Regisztráció Blogot indítok
Adatok
web1 (törölt)

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bajnai Gordon ma bejelentette, hogy az új pályázatokhoz új pályázati portál indult, a penzterkep.hu.A könnyen használható pályázati kereső jó ötlet, kár, hogy van már ilyen. Ott van ugye az emlékezetes, annak idején 300 millió forintból indított lendulet.hu. Ezt annak…..
Elejtették a vádak felét a legnagyobb bittorrent tracker szájt, a PirateBay elleni stockholmi perben. Történt ugyanis, hogy a felperesnek nem sikerült megértenie a DHT működési elvét, így a vádak fele el is hasalt a per második napján. A PirateBay persze hatalmas győzelemként…..
web1 (törölt) 2009.02.18 16:39:01
tisztázzunk már valamit:
a p2p egy elosztott háló, amiben a gépek egyenrangúak, abban nincsenek dedikált szerverek.

a p2p hálózatokban valódi közösségi a megosztás folyik, és nincs az, hogy megosztod egy másik ember alkotását a világgal.

a p2p megosztás nem sérti az alkotók érdekeit, mert ugyan lehet, hogy nem veszel meg egy albumot, mert megosztotta valaki a koleszban, de az is lehet, hogy éppen azért veszed meg, mert így ismerted meg azt a zenekart. illetve majd elmész a koncerjükre. ugyanez nem áll fennt, amikor a világegyetemmel osztasz meg olyan alkotásokat is, amit az alkotó megvásárlásra szánt.

az alkotókról beszélek, és szándékosan nem a kiadókról. a kiadók vezetői zömmel seggfejek, ők azt mondják, hogy minden dalt el kell adni, hugyért, szarért pénzt kell kérni, holott