Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hajós

0 bejegyzést írt és 107 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2011. május 18-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is részt vett az országos katasztrófavédelmi próbariasztás lebonyolításában. A gyakorlat során a katasztrófavédelem közleményeit ("Középföldén óriási árvíz van") a közreműködő médiumok…..
Hajós 2013.03.17 16:45:40
@Reszelő Aladár: Te drága, nem a hófúvást előzöd meg a kamionstoppal, hanem azt, hogy a beragadt kamionok miatt a több száz, lényegesen könnyebben menthető személyautó is beragadjon.
Hajós 2013.03.17 16:50:10
@9mmPara: azért ezen dolgozzál még egy kicsit. Mintha valójában fordítva lenne... A kiemelkedő úttest mögött. Azaz az alacsonyabban fekvő úttesten garantált a hóakadály.
Mandiner blog Petőfi hava 2013.03.17 07:17:00
Így szombat éjfél felé, amikor ezt írom, és amikor az összes létező híradó visszanézése miatt vagy nyolcszor hallottam Harangozó Tamástól, hogy „a kialakult helyzetben”, amikor alacsonyan szállnak a minőségi állami szolgáltatásokra szuperérzékeny blogbejegyzések, amikor…..
Hajós 2013.03.17 16:21:38
@Rorgosh: minden szavával egyetértek.
Hajós 2013.03.17 16:28:41
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=600893

Aki még nem olvasta. Ez volt az alapvető probléma...
Lehet azon merengeni, hogy van-e értelme a svájci betétesek adataiért sorba állni Zürichben vagy sincs, vagy azon, hogy egyáltalán hogy képzelik a Svájcba menekített vagyonok forrásadóztatását. Az egészen csak röhögnék egyet, s azt a videót meg tuti megnézném a jutubon, ahol a…..
Hajós 2013.01.17 11:54:16
@kublerek: miért pont ez alól ne mentesülnének. Ott van a közszférában nyugdíjasan dolgozókra vonatkozó törvényjavaslat. Az alól is mentesítették magukat.
Hadd kezdjem azzal, régóta tartozunk egy köszönettel, de minimum lépésének nyugtázásával a köztársasági elnök úr felé. November végén itt, e blogon tettük fel neki a kérdést, hogy mi a véleménye a választási regisztrációnak a Fidesz által különösebb magyarázat…..
Hajós 2013.01.04 18:19:10
@Gera: egyetértek, malőr volt. Egyébként az egész Áder-történet akkor fog letisztázódni, ha már csak Fidesz-közeli alkotmánybírók lesznek. Jelen esetben, ha meg lett volna a többségük, akkor a regisztráció maradt volna (Ádertől függetlenül). Egyébként tavasszal megint benyújthatják valami más néven. Áder kérhet normakontrollt, a fideszes AB nem fogja elkaszálni. Ők megmondták: nem lesz regisztráció... Csak előzetes feliratkozás.
Hajós 2013.01.04 18:20:27
@veracity: ezt a lúdmillás fixációt vizsgáltasd ki...Minden blogot teleszemetelsz vele.
Zártkörű sajtótájékoztatóján a magyarok katasztrofális mentális állapotával magyarázta döntését Orbán Viktor, a legnagyobb hazai pénzügyi cég, a FIDESZ első embere. ÁLHÍR Mint a vezérigazgató elmondta, nagyot csalódtak Magyarország lakosságában, jelenleg pedig úgy…..
Hajós 2013.01.03 16:13:08
@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Te el vagy tévedve. Ha lenne prosperáló gazdaság, akkor lenne miből fizetni.Persze a gazdasági növekedést nehezebb összehozni, mint egy törvényt a rezsicsökkentésről.
A Vincent blog érdekes fejleményre hívta fel a figyelmem. A Fidesz megpróbált törvénynek álcázott alkotmánymódosítást végrehajtani, amit az Alkotmánybíróság visszadobott. Ezt az egyik alkotmánybíró igen furcsa indoklással tette. Azt mondja, hogy válsághelyzetben nem…..
Hajós 2013.01.03 15:57:55
@Anti Anyag:

Európában új bezzegország született. Lettország, úgy tűnik, maga mögött hagyta a válságot, és az elmúlt néhány év intézkedései valószínűleg mintaként szolgálhatnak a krízissel továbbra is küszködők számára.

