Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Po

0 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van ez a magyar gémersajtót feldolgozó sorozatunk, amiben volt már szó a Zedről, a Gamestarról és a PC-X-ről, és persze fájó hiány még egy (vagy akár kettő) adás a Gururól, az 576 Kbyte-ról és persze a Commodore Világról. Most ugyan nem ezekről lesz szó, de a CoV-ot kicsit azért érintjük, ugyanis…..
Po 2019.03.05 11:07:08
@Komojtalan: egy-két évente én is át szoktam lapozni a teljes gyűjteményt, jó kis nosztalgia trip...

A szavazás abban a számban történt, aminek a címlapjára Grath csak úristen-ezett. Én személy szerint nem küldtem vissza szóval az én lelkiismeretem tiszta... na nem azért, mert jó fej vagyok, csak ki kellett volna vágni az újságból, az meg nem az én stílusom. CoVboy gyárilag 10 pontot kap, mondani sem kell. :)

@Stussz: az meg lett említve, hogy a kevés pontot elérő versenyzők esetleg a jövőben háttérbe szorulnak, esetleg repülnek is, lásd:
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/PcU/pcu8/pcu8-24.jpg
de egyetértek, az "elbocsájtó szép üzenet" nem volt éppen baráti.

Egy kis odabökés Hancu tördelő skilljeinek ("Phantasmagorilla, én tördeltem, biztos hogy tökéletes"), nézd csak meg a második hasáb elejét... kicsit szűkös az az inventory szerintem :D
Po 2019.03.09 08:45:19
@Taldarim: lassú vagyok és Grath már nagyjából meg is válaszolta, annyit tennék hozzá, hogy maga a kor is tehet róla. Nemcsak wiki nem volt, de net sem nagyon, meg angoltudás sem, stb. Áramlottak befelé a játékok (khm.) és a legtöbb esetben ott állt az akkoriban formálódó játékos társadalom és csak vakarta a fejét.

Az átlag ifjoncnak ott ültek a lemezein/kazettáin az innen-onnan beszerzett programok, egy szótár (legalább a szavakat kibogarászni), és a haverok/klubok a közös ötleteléshez. Nagyjából ennyi...

Az elérhető számtech könyvek inkább voltak tankönyvek (értsd alapos és részletes, de száraz és unalmas), az a néhány létező újság szintén nem a fiataloknak szólt, és inkább üzleti oldalról közelített (kb. mint a PC World és társai később).

Ebbe a környezetbe érkezett meg az SpV, és nyugodtan lehet mondani, hogy letarolta a piaci rést :) még azok is olvasták, akik Spectrum közelében sem voltak soha. Nemcsak a játékokról írtak, a programozást és társait is vicces hangvétellel kezelték.
Aztán egy évvel később ennek farvizén jött a CoV, a bejelentkezésben elég jól leírják az akkori viszonyokat:
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV1/cov1-1.jpg
(a zalalövői Mgtsz. volt talán az első mém...)

Mivel CoVboy vitte a második számtól indult levelezési rovatot, kb. ő lett a CoV arca. Olyasmi mint mostanában a játékok CM-ei, vele voltak közvetlen kapcsolatban a srácok-lányok, lehetett írni neki Gödről éppúgy mint Vácról (Hancu :D ), és még a stílusa is egyedi volt.

Nálunk az osztályban csak egy pár embernek volt gépe (egy Amiga, a többi C64 vagy +4), de a levrovot mindenki olvasta. Amikor megjött a friss szám (előfizetés, naná, az újságosra nem lehetett számítani) közösen röhögtünk rajta a szünetekben. Voltak is levelek az évek során, ahol úgy indítottak a levélírók, hogy "Nem játszom, csak X/Y/testvér kezében láttam a levelezést és..." :)
Elég izgalmas hír miatt indult meg a zsizsegés a gémer és sci-fi rajongó Facebook-csoportokban: állítólag több Dűne videojáték is készül a Legendary Pictures stúdió áldásával, Denis Villeneuve 2020-ra beharangozott Dűne-filmje mellé (amiben Rebecca Ferguson lesz Lady Jessica, Timothée Chalamet Paul…..
Po 2019.03.02 23:36:24
Annyiban korrigálnám, hogy nem MMO lesz, a Funcom már évek óta leszállt az MMO vonatról (Conan Exiles egy survival, és a Secret World újraindításánál is külön emlegették, hogy nem MMO lesz hanem csak osztott világú - limitált játékos egyszerre), a Dune együttműködésnél pedig az "Open World Multiplayer" meghatározást használták.

