Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rosettif

64 bejegyzést írt és 141 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez most csak egy rövid, de velős összefoglaló lesz hamar, még az év vége előtt... Csendben történnek a dolgok a háttérben (és igen, sajnos kissé lassan is, de legalább történnek), bár egy ideje csak ritkán adok életjelet, így még azt hiheti az emberfia, hogy nem csinálok semmit, pedig de. Egyelőre…..
A macska, a veréb és a kis sün együtt üldögélt a verandán, az égbolton már lassan lefelé vándorló, és egyre mélyebb szögben rájuk eső, már nem forró, de nagyon kellemesen meleg késő délutáni napsütésben fürdőzve az alulról is hasonlóan simogató deszkákon, és mindenféle hétköznapi csacskasággal…..
IDDQD Checkpoint 7x16: Newcomer 2021.12.26 21:24:42
Boldog bejglikómát mindenkinek, idén nem jutott energiánk nagy karácsonyi meglepetésre (bár a keptelenkronika.hu felfogható akár annak is), viszont még idén esedékes pár adás, szóval várható a szokásos utolsó heti dömping. Ennek jeleként máris kaptok egy új vendéges Checkpointot egy olyan témáról,…..
rosettif 2021.12.30 02:26:58
@Zolexx: @ric64st (Rihárdó): A TheC64 gyakorlatilag egy 2.4-es verziójú VICE emulátort futtat Linuxon. (Lecsupaszítva az x64 és az xvic. Az más kérdés, hogy hogy van beleágyazva és konfigurálva, és mennyire hagyja megváltoztatni az alapbeállításait, ezt nem tudom.)
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
rosettif 2021.04.01 01:55:39
@Kit Fisto: Ötöd-félszáz (azaz egyötöd-félszáz) = 10, de:
ötödfélszáz (azaz ötödfél-száz) = 450
(másfél = 1,5, harmadfél = 2,5 stb.).
Mivel játékfejlesztéssel diplomáztam a Kandón 23 éve, melynek közelebbi témája a Hobbit volt, nemrégiben ennek örömére készített velem egy interjút a Magyar Tolkien Társaság az általuk szerkesztett Lassi Laurië című folyóiratba, mely épp most jelent meg. Mindenkinek szeretettel ajánlom az írást és…..
Újabb meghallgatható IDDQD podcast beszélgetés, ezúttal az egykori Mantis Software két tagjával (Herédi Attila és Gáspár Olivér, akikkel együtt dolgoztunk). (A képre kattintva jön fel!)  ..
Miután több, mint egy hónapja már megy a kampány, és bizonyára sokan kíváncsiak rá, hogy milyen fejlemények vannak, úgy döntöttem, írok egy kis összefoglalót. Először is, hátra van még több, mint három hét, így aki eddig nem látta, vagy nem követte, nézze meg most itt (részint az „Updates”…..
Legalább egy évtizede nem jártam a saját pincémben. (Kivéve, mikor egyszer feltörték, de akkor is csak kívülről, a hegesztés és lakatcsere intézése végett.) Ugyanakkor tudjuk, hogy a megfelelő, freudista vagy jungiánus vélekedés szerint a pince egyúttal a tudattalan szimbóluma, ami idővel a nem…..
Most, miután jó érzékkel belesűrítettem minden fontos hívószót a fenti címbe, melyre felkapják a fejüket az emberek, már kezdhetem a magyarázkodást… Szóval kábé két hónapja kezdődött a dolog, mikor megtaláltam kilenc régi (az eladásból visszamaradt) Gálya-példányomat a pincémben más játékokkal…..
Érdi Gergő Bosszú-kampányt indított. Úgy is mondhatjuk, hogy ez lesz majd a Gergő Bosszúja: amit indigóval, vagyis Indiegogóval fog írni… Más szóval az Indiegogo bosszús lett. Elnézést, a szóvicc minősíthetetlen (ún. gesztipéterizmus). Tudtad? Zeneiskolában Tanita Tikaram. Érdekességek a…..
Egy egyszerű kis tesztprogramnak indult, végül hónapokig húzódott a fejlesztése. Egyrészt mivel igen körülményes volt a sokoldalú tesztelés és piszmogós a makacs hibák felderítése – másrészt mivel túl sok funkcióját próbáltam a szűkös keretekbe belezsúfolni. De éppen ezért csináltam: hogy…..
rosettif 2017.08.18 02:01:58
@Dr.OG: C65 ügyben sikerült tegnap véletlenül megtalálnom Bo Zimmermannt a Facebookon (ő az egyik olyan, akinek még van, és használja is aktívan, pl. viszi magával a közösségi rendezvényekre). Ha nem feledkezik meg a beszélgetésről, akkor remélhető, hogy a közeljövőben majd lefuttatja egyszer rajta... Ezenkívül bepróbálkoztam a MEGA65-ös fórumon is, ahol egyelőre itt tartunk:

