Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IKd

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Frei Tamás, az ideiglenesen hazánkban állomásozó riporter, legutóbbi vallásos eszmék egy szélsőséges változatát szemrevételezte: az evolúciót tagadó kereszténységet. Mint minden primitív dolog, ez is röviden összefoglalható: azért nincs evolúció, mert minden jó dolog…..
IKd 2006.04.07 15:38:51
Tisztelt Kiricsi Zoltán!

Velem készített interjút Frei Tamás az intelligens tervezés elméletérõl, ami a Frei Dosszié április 3-i adásában volt látható.

Való igaz, hogy a mûsorban nem volt idõ részletesen megvitatni az élõvilág eredetének kérdéseit a különbözõ tudományterületeken zajló vitának megfelelõen. Mi legalább két órát beszélgettünk Frei Tamással a kamera elõtt, és ebbõl néhány perc jelent meg a képernyõn. Biztos vagyok benne, hogy ugyanez mondható el az amerikai evolucionistával készült interjúról is. Hosszabb anyagot vettek fel, majd abból használtak rövid részleteket.

Nem hiszem, hogy ennél sokkal többet lehet várni egy ilyen, társadalmi kérdéseket boncolgató mûsortól. Természetesen az evolúcióelmélet feltételezései rendkívül szerteágazóak, és hosszú mûsorokon keresztül lehetne bemutatni a neodarwini gondolatokat. Éppen így az intelligens tervezés elmélete is nagyon sokrétû, és a mellette felhozott érvek ismertetése ma már könyvtárnyi irodalmat tölt meg.

A magam részérõl úgy látom, hogy a mûsor betöltötte a funkcióját: bemutatta, hogy létezik két, különbözõ alapállásból kiinduló magyarázat az élõvilág eredetére. Valamint azt, hogy az intelligens tervezés képviselõi szerint mindkét alapállást meg kellene említeni a közoktatás során, másképp elzárjuk a diákokat a többoldalú ismeretszerzés és a szabad választás lehetõsége elõl.

Napjainkban sajnos egy igazolatlan és sok sebbõl vérzõ materialista elméletet tényként mutatnak be az oktatás különbözõ szintjein. Véleményünk szerint ennek nem szabadna így lennie, és a tudományt nem szabadna arra használni, hogy igazolatlan elméletek sulykolásával a materialista világkép feltétlen elfogadására kényszerítsék az embereket. Napjainkban sajnos ez történik.

Ahogy említettem, a „tervezettség kontra fejlõdés” vita számtalan tudományterületen zajlik. Munkacsoportunk arra törekszik, hogy az evolúciós hipotézis hiányosságait és a tervezettség mellett szóló érveket kiadványokon és a média csatornáin keresztül minél alaposabban megismertesse a közvéleménnyel. Az evolúcióelmélet mellett felhozott állítólagos „bizonyítékokat” pedig jóformán mindenki ismeri, tele vannak velük a tankönyvek és a tudományos ismeretterjesztõ filmek.

Így ma már adott a lehetõség, hogy a téma iránt érdeklõdõk mélyebben megismerjék a felek álláspontjait, és ezek ismeretében, részletesebb tudás birtokában alakítsák ki a saját véleményüket. Az én meglátásom szerint a Dosszié ennek az elmélyülõ vizsgálatnak az elsõ lépését jelentheti azok számára, akiket õszintén érdekel, hogy honnan származunk.

Ajánlom figyelmedbe honlapunkat a
www.ertem.hu címen.

Tisztelettel és üdvözlettel:

Tasi István
az Értelmes Tervezettség
Munkacsoport titkára