Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Chubbie

1 bejegyzést írt és 97 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A fentrol.hu archív légifelvételeiből készült újabb válogatás hazánk egy-egy évszázadokat átvészelt erődítményének, legendás történetű várának madártávlati képét mutatja be. A fekete-fehér, színes és infraszínes légifotókon a „királynék jegyruhája” mellett megcsodálhatjuk azt az erődítményt is, ahol…..
avagy, hogy ne csalódjunk a kiválasztott kerékpárban      Rendszeresen olvasok a közösségi médiában posztokat, és hozzászólásokat, ahol időnként vissza-visszatérő téma, ki milyen bringát használ, melyik gyártótól, illetve milyen típust. Nyilván, ha valakinek egyik-másikkal rossz tapasztalata van,…..
Chubbie 2022.03.23 17:22:31
@lobaszopiatej: 130 kg vagyok, és országútit használok Budapesten belüli közlekedésre (is). súly nem számít, viszont a a küllö legyen erős, és a felnikből is van olyan, ami nem horrorár, de előbb elkopik a fékfelület, minthogy komolyan centriírozni kelljen....peremes szingót használok rá, súlyosoknak (80-85 kiló és attól felfelé) sokkal jobbak a gördülési és rugózási mutatói a hagyományos drótfalcos gumikhoz képest, és kíméli a kerekeket is...
1908. Felix Wehrle, a hihetetlenül rugalmas bőrű férfi. A látványos és egykor cirkuszban mutogatott betegséget a bőr magas elasztántartalma okozza..
Chubbie 2022.01.24 14:40:49
@jamboox: valahol száz éve olvastam egy cikket arról, hogy milyen slendriánul kezelték az első hibernáltakat, főleg pénzhiány miatt, szóval, lehet, hogy sok ép szövet már nincs a bácsin, érdekes lesz, ha egyszer mégis újrakezdheti...
... már hogy a nevezett villamosvonalak közti összekötőszakaszon, ami a 42-es végállomásától kanyarog át az Üllői úton futó 50-esig. Ezen a vágányon manapság normál esetben nem jár semmi, bár régen létezett egy 41-es villamos (a mai 41-es akkor még HÉV volt), ami itt ingázott. A közelmúltban…..
Chubbie 2021.10.27 12:45:16
@NAR: kb. húsz perc alatt ér be onnan a vonat a nyugatiba :-) csak az állomáshoz akár bicajjal is kijutni elég necces hétköznap reggelenként, mert álló kocsisor mellett kell ellavírozni - most metrópótlós időszakokban a gyors 194M járattal kb. 50 perc alatt vagyok bent az V. kerületi munkahelyen a hírhedt havanna lakótelepről, ezzel a vonattal kb. 30 perc lenne.

amúgy a karantén vége felé, amikor még volt hatása az éjszakai kijárási tilalomnak, akkor rengeteget bringáztam arra éjszaka, szinte állandóan olyan gondolataim voltak, hogy most léptem át észrevétlen egy időkapun, csend van és mindjárt megjelennek gőzmozdonyok, meg régi villamosok halvány szellemei a holdvilágos bekötőúton, meg vki felkapcsolja a gyárban a villanyt, jönnek ki a munkások, Munkással a szájukban....
Chubbie 2021.10.27 12:59:26
www.fentrol.hu/hu/legifoto/161387?r=1&c=2132147.9486635:6015110.946565:9 - ezen a 72-es légifelvételen még mindne látszik, amiről itten szó vagyon!
1945. április 14. Franklin Roosevelt amerikai elnök temetési menete a Fehér Ház felé, Washingtonban Az elnök a jaltai konferencia után hazatérve folyamatos fáradtságra panaszkodott. Március 29-én birtokára, a georgiai Warm Springbe utazott pihenni. Április 12-én ebéd után egy portréhoz ült modellt,…..
