Adatok
Borbúvár
0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Az alkeszek nagy családjának vannak olyan felekezetei, ahol hajlamosak elfelejteni, hogy rajongott hobbink bizony nem a súlytalanság és az ártalanság éterében lebeg. A borért fizetni kell, és gyakran súlyos árat. A dolog nem úgy működik, hogy kifizetjük a jelképes belépti díjat,…..
Borbúvár
2009.05.13 19:55:02
@marvin__42: Van igazságod, abszolút értékben sokat kell letenni egy 5p-s aszuért. Ám nem árt belenézni az üvegbe: egy 5p-s aszu többször akkora területrők, többszörös munkával készül el, és jóval később kerül piacra, mint egy 10 rugós vörösbor, amiből talán több is van, mint aszuból. Egy 1000-1500 Ft-os bor -még ha jó is- nem összehasonlítható egy aszuval! Legfeljebb ár/térfogat arányban.
Harmadik alkalommal rendezték meg az Egri Borok Gáláját Budapesten az MTA székházában. Délelőtt fél tizenegytől délután négyig fáradhatatlanul (vagy inkább kellemesen fáradva) kóstoltam, hogy összeállítsam a válogatott válogatottját (reserve selection válogatás.) A…..
Borbúvár
2009.02.19 22:10:38
@Törpi: Na sajnos ez a nehezebb dió. A Lesence címkéjét nem találtam, így amire még emlékszem, hogy a Kistücsöknél Balatonszemesen a ház bora szintén egy turán alapú küvé -nyilván nem véletelnül választották. A kötcsei Veszprémi családi pincészettől származik, és ha jól tudom, a teljes mennyiség a Kistücsökben landolt. Hogy van-e belőle, ők tudják. Ill. nem tudom, útba esik-e neked? Ám a helyet ettől függetlenül is nagyon jó szívvel ajánlom, nagyon ott vannak a gasztro szakmában.
A rozé témában amúgy egyetértek -közel sem egy könnyed, bájos anyag, de azon a bírálóknak érdemes elgondolkodni, hogy egy 7 éves rozé ereje teljében van. Kajához való, és nem magában élvezetes, mint a divatos rozék. Más kategória.
A rozé témában amúgy egyetértek -közel sem egy könnyed, bájos anyag, de azon a bírálóknak érdemes elgondolkodni, hogy egy 7 éves rozé ereje teljében van. Kajához való, és nem magában élvezetes, mint a divatos rozék. Más kategória.
Borbúvár
2009.02.19 18:17:46
@Törpi: Törpi, ezt a festőszőlőt elfelejtheted nyugodtan. Más is használ Turánt, így fejből a Lesence egyik küvéje ugrik be, és remekül érvényesül ott is illatban a rózsa vonal, ízben különleges fűszeressége. Ha figyelmesen kóstolod, egy redkívül sokrétegű ízvilágot fedezhetsz fel benne. Én sokadmagammal már számos turán alapú küvét -bikavért és fajtabort is kóstoltam. A fent említett különlegessége minden esetben tetten érhető volt. Nem csak a pincében, hanem borkóstoló alkalmával, otthoni vacsora mellett, és nagy baráti társaságban is. Kivétel nélkül sikert aratott. Lehet, talán nem ilyen monstre kóstoló alkalmas az igazi felfedezésére. Próbálkozz még, ha lehetőség adódik, jó ismerkedést kívánok!
A címben feltett kérdésre adott válaszom: nekünk, magyaroknak valószínűleg igen. Vélhetően nincs ezzel mindenki így, de talán csak azért, mert nem kóstoltak eddig olaszrizlinget. Én persze elfogult vagyok – mindkét fajta irányába. Számomra éppolyan szép élményt adhat egy…..
Szentesi József kezd kilépni a rejtőzködő borász szerepéből. Korábban leginkább csak budaörsi pincéjében kóstolhatták borait a szerencsések, a némileg szélesebb (ám még mindig nem nagy-) közönség pedig a Borbarát 7x7 birtokbemutatóin. Tudjuk róla, hogy a régi…..
Az amerikai borászok már előre dörzsölik a tenyerüket, hiszen nyolc év absztinencia után - George W. állítólag húsz éve száraz - borivó költözik a Fehér Házba. A hírmagyarázók a rendszerváltás első jeleként ünneplik, hogy a beiktatást követő díszebéden felszolgált…..
Az 1 borvidék 1 fajta kompakt ésszerűségével és plakátkonform egyszerűségével nem lehet versenyre kelni. Országimázsként az én szavazatom ugyan a kékfrankosé és az olaszrizlingé - Tokaj nyilván külön kategória -, Villány szekere elé azonban a cabernet franc-t fognám be. Ez a…..
Borbúvár
2009.01.08 21:41:03
@tunderninja: "Nekem jobban bejön a vegyészmentes ízvilág és sokan vagyunk ezzel a kérdéssel." Szintén. "Ja igen még annyit,hogy szerintem a Weninger borok bűnrosszak" : Tudod, hogy a Weninger ugyanaz a kategória? Akkor most mit szeretsz? És ha valami nem az adott személy stílusa, ízlésvilága -mert hát nem vagyunk egyformák -attól még igenis megállapítható, hogy ez bizony rendben van, csak nem az én világom. Így én ki merem jelenteni, hogy OBJEKTÍV a Weninger borok nagy átlagban baromi jók. Szóval, légy nyitott, és ha pár IZS borról írnál röviden a mailemre, nagyon megköszönöm. Én még csak a Portugizerét ittam -klassz bor, kiemelendő, hogy cseppet sem tolakodó, élő savak adnak a bornak gerincet -ami Villányban elég fehér holló. Van még egy CF-om, ezt a hónapban várhatóan felbontjuk -még nem kóstoltam.