Májusban egymás követték a hírek, amelyek arra utalnak, hogy az országban gyakorlatilag egy gazdasági csoda van kibontakozóban. Május 2-án a Standard & Poor's a hitelminősítők közül utolsóként felminősítette az országot, azaz visszaemelte a lett adósbesorolást a befektetésre ajánlott kategóriába. Tíz nappal később kiderült, hogy az év első negyedében az EU tagjai közül a letteknél bővült a legnagyobb mértékben a gazdaság, a 6,8 százalékos adat két százalékponttal volt erősebb az elemzők várakozásánál. Az ipari termelés növekedésében csak a szlovákok voltak jobbak.

A múlt héten a miniszterelnök, Valdis Dombrovskis brüsszeli látogatásáról hazatérve arról számolt be, hogy az Európai Bizottság vezetői "pozitív példának" nevezték a lett válságkezelést. Megjelent az IMF aktuális helyzetértékelése is, amely méltatta a növekedést, a várakozást meghaladó adóbevételeket, az alacsony államháztartási hiányt, és a kormányfő által időközben bejelentett adócsökkentést sem ellenezte. Jellemző, hogy miközben az IMF számos országban a közszféra béreinek csökkentését szorgalmazza, a lettek esetében a béremelést tanácsolja, a jó szakemberek elvándorlásának megakadályozása végett - nyilván azért, mert látja a költségvetésben az ehhez szükséges forrásokat.

Egyedülálló trendek

Ez azonban nem az egyetlen fontos különbség a mindössze 2,2 milliós népességű balti állam és Európa legtöbb országa között. A 2009-es 9,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt a tavalyi évre 3,5 százalékra sikerült levinni, az EU/IMF-hitelszerződésben kitűzött 6 százalékos szintet messze túlteljesítve, a külső adósságot pedig a GDP 143 százalékáról 85 százalékra csökkentették. Az ország ma az euróbevezetés öt kritériumából négyet - költségvetési hiány, államadósság mértéke, árfolyam-ingadozás nagysága, kamatszint - teljesít, csak az inflációs feltételt nem, de abban is javul.

"EU-szerte egyedülálló trendeket látni. A lett növekedés kiegyensúlyozott, a belső fogyasztás és a külső kereslet egyszerre hajtja. Lettország egyenletes exportstruktúrája is azt ígéri, hogy a kivitel az eurózóna további megrázkódtatásai közepette is a növekedés motorja maradhat" - idézte a BusinessWeek Violeta Klyvienét, a Danske Bank közgazdászát. A piac bizalmát jól mutatja, hogy a tízéves államkötvények hozama - az a kamat, amit a befektetők a kölcsönadott pénzükért kérnek - 5 százalék körüli. Ehhez képest a hosszú lejáratú magyar állampapírokra ma 8-9 százalékos hozamot kell ígérni, hogy megvegyék őket.

Nagyon mélyről indultak

Nem volt ez mindig így, Lettország az elmúlt években pusztító gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese volt. Az egészségtelen, főként a túlfűtött ingatlanpiac és az erre épülő beruházások által vezérelt, két számjegyű növekedési ütemre megdöbbentő mértékű, majdnem 20 százalékos visszaesés következett, miután az ingatlanlufi kipukkadt. Az ország már 2008-ban IMF-segítséget kért, és ugyanazt a típusú hitelmegállapodást írta alá, mint később Magyarország, csak 20 milliárd helyett 7,5 milliárd eurós keretről.

Magyarországon kisebb volt a baj, idén mégis recesszióra számíthat az ország, a lettek pedig az élre törnek. Bár a két ország helyzetében és lehetőségeiben jelentősek a különbségek, akkorák azért nincsenek, hogy ne lenne feltehető a kérdés: mit csinált annyival jobban Lettország, mint Magyarország?

