Regisztráció Blogot indítok
Adatok
északi szél

0 bejegyzést írt és 165 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sárga a Kossuth tér, kopasz a Szabadság tér, kínosan kockás az Erzsébet tér. Budapest nem a díszburkolat lerakásában igazán tehetségtelen, hanem a gyep gondozásában. Hiába a füvesítés, az automata locsolórendszer, a végeredmény ugyanaz: csapadékos május után már június…..
északi szél 2014.06.10 22:01:35
@bardóczi:
Az öntözőrendszer déli órákban történő működtetése fontos. Funkciója ekkor azonban nem a növények vízhez juttatása, hanem a gyep hűtése. A (profibb) golfpályákon is ezt csinálják. Ez az _egyik_ titka a tavasztól őszig tartó szőnyegszerű, már már giccsesen zöld gyepnek.
Az én gyepem is rendszeresen kapja a déli órákban a vizet, ha 30C fok fölé megy a hőmérséklet. És olyan, mint az álom. Nem ég ki, ne aggódj. :-) Ez valami urban legend, sokaktól hallottam már ezt a nagyítós sztorit.
északi szél 2014.06.10 22:13:53
@Infomaker:
Abban egyetértek Veled, hogy hajnalban, vagy úgy is fogalmazhatunk, a napi hőmérsékleti minimumon érdemes öntözni.
Az esti öntözést viszont egy összetettebb kérdésnek gondolom. A gombásodás veszélye azokon az éjszakákon növekszik meg, amikor a hőmérséklet nem csökken huszonegynéhány C fok alá. Ugyanakkor általában pont ezekben az időszakokban van szükség - a hajnali mellett - az esti öntözésre is. Ha optimalizált a vízkijuttatás módja és tempója, akkor nem kéne gond legyen belőle.
 Mivel évek óta hivatásgondozással és fiatalokkal foglalkozom, ezért vannak olyan papi feladatok amelyek csak egészen kivételes esetben találnak meg, ezek közé tartozik a temetés és a betegek kenetének kiszolgáltatása is. Az elmúlt héten viszont kétszer is alkalmam volt ilyen feladatokat végezni és…..
északi szél 2013.07.13 00:50:00
@iovianus: Az is elgondolkodtató, hogy hányan vannak azok, akikhez nem megy egy atya sem, és úgy halnak meg. Vannak a bolygónak olyan részei, ahol azt se tudják, mi az a kereszténység.
Beszélek itt sokszor  a kerti növények gondozásáról, az ültetés rejtelmeiről, egynyáriakról, évelőkről, de az a helyzet, hogy rengeteg olyan kerttulajdonos van, akik nem kívánnak a kertészkedés tudományában elmélyedni, egyszerűen csak egy darabka zöld borítású birtokot…..
Október 17-én tárgyalta az Országgyűlés azt a törvénytervezetet, amely elzárással, vagy százötvenezer forintos bírsággal fenyegeti azt, aki a „közterületen életvitelszerűen lakás tilalmát ismételten megszegi”. A törvénytervezet ellen több szervezet is tiltakozott, köztük a hajléktalanokkal…..
Officespotting evosoft 2011.08.05 12:14:00
Bérlő: evosoft Hungary Kft. Bérlő profilja: szoftverfejlesztés Irodaház: Macropolis Irodaház (Miskolc)   Alkalmazottak száma: 60 fő…..
északi szél 2011.08.11 11:46:25
Kedves @tizenketto:

Amit a festészet hasonlatán keresztül a szoftverfejlesztésről írsz, az sok esetben igaz 50 000 - 100 000 soros programoknál.
De ahol a forráskód több millió sor, amit alkalmasint 3-4 országban fejlesztenek, és a source control adatbázis - a telephelyek közötti - szinkronizálásához olyan informatikai-infrastrukturális háttér szükséges, amit egy átlag magyar kereskedelmi bank is megirigyelne, ott más szakmai attitűdök szükségeltetnek.
Az evosoft nem egy szoftverfejlesztő cég, hanem egy szoftverGYÁR - a szoftvergyárak minden rossz és jó tulajdonságával együtt. Egy nagy hajó, amin nem lehet minden matróz viking hős, viszont ha vihar van, biztonságosabb, mint pl. egy bárka, ahol pl. Te lehetsz a kapitány. :-)
Ami a pénzt illeti. Egy pályakezdőnek lehet hogy nem fizetnek kiemelkedően, ezt nem tudom, de azt igen, hogy a tapasztaltabb rókák nem aprópénzért dolgoznak ott.
Persze pénzre optimalizálsz, akkor egyértelmű, hogy külföld a helyes választás.
Szép napot,
é.sz.
északi szél 2011.08.11 12:22:31
@tizenketto:
Én olyat nem mondtam, hogy "undorító dolog a pénzre optimalizálni". De ha már ráfókuszáltál erre a problémára. Magyarországon alkalmazottként egzisztenciát (saját lakás, Uram bocsá' kertes ház, autó, nyaraló, stb.) teremteni a nulláról nagyon nehéz, sokaknak meg egyenesen lehetetlen. Akik még a feladat előtt állnak - mint talán Te is -, azoknál megértem, ha az anyagiakra optimalizálnak.
De ha már nagyjából megvan amit akartál, akkor minek rohanni az anyagiak után? Hogy pl. két évente új autót lehessen venni? Akit ez motivál, tegye.
Ez a 2,41 perces nyúlfarknyi videó nem Magyarországon, nem is Magyarországról készült, mégis van köze a témához. Ha elsőre kicsit talán szentimentálisnak tűnik is néhányaknak, azt hiszem, mégis valami lényegeset ragad meg abból, amit hiteles vallásosságnak mondunk. Nekem minden…..
A brit Robert Edwards nyerte az idei orvosi Nobel-díjat - jelentette be hétfő délelőtt a kitüntetést odaítélő stockholmi bizottság, amely azzal indokolta döntését, hogy a mesterséges megtermékenyítés úttörőjének számító kutató munkássága mérföldkövet jelent a modern…..
1981 óta a "medjugorjei történet" megosztja a vallási közösségeket; folyik a vita a világ katolikusai körében arról, hogy vajon Mária állítólagos "megjelenései", a hat "látnokkal" állandóan közölt "üzenetei" hitelesek-e. A háttérben…..
északi szél 2010.09.28 22:58:30
@Virágoskert:
"Akinek ez sem elég, hanem valamilyen formában még ragaszkodik a saját eltérő vallásához, ill. azt a katolikus hit exkluzivitása, tekintélye, üdvözítő mivolta mellé akarná emelni, az előbb tanuljon alázatot, ismerje be a tévedését, és úgy térjen meg.."

Mintha a Jézus korabeli farizeusokat hallanám. És magamat is - sajnos.

"nem teszi önelégültté őket az, hogy a kinyilatkoztatás és az egyházi tanítás által az igazság megismerhető részének birtokába jutottak"

Dehogynem. Csak hazudunk magunknak is.

Meglátásom szerint így gondolkodni egy végzetesen téves út. Amivel ezért fizetünk, nem csekély: az istenkapcsolatunk.

"Koldusok vagyunk. " (Luther)
északi szél 2010.09.29 00:50:50
Kedves @Virágoskert:

Köszönöm válaszod. :-)
Amit írtál, azt szinte bármelyik vallás követője ugyanígy leírhatta volna. A vallások már csak ilyenek: azelőtt tévelyegtem, aztán megtértem, most itt vagyok, abban a közösségben, ami az "egyedül tuti"-nak a letéteményese.
De a "tuti" és az igazság nem ugyanaz, mivel az előbbi elméleti, fogalmi eredetű, még az utóbbi úgymond "lélek és élet". Egyházunk valódi előljárói: a szenvedők, betegek és szegények jól tudják és értik ezt. Senkinek nem mondják: "tanulj alázatot!". Azt sem, hogy "hadd vegyem ki a szálkát a szemedből". Ezek a felszólító mondatok inkább a mi lelkünk "gazdagságáról" árulkodnak.

Azt írod:
"Ha pedig valakit önelégültté tesz az a tény, hogy ő katolikus, akkor az valóban végzetes tévedésben él, és nem érti az egész lényegét. "

Engedd meg, hogy mellé tegyem az én variációmat:
Ha pedig valaki valóban katolikus, azzal egyben fölfedezi, hogy végzetes tévedésben él, és nem érti a lényeget - ezért nem önelégült.
Ezen a tényen a megtérés nem sokat változtat, hanem "csak" tudatosítja.

Mi azok a vakok vagyunk, akik tudják magukról, hogy világtalanok. Akik ezt nem tudják, azok a farizeusok (lásd az evangéliumok vonatkozó passzusait).

Sajnos a mai egyházi környezet nem egészen erre szocializál, ráadásul a komfortérzetünkhöz kell az a biztonságtudat, hogy "én a helyes úton járok".
Az más kérdés, hogy ennek a - részben szocializációból származó, részben pszichológiai eredetű - igénynek mennyi köze van Krisztus követéséhez.
északi szél 2010.09.30 20:40:09
Kedves @Virágoskert:

Köszönöm, hogy részletesebben is kifejtetted álláspontodat. Soraid, gondolataid mögül számomra egy jó akaratú, Istent őszinte szívvel kereső ember sziluettje rajzolódik ki.

Ezzel együtt mégis elállok a párbeszéd folytatásától. Eme döntésemnek két oka van:

1. Úgy gondolom, hogy a téma megvitatására a kommunikációnak ez a formája nem elégséges.

2. Kb. 15-20 évvel ezelőtt én is úgy gondolkodtam erről a témáról, mint Te most. És nem volt élő ember, aki ki tudott volna zökkenteni ebből a gondolkodásmódból. Hogyan várhatnám hát el tőled most azt, amire akkoriban én magam sem voltam képes?
Nem vetem meg akkori önmagamat, mert ez a fajta gondolkozásmód abban az időszakban számomra _előrelépést_ jelentett. Erőt adott ahhoz, hogy egy alapvetően elutasító közegben ki akarjak, ki merjek, és ki tudjak állni a hitem mellett. Többé már nem voltam annak a környezetnek "produktuma", amelyben addig éltem, és amely szocializált. Kezdetét vette egy második születés, mely még most is tart

Szép estét!
é.sz.
- Apó, igaz az, hogy egy klubot akarsz alapítani?- Igen, szeretném összeszedni azokat az embereket, akik csatlakoznának a NEM PANASZKODÓK KLUBJÁ-hoz! Amikor 17 évvel ezelőtt visszajöttem Japánból, nagyon elcsodálkoztam azon, hogy a magyarok mennyit panaszkodnak. Lehet, hogy meg is van…..
északi szél 2010.07.06 22:42:20
@Jiszajah:
Csatlakozom.

@Jobb lator:
"Mindent kitalálunk, csak ne kelljen nekem megváltoznom. "
Hát akkor nosza, változz meg!
északi szél 2010.07.07 19:00:10
@zzzsuzsa:
"(...) és nem oktatják ki arról, hogy a panaszkodás milyen csúnya dolog! "
Maximálisan egyetértek! (Nálam (is?) itt ment ki a biztosíték...)

A "klubtagoknak":
És mit mondjunk arról az emberről, akinek "úgy alakult", hogy a panaszainak, problémáinak kb. 90%-a nem is az ő saját személyes nyűgje, baja, hanem azé a közösségé (közösségeké), amely(ek)nek ő tagja, és azon embereké, akik közösségét alkotják, és akikért ő felelősséggel tartozik?
Már megint az a csúnya individualizmus a sorok között, a gondolatok között.. ...mintha az ember csak a saját egyéni bajairól panaszkodhatna...
A 9.század egyik nagy elméje, Ioannes Scotus Eriugena írta a következő sorokat: „Minden emberi tudás és értés a felfoghatatlan felfogása, a rejtőzködő megjelenése, a megközelíthetetlen megközelítése, a láthatatlan meglátása, a kimondhatatlan kimondása.” Mit…..
északi szél 2010.06.29 22:26:28
@Jiszajah:
És mik azok a kérdések, amelyeket meg kell(ene) hallania az "embernek"? :-)
északi szél 2010.06.30 21:52:30
@Jiszajah:

"A test világa a szem...."

Erről bátorkodtam írni. Hiszen ez a jézusi idézet nem a légüres térben lebeg, hanem az evilági javakhoz történő helyes hozzáállásról szóló tanítás részét képezi.
Talán ezért is idézted?

"Amúgy a magyar nyelvben 'az ember' - határozott névelővel - az általános alany... :-) "

:-)) Ok, átfogalmazom korábbi hozzászólásom kezdő gondolatát: Ez a poszt az én ízlésemhez képest kissé általánosságokban mozgó, a konkrétumoktól elrugaszkodott hangvételűre sikeredett.
Elnézést kérek a becsmérlő jelzőért.
:-)

Szép estét!
- Apó, engem nagyon érdekelne, hogy te miben látod a radikálisabb krisztuskövetést? - Egész életem egyik fő témája ez volt. Ezért örömmel írok róla. Először egy-két alapelvet mondok el tapasztalataimból. A krisztuskövetést nem lehet megélni csak a régi szokások…..
északi szél 2010.06.25 17:25:08
Kedves @Jobb lator:
A radikalizmusnak fogalmi szinten semmi köze az erőszakhoz, a latin radix főnévből származik, amely gyököt, gyökeret jelent.

Ha Jézus bársonyos természetű, kedves idegen lett volna, nem vadásztak volna rá eszeveszett dühtől fűtve, hogy aztán a legválogatottabb eszközökkel alázzák és kínozzák meg őt, majd megöljék.

Valamivel azért csak "kihúzta a gyufát"? Egy két fontos dologról éppen __gyökeresen__ mást gondolt, mint azok, akik aztán az életére törtek.

És, történetesen azok az emberek nem akartak hallani semmilyen radikális változásról. Itt írta valaki, hogy az intézményt és a törvényeket védték az igazsággal szemben.
Lukács evangéliumában mondja a feltámadt Jézus két búsuló tanítványának: „Hát nem ezeket kellett elszenvednie a Krisztusnak, és így bemenni dicsőségébe?” Utána pedig, „kezdve Mózesen és valamennyi prófétán, mindent megmagyarázott nekik, ami az Írásokban…..
északi szél 2010.04.06 21:12:32
@Impetuoso:
"Olvasok olyan vélekedéseket, hogy a pokol tüze az valójában Krisztus szeretete, amelyet a gonoszok nem tudnak befogadni, ezért az, mintegy perzseli őket. A Biblia fogalmazásai alapján ez szerintem naiv elképzelés."

A Spe Salvi enciklikát idézem, mivel nagyon jól összefoglalja, amit én magam is gondolok erről:

"47. Néhány újabb teológusnak az a véleménye, hogy az égető s ugyanakkor megmentő tűz maga Krisztus, a Bíró és Üdvözítő. A vele való találkozás az ítélet döntő aktusa. Az ő tekintete előtt elolvad minden hamisság. A vele való találkozás égető tüze átalakít és megszabadít, hogy valóban önmagunkká váljunk. Eközben életünk építménye szalmának, merő hencegésnek bizonyulhat, és összeomlik. Ám a megmenekülés e találkozás fájdalmában történik, melynek során létünk tisztátalansága és betegsége nyilvánvalóvá válik. Az ő tekintete, az ő szívének érintése meggyógyít bizonyos fájdalmas átváltoztatásban, mintegy „tűz által”. De ez a fájdalom boldog, amelyben az ő szeretetének szent hatalma lángként átjár bennünket, úgy, hogy végre teljesen önmagunk, s ezáltal teljesen Istenéi leszünk. Így válik láthatóvá az igazságosság és a kegyelem egymásban léte is: életünk nem közömbös, de szennyezettségünk nem piszkít be minket örökre, föltéve, hogy legalább megmaradtunk Krisztus, az igazság és a szeretet felé való törekvésben. Szennyezettségünk Krisztus szenvedésében végső soron már elégett. Az ítélet pillanatában megtapasztaljuk és megkapjuk szeretetének ezt a győzelmét minden, a világban és a bennünk lévő rossz fölött. A szeretet fájdalma lesz megmenekülésünk és alakul át örömünkké. Világos, hogy ennek az átégetésnek az „időtartama” nem mérhető a mi világunk időmértékével. E találkozás átalakító „pillanata” független a földi időtől – a szív ideje, az „átmenetel” ideje Krisztus testében az Istennel való közösségbe.[39] Isten ítélete remény, mert amennyire igazságosság, annyira kegyelem. Ha merőben kegyelem volna, mely jelentéktelenné tesz minden földi történést, Isten adósunk maradna az igazságosság kérdésével – a történelem és az Isten felé hangzó, számunkra döntő kérdéssel. Ha pusztán igazságosság volna, akkor végső soron mindnyájunk számára csak félelmet jelenthetne. Isten emberré válása Krisztusban e kettőt, az ítéletet és a kegyelmet úgy fonta összes, hogy helyre áll az igazságosság: üdvösségünket valamennyien „félelemmel és rettegéssel” munkáljuk (Fil 2,12). Mindazonáltal a kegyelem mindannyiunkat arra indít, hogy reménykedve és bizalommal járuljunk a Bíró elé, akit „Ügyvédünknek”, Paraklétosznak ismerünk (vö. 1Jn 2,1). "

Üdv. :-)
Képzeljétek! XVI. Benedek pápa alig két hete közzétett üzenetében megemlékezett rólunk! A Pápa elégedett velünk!! Na persze nem személyesen dicsért meg – ott még nem tartunk (-; de azért mégiscsak megdicsért… És bátorított. Arra, hogy blogoljunk tovább.…..
északi szél 2010.02.15 13:34:47
@tanítvány:
"Élőszó. Személyes találkozás. Belül keresés (Ágoston)"
(...)
"Azt meg élőben is lehetne/kellene inkább fejleszteni."

Akkor hát a kommented meg sem kellett volna szülessen. Mert így a szavak és a tett között némi ellentmondás tapasztalható.

:-)
é. sz.
Újra itt van Halottak Napja. Ilyenkor kimegyünk a temetőbe, és meglátogatjuk szeretteinek sírját. Ez nem csak keresztény szokás. Hosszú évekig éltem buddhista országban, és ott is minden évben megtartják a halottak hetét. Látogatják, virágokkal díszítik a sírokat, mécseseket…..
északi szél 2009.11.04 21:41:25
Egy újabb szempont:

Szent Iréneusz püspök mondta: "Deus homo factus est ut homo fieret Deus." Szó szerint lefordítva: Isten emberré lett, hogy az ember Istenné legyen. Ez a keresztény hit lényegének egyik legtömörebb megfogalmazása. Eszerint Istennek az a terve velünk, hogy a részesedés útján azzá váljunk, "ami" Ő maga természete szerint.
Tehát Isten unatkozna? Ez nem valószínű, legalább is a katekizmus szerint, Isten nem unalmában teremtette a világot, hanem szeretetből. Hogy dicsősége megnyilvánuljon. A dicsőség súly, az erő megnyilvánulása. De milyen erőről van szó. Ha igaz az az állítás, miszerint Isten lényege (a kinyilatkoztatás szerint) a szeretet, tehát a másokért és mások által való lét, akkor a szeretet erejéről van szó: Isten azért teremtette a világot, hogy szeretetének ereje megnyilvánuljon benne. Méghozzá a Mindenható Szeretet ereje, amely képes arra, hogy a legvégsőkig elmenjen: Istennel való egyenlőségét föladva bűnné legyen, megtapasztalva a teljes és végleges Istentől való elhagyatottságot, hogy mindenkit elérjen. Ő az, a Fiú, aki lerótta azt az elégtételt, amit mi szeretnénk majd magunkra vállalni (de nem tudunk), amikor az Atya színe elé kerülve megtapasztaljuk az Ő felénk irányuló önzetlen, soha nem látott tisztaságú és intenzitású szeretetét, és ezzel együtt megtapasztaljuk azt is, hogy minden érdemünkkel együtt méltatlanok vagyunk a Vele való közösségre, mivel jelenlétünkkel csak beszennyezzük azt.

Szintén a katekizmus mondja azt, hogy a bűnös ember spontán módon menekül az őt hívó Istene elől. Szerintem ez nagyon használható szempont ahhoz, hogy fölgöngyölítsük magunkban az örölkléttel kapcsolatos szorongásainkat:
Ki vagyok én valójában? Aminek látom magam? Az önmagamról alkotott képet túl sok illuzórikus vonás torzítja el. Milyen mérce szerint ítélhetem hát meg, hogy ki vagyok én, milyen ember vagyonk én - végső soron mi lakik mélyen belül bennem? Ezekre a kérdésekre válasz lehet az, hogy olyan vagyok valójában amilyennek Isten lát, és amilyennek én látom magam majd az Ő jelenlétében: ahol nem lesz több illúzió, hiszen az Atya felém irányuló, és lényem mélyéig hatoló önzetlen szeretete végtelenül erősebb, mint az én önszeretetem, önzésem - így egy ilyen szituációban föladom önszeretetem, és úgymond az Atya oldalára állok. Magamat ítélem meg, önnön elhatározásomból, az Ő engem körülvevő jóságára méltatlanként, mégis a hatványozódó öröm túlcsordulása közepette.
Nem sok évtizedig koptattam a Föld porát, azt viszont tudom, hogy vannak dolgok, amik könnyen elszállnak. Főleg, ha tele vannak mindenféle langyos, légnemű dologgal. Amikor tehát belebújunk alul a kis dobozba, elszállhatunk vele együtt. Azon a héten, amikor a fél világ könyökig…..
északi szél 2009.10.24 18:08:32
Manapság, ha szétnézünk a könyvpiacon, találhatunk lájtos sztorikat, amelyek elfeledtetik velünk a mindennapok gondjait és megadják azt, hogy egy bizonyos ideig visszavonulhassunk fantáziavilágunkba. Ami még önmagában nem rossz, minden azon múlik, hogyan használjuk és mennyire…..
északi szél 2009.08.06 13:54:43
@Téglagyári Megálló:
Meg magamat is magamnak kell elviselniem - ennyiben is fontos a megérzés. Arra célzok, hogy ha a másik úgymond "nem szimpi", nem biztos, hogy ővele van a baj, hanem lehet az is, hogy bennem van valami, amire eddig még nem reflektáltam.
északi szél 2009.08.06 13:56:38
@jan:
Megnyugodtam. :-)
Szép napot!
északi szél 2009.08.06 15:16:53
Az első benyomás milyenségének ezer oka lehet. Ha lemondunk arról, hogy "Kiskegyed" szinten taglaljuk a témát, mondván, hogy "azt érezni kell", és hasonlók, akkor hamar rájövünk, hogy a szimpátia/unszimpátia mögött nem a másik ember milyensége áll, hanem személyek közti reláció.
Pl. azokat a hibákat, amelyek bennünk is megvannak, általában nehezen viseljük el másoktól. Aztán ott van az a tény, hogy szinte mindenkinek van valami tiktkolnivalója, valami, amit nem szívesen publikál, milyen ilyesztő is olyan emberrel találkoznunk, akivel szemben az az érzésünk, hogy "belénk lát", látja azt, amit mi takargatnánk. Aztán ott van a kisebbrendűségi komplexus. Jön egy ember, semmi más bűne nincs, mint az, hogy egészséges önbizalommal rendelkezik, el tudja magát helyezni a dolgok rendszerében, magabiztos - már is szorongást kelt, nem szimpi. Vagy ott van a másik ember, aki egyszerűen csak vak, fizikailag, szó szerint. Nem tudsz vele mit kezdeni, mert ritkán látsz vakot, kényelmetlenül érzed vele magad. Tovább. Ott vannak a szituációt meghatározó jellemzők. Ha buszon utazol, és nincs jegyed, akkor nincs az a szimpatikus ellenőr, akiről az első tapasztalataid kedvezőek volnának.
Mivel gyarlók vagyunk, ezért a másik embert az önzésünk szűrőjén keresztül tapasztaljuk, "ismerjük" és ítéljük meg. Csak ezt olyan kényelmetlen kimondani, ezért inkább azt mondjuk, hogy "azt érezni kell" és hasonló "egzakt" kijelentések - elkenendő a indítékokat, okokat.

"Everybody's got something to hide - except me and my monkey."
(The Beatles)
Néhány napja különös élményben volt részem. Egy számomra közeli emberrel éltem meg! Kértem tőle valamit, elmesélve a körülményeket és kérésem hátterét. Nem volt nagy kérés, komplikált háttér, semmi, egy kísérőlevélre volt szükségem csupán. Nagyon érdekes jelenetben…..
északi szél 2009.07.15 21:48:56
@izrael miszteriuma:
"Hogy Isten könyörületesen vagy szigorú bíró módjára viselkedik, az az emberektől függ:"

Tudom, ez a komment nem nekem szólt, de nem tudok a fönti mondatod fölött elsiklani. Ha Isten tud szigorú bíró lenni, az egy kicsit problematikus.
1. Mi a véleményed arról a szülőről, aki először hagyja hogy gyermeke valami nagy gaztettet hajtson végre, aztán jól megbünteti - utána. Nagyon bízom benne, hogy Isten nem ilyen érzéketlen.
2. Isten Fia, aki az Atyával egy, meghal egy kereszten, az emberek kezére adva önmagát. Ezután meggondolja magát, és mégis szigorú és büntet. Isten skizofrén?

Ha Isten tud szigorú bíró lenni, és ez a világ mégis ilyen,amilyen - az ártatlanok szenvedésével az élen, akkor más dolgunk nincs is, mint azt mondani az ilyen Istennek, hogy no thanx. Mert ez esetben még a saját erkölcsi színvonalam is fölötte állna az Övének...
északi szél 2009.07.19 01:06:47
@Jezsu0:
"egyrészt nem látom a plébániák ajtaján dörömbölő egyedülálló nőket (lányokat)"
másrészt, én meg nem látom plébániák ajtaján dörömbölő egyedülálló férfiakat (srácokat).

"És azt sem értem, hogy ha a férfinak nehéz a cölibátus, akkor a nőnek hogy lesz könnyű a senkihez sem tartozás"
Hány egyedülálló anya van, aki talpon marad, és neveli egyedül a gyermekeit, miközben az apák masszív alkoholista szintre tréningezik (le) magukat.

"Mert éppen hogy a (ffi) papokat kellene (vissza) integrálni a helyi közösségekbe, ha nem is egyből a családba, de legalább valós, konkrét emberi kapcsolatrendszerekbe, hétköznapi emberek közé."
Hogyan? Laci atya mostantól nálunk alszik keddenként? Vagy ha sörözni megyünk a cimborákkal-kollégákkal, akkor hozzon magával mindenki egy katolikus papot? Ez utóbbiban még benne is lennék...

"Jézus férfiakat hívott meg apostolnak,"
Naná. Mivel akkoriban olyanok voltak a viszonyok. Ahhoz Mária vagánysága kellett, hogy valaki nőként egyedül el merjen indulni a messzi rokonokhoz.

"a feladatok jelentősen elszakíthatnak a családtól, ami sok baj forrása"
Cölibátusba a mentősökkel, baleseti sebészekkel!

"Számomra korántsem egyértelmű, hogy a megszokás, vagy a Szentlélek viszi-e tovább azt, ami most van."
Számomra se.

:-)
Hosszas töprengés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a bálványimádás ügyét, amennyiben tudom és lehet, előmozdítom és teljes vállszélességgel melléállok. Igyekeztem valamennyire körüljárni magamban a témát, hátha találok valami kiutat ebből a helyzetből, de nem…..
északi szél 2009.06.24 11:12:01
@kis_csirke:
Köszi a kommentet, szerintem ezekről a dolgokról lenne érdemes sokat "eszemcserélni", a dolgok valahol itt kezdődnek - szerintem.
Érdemes átgondolni, hogy Keresztelő Szent János hogyan próbálta fölkészíteni Isten népét a Krisztus eljövetelére. "Nem ám" vallásos gyakorlatokat írt elő, hanem egészen egyértelműen az emberségesség, a szeretet alapjait igyekezett megvetni.
Fontos lenne - szerintem -, hogy erősítsük egymást lényeglátásban, és a "vízválasztón túli" élet ideájának valóra váltásában. Szerintem illő lenne és üdvös :-) , ha időnként a lényeges Témát érintően is lennének posztok - persze a divatos témák mellett... :-)
északi szél 2009.06.24 12:53:45
@izrael miszteriuma:
Egyetértek. Sokaknak (sokunknak?) nehéz megérteni, hogy bűnbánat nélkül semmi nem fog elindulni, semmi nem fog történni.
Tulajdonképpen ez ugyanaz, mint amiről én beszélek:
A víz(választó) lehet a Jordán, egyik partja az ego által meghatározott létmód, a másik partja a szeretet létmódja, és nekem, alámerítkezni akarónak látnom kell a két part közti távolságot, a két létmód közti különbséget, ahhoz, hogy fölfedezzem, jelenleg melyik parton állok, És alámerítkezvén mintegy "meghalok" az egyik partnak, és "föltámadok" a másik parta
(Talán erőltetett ez az allegórikus gondolatvezetés,)
északi szél 2009.06.24 23:09:42
@izrael miszteriuma:
Már megint egyetértek Veled. Illetve Teréz anyával. Mekkora igazság! Isten jelenléte az ember életében egy halk, alig észrevehető Erő, és csuda dolgokra képes, ha mégis észrevesszük.

Életre szóló élményeim származnak a máriabesnyői kapucinus rendház csendjéből. Krisztus ugyanaz tegnap, holnap. és ma. És ha mi olyan civilizációt építünk magunknak, amely nem kompatibilis az Ő Csendjével, akkor kollektíve zárhatjuk el magunkat Tőle, vagy legalábbis kollektíve tehetjük szinte lehetetlenné a Vele való kapcsolatteremtést.
Szerintem ez ijesztően komoly realitás.
Hamarosan megváltozik a mise egyik legfontosabb imaszövege. Az eucharisztikus imában: „Ez a vér értetek és sokakért kiontatik” lesz. Azaz az eddig használt „mindenkiért” szó helyett a „sokakért” fog szerepelni. „Ennek használata 2009. Pünkösd ünnepétől kötelező” - írja a püspöki kar papokhoz szóló…..
északi szél 2009.06.04 22:58:18
@Kitalátor feljegyzete:
Hogyan jön ide a korszellem??? Minél többet gondolkodom rajta, annál inkább nem értem. Az emberekhez kell(lene) eljuttatni az Evangélium üzenetét. Senki nem beszélt itt se korszellemről, se semmiféle divatról vagy igazodásról.
északi szél 2009.06.05 19:34:01
@Kitalátor feljegyzete:
"A korszellem (kórszellem?) ma a médiahatalom, a globalizáció, a gender, a polkorrektség és a többi, fogyasztást szolgáló, egymással összefüggő emberi méltóság ellenes jelenség összefoglalása nálam."

No, ezért nem értettem, hogy jön mindez ide.
északi szél 2009.06.09 23:07:39
@Ferenc Testvér:
Ha már ennyire alaposak vagyunk, akkor miért nem épül bele a liturgiába mindaz, amire jutottunk (elődeinket is beleértve):
"Ez a vér értetek és mindenkiért kiontatik a bűnök bocsánaátra, de azt nem tudjuk, hogy ez mindenki üdvére fog-e válni"
Oszt ennyi.
A múlt héten történt. Egyszerre szeretem kivasalni az ingjeimet, és most is ezt tettem, de most vittem zenét is magammal, fülhallgatóval hallgattam, hogy senkit ne zavarjak. Régebben még előfordult, hogy vasaláskor zenét hallgattam, de fülhallgatóval csak most tettem. Ha a szobámban…..
északi szél 2009.05.22 16:46:48
A hétvégén kicsit kimozdultunk egy csoporttal a kollégiumból, és ott láttam a következő jelenetet, ami újra előhozott bennem gondolatokat, amik már korábban is foglalkoztattak. Egy templomba mentünk be, előttünk egy házaspár fogyatékos gyerekükkel. A gyerek (tizenéves lehetett)…..
északi szél 2009.05.07 11:52:21
@bölcsésztanár: Konkrétan a képmutatással nem tudok azonosulni. A liturgia szerintem "többet" ad a hívők szájába, mint amennyire a hívőkben "fedezet" van. És ránevel arra, hogy mást mutass, mint ami vagy. És ebben - szerintem - az a legveszélyesebb, hogy az önmagunkkal szembeni hazugságra nevel. És ha ezt valaki szóváteszi kritikaként, akkor az adott hívő vehemensen tiltakozik: "én nem, rám ez nem vonatkozik, én értem és élem a liturgiát'" - hát persze...az "én" mindig kivétel - aztán eltelik pár év(tized) amíg rájonnek sokan arra, mennyit hazdutak saját maguknak. Üdv.
északi szél 2009.05.07 15:39:45
@bölcsésztanár: Mint korábban jeleztem, készséggel elhiszem Rólad, hogy Te felnőttél a liturgiához. A Te tapasztalatoddal nem akarok - nincs is értelme - vitatkozni.

A liturgia tele van magasztos szavakkal, kifejezésekkel, olyan koncentrációban, hogy az embernek zsong tőle a füle, az agya... Ezt a szintet az emberek - néhány kimagsló kivételtől (mint amilyen Te is lehetsz) eltekintve - nem képesek tartani. Ha meg kívülről érkezik szegény, akkor jó nagy próbatétel számára, hogy elfogadja ezt a számára furcsa szokás- és rituálévilágot.
Az hát kritikám lényege, hogy (szerintem) a liturgia értékes, magasztos, emelkedett.... - ....de valahogy nem emberi.

északi szél 2009.05.09 00:31:56
@bölcsésztanár:
"A keresztény (mindegyik, nem csak a katolikus) liturgia a beavatottaknak szól. "

Pontosan. Ez nekünk természetes (is lehet). Én egyre szkeptikusabb vagyok azt illetően, hogy Jézus valami ilyet akart volna...

Egy vallást, szép és mély értelmű rituálékkal.
Miközben ezeket a sorokat írom egy Buddha szobor ül csendben, mélységes békében mellettem. Ebben az információ-dömpingben, amikor még a "no news is bad news"-ként van feltüntetve, olyan jó érzés rátekinteni a Megvilágosodott békés arcára, elmerülni rendületlen…..
Jezsuita bloggerek Ki a felelős? 2009.04.23 17:58:00
A napokban kaptam egy emailt. Arról szólt, hogy valaki meglepődött, hogy bérmaszülőként nem fogadtak el egy elvált személyt, akinek új kapcsolata van. Mivel elvált, az egyház tanítása szerint nem vállalhatja a feladatot. Ma pedig órán az egyik tanárom, egy teljesen más…..
A Virágvasárnap nyitja meg a nagyhetet... Ekkor vonul be Jézus Jeruzsálembe... Éljenző tömeg fogadja, pálmaágak, köntösök terülnek eléje... Az ünnepre felvonult nép így fogadja Jézust... És mi történik alig egy héten belül? Ugyanaz a nép azt kiáltja: Keresztre vele!…..
északi szél 2009.04.09 16:56:04
@ige:
"Sokszor bajban vagyok, hogy Isten a másik emberrel kapcsolatosan mikor ad arra "feladatot", hogy rajtam keresztül elindulhasson nála valami. Te ezzel hogy vagy?"

Hát...én nem igazán szeretek _eszköz_ lenni, Isten eszköze sem - nem is értek az ilyesmihez. Adott helyzetet értékelve, saJát kútfőből "járok el" :-))
Egyéb tekintetben egyetértve csatlakozom gondolaitaidhoz. :-))

északi szél 2009.04.13 00:54:30
@ige: Tulajdonképpen egyetértek Veled, de azt nem gondolom, hogy Isten azt mondaná, sugallná, vagy akarná, hogy éppen balra/jobbra/egyenesen menjek.
Isten gyermekei vagyunk. Megvan a véleményem azokról a szülőkről, akik gyermekeik minden lépését koordinálni akarják.Ezek a gyermekek hogyan fognak felnőtté válni? Ha keresztények, milyen Isten-képük alakul ki? Mindig lesz valaki, aki irányítsa őket? Szerintem Mennyei Atyánk nem "atyáskodó".

"Amióta szabad emberek barátkoznak velünk, semmit sem mond a rabszolgák hódolata."

Hogy a "saját kútfő"-m Istentől fakad-e, nem tudom. Kié fakad Istentől? Jézusé.

Engem nem vonz az a "perspektíva", hogy Isten robotjává váljak. Vajon biztos-e az, hogy nekünk azt kell mindig kitalálni, hogy Isten vajon mit akarhat itt és most? Mi van akkor, ha Ő nem így "működik"? Ki tiltja meg Neki, hogy egy olyan ügy mellé álljon, amit pl. mi találtunk ki? Ennek nem enged teret? Fontos deklarálni, hogy már a szándékot is Ő sugallta? Ilyen lenne Ő? Ő akarja bezsebelni minden jóért az elismerést?
Nem. A Mindenható Szeretetről én ezt nem tudom elképzelni.Ennél még én is nagyvonalúbb vagyok.
északi szél 2009.04.14 18:04:52
@ige: @homo secuiens secuiens:
:-)) Értem. Bennem is motoszkált, hogy talán csak kommunikáció szinten van a véleményeink közt különbség, esetkeg némi hangsúly eltolódásról lehet szó egymáshoz képest.
Szép hetet, boldog Húsvétot!
:-)