mega65.net/memtest64
rosettif 2018.04.01 04:12:58
@Dr.OG: Köszi szépen! Ilyen SCART adapter készítését nem vállalnád esetleg? Későbbiek során nekem is még jól jönne (szintén screenshotokat lőni leginkább).
rosettif 2018.04.01 21:55:40
@Dr.OG: Hű, akkor ez nem ma lesz! :) De meglátjuk. Kösz a részletekbe menő tájékoztatást.
A Commodore 64 végnapjai itthon elég mozgalmasak voltak, sok játékfejlesztő tette oda magát a kilencvenes évek elején pár emlékezetes játékkal - leginkább kalandjátékokkal. Bár ezek között gyakran említik A Gályát is, alkotója, Olessák Róbert kevésbé ismert itthon, mint mondjuk Rátkai István, pedig…..
rosettif 2018.03.01 23:02:49
@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Ez egy kordokumentum, becsüld meg. Valószínűleg az első kommersz magyar nyelvű kalandjáték borítója, mely egy kisebb csoda folytán fennmaradt.

A "nulladik" az Eureka '84-ből (mivel az még angol nyelvű volt).

Majd '85-ből van már vagy egy fél tucat, de azokat nem adta ki senki.

A legjobb tudomásom szerint ez a Kincsvadász az egyik olyan első, amit kiadtak és forgalmaztak is. Illetve van még egy, A hős lovag:

plus4world.powweb.com/software/A_Hos_Lovag

'86-os mindkettő, és C16/Plus/4 (a legtöbb kalandjáték ezen volt, a C64 csak a második).

