Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sallang

0 bejegyzést írt és 51 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt napokban riasztó híradások jelentek meg arról, hogy a földtörvény változása nyomán minden kiskertet be kell jelenteni, regisztrálni kell, emellé pedig hatezer forintos illetéket is le kell róni. A hír engem is felizgatott, hisz kertem nekem is van, kicsit hihetetlennek…..
sallang 2013.02.05 10:39:53
Kedves Megyeri Szabolcs!
Kezdjük ott, hogy a témával kapcsolatosan eddig sajnos csak téves információk jelentek meg, és habár az Ön bejegyzése tartalmaz helytálló közléseket, még itt is van egy csomó fals információ ami nem állja meg a helyét, és félrevezetheti az olvasót! A legfontosabb kérdés ugye az, hogy kinek kell akkor most fizetni ezt a regisztrációs díjat? Ön az elején megnyugtatásként kijelenti, hogy a bejelentés ingyenes. Na, ez nem igaz, illetve a tisztánlátás érdekében leírom, hogy kétféle bejelentésre kötelezik az új földtörvény alapján a földhasználókat: az első esetben az eddig is bejelentett földhasználók, gazdálkodókat kötelezik egy azonosító adatközlési adatlap beadására, ami két fontos elemmel bővült a személyi azonosítóval és az állampolgárság bejelentésével (ehhez mellékelni kell egy lakcímkártyát is), ezzel az adatlappal pontosítják a földhasználati rendszerben már szereplő fölhasználok adatait. Ennek a bejelentési kötelezettségnek van meghatározva az időpontja március 31-ig, és ez a bejelentés, ami kényegében csak pontosítás, az ingyenes!
És akkor jön a (feketeleves) kisember kérdése:
A cikket átolvasva sok embert megnyugtathat, hogy a kiskert tulajdonosok nem érintettek a bejelentést illetően, na ez csak abban az esetben igaz, ha az ingatlanuk belterületi, azonban a települések általában úgy alakultak ki, hogy a kiskertek, pincék, szőlők a települések zártkertjébe esnek (ennek megbizonyosodására javaslom, hogy mindenki fáradjon be az illetékes földhivatalhoz, és győződjön meg erről! A tulajdoni lapokba való betekintés egyébként ingyenes), ezek a területek viszont termőföldnek minősülnek, és ezek az ingatlanok az új jogszabály értelmében -a terület nagyságától függetlenül- bejelentés kötelezettség alá kerültek. És szeretném kihangsúlyozni, hogy ezek a területek a cikkel ellentétben nem szerepeltek eleddig a földhasználási nyilvántartásban, hanem most kerülnek fel újként, és ez bizony DÍJKÖTELES!!! Ha, mondjuk a zártkerti kiskert, egy házastárs, vagy több családtag tulajdonában van, akkor a legrosszabb esetben, a jogszabály szerint külön-külön is be kéne jelenteni a földhasználatot, ennek értelmében külön 6000-6000 ft-ot be kéne fizetni azért, hogy megússzuk az esetles büntetést. Itt viszont ennek az elkerülésére lehetőségünk van, mégpedig úgy, hogy a családtagok írnak egy nyilatkozatot, arról, hogy XY a szívességi földhasználó, így a díjbefizetés csak egyszeres (6000 ft) lesz. Azonban az időpontok tévesen repkednek a hírekben. Ha valaki veszi a fáradtságot, és tüzetesen átnézi a jogszabályokat, azok a második esetre sehol sem térnek ki. Tehát ott tartunk, hogy bejelentési kötelezettsége van mindenkinek akinek zártkerti, vagy külterületi aranykoronával rendelkező ingatlana van, csak épp határidőt felejtettek megadni a törvényhozók. Ha az indulatokat még nem sikerült eléggé felkorbácsolnom, akkor még arra is kitérnék, hogy sok embernek vannak osztatlan külterületi ingatlanai, ami annyit jelent, hogy az ingatlan egy helyrajzi számmal, de több tulajdonossal rendelkezik, akik öröklés, részarány vagy egyéb úton jutottak a területhez. Ha ezeken a területeken nincs bejelentett földhasználó, ezáltal nem szerepel a földhivatal földhasználati rendszerében, ezt is pótolni kell, és az összes tulajdonossal (ez akár több tíz fő is lehet) meg kell egyeznünk a területi használatban. Ezután be kell fáradni az illetékes körzeti földhivatalba, ahol egy hiteles térképmásolatot kell igényelni (ennek díja jelen pillanatban 3000 Ft.), amin ceruzával, a megegyezett használat alapján bejelöljük az általunk használt területet, ( ha ketten vagyunk tulajdonosok, akkor laza csuklóval húzhatunk egy vonalat középre) és ezután kitöltjük a földhasználati bejelentési űrlapot, és ezzel együtt adjuk be a megrajzolt térképmásolatunkat. Ebben az esetben ugye már 9000.- Ft-unk, és rengeteg időnk bánja az új intézkedéseket.
Azt hiszem röviden így lehetne összefoglalni az új földtörvénnyel járó teendőnket, de még mielőtt bárki bármit csinálna, mindenki járjon utána, hogy az ingatlannal amivel rendelkezik, milyen besorolásba tartozik, ami a legfontosabb, az valóban az, hogy a földrészletünknek van-e meghatározott aranykoronája, ha van csak abban az esetben van bejelentési kötelezettségünk a fentiek szerint. Én személy szerint azt javasolnám, hogy egyelőre senki se kapkodja el a bejelentést, hiszen most elég nagy visszhangja lett a hírnek, valamint a MOSZ is feljelentést tett az alkotmánybíróságnál, úgyhogy kicsit még várjunk ezekkel a befizetésekkel, mert hangsúlyozom, hogy a március 31-ei időpont az nem az új bejelentésekre vonatkozik, és hátha kicsit átgondolják addig ezt az egészet!
sallang 2013.02.06 10:19:07
A földhasználók bejelentési kötelezettségeiről
2013. február 5. 19:15