Igen, jó kérdés. Minden alkalommal feltesszük magunknak, ahányszor csak ehhez a fajtához nyúlunk. Már a merlot-jegyzetekben írtam, hogy ez a két fajta mostanában tarol a kedvencek között. Talán azért, mert itt a legkönnyebb viszonylag kis erőfeszítés árán nagy élményekre szert…..
Szerencsém van az utóbbi időben, egyre-másra jönnek velem szembe a nagyon jó borok, karácsonykor, szilveszter előtt, meg hát utána is, elsősorban fehérben, persze, és külön öröm, hogy rizlingek is vannak köztük. Az elmúlt hónapokban nagyon megdicsértem Szabó Zoltánét és…..
Borbúvár
2009.01.05 18:53:03
Nos, akkor maradjunk a buborékoknál. Talán még nem késtünk el egy-két külhoni szépség ajánlásával. A poszt első felében röviden áttekintem a legfontosabb pezsgős vidékeket, stílusokat és metódusokat, aztán az itthon is beszerezhető képviselőikből ajánlok néhányat.…..
Amikor 2006 nyarán berúgtam a rizlingodisszeát, az aktuális olaszrizlingek olyan messze voltak a bülbülszótól, a fülolajtól, hogy az árbochoz kötözésről meg a fülbe viaszról már ne is beszéljünk, mint Makó Jeruzsálemtől. Azóta nagyot fordult a világ, és egy kisebbet az…..
Örök kérdés, amit talán nem is kell igazán megválaszolni. Honfiúi indíttatásból azt mondjuk: tokaji, a praktikum oldaláról nézve pedig pezsgő. Évekkel ezelőtt határozottan kiálltam amellett, hogy hiba volna a nagyvilágot majmolnunk, amikor a teremtő olyan kitűnő nedűt adott a…..
Borbúvár
2008.12.29 20:54:16
Valahogy úgy alakult, hogy ezen a módfelett hosszú hétvégén szinte kizárólag úgynevezett terroirborokat ittunk, ezért most jól megéneklem mindet, egy posztban, nem túl hosszan. Mert hát érdemes beszélni róluk.Megmondtam előre, szenteste Bott-Bodóék borai kerülnek terítékre,…..
Orsolyáékat ismerjük, szeretjük. Bár nem mernék vállakozni a kézműves bor kategóriájának meghatározására, ha mégis ilyesmire kényszerítenének, talán inkább elővennék három Orsolya-bort. Most is így tettem, ám ebben semmiféle kényszer nem játszott szerepet. Inkább a…..
„Durva hiba, ha a kritikus csak az egyik műfajt vagy stílust dicséri, a többit pedig megveti. Szinte lehetetlen azonban teljesen elfojtani a részrehajlást az iránt, ami az alkatunknak és hajlamunknak megfelel. Az ilyen kedvezések persze ártatlanok és elkerülhetetlenek, és sohasem…..
Eljött az ideje, hogy mi is megszavaztassuk olvasóinkat arról, szerintük melyik borászunk, netán pincészetünk tette le a legtöbbet az asztalra az idén. Ezúttal másképpen csináljuk, mint tavaly és tavalyelőtt. Egyrészt a létező legegyszerűbb szavazógépet választottuk, és…..
Az elmérgesedett magyar-szlovák viszony sajátos fénytörést ad a hírnek, de aki Tokaj sorsát a szívén viseli, azt sajnos nem érheti teljes meglepetésként: a szlovák hatóságok Szlovákiában forgalmazott tokaji borokat ellenőriztek, és az eredmény gyászos. A tokaji borok…..
A hatodik etapban három kiváló tokaji borász, köztük - primus inter pares - Szepsy István válaszait adjuk közre. Az idei évet pontban gyakorlatilag egyformán ítélik meg, nem nagy, de jó évjáratnak látják. 2007 pedig sorozatunk során nem először tűnik "túl szép, hogy igaz…..
Paul Hobbs húzónév. Ha a sors arra kényszerítene, hogy villányi borászattal apasszam a milliárdjaimat, akkor én Toszkánából importálnék repülő borászt, de nem nehéz meglátni a rációt abban, hogy Christian Sauska honfitársát, Paul Hobbsot röpteti. Az 55 éves Hobbs egy…..
Reneszánsz kastély pincéjében működik egy remek kis vinotéka. A vásárlás mellett, vagy akár helyette, poharazgatni is lehet, a bor mellé helyi termelők sajtját, szalámiját kínálják. A szaküzletben a régió 40 termelőjének 200 borát tartják. A borvidéket Brda-nak hívják,…..
Lassan előkerülnek a 2006-os nagy, vagy legalábbis annak szánt vörösek. Múltkoriban a Bortársaság, most pedig egy kisebb forgalmazó, a tavaly alakult Bor és Más mutatta be a náluk nagy becsben tartott tételeket. Ráadásul olyan borok is terítékre kerültek, amikhez a forgalmazáson…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz