotai 2010.05.31 22:12:40
@bryan:
Az orosz elit nagyrészt franciául beszélt, nemcsak, mert XIV. Lajos óta frankofón volt, de azért is, mert az egész akkori Európában a francia váltotta fel a latint. Európa azért fogadta el a cári címet (de 1előre csak latinul), mert a Cseszmei csata után elismerte azt Franciaország
Ráadásul Napóleonnak eszméletlen kultusza alakult ki Oroszhonban.
Amúgy, ha a mai politikusok átlag műveltségének és felkészültségének relatív szintjét hasonlítanánk akár még I. Miklóséhoz is, hát nem biztos, hogy ő jönne rosszul belőle :((
Az orosz vezetőréteg (benne az arisztokrácia) is észrevette, hogy nyugati kollégáik egyre jobban gazdagodnak a technika vívmányainak felhasználása révén, és azt is, hogy az iparosodó Nyugat egyben gyorsan bővülő piacot is jelenthet számukra. A vékonyka polgárság (a max.…..
1900. augusztus 14-én az egységes kínai állam megszűnt létezni. Akkor még nem sejthették, hogy fél évszázadra, sőt azt sem, hogy az ország történelmét ettől kezdve  ennyi időn keresztül javarészt külföldön írják. A paraszti ruhába öltözött régensnő (de facto…..
Peking ekkoriban 2 városra oszlott (az átfogó térkép a poszt legvégén), melyeket monumentális fal választott el egymástól. A déli volt a hagyományos kínai városrész, az északi pedig a „Tatár”- , mely magába foglalta a császári „Tiltott Várost”, az…..
maotai 2010.03.23 23:23:36
@Minorkavidor:
A "Kaiserin Und Königin Maria Theresia" páncélos és a "Kaiserin Elisabeth" és "Aspern" normál cirkálók alkották a Monarchiának kínai inváziós haderejét.

Forrás :
Dr. Csonkaréti Károly : "Császári és királyi hadihalyók"
maotai 2010.03.23 23:26:15
@maotai:
hadihalyók = hadihajók
maotai 2010.03.30 20:26:23
@pikkbubi:

Köszönet a belinkelt térképedért. Ez is újabb fehér folt történelmünkben.

A következő részben gondoltam megemlíteni, hisz erre a koncesszióra -az olaszokhoz és a belgákhoz hasonlóan- már a boxer-balhé után tettünk szert.
De, azért csak megemlíteni, mert az egész ügyben a Monarchia bölcs önmérsékletet tanusított -szemben pl. az említett taljánokkal, de relatíve még a németekkel is.
„Nem tanult és nem felejtett semmit”a mandzsu-kínai állam legfelső vezetése a 19. század során elszenvedett rengeteg katonai, kül- és belpolitikai kudarc ellenére sem. A reformkísérlet leverése után elkövette a másik végzetes hibát is – most külpolitikai…..
maotai 2010.02.26 16:53:01
@ubulgéza:
Koszi a kerdest, ez annak 6. reszenek folytatäsa, csak mär tulzäsnak ereztem a szämozäst :)
maotai 2010.03.04 20:49:47
@Lucius Flavius Arrianus:
kösz, elírtam és javítottam...
 A "Mandzsu-kor" sorozatban részletesebben szó volt már  mindegyik Kínában újonnan megjelent nagyhatalomról, kivéve azt, amelyik a 19. század végétől a legmeghatározóbb szerepet játssza majd. Az 1. kínai-japán háború (1894-95) alaposan…..
maotai 2009.09.17 21:43:03
@Syolos:
De persze,.....köszi a figyelmes olvasásásért
maotai 2009.09.23 18:44:37
@dr. Pascal:
köszi,

amúgy, ha igaz, amit a forrásom (Az USA haditengerészet története) állít, akkor majdnem 6000 gránátból csak 142 talált, mert a régi módon, a hajó billegéséhez igazítva (amikor a cél felemelkedett az irányzék előtt)lőttek az ágyúkkal.
1895 után egy akkor még igen szokatlan jellegű turizmus virágzott fel Kínában : a katasztrófa-turizmus. Külföldiek ezrei akarták látni a császári Kínát, melyről mindenki tudta, hogy végnapjait éli. Pedig, mint láttuk, az 1890-es évek elején ez még egyáltalán nem így…..
maotai 2009.05.21 22:33:08
@Vérnűsző Barom:
"Megáll ez úgy is, ha az adott program épp nem volt túl szimpatikus sokaknak. Lásd pl. Mao ténykedése..."

Ez inkább ellenpélda...

maotai 2009.05.22 09:31:55
@Vérnűsző Barom:
Mao nem fejlesztette a polgári szférát, sőt egyenesen tönkretette annak a külföldi beruházások során kialakult iparát. A lakossági fogyasztás rovására sajtolt ki mindent a hadiipar részére, de még az is teljes csőd lett. Még, ha el is hisszük a jelenlegi statisztikákat, nem nehéz viszaszámolni -a hivatalos adatok alapján-, h hol tartott Kína Mao halálakor.
Kínát először nem Mao, hanem Csang egyesítette kb. 1928-ra - ugye, pont a kommunisták szálltak szembe a központi hatalommal. Ma Kína nagyon hasonló mintát követ, mint Taiwan 1949 után és követett volna, ha Csang kerül hatalomra.

ps : a Maotai a kínai rizspálinka, mely Maotai városról kapta nevét, ahonnan ered a hagyomány szerint. Maoval annyi összefüggése van, h ő összesen 2 ütközetnél szólt bele a hadműveletekbe, pont Maotai körül, és persze nagy zakók lettek.
maotai 2009.06.04 14:06:14
@bloggerman77:
A pinyin kínaiban olyan, mint a latin a biológiában :)
Magyarul 1-2 kivételtől eltekintve gyakorlatilag nincs értékelhető szakirodalom van Kínáról, beleértve az internetet is. Különösen nem a kései Mandzsu-korról, ami a kínai történelem tán legproblematikusabb korszaka.
Így, ha valaki utána akar nézni a dolgoknak, legalább be tudja azonosítani az alanyokat más nyelvű forrásokban is. Vagy helyszíneket a térképeken. (Jó, 1-2 ismert várost magyarosítva írtam)
  Felcsapva gyakorlatilag bármelyik történelmi könyvet, ami a középkorral és/vagy a kora újkorral foglalkozik, a francia királyságnál megtaláljuk ezt a kedves megállapítást: a száli törvény kizárja a nőági örökösödést. Természetesen, ahogy ez lenni szokott, így…..
maotai 2009.04.19 17:02:15
@Kaif:
A csecsemőcserés ügy szerepel a Cola di Rienzoról szóló könyvemben is.
"A Szentlélek lovagja"
maotai 2009.04.20 12:54:37
@Kaif: köci
Azt tudjuk, hogy Vietnám a 20. században nem épp a francia „gloire” forrása : elpáholták őket a japánok és a vietkongok is. Vajon mi történt a 19.-ben, amikor az események következményeként a három indokínai ország  fél évszázados sorsa mindössze 3…..
"Wen Jiabao kínai miniszterelnök nemrégiben a Financial Timesnak elmondta, hogy nem lát esélyt arra, hogy Kína húzza ki a többi országot a pácból. Arra szólította fel az USA-t, hogy tartsa magát korábban tett ígéretéhez, vagyis őrizze meg hitelességét és vállaljon…..
Barack Obama minap Pekingben kérte meg Kínát –mint az amerikai államadósság legnagyobb (kb. 1/3-ának) finanszírozóját-, hogy továbbra is szíveskedjenek vásárolni az államkötvényeiket. Ez még 10 éve is elég meglepő hír lett volna, hát még Mao halálakor, amikor az 1…..
maotai 2009.03.27 09:36:10
@ibn_battuta:
Köszi,
Miklóst elírtam.
A neveket illetően : az előző rész bevezetőjében írtam, h a Pinyint használom, azzal, kivéve a magyarul meghonosodott városneveket.
maotai 2009.03.27 10:22:56
@ORGASMUSFORSCHER:
köszi,
Cexi (csak azért is pinyin :))a később jön;
A zárójeles ötleten elgondolkodom....
Ahogy az előző posztban már említettem, Habsburg Rudolf halála cselekvésre késztette az őskantonokat (waldstätten), és a megkötötték az örök szövetségüket, hogy kölcsönösen megvédik egymást a külső támadóktól, illetve megvédik az addig megszerzett szabadságjogaikat.…..
maotai 2009.03.22 16:28:14
@Montet:
Jó, akkor nem kavarok be, ha a túlsó végén megfogva írok a modern svájci gazdaság kifejlődéséről :)
Finnország és az Orosz Birodalom Az oroszt beengedni az országba annyi, mint a tüzet szabadjára ereszteni, a németet annyi, mint a tűzoltókat riadóztatni- finn mondás, melyet a 20. század eseményei ihlettek. De áll-e ez vajon az azt megelőző idő ama szakaszára is, melyet a…..
maotai 2008.12.23 19:07:57
@Axum:

Finnország 1809-ben végleg elvált a svédektől. Így Bernadotte-t nehéz lenne beilleszteni a poszt témájába :)
maotai 2008.12.23 19:17:12
@dr. Pascal:
Elsősorban finn, azután angolszász és magyar történészek írásaira támaszkodtam.
maotai 2009.03.19 10:21:29
@promontor:
Köszi szépen,

Jogos, amiket írsz,
de, kénytelen voltam a finnek Oroszországgal kapcsolatos dolgaira szorítkozni, másfelől az utolsó bekezdésédet illetően télleg pontatlanul fogalmaztam, miként a "finnek" is egy leegyszerűsítés.

Üdv,
A Kínai gazdaság 1820-ban még nem csak messze a legnagyobb kibocsátással rendelkezik a világon*, de a világ össztermelésének egyenesen a harmadát adja, majd ez az arány a dinasztia bukása idejére 9 % alá zuhan (OECD). Az a gazdaság zuhan ekkorát, mely előtte gyakran nem…..
maotai 2009.03.06 07:58:38
@Syolos: Köszi szépen...
maotai 2009.03.12 15:43:10
@dudix:
Köszi szépen, majd javítom.
A lemilblog szerzői (hasonlóan olvasóink döntő többségéhez) elkötelezett környezetvédők: nem dobálják szanaszét a sörösdobozokat, nem gyújtanak tábortüzet benzinkutak közvetlen szomszédságában és visszaviszik az üres lőszerhüvelyeket a színesfém-kereskedőkhöz. Innen…..
maotai 2009.02.23 12:26:52
 A kínai gazdaság (vásárlóerőparitáson) jelenleg már a 2. legnagyobb a világon és jó esélye van rá -lévén a népessége majd négyszerese-, hogy belátható időn belül beérje az amerikait is. Mintha ez valami rendkívüli és elképzelhetetlen esemény…..
maotai 2009.02.05 21:32:56
@TREX:
1. Tökre igazad van, h legalább a márványhajó fennmaratt ( a flotta megsemmisült a francúzok és a japókkal szemben)
2. Tudtommal az csak pletyka, h maga Cixi különített volna el pénzt a flottára szánt forrásokból
3. Pu Yi önéletrajzában (ahol nem fukarkodik Cixi ostorozásával) is csak annyit állít, h udvaroncainak -ekkorra már elvárt gyakorlattá formálódott- túlbuzgósága következtében dézsmálták + annak kvt-ét.
4. Bármelyik verzió igaz is, a story lényegét nem módosítja : ti., hogy ama negatív szimbólummá vált (és méretét tekintve komolytalan) márványhajó megépitésének költségei nemhogy, a hadiflotta érdemi (nem fából készült, azaz német gyártmányú) beszerzéseivel nem állt arányban, hanem még a Courbet admirális által Fuzhuo-nál 1884-ben megsemmisített kínai építésű fából készült flotta bekerülési költségével sem
maotai 2009.02.05 21:34:19
@maotai:
fennmaratt = fennmaradt
maotai 2009.02.05 21:59:13
@aáb:

"Jó a cikk, de akad benne néhány hiba:

>Kína így elvesztette a nyugati hegységei feletti >biztonságos ellenőrzést -ez a Tangut Birodalom >megalapításával (1038)

Ebben a korszakban nemcsak a tibeti rokon tangutoknak, de a mongol rokon kitajoknak is volt saját államuk (kínaiul Liao néven), melyet Jelü Apaoki (Yelü Abaoji) alapított 907-ben, és amelyet az emlegetett dzsürcsik (dzsürcsenek) vertek le 1125-ben."

Ez miért lenne hiba ?
Úgy kb. 1 oldalban próbáltam+ összefoglalni a Mandzsu-kor majd 1000 éves előményeit (leszámítva a térképeket)

"Ez a modern kínai hangalak modern átírása, az uralkodót (magyaros helyesírással) Nurhacsinak hívták."

Ezt a topik már túlhaladta, asszem

"Abahai nem utóda, hanem a hitvese volt Nurhacsinak."

Az Encyclopedia Britannica ezt másképp tudja

"Viszont később jóval túlnőttek azon. A Qing kor végéről Cixi hírhedt korszakában ész nélkül folyt a költekezés, melynek egyik legismertebb példája a Nyári Palota márványhajója (amely a hadiflottára szánt összegből épült)."

Köszi, de ettől még 100 évre vagyunk

"A „dzsungárok” nem egy önálló nép, hanem a nyugati mongol „ojrát” népek szövetsége volt (mongol ’dzsűn gar’= kb. ’nyugati szárny’),"

Nyilván, belevettem volna, ha a blog olvasói ráérnének tucatnyi oldal átrágására...


"Koxinga nem a holland neve volt Zheng Chenggongnak, hanem egy fölvett címe (Guo Xing Ye, 國姓爺, azaz 'Guo ’birodalom’ vezetéknevű uraság'). "

Nyilván ezért hívták így a hollandok

 A nagy medve fogadott kisbocsaNoha az iparosodás látványosabb szakasza az orosz vámok bevezetése utánra esik, de a folyamatok elindulásában és megerősödésében meghatározó szerepe volt a birodalmi piac létének, vámmentességének és közelségének(*8), mely felállás a finn…..
maotai 2009.01.28 21:31:17
@Sigismundus: Köszönöm, ha érdekesnek találtátok (de a kritikákat is)....a további részek kívül esnének a címben foglalt témakörön.
maotai 2009.01.29 14:46:29
@konus:
Köszi,
(hajóágyúkra értettem)
maotai 2009.02.01 14:40:11
@dr. Pascal:
Köszi, javítottam.
Amúgy a követeléseik nagyjából csak azok voltak, amiket megkaptak. A küldöttséget vezető Paaskivit (aki a 2.vh. után 10 évig volt az ország elnöke) sokszor támadták is emiatt utána. De, haát ugye az 1939-es események megmutatták, h jól döntött.
A skandináv tigrisek Finnország ipari felzárkózását annak a 2 régiónak keretei között célszerű nézni, melyeknek tagja volt : Skandinávia és az Orosz Birodalom.A balti-tenger országai a 19. század közepén ipari fejlettség (de nem a jövedelem) szempontjából tisztán…..
maotai 2008.12.25 18:44:10
@Sigismundus:
Igen, teljesen igazad van,
télleg "érdekes lenne a lengyel-orosz viszonyt is megszemlélni részletesebben".
Rengeteg hasonlóság van a 2 szitu közt. A központi lengyel területek is a 19. sz elején kerültek orosz uralom alá, szintén komoly autonómiát kaptak és a birodalmi piac adta különleges gazdasági lehetőségeket ők is élvezték. Sőt ők sokkal jobb sansszal indultak, hiszen nekik voltak ipari tradícióval rendelkező részeik is, melyekkel Finnország egyáltalán nem rendelkezett.
Az európai perifériák felzárkózásának sikerei ill. kudarcai okainak elég jó metszetét kaphatnánk ezzel - ezek a hatások a mai napig dominálnak.
Tibet és Kína viszonya a történelem folyamán meglehetősen áttekinthetetlen és némiképp zavarosnak tetsző képet mutat. A tibeti nemzeti büszkeség máig kitart a "mindig is önálló Tibet" oly gyakran hangoztatott képe mellett. A másik oldal nézőpontját tekintve, Kína…..
maotai 2008.12.08 18:57:21