Chubbie 2021.10.26 12:46:33
@hidegsegg: állítólag az abortusz liberálíisabb állami megítélése többet segített a helyzeten, mint a rendőrség összes fejlesztése: azzal, hogy a nyomorgóknak nem kellett megtartani az istentelen állapotba születendő, sokszor családi , vagy sima nemi erőszak által "létrejött" magzatukat, nem termelődött újra az a réteg, aki okozta ezeket problémákat, illetve a társadalmi mobilitás miatt megjöttek azoka társadalmi rétegek - a bevándorlók - akik elvállalták a kevésbé menő munkákat, amik felől a többedgenerációs amcsik már ódzkodtak és felfelé néztek... (a közgazdasági számítási módszerekkel alátámasztott következtetések az amúgy még sok érdekességet tartalmazó Lökonómia c. könyvből valók elsődlegesen (Freakonomics))
1964. Egy rendőrtiszt ugrik a vízbe a floridai, St. Augustine-i Monson Motor Lodge motel - csak fehérek számára fenntartott - medencéjébe, hogy véget vessen a fekete polgárjogi aktivisták demonstrációjának..
Chubbie 2021.10.18 11:21:29
@kvp: a ló lapockéáját néznéd azt is oldalról és nem valószínű, hogy átlátnál a háta fölött bárhol iis, ha nem állsz lábujjhegyre. Marmagasság 198 cm, ha egyenesen tartja a fejét, akkor a szeme kb. 230 cm-en van.....
9 399 db légifelvételt töltöttünk fel a fentrol.hu-ra. Így jelenleg már 185 850 db légifelvételt lehet böngészni, letölteni és címkézni az oldalon. A korábbi évek gyakorlatát követve, az archív légifelvételek szkennelése során továbbra is a legveszélyeztetettebb állapotú képek kaptak elsőbbséget,…..
Chubbie 2021.04.13 09:52:16
@mrobes: +1...az eltűnésre is, meg a dícséretre is! ortofotóra könnyebb illeszteni, és élvezetesebb is! reménykedek, hogy lesznek még képek dél-somogyból
"Letűnt helyek nyomán" olyan helyek vonatkozásában tervezek majd folytatólagos bejegyzéseket, amelyek nemhogy kevésbé, hanem szinte egyáltalán nem ismertek és amik után kutakodtam egy kicsit. Lesznek benne temetők, régi települések, templomromok, egyéb érdekes, valamilyen szempontból mindenképpen…..
1918. A spartanburgi (Dél-Karolina, Egyesült Államok) Camp Wadsworth újoncai bajonettel gyakorlatoznak, lövészárok támadást..
Chubbie 2020.05.11 11:01:31
@bioLarzen: egy távoli rokonomnak (kb. 10 évvel volt idősebb és lány) egy sárga balkánja volt, fehér oldalfalú gumikkal, sztem vmi exportból szerezhette a fater, aki akkor komoly válallatoknál volt igzgatói sofőr, 613-as tátrával, meg volgákkkal furikázott.... egyszer pár napra kölcsönkaptam, míg költöztek...
Chubbie 2020.05.12 09:41:39
@gigabursch: :-) megevett volna reggelire 9-10 éves voltam, ő meg már John Travoltára járt a moziba a barátnőivel...abban akorban a biciklije még egy picit jobban érdekelt... :-)
Katarzis nélkül Küldj egy jelet 2020.03.10 08:04:52
A lábaddal futsz, vagy az órával? – azt hiszem, valami ilyesmit kérdeztem kissé nagyképűen a Kedvestől pár évvel ezelőtt… amikor azt találta mondani, hogy azért nem ment jól a futás, mert nem volt GPS jel. Most jött el a mea culpázás ideje. Bocsi!..
Budapest láthatatlan templomának is nevezik azt az épületet, amelyet egykor a szlovák anyanyelvű evangélikus gyülekezet használt. Az utcán sétálva észre sem vehet lenni. Csupán a levegőből vagy magas épületek tetejéről látható. A templomot ugyanis körbeépítették. Majd a háború után többször is…..
