Regisztráció Blogot indítok
Adatok
johnemese

21 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Véget ért  a kampány. Ez egy kampányblog... írtam néhány hete, hónapja. Most így kezdődne: ez egy személyes politikus blog. Azoknak szól, akiket érdekelnek ferencvárosi problémák, ügyek. Azoknak, akik elfogadják, hogy ez egy liberális, SZDSZ-es politikus blogja. Azoknak,…..
johnemese 2009.02.02 19:19:54
Köszönet a kommentekért. Azt hiszem az általunk is leggyakrabban feszegetett filozófiai kérdésre kell választ adnom. Hiszen itt volt nem is olyan régen a gyűlöletbeszéd törvény, amely még a pártunkat is megosztotta. Meddig lehetünk toleránsak az intoleranciával szemben?
És máris az első politikusi válaszom – én, ha országgyűlési képviselő lettem volna, nem támogattam volna a gyűlöletbeszéd-törvényt. Fodor Gáborhoz hasonló állásponton vagyok. Éppen ennek okán nem fordultunk a moderáció intézményéhez a kampány során. Kivártunk. S most sem mondom, hogy azokat, akik lezsidóznak, abortuszra biztatnak, vagy gyaláznak, azokat büntetni kellene. (Más kérdés, amikor konkrétan megfenyegetnek.) A legtöbb esetben tolerálom ezeket a bejegyzéseket, feliratokat a plakátjaimon, leveleket az e-mail címemen vagy a postaládámban. Igaz nem gondolom, hogy válaszolnom kellene rájuk. És persze magánemberként néha megviselnek az ilyen és ehhez hasonló írások, akár nekem, akár barátaimnak szólnak.
Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a tolerancia/intolerancia problémája Magyarországon egészen más összefüggésekben jelentkezik, mint a nyugat-európai országokban, ahol világos társadalmi konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy mit lehet nyilvánosan (ki)mondani egy demokráciában, s mit nem. Arról nem is szólva, hogy Nyugat-Európában a tolerancia kérdése elsősorban a kulturális/vallási sokféleséggel (multikulturalizmus, bevándorlók, vallás, integráció, stb.) kapcsolatban fogalmazódik meg, s nem a politikai pártok véleményével, ideológiájával kapcsolatban. Ezekben az országokban az olyan pártokat, mint a Jobbik minden demokratikus párt, ideológiájára való tekintet nélkül elítéli. A konzervatív pártok gyakran még erősebben, mint a baloldali pártok. (A legnagyobb gondnak azt tartom, hogy politikailag korrektté válnak általa az elfogadhatatlan rasszista, kirekesztő szlogenek.( ld. cigánybűnözés) Magyarországon ez nincs így, itt nyugodtan lehet zsidózni, cigányozni, stb., sőt még a toleranciát is bele lehet keverni. Azaz a tolerancia emlegetése elsősorban azt a célt szolgálja, hogy továbbra is szabadon lehessen zsidózni, cigányozni, stb. Ugyanakkor nyilvánvaló (és pont ez jelenti a problémát), hogy a tolerancia általános, filozófiai síkon egyet jelent azzal, hogy nem szabad megsérteni mások méltóságát, eszméit.
A kérdés persze az, hogy mi a teendő akkor, ha ezek az eszmék mások ellen irányulnak. Konkrétabban, ha egy párt antiszemita és cigánygyűlölő, akkor tiszteletben kell-e tartani ezt a meggyőződését? Azaz az alapvető kérdés az, hogy kell-e egyáltalán liberális normákat alkalmazni a nem liberális, sőt gyakran kifejezetten szélsőjobboldali pártokkal, mozgalmakkal, véleményekkel szemben? Itt érdemes utalni Karl Popperre, aki azt írta, hogy a korlátlan tolerancia a tolerancia eltűnéséhez vezet, s ezért ne fogadható el az intolerancia. Másként fogalmazva, a tolerancia határát a demokrácia védelme jelenti. Semmi olyan megnyilvánulással szemben nem lehet toleránsnak lenni - gondolom én -, ami veszélyezteti a demokráciát. Az emberi méltóság meggyalázása, a vallási, etnikai, kulturális csoportokkal szembeni tudatos gyűlöletkeltés pedig olyan megnyilvánulás, ami veszélyezteti a demokráciát - függetlenül attól, hogy ki mit mond. És azért veszélyezteti a demokráciát, mert az ilyen vélemények, ideológiák, stb. nem konszenzusra törekszenek, hanem megbélyegzésre, kizárásra, kirekesztésre irányulnak

A demokrácia a gondolat- és szólásszabadság okán eltűri a számára ellenszenves nézeteket is, az egyes embereknek, individuumoknak számos módjuk és lehetőségük van arra, hogy elhatárolódjanak az ilyen nézetektől, eszméktől, mozgalmaktól és pártoktól.

Célzatos gyalázkodásokat olvasva az oldal tulajdonosa teljes joggal nyúl a moderáció eszközéhez. S ennek semmi köze sincs a toleranciához. Hát az én személyes és politikusi toleranciám eddig tart.
A moderáció bevezetésének van egy teljesen prózai oka is. Mégpedig az, hogy én szeretném, ha ez a blog egy működő, valóban élő felületté változna. A gyalázkodó komment pedig megöli a blogot. Ha egy interaktív fórumot akarunk kialakítani, ahol a blog olvasói, a választók kérdéseket tehetnek fel (amikre értelemszerűen válaszokat kapnak), akkor éppen ezt a funkciót teszi használhatatlanná ez a stílus. Ki olvasná azokat a válaszokat, kommenteket, amik között néhánytíz zsidózás, gyilkosozás, fajtársazás van elrejtve, mintegy szimbolóumaként a csodálatos hazai politikai kultúrának.

Ez az oka annak is, hogy a legtöbb, az enyémnél lényegesen nagyobb olvasottságú blogot moderálják. Egyszerűen a normális embereknek nincs kedvük érvelés nélküli mocskolódást olvasni. A moderálás nem az ellenvéleményék szűrését jelenti, hanem kizárólag az ostoba, érvelés nélküli gyűlölködést. Ez pedig ahhoz kell, hogy a blog működőképes maradjon.

A gyermek alszik. Pénteken született. Ma nézek először leveleket, híreket. Más élmény. Három nap alatt sok minden megváltozott. Az érdeklődésem maradt és persze mást olvastam, olvasgattam is a hétvégén, de az első másfél nap kínzó volt. Senkinek nem kívánom az első…..
John for Ferencváros ÚG szülinap 2008.11.25 12:05:00
Szombaton elmentem az SZDSZ Új Generációjának 9. születésnapi bulijára. Néhány nap telt el azóta, hogy kiöregedtem a szervezetből. Nosztalgia.... néztem a filmet és majdnem könnyeztem. A barátaim még egy díjat is átadtak... Forever Young... Köszönöm Andris! ..
John for Ferencváros Kampánycsend 2009.01.09 18:00:00
Kedves Látogatók, Kommentelők!A kampánycsendre való tekintettel, ma este lezárjuk a kommenteket. Hétfőn természetesen ismét lehet írni. Már amennyiben nem dől el a választás vasárnap este. Barátsággal: johnforferencvaros... azaz én, johnmse..
Tegnapi Index-publicisztikára írt válaszom...Magyari Péter cikkével (A pokol felé vezető út, index, 2009. január 6.) annyiban mindenképpen egyet lehet érteni, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem tartozik a józan, civilizált politikai pártok közé. Hogy miért, annak…..
Nem csak azon néhány barátom miatt, akik már bejelentkeztek "kapcsolatuk hivatalossá tételére", hanem azért is mert az AB múlt év végi döntése nem csak magánemberként, politikusként is mélységesen felháborított. Miklósi Gábor az én véleményemet is megfogalmazta.Ma…..
johnemese 2009.01.02 10:23:47
Két hónapja eldöntöttem, hogy elvállalom a jelöltséget Gegesy Ferenc helyén és állapotosan megbirkózom ezzel a kampánnyal. Persze ehhez kellett egy stáb, bíztató szavak és a csapat hite abban, hogy sikerülhet jó eredményt hozni január 11-én. És kellett nekem jónéhány…..
December 27-én reggel, még karácsonyi hangulatban ébredtem. Folytatódik a rokonvárás. És a gyermekvárás. Olyan igazi, napfelkeltés, vidám napnak indult... azután csörgött a telefon és hívott egy politikus barátom. Kérdezte, olvastam-e ma már MN-t vagy látom-e a Hír TV-t?…..
Szomorú, nem gondoltam volna, hogy karácsony előtt mégegyszer sajtótájékoztatót tartunk. Berakom ide is a sajtóanyagot. (Ilyen a politikus-élet, már azt hittem, ma végre az ajándékvásárlásra koncentrálhatok....)Ma bebizonyosodtak az elmúlt napok hírei a ferencvárosi választási…..
John for Ferencváros Nyílt levél 2008.12.21 14:27:00
Miközben mi csütörtökön Közgyűlésen ültünk, tovább fokozódott a Nemzeti ügye Ferencvárosban. A szocialisták most sem álltak fel Gegesy javaslata mellé, amit a FIDESZ leszavazott. (Hát igen, a Nemzeti ügye addig volt fontos és támogatandó számukra, amíg ők dönthettek a…..
Bizonyára sokan hallották, hogy csütörtöki közgyűlésén a Fővárosi Önkormányzat elfogadta az olimpiatörvényt és döntött egy olimpia lehetséges helyszíneiről is.. Ez a téma, és most a döntésünk is rengeteg vitát váltott ki eddig is, ezért szeretnék külön írni erről.…..
Tegnap frakcióvezető választás volt az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportjában.  Elégedett nem vagyok az eredménnyel, de különösképpen nem lepődtem meg. A legutolsó elnökválasztást követően eldöntöttem, elsődlegesen azokra az ügyekre koncentrálok, amiken tudok…..
John for Ferencváros Erőszak 2008.12.13 16:16:00
Rettenetes az apropója ennek a bejegyzésnek, a múlt hét végén a Ferencvárosban megerőszakoltak egy amerikai lányt. Természetesen egy kerületi lakos sem tehető felelőssé, ám el kell gondolkoznunk azon, hogy hogyan lehet az ilyen és ehhez hasonló bűntényeket megelőzni. Mint…..
Hétről-hétre értékelem, értékeljük a kampány során elért eredményeket – és persze hibákat. Mert tagadhatatlan, hogy azok is voltak. Két ügyetlenségünk egyből eszembe is jut. Nincs mit tenni, tovább kell lépni. A legutóbbi két hét azonban inkább optimizmusra ad okot.…..
Pénteken találkozom Gegesy Ferenccel, akinek a megüresedett helyéért folyik most a kampány. Örülök ennek a találkozónak, és nagyon várom, mert Ferit mindig tiszteltem és becsültem a kerületben végzett munkájáért. Sajnálom a döntését, hogy itt hagyta az SZDSZ-t, mert nagyon…..
Megint mögöttünk van egy újabb hét, ami ismét nagyon mozgalmasra sikerült. Az SZDSZ népszerűsége például ismét emelkedni kezdett, a TÁRKI a hétfőn megjelent kutatásában 5%-ot mért a biztos szavazó pártválasztók körében. Ez optimizmusra ad okot, hiszen a bonyolult…..
Ferencvárosi lakosként és jelöltként legfontosabb, hogy segítsek otthonosabbá tenni lakóhelyünket. Az otthonosság érzetének egyik alapja, hogy biztonságban érezzük gyerekeinket is. Nagyon fontos hogy a gyerekeknek legyen olyan helyük játszani a szabadban, ahol nem csak az autók…..
Nos, ezen azért gondolkodtam.... Kihelyezzek-e egy barikad.hu cikket a blogomra? Vállalhatok-e ily kis mértékben is közös felületet velük? De rendhagyó a kampány és az elemzés részletessége, a figyelem, amellyel felém fordul szerzője... hogy is mondjam, megfogott. Persze nem…..
John for Ferencváros Első plakát 2008.11.24 16:43:00