Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lala64

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A "szomolyai mágus": így emlegetik Kaló Imrét. A nála járt látogatók soha sem hallott elképesztő dolgokról meséltek. Én eddig csak borkóstolókon találkoztam vele, és lenyűgözött a borainak csodálatos világa. A technológiai sorozatban mindenképen szerettem volna…..
lala64 2011.02.08 13:27:51
@RAMBO: Köszönöm a választ. Nekem sokszor azért vannak 2-3 évig hordóban a boraim mert utálom a hordót kénezgetni, de ez így sokat könnyít rajta. Utólag visszagondolva és ha jól emlékszem mikor Imrénél voltunk akkor ő a simán üzletben kapható( nem tudom hány százalékos) törzsoldatot használta. Megyek metszeni!
lala64 2011.02.08 13:30:53
@BZoltan: Ez így igaz! Én is számolgattam annó, de tudom, hogy kialakult kliensköre van és ez egy kultuszborásztól el is várható. Ő ezt is fifikásan oldja meg és igaza van. Azért tudjuk rengeteget elkóstoltat és ezt tiszta szívvel teszi.
Idén lesz öt éve, hogy odisszeázni kezdtem, és nemcsak, hogy szívemhez nőtt ez a fajta, de úgy érzem, hogy a 2008-as és 2009-es évjárattal nagykorúvá vált. Látni vélek egy olaszrizling mikrouniverzumot, és jó jel, hogy egyre több borász veszi a fajtát elég komolyan ahhoz, hogy…..
Említettem, hogy már korábbi nyaralásaink alkalmával kialakítottuk az Alkoholista Együttműködés Rendszerét, amely fellengzős és némileg fenyegető neve ellenére egy roppant egyszerű felismerésen alapul: a közös esti ismeretterjesztő és mélyítő borozásokhoz lesznek, akik…..
Albert gazda Nyári szünet 2010.07.19 08:00:00
Tizenhárom és fél hónapon át minden reggel megjelent itt egy bejegyzés, kihagyás nem volt. Ha leléptem néhány napra, beállítottam a soron következő posztokat előre, amelyek aztán szépen élesedtek, amikor eljött az ideje. Hosszabb nyaralásra vagy telelésre ebben az időszakban…..
Másnap délután a Roagnához voltunk hivatalosak (az előzmények emitt), és én előre féltem, hogy a Cascina delle Rose után csak lejtmenet jöhet. Szerencsére fölöslegesen aggódtam. Néhány év múlva valószínűleg mosolyogni fogok mostani önmagamon, de akkor (és azóta is) úgy…..
Albert gazda 1 éves vagyok 2010.06.02 08:00:00
Pontosan egy évvel ezelőtt élesítettem az első bejegyzéseket ezen a blogon. Most itt tartok. Egyetlen nap sem múlt el poszt nélkül, minden reggel nyolckor jön valami, magam is meglepődtem, hogy tartani tudom ezt a tempót. Hogy a színvonal közben mit csinál, azt mondják meg mások. A…..
A második bejegyzésben Wachau kevésbé ismert termelőiről lesz szó. Természetesen lehet, hogy nagyon is híresek ők, inkább úgy fogalmaznék, nem ők szoktak lenni elsősorban azok, akiket a borvidék kapcsán mindenütt emlegetnek. Mivel általam nem igazán voltak ismertek, előzetes felkészülés nélkül,…..
Az eddigi "borászati" ténykedésem legnagyobb baklövését rögtön a legelején követtem el, amikor rossz hordót választottam. Akkoriban még semmilyen ismerettel nem rendelkeztem a jó hordót illetően, így - nagyjából - találomra választottam kádárt. Ez a hiba döntően…..
lala64 2010.05.14 18:43:26
@csite: Engem mindig az izgatott, hogy a francia hordók dongái vékonyabbak mint a mieink és úgy éreztem, hogy ezért is használják el hamarabb a hordóikat. Voltam Tokajon egy híres borászatnál, ahol pont ezen filóztak és szétmetéltek külömböző öreg és vastagságú dongákat. Érdekes volt, hogy mint Rambo említi a borral érintkező felületnek csak 2-3 mm része volt átitatva borral. Hasonló dolog játszódhat le az esőm is.
Nagyon örülök a cikknek - tanulságos.
lala64 2010.05.15 21:10:34
@zoli: Szia, hol van az a mifelénk? Komáromtól messze? Köszi.
lala64 2010.05.24 10:52:02
Még forró a hír: a Vinum Praemium Alapítvány által választott 50 borász tegnap este megválasztotta a Borászok Borászát. Az elismerést 2010-ben Légli Ottó kapta. A szavazáson két további díjról is döntöttek: Az év borászfelfedezettje Tarnóczi Zoltán (Orsolya Pince, Eger), A…..
Világos, hogy Bott Frigyes újabb évjárataival kellene foglalkoznom már – a 2008-asokkal, sőt akár a már piacon lévő 2009-es zöldvetelinivel is, ami késik, nem múlik –, de most, hogy teljesen váratlanul újra találkoztam a 2007-es Vinculummal, nem bírok csendben maradni.…..
Amint arról mindenki értesülhetett, radikális szenvedélybetegek egy kis csoportja tüntetést tart a Vértanúk terén. Amint azt már megszokhattuk, most sem a rehabilitációs költségeik drasztikus csökkentéséért ágálnak, hanem ezúttal a Szerencs város mellé tervezett szalmaégető…..
lala64 2010.02.05 09:34:09
Csodák pediglen nincsenek. Vagy csak én jó érzékkel elkerülöm őket. Tavasszal mi mentünk Somlóra, most ősszel, nem először, és remélem nem is utoljára, a Festetics palotába jött Somló. A portfólió-kóstolóra azzal az eltökélt szándékkal mentem, hogy az ismert borászatok…..
lala64 2009.11.26 07:47:56
@BZoltan: "Ez igaz a szlőmunkásra aki metsz, permetez, kapál, szüretel és igaz a pincemesterre meg a főborászra." Így van! Végre valaki nem csak a talajt, lejtőt, fajtát látja a helyi tulajdonságokkal bíró borban. Nagyon nem szeretem mikor a pénz beszél terroir-ról és a tulajdonos, nem gazda, szervezi az idénymunkásokat, akik ideiglenes szállásokon laknak és több közük van a szőlőhöz mint a tulajnak, mert több időt töltenek a hegyen. Kézműves borokról meg már ne is beszéljünk! Bocs, kijött belőlem, pedig reggel van.
Levelet hozott a posta. Nem tudom, vajon kiskölökként kit egzecíroztatott ilyen hülye feladatokkal az édesanyja: "Fiam, fogd ezt a hat kiló diót, menj ki a Röltexbe, keresd a Margó nénit, add oda neki, és hozd el a tőle a függönyt." Ha az embernek fingja sincs arról, hogy…..
Szőlőművelés Bilingérezés 2009.11.02 23:31:00
A bilingérezés a szőlő bejárása a szüret után, amikor a fennt felejtett fürtöket összeszedi az ember. Régen, amikor minden egyes földre potyogott szemet is összeszedtek a szüretelők, ez komolyan vett feladat volt, én az őszi bejáráskor megeszem, amit találok. A hétvégén…..
Idén nyáron újabb fejezetéhez érkezett a globális borbiznisz jelenleg legfontosabbjának tartott Óvilág kontra Újvilág all-star mérkőzés. És ahogy az várható volt, mindkét fél a rá jellemző módon kezdte vívni ezt az asszót. Európában a szabályozás, az Újvilágban pedig a…..
lala64 2009.08.10 07:54:40
@BZoltan: Kedves BZoltán, kedvemre való amit írsz. Az olimpián azért vizsgálják a doppingot ,mint tudod, mert a feltételeik közt van a tisztaság. Persze ufókat ott is találni és majd mikor nem lesz érdekes megtudjuk, hogy hogyan ártottak. A bornál nincs olimpia. Csak pár embert érdekel a tisztaság. Az újvilági borokról illik tudni, hogy nagy valószínűséggel pancsoltak. Aki ezt nem tudja, vagy nem érdekli az az ember szerintem , ha eltűnnének az olcsó borok, másféle alkoholhoz nyúlna. Neki teljesen mindegy, mindent meg lehet szeretni. Falusi ember meg maga csinálja a saját borát és ez vagy jó minőségű és tesz az újvilági aggodalmunkra, vagypedig annyira nem érdekli a minőség, hogy sose venne ezres felett bort. Amit veszünk azt azért kéne szabályozni! De addig még sok ilyen vita lesz és sajnos sok jó elhullik. Szerintem akit érdekel a téma és megteheti úgy is Nálad, nálatok vásárol, csak kevesen vannak.
Tegnap kiosztották a pannon csúcsborokat, én is megtapsoltam a nyerteseket. A leghangosabban a Tornai pince főborászát, Várszegi Györgyöt – már a Somlói Tavaszon is elkápráztattak a 2007-es Top Selection tételek, most mind a négy meg is kapta méltó elismerését, ráadásul a…..
lala64 2009.06.16 20:46:29
@BZoltan: Kedves BZoltán, teljes mértékben igazad van. A mai borversenyek hasonlítanak egy divatbemutatóhoz, ahol olyan termékek vannak, amikhez sosem jutsz hozzá külömböző kivédhetetlen okokból. Ezért a borverseny általában színjáték és főleg reklám. Kimondottan lehet borversenyborokat készíteni, ahol a harmónia és a komplikáltság nem követelmény.
Az alkeszek nagy családjának vannak olyan felekezetei, ahol hajlamosak elfelejteni, hogy rajongott hobbink bizony nem a súlytalanság és az ártalanság éterében lebeg. A borért fizetni kell, és gyakran súlyos árat. A dolog nem úgy működik, hogy kifizetjük a jelképes belépti díjat,…..
lala64 2009.05.17 20:05:47
@Véka Zoli: Ez egy jó blog! Ez a fajta hozzászólás bárkihez is durva! Itt ez nem szokás. Ráadásul, ha jól látom, mint első komment?! No komment!
Tegnap este megválasztották a Borászok borászát. A totógyilkosság elmaradt, Demeter Zoltán (2007) és dr. Lőrincz György (2008) után 2009-ben Szepsy István kapta a legtöbb szavazatot. A díjat Rókusfalvy Pál alapította 2007-ben, és az idei volt az első alkalom, hogy nem az Etyek…..
A címben feltett kérdésre adott válaszom: nekünk, magyaroknak valószínűleg igen. Vélhetően nincs ezzel mindenki így, de talán csak azért, mert nem kóstoltak eddig olaszrizlinget. Én persze elfogult vagyok – mindkét fajta irányába. Számomra éppolyan szép élményt adhat egy…..
lala64 2009.02.19 19:05:14
@karcsai: Karcsai Te vagy a nyerő!
Igen, jó kérdés. Minden alkalommal feltesszük magunknak, ahányszor csak ehhez a fajtához nyúlunk. Már a merlot-jegyzetekben írtam, hogy ez a két fajta mostanában tarol a kedvencek között. Talán azért, mert itt a legkönnyebb viszonylag kis erőfeszítés árán nagy élményekre szert…..
Néhány héttel ezelőtt elég nagy lelkesedéssel emlékeztem meg a felvidéki Bott Frigyes életéről és munkásságáról, különös tekintettel 2007-es évjáratú rajnai rizlingjére és chardonnay-jára, és most megint terítékre kerül. Dettó 2007-es Vinculumja, amely történetesen…..
Barta Károlyról volt már szó az Alkeszen, a mádi Király-dűlőről pláne, de felidézzük. Barta az az ember, aki újratelepítette Tokaj-Hegyalja egyik leghíresebb és legtöbbre hivatott termőhelyét. Neki köszönhető tehát, hogy amikor az ember Miskolc felől megérkezik a…..