Megfizetnek érte

1.
"A lettek roppant szigorú válságkezelő programot raktak össze a 2009-es kormányválság után, adóemelésekkel és brutális kiadáscsökkentéssel. A társadalomban kialakult egy konszenzus arról, hogy ezt muszáj megcsinálni, és a kormány nagyon következetesen végig is vitte"
Figyeled kiadáscsökkentés...
2.
"Az egészségtelen, főként a túlfűtött ingatlanpiac és az erre épülő beruházások által vezérelt, két számjegyű növekedési ütemre megdöbbentő mértékű, majdnem 20 százalékos visszaesés következett, miután az ingatlanlufi kipukkadt."
Figyeled:kétszámjegyű növekedésből estek vissza

3.
"Az áldozatok a gazdasági mutatókban is meglátszanak. A GDP még az utóbbi negyedévek remek teljesítménye után is 12 százalékkal marad el a 2007-estől, a munkanélküliség pedig kimondottan magas, csaknem 15 százalékos. A Royal Bank of Scotland kimutatása szerint a közszféra béreinek 20 százalékos leszorítása nyomán 14,3 százalékkal csökkent az átlagjövedelem."

4.
"Kiemelte azt is, hogy míg a lett bankrendszert megerősítették, a magyart "kiütötte" az új kormány több intézkedése (ezzel vélhetően a bankadóra és a végtörlesztésre utalt), holott mindkettőnek jelentős mennyiségű rossz jelzáloghitelt kellett leírnia. Ezzel is magyarázható szerinte, hogy a lett gazdaság válság előtti növekedési potenciálja 7,5 százalékról mostanra csak 6-ra mérséklődött, ezzel szemben a magyar esetében ugyanez a mutatószám 4-ről 1,75 százalékra romlott."

Csak azért másoltam be, hogy Te is tudd, hogy a hivatkozásod jónak tűnik. Csak a lettek másképp fogtak neki...
Hajós 2013.01.03 15:58:47
@Hajós: Bocs, csak a pontozott bekezdéseket szántam válasznak...
Hajós 2013.01.03 16:02:33
@vargánya: El vagy tévedve. Azért lett Orbán megválasztva, mert azt ígérte, hogy vele minden másképp lesz. Nem lett. Pedig volt 8 éve, 2/3-a, miegymása...
Ebben a bejegyzésben gyűjtöm össze az életünket befolyásoló aktuális hazugságokat, amelyek éltetői vagy kiindulópontjai további hazugságoknak, manipulációnak, bűntényeknek vagy egyszerű baromságoknak. 1. Az állam jó gazda. Minden, ami állami, az a közjót szolgálja,…..
Hajós 2012.12.28 15:45:00
@Behajtó70: Szerinted mi kényszeríti rá az államot, hogy hatékonyan működtessen egy vállalatot? Ha ezt meg tudod válaszolni, akkor még igazad is lehet... De ne felejtsd el, hogy az állami vállalatot nem az állam finanszírozza, hanem Te. A Te érdeked az, hogy a pénzedet a lehető leghatékonyabban használják fel. Ha egy válallatot semmi nem kényszerít a hatékonyság és versenyképesség növelésére (márpedig ennek eszközeit nem látom az állami tulajdonnál), akkor az a vállalat tönkremegy. Egy állami válallat nem megy tönkre, hanem a társadalom finanszírozza az államon keresztül. Magas költséggel és alacsony haszonnal.
