Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rushman

0 bejegyzést írt és 373 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az október végén esedékes óraátállítás – ellentétben a tavaszi váltással – az informatikában számos esetben kezelendő üzemeltetési problémát okoz és emberi beavatkozást igényel számos informatikai rendszernél. Ennek oka, hogy az ősszel egy órával vissza, míg tavasszal egy órával előre állítják az…..
rushman 2017.11.03 20:17:28
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Neked talán nem megy? Ez egy időpont a tér-idő-kontinuumban, nem olyan nehéz. ;P
A kívánt dolog 2017. október 29. 02:30-kor meg fog történni. Mondjuk a 2017. október 29. 00:00-kor érvényes időszámítás szerint. Nyilván, ha a megrendelőnek van egy olyan aberrációja, hogy az időpont rögzítésekor el is kívánja dönte(t)ni, melyik időszámítás szerint kell értelmezni az általa szolgáltatott adatot, akkor meg lehet oldani. Pain in the ass, de megsúgom, 99,9999%, hogy nincs neki ilyen.
Az, hogy adminisztratív eszközökkel meghágják az idő folyamát, nekünk még nem feltétlenül belemennünk az idióta kis játékaikba. Attól, hogy nem látjuk, még van kanál. :)
The but(t) girl Tindör 2017.08.04 23:22:23
             Hol ismerkedik az ember a 21. században? Nem is igazán úgy „hol” hogy térben, hanem leginkább a kiber-térben – kezdem érteni, miért találkoztam annyi kiborggal. Tagadhatnám, de úgy tudom egyelőre nem szégyen (persze X év múlva erre is biztos pont olyan cikiként fogunk visszagondolni,…..
rushman 2017.08.13 18:17:30
@Drednaught: Khm. Én elolvastam az írást, és az az ismerkedésről szól. Hol láttál benne farkalást?

Mondjuk a szerző túltolta, ez tény, de kérlek gondold át még egyszer. Ez nem végződhet így! Mindig is egy hozzád hasonló pasira vágyott, biztos nincs rá mód? Annyira szeretné, hogy megfarkald, és csakis te, nem kell senki más! Szerintem még fizetne is érte. Egy ilyen érzékeny és intelligens, mégis határozott úriembert akar, mint Te! A szórakoztatóan lehengerlő humorát nem is említve. Ja, nem.
rushman 2017.08.14 19:54:17
@Drednaught: Mondjuk így már érthető a frusztrációd. De ne szomorkodj, nem baj ha kicsi. Talán majd megnő, ha nagyobb leszel. Csak hinned kell benne, kitartás!
A kézenfekvő válasznak természetesen az tűnik, hogy "learn English", de nagyon is számításba jöhetnek más nyelvek, bár ma az angol az, amelyet a legtöbb országban beszélnek/megértenek. Egészen pontosan 101-ben, és az ebből a szempontból második legsikeresebb nyelv, az arab csak…..
Sok nehéz feladat vár a vállalatokban szegény vezetőkre: jelentéseket kell gyártaniuk, megbeszéléseken ülniük, okosakat mondaniuk, értékelő beszélgetéseket tartaniuk. De egyik teendő sem olyan nehéz és embert próbáló, mint a menedzsment csúcspontja, a vezetői lét kiteljesedésének végső állomása a…..
A legfontosabb túlélési tanácsokkal felvértezve már jó eséllyel számíthatunk rá, hogy jövőre is ott potyázunk majd a vállalat szekerén. Előbb azonban még sikeresen abszolválnunk kell az év végét, mely időszakra speciális szabályok vonatkoznak. Lássuk!..
2o16-os online privacy dicsőségtábla, avagy túlélőkészlet biztonságos számítógéphasználathoz...
rushman 2016.12.13 23:08:42
rushman 2016.12.14 20:42:26
@gordiuszblog: Wow, és tényleg fizetős. Tresoritra én még early birdként regisztráltam... talán egy lifehackeres promóval 50GB-ot adott. Azóta is működik, fel sem merült bennem, hogy közben fizetős lett.