Az első két Dune játék tényleg nagyon jó volt, nekem a kaland (Cryo) volt a kedvenc, de a Westwood változat se volt rossz. A 2000 már nem annyira, elég fantáziátlan remake lett a végeredmény, egy ráncfelvarrott Dune II.

@Din Serpahis: hát igen, Age of Conan. Nagyon ígéretesnek tűnt, csak "jó" szokásuk szerint elb*szták az indulást, de úgy tankönyvbe illő módon... a logika azt diktálná, hogy egy Anarchy Online rajt botrány után még egyszer nem követik el ugyanazt a hibát, aztán de.
Viszont miután a bugokat kikalapálták, a hiányzó tartalmat meg hozzáadták, kifejezetten jó lett a végeredmény. Már évek óta nem fejlesztik de még mindig van egy stabil közössége... még új progression szervereket is indítanak néha. (néha = eddig kettő ilyen volt, a másodiknak most lett vége januárban)
Te jössz! Marvel gyorstalpaló 2018.04.16 18:00:00
Közeleg a Marvel megaprojektje, a két epizódból álló Végtelen háború első része. Az elmúlt tíz évben egy elképesztően széles univerzumot épített ki a stúdió, rengeteg szuper és kevésbé szuper hős gyűrte az ellent. Ebben a cikkben nem váltjuk meg a világot, csak sorrendben bemutatjuk, hogyan is…..
Po 2018.04.17 22:43:00
@Zováthi Domokos: nem kell a világot megváltani, de itt van egy másik idézet, a fejléced (na meg az index-es ajánló amiről idekattint a nép)

"Április 26-án érkezik a Végtelen háború, ha valaki képbe szeretne kerülni, itt a lehetőség."

Na ez az a képbe kerülés, amiből egy dekát sem tartalmaz a "cikk"... :)

Mi lehetett volna helyette, csak címszavakban:
infinity war, Thanos nagyon hajtja a köveket már jó ideje. Hogy pontosan mik is azok, Tivan szépen elmondja a Guardians-ben. Az a film amúgy is végig az orb körül forog, szóval érdemes újranézni (a végén Star-Lord otthagyja a Nova Corps-nál megőrzésre).

Aztán a Tesseract, időrendben az jelent meg először, akörül pörögnek az események a II. vh óta (Captain America, Agent Carter), majd az Avengers végén Thor elviszi Asgard-ba, csak aztán ugye jön a Ragnarok...

Ott volt a scepter (benne a kő), amivel Loki végigpoénkodta az Avengerst, a film végén ittmaradt, aztán később a rosszak szerezték meg, és Ultron meg a Tony/Bruce duó közreműkodése után a kő Vision homlokán kötött ki.

Aether, ami nagyjából a Thor 2 (ugyebár "Annyira felejthető, hogy esküszöm nem emlékszem semmire, de semmire." idézet fentről), a dark elf arcok univerzum-bedarálós csodafegyvere, majd miután kipicsázzák őket, az Aether Tivan múzeumába kerül.

Az utolsó (eddig, mert elvileg 6 van de csak ez az 5 szerepelt) pedig a szem, dr. Strange azzal viccelte meg Dormammu-t. Az jelenleg is itt van a Földön, szóval jó eséllyel Thanos itt is garázdálkodik majd egy kicsit.
Megsorozunk benneteket adásokkal a héten és a jövő héten, hogy tudjatok mit hallgatni az ünnepekben (és hogy legyen mire hivatkoznunk, amikor január első hetében pihenünk kicsit). Tegnapelőtt ment ki egy Mini, de máris itt a következő Checkpoint visszatérő vendégünkkel, Hancuval. Ebből következően…..
Nagy hírem van! A blog egyik régi alapítója, sokáig aktív, aztán illegalitásba vonuló posztolója, Hancu könyvet írt. Illetve nem most írta, hanem régen és apránként, ugyanis a PC Gurunál 15 éve indult és öt évig futott sorozatát rendezte össze egy 216 oldalas ekönyvbe. Annak idején A világ…..
Movie Tank Dogma (1999) 2016.06.20 13:43:29
Kevin Smith alapvetően kétféle filmet szokott készíteni. Többségében extrém vulgáris humorral rendelkező komédiáiról ismert, na meg persze kettő fűárus csőbunkó karakteréről. Jay és Néma Bob popkulturális ikonokká váltak, de természetesen a Shop-stop filmek életunt boltosai, Randal és Dante is…..
Po 2016.06.21 16:12:01
@tmolni: ha nem is ugródeszka, de az tény, hogy nagyon bejött neki a karakter, és a filmet is szerette a nép (mondjuk ő pont nem kapott érte jelölést). Holden egy jól megírt karakter, Smith rá szabta nagyjából, szóval nem véletlenül érezte jól magát benne Affleck. (hmm... a benne Affleck-ért meg én kérek elnézést... :D )