A Vidékfejlesztési Minisztérium nem engedi, hogy többletterhet jelentsen a földhasználati bejelentési kötelezettség a gazdálkodóknak. A tárca felhívja a figyelmet, hogy minden földhasználónak be kell jelentenie a földhasználatát a földhivatalhoz. A földhasználati bejelentési kötelezettség a földhasználókat terheli. Ha a tulajdonos maga a földhasználó, akkor a földhasználati bejelentési kötelezettség a tulajdonosé. Közlemény.

Újdonság, hogy minden négyzetméter földterület használatát be kell jelenteni, ha a földterület az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület művelési ágban vagy halastóként van nyilvántartva. Kivétel az erdő művelés ágú terület használata, melyet az erdőgazdálkodói nyilvántartásba kell bejelenteni.

2012. december 31-ig a bejelentési kötelezettség csak az 1 hektár fölötti földhasználatra vonatkozott. Eddig sem mentesült a földhasználati bejelentési kötelezettség alól az, aki országosan 1 hektárnál nagyobb földterületet használt, függetlenül attól, hogy ez a használat hány darab földrészletet érintett.

A bejelentési kötelezettség kiterjesztésének célja: a földhasználati viszonyok teljes átláthatósága, országos ellenőrzése.

A Kormány tervezi, hogy a földhasználati bejelentés illeték-, és díjmentes lesz, az ezzel kapcsolatos törvénymódosításhoz szükséges előterjesztést soron kívül az Országgyűlés elé terjeszti.

