Regisztráció Blogot indítok
Adatok
armadillo

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Ezek felhők 2009.04.05 03:02:00
Ezek felhők a bukó nap körül, A fenség lecsukja égő szemét; A nagy mű kicsik kezére kerül, Míg meg nem dől a magas; majd a szép Összhangba mind több csikorgás vegyül S közös szintbe kerül a törmelék. Így hát, barátom, ha majd kiderűl A nagy harc után, hogy ez lett a vég,…..
w Lagzi Lajcsival 2009.03.10 06:30:00
Antall József szelleme, mint Boross Pétertől megtudtuk, perben-haragban áll Bokros Lajossal. Bokros EP-, illetve miniszterelnöki jelölése, egyáltalán a felléptetése MDF-színekben ezért állítólag hiba, sőt gyalázat. De miért is? Mindenekelőtt: szellemek nem szavazhatnak. Antallé…..
armadillo 2009.03.13 21:08:15
Csak most olvastam, úgyhogy péntek 13. ráolvasása.

Az MDF inventívebb része (akik esetleg nemzetközi kitekintéssel is bírnak) behúzták az év fogását: a legnagyobb magyar politikai tabu indítását az EP listájukon. Miért? Mert máshogy nem jutnának be. Olajos EP képviselő nemcsak Oscar díjat nem kapott eddigi szerepéséért, de az MDF testületi Holdra szállása is kevés lenne annyi választó mozgósítására, amennyi beemeli őket az EP-n keresztül a magyar politikai küzdőtér futottak még mezőnyébe. Hát akkor? Nem csodára van szükségük?

Bokros tabu, mert tükröt mutatott a kádári mutyinak a 90-es évek közepén. Durván kimondta, és egy részét végrehajtotta a téliszalámi kivonásnak a túlhízott magyar szervezetből. Gyulának is sok(k) volt, utóbb küldte is tovább. Azóta újabb kis-Kádárok jöttek, tömték szeretett népüket tovább téliszalámival. Hitelből, ahogy dukál. Bokros szitokszóként maradt, utóbb megtévedt prókátorként.

Azután itt termett egy világgazdaságiválságmiafasz. Az, ami olyan, mint a ’29-33-as, csak sokkal rosszabb. Mi meg a legalja.hu-n figyeljük, hogy a pöcegödör alja kezdünk lenni. De a szánkból kilóg a téliszalámi. Namost, vagy büszkén lebukunk, vagy józanul mély levegőt veszünk. Ha az utóbbit választjuk és feljövünk, Bokros bajusza lesz az első élményünk. És erre eddig az MDF kötött szponzori szerződést.

Hogy a nagy pártok miért nem? Mert ők kiválóan megélnek a krumplileves-legyen-krumplileves eladásából. És az SZDSZ? Ki?

A baj olyan nagy, hogy a magyar politikai ÉS közgazdasági kisegítő osztály kollektív lemondása sem hozna önmagában elég lélegzetvételt. Ki sajnálja itt egy kieső párt EP listás helyét Bokrostól? Az, aki a krumplilevest téliszalámival szereti.
w Get a life 2009.02.24 05:20:00
„Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.”   – Simone Weil, idézi Schäffer Erzsébet, Nők Lapja Tisztelt hölgyeim és uraim, kedves barátaim, patrióták. Szokásos közönségértékelésünkhöz érkeztünk, egy jó kövér visszakommentet írok ide,…..
Pilu Gazdagok és szépek 2009.02.22 11:11:00
 A „gazdagok és szépek” magyar interpretációjával alapvetően semmi probléma nincs, hiszen az embernek a bankszámláján szereplő nulláktól függetlenül is szíve joga néha összehányni a budit néhány tucat mojitotól bepöccenve. Azzal sincs baj, ha ezt hatszázezer…..
Magyarbűnözők agyonütik Szent Viborádát A zsidót még a hülye fasiszták is kultúrnépnek fogadják el, sőt a legtöbb hülye fasiszta pont azért utálja őket, féltékenységből. Viszont hagyomány és örökség ide, genetika oda, egy ilyen kultúrnép is lopni, rabolni fog, sőt…..
armadillo 2009.02.11 20:18:46
Kedves Tótawé!

Annyira sántít történelmi analógiád, hogy azt remélem, legelőször a cigányok fogják kikérni: nincsenek ők sem 1000 évvel ezelőtti, sem 19. századi szinten. Problémáik, benne a magas bűnözési mutatók másból fakadnak. Meg az a balfékség is, ahogy a pártok / kormányok ezt az egész jelenséget kezelik.

1. Először egy korábbi kommentemből idézek, ahol Sarkozyt dicsértem, mert a francia elnökválasztási kampányban mert beszélni a bevándorlók súlyos – a cigányságéhoz hasonló – integrációs problémáiról. Beszélt, megoldást ígért - és szavazatokat kapott érte. Akkor ezt írtam: Mo-on a pártok erről nem beszélnek, mert mutyi szavazatszerzési témának tekintik a romákat is, meg a velük ellenszenvező többségi társadalmat is.

Most majd beszélni kell. Arról is, miért termel ki a cigányság ilyen bűnözési rátát, és arról is, hová lett az elmúlt tíz év alatt a felzárkóztatásukra költött 160 (?) milliárd Ft? (A közvélemény addig is követheti a Zuschlag cirkusz világszámát, 50-70 millió Ft elbűvészkedéséről. A nagyságrendi különbségből következtethetünk is a pártérdekeltségekre.)

2. És most busás tiszteletdíj nélkül adok egy tanácsot a szocialista-liberális csődtömegnek ott, ahol a legjobban fáj: választási esélyeiket illetően. A nép mindenhol hiper-intenzitással reagálja le biztonságérzete romlását. Kőkeményen szavaz. Kiszavaz. (Spanyolországban az al-kaidás merényletek nyomán, Olaszországban pedig a bevándorlók – nagy arányban romániai romák – drasztikus bűncselekményei miatt.) Ha minden mást elfelejtünk, ami az MSZP, SZDSZ számláját terheli (pedig már rég nem bírjuk biztosíték-cserével), akkor ez az egyetlen csepp elindítja az özönvizet. Utána a szoc-lib tábor. Valaki, legyen szíves, mondja el Gyurcsány Vátesz Ferencnek és Fodor Jólelkű Gábornak, hogy a romák testületi védésével ezt és a megelőző tragédiákat nem lehet levezényelni. Választásokat keményen elveszíteni igen.

(Nem szeretem, de most szubjektív megjegyzés: A liberális budapesti városvezetés, és lenyúló szoci csendes(?)társai elérték, hogy a város élhetetlen lett. A szenny, a bűz, a mocsok miatt. És ezt emberi roncsok okozzák. Közterületen, BKV-n, mindenhol. Aki ezt politikusként nem hajlandó észrevenni, az olyan valóságdeficitben szenved, amely mellett nem érdemel választott hivatalt. Árulja nézeteit az aluljárókban, ha odafér az illegális roma paprikaárusok mellé.)

3. Végül, lényegretapintó Tótawé kollégának: tökéletes definícióját adtad az izraeli/palesztin helyzetnek (ld. Gázai övezet). Nem ennek szántad, de az ottani helyzet (is) így néz ki:

„Például ha bezárjuk őket egy gettóba, és nem adunk nekik enni. Ekkor körbeállhatjuk őket, és mutogathatjuk egymásnak, hogy ni, micsoda állatok ezek, nédda, hogy settenkedik, csempészik és hazudozik.

Ha elég sokáig, generációkon át tartjuk őket bezárva, akkor még izgalmasabb torzulásokat figyelhetünk meg rajtuk, sőt megállapíthatjuk, hogy degenerált, alsóbbrendű faj ez. Ugyanakkor igen szaporák, mert a magasabb halandóságot így ellensúlyozzák; saját biológiájuk van, annyira külön faj.”

Hát, így hasznosul történelminek szánt éleslátásod.
w Száz lépés magány 2009.02.06 05:40:00
Már csak tízet kell aludni a Gyurcsány-kormány új programjáig. Izgi. Szürkének tűnnek a hónapok, amik új kormányprogram nélkül telnek, épp ideje már. Annyi biztos, hogy a szocialisták képesek a tanulásra. Úgy, ahogy a legszerényebb képességű gyerekek: ha évekig…..
w Rocket ’n’ Roll 2009.01.28 05:30:00
1944 szeptemberében London lakói arra lettek figyelmesek, hogy bizonyos épületek minden előjel nélkül felrobbantak. Se német bombázót nem láttak, se a régi, megszokott V-1 lövedékek zúgását nem hallották, csak a robbanást. Churchill kormánya előbb gázrobbanásokról beszélt,…..
armadillo 2009.01.28 23:02:07
Tótawé európai – és Izraelt alapállásból nem gyűlölő – logikájával ez a helyzet leírása és a levonható következtetés. Az érintettek, izraeliek és arabok, nem így működnek. A nemzetközi közvéleményt viszont mindketten etetik a saját elfogult és egymást kizáró álláspontjukkal. Ki ne tenné, ha élet-halál harcot folytatna?

Hogy hátulról kezdjem, amíg Irán olyan pénzelt és felfegyverzett adukat tart a Közel-Keleten, mint a Hezbollah és a Hamasz, addig mindegy, hogy Izraelen van vagy nincs sapka. Ezek a kiváló jótékony / militáns (terrorista módszereket is használó) szervezetek lennének a legnagyobb bajban, ha egy szép napon arra ébrednének, hogy nincs kinek ellenállni (ld. izraeli kivonulás Libanonból 2000-ben, majd Gázából 2005-ben). Bár még ekkor is lehet polgárháborúzni, miként mindketten megtették sajátjaik ellen, az igazi tökös gerillák azért Amríka (ja, bocs, az most nincs kéznél, akkor ki van?), vagy legjobb helyi lerakata, Iszráíl ellen tesznek-vesznek. Nagy testvér Irán pedig megmutatja, hogy tud ő nemzetközi helyzetet fokozni, s a Közel-Kelet nem egy habos (olajos) hordó. Hanem puskaporos, rakétákon. Ha majd Bush és Obama iráni típusú szakállat növeszt, bocsánatot kérnek az 1979-es teheráni túszejtésért, Izrael padig a holokausztért, akkor az ajatollahok is hajlandóak lesznek maguk közé emelni Salman Rushdit. Addig, kedves nyugati barátaink, meg kell érteniük, hogy az ellenségképre ideológiák és birodalmak épülnek. De ki ne értené ezt jobban, mint a Nagy Sátán? Bushi elmeséli, ha január 20. óta feledésbe merült volna.

