Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Borgonzola

51 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Katt a linkre     ..
A Bordeaux-ban novemberben megrendezett Vinitech-Sifel szakmai kiállítás egyik legnagyobb látványossága volt az ott először bemutatott, merőben új elgondoláson alapuló Galile-Oak névre hallgató 15 hektoliteres gömb alakú, forgatható tölgyfahordó. A prototípus gyártója a 180 éves múlttal rendelkező…..
BORgonzola Borozz szabadon 2018.11.23 19:51:34
A ConeTech nevű cég 1991-ben elsőként vállalakozott egy olyan technológia kifejlesztésére, amelynek segítségével a túlzott alkoholtartalom sikeresen csökkenthető a különböző alkoholos italokban. Elsőként a képen látható ún. „Spinning Cone” technológiát fejlesztették ki, amellyel az alkoholtartalom…..
A bor szerves része az emberiség történelmének, évezredek óta párhuzamosan nyomon követhető a szőlőtermesztés és a borkészítés tudománya az emberi civilizáció fejlődésével. Így talán az sem véletlen, hogy a nemzetközileg elfogadott palackméretek bizonyos nevei az egyik legrégebbi írásos emlékünkhöz,…..
BORgonzola A pezsgő a bortőzsdén 2018.11.08 19:45:01
A brit „London International Vintners Exchange” (LIV-EX) online bortőzsdén az úgynevezett borindexek reprezentálják a piacon legkeresettebb borok árfolyamának alakulását. A szakértők által összeállított indexekben közös tulajdonságaik alapján, csoportokba sorolva találjuk a borokat, melyek…..
Chile legdélebbi borvidéke a Bío-Bío régióban található, amely terület az ország egyik legszélsőségesebb éghajlattal rendelkező borvidéke is egyben. A  Csendes-óceán közvetlen szomszédságában fekvő ültetvényeken változatosabb klímával találkozhatunk, mint az ország más részén található borvidékeken.…..
BORgonzola A portói egyezmény 2018.10.25 17:51:42
Barack Obama részvételével elsőként rendezték meg az éghajlatváltozás problémáival foglalkozó Climate Change Leadership Porto Summit nevű konferenciát 2018 nyarán Portóban, azzal a céllal, hogy egyesítse a világ vezető tudósait és szakembereit az éghajlatváltozás és a környezetvédelem területein,…..
A Carménère egyike a legrégebbi európai borszőlőfajtáknak - eredetileg a Bordeaux-i Médoc régióban volt megtalálható, ahol az ott oly népszerű házasítások megszokott elemeként hasznosították. Bár a fajtát jóval kevesebben ismerik, mint a Bordeaux-ban megtalálható többi világfajtát, a Carménère-t - a…..
BORgonzola Robotok a szőlőben 2018.10.06 16:14:44
A borászok számára a szüret pontos időpontjának meghatározása, vagy éppen a növények vízszükségletének megállapítása fontos tényező lehet a megfelelő minőségű bor elkészítéséhez. A szőlő fejlődése során begyűjthető adatok tehát alapjaiban határozhatják meg az elkészített bor minőségét. A növény…..
BORgonzola Maratoni borkóstoló 2018.09.07 20:18:26
A „Marathon du Médoc” Franciaországban, Bordeaux-ban rendezett maratoni verseny, melyet 1985-ben hoztak létre a borvidék népszerűsítésének érdekében.  Az eseményt minden év szeptemberében rendezik a lenyűgöző Médoc régió szőlőültetvényei között. Egyik különlegessége, hogy a világ leghosszabb…..
Az aktív száraz élesztők előállítása gazdaságilag egy fontos ipari folyamat a borászati ágazat számára is, hiszen a mai modern, nagy területen gazdálkodó borászatok nagyrészt laboratóriumban kifejlesztett élesztőtörzsek változatait használják a kiszámítható fermentációs folyamat eléréséhez. A…..
Furcsának hangzik, de egyes borászok szerint a zene által keltett hanghullámok segíthetnek a bor megfelelő fejlődésében. A National Geographic-ban olvasható cikk foglalkozik azzal a témával, hogy néhány borászatban zenét játszanak a hordókban fermentálódó boroknak. Ilyen például a chilei a Montes…..
A mobiltelefon technológia rohamos ütemű fejlődésével az okostelefonjaink olyan kifinomulttá váltak, hogy mára már jóval többet jelentenek puszta kommunikációs eszköznél. Ezt a megállíthatatlannak tűnő technikai fejlődést próbálják kiaknázni az ausztrál Wagga Mezőgazdasági Intézet kutatói is, akik…..