Kardhalak és kincsek feldolgozás amúgy jópár gépre megtalálható (pl. C16, Primo, Enterprise).
rosettif 2018.03.02 16:39:36
@Keresztény szellemiségű luxuskurva: A magyar nyelvű játékokra értettem, hogy több. (Persze részben azért is, mert hozzáadódnak a 64-es portolások is.)
Itt meghallgatható az egyik olyan beszélgetés, amit még az ünnepek közt vettek föl velem. (És nem az egyetlen, de a többi még titok.) A régi kalandjáték-programozói gályafutásomról, akarom mondani pályafutásomról szól. Az IDDQD blog checkpoint "Retro Gaming Podcast" sorozatában lett közzétéve ma…..
Még éppenhogycsak nekikezdődött az ősz, amikor a kis sün és a nagy medve már az erdő mélyét járták, lesve, hogy majd hol érdemes szálláshelyet bérelni a téli álom hónapjainak a kibekkelésére. Ekkor történt meg, hogy ráleltek a kipufogóra. A baljós fémtest más autóalkalmatosságokkal együtt hevert,…..
Élt egyszer egy király: nem volt éppen kimondottan rossz szándékú, viszont bölcsnek avagy belátónak sem igazán volt mondható: konok volt és önfejű, a legkevésbé hajlott rá, hogy tanuljon a hibákból. Csökönyösen ragaszkodott hozzá, hogy egy fiúutódra van szüksége. Ezzel aztán addig-addig…..
Ma tették ki online nézhető formában a netre a Vakondok 4 - Végigjátszás című dokumentumfilmet, mely erre a linkre rákattintva megtekinthető (egy óra és negyven perc). Szerettem volna beágyazni ide, de a blogmotorral nem sikerült megküzdenem érte, így marad a fenti linkre való kattintás (vagy erre a…..
Vagyis platformfüggetlen kód lenne a téma, amiről most csak itt egy kurta bejegyzést írok, viszont ott a PDF a maga pompájában, amit feltöltöttem épp, és az pedig 51 oldal hosszúságú tömény szöveg (és némi kód), de angolul… A teljes címe: Writing Platform Independent Code on CBM Machines (mely…..
rosettif 2017.05.03 23:16:43
@Dr.OG: Igen, ahhoz kapcsolódik (annak egyik technikai háttere). De még sokáig fog tartani, míg felnő a kicsi...
Rossz hold kelt föl… mikor a nyúl először megjelent a falu határában egyik éjszaka. A sötétben is bárki láthatta (ha látta), hogy egy Nem Akármilyen Nyúl: tudniillik ez a nyúl egy igazi Vad Nyúl volt. (Igaz, ami igaz, hogy a hozzá hasonlókat senki nem látta túl szívesen.) Már a sorkatonaság alatt…..
Alakul a molekula: nemsokára mozikban a Vakondok 4 ­– Végigjátszás című dokumentumfilm. Addig is egy rövid előzetes megtekinthető már belőle. Érdemes a projekt weboldalán csekkolni, hogy mikorra tűzik ki az első időpontokat. Mint Matusik Szilárd leírta, több hónapnyi munka után, véleményük szerint…..
Jóllehet a címhez használt idézet a Félelem és reszketésből származik („or a fresh pineal gland to chew on”), én mégis azt hiszem, hogy passzolhat ide. HST és HPL két nagyon különböző személyiség volt, a maga módján mégis markáns, vagány, excentrikus, és a modern amerikai irodalom „élő” klasszikusa…..
Megvilágosodtam, rájöttem: a halál csak egy cogitus interruptus… Ennek örömére előhalásztam egy ismeretlen rejtekhelyről néhány régi jegyzetemet, melyben beszédes nevek halmazára leltem. (Volt még több is, de szerencsére azok nem kerültek elő…) Továbbá kéznél van egy versem, amit nemrég költöttem, a…..
Ment a kis sün a tizenkét Celsius fokos erdőben, amikor szembe jött vele a nagy medve az úton. – Már megint született egy kisjézus – újságolta el a medve. – Hová teszik ezek minden évben az előzőt? – csodálkozott rá a sün. – Biztos van egy menhely. – Vagy egy használtjézus-szaküzlet. – Akkor…..
Fogós kérdés – alighanem halvány dunsztja sincsen róla senkinek. Már csak azért sem, mert az sem világos, hogy egyáltalán mire gondolunk, ha feltesszük a kérdést. Legalább két alapvető kiindulás tételezhető: 1.) Hány Commodore gép létezik? (vö. hány darabot adtak el belőlük eredetileg? – majd:…..
rosettif 2016.11.24 02:08:48
@Dr.OG: A Turbo Chameleonról már írtam korábban. Az FPGA cuccok közül még a 1541 Ultimate-II(+) mindenképpen sorra kerül majd a közeljövőben (mivel az a leggyakoribb, és a legjobb ár/érték arányú, így kihagyhatatlan - csak még kicsit várok vele, hová fejlődik a firmware). Bizonyára majd a MEGA65 is egyszer (talán jövő ilyenkor?). A többi viszont nem valószínű (pl. MIST, MCC-216, FPGA Arcade, C-One stb.). Azért nem, mert nem vet fel annyira a pénz, hogy mindegyiket több száz euróért megvegyem, és lehetőleg főként olyasmiről szeretnék itt írni, amiről konkrét, testközeli tapasztalatot is szerzek. (Vagy olyasmiről, ami történetileg a kalandjátékokhoz köthető.)
rosettif 2016.11.24 23:04:19
@Dr.OG: Ha bármelyik FPGA cuccra készítene valaki egy fullos C128 klónt, azt rögtön megvenném!
Szédületes pezsgésen és fejlődésen megy keresztül a legutóbbi néhány év során a Commodore platform (és annak is a közepében természetesen a C64-es világ): pontosan a fordítottját produkálva annak, mintsem ki vagy meg akarna halni. Ezzel az is vele jár, hogy egyre többen fedezik fel, és szerzik be…..
rosettif 2016.10.15 16:23:40
@Dr.OG: Más szóval még mindig nagyon sok a C128 tulajdonos (köztük én), de leggyakrabban C64 programokat futtatnak a gépen. Valószínűleg a MEGA65-ön is majd C64 programokat fognak futtatni a legtöbben, ha egyszer megjelenik (végül is egy "über-Turbo Chameleon" lesz kb.). Pont emiatt tervezem az olyan funkciókat, mint pl. natív módban futó böngészőből 64-es módba való átkapcsolás automatikusan. Vagyis mindegy, milyen program, amit kiválasztasz, mert a rendszer eldönti ezt helyetted. Ami sokkal kényelmesebb, elegánsabb, mint folyton kézzel átkapcsolgatni (és kihasználhatók a natív mód előnyei, pl. hogy gyorsabb). Sosem értettem, a C128 tervezői miért nem gondoltak egy ilyen lehetőségre.
rosettif 2016.11.18 02:12:24
@enpera: Persze, használhatsz egy eredeti C65-öt is! :)
rosettif 2016.11.19 05:23:27
@enpera: @LGB: Ha nem a technikai oldalt nézzük, hanem a használati élményt (fekete dobozként), végül is az eredeti vasban kb. két dolog marad, ami egyedi és pótolhatatlan: a kép- és hangkimenet analóg jellege. (A MEGA65-be állítólag lehet SID chipeket tenni majd, így legalább ezt félig megoldja.) Egy emulátor esetében ami ezenkívül nagyon lehangoló, az a latency (az inputok és outputok közt). Mondjuk megnyomsz egy billentyűt, és egy tizedmásodperccel később reagál. (Vagy nincs szinkronban egymással a kép és hang.) Az FPGA esetében nincsen ilyen probléma. Szerintem a legjobb kifejezés rá, hogy klón.