Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Daniel Ortega

0 bejegyzést írt és 60 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedvenc multinacionális söróriásaink két önfeledt és önelégült ünnepi öntömjénezés között lelkes kutatómunkával jóárasítják az általuk sörnek csúfolt italokat. A sörpancsok (Radlerek) mellett a Borsodi Sörgyár nem is olyan régen piacra dobott egy szűretlen búzasört,…..
Daniel Ortega 2013.07.04 21:34:04
@pif: nátrium\kálium-metabiszulfit, ez a "kénköves mennykő" :)
Újabb óriás gratuláció a magyar házisörfőzőknek: a Kassán kiosztott négy aranyéremből kettőt hazahoztak – és ezzel átrajzolták a közép-európai házi sörfőzés térképét, melyen mostanáig a lengyelek voltak az egyeduralkodók. Kicsit sokára sikerült megszereznem a…..
Szombat este a Mikszáth-téri Zappa Caféban a Főzdefeszt szervezői dupla sörpremierrel búcsúztatják a telet. Bemutatkozik a frissen átdolgozott győrzámolyi szortiment második tagja, a Sherwood Ale, aki garde dame-ként elhozza magával a tél folyamán tökéletesített Tuck Barátot, az…..
Daniel Ortega 2012.02.28 21:29:03
@Mantlesorrow: Meg kifizetni utána az adót
A szlovák hómbreverek sokat fejlődtek a májusi rozsnyói házisörverseny óta. Ott benne voltam az pale ale kategória zsűrijében, és kevés iható sört kóstolhattam. Azóta Peter Bognar, a kamnapivo.sk szerkesztője, egyben díjnyertes kassai házi sörfőző, hozott nekem egy olyan…..
Daniel Ortega 2012.02.13 17:58:19
@-kk-: Ez a tavalyi verseny.
Daniel Ortega 2012.02.13 18:02:26
@-kk-: nem szóltam :) tavalyi a cikk :D
Daniel Ortega 2012.01.29 13:59:10
@exodusAttack: jellegzetes: csípős, orron át távozó böfögés :)

"A sör ellensége az oxigén – felgyorsítja az ital öregedését. Éppen ezért nagy hangsúlyt kell fordítani arra, hogy a hígítás során alkalmazott víz oldottoxigén-tartalma a lehető legalacsonyabb legyen."
"A töltés során, függetlenül a „sörhordozó” méretétől és egyszeri vagy többszöri felhasználhatóságától, nagy gondot kell fordítani a megfelelő szén-dioxid-tartalom, valamint az alacsony oxigéntartalom biztosítására, megőrizve ezzel a termék kiváló minőségét."
forrás: soproni.hu/sorlexikon_sorkeszites.html#szures
Folyékony Kenyér Bohémia 2012.01.24 09:11:00
Csak szólnék, hogy a Rákóczi téri vásárcsarnok mellett, a Német u. 2-ben megnyílt a harmadik autentikus pesti cseh kocsma, a Bohémia. Csapon két Novopacke, a Kumburak és a Pardubicky Porter. Tök jó: megy a körúton a lefagyott orrú bácsi télen, és a Rákóczi térnél járva…..
Daniel Ortega 2012.01.25 21:35:36
@Bud Taste: Az évszám tetszőlegesen megváltoztatható.
Daniel Ortega 2012.01.26 17:08:01
@blash: amikor ott voltam teljesen füstmentes volt, a két pultos is felváltva járt ki rágyújtani :)
Szombaton Olasz új boltjában, a Csömöri úton a magyar otthonfőzők megtartották az első legális házi sörfőzést. Azaz most először a legújabb szabályozásnak engedelmeskedve előre bejelentették a NAV-nak, hogy ők itt most sört fognak főzni.  A főzés lassú ügy, a…..
Megnyugtató volt, hogy amikor megbeszéltem a találkozót Conrad Seidllel, az osztrák sörpápával, nem valami no-name bejzlit ajánlott fel helyszínül hanem egyenesen az 1516-ot, ami szerintem is a bécsi sörszcéna Valhallája. Korábban értem oda, gondoltam, nélküle jobban tudok…..
Daniel Ortega 2011.11.30 20:08:16
Egy genyó kora-őszi megfázásból kifelé botladozva rávettek, hogy a Pivóban keressem a gyógyulást. Korán érkeztünk, volt még hely, volt idő végigtanulmányozni a bámulatosan felfejlődött itallapot. Gondolatban emelgettem a kalapomat, van itt legalább 4-5 féle csapolt sör, és…..
Október 6 és 9 közt a Folyékony Kenyér és bandája újra megrendezi a Főzdefesztet a Palotanegyedben, ezúttal kétszer akkora alapterületen – a Lőrinc Pap tértől, Krúdy Gyula utcán és a Mikszáth Kálmán téren, illetve a Szabó Ervin téren át egészen a Kálvin téri…..
Daniel Ortega 2011.09.26 21:37:43
@rowi: Kb. 1 hónapja ittam 1 korsó szó szerint friss (a hordót akkor hozták az étterembe és verték csapra) drehert és hatalmas meglepődésemre finom komlós illata és íze volt.
Daniel Ortega 2011.09.26 21:38:24
@Mantlesorrow: ja és nem láttam a reklámot :D
Első Magyar Házisörfőző Egyesület  Harmadik alkalommal került megrendezésre a házi sörfőzők, pontosabban az otthonfőzők találkozója. Szép számmal képviseltette magát a hazai sörfőző közösség. A létszám nyilvánvalóan nem teljes, sok otthonfőző biztosan nem is…..
Ezt az emléktáblát egy pesti belvárosi házban találtam, de vajon hol? Tudja-e valaki? A szenzációs belvárosi leletben egy sor érdekes gondolat van, és egy sor megmagyarázásra váró homály, de ebben talán segítenek a nálam műveltebb kommentelők! Én csak arra hívnám fel a…..
Daniel Ortega 2011.07.15 20:25:12
@gatsy: Az akkori sör nem igazán hasonlít a maiakra, kinézetre főleg. Mindenféle fűszert raktak bele (ez volt pasztörizálás helyett), és tényleg leerjedt pár nap alatt. Szőlőt meg nem ültettek, mert szomjan haltak volna mire termőre fordul :)
Persze minden nyár a sörfesztiváloké, de a standard magyar sörfesztivál fő jellegzetessége, hogy a sör szócska először és utoljára a címsorban szerepel, utána már senkinek nem jut eszébe a sör, hogy nyugodtan lehessen koncentrálni a lényeges dolgokra, mint lángossütés,…..
Daniel Ortega 2011.06.28 20:52:57
@Mantlesorrow: Sörhastánc vagy női lesz? :)
Május 13-án délután már nyilvánvalóvá vált, hogy az első, lelkesedésből összerakott Főzdefeszt eresztékei recsegnek-ropognak és, ha nem teszünk valamit, akkor másnapra elsüllyed az érdeklődők súlya alatt. Az egyik gond az volt, hogy látszott, hogy nem lesz elég a sör. Ekkor…..
Daniel Ortega 2011.06.27 17:26:54
@gerzson: Ha a 7-es út mellettire (buszmegálló) gondolsz az nem főzde.
Daniel Ortega 2011.06.28 20:49:52
@gerzson: A neve az sörfőzde volt, de nem főztek sört. Érden is volt legalább 2 főzde. A Bem téri talán még megvan, de már jópár éve rimány lett a sörük.
A magyar ember nem tud napirendre térni a Radler felett, valamiért olyan fontos neki a vélt autenticitása mindennek, amivel kapcsolatba kerül, hogy folyton hangsúlyozza, hogy lehet, hogy megissza, de akkor sem tartja sörnek. Ennek ellenére a tavalyi nyár slágere a Gösser Zitrone, idén…..
6. alkalommal rendezték meg a rozsnyói házi sörversennyel egybekötött sörfesztivált. A versenyre több száz nevező érkezett Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából, és most először 4 magyar házi sörfőző is benevezett 8 féle sörrel, egyikük egy aranyéremmel tért…..
Év: 1991 Nemzetiség: amerikai Ha akkoriban 14-15 éves fejjel úgy döntött az ember, hogy megnöveszti a haját és sötét, kopott, agyonmosott ruhákban meg acélbetkós bakancsban fog mászkálni, akár a család rosszallását is kockáztatva, egyszerűen nem maradhatott ki az életéből ez…..