Norvégiában, Telemark megyében, egy Gvarv nevű kis falucskában találhatjuk azt az eladásra kínált szőlőültetvényt, ahol a tulajdonosok szerint a világ legészakibb rozébora készül. Az ültetvényt egy fiatal pár hozta létre 2008-ban, abban a reményben, hogy az éghajlatváltozás lehetővé teszi majd az…..
BORgonzola Íme, az ember 2018.08.23 17:21:23
Emlékeinkben még halványan élhet az a komikussá vált freskó restauráció, amelyet 2012-ben egy akkor 81 éves hölgy, Cecilia Giménez, a spanyol Borja nevű település templomában produkált. A hölgy a helyi gyülekezet tagjaként, tele jóindulattal és tettvággyal, de híján minden szakértelemnek egy Elías…..
BORgonzola Szőlő a Marson 2018.07.18 22:04:51
A Marson termeszthető szőlő ötlete első hallásra valószínűtlennek tűnhet, de a NASA, az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalának felhívására már el is kezdődtek a kutatások az extrém körülmények között is fenntartható szőlőtermesztés technológiájának kifejlesztésére. A felhívásban…..
A világ első dupla falú borospalackját fejlesztette ki egy német dizájner cég, amely a kettős falú szigetelőrétegének köszönhetően a bort jóval tovább hidegen tartja, mint hagyományos társai. A palack a „Cooleo” a nevet kapta, amiből egy német pincészet már be is rendelt több ezer palackot. Az…..
A filoxérafertőzés még napjainkban is az egyik legsúlyosabb biológiai biztonsági kockázata az ausztrál szőlőtermesztésnek, amely képes akár teljes szőlőültetvények kipusztítására is. Az ausztrál borászokat támogató szervezet, a Wine Australia ismételten felhívta a helyi bortermelők figyelmét, hogy…..
A Messiás nevének hallatán azonnal eszünkbe juthat az Újszövetség legalapvetőbb üzenete: „Messiás, a világ megváltója és megmentője.” Hasonló várakozással tekinthetünk a cserszegtomaji Messiásra is, amely egy, a Pannon Egyetem Keszthelyi Georgikon Karának kutatótelepén a közelmúltban nemesített…..
A borkészítés folyamata mára már egyszerűnek tűnhet a laikus szemlélődő számára, de kiemelkedő minőségű bor készítése korántsem mondható könnyű feladatnak - még egy hozzáérő szakember számára sem. A borász legnagyobb igyekezete ellenére a kemény munka néha nem hozza meg a kívánt eredményt. A Journal…..
Már számtalan olyan eszköz áll rendelkezésre a szőlősgazdák részére, amelyek hatékony segítséget nyújtanak a megfelelő szőlőminőség ellenőrzésében. A közelmúltban megjelent innovatív okostelefon-alkalmazás több szőlőbetegség és egyéb rendellenesség felmérésében biztosíthat hathatós segítséget...
A Nosecco a külföldi szupermarketek polcain ezen a héten megjelenő új, Prosecco stílusú alkoholmentes habzóbor. Nosecco természetesen nem Prosecco, de nem is akar azzá válni, csupán jellegében hasonlítható hozzá. A forgalmazó szerint zamatos, gyümölcsös illatokkal és fehér virágos jegyekkel…..
A Moët és Chandon champagne-ház 20 db, 1988-as évjáratú, számozott, egyedi magnum méretű pezsgőt mutatott be, hogy megünnepeljék a teniszcsillag, Roger Federer sporteredményeit, aki egyben 2012 óta a márka nagykövete is. A korlátozott számú, húsz darabos példányszám nem véletlen, hiszen Federer…..
Sokan gondolják úgy, hogy a szőlőt érő jégkár a legszámottevőbb, de valójában a jégkár okozta kiesés elenyésző a madárkárhoz viszonyítva. A jégkárt talán a tehetetlenség okán élik meg a gazdák nagyobb veszélynek, de a madarak okozta terméskiesés a jégkárral ellentétben minden évben jelen van a…..
Az éttermeket látogató vendégek általában könnyű italnak tekintik a bort. Úgy gondolják, hogy egy kellemesen elköltött vacsora közben néhány pohár bor nem befolyásolhatja az étkezés utáni autóvezetést. Az ilyen viselkedés azonban könnyen közúti balesethez vezethet...