Hajós 2012.12.28 15:57:03
@MetroGoldwinMayer: Így aztán nem is lehet igazsága (még részben sem)?
A magyar politikai elit jelentős része tehetetlen, ha kiderül, hogy az emberek, az ügyek nemcsak eszközök a szavazatok megszerzésre. Itthon sajnos politikusaink eddigi tapasztalatai azt támasztották alá, hogy az ország három részre osztható: az egyiket a ti bandátok manipulálja,…..
Hajós 2012.12.21 17:48:32
@Take5: tetszik
A KARD Góg és Demagóg fiai 2012.12.16 06:37:27
Orbán Viktornak erős hete volt. Csökkentette a rezsiköltségeket, elfogadtatta a költségvetést, megoldotta a jövő évi minimálbért és ráadásként a hét végéig - de legkésőbb szerdáig - megoldja a felsőoktatási reformot is. Akinek kételyei támadnak korunk első számú…..
Hajós 2012.12.16 18:23:37
@különvélemény: pont nem. Vitatkozzunk még, légyszi.
Hát mindenki megveregetheti a saját vállát: Orbán Viktor és stábja annyira megijedt az utcára lépő hallgatók, oktatók, szülők és középiskolások tömegétől, hogy totális hátraarcot csinált. Jól figyeljünk, most épül a nyugdíjrendszerhez hasonló újabb szent tehén, és…..
Hajós 2012.12.16 16:47:47
@Sir Galahad: miről akartak konzultálni? A konzultálás a döntéselőkészítés része. Itt meg már volt döntés, amit állítólag Orbán hozott meg. Miről konzultáljanak a minisztériummal?
Az újabb kormányzati blöff remélhetőleg nem jön be. OVI megint szeretné eljátszani a gondoskodó apa szerepét, ő megnyugtat mindenkit, ő rendet tesz mindenhol, így lesz ez a felsőoktatási "reformmal" is, állítja. Hiszen minden csak félreértés, hiszen, ha gyerekek ti másként…..
Hajós 2012.12.16 16:31:03
@campobaszo: ezt teccik, szerinted érti?
Pézsma Halandzsa 2012.12.14 17:36:48
Orbán Viktor Brüsszelben csütörtökön magabiztosan kijelentette, hogy hétvégéig megreformálja a felsőoktatást. Aztán pénteken is mondott pár dolgot, ami sokban hasonlított Karinthy Frigyes Halandzsa című írására. Orbán megszólalásának ugyanis se füle se…..
Hajós 2012.12.15 10:26:39
@morgás joga mindenkit megillet: '89 előttről bárki mondhatta volna, tipikusan a demokráciamentes korszakból maradt. Mint valami párttitkár...
Hajós 2012.12.15 10:37:33
www.vg.hu/velemeny/interju/bizni-is-lehet-az-allamban-221756

