Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rive

0 bejegyzést írt és 1292 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Charm Industrial kifejlesztett egy új technológiát, amely segítségével negatív szén-dioxid kibocsátást lehet elérni: az eljárás során először a szerves nyersanyagot (biomasszát) úgynevezett bio-olajjá alakítják, amely megfelelő előkészítés után alkalmas a föld alatti tárolásra, a kőolajhoz…..
Jelenleg az európai bioüzemanyag ellátás szinte kizárólag szárazföldi alapanyagokat felhasználó technológiák segítségével állítjuk elő, főként kukorica és alfalfa alapú bioetanol gyártással. A bioüzemanyagok elleni kritikák nagy része ezen termelés és gyártás gazdaságosságát és hosszútávú…..
A belgiumi KU Leuven egyetem biomérnökökből és közgazdászokból álló csoportja egy új, a Science szaklap oldalain megjelent cikkben ismertette, hogyan tudná a vegyipar sikeresen kiváltani a fosszilis, főleg kőolajra épülő gyártástechnológiákat fa felhasználásával. A kutatók szerint, akik mind a…..
Rive 2020.03.27 13:18:51
@gigabursch: Pillanatnyilag is van egy rakat baci és gomba, ami cellullózt bont.
Egyetlen erdő se lenne meg nélkülük - legalábbis nem túl sokáig....
A Borealis AG megkezdte a polipropilén (PP) gyártását Belgiumban a Neste által előállított, csak megújuló erőforrásokból készített, bio-alapanyagát felhasználva. Ez az első Borealis üzem, a cég közleménye szerint, ahol ipari méretben cserélték le az egyébként fosszilis alapanyagot a műanyag gyártása…..
A növényi olajakból készült bioüzemanyagokat egyre nagyobb mennyiségben használjuk fel a fosszilis üzemanyagok helyett. Eredetileg környezetbarát megoldásként tekintettek ezekre az üzemanyag típusokra, komoly politikai támogatás keretében, hiszen úgy tűnt, hogy segítségükkel sikerül majd az…..
Rive 2020.03.20 12:16:41
@ZöldEnergia: Úgy nagyjából arra számítok, hogy sikerül valami teljesen életszerűtlen, teljesíthetetlen lidércnyomást rákényszeríteni az iparra, és onnantól olajszőkítés reboot európai szinten, meg ellenőrizhetetlen de legalább növekvő környezeti teher.

Ez az egész ötlet, hogy az olajfüggő mezőgazdaságot becsatornázzuk az olajtermelésre valami agyrém. Ha csak a hulladék/melléktermék hasznosítására redukálnák a dolgot még lenne értelme, de ez a vonal meg nem kap rendes támogatást.
A megújuló energián alapuló világ elvileg egyszerű: összegyűjtjük a nap és szélenergiát, azt árammá alakítva közvetlenül felhasználjuk, míg a felesleg segítségével elektrolízissel a vízből hidrogén és oxigén gázt gyártunk. A hidrogén üzemanyagként is szolgálhat, de a nehézipar közvetlenül is fel…..
A Freedom of Information adatkikérésnek köszönhetően tudjuk, hogy múlt év novemberében az ExxonMobil lobbistái az EU jelenlegi gépjármű kibocsátási normák meghatározása ellen érveltek. Az Európa Bizottsággal való találkozó során, épp az új európai Green Deal bejelentése előtt, az Exxon munkatársai…..
Rive 2020.03.17 21:22:31
@GyMasa: ennél a példánál az autóváltás költségét egy erős gazdaság kitermeli, egy jómódú lakosság rászánja így is, úgy is ~ tíz év alatt. Csak ugye, most klf. sötétzöld érzelmes maszlag mentén szinte csak az éretlen, korlátozottan használható viszont nagy infrastrukturális terhet jelentő akkus kocsik számítanak mércének, pedig az életciklus-elemzések alapján nem sokkal nyújtanak többet, mint a váltáshoz sokkal alkalmasabb PHEV gépek.
Rive 2020.03.19 06:12:48
:sóhaj:

www.youtube.com/watch?v=w72Ivqj5W6g

"Zuzuval társalogni olyan volt, mint sajtreszelővel rejszolni. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas."
Érdekes cikk jelent meg a Joule oldalain, amely az elmúlt harminc év történéseit veszi számba, amelyek a napelemek fajlagos árának drasztikus csökkenését tett lehetővé. A cikk szerint nem véletlen, hogy jelenleg a napelemek az elektromos energiatermelés egyik legolcsóbb változatát képviselik, de…..
A megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelés emelkedő szintje miatt egyre égetőbb probléma a csúcsfogyasztási periódusokon kívüli termelés "tárolásának" megoldása. A hőszivattyús energia tárolás komoly eséllyel pályázik ennek a problémának univerzális megoldására, írja az Energy Post. Jelenleg…..
A bolygón található növények közül néhány igencsak szereti a fémeket, a gyökereik csaknem "mágnesként vonzzák" azokat. A közel 700 különböző növényfajta nagyon jól érzi magát nehézfémeket tartalmazó talajon, ahol más növények vagy állatok rövid időn belül elpusztulnának. Az ilyen növények, mint…..
Rive 2020.03.10 09:34:38
@molnibalage: ahol ezek a növények szeretnek, ott jellemzően a talaj teljes vastagságában magas koncentrációban tartalmaz nehézfémeket/nikkelt. A növények viszont csak ~ a felső fél métert szövik át, onnan 'dolgoznak'.

Ha 'elfogy' a nikkel a felső részben, akkor vagy lehet várni, hogy lentről pótlódjon, vagy lehet mélyszántást csinálni. De igazából csak a felső rész részleges 'kimerítése' komoly munka lenne. Eszelős mennyiségekről van szó.
Rive 2020.03.10 11:37:32
@molnibalage: gondolj rá úgy, mint egy használhatatlan, szennyezett terület kitakarítására. Ha lemegy a fémkoncentráció, akkor lehet más növényt _is_ ültetni végre, de addig is volt belőle megélhetés... És ha hagynak a 'takarítónövényből', akkor alacsony is marad a fémkoncentráció (plusz némi zsebpénz).

A hype miatt most épp nehéz megbízható forrásokat találni (én is utálom ezt a fajta ráindulást, mindig teleszemeteli a guglit), de úgy emlékszem, lenne elég terület. Valami számítás rémlik, hogy az elérhető nikkel-mennyiség több nagyságrenddel nagyobb, mint a szükséglet. De most épp nem találom már, hol volt ez.
A hajózás és légiközlekedés a világ teljes szén-dioxid kibocsátásának több mint 5%-ért felel, a korom, kén-dioxid és nitrogén oxidok kibocsátásáról nem is beszélve. Ha a jelenlegi helyzeten semmit nem változtatunk, akkor a következő években akár a teljes, a 2 °C-os átlaghőmérséklet emelkedés alatt…..
S egyszer csak a napenergia óriási lett. Ez annak is köszönhető, hogy az országok és nemzetközi vállalatok egyre inkább elfordulnak a fosszilis energiahordozóktól, és annak is, hogy a projekt fejlesztők egyre nagyobb léptékben vonják be a kihasználatlan sivatagos és mezőgazdasági művelésbe nem…..
Rive 2020.03.05 09:35:15
@bobbafet: "nyilvan nem gondoltak ezekre, csak letelepitettek 32 km2 napelemt, aztan most megnezik mi lesz."

Jellemzően az van, hogy a napelemparkok telepítésénél nem a hálózatbiztonság, hanem a felmarkolható támogatás a döntő szempont. A hálózatbiztonság, illetve a vonatkozó költségek fedezése a hálózat irányítójára marad, aki ha ki meri fejezni az aggályait, akkor veszett gyorsan megkapja a sötétzöldektől a magáét.

A 'duck curve' kifejezés Kaliforniából ered, ha utánanéztél. Úgy nagyjából nyolc évvel ezelőtt merült fel, mint potenciálisan súlyos problémaforrás. Normális esetben nyolc év tökéletesen elegendő ilyen jellegű infrastrukturális problémák kezeléséhez megteremteni a jogi/szakmai hátteret - de ebben az esetben a sötétzöld nyomás miatt semmi sem történt, a következmények pedig már az ellátásbiztonságot veszélyeztetik, illetve megalapoztak a háztartási akkutelepek súlyosan környezetszennyező gyakorlatának. .

De hasonló példa az európai hurokáramok ügye is. A problémakörre a szakemberek már 2008 környékén felhívták a figyelmet, viszont semmi sem történt - haszonélvező német-osztrák lobby minden megoldási kísérletet megtorpedózott, még az ellátásbiztonságot európai szinten is kockáztató események bekövetkezte után is. Végül a negatívan érintett feleknek kellett 'kerítést' húzni a német határon - de ez csak a tumor elszigetelése, a megoldás kanyarban sincs. Viszont a gond okozója: a túltolt német szeles kapacitás vidáman épül tovább...
Miért is akarják egyre többen betilta(t)ni a műanyag zacskókat és szívószálakat? A morális félelem egyre többekben erősödik annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték áll rendelkezésünkre, miszerint a műanyagok betiltása nemcsak gazdaságra, de a természetre is káros hatással van, írja a Wall Street…..
Rive 2020.02.29 13:43:53
Nejlon vs. vászon dolgában: sajnos a dolog nem egy vagy két, hanem úgy nagyjából négy nagyságrend távolságra van egymástól - de ha a nejlont nem csak, mint kukazsák használjuk tovább, egyszer, akkor még több is lehet.

Eredeti hivatkozás:
www2.mst.dk/Udgiv/publications/2018/02/978-87-93614-73-4.pdf

Összefoglaló angolul:
qz.com/1585027/when-it-comes-to-climate-change-cotton-totes-might-be-worse-than-plastic/

Index cikk:
index.hu/tudomany/til/2019/04/14/megsem_olyan_jo_a_kornyezetnek_a_vaszonszatyor/

Az organikus cucc a legkomolyabb tökönbökés. De amúgy a biokaja is hasonló környezetterhelési szorzókkal büszkélkedhet.

Persze, mire a sötétzöld agymosás kikopik a köztudatból, az sok idő lesz még. Talán akár egy egész generáció. És még akkor is lesznek, akik nem hiszik el, csakazértse. Mint a laposföldhívők és más hasonszőrűek.
Rive 2020.02.29 17:10:54
@Ad Dio: Látom, olvasni lusta vagy, írni viszont megy lendületből...
Rive 2020.02.29 17:16:02
@Pár dollárral többért: A dolog lényege az, hogy elgondolkoztasson. A konkrét környezeti lábnyom túl sok dologtól függ: mint azt pl. az elektromos autók körüli polémia kapcsán is felvetette már néhány tanulmány, a gyártáshoz használt energiamixen keresztül még olyan tényezőktől is, hogy hol használják vagy gyártják az adott árucikket. Szóval egyrészt elég nagy tér van arra, hogy alkudozni lehessen - másrészt elvileg sem lehet pontos számokat megadni.

A kérdés leginkább az, hogy ki az, aki csípőből hitvitába kezd és ki az, aki hajlandó gondolkodni.
Gondolom senkinek sem kell bemutatni a címsorban szereplő, a '90-es hazai rapműfajba atombombaként berobbanó Rapülők slágerhimnuszát, mint legalább annyira a GAZ gyár ékkövét, a 24-es Volgát sem. Mint ahogyan a Rapülők, akkori divathóbortjaként rommá hallgatott slágereit sem a tudományos és…..
Ennek a cikknek az első részét (A globális felmelegedésre a válasz Afrikában van) másfél éve írtam. Megírtam, négyszázezren (!) olvasták, majd többségünk nem csinált semmit - én sem. Azóta is csak a sodródás megy. Ebben a cikkben arról írok, mi az, ami felé sodródunk. És persze arról is,…..
Rive 2019.11.06 10:56:50
@otapi: amit írsz, az persze úgy nagyjából igaz (bár a magyar szénből a bakonyi a híresen sugárzó, ha jól emlékszem), csak nem ez volt a hozzászólásban a lényeg. Arra próbálj választ találni, hogy az olcsónak hirdetett szél-villanyhoz miért tartozik drága konnektor-villany?
Rive 2019.11.06 12:34:32
@Quas!: így van, sőt: még a hagyományos erőműparkból sem alkalmas minden a megújuló forrásokkal való egy rendszerben működésre, plusz a hálózatot magát is elég komolyan át kell alakítani.
Rendszerszinten az olcsó szél/nap a jelenlegi hasznosítási formájukban az egyik legdrágább energiaforrásnak számítanak.

Csak éppen ~ két évtizednyi politikai kampány állítja ennek (azaz a megfigyelhető, érezhető realitásoknak) az ellenkezőjét. Csoda, hogy egyre csábítóbb inkább a klímaváltozást tagadni?
Rive 2019.11.06 14:47:56
@midnightcoder2: "Az ugye megvan, hogy itt Európában egy nejlonzacsi max. akkor kerül a tengerbe, ha a tahó bedobja egy folyóba, vagy az árokpartra ahonnan a víz bemossa a patakba ?"
Sajnos, ez nem egészen igaz. EU egész szép mennyiségben exportál szemetet a távol-keletre, névleg ujrahasznosításra: merő véletlenségből pont azokba az országokba a legtöbbet, ahonnan a Csendes-óceán szemétterhelésének egy jelentős része származik.
Taktikai változások Ám nemcsak a hadsereg szervezeti felépítése, hanem annak alkalmazása is megváltozott. Korábban a kiegyensúlyozott haderő felépítésnek megfelelően a különböző fegyvernemek alkalmazása is kiegyenlített, összehangolt volt. Napóleon taktikája a legtöbb…..
Kormánypártiként nyilvántartott szerkesztőségeket szánt be a kormány, egykori kormánytagok exkuzálják magukat, mert nem akarnak azonosulni sokkal kormánypártibb kultúrharcosok kijelentéseivel. Ha van valami haszna a Nemzeti Együttműködés Rendszerének az az, hogy az ifjú generációknak nem a…..
A szeder tipikusan az a gyümölcs, amit alig termeszt valaki a kertjében, viszont sokan megveszik a boltokban aprócska műanyag tálkákba porciózva, méregdrágán. Mondanám, hogy pedig mennyivel egyszerűbb otthon nevelni a saját szedret, sajnos azonban ez a cserjeféle pont a nehezebben…..
A Magyar Narancs legutóbbi számában találtam egy nagyon érdekes cikket. Szerzője nyelvész, Cseresnyési László évek óta él Japánban, és csak látogatóba jár haza. Legutóbb két hetet töltött itthon, és a közhangulatot azzal jellemzi, hogy három utcai verekedést látott. Aránylag csekély, mintegy öt…..
 A harckocsik a mozgékonyság-tűzerő-védettség szentháromság kompromisszuma alapján létrehozott lánctalpas szörnyetegek. A gépek, a technika szerelmeseit elbűvölik ezen monstrumok, és ha valaki mellett elszáguld egy 40-67 tonnás harckocsi, akkor tisztelettel figyeli, ahogy dübörög a föld, csikorog a…..
Meereen Tyrion nem egy beszari csávó, illetve, de, alapjáraton az, csak néha hodori méretű tököket növeszt, például Királyvár védelmekor, de ez most nem releváns, hagyjuk. Miközben az öböl rabszolgatartó kiskirályai Meereent lövik a tengerről, és a városra méretes, égő golyóbisok záporoznak, (néha…..