@szepipiktor: nem teljesen értek egyet, a "lefitymált" filmjei ugyanúgy tartalmas, jól megírt filmek, csak a stílus más, kicsit harsányabb. Nem hinném, hogy a "Jay-mentes" filmek magasabb kategóriában lennének... A Jersey girl is zseniális a maga módján.
A Cop Out után kicsit félresiklott, a Red State már csak nyomokban jó, a Tusk meg... le se kellett volna forgatni :) mondjuk pont emiatt Smith-es, nincs más aki egy podcast-os viccelődésből képes nekiállni filmet forgatni. Szerintem kicsit sokat szívott mikor eldöntötte, utána meg már nem akart visszakozni :)
Három Vasember, kettő Amerika Kapitány, kettő Thor, két Avengers és A galaxis őrzői a mérleg, a maga nemében mindegyik előremozdította a Marvel filmuniverzumának kialakulását és fejlődését. Egy helyben topogni azonban nem lehet, a kérdés pedig adott volt. Hogyan léphet még tovább a sikert sikerre…..
Po 2016.05.02 15:34:49
@Thomas Dantes: hé, mi bajod a svéd drámákkal? Az Äkta människor például teljesen oké volt.

Amúgy hova lett Hulk meg Ant-man? Jóval több közük van a sztorihoz, mint a Guardians-nek :)
Nem is beszélve a harmadik Iron Man-ről, tudod, az vezette fel az MCU Phase 2-t...
A Rambo kritikáját itt olvashatjátok.   Boldog 80-as évek, amikor még nem termett minden bokorban egy akciósztárocska, viszont akadt néhány félisten, akik olyan mély nyomot tudtak hagyni az emlékeinkben, hogy máig nem felejtettük el őket. Arnie és Sly harcolt a trónusért sok…..
Po 2016.04.18 11:47:34
@FilmBaráth: úgy emlékszem a Rocky IV már előkészületben volt a Rambo 2 alatt, rögtön a bemutató után el is kezdték a forgatást, így értettem, hogy nem a Rambo volt a kickstart.
Ha a Rambo 2 elhasal és egy fillért sem termel (a sok Razzie mellett, ugyebár ;) ), akkor is jött volna év végén az új Rocky... szóval a karrier szempontjából nem volt ez a "gödörből kivezető" akkora nagy durranás (lol, nagy durranás... jó kis filmek azok is, Sheen zseniális), épp ellenkezőleg - pénz szempontból jól jött, de annyira kifordította az eredeti Rambo karaktert (kb. önmaga paródiájává), hogy utána keményen kapálóznia kellett az agyatlan akciószínész skatulya nullázásához... ami persze jót tett a '90-es évek akciózsánerének. Meg neki magának is, az Oscar az egyik legjobb filmje szerintem, mármint ebből a korszakból :) Mert összességében naná hogy az első Rocky, a script és az alakítás is pipa.

Szerintem ha nincs a Rambo 2 (és utána a 3, ami még rátett pár extra lapáttal) mint rossz példa, sokkal több blődli, fércmű akciófilm lett volna a köv. évtizedben.
(mármint a vásznon, straight-to-video Zs-kat filmek így is jöttek futószalagon, pedig akkor még Asylum se volt...)
Meg persze a zsáner is megváltozott, szóval nem egyedül a túltolt Rambo volt az ok, már a '80as évek vége is az "intelligensebb" (értsd jól megírt plot, hiteles karakterek, stb.) akciófilmekről szólt, és ez az irány határozta meg a '90es blokkot szerencsére.

Mármint szerintem, de én már évek óta felhagytam a filmbuz.... film rajongó életmóddal :D szóval simán lehet, hogy nincs igazam.
(Az írás David Ehrlich a Rolling Stone-on megjelent cikkének a fordítása és SPOILERES a Batman Superman ellen-re nézve) Van egy jelenet kb. a Batman Superman ellen felénél, amelyben Bruce Wayne hűséges komornyikja figyelmezteti főnökét, mielőtt az harcba indulna Metropolis idegen megmentője ellen.…..
Po 2016.04.14 12:28:37
@ShotInTheDark: nem volt rossz (mondjuk a végét rendesen elkefélték), de ott az alapanyag volt megfelelően erős.

Valami minimális szinten osztom Vödör posztját, legalábbis az elejét. A képregény túl nagyra nőtt, túl mainstream. Moore, Gaiman, Mijazaki... ők a kisebbség. A szuperhős szubzsáner pedig még az átlagnál is ritkábban termel ki igazán zseniális műveket (Miller pár korai alkotása, Bendis is tud néha villantani, stb.)