S középen folytassam. Miért van Hamasz és miért Rossz? Az arab (muszlim) világ dímúkrátikus hagyományai folytán van a hatalmon lévő mozgalom-párt-kormány. A monarchia még a vallással is felvértezi magát. Kicsit korrupt, kicsit tehetségtelen, de kereskedni lehet vele. Hogy a népet ez nem boldogítja? Bushi megoldja: tessék választani! Kit? Hát, izé, alternatívát. Vallási alapú lehet? Nem, de izé, mifelénk is vannak kereszténydemokraták, meg evangélisták, ők sem a futurista világképükkel aratnak… Azért az araboknál is lehetnének civil pártok… Erről Mubaraknak, Aszadnak, Arafatnak és társaiknak kicsit más a véleménye. Jönnek vallási képződmények, előbb utóbb pártszerű alakzatként, akiket rosszabb esetben feltuningol Irán, Szaúd-Arábia, és ha jön a választás, akkor tarolnak, mint az ingyen sör ötlete a következő magyar népszavazáson. Kicsit persze torz a választási kampányuk: élből nem háborút ígérnek Izraellel, csak „jó ellenálló holtig rakétázik”-at, de ezért utólag sem kell bocsánatot kérniük a különböző háborúk nyomán nem az izraeli fan clubot gyarapító libanoni, palesztin, stb. választóiktól. Szóval, jön a Hamasz. Eredetileg azért, mert Izrael is örült, ha alátehetett az akkor főellenség Arafatnak. És a Hamasz elkezdi játszani az alternatívát. Ha a Fatah korrupt, akkor ők népjólétileg beágyazódnak. Ha Arafat, majd Abbasz tárgyal, akkor ők nem. Ha ezek lemondtak a fegyveres ellenállásról, akkor ők folytatják. Ha ezeket partnerként fogadja Izrael és a Nyugat, akkor ők Iránnál ás más fundamentalistáknál keresnek támogatást. És hangosan felteszik a kérdést: Arafat, majd Abbasz mit ért el a tárgyalásokkal? És mennyi pénzt (nyugati segélyt) kaptak érte? Szerencsére az ilyen populista módszerek a nyugati demokráciáktól idegenek. Ezért nehéz megértenünk, miért is szavaz az önálló államiság tündérmeséjében élő és a külföldi segélyek délibábjában fürdő palesztin nép másra, mint szeretett kormányára.

Végül elmondjam, miért nem erős szegény, sokat bántott Izrael? Ha lőnek rá, persze, hogy visszalő. Azzal, amije van. Mások is ezt teszik, tennék. És ugyan kit érdekel és ki tiltakozik, hány civil áldozata volt az iraki, afganisztáni bombázásoknak? Tudjuk-e hányan halnak meg ma is Közép-Afrikában manipulált etnikai összetűzésekben, vagy Szudánban? A háború csúnya dolog. Akár halálos is lehet! De ezek sajnos nem mentik fel Izraelt. Ők úgy érzik, kicsi és nagy, sikeres és kétséges háborúik államalapító, honvédő, elrettentő, rájuk kényszerített konfliktusok voltak. Az arabok pedig csak egyből értenek: az elrettentésből, azt meg néha demonstrálni kell. (Valaki emlékszik még a hidegháború logikájára? Csak a csatákat nem Európában, vagy egymás ellen vívta az USA és a SZU, hanem a végeken…) A hagyományos háborúkban Izrael világos eredményeket ért el. Most a gerillaháború trendi. Ebben nem lehet nagyot kaszálni. Vietnám óta. Afganisztán retró. Itt csúnya kompromisszumokat szoktak kötni. Ad abszurdum az ellenséggel. Aki tegnap még lőtt rám. Ma már csak gyűlöl és a pusztulásomat kívánja, de nincs hozzá eszköze. Ha megegyezem vele, lehet, hogy 10-20 év múlva már csak utál és irigyel. Szeretni soha nem fog. Ezért földet kell visszaadni és elfogadni, hogy a palesztin állam más lesz, de van amiben hasonló, mint Izrael. Ugyanúgy lakják irracionális szélsőségesek, akik a földhöz erőszakosan ragaszkodnak és hajlandók erőszakra is érte. Magukban hordják a vesztes háborúk, majd a megszállás megaláztatásait, mint ahogyan az izraeliek az évszázados kitaszítottságot és népirtás traumáját. Mindketten a saját igazságukat, az egymást kizáró magyarázatokat. De legalább nem lőnek, vagy nem lesz erre legitim okuk. Idővel újra megnyílnak az együttműködés természetes csatornái is. Izraelnek egy ilyen megállapodáshoz saját árnyékán kell átlépni. Azt, hogy először a palesztinoktól várja 200%-ban a farkasbőr felcserélését báránybőrre. Nem jelmezre, hanem újjászületésként. A Biblia sok csodát felsorol – ez is ilyen lenne. Ha elfogadják, hogy a palesztinok azok akik és olyanok amilyenek, akkor előállna a békekötés máshol működő formulája (Mitchell erről újra mesél majd nekik). Ezen kívül területet kell átadni. Szent földet. És ebből mindig fog hiányozni több négyzet-kilométer, amit a szélsőséges palesztinok a zászlajukra tűznek. (Ez Európában sem működne máshogy.) De jobb esetben nem ők lesznek a többség. Ha majd Izraelben nem a napi kormánykoalíciós alkudozásnak élnek, vagy az (előrehozott) választási kampányt vívják (ld. még a demokrácia vívmányait), talán (újra) lesz vezető, aki távolabb lát és lép, mint egy-egy mozzanat a kompromisszumok útján. Őt már csak saját maguktól kell megvédeniük.

Van-e tanulsága a gázai epizódnak? Több is, de egyik sem új. A háború nem hoz békét. Csak taktikai célokra jó. Az izraeliek és a palesztinok maguktól nem egyeznek meg. Túl sok a szereplő és a pillanatnyi érdek mindkét oldalon. Erős nemzetközi (főleg amerikai) nyomás, garanciák és ösztönzők kellenek. De még ezek sem semlegesítik a további térségbeli érdekek önjárását. Ezeket is kezelni kell. Minden mindennel összefügg. A tét: találkozunk-e Megiddónál?

w Kísértet járja be 2009.01.08 07:30:00
Konzervatív fordulat! Megijedtél, mi? Ez most a menő para, ettől kell beszarni. Halloweenre konzinak fognak öltözni a gyerekek, sétapálcával és jelentős megtakarításokkal mennek rémisztgetni. Konzervatív fordulattól tart Gyurcsány Ferenc, és vészcseng a Népszabadságban. Féltve…..
armadillo 2009.01.08 20:09:05
Van-e és keresztény-e az (egyik) kurzus Hunniában?

Aha. Mert kicsit hitelesebb ezzel kordában tartani, hatékonyabb irányba állítani (a szavazóurnák felé), mint pl. mosópor reklámmal. Mert van társadalmi hagyománya, vannak értékei, van törzsközönsége és új előfizetői. Ezzel semmi gond. Megmondom – szerintem – mivel van / lenne:

A modern társadalmak legkiélezettebb kérdéseiben (házasság, válás, születésszabályozás, homoszexualitás, nők lehetőségei) a (katolikus) egyház követhetetlen tabukat hirdet. Világszerte nagyon sok hívőnek okoz ezzel lelkiismeret mardosta életet. (Gondoljunk a szex, mint gyermeknemző funkciójú időtöltésre, a születésszabályozásra, az abortuszra. A válásra. Van, amit feloldoz a gyónás és van, amit nem.) Ha Jézus és korának normáira, életére gondolunk, nehéz elképzelni e szabályok akkori lefektetését. Az alakuló egyház (vagy sötétebb időszakainak) normáit pedig tessenek a középkorban alkalmazni!

A modern állam a felszabadult embernek meghagyja a választási lehetőséget, vallásosság tekintetében is. És mivel a vallásos és a nem vallásos egyenlő (adófizető), az állam nem erőltetheti rá egyiket, vagy másikat (normaként) polgáraira.

A politika persze bűnbe esik és a vallások környékén is paráználkodik. Ha kell kufárkodik, Júdásnak áll, Pontiusnak nyal vagy Jézus keresztje előtt csápol. Ebből – és belőlünk – él. Tudom, hihetetlen, de az egyházakban is hús-vér emberek viselnek reverendát, hivatalt. Ennek megfelelően viselkednek. Szószékről osztják a vasárnapi, ünnepi ebéd elé aktuálpolitikai üzeneteiket. Csoda? Nem. A nagyság és méltóság hiánya.

És végül. A magyar társadalom nem modern, nem nyugatiasodott. (Van olyan része is, de az növekvő számban külföldön…innen nem a vízvezeték szerelők mennek el.) A felvilágosult, világot és választható eszméket, életmód-modelleket ismerő egy része is őszintén igényli a konzervatív, vallásos, stb. eszméket, akár politikai gyakorlatként. Be is fogják szavazni. De a nagy többség mára a poszt-kádári lebutítottság állapotában van. Bár szeretné, ezt nem a politika érte el, mert egy pont után arra tesz a kádári kisember (elvált, itt-ott egy-egy gyerek). A fogyasztói antikultúra terméke mindez. A hipermarket-pláza-média alázatos fogyasztókat termelt ki: ők ennek a szentháromságnak áldoznak. Még a pénzt sem kell beváltani a templomok bejáratánál, sőt hitelfelvételi lehetőség 3. emelet, jobbra! (Persze, ez nem magyar találmány vagy jelenség.)

Ha ennek az alternatívája a keresztény kurzus, nem biztos, hogy felszólalok ellene.
w Gázolás 2009.01.07 06:45:00
Reciklálunk, simán. Itt a tavalyi hó.Ukrajna is, Oroszország is pontosan ugyanott terül el, mint egy évvel ezelőtt. Akkor épp arról folyt a rendkívül színvonalas diskurzus, hogy miért kell nekünk Déli Áramlat, biztosan el lett adva az ország megint a ruszkiknak, és különben is…..
armadillo 2009.01.07 20:44:41
Ez a durva gázstop két dologra is rámutat, mindkettő hosszú távú hatásait érdemes elemezni:

1. Kiváló gáztermelő / szállító szomszédaink vannak. Mindegy, hogy NEKIK milyen vitájuk van. Mindegy, hogy az oroszok nem teszik a vezetékbe a gázt, vagy az ukránok lopják ki belőle a nem nekik szántat. Mindegy, hogy az oroszok az ukránokkal akarnak izmozni, vagy Európával (kis piacgazdasági abszurd: mi, jól fizető európai vevők nem jutunk gázhoz). Mindegy, hogy az ukránok a tranzittal visszaélve az oroszokat akarják zsarolni vagy Európát. A lényeg, hogy a legkeményebb télben – minimum másodjára – nyetu gázá. Kerülgethetjük itt őket vezetékekkel, mindenféle útvonalakon, Közép-Ázsia, a Kaukázus, Törökország, a Balkán (utóbbi legyen tévedés!) is olyan kockázatokat hordoz, amire félve tegyük fel energia ellátásunkat! Mert tudják, hogy ennyi fogást találnak Európán (a Nyugaton), és ha szükségét érzik, élnek vele…

2. Akkor honnan a mit? És fontosabbként: hogyan csökkentsük a fogyasztást?

2.a. Utóbbival kezdve: szigetelést, fűtés-korszerűsítést, (háztartási) szemléletváltást a felhasználásban! Ez már önmagában nagyságrendi változást eredményezne (pl. ami most hiányzik a tartalék-felhasználás mellett…vagy annak egy részét…) Nem népszerűsítem, de Európa gazdagabb (és esetenként hidegebb) fele nem tuningolja fel a lakáshőmérsékletét szauna hőfokra. Meg kicsit több lehetősége van beállítani, hány fokban legyen otthon eszkimó, mint a magyar lakótelepeken.

2.b. Atomot! Többet! (Akinek nem tetszik, fűtsön FÁK gázzal!) S még mielőtt felvetné valaki: igen, az urán is orosz, és ők is veszik vissza. És érdekes módon működik.

Mit még? Gázt máshonnan? Drágább, messzebbről jön (Közel-Kelet), cseppfolyósítva (emlékszik még valaki az Adria vezetékre?), stb. Ez jó, de a póóógárok kifizetik? Vagy a képviselői költségtérítésbe építik be? Vagy vegyünk fel erre is IMF hitelt?

Víz, szél? (Annyi napsütés itt nincs, hogy politikai korrektségből ideírjam…) Amikor a puszták népe elindult Gorenjét venni Ausztriába, a Csillagok háborúját megközelítő élményként nézte a nagy propellereket. Utána megtudta: hő, drága az, nem nekünk való! Nekünk van olcsó ruszki gáz. Hát, nincs. Víz? Hm. Bős. Hm. Hm. Nem, nem, soha!

3. Mielőtt elkezdenénk magunkat sajnálni, hogy se gáz, se megoldás (utóbbiban csak a formánkat hozzuk…), gondoljunk egy pillanatra arra: a szerbek már olyan rosszul állnak, hogy tőlünk kértek (ennyit ér a pánszláv maszlag). Ott hamarosan hideg lehet a lakásokban is. Kíváncsi vagyok, leszünk-e annyira jó szomszédok / európaiak, hogy adunk nekik. Mert mire ez nekünk (valóban) hiányozna, addigra beindulnak a vezetékek, de a gesztus emléke megmarad: a bajban a magyarok segítettek. Ez a félmondat lehet a helyzet (paradox) hozadéka.

w Eljövendő szép napok 2009.01.05 19:50:00
  Nincs buék, ez nem lesz boldog új év. Don-kanyar lesz...
armadillo 2009.01.05 23:41:15
Kivételesen ellentmondással – és jó hírrel – kommentálnám Tótawét: Idén lehet jobb, ha a világnak is az lesz. Előtte még hanyatlunk egy kicsit, a béka alsó fele toronyházként magasodik fölöttünk, de ez nem sokakat zavar majd, mert fel sem fogjuk, hol vagyunk.

Pedig egyszerű már ma is: a kádárista adósságspirál szellemvasútján. A Vidám(vagy újra angol?)parkban 3,60-ért lehet erre jegyet kapni, s nemzetünk hősi vezetői fáradhatatlanul integetnek jobbról, balról: polgári proletárok, éljetek, szórakozzatok! Fekete Jánosnak tiszteletjegyet küldenek – hamarosan kérésük lesz hozzá: retro-megbízatás.

E közben tovább épül a szellem igazi vasútja, az (április) négyes metró. Kicsit drágán, kicsit lassan – de legalább a mi pénzünkből.

S ez átvezet a dezinformáció gonosz világába. Rémálomszerű bevezetésként, bukaresti metró érkezik modernebb kocsikkal, mint a BKV földalatti űrrakétái. Pozsonyban bűnös tekintetű miniszterelnök furcsa pénzeket vesz ki január elsejei tréfának szánt automatából. Úgy látszik, ott még hisznek a Gazdálkodj okosan játékpénzében…valami Euro van ráírva. Persze magyarul nem – aggódom a felvidéki magyarokért. Fel vagyunk készülve ekkora menekülttömeg befogadására? Legalább egy ingyenes hullámvasút utazásra hívjuk meg a magyarigazolvánnyal rendelkezőket! Az EU/NATO tagságból kitaszított szerb entitásban fondorlatosan eladják a Zastava gyárat. A félrevezetett FIAT 700 millió játékpénzt (ld. fent) fog befektetni. (Pannon Puma a Mercedes 800 milliós ígéretével tarol a Tátott szájak vetélkedőn.)

Le Tótawé szűklátókörű pesszimizmusával! Éljen Január 1 – nemzeti kómánk újabb évfordulója!
w Igény, az volna rá 2008.12.17 06:14:00
  Na, kuss lesz a bakancsoknak. Fasizálódni tilos. Pedig a gárda jó dolog.   Szorosan kapcsolódik: Challengeland..
armadillo 2008.12.17 21:01:08
Nem hiszem, hogy a Magyar Gárda (Egyesület) léte vagy eltiltása főként rendészeti vonatkozások miatt érdekel figyelmet. De ha ezzel kezdjük: a pártállam és erőszakszervezeteinek lebontása után újra kellett rendezni a sorokat: jogszabályban, annak alkalmazásában és rendfenntartásban is. Ez természetesen semmivel nem sikerült jobban, mint az átalakulás bármely más területe. Miközben a felszínre tört számtalan konfliktus közül sok bűnügyi jelleget öltött, amely ellen fel kellene lépni és jogilag szankcionálni. Ugyanúgy, ha kiárad egy folyó, a helyi összefogás mellé kell az országos segítség pénzben és emberi erőben is. Egyikhez sem gárda, vagy önkéntes honvédség kell, hanem megfelelő költségvetési forrás, és professzionálisan felépülő és működő állami szervezet(ek). Nem hiszem, hogy bárki egyenruha, fegyver- vagy honszeretetét műkedvelő-félkatonai keretek között kellene kibontakoztatni – állami (törvényi, költségvetési, egyéb) segédlettel. A hobbiját mindenki finanszírozza maga vagy pályázzon forrásokra – ahogyan más hagyományőrzők teszik.

Magyarországon erkölcsi és közbiztonsági vákuum van. Nem kell ahhoz konkrét bűncselekmény áldozatává válni, hogy belássuk: sokan bűnöznek – mert tehetik. Mert sem a megelőzés, sem a bűnüldözés, sem az ítélkezés nem hoz olyan körülményeket, amelyek ezt visszaszorítanák. Nehéz is, az adott társadalmi környezetben. (Klasszikus példa, hogy a halálbüntetés elrettent-e pl. az emberöléstől? Nem, mert ezek nagyobb részét olyan körülmények között követik el, amikor nem mérlegelik a büntetési tételt.) Magyarországon sem tartanak attól: elítél a társadalom, elkap a rendőr, lecsuk a bíró. Ellenben a legkülönbözőbb bűncselekményekből nagyon jól meg lehet élni. Korrupt politikusként vagy hivatalnokként, klasszikus bűnözőként vagy alkalmi elkövetőként. A kockázat vállalható – a haszon busás. Ha az elkövetői kört hajlamosak vagyunk leszűkíteni a gyanúsítottakra, majd az elítéltekre, a felelősi kört érdemes kitárnunk: a törvényhozókra és alkalmazókra. Hunnia Zrt.

Akkor mi a baj a Gárdával (és polipjával)? Az, hogy fasiszta – és büszke rá. A fejlett világban ez nem szalonképes. Azokban az országokban, ahol már élt egyszer 20. századi lehetőségével, bűnüldözni szokták. Ahol tombolt, ott társadalmilag is illik szégyenkezni miatta. Generációkkal később is. Tudatlanul és ártatlanul is. De nekünk nem muszáj. Európában a németeket megelőzve hoztunk faji korlátozó törvényeket (a Horthy korszak így reagálta le a kommunisták ’19-es puccsát). Azután, rekord idő alatt deportáltuk az üldözöttek jórészét a haláltáborokba. Ezek után visszahozni az egykori jelképeket és jelszavakat, gyűlöletet és uszítást: bűn. Akár létezik róla jogszabály, akár nem. A Gárda & Co. sokat tett azért, hogy az itthoni elégedetlenek gyúanyagot kapjanak. Náluk többet csak azok a hivatalos szereplők, akik mellett még mindig csak első fokú és csak félítélet van a Gárda betiltásáról. Közben a nemzetközi közvélemény New Yorktól Pozsonyig fasizálódó országot lát Magyarországban.

De szerencsére ez csak kivétel. Az ország állapota és külső képe egyébként annyira jó, hogy egyszerre pályázhatnánk Euróra, Olimpiára, foci Vb-re és Expo-ra. Már tudom, ki állna díszsorfalat….
w A hosszú csend után 2008.12.10 06:30:00
Speech after long silence; it is right… Yeats Van-e fasisztaveszély? Igen, van. Önmagában ma a szélsőjobb gyenge, az egyetlen kérdés, hogy bekerülhet-e a parlamentbe. Ha ez megtörténne, akkor is valószínűtlen, hogy koalícióra lépne vele a Fidesz. (A többi parlamenti…..
armadillo 2008.12.10 22:02:27
Lehet, hogy Tótawé jegyzetének utolsó két bekezdése rejti a lényeget. Hogy miért, az mindjárt kiderül.

A magyarországi és mindenmás szélsőségnek a táptalaja kettős: az őszinte (politikai, társadalmi) diskurzus hiánya és a nehéz társadalmi helyzet (gazdaságiból szociálisba átcsapó válság). Utóbbit egyszerűbb belátnunk: már jóval a mostani, és még ki sem teljesedett válság előtt nagyon sokan kerültek a rendszerváltozás vesztesei közé. Eltelt 10-15-20 év, ami alatt ki kellett volna derülnie, miért jobb Viktor-Péter-Ferenc alatt élni, mint Kádár gmk-jában, és sokan azt tapasztalták: nem jobb! (Szándékosan nem hozom az első két szabadon szétlopott időszakot ’98-ig, ott mások voltak a feladatok.) Itt van az új elit első felelőssége: a társadalom jelentős része nem eredményként éli meg (=elégedetlen) a rendszerváltást, csak elitváltásként. A lényege nem jutott el hozzá, mert megélhetési gondokkal küzd. Amikor csak az a fontos: ne legyen 300 Ft-os vizitdíj (de legyenek alanyi jogon járó szociális juttatások)! Világos, hogy az átalakuló szoctáborban mindenütt vannak vesztesek – sajnos sokan. Az arány azonban nem mindegy. Adott esetben, ha beszavazza a szélsőséget (vagy pl. nem adózik), elronthat mindent.

Fent jelzett Viktor-Péter-Ferenc urak (és pártjaik) további felelőssége abban is rejlik, hogy mindent és mindenkit szavazati / szavazó oldalról közelítenek. Ha a szélsőjobbal riogatok (fasisztázok) mozgósítom a potenciális szavazóim X%-át. Ha folyamatosan aláásom a szoci (komcsi?) kormány mozgásterét, biztosítom a potenciális szavazóim Y%-át. Az, hogy az XY nem százalékot, hanem radikalizált és kielégíthetetlen kromoszómákat (szavazókat) jelent, nem számít. Győzni kell, mert az alternatíva a (nemzet)halál!

Ezek árnyékában lehet-e őszinte (politikai, társadalmi) párbeszéd bármiről? NEEEM. Ostoba, beszűkült, propagandisztikus Szabad Nép félóra lehet. Arról is, hogy a romák helyzete miért nem javul? (Egy igen tapasztalt külföldi újságíró ismerősöm kérdezte minap: miért ez a romázás? Ők nem cigányok? Mondtam: nem, politikailag így korrekt. Mint Amerikában a black vs. negro. Addig sem a lényeggel törődünk.) Vagy arról, hogy a vélemény-nyilvánítás szabadsága nevében a szélsőjobb jogait (uszítást) is védő politikai-jogászi elit a 22. századi marsi viszonyok között, vagy a feudalizmusból a polgári demokráciába átlépni próbáló napok romjain éli mindennapjait parlamenti és bírósági irodák félhomályában? A M. Gárda meglétét miért nem kérte ki (ítélte el) egységesen a Magyar Ogy.?

S hogy miért Tótawé utolsó két bekezdése a legfigyelemreméltóbb? Sarkozy számos szavazatot hódított el azzal, hogy viszonylag nyíltan és megoldási javaslatot kínálva beszélt a bevándorlók (ld. kisebbség) körüli alapvető (integrációs és egyéb) problémákról. Két kulcs-szó: beszélt & megoldás. (Vö: itt nem beszélünk, mert mutyi szavazatszerzési témának tekintjük a romákat is, meg a velük ellenszenvező többségi társadalmat is.) S a fifikás politikai számítások között szerepel az is: Haiderek / Le Penek rontanak a témára, akikkel majd lehet jól riogatni. De ehhez elég egy Kövér L. is. Sovány vigasz.
w Roncsderbi 2008.12.01 13:50:00
Arra, hogy Szijjártó Péter hajmeresztő ostobaságokat beszél, nem illendő már rácsodálkozni; aki Szijjártó Péter szövegeit szóvá teszi, az gyurcsányista aknamunkás. Szijjártó Péter a párt lecsúszott slicce, nem illik rá ujjal mutogatni úri társaságban, sőt odanézni se. A…..
armadillo 2008.12.01 20:57:12
Tótawé ehetije a (mindenkori) ellenzék felelősségéről szól. És mivel bajban ismerszik meg, kommunikációja és tettei alapján arra is rámutat: valódi alternatíva lenne-e, ha holnaptól ők osztanák a ….(bajban vagyok: mit? a külföldi kölcsönből fenntartott alamizsnát?).

A baj előállt: egy állam 1 lépésre a csődtől. (Most már lehet, hogy 2,5-re.) Mit csinál a legnagyobb ellenzéki erő? A megszokott választási retorikával nyomja, hogy a tehetségtelen kormány mindennek az oka, így válságkezelés sem lesz, csak újabb csalás, meg hazugság, meg amit megszokhattunk. (Ennek az igazságtartalmáról javaslom, azok foglaljanak állást, akik pontosan átlátják, hogy a nemzetközi pénzügyi armageddon, majd a most kibontakozó gazdasági cunami lényegesebben megkímélte-e volna HU-t, ha a populista gazdaságpolitikát más párt folytatja kormányon.)

Más – nálunk kicsit fejlettebb – országokban, ahol kicsivel nagyobb a tétje a pénzügyek / gazdaság megroppanásának (és itt felsorolhatnám a G7 legtöbb országát), és ahol az ellenzék semmivel nem kevésbé akarja a hatalmat, és semmivel kevésbé nem szereti a kormánypártot bírálni, nos ott a válság (és réme) összezárja a sorokat. Van felsőbb (nemzeti) érdek, amely közös akciókat követel. Még akkor is, ha nem értenek maradéktalanul egyet a válságkezelésben. Azt, hogy az USA-ban, amely lélektanilag a magyarországinál súlyosabb helyzetben van, a válság miatt könnyebben hatalomra jutott Obama továbbra is Bush-ra és kormányára hagyja a válságkezelést, és támogatja őket, amiben feltétlenül szükséges, azt húzza alá: a demokráciához érettség is kell, meg megfelelő tét is. A hazai politikai szereplők se nem érettek, se nem fogják fel: az államcsőd tét-e?

Vissza HU-ra: Az ellenzék két dolgot érhet el, a mostani válság során tanúsított magatartásával. Egyrészt megnehezíti az ország (szerintük a kormány) nemzetközi hitelének (Hitelének) helyreállítását. Másrészt eljátsza saját hitelét. Ez nem kommunikációs, vagy politikai kérdés. Bizalmi. Ha a Fidesz holnap 99,9%-kal hatalomra jut, maga is meglepődik majd miért lesz nehezebb a dolga, mint a bizalom-deficites mai kormány helyzete, amikor a nemzetközi pénzpiacoktól gesztusokat vár majd. Mert azt 13. havi nyugdíjra nem adják. Sem annak kampány-ígéretére. Sem az inkompetens kormány és ostoba ellenzéke közös eredményére: egy lejáratott ország Mohács utáni romhalmazára.

De egy csoda azért bekövetkezik: Néhány évszázadot ugorva, rögtön Világosnál ébredünk fel.
w Horogkeresztények 2008.11.28 08:30:00
„Ne legyen köztetek olyan, aki a fiát, vagy leányát áldozatul elégeti” Ha egy szervezet prominense nyilasnak néz ki, az egyetlen esetben nem probléma: ha az egy nyilas szervezet. Minden más esetben az ilyen figurákat sürgősen el szokás tüntetni. A Magyarországi…..
armadillo 2008.11.28 21:57:23
Csak néhány futó reflexió.

A héten a Vatikánban jártam. Ott egy ideje a legméltóbb hely Wojtyla sírja. Aki Ember volt pápaként is, és az előtt is. Ennyit arról, tesz-e különbséget egy pap (lelkész, rabbi, imám, stb.)?

Ifj. Hegedűs fasisztoid alkat. A szabadidejében erre minden joga megvan, akkor azt gyűlöl, akit akar. Ha a gyülekezetének és azon kívülieknek ilyen eszméit lelkészként adja elő, akkor vét. Saját és egyháza lelkiismerete hordozza terhét. Ha van. Lelkiismeretük.

Ha egy katolikus pap / református lelkész antiszemita légypapírra téved, a butaság bugyrába ragad bele. Jézus és tanítványai, továbbá az őket követő korai keresztény nyáj zöme – Ifj. Hegedűs és csürhéje híján – zsidókból került ki. Ha új vallást létrehozni, meg azért mártíromkodni jók voltak, a nácizmusukat vallási busómaszkba bújtatók utólag miért éppen zsidóságukat kifogásolják? Azért, mert még a (nyilas)kereszt alakú új szimbólumukat is nekik köszönhetik? (Ha valaki veszi a fáradságot, és elmegy / elzarándokol az ókeresztény helyekre, szembesülhet a valódi korai keresztény szimbólumokkal is. De ahhoz Itáliánál távolabb kell utaznia.)

Tótawé írása már nem a méltatlan lelkész hivatali működését, hanem hivatalban hagyását kifogásolja. Magyarország működéséről vannak fogalmaink. Reálisan nem várható, hogy bármelyik itt működő egyház kivonhatná magát (uramisten: felülkerekedne) a rögvalóságon. A vezetői semmiképp. Elég nagy eredmény, hogy nem hívják őket püspök elvtársnak. És elég szomorú, ha azt mondjuk: püspök úr - ugyanazt a mentalitást értékeljük túl vele. Azért a kivételek mindig reményt adnak. (Ld. fenti vatikáni megjegyzésemet! ;)