Regisztráció Blogot indítok
Adatok
erdély dániel

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szeptember végén könyvbemutatóra jöttünk össze a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanácstermében. A Távlatot kapott élet címen megjelent kötet Pátkai Ervin, az 1985-ben fájdalmasan korán Párizsban elhunyt szobrászművész életművét összegzi. Pátkai ahhoz a 20.…..
Ezerkilencszázötvenhat novemberének első napjaiban üres lőszeres- és mentőládák jelentek meg Budapest öt-hat forgalmas pontján, többek között az Astoriánál, az Oktogonon és a Móricz Zsigmond körtéren. A ládák fölött egy-egy százforintost, a korszak legnagyobb…..
erdély dániel 2013.11.23 19:16:07
reflap.hu/index.php/ujsag/olvas/i/1997/

Van ötletem, hogy történhetett ez az egész, úgy, hogy mindenkinek igaza van, de persze vannak pontatlanságok is. Éppen ezek a pontatanságok vezetnek a megoldáshoz. Mert a döntés meghozói, a kigondolók, a megvalósítók, a segítők és szemtanúk narratívái keverednek. A kis különbségek pedig eligazítanak abban, hogy a valóságban mi történhetett. Felmerült az is, hogy két különböző akcióról volt szó, mivel a plakátokon nyomtatott betűk vannak, és Fekete Gyula "festés"-t említ. De nem, csak az akció kifinomodott, megváltozott egy kicsit mire megvalósult. Ez a fényképeket nézve egyértelmű. Feteke Gyula személyesen nem vett részt a plakátkészítésben és nem volt ott a helyszínen, mert akkor emlékezett volna arra, hogy a ládák nem négyzetes alapúak, sőt, ő "kocka" alakú ládákról beszél, hanem igenis elnyújtott téglalap alapúak voltak. Ez is a fotókon látszik! Viszont az egybeesések pedig meghökkentőek és egymást magyarázzák: Fekete Gyulának telefonon mondták, hogy a "járókelők elzavarták az őröket". Idézem Fekete Gyulát: "Emlékszem a telefonjaikra, s én is azt üzentem: az írók kérik a fegyvereseket, ne őrizzék a ládát." Apám pedig azt nyilatkozta, hogy járta a ládák helyszíneit és elzavarta az őröket. Aki telefonált, apámról és a barátairól beszélt. - én így látom és amit írok, azt két további személy megkérdezése után írom, akik az esemény részesei voltak: L. G. és K. J.

Összegezve: Valóban Fekete Gyula kezdeményezte az akciót, de a megvalósítás során apám remek ötletével gazdagodott a terv, amit közben Fekete Gyula megértett és utána maga is képviselt. Az ötlet kitalálásának lényege, az "Igy"-ben van, tehát egy szabadon kihúzható százas, őrizetlen ládával. Ezt a következő nyilatkozat bizonyítja, amelyet az a K. J. november 18-án tett Londonból, akinek az egyik százasa került a plakátok egyikére. "Mint valaki aki Erdely Miklos jo baratja volt es jelen volt a plakatos penzgyujtes kezdetenel Erdely Miklos lakasaban, jol emlekszem erre. Az eredeti nagyszeru es sikeres terv teljes mertekben Erdely Miklos erdeme, az o otlete volt es a praktikus kivitelezes es az utcasarki jelenletben is vezeto szerepet jatszott. El nem tudom kepzelni ki es miert ketelkedne ebben; talan csak en felreertem amit olvastam, remelem igy van, mely esetben elnezeset kerem." Később mégegyszer írt, miután elolvasta ezt a blog-ot. Idézek: "Nem ertem az egeszet; van valaki mas aki az akcio kezdemenyezojenek adja ki magat? Vagy nincs ilyen, csak van aki azt hiszi, hogy ez csak ugy letrejott a levegobol?" Végül kérésemre megerősítette: "... a mi akcionk ketseg kivul Erdely Miklos otlete volt, es a kivitelezest is o iranyitotta." Abban a lakásban születtem, fél éves voltam 1956 novemberében. A Csanády utca 18. alatt történt az előkészület.
Erőlködés helyett magabiztos nyugalom - Hétköznapi képek címmel április 23-án nyílik meg Laár Balázs kiállítása az Artitude Galériában. A művész túlbonyolított és túlhajszolt életünkben keresi a boldogság észrevétlen pillanatait. Figyelme olyan helyzetekre irányul,…..