A földhasználati bejelentéstől függetlenül 2013. március 30-ig a magánszemélyeknek a személyi azonosítót, (személyi számot) és az állampolgárságot, gazdálkodó szervezetnek a törzsszámot is be kell jelenteniük. Ezen azonosító adatok közlése jelenleg is díjmentes.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)
Annyira régi, hogy a dizájner drogok ki is maradtak a szórásból..
Cool List 2011 13. Nohopekidz Zoli 2011.12.08 17:00:00
A név ne tévesszen meg senkit, nem egy minden reményét elvesztett, öngyilkos hajlamokkal megáldott fiatalemberrel van dolgunk, hiszen ilyen emberekre nem kíváncsi a cool lista közönsége, hanem konkrétan a Hungarian Bedroom Noise szcéna legtermékenyebb zeneszerzőjével, akinek szinte…..
Sziasztok! :) Nehéz éven van túl nemcsak Magyarország, de személy szerint az egyes emberek is. Aki viszont ebből azt a következtetést vonta volna le, hogy a válságos idők miatt az idén el is marad az ország legkúlabb embereit összegyűjtő lista, az nagyon téved. A COOLságra…..
Cool List 2011 30. Orbán Ráhel 2011.12.07 10:00:00
Gondoltátok volna, hogy a magyar miniszterelnök lánya nem egy karótnyelt, unalmas kékharisnya, hanem egy vagány, természetes és persze veszettül COOL csaj? Erre sokan csak akkor döbbentek rá, amikor nyáron az Európa Kemping főszervezőjeként összegyűjtötte Európa legkúlabb…..
sallang 2011.12.07 10:38:00
Cool List 2011 31. Csájuhász 2011.12.06 19:00:00
Az vajon a világ vége, ha történetesen egy mackós tatabányai programozó vagy? Ugye, hogy nem! Csájuhász először is már a nevével is egy elképzelhetetlenül COOL mémet indított el, és ennek köszönhető az év legkúlabb graffitije a Kertész utcában. Aztán az is kiderült, hogy…..
sallang 2011.12.06 19:25:22
Hoppácsak, a Tv2 vagy betojt az RTL Klub Halálcsillagától, a Való világ 5- X-Faktor 2 duótól, vagy elfogyott a pénzük (pletykák szerint a török licenszből készülő ÖsszeEsküvők című anyósos reality igen drága mulatság), de azt a döntést hozták, hogy ősszel nem…..
Varánusz Jobbikos Zagyvaságok 2011.08.14 05:57:00
A HVIM úgy látszik nem tanul semmiből, és kevés volt az a negyedóra hírnév amit kijárt nekik ez a Gyimesi Zoltán nevű egybites. Ők csak bepróbálkoztak pénteken is a Hogyan Szívassuk Meg Egy Fesztivál Résztvevőit hazafias programjukkal. Apró pici turulszar a vármegyés…..
Varánusz Csicska-törvénykönyv 2011.08.03 05:27:24
Nincs még két hete, hogy a Nemzet Génusza szentséges jobbjában belengette a tervezett új munkaügyi törvényeket. Az eltelt idő alatt nagyjából kiderült, hogy a nép megmentője, a családbarát kormány valójában csicska-törvénykönyvet alkotott. Az üzenete nem bonyolult: a…..
sallang 2011.08.03 12:57:19
Subba Hétvégéd 2011.07.07 16:43:18
sallang 2011.07.07 16:52:36
Subba Szupercukiság: Lepke 2011.07.07 11:37:00
Gyönyörű kisfilm egy lepke és egy ember barátságáról, és remélem nem kúrtak a végén. (hang nélkül, monitor nélkül érdemes) ..
Subba A nap Nyanjai 2011.07.04 15:14:00
A Függetlenség Napja alkalmából itt az Americ-Nyan Cat: A Bollywood Nyan-t pedig ha elég sokszor rakjátok be, akkor kisüt a nap (legalábbis itt, Buda elitebb részén egész jól működött, bár itt mindig egy kicsit jobban, fényesebben süt és mi táncoltunk is hozzá, de rajta!!):…..
w Szent szar 2011.04.26 06:50:00
Ha volna Orbán Viktor környezetében csak egyetlen mélyen vallásos ember, már szájon kapta volna. A szentségnek nem az a legfőbb ellensége, aki nem hisz benne, hanem aki a krumplilevesét melegíti rajta. Krisztus feltámadt! Ugyanott Wartburg eladó.   Én például legfeljebb…..
Subba Twitter: Sylvi 2011.03.02 10:00:00
Lehet ennyire vicces Sylvi, vagy valaki rosszalkodik és kamu twittert csinált a nevében?Vajon egyszer sikerül eltalálnom, hogy hol az az ipszilon?..
Tavaly arról beszéltünk, hogy Andris az orrunk előtt lett szemtelenül COOL kölyökből őrületesen COOL pasas. Nos, a fejlődés íve töretlen. Super Mario Andris 2010-re a COOL-ság hűvösen elegáns ágát választotta, és azt is szenvtelen arccal tudja végignézni, ahogy a legtutibb…..
sallang 2010.12.09 13:44:30
@Jim "Marlboro" DiGriz:
Mi a fasz az a színváltós matchbox??
Régen folyton Liam Gallaghernek hitték, később Kossuth Lajosnak vagy éppen John Lennonnak, pedig Upponyi Muki nem valami olcsó utánzat, hanem a magyar COOL-ság utazó nagykövete, bármerre is jár a nagyvilágban! Ha feltűnik egy buliban, ahol éppen te is csapatod, megnyugodhatsz: pont a…..
Szerintetek egy politikus nem lehet COOL? Hol éltek ti? 2009-ben???? A budapesti City polgármesteréről, olyan elképesztően kúl projektek ötletgazdájáról, mint a Fashion Street, a legkevesebb amit el lehet mondani, hogy veszettül COOL. 2010 legnagyobb dobása, a NOBU…..
Azt a COOL mindenit!  Szépen felcseperedett “Megasztár Odett”. Vissza sem tudunk emlékezni, mikor taposta ennyire vadóc lány utoljára Budapest utcáit. Odett legnagyobb idei slágerében vesztőhelyről énekel, nekünk mégis inkább csak egy szó jut eszünkbe róla, vagy…..
Idén Szecsődi Karcsi vállalta a legnagyobb kockázatot a kúlságért: abban az egyáltalán nem COOL közegből, ahonnét Ő jött, bizony kinézik az olyat, aki meri vállalni Önmagát, a saját Egyéniségét. Karcsi mégis megtette, és azóta vissza se néz, hiszen ő és Nkuya Sonia…..
Subba Isten hozott Kínában! 2010.12.08 08:30:00
Ez csak nekünk furcsa, ott nincs benne semmi különös. Mondjuk a nőt elhallgatva lehet, hogy egy kurva gyorsan szembejövő kamionért imádkoztam volna!..
sallang 2010.12.08 09:27:40
Subba Szexi csevej a Villában 2010.12.08 02:17:00
Nem tudom, hogy máskor is ilyen erős tartalommal bír az egyelőre csak éjjel működő online adás a Való Villából, mindenesetre ha ezt mindig így tolják, rendszeres néző leszek! Alig tizenöt perc alatt megtudtam, hogy Béci szeret véres puncit nyalni, és dugott már seggbe úgy nőt,…..
Tudja valaki, hogy van koreaiul az, hogy COOL? Vagy nincs is rá külön szó, mert arrafelé ez annyira természetes, hogy mondani sem kell? Goodeveningbitches (vagy barátoknak csak “Bicsiz”) Xénia teljesítménye alapján csakis erre tudunk gondolni. Két szuperCOOL reklámfilm…..
Tonyó életében egy csendes év is olyan, hogy az a földi halandók 99,999999 százalékának letépné a fejét. Turné keresztül-kasul Amerikán, teltházas koncertek a legkúlabb hazai klubokban, ünnepelt fellépések minden nyári fesztiválon. A hab a tortán pedig a 2010-es nyár…..