Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Borbúvár

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alkeszek nagy családjának vannak olyan felekezetei, ahol hajlamosak elfelejteni, hogy rajongott hobbink bizony nem a súlytalanság és az ártalanság éterében lebeg. A borért fizetni kell, és gyakran súlyos árat. A dolog nem úgy működik, hogy kifizetjük a jelképes belépti díjat,…..
Borbúvár 2009.05.13 19:55:02
@marvin__42: Van igazságod, abszolút értékben sokat kell letenni egy 5p-s aszuért. Ám nem árt belenézni az üvegbe: egy 5p-s aszu többször akkora területrők, többszörös munkával készül el, és jóval később kerül piacra, mint egy 10 rugós vörösbor, amiből talán több is van, mint aszuból. Egy 1000-1500 Ft-os bor -még ha jó is- nem összehasonlítható egy aszuval! Legfeljebb ár/térfogat arányban.
Harmadik alkalommal rendezték meg az Egri Borok Gáláját Budapesten az MTA székházában. Délelőtt fél tizenegytől délután négyig fáradhatatlanul (vagy inkább kellemesen fáradva) kóstoltam, hogy összeállítsam a válogatott válogatottját (reserve selection válogatás.) A…..
Borbúvár 2009.02.19 18:17:46
@Törpi: Törpi, ezt a festőszőlőt elfelejtheted nyugodtan. Más is használ Turánt, így fejből a Lesence egyik küvéje ugrik be, és remekül érvényesül ott is illatban a rózsa vonal, ízben különleges fűszeressége. Ha figyelmesen kóstolod, egy redkívül sokrétegű ízvilágot fedezhetsz fel benne. Én sokadmagammal már számos turán alapú küvét -bikavért és fajtabort is kóstoltam. A fent említett különlegessége minden esetben tetten érhető volt. Nem csak a pincében, hanem borkóstoló alkalmával, otthoni vacsora mellett, és nagy baráti társaságban is. Kivétel nélkül sikert aratott. Lehet, talán nem ilyen monstre kóstoló alkalmas az igazi felfedezésére. Próbálkozz még, ha lehetőség adódik, jó ismerkedést kívánok!
Borbúvár 2009.02.19 22:10:38
@Törpi: Na sajnos ez a nehezebb dió. A Lesence címkéjét nem találtam, így amire még emlékszem, hogy a Kistücsöknél Balatonszemesen a ház bora szintén egy turán alapú küvé -nyilván nem véletelnül választották. A kötcsei Veszprémi családi pincészettől származik, és ha jól tudom, a teljes mennyiség a Kistücsökben landolt. Hogy van-e belőle, ők tudják. Ill. nem tudom, útba esik-e neked? Ám a helyet ettől függetlenül is nagyon jó szívvel ajánlom, nagyon ott vannak a gasztro szakmában.
A rozé témában amúgy egyetértek -közel sem egy könnyed, bájos anyag, de azon a bírálóknak érdemes elgondolkodni, hogy egy 7 éves rozé ereje teljében van. Kajához való, és nem magában élvezetes, mint a divatos rozék. Más kategória.
A címben feltett kérdésre adott válaszom: nekünk, magyaroknak valószínűleg igen. Vélhetően nincs ezzel mindenki így, de talán csak azért, mert nem kóstoltak eddig olaszrizlinget. Én persze elfogult vagyok – mindkét fajta irányába. Számomra éppolyan szép élményt adhat egy…..
Szentesi József kezd kilépni a rejtőzködő borász szerepéből. Korábban leginkább csak budaörsi pincéjében kóstolhatták borait a szerencsések, a némileg szélesebb (ám még mindig nem nagy-) közönség pedig a Borbarát 7x7 birtokbemutatóin. Tudjuk róla, hogy a régi…..
A Művelt Alkoholista Bőségszaru 2009.01.08 06:00:00
Az 1 borvidék 1 fajta kompakt ésszerűségével és plakátkonform egyszerűségével nem lehet versenyre kelni. Országimázsként az én szavazatom ugyan a kékfrankosé és az olaszrizlingé - Tokaj nyilván külön kategória -, Villány szekere elé azonban a cabernet franc-t fognám be. Ez a…..
Borbúvár 2009.01.08 21:41:03
@tunderninja: "Nekem jobban bejön a vegyészmentes ízvilág és sokan vagyunk ezzel a kérdéssel." Szintén. "Ja igen még annyit,hogy szerintem a Weninger borok bűnrosszak" : Tudod, hogy a Weninger ugyanaz a kategória? Akkor most mit szeretsz? És ha valami nem az adott személy stílusa, ízlésvilága -mert hát nem vagyunk egyformák -attól még igenis megállapítható, hogy ez bizony rendben van, csak nem az én világom. Így én ki merem jelenteni, hogy OBJEKTÍV a Weninger borok nagy átlagban baromi jók. Szóval, légy nyitott, és ha pár IZS borról írnál röviden a mailemre, nagyon megköszönöm. Én még csak a Portugizerét ittam -klassz bor, kiemelendő, hogy cseppet sem tolakodó, élő savak adnak a bornak gerincet -ami Villányban elég fehér holló. Van még egy CF-om, ezt a hónapban várhatóan felbontjuk -még nem kóstoltam.