Chubbie 2019.11.23 23:20:17
@Sigismundus: oké, de akik nem vállaták nyíltan a szlovákságukat, azok nem merték magukat a felekezetkben hagyni, az egyenlő a lebukással szóval nics semmi különösö a hölgy mondandójában, maximum nem elég részletes, mert ez is egy érdekes adalék a hely történetéhez - nincs kizárva, hogy el is mondta, csak a szerkesztői munka áldozatává vált az a rész...
Mennyire szereted a cicád? Talán egyenesen rajongsz érte, szinte függőség jeleit mutatod felé? A lenti 14 ponttal le tudod tesztelni, mennyire vagy "macskafüggő". Természetesen ez egy kis bolondság, amit nem kell túl komolyan venni. Ha mindegyik pont igaz rád, attól még nem kell megijedned, az is…..
1862. körül. IX. Pius pápa, születési nevén Giovanni Maria Mastai-Ferretti, az első pápa, akiről fotográfia készült. Az 1792-ben született egyházfő a leghosszabb ideig ült Szent Péter trónusán, 31 évig és 7 hónapig..
Chubbie 2019.02.04 10:06:43
@bandigyerek: ha hosszú volt a kerítésegység, akkor több másodperc is eltelhetett, mire egy impulzus odaért... csak az erdészeti vadriasztó kerítésekből indulok ki....
Chubbie 2019.02.04 10:07:35
@kun andras: sztem ők a nézők....
Mindösszesen egy ajánlattevővel folytatta le a Lőrinci Sportcsarnok felújításával kapcsolatos közbeszerzést a kerület vezetése, amelyet így nem meglepő módon egy közismert fideszes kötődési vállalkozás nyert meg több, mint 2 milliárd forintért. 2 milliárd 172 millió forintért újítja fel a Lőrinci…..
Chubbie 2018.11.27 21:12:02
@teéjesenmindegy: nem mindegy, mennyit és mikor kell visszaosztani...azt is el kell számolni, és máris romlik a mutató...
én természetesen ironizálok....vasalok...
Barcs területén, a ma már romos, de műemlékként számon tartott Kremsier-kastély 1880 körül épült eklektikus (neoreneszánsz) stílusban. A műemléki védettségű kastély jelenleg magántulajdonban van. A kastély állapota nagyon rossz. Hiányzik az egész tetőszerkezet, az összes nyílászáró. Tilos a…..
Chubbie 2018.01.04 14:53:02
szép napot kívánok mindenkinek! Most találtam meg ezt a szűkebb pátriámmal foglalkozó bejegyzést. 1986-tól laktam a környéken, és eleinte nem mertem kimenni oda, mert dzsumbuj volt, meg legendák, hogy milyen vademberek élnek ott, meg ott volt régen a szeszgyár is - ami a csúcsidőszakban a bevételeket biztosította a kastély lakóinak. a gyárat a 2000-es évek közepén elbontották, pedig a maga nemében az is különleges épületegyüttes volt. Akkoriban költöztem el, a szüleim miatt látogatok oda vissza rendszeresen, júniusban voltam utoljára. hertek óta 30 fok felett volt a hőmérséklet, és viszonylag száraz időszak is volt, mégis minden téglából szívni lehet a nyirkot, puszta ujjheggyel simogatva is nedves szmötyit lehet belőle előcsalni. Hiába megszakad a szívem, valószínűleg már a 2003-as terv i s azért süllyedt el, mert abban olyan számok és érvek voltak, ami vállalhatatlanok lehettek, sajnos tényleg azt várja mindneki, hogy mikor omlik össze és lehet eltakarítani...