Ez egy interjú a dán miniszterelnökkel, aki kisebbségből megcsinálta a társadalmi reformokat.

Sokat tanulhatna belőle a kormány: a társadalmi egyzeztetés a kulcsszó (ami náluk nem a kérdőív küldöztgetésből áll).
Hát megszavazták a választási szabályokat - hogy melyikeket, arról érdemes lett volna egy rögtönzött felmérést tartani a parlamenti padsorokban, tudják-e, éppen melyikeket. Az biztos, hogy az utolsó pillanatban Lázár János és Gulyás Gergely vezetésével szanaszét…..
Hajós 2012.11.27 08:32:27
@notib: a hozzászólásom melyik részére utalsz?
Hajós 2012.11.27 08:47:11
@Arbet: talán nem kellene 2014-re várni ezzel...
Még egy kérdés:ez a civil mozgalom a választásokon méretné meg magát, és ott kapna felhatalmazást, vagy kvázi forradalomként kikényszerítené a kormány idő előtti távozását? Láthatóan a jelenlegi választási törvény alapján a Fidesz felé lejt a pálya, azaz újonnan belépő (politikailag szűz)nem kapna elég felhatalmazást a választásokon a rendszerváltásra.
Hajós 2012.11.27 08:57:37
@notib: fogalmam sincs mi van az IMF-megállapodásban, de az minden bizonnyal nem mentség a jelenlegi kormányzat adópolitikájánra...
Hagyjuk a felesleges tiszteletköröket, Róna Péter általában okosakat mond, leginkább akkor, amikor a jelenlegi rezsim gazdasági ámokfutását szedi szét cafatokra. Sajnos azonban ebből sokan azt a következtetést vonják le, ő is a megmentőjelöltek között van: ó, milyen okos…..
Hajós 2012.10.23 11:52:44
@==T==: Az elmúlt 22 év legnagyobb problémája a a gazdaságban, hogy a beérkező külföldi működőtőke nem tudta integrálni a hazai KKV-kat semnmilyen szempontból. Kialakult egy olyan duális gazdasaság, ahol hatalmas fejlettségbeli különbség van a külföldi tulajdonú cégek és a hazai KKV-k között. Ezen a különbségen csak akkor lehet csökkenteni, ha olyan külföldi beruházásokat támogatunk, amelyek nagy mértékben támaszkodnak a hazai beszállítókra. Azokat hazai vállakozásokat támogatnám, akik magas hozzáadott értékű munkával vállnak beszállítókká. Ezek a KKV tudnák albeszállítóként integrálni a kisebb cégeket. Önmagában a hazai KKV-k támogatása egy versenyképtelen hazai KKV szektor továbbélését szolgálná a versenyképességük növekedése nélkül.
Hajós 2012.10.23 12:01:01
@hackbard.celine: egész addig jó üzlet, amig a 10 legoval 14-t szerzel, és a 4-ből csak 3-t kell visszaadnod. A spekulatív tőkével sincs baj, ha nem folyókiadásokat finaszírozol vele, hanem pl. versenyképes termelőberuházásokat. Ez a baj a személyi hitelekkel is:fogyasztást finanszírozol vele jövőbeli bevételeid terhére. Ha ez a fogyasztás nem befolyásolja pozitívan a jövőbeli bevételeidet, akkor káros. Ha nyelvtanfolyamot finaszírozol vele, akkor jó ötletnek tűnik.
Biztos, hogy ezek - mármint a kormányzó párt - éppen bebetonozzák magukat? Már csak azért kérdem, mert nekem úgy tűnik, hogy nem „új” államot alapítanak, hanem őseink taktikáját követve lecsapnak, összeszedik, amit elbírnak, a többit lerombolják, majd távoznak. Ha jól…..
Hajós 2012.10.20 10:20:29
@KayaIbrahim: Az emberek szeretnek hinni, a magyar emberek szeretnek a sorsuk miatt mást hibáztatni (elmúltnyolcév, gyurcsány, bajnai, EU, IMF). Ezért vannak még támogatóik. A hit ad reményt, mert remény nélkül nem élhet az ember. Nem véletlen beszél Orbán mostanában a vallásosságról. Csak a hit tarthatja össze a Fidesz-oldalt a valóság ellenében. De ahogy az egyháznak nincs működőképes válasza a mai világra, úgy a Fidesz-nek sincs. Mégis vannak hívők itt is, ott is.
Szívesen írnám Giró-Szász András kormányszóvivőről, hogy mostani szereplésével elveszítette maradék hitelét, de nem tehetem, mert már rég mínuszban volt.A Hírtelevízió Rájátszás című műsorában megmagyarázta, miért nem a kormány, hanem a szemét bankok rúgták fel a…..
A KARD Lázár lázálma 2012.10.19 11:02:48
Lázár János hangsúlyozta: a termelésbe, a mezőgazdaságba, az iparba kell invesztálni, magyar bankrendszerrel, hitelezéssel és támogatási rendszerrel, valamint az összes európai uniós forrás átalakításával meg kell teremteni a termelő vállalkozások stabilitását.…..
Hajós 2012.10.20 09:38:59
@netnepper: a bankárok működését az államapparátus irányítja a szabályozókon keresztül. A bankok azt teszik, amire igény van és amit ENGEDNEK nekik. Érdekes módon most lehet bírósági meg felügyeleti döntéssel semmissé tenni egy banki szerződésmódosítást.
Ahogyan az várható volt, a Bizottság letette a tolólapot a távközlési különadó ügyében. Szabatosan fogalmazva: megindította a kötelezettségszegési eljárást - ez annak harmadik szakasza egyébként, az udvariaskodás (Gyuri, bazdmeg, ez hülyeség, te is tudod) után a bíróság…..
Hajós 2012.10.20 09:25:05
@Pipas: Látom az orbáni Mátrixban a kék tablettát választottad...
Az Unió kölcsönös függelem, ahol az együttműködés az alap. Ha elfogadom a fontosabb játékszabályokat, akkor másképp kezelnek, mintha az asztalra szarok. Nem kell megsértődni a kettős mércén. Az egész világ így működik kicsiben és nagyban is.
Hajós 2012.10.20 09:29:38
@anyahajókabinajtóhajtogató: Ha jól emlékszem a Fidesz a kordonbontással legitimálta a polgári engedetlenséget. Egy taxisblokád-szerű engedetlenségi megmozdulás 2014 előtt is elküldheti melegebb éghajlatra őket. Szerintem kapásból erősödne a forint, csökkenne a CDS felár, és újra lehetne tárgyalni a dolgokat az Unióval. Nem nagy pofával, csak kultúrember módjára íróasztalnál.
Hajós 2012.10.20 09:35:15
@aljaskuszobab: azért ha a Duna magyarországi szakaszán végig lehetne hajózni, arra lehetne multimodális logisztikai csomópontokat építeni. Tranzitútvonalnak lenni sem rossz üzlet...
Minden idők egyik legszemetebb törvényjavaslata: Az alkotmányba kívánják betenni, hogy a regisztráció a választásra CSAK személyes a jegyzőnél, vagy ügyfélkapun keresztül történhet.Vagyis vagy az okmányirodára kell elmenned vagy a jegyzőhöz, ha szeretnél majd a…..
Hajós 2012.10.03 19:31:54
@elwood: Figyelj, hagyd rá. Képtelen azon túljutni, hogy 1+1 =1+1. Az, hogy regisztrálni nem vasárnap reggeltől estig lehet, és nem a szavazókörödben (ami ugye eléggé lakhely közeli), hanem munkaidőben és sok esetben másik településén:számára felfoghatatlan. Ez ugyanaz mint a hetenkénti parlamenti ülésezés: háromhetente is hetente. Egyébként nem is értem, hogy a Fidesz miért nem foglalja törvénybe, hogy csak hétköznap lehet országgyűlési választásokat tartani, csak az okmányirodákban lehet szavazni, de azt is csak tizennégyévente. Elvégre az is négyévente.
Az utóbbi napokban elég nagy hülyeségeket beszél a Fidesz a 2008-as IMF megállapodásról. Persze érthető, hogy miért teszik, próbálják valahogy a várható kiadáscsökkentéseket (megszorításokat) eladni. Mik a fő fideszes üzenetek? 2008-ban nyugdíjcsökkentés és…..
Hajós 2012.09.29 09:36:24
@Lencsés István: Miután jól megszavazták, hogy Medgyessy 100 napos programját, mondván majd csak gyorsan belebuknak a szocialisták. Nem jött be, kihúzták 2010-ig. Maradjunk abban, hogy minimum közösen tették tönkre. Ellenzékben legalább akkora kárt lehet okozni, mint kormányon.
Hajós 2012.09.29 12:03:35
@Blogger Géza: Mintha azzal nyertek volna, hogy ők másképp fogják csinálni...
Hajós 2012.09.29 12:37:02
@Blogger Géza: Na de Géza, 90%-ban ugyanaz az érdekkör? De csak azért 90%, mert Orbán annak idején megmondta a frankót: ne szabad mindent vinni, mert már hogy néz az ki?
Schmitt és a családon belüli erőszak után újabb 80%-os ügy körvonalazódik, ez azonban sokkal direktebb módon érinti a Fidesz hatalomtechnikai elképzelését: a választás előtti regisztrációt.A regisztráció lényege, hogy valamilyen módon jelezni kell a hivatalban hogy majd én…..
Hajós 2012.09.27 15:52:28
@ormány triktor: Családok százezreinek életét könnyítette meg az egykulcsos személyi jövedelemadó – ez derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataiból.

Így a Magyar Nemzet...

Az adótábla szerint a havi bruttó 200-220 ezer forint felett keresők (a nyertesei), mert az egységes 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése számukra jelentett tavaly és idén is havi több ezer forint pluszban mérhető előnyöket. Mintegy 700-900 ezer emberről, a 4,5 millió adóköteles jövedelmet szerző állampolgár 15-20 százalékáról van szó.Idetartozik a középosztály középső és felső rétege ...

Ugyanakkor csaknem két millióan lehetnek azok, akik havi bruttó 216 805 forint alatt keresnek, így rosszabbul járhatnak idén, mert a kormány egy lépésben kivezette a kvázi adómentességet biztosító adójóváírást. Már február elején, vagyis a januári fizetés kézhez vételekor több százezren szembesültek azzal, hogy kevesebb pénz marad a zsebükben...

Így a Heti Válasz...
Hajós 2012.09.28 07:44:44
@Amatőr:
"Bajnai Gordon népszerűbb lett januárban, mint Orbán Viktor - derül ki az Ipsos ma publikált közvélemény-kutatási adataiból. Sőt, a volt miniszterelnököt többen látnák szívesen fontos politikai pozícióban, mint bármelyik parlamenti párt vezetőjét."

Szonda Ipsos 2012. január

"A kormányváltáskor, 2010 májusában még Orbán Viktor kétszer népszerűbb volt: akkor 53, míg Bajnai 26 százalékon állt – írja a VG.hu."
Hajós 2012.09.28 07:58:15
@Amatőr:
Orbán Viktor népszerűsége 27 százalék, míg Bajnai Gordoné 28, vagyis a volt miniszterelnök minimálisan népszerűbb utódjánál, sőt, bármelyik parlamenti párt vezetőjénél is. A kormányváltáskor, 2010 májusában még Orbán Viktor kétszer népszerűbb volt: akkor 53, míg Bajnai 26 százalékon állt – írja a VG.hu.

2012. január
Az előző bejegyzésben arról írtam, hogy az előzetes regisztráció bevezetése valószínűleg nem a kevésbé tudatos, hanem csupán a kevésbé pártelkötelezett és a pártok által nehezebben mozgósítható állampolgárok maradnának ki a voksolásból. Egy kérdés azonban még mindig…..
Hajós 2012.09.26 12:09:52
@pucros: az emberek arra szavaznak, akitől az életük jobbrafordulását várják. Aki ebben a versenyben ügyesebben el tudja hitetni velük, hogy ez tőle várható, az nyert. A remény, a hit az jobb életben: ez dönti el a választásokat. A Fideszben sokan reménykedtek, és most sokan csalódtak. De egyenlőre nincs más, akiben higgyenek. Így marad a Fidesz jobb híján. Abban a pillanatban, hogy megjelenik valaki az ellenzéki oldalon, aki a változás reményét tudja nyújtani, a Fidesz nagy bajban lesz. És előbb-utóbb lesz valaki, mert az emberek azt akarják, hogy legyen...
Hajós 2012.09.26 12:26:45
www.origo.hu/itthon/20120926-formalisan-is-magahoz-vonna-a-kormanyzati-donteseket-a-szazadveg.html

"Teljesen a Fidesz-közeli cégcsoport, a Századvég ellenőrzése alá helyezné a kormányzati döntések előkészítését egy miniszteri javaslat. Az első Orbán-kormány idején is központi kontroll alá kerültek a minisztériumok, de olyanra még nem volt példa, hogy egy külsős cég ellenőrizze a kormányzati munkát. A cégcsoportnak már így is van egy hárommilliárdos keretszerződése a kormánnyal, de a minisztériumok nem szívesen árulják el, hogy ebből milyen munkáért mennyi pénzt vettek fel."
A Transparency International szerint:
"Magyarországon a korrupció minőségileg új szintre lépett: megjelent egy, a hazánk fejlettségi szintjén általában már nem jelentkező probléma, az ún. state capture, a foglyul ejtett állam jelensége. Az állam – vagy a kormány – foglyul ejtéséről akkor beszélhetünk, ha egy adott terület működtetéséért felelős szereplők, törvényhozók illetve állami tisztviselők nem a közjó, hanem bizonyos magánérdekek logikája szerint alakítják a kompetenciájukba tartozó terület szabályozását, így az egyébként formálisan szabályos és legális döntések egyértelműen bizonyos üzleti csoportok érdekeit szolgálják. Az államot foglyul ejtő csoport lehet egy vagy több család, csoport, üzleti vagy ágazati érdekkör. A csoport tagjai ebben az esetben a közvetett befolyásolás, a legális vagy illegális lobbi helyett akár ténylegesen is elfoglalhatják az államapparátus tevékenységük szempontjából fontos pozícióit, illetve bizalmi embereiket neveztethetik ki ezekre a posztokra."
Hajós 2012.09.26 12:38:21
@nu pagagyí:
"Mindenekelőtt le szeretném szögezni, hogy nem csak a legnagyobb érdekeltségekkel kapcsolatban ömlenek
hozzám a helyi közösségek, a gazdacsaládok kétségbeesett jelzései, hanem a 100 hektár alatti állami földbérleti
lehetőségekhez jutott nyertesek között is találunk gyanús, a helyiek számára magyarázhatatlan, vagy inkább – az
ő értelmezésük szerint - a „beavatkozó egyenirányítás” alapos gyanúját keltő és mindenképpen magyarázatra
szoruló eseteket.
"a pályázatok eredményét személyes összeköttetések, rokoni, politikai, gazdasági vagy egyéb
kapcsolatok, érdekeltségek is befolyásolhatták, e feltevések azonban kellően nem bizonyítottak.
• Így Kajászó földjeinek többségét (két parcellát, összesen 284,7 ha-t) az a Kiss Árpád kápolnásnyéki építési
vállalkozó, nádarató nyerte meg, aki eddig – helyi adatközlők szerint – mezőgazdasági tevékenységet nem
folytatott, viszont Farkas Imre VM államtitkár szomszédja.
• Földjeit az a Dörömbözi József, 800 hektáros, agárdi illetőségű nagygazda fogja megművelni, aki Seregélyesen
ugyancsak nyert 66 hektár földet, és aki egyébként L. Simon László kulturális államtitkár szomszédja.
• Az abai Nagy Péter, aki Kálozon és Sárszentágotán nyert két parcellát, összesen 115 ha földet, helyben is
közismerten az NFA alelnökének, Nagy Jánosnak az unokaöccse, és kálozi gazdákat valamint a térség
legismertebb állattartó gazdaságát szorította ki a földhöz jutás lehetőségéből.
• A tabajdi dr. Jármy Miklós, aki Zsár Ernővel és Todorovics Józseffel közösen Alcsútdobozon, Tabajdon és
Válban kapott 219 hektárt bérbe, meg nem erősített, de több helyről származó, egybehangzó információk
szerint Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő keresztapja.
• A Bicskén 157 hektár bérleti jogához jutott Tiborcz Eszter testvére sajtóértesülések és helyi információk
szerint a miniszerelnök lányának az udvarlója.
• Több információ szerint is ugyancsak ebbe a személyes, gazdasági és politikai kapcsolati kategóriába
tartoznak a Mészáros és Flier családok és azok érdekeltségei is. Erre még az alábbiakban, a legnagyobb
nyertesek bemutatásánál visszatérek.

Lehetne ezzel kezdeni az ellenzéknek...
Orbán Viktornak vannak fontos mondatai. Olyan mondatok, amelyeknek segítségével megpróbálja egységes elbeszéléssé összefűzni kormányzása tényeit, az egyébként érthetetlen intézkedések hosszú sorát. Most, pénteken Rómában fogalmazott meg ismét iránymutató gondolatot. Sokan…..
Hajós 2012.09.24 16:38:50
@Locassen:
"centrumszerepnek véleményem szerint egyetlen előfeltétele van: a HR."

Ha itt a humántőkére gondolsz (szakképzettség, szakmai hozzáértés), akkor abban igazad van, hogy ez előfeltétele. Vannak olyan kutatások, ami az egyes országok jövedelmi rangsorkülönbségét nemcsak a klasszikus tényezőkkel magyarázza (megtakarítási ráta, technikai fejlettség, népességnövekedés), hanem a humántőkében fennálló különbséggel is. Persze a szakképzett munkavállalók tömege csak ott járul hozzá a gazdaság fejlődéshez, ahol magas termelékenységű termelési eljárások vannak jelen a gazdaságban. Ami perpillanat Mo-n csak a multiknál van jelen. A hazai kkv szektor messze le van maradva attól a technikai fejlettségtől, ami kilendíthetné az országot a gödörből
Zoon Politikon Machiavelli 2.0 2012.09.22 21:58:24
Elképzelem, ahogy Orbán Viktor ül a dolgozószobájában és nem érti. Hát őt megválasztották demokratikus úton, nem is először, most meg mégis mindenki hőbörög. Minden lépése tisztán demokratikus volt, és mégis Viktátornak csúfolják. Hogy van ez? Feltételezem, hogy…..