A ProtonMail-el meg pont az ellenkezőjét csináltam, nemrég hoztam létre ott egy fiókot, így ebből a huzavonából teljesen kimaradtam. :) Amúgy igen, 500 MB-ot ad.

Ja, és köszi a hasznos infót, a Tutanotát nem ismertem. Vicces neve van. :)
rushman 2016.12.14 20:50:54
"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van,Soha sincsen jó idő, mindig esik az eső!" (magyar népdal) Ha csak nyolc órát vagy bent, akkor nem vagy eléggé elkötelezett, és az a baj Ha éjjel-nappal bent vagy, akkor nem tudod az idődet menedzselni, és az a baj Ha nem mész szabadságra,…..
rushman 2016.08.29 09:47:01
rushman 2016.09.02 19:07:00
@okostojas007: Hát igen. Kezdő programozóként még nem értettem, mi a baj a projekttel. Hogy miért nem készül el határidőre, miért van az, hogy rendszeressé válik a túlóra... ami idővel kifizetetlenné is vált. :)

Nagyban magyarázok egy funkciót a projektmenedzsernek, amikor közölte velem, hogy ő ehhez nem akar érteni, csak működjön. Akkor éreztem a zavart az erőben, de még nem tudtam összerakni a dolgokat. Ugyebár ő volt az az ember is, aki felülről meghatározta, hogy xy 10 embernap, meg ő alkudozott (néha ebben kételkedtem, hgy bármit is tett) az ügyféllel a határidők meghatározásánál.
Később annyiban "finomodott" az eljárás, hogy megkérdezték a developmentet is, hogy szerintük adott funkció mennyi időbe kerül... majd leszarták, és a töredék idő alatt akarták elvégeztetni a melót.
Pontosan, ettől az újítástól a projektek sikerességi rátája nem változott érdemben. Minő meglepetés.

A pogramozó meg először demotiválttá válik - hacsak előbb ki nem ég a robotolástól -, majd felmond és keres egy olyan helyet, ahol szakemberek dolgoznak. A "szakember" kifejezésben a hangsúly az emberen van, vagyis ha nem is ért hozzá (mert miért is kéne), legalább a kíváncsiság csírája legyen meg benne. Engem is érdekelt, hogy mi alapján kalkulálja a határidőket, hogy mit és mikorra szeretne az ügyfél, de a kommunikációs csatorna nem volt tökéletes, és akkor finoman fogalmaztam.

Válaszul meg arra, hogy ki válassza a keretrendszert, stb... nos R&D területen többnyire szabad keze van a dev team-nek, és egy html template konfigurációnál egy hangyányival komolyabb munka folyik. Úgyhogy ne általánosítsunk, ha kérhetném.
Mellesleg a scrum team maga tervezi meg az idejét, hogy mit és mikor fog megcsinálni. Ebbe persze lehet beleszólása a managernek, priorizálhat a feladatok között, de azok időtartamára nincs ráhatással. Hiszen nem az ő hatásköre. Főleg, ha bevallottan nem is ért hozzá. Na mindegy, kár is erre vesztegetni a szót.
Mindenki azon sír mostanában, mennyire nehéz jó fiatal informatikusokat találni. Meg ha talál is az ember néhányat, megtartani őket hosszú távon meg szinte lehetetlennek tűnik. Biztos rengeteg kifinomult oka van a jelenségnek, de ki szeretnék emelni most két fontos gondolatot, miszerint Az IT…..
A vállalatok magas rangú vezetői folyton rohannak egyik tárgyalásról a másikra, fontosabbnál fontosabb megbeszéléseken vesznek részt, sokszor még enni sincs idejük. Képtelenség őket elérni telefonon, véletlenszerűen válaszolnak az emailekre, örülhetünk, ha a liftben 34 másodperc erejéig szót tudunk…..
rushman 2016.02.23 12:27:08
@Kriminalhauptmeister Harry: Természetesen nem tudom megítélni, hiszen egyiken sem vettem részt. Fejlesztőként amúgy is csak minimálisan látok bele a kis menedzserek napjaiba, a nagyokéba még annyira sem.