Ami érdekesség, hogy nem csak sima domborképek voltak a külső falakon, hanem egy az egyben az 1900-as évek eleji lakók "arcmásai", talán egy-kettő még fent van, ha le nem ázott, de azokat részeket nagyon nehéz megkötzelíteni a növényzet és a málladozó részek miatt - folyó- és öntéstalajra épült, akár aciszterna kö4rnyékén is simán beomolhat, meg a platánfa (ami amúgy egy gyönyörű példány, feltehetően az 1910-es évek nagy platán-lázakor Pestről lehozott divat miatt ültethették) gyökerei is eléggé lazává teszik ott az egész földet, plusz a közeli D4ráva miatt a talajvíz is hol itt van, hol ott, de mindig elég magasan, szóval nagyon nem életbiztosítás az udvar felőli részen járkálni. A bejárat felől még laknak a korábban személyzeti és egyéb gazdasági funkcióknak helyet a dó épületekben, de leginkább oda is lopott cuccokat rejtenek el, pl. 2009-ben édesanyámék két lopott biciklit ott találtak meg letámasztva a gazban. A gaz miatt nyáron már a bejárat felől is nagyon nehéz megközelíteni az épületet, de a ki bemerészkedik a csipkebokros-susnyásba, az a felhajtó-szinten még láthat érdekes téglaboltívet - ki tudja meddig. Még az a rész, ami hellyel közzel fedett. Emlékeim szerint a 80-as évek végén még megvolt a tetőszerkezet jó része is, ahol megfigyelőállás volt kiépítve a határőröknek, illetve a délszláv háború idején 1991. október-novemberben horvát és szerb partizánok többször csaptak ott össze, illetve húzták meg magukat, valószínűleg ennek az áldozata lett a maradék tető, meg a néhány utóbbi omlás, szerintem kb. azóta menthetetlen kategória. Azóta csak kisebb lemállások vannak (illetve a hátsó "lépcsőházban a lépcső is később szakadt le" ,de már nagyon instabil és a digitális képek korából fellelhető képek alapján egyre jobban átázik...
A közvetlen környékén a Losonczi Pál féle TSZ állatneveldéje dolgozott, amit a kapitalista átrendeződés alatt sikeresen egyben tartottak. még korábban valahol említették, hogy királyi sarj is vakációzott ott nyáron, talán a nők lapjában olvastam, a Kremsier családról szóló történetet, a neten sajnos nem lelem...
Hűha. Nagyon sok idő telt el az előző " Célom 2017" bejegyzésem óta! Ez nem azt jelenti, hogy letettem a bringát, és megfeledkeztem a kihívásomról. Ugyanolyan elszántsággal tekertem, csak éppen nem posztoltam ki nektek hetente, hogy épp hol is tartok. Ennek több oka is volt, van! 1.Sűrű nyaram…..
+-100 Egyszer volt, hol nem volt... 2017.07.10 01:17:56
Chubbie 2017.07.11 09:26:53
@Csipyke: Szerintem az 52 az a nyak körméretre vonatkozott. Az sem rossz egyébként, de nekem pl. szintén 52-es nyakam van, ahhoz nálam kb. a 60-as konfekcióméret tartozik.
187 cm vagyok és 125 kiló. Ehhez a magasságomhoz 79 kiló volt a minimumom, akkor mindenki szerint betegesen sovány voltam - ez azután volt, hogy érettségi alatt felhíztam 93-ra. Aztán jöttek az egyetemi évek és a rendszertelenséget 89-97 kiló között vészeltem át. Aztán a munkakeresés hosszú hónapjai alatt 108-ra feltornáztam magam. A munka után megjött a szerelem is - 95kg, 17,9 százalékos zsírtartalommal - aztán megint jött a munkanélküliség, amivel most már nélkülözés is járt: 88kg. Ezt sikerült tartanom egy évig, aztán kaptam egy szó szerint zsíros állást - lótifutiból irodás állás lett, ez három év alatt némi mozgás mellett 118kgban csúcsosodott ki 2009 húsvétjára. Ekkor kicsit tudatosabbak lettünk, így 2009 októberre (a Budapest Maraton napjára) sikerült 95,7 kilóra lemenni és ismét 20 százalék alatti zsírhányadot produkálni, ekkor 2068 kcalos átlagos napi energiabevitelt mértek nálam, és év végéig 3300km-t kerékpároztam. Ez három évig apránként gyarapítottam, vagy inkább "gyarapult", a mozgásmennyiség maradt, az ülőmunka maradt, a kilók jöttek: 2011 év elején 104, 2012 év elején 108 kg volt a vágósúlyom. 