Avagy így nézett ki Amerika a sörforradalom előtt.(A blogunk címlapképét is jegyző zseniális 18. századi angol karikatúrista, William Hogarth egy képpáron örökítette meg, mit gondol a különféle alkoholtípusok társadalmi hatásairól, így készült a fent részleteiben látható…..
Daniel Ortega 2011.03.03 18:48:13
  Érdekes, hogy a Blaha Lujza téri hetes budai irányú megállója mekkora egy koncentrált koszfészek, mintha a messze kígyózó BKV járatokkal együtt ide beszivárgott volna a külvárosi hajnali felesező bódék hangulata, a dél-budai reménytelenség, a pusztaszéli, szélfútta…..
Daniel Ortega 2011.02.22 18:37:37
@Gaspar von Lopici: "Én vagyok Lópici Gáspár a utca hírmondója."
Te a borsodinál dolgozol?
A második világháborúban részt vevő országok nagy többsége rendelkezett  többé-kevésbé összefüggő, kiépített erődrendszerrel(pl. Maginot-vonal, az Albert-vonal, Siegfried-vonal.), melyekben a bunkerek stratégiailag nagyon fontos szerepet töltöttek be. Normandia partjainál…..
Arra, hogy miért környezetpusztító, valamint élelmiszertermelés- és biodiverzitás-ellenes rendszer a bioetanol gyártási folyamata és használata, számos érvet fel tudnék sorolni. Most viszont megpróbáltam utánaérdeklődni, hogy vajon mi a jó benne? Nem a bioetanol-gyárak…..
Daniel Ortega 2011.01.25 23:26:17
@roki: Persze, otthon 97,2% (Azeotrópia és minimum forrpont) körül lehetsz maximum és az is csak pár ml l, mert ugye egyre több víz kerül bele a lepárlás során. Ha tudsz otthon abszolút alkoholt csinálni kisüsti módszerrel (vagy netán rektifikálással) akkor azt védesd le :) Ja meg gyümölcsből\cukorból elég drága mulatság lenne.
Daniel Ortega 2011.01.25 23:36:04
@roki: Nem hát, de gondolom Te se iszol meg 50 litert évente :) megfelelő ellenszolgáltatás fejében elajándékozod :)
Daniel Ortega 2011.01.26 00:01:24
@roki: Nem vagyok autószerelő, de azért van ott elég meleg, hogy ne maradjon ott.
Egyébként az USA-ban tejsavóból is csinálnak alkoholt, csak azt másik élesztő erjeszti, mint a glükózt. Ha forgalmazzák is majd kis zacsiban akkor se fogsz otthon abszolút alkoholt csinálni, mert ahhoz megfelelő kémiai/fizikai vízmegötési/vízelvonási eljárások szükségesek, amik nem olcsók. Az enzimek meg arra kellenek, hogy azokat az alapanyagokat amelyekből közvetett úton lehet alkoholt kinyerni alkalmassá tegyék az erjesztésre(minél olcsóbban). Pl. cellulóz, keményítő. De ilyen jószágokat lehet kapni most is. Csak nem kis zacsiban hanem nagy zsákokban :)
A fél ország nem főz, vagy ha igen hamar elmegy tőle a kedve, de ha mégsem akkor az ország másik fele megveszi :)
Hogyan kezdjünk hozzá? (folytatás innen) A témában nagyon jó leírások találhatóak a neten, az Amazonon rengeteg a tematikus könyv. Kezdőknek magyarul Wolfgang Vogel: Sör házi készítése című könyvét mindenképpen ajánlatos elolvasni. Sajnos nem találtam forgalomban sehol,…..
A Tudosók - Apa kocsi hajt című blődlidal engem az egyetemi időkre emlékeztet és most újra előkerült, magától. Nem tudom honnan, de a postafiókomban találta magát, majd idekerült a blogra, vázlatként. Oda pedig véletlenül nem kerülhetett.Anno, először az egyetem…..
Daniel Ortega 2010.12.05 10:14:42
Szabó Rozália: www.youtube.com/watch?v=P5_cuL8ECQM
Azért a Belga-féle Gombahölgyben nyújtott alakítása sem semmi :)