Azok a meetingek viszont, amelyeken részt vettem eléggé vegyes képet rajzolnak ki. Inkább tartottam teljesen felesleges időhúzásnak őket, mint értelmes tevékenységnek. Amíg beszélgetünk a nyilvánvalóról, addig gyártottam volna 1 új fícsört és 2 új bugot. :)
Persze biztos jók ezek valamire... képbe lehet hozni egymást, hogy mit gondol a fejlesztő, meg mit a menedzser, vagy épp a nagyfőnök. De csak nem tart ez egy hétig, hogy aztán a következő héten újra induljon előről. Meeting közösen, meeting külön, meeting ebédnél, meeting kv-nál, meeting egy másik emeleten... ez már életstílus. :)
Egy scrum standup legrosszabb esetben 10 perc, de inkább 5. És mindenki tud mindent arról, hogy hogyan állunk. A planning, a demo 1 napba besűríthető és 2 hét nyugi, a menedzser is tud mindent, no problemo. El nem tudom képzelni, miről lehet egy héten keresztül pofázni. :)

Például az a státusz előkészítő meeting a státusz meeting előtt nekem mindig azt juttatja eszembe, hogy "szavazzunk arról, hogy akarunk-e szavazni a kérdésben".
Irányításmánia? Döntésképtelenség? Vagy tényleg csak jól álcázott semmittevés a "lásd, rám milyen nagy szükség van" üzenetet közvetítve? Ezt úgyis csak az tudja, aki részt vesz a meetingen. Meg ugye kinek éppen melyik jön be. :)
De legalább jól fizet, már ezért érdemes lehet belemenni a játékba. ;) Néha én is kacérkodom a gondolattal, kipróbálnám, de feladni ezért a kódolást nagyon nehéz lenne.
Itt a karácsony meg az újév, végre megáll az élet, de a nagy rohanás, a projektek őrülete után nem könnyű egyik napról a másikra elengedni magunkat és lazítani. Néhány jól bevált tippel segítünk most nektek, hogy ez minél könnyebben menjen! Kapcsold ki a céges emailek…..
Ma van AZ a nap! És holnaptól már a múlt lesz a jövő... ..
rushman 2015.10.21 20:02:05
Ez most egy rövid poszt lesz, mert az üzenet olyan egyszerű, mint a kőbalta. Annyi szó esik módszertanokról, eszközökről, menedzsment furfangokról, mégis a legfontosabb tényezőről valahogy sosem beszélünk, amikor a projektek sikerét vagy kudarcát boncolgatják. Pedig a dolog…..
rushman 2015.09.21 19:11:46
@Kulics: Nézőpont kérdése. Én speciel nem nevezném zseninek, aki nem képes igényes, átlátható, továbbfejleszthető, olvasható (name it) kódot kiadni a kezéből.

A szoftverfejlesztés nem csak abból áll, hogy gányolok, és amint működik, eldobom a billentyűzetet.

Pontosítok... lehet zseni, csak nem a szakmájában.
2014-ben Magyarországon átlagosan 960 euró volt négyzetméterenként az új lakások ára. Ez 25 százalékkal marad el a cseh (1200 euró) és mintegy 15 százalékkal a lengyel lakások (1100…..
rushman 2015.08.17 08:53:19
Csak én érzem ezt a 8 évet a realitás teljes hiányának? Alapvetően az egész kimutatás egy nesze semmi, fogd meg jól.

A statisztikának - pontosabban a statisztikai adatok hanyag felhasználásának - köszönhetően teljesen irreleváns számokkal dolgozik. Mert szerintem nem mindegy az ingatlan helyzete (Budapest vs. szabolcsi zsákfalu széle), és nem mindegy az ingatlan típusa sem (panel, társas, családi). Ezek összemosásával kapunk egy képzeletbeli számot, amivel a való világban semmire sem megyünk.

Ugyanis a cikk azt érzékelteti, hogy 8 év alatt vehetünk egy lakást. Hát nem. Már csak a képzeletbeli szám miatt sem. Ha már ennyire durván összemossuk a statisztikai adatokat, a 8, mint egzakt szám teljesen értelmetlen, kihangsúlyozása félrevezető. Kizárólag a többi országra jellemző képzeletbeli számok viszonya számíthat. Bár ez is gyenge lábakon áll.