12-ben kicsit felturbóztam mozgásmennyiséget, meg jártam gyúrni, augusztustól vezetek internetes edzésnaplót, így 2013 elejére ismét 104kg voltam. 2013-ban és 2014-ben is a fél nyár kimaradt sérülések miatt, így a 13-as átlagsúly 110 kg, a 14-es 114kg lett. 2015-ben betegség miatt két részletben összesen 9 hónap mozgás maradt ki, elmaradt a gyúrás, azt kell mondjam, hogy az az év "nyomokban kerékpározást tartalmazott", a nagy nyári túrák is elmaradtak. Eredmény 124,8 kilós éves átlagsúly, 128 kg-os csúccsal, s ezt a csúcsot májusig nem is adtam alább (testzsír% 27,9, kalória bevitel 2235/nap). A 2016-os I Bike Budapestre megint előszedtem a biciklimet,és munkába járással meg néhány hosszabbra nyújtott túrával aztán kicsit megembereltem magam. Közben életemben először megtapasztaltam a igazi semmire sincs idő érzést, így különösen sikeresnek éltem meg a tavalyi évet: úgy lett 124,5 az évs átalgsúly, hogy karácsonykor 122 kiló voltam. Idén tavaszra soha nem látott mértékben lassult az anyagcserém - közeledik a 40. szülinap. Április óta rendszeresen biciklizek, májusban pl. minden napra átlag egy óra jutott (28 óra/hó tiszta menetidő, 33ezer kalóriát égettem el a saját számításaim szerint), Ehhez képest növekedett a súlyom: többet erősödtem, mint fogytam. Az idei átlag 124,9 kg, és perpillanat éppen 125 vagyok, de megint 128-ról jövök lefelé, és május elején az abszolút csúcsomat is megdöntöttem 128,9 kg-mal.
A célom az, hogy 2017 december 31.-ig, 2017 km.-t tegyek meg  kerékpáron. Ide kattintva olvasható az előző hét eredménye: http://eleg007.blog.hu/2017/04/23/celom_2017_3_resz_szetazasbol_jeles. Lassan egy hónapja tekerek céltudatosan, de még mindig nem érzem azt, hogy annyira belelendültem volna!…..
A bakelit lemezek a retró korszakukat élik, újra divatba jöttek. Sokan gyűjtik őket, akár annak ellenére is, hogy nem tudják mivel lejátszani. Az igazán vájtfülű fanatikusok pedig a bakelit lemezjátszóra esküsznek, mondván össze sem lehet hasonlítani az analóg zene hangzását, a modern kor…..
Chubbie 2017.01.25 09:50:32
@Titus_sb: +1 a szüleimnél még tökéletesen működik is, pedig már 1985 tájékán azon hallgattam a süsü a sárkányt, aztán a jugó lemezeket, tényleg nagyon szépen szól, csak már fogyóban hozzá a zafír tű... (pedig esküszöm nem szkreccseltem vele)
Aki valaha volt kollégista (jelen sorok írójának volt szerencséje hozzá), az tisztában van vele, hogy noha megvannak az előnyei, azért a világnak ezen a táján ritkán fáklyásmenet a koleszos…..
Chubbie 2016.12.29 11:01:57
@petrol pet: én is ott laktam a fent jelzett időben...nagy részét alá tudom támasztani, illetve kiegészíteném azzal, hogy akkoriban némi fürdőfelújítás már volt a rendszerben, az 1997 körüli állapot lehetett a "csúcsidőszak": 2001-ben már nemcsak tapétázhattál, hanem festhettél is, és talán kb. akkor kaptunk új mosógépeket is...2011-ben jártam arra utoljára, akkor már be sem engedtek nosztalgiázni, annyira vigyáznak mindenre...
Egyre nehezebb teli gyomorral követni a TV2 sajtótörténeti mélyrepülését, de hiába próbáljuk tényleg leszarni azt, amit Szalai Vivien és csapata művelnek a Tényekben, egyszerűen vannak olyan dolgok, amik mellett egyenes gerincű ember képtelen szó nélkül elmenni. A 24.hu szúrta ki (mondom, mi…..