Igen, jó kérdés. Minden alkalommal feltesszük magunknak, ahányszor csak ehhez a fajtához nyúlunk. Már a merlot-jegyzetekben írtam, hogy ez a két fajta mostanában tarol a kedvencek között. Talán azért, mert itt a legkönnyebb viszonylag kis erőfeszítés árán nagy élményekre szert…..
Szerencsém van az utóbbi időben, egyre-másra jönnek velem szembe a nagyon jó borok, karácsonykor, szilveszter előtt, meg hát utána is, elsősorban fehérben, persze, és külön öröm, hogy rizlingek is vannak köztük. Az elmúlt hónapokban nagyon megdicsértem Szabó Zoltánét és…..
Örök kérdés, amit talán nem is kell igazán megválaszolni. Honfiúi indíttatásból azt mondjuk: tokaji, a praktikum oldaláról nézve pedig pezsgő. Évekkel ezelőtt határozottan kiálltam amellett, hogy hiba volna a nagyvilágot majmolnunk, amikor a teremtő olyan kitűnő nedűt adott a…..
Borbúvár 2008.12.29 20:54:16
Valahogy úgy alakult, hogy ezen a módfelett hosszú hétvégén szinte kizárólag úgynevezett terroirborokat ittunk, ezért most jól megéneklem mindet, egy posztban, nem túl hosszan. Mert hát érdemes beszélni róluk.Megmondtam előre, szenteste Bott-Bodóék borai kerülnek terítékre,…..
Borbúvár 2008.12.28 17:45:28
Hát váljék kedves egészségedre. Nálunk 26-án Szászi 2006-os Olasz nyitotta a sort, és kápráztatta el a társaságot egységesen. Az előző poszt -Légli olasz-leírása nagyban illik erre a borra. Gyönyörű aranysárga szín, már öntéskor sokat ígér a textúra, selymes-olajos, de semmiképp sem elnehezült hömpölygés. Illat, íz -mint odaát. Itt mindössze 12-es alkesz.Én nem szoktam pontozni itt, legyen most kivétel, nekem 7. Majd Demeter 07-es Kakas, méltó folytatás. Kevésbé gyümölcsös mint a Szászi, több ásványos-köves komponens, a fiúknak ez, a lányoknak az olasz volt a jobb. Bár mindíg ilyen problémáink lennének! Szintén 7. Majd Kaló Chardonay 2000-ből. Nem átlag tétel -bár az előzőek sem azok voltak. Rendkívül összetett. Ha jól tudom, 2006-ban lett palackozva. A hosszú hordós érlelés a barikkhoz hasonlítható jegyekkel látta el a bort, de semmiképp sem egy tolakodó ízvilágra gondoljunk. A gyümölcsös indítás szépen siklik át vaníliás-karamellás világba. Talán a legszebb textúra és a leghosszabb utóíz jellemzi. Amikor borújságokban egy-egy nagyon átlag Ch-t látok úgy 85-87-re pontozva, mindíg arra gondolok, hogy akkor a Kaló, a Landord, meg Német h Attila hány pont? 116,5?
Másnap megnyílt még egy Tamás Olasz 2006-ból. És -magához képest- kis csalódást jelentett. A korábban megismerthez képest kevésbé gyümölcsös, a mandula keserűből viszont a kelleténél nekem kicsit több van -ill inkább másból van kevés e mellett. Ezzel együtt sem rossz, a "ledorgálás" annak szólt, hogy előzőleg a léc Tamásék által igen magasra lett tolva. (csak 5 pont)Azért tuti, hogy 2009-ben is megyek hozzájuk:-)
„Durva hiba, ha a kritikus csak az egyik műfajt vagy stílust dicséri, a többit pedig megveti. Szinte lehetetlen azonban teljesen elfojtani a részrehajlást az iránt, ami az alkatunknak és hajlamunknak megfelel. Az ilyen kedvezések persze ártatlanok és elkerülhetetlenek, és sohasem…..
A hatodik etapban három kiváló tokaji borász, köztük - primus inter pares - Szepsy István válaszait adjuk közre. Az idei évet pontban gyakorlatilag egyformán ítélik meg, nem nagy, de jó évjáratnak látják. 2007 pedig sorozatunk során nem először tűnik "túl szép, hogy igaz…..
Paul Hobbs húzónév. Ha a sors arra kényszerítene, hogy villányi borászattal apasszam a milliárdjaimat, akkor én Toszkánából importálnék repülő borászt, de nem nehéz meglátni a rációt abban, hogy Christian Sauska honfitársát, Paul Hobbsot röpteti. Az 55 éves Hobbs egy…..
Reneszánsz kastély pincéjében működik egy remek kis vinotéka. A vásárlás mellett, vagy akár helyette, poharazgatni is lehet, a bor mellé helyi termelők sajtját, szalámiját kínálják. A szaküzletben a régió 40 termelőjének 200 borát tartják. A borvidéket Brda-nak hívják,…..