Erre pakold rá a filmipari gőzhengert, és nagyjából meg is van amiről a cikk szól. Mondjuk a végével nem értek egyet, a filmipar nem megöli a szuperhős filmeket, csak ráerősít a hiányosságaira. Persze ez nem is igazán baj, ettől még menetrendszerűen hozni fogják a százmilliókat. Csak el kell fogadni, hogy a mainstream szuperhősökben, főleg ha igazán nagy pénzt akarnak belőle csinálni, ennyi van.
Függetlenekkel lehet még feszegetni a határokat, a Kick-ass például egész jó volt, a folytatásra már ott is sikerült belepiszkálni.
A sorozatok jobbak (előnyben is vannak, mert a formátum jobban passzol), de lassan ott is keyd megjelenni a cikkben említett hatás, főleg az MCU-n belül. A függetlenek itt is előnyben vannak... a Powers például szerintem kifejezetten jó lett.
Múlt héten az Atlas Obscura nevű oldal egész pofás cikket írt a Swordquestről, és ez eszembe juttatta ezt a játékot, amiről évekkel ezelőtt hallottam (mert Angry Video Game Nerd csinált róla egy részt). Ennek a programnak nagyon érdekes története van, illetve olyan koncepciója, amit ma már nem…..
Po 2016.03.16 23:22:28
@manson karcsi: miért ne működne? Attól még, hogy kereső engine-ek, adatbázisok, segédprogramok, stb. ott vannak a kezed ügyében, a szürkeállomány még mindig fontos, lásd pl. a különféle ARG-k.

Persze nem a pénzdíjak miatt (ebben az agyonszabályozott és -adóztatott világban már senki nem vállalná be, lásd az ESO nyereményjátékát, ahol még az USA néhány állama is ki volt tiltva a részvételből... akkoriban viszont az Atari egy külön intézmény volt az iparágon belül), hanem a kihívás és a móka okán. "fejtsd meg, kutasd fel, kódold ki" - jó időtöltés és játékélmény.

Konkrét példa, Secret World. Játékon kívül a különféle ARG-k: emberek a világ minden részéről fórumokon és shared chatroomban próbálják megfejteni a következő lépéseket.
Játékon belül meg a nyomozós questek, mármint amikor még frissek, és senki nem tudja a megoldást és megy az ötletelés. Utána persze felkerül a különböző walkthrough site-okra, és később már csak az egyes játékosokon múlik, törik-e a fejüket, vagy rákeresnek a válaszokra.
Po 2016.03.17 20:22:01
@Po: kis bónusz info a fentihez, mert pont most volt róla összefoglaló post :)

Már maga a Secret World bejelentése sem pl. egy szimpla sajtóközlemény volt, hanem ezt kapta meg pár site meg néhány emberke email-ben, minden további magyarázat nélkül: bp2.blogger.com/_TmIv_m_mBCk/RkOkX1FKRrI/AAAAAAAAAAU/ouCaD4zJ4A4/s1600-h/482500489_616570a2c7_o.jpg

Ebből (viszonylag könnyen) egy oldalra jutottak a népek, ahol az igazi móka indult, egy fórum ahol ötletelni lehetett a további furcsa rejtvényeken, egy poster aki segítséget kért mert valaki üldözi, a post-jait folyton letörlik a Tudjukkik, más oldalak bukkantak fel újabb képekkel, aztán előkerült ez a fénykép: bp3.blogger.com/_TmIv_m_mBCk/RkX04lFKR9I/AAAAAAAAACk/DCCcCzzZAxo/s1600-h/largerimagebigkf5.jpg

Erről kellett azt kideríteni, hogy hol és mikor készült, ki csinálta (persze kamu kép a Funcom-tól, szóval nem a képkereső kellett hozzá, hanem hosszú csapatmunka...) Azok az adatok egy újabb címre vezettek, ami megadta a fénykép hátoldalára írt levelet (bp1.blogger.com/_TmIv_m_mBCk/RkjIDVFKSFI/AAAAAAAAADk/NhZ-KOfkm-o/s1600-h/thebackofthepicture.jpg) és ennek a segítséget kérő poster nagyon örült - aztán kiderült, hogy végig a rossz oldalnak segítettünk... :)

Ezt csinálták ahelyett, hogy "Körlevél a hírsite-oknak, írjad: héló, nemsokára megjelenik egy új játékunk, üdv, Funcom".
Később még volt pár hasonló akciójuk, de miután kiderült, hogy a maják elszámolták magukat és a naptáruk vége semmilyen világvégét nem okoz, már nem nagyon jött újabb Secret World ARG sajna.
(ja, jutalom: Semmi pénzdíj, csak pár extra később a játékban, title meg hasonlók.)
A múltkor azon akadtam fenn, hogy 1996 már 20 éve volt, de mit mondjak akkor arra, hogy 1986 pedig már 30 éve! Persze egy '80-as évekbeli slágerről könnyebben elhiszi az ember, hogy már benne van a korban, mégis vannak dalok, amik máig olyan frissnek hatnak, mintha mondjuk csak nem is olyan régen…..
Quentin Tarantino hatása felbecsülhetetlen a modern mozira, nem kevesen a legjobb élő filmrendezőnek tartják és nem kevés filmje van ott minden idők legmagasabbra értékelt filmjei között. Azoknak a rendezőknek az egyike, akiknek stílusát azonnal fel lehet ismerni és nem lehet összetéveszteni…..
Po 2016.02.10 10:01:47
@prukker: +1, hülyeség ahogy van :)
Ugyanakkor aPollo jól mondja, ez is egy vélemény, ha neki ez a listája, akkor így járt, véleménnyel feleslges vitatkozni.

Szerintem (és ez sok más kult rendezőre is igaz), nagyjából az eltelt idővel arányos a minőség, a korai munkái a legjobbak, mint a Kutyák meg a Ponyva, True Romance meg a Killers (mondjuk azokat csak írta). a Rodriguezzel közös Négy szobá(ból az utolsó kettő) meg Dusk till down. Ennek a blokknak nagyjából a Jackie Brown a vége - mellesleg a bloggernek nagy feketepont a "a jobbára ismeretlen Pam Grier" miatt...

Aztán a 2000es évek, ami már érezhetően gyengébb (Kill Bill, Grindhouse) a Basterds meg már átmenet és inkább a Django vacak szintjéhez közelít.
Mármint szerintem, mert persze ez is csak egy vélemény :)

(Nyolcast kihagytam, mert még párszor meg kéne nézni mielőtt elhelyezem a listán... fura, vegyesfelvágott és zavaros film az... lol )
Rengetegszer megkaptam már, hogy túlságosan is rajongok a 80-as és 90-es évekért, ami miatt már-már nosztalgiasznob lettem. Mindazonáltal én ennek örülök, mert tudom, hogy a hibái ellenére is két olyan évtizedről beszélünk, amik a sajátos hangvételük és stílusuk miatt váltak milliók kedvencévé. A…..
Mielőtt minden fekete öves rajongó kommentbillentyűzetet ragadna, és azon lamentálna, hogyan fogják széjjelkúrni kedvenc képregényét a gyökér tévések, megjegyezném, hogy nem network, hanem kábeltévére kerülne a projekt, ráadásul arra az HBO-ra, aminek a neve a minőséggel…..
Po 2015.10.02 19:32:07
@clegane: egyetértek, és nem kell :nerdfight sem:, nem hogy egyszerűen logikusabb volt a képregény vége, a filmbeli változatnak kb. semmi értelme :) (bár ez már ki lett vesézve jó pár helyen...)

Egy ellenséges fajjal szemben össze lehetne rántani a bolygót (talán), de Jon még csak nem is isten, hanem több - plusz már a korábbi énjét is kezdi kukázni és nem nagyon mozgatja az emberiség, magyarán a sajnálatára vagy szánalmára sem építhetnénk.
Szóval, miért is fogna össze a bolygó? Ártani nem tudunk neki (főleg, hogy egyszerre "létezik" minden időben), védekezni nem tudunk ellene, ha úgy tartja kedve lazán szétkapja az egész bolygót mint hülyegyerek a hógolyót - vagy csak lepucolja róla az embereket (lásd az idevágó hasonlatot a hangyákkal) és újranépesíti a saját teremtményeivel.

Moore nagyon jól összerakta a Watchmen-t, kár volt belepiszkálni... ettől függetlenül nem volt rossz film.
Sorozat: háát, nem tudom. Gondolom előzmény lenne, mert folytatásnak nem sok értelme van. Elnézve a Before Watchmen "sikerét", nem számítok sok jóra :)
Úgy vagyok én a remake-kekkel, mint az MLSZ a magyar futball közvetítésével: nem szabad túlzásba vinni, mert elkapcsolási faktor lesz belőle. A jó remake viszont olyan, mint egy fasza Liverpool-meccs: évekig emlegeted párás szemmel, még akkor is, amikor éppen kiszívtatok a Stoke…..
Po 2015.07.20 22:30:04
@különvélemény2: hát, pont azt a béna Let me in-t felhozni pozitív példának... :)
A remake, mint a felmelegített kaja, szinte soha nincs olyan jó, mint az eredeti. Most így fejből nem is nagyon tudnék igazán jó remake-et mondani, talán az Egy asszony illata, vagy esetleg A hét mesterlövész...

Az Äkta människor pedig körökkel jobb ennél az utánlövésnél, persze a Humánok még csak most indultak, ki tudja? Talán összekapják magukat menet közben.

@bértrollbosszantó_kovi1970: Utopia zseniális volt, kár hogy nem lesz belőle 3. évad. Még nagyobb kár, hogy az usákok abból is akarnak tákolni egy remake-et, kíváncsi vagyok mennyire kefélik keresztbe az egészet :)
Néha elragad a gondolat, hogy miért nem lehet olvasni a játékok zenéjéről, a kritikákban általában egy-két mondattal elintézik a játék zenei részét; „Jó hogy nem…..
Po 2015.07.09 06:50:46
@Po: szerkeszteni nem lehet... mármint nem a Conan filmekre gondolok, hanem a játékra (a cikk ugyan Zene a játékban címmel fut, csak a biztonság kedvéért)

Age of Conan, zeneszerző Knut A. Haugen. A main OST hibátlan, a kiegészítő album kicsit talán egysíkú (a helyszín miatt több a keleties téma) de az is magasan az átlag játékzene fölött van.
Po 2015.07.09 22:54:03
@Padrepapp: bár nem ugyanaz a minőség mint a cd-k, de fent van a neten is (youtu.be/LTI5v9kkYnk?list=PLB2139D8119F19CB1 például).
Tény, hogy a helyek meg háttér ismerete nélkül nem "teljes" az élmény, de azért sima albumként se rossz :) A Dreaming-et például szokták szeretni játékon kívül is: youtu.be/-g5KYv2oqXk
Hollywood méltán zengheti önnön dicshimnuszát számtalan kasszasikere után, azonban az álomgyár bálványának árnyéka gyakran taszítja feledésbe más nemzetek remekműveit. Kritikámban is egy ilyen sorsra predesztinált filmről fogok írni: az egyetlen japán alkotásról, amely elnyerte az Akadémia legjobb…..
Amikor 286-os, vagy 486-os számítógépek előtt ültünk a 90-es években - természetesen lopott Windows 3.1 később 3.11, mégkésőbb Windows 95 előtt - , szinte nélkülözhetetlen volt, hogy legyen a közelben egy csomag "kislemez" (más néven floppy) vagy a még klasszikusabb…..
Po 2015.02.16 23:59:09
Már nincsenek? :)
s9.postimg.org/lrne4dlel/lemezek.jpg
(bocs a minőségért, csak gyorsan ideállítottam őket a monitor elé egy fotó erejéig)

A GeOS lemez gondolom minden C-64 tulajnak ismerős, aztán egy doboz príma DD-s lemez még a kezdetekről (lol), meg egy 3,5" lemez a postban szereplő "természetesen lopott ... Windows 95"-re reflektálva (rajta a húsz évvel ezelőtti MS "Consumer Preview" Win 95 edition :D mármint egy sima demó)
Po 2015.02.17 22:42:45
@mauzi: "Az 5,25"-os floppy csak a pécévilágban volt "nagyfloppy", a valódi "nagyfloppy" ugyanis a 8"-os volt."

méghogy a pécévilágban :) azért ennek fuss neki még egyszer... főleg hogy mindegyik home computer 5.25-öt használt már a '80-as években is.

(én pl. csak a végefelé, '90 előtt egy-két évvel l láttam először 8 collost, utána hetekig vadásztam mire sikerült egyet szerezni. Ritka vad, komoly trófea volt... Szóval mire a pc egyáltalán elkezdett terjedni, 8 collos lemezt már hírmondónak se találtál sehol. Sérülékenyek voltak, olvasó max. eldugott sarkokban meg üzemek mélyén, stb. Az enyém évekig volt kint a falon, végül egy költözés során hajlott kettőbe, utána már nem tartottam meg... talán hiba volt, most hogy feldobtad a témát, kicsit hiányzik :D )
Po 2015.02.17 23:45:01
@Kopasz Szuzukis: ööö... 75?. Én a '80-as évek kisgépeiről beszéltem, meg hogy '90 környékén már alig lehetett találni... amúgy én is valami vidéki iskolából szereztem a lemezt, de akkor már évek óta nem használták, gondolom nálatok se üzemelt 15 évig :)

Miután ('80-as évek közepe nagyjából) szabadon lehetett behozni a Mariahilferről meg Parndorfból a cuccot, a Primo-kon kívül nem nagyon maradt más régi gép az iskolákban, nálunk ha jól emlékszem '88-ban cserélték a gépparkot (khm... géppark... 6 db C-64 meg a hozzá illő piros Junoszty tévék)

Tényleg, a Primo is megérne egy posztot, jó kis gép volt, csak a Commodore-ok beáramlása agyonverte szegényt... talán még a Spectrum cuccokat is vitte, némi buherálás után.
A 80-as évek végéről 90-es évek elejéről első emlékeim között egy kis monochrome-kijelzős elemes kütyü tűnik fel először, mint videójáték. A 90-es évek végi mobilkorszak játékaihoz hasonló (mint a fekete-fehér nokiás kigyó például) kézben tartós autóversenyes kütyü…..
Po 2015.02.15 20:17:54
@CargoSGR: "Az lehet, hogy a 90-es évek derekától már Warcraft, C&C, Imperium Galactica, Carmageddon, Doom és más csillivilli PC játékok voltak a mérvadók, de inkább nyugaton."

@gombakomba: "@CargoSGR: Bizony, jol mondod. Nekunk ugy 86-87 korul lett C64-unk, az unokatesomeknal nagyon meno volt, mar egy evvel hamarabb Amigajuk. Az elso PC-t apam 98-ban vette meg. Es azert ugy az eros kozeposztalyhoz tartoztunk. "

Mi még az erőshöz sem, talán csak a sima átlaghoz. Ezért mondtam a 10 év különbséget, én 90 után (már a szakközépben) tákoltam össze az első XT-met és ez nem volt valami extra dolog, más akkor már 286-on tolta. Említetted a CoV-ot, náluk is egyre több volt a pc hirdetés '90 után, aztán később át is váltottak névben Computer Világ-ra a Commodore-ról. De abban igazad van, hogy lehagytam a felsorolásból a Gályát, jó játék volt és ők szponzorálták :) (elég sokáig megvolt a C-64 is, csak aztán hülye fejjel eladtam később, '98 körül...)

Csak arra céloztam fentebb, hogy mi (és ez elég széles csoportot takar, fősulin nagyjából mindenki, aki játszott, pc-n játszott) jórészt azokkal a játékokkal játszottunk 20-25 éve. Persze elsősorban programoztunk. Papíron pascal-t, a zh-ra... :)
Po 2015.02.15 20:25:26
@grigorij: "A blogger időszámítása szerint én már a második SZÍNES laptopomat adtam le..." ó, tényleg, kb. '94-ben láttam először laptopot egy srácnál, ott tanakodtunk, hogy irigykedjünk rá (mégiscsak hordozható, meg minden, mi meg cűgölhettük a nehéz vasat minden partira), vagy röhögjük ki, hogy teljesítményben mennyire értelmetlen, és még legózni se tud vele (akkoriban naponta jártuk körbe a boltokat a friss árlistáért, mindenki össze-vissza szerelgette a gépét).

Ez is hogy megváltozott, ma már egy laptop mindenre elég, kivéve a heavy gamer kategóriát, de nekik meg van külön gamer-noti kategória...
Esküszöm nem akarok geci lenni, de könyörgöm, ha ma Magyarországon valaki azt hallja, hogy Horti angyalai, nem Horti Gábor új műsorára gondol, hanem arra, hogy ez biztos egy kémfilm az egykori kormányzóról, aki nőket beszervezve igyekezett titkokat kiszedni az ellenséges…..
Az Ember a magasban (Man on Wire) Oscar-díjas rendezője, James Marsh egy életrajzi filmmel tér vissza, amely napjaink egyik (ha nem a) legmeghatározóbb tudósának, Stephen Hawkingnak állít mozgóképes emlékművet, méghozzá nem is akármilyen perspektívából. A The Theory of Everything…..
Po 2014.08.08 09:59:54
@Kovács Erzsébet: nekem is ez ugrott be elsőre... oké, hogy egy színészekkel megpakolt játékfilmre jobban tódul a nép, de Hawking-ról már van egy közel tökéletes életrajzi dokumentumfilm, interjúkkal, archív adatokkal, Hawking narrálásában.
Tény, van benne pár rész (a flashback-ek) ahol erősen köztévés szintre esik :) de például a srác aki a fiatalkori énjét alakítja, nem rossz. És keveset szerepel :)

Az pedig külön említést érdemel, hogy Hawking kellően önkritikus benne, szóval nem egy hollywood-i szirupos sztorit vezetnek végig, hanem felvetik a hibákat is, Jane részéről is, ami végül a váláshoz vezetett (mondanám, hogy spoiler, de Hawking teljes élete fent van a wiki-kben meg a neten :) ), az ápolói sem csak áradoznak, hanem elmondják, alkalmanként kifejezetten nehéz vele, satubbi...
Jó kis film.

Bár gondolom Erzsébet a 10 évvel ezelőtti változatra célzott, Benedict-Sherlock alakításában, az se volt rossz.
Nemigen hiszem, hogy bármi újdonságot tudnék mondani Hofi Gézával kapcsolatban, úgyhogy meg se próbálom. Egy biztos: nincs még egy olyan humorista, aki ekkora hatással lett volna nemzetünkre. Poénjai és gondolatisága generációkat nevettetett meg és gondolkodtatott el, szállóigéi…..
Po 2014.07.30 10:33:12
@lippancs: pontosan, ahogy lippancs kartárs is mondja, főleg, ha a post címében is "idézet" szerepel...

19: Valahol egy anyós, haldoklik. Hát, nem csak hétköznapok vannak... (már ez is egy ütős poén :) )

A dolgát rendesen végzi: -Jaj, meghalok... jaj... meghalok, jaj... a plafonon meg egy pók van...
Azt mondja neki a veje: -Mama, az istenit neki! Egyszerre csak egyre figyeljen!

(a kieg. poénja pedig amikor arra teker a mama biciklivel: -Hová megy, mama? -A temetőbe. -És ki hozza vissza a biciklit? :) )

Nagy kedvenc volt az öreg, és kifejezetten szomorú, hogy sok szövege ma is aktuális, 20-30 év után, pedig az akkori helyzetre volt szabva...
"Ez a tetves kapitalizmus, haldoklik! Láttam, ez úgy tetszett neki. Nem tudom, de ebben hisznek. Hát, ha már isten nincs, kell egy fix pont, nem? Isten? Á, isten már rég nincs, lassan, lassan majd megint lesz." és lőn...

Vagy, főleg a legutóbbi beszéd fényében:
"Figyeld meg, ha ez a tetves kapitalizmus végre megdöglik, és elássák, ott lenn jobban fog élni mint mi itt fent. És mikor éjfélkor kísértetjárás lesz, <itt a közbeszúrt baglyos poén a kollektív szellemről> akkor nem ő jön fel kísérteni, hanem mi megyünk le, enni!"
Egy jó színész mindig jó fotómodell, de egy jó fotómodell nagyon ritkán jó színész. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a fotón "csak" jól kell kinézni, a technika gyorsan elsajátítható, azonban egy filmhez a tehetségen túl kell egy bizonyos karizma, ami vagy megvan valakiben, vagy…..
Po 2014.05.18 23:10:06
@FilmBaráth: "szerintem pedig az. Ennél gyengébb James Bond filmet még nem láttam:-) "

Na és a Casino Royale, az smafu? :) oké, az mondjuk direkt vígjátéknak készült. Ettől még elég gyenge... (értelemszerűen a régire gondolok, Niven és Woody Allen Bond-párosára)
Tegnap eléggé zord voltam, és, még ha dőlt betűvel is, de nyálasnak neveztem Középföldét, ami persze csak vicc volt, hiszen imádom A Gyűrűk Ura trilógiát, úgy a regényeket, ahogy Peter Jackson fantasztikus filmadaptációit is. Épp ezért gondoltam, hogy gyorsan rendbe kéne tenni…..
Po 2014.04.24 23:54:52
@maydayray: "utálod a tündéket meg a nőket vazze?? "

:) nekem is nagyjából hasonló volt az első gondolat, hol marad Éowyn, Elrond meg Szarumán? Balrog a 4. helyen, a gyerekkori lelkesedéssel megspékelve... akkor Utumno ostromát látva még a bokád is lef*snád a gyönyörtől :)

Annyiban egyetértek, hogy a fejlődő, vívódó karakterek jobbak, emberibbek. Plusz itt kicsit feljebb Scagnettinek is igaza van, a Gyűrű is lazán beférne a listára, saját akarattal és karakterrel bír.

Meg aztán Isildur se maradjon le Szméagol meg Frodó mellől az "akit a mozdony/gyűrű füstje megcsapott" kategóriában, ha már Boromir ott figyel a listán (Boromir kvázi Isildur-light).
Kicsit késve, de csatlakoznánk a Sid Meiert méltatók sorához. A fejlesztőlegenda tegnap volt hatvanéves, erről sok hírportál megemlékezett – legszebben talán a Kotaku. Érdemes elolvasni az ottani cikket, ebből most csak egy kis sztorit idéznénk. Történt, hogy Meier és John…..