Például azért, mert az éves bruttó átlagkeresetetet veszi alapul. Ezzel csak még komolytalanabbá válik a végeredmény kihagnsúlyozása.
Bruttó, tehát el kell csalnom az adót is, ha ingatlanvásárlásra szeretném költeni. Ennyi erővel beleszámolhatnánk a cégek terheit is, és akkor a nyolcasnál még szebb számot kapnánk. Nem értem, miért kell belekeverni a chart legyártásába az adózási dolgokat. Egy munkavállalót a nettó jövedelme érdekli, a bruttó totál hidegen hagyja...

Arról nem is beszélve, hogy 8 éven át ingyen kell megoldanom a létezésem (szállás, étel, rezsi, ruha, szórakozás, esetleg gyerek), miközben megkeresem a magyar átlagkeresetet. Aha, teljesen életszerű.

Hogyan lenne értelme? Nézzük pl. Budapestet:
Havi nettó átlag: 200k
Éves nettó átlag: 2400k
70 nm lakás ára (lehet, hogy nem pontos, csak gyorsan felütöttem pár apróhirdetést): 30000k
Évek száma, ha ingyen élek: 12,5 év
Havi kiadás (mondjuk a bevétel fele): 100k
Évek száma, ha van kiadásom is: 25 év
Na ez már lehet reális... persze ki kellene számolni a szabolcsi zsákfalura is, egy átlagos magyar városra is, és persze a többi ország többi régiójára, figyelembe véve a kiadásaikat (mert egy brit nem feltétlenül költi el a bevétele felét arra, hogy élhessen).

És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy országonként más a kultúra. Hiába vehetne gyorsan egy német saját lakást, nem teszi. A magyar viszonyokkal összehasonlítva borzasztóan alacsony a német lakástulajdonosok aránya a bérlőkéhez képest. Persze ez semmit sem jelent a chart szemszögéből. Még akkor sem, ha az alacsony német kereslet emiatt kisebb nyomást helyez az ottani ingatlanárakra.
Az már említésre sem méltó, hogy egy német olcsóbban kap hitelt is a lakásvásárlásra mint egy magyar.

Ha tényleg elég ilyen igénytelen tanulmányt készíteni, én is szívesen írnék pár Deloitte tanulmányt jó pénzért. Pár óra alatt simán legyártható néhányszáz ilyen cucc. :)
Médianapló Médianapló - Nem-e? 2015.07.10 10:52:42
E címtől összerezzen az iskolázott ember. Úgy tanulta, hogy az ’-e’ kérdőszót az állítmány után kell írni. Példa: Nem mondhatom-e másként? Hát bizony nem. Aki ad magára, az sem írásban, sem élőszóban nem biggyesztheti az ’e’ hangzót a tagadást kifejező szóhoz.…..
rushman 2015.07.11 11:53:31
Tarlós egy bunkó, ezt mindenki tudja, aki látta már egyszer megnyilvánulni. Szerintem csak saját magát utálja, és a világ utálatával próbálja ezt leplezni. De nem ismerem, így ez csupán találgatás marad. Sajnálom őt, bár beszélni nem beszélnék vele, mert nem szeretem a kellemetlen embereket. Pacsi annak, aki ezt mégis megteszi.

Ami a riportert illeti, bizonyára ő így tanulta. Tájszólás, nem egy ismeretlen dolog. Tudniillik vannak tájegységeink, amelyek nyelvezete eltér más tájegységekétől. Amikor az ember ilyen környezetben nevelkedik, akaratlanul is úgy használja a szavakat, még ha egyesek szerint az helytelen. Még akkor is, ha ezt szakmájából kifolyólag próbálja elkerülni.
Ha valaki emiatt gúnyolódik rajta, megveti, stb, csak saját magát járatja le. Természetesen a figyelem felhívása, a javító szándék más tészta. Nem is értem, hogy egyesek számára ez nem miért nem evidens. Ja persze, a neveltetés. Már csak az a kérdés, ki a "buta" (amit egy fenti kommentelő megjegyzett). Aki neveltetése miatt "hibásan" használja az e kérdőszócskát, vagy aki neveltetése miatt bunkó módon beszól neki.

Egyébként na__most__akkor stílusa szerintem kicsit hasonlít Tarlóséhoz, Tarlósnak ugyanakkor jobban kell ügyelnie arra, hogy finoman küldje el az anyjába, nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy csak simán le lusta disznózza a másikat. :)

Nyelvtannácik előre!
Amúgy nem féltek attól, hogy véletlenül megtanultok egy új szót, ami nem szerepel a bibliátokban? Vagy attól, hogy a biblia egy új kiadásában már szerepel az a szó, amire eddig fújoltatok? Nemsokára bekövetkezik, nincs menekvés! Lehet, hogy már be is következett...
Tudjátok, az a baj az emberekkel, hogy elvárják, hogy egy tökéletes világ vegye őket körül, miközben nem veszik észre, hogy ők maguk sem azok. Változtatni kéne a hozzáálláson, és máris boldogab lenne mindenki.
Olvasónkban aztán emberére talált a reklamációt kezdetben elég lazán kezelő Media Markt és a MyAudio! Viktor levelét részletes, szabatosan megfogalmazott panaszleveleivel együtt közöljük a hasznosság jegyében. Tisztelt Homár blog! Az alábbi történetet szeretném…..
Amikor hivatalosan is bejelentésre került a Nokia felvásárlása, valahol mind tudtuk, hogy az bizony nem csupa móka és kacagás, és nem csak pozitív hatása lesz ennek a jövőre nézve. A Nokia's Devices and Services megvétele után körülbelül 25 000 új dolgozó került a redmondi…..
rushman 2014.07.23 21:23:18
@maxval, a gondolkodó birca: Kire gondolsz? A Nokia nem megy tönkre, a Microsoft meg nem gyárt jó terméket.

A Nokia speciel rengeteg új embert vesz fel, pl. a Networks üzletágába. Ezek az elbocsátások tisztán a Microsoftnak köszönhetőek.
Egy kis meglepetés: tegnap este (itteni idő szerint ma délelőtt) kikerült az interjúzásról szóló posztom az Index címlapjára. A hatásáról beszéljen ez a kép helyettem: Körülbelül hetvenszeresére növekedett a posztot látogatók száma... Köszönöm! :) [UPDATE]:…..
rushman 2014.06.25 22:57:16
@daneeesh: Ez tény. Én konkrétan az előző nap kiugró 19, 20 órás csúcsát kerestem volna a rákövetkezőn, csak az a screenshot készítésekor még nem létezett. Ezért bátorkodtam rákérdezni.

Csak érdekelt volna, hogy az a tüske a cikk frissesége miatt akkora, vagy tényleg akkor a legaktívabbak a userek.
Az utóbbi 2-3 hónapban aktív szerepet kaptam én is az új jelentkezők interjúztatásában, így végre megtapasztaltam, hogy milyen az egész folyamat másik oldalán lenni és mik azok, amik fontosak egy elsősorban informatikai cégnek itt a jelentkezéskor. Először is, az önéletrajzot…..
A nyári esték hangulatának nagy elrontói az alantas kis vérszívók, a szúnyogok, akik zümmögnek körülötted, beleszállnak a füledbe, szemedbe, aztán pedig alantas módon megcsapolják a véred. A vércsapolással nem is lenne gond, ha nem viszketne utána olyan nagyon a rovar…..
rushman 2014.06.20 13:29:27
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nekem is ez ugrott be egyből. És az is érdekes kérdés, hogy a megevett étel pontosan mikor is halad át a májon, hogy méregtelenedjen. :)

Inkább kenek mérget a "kültakarómra", aminek egyik célja pont az, hogy megvédjen a külvilág mocskától, minthogy lenyeljem azt végigkenve a nyelőcsövemet, gyomromat, beleket. Mégiscsak nagyobb eséllyel élem túl.

Egyébként a szúnyogháló nálam is bevált. Csak macerás mindig betekerni magamat, amikor kimegyek a kertbe. :D

Az illóolaj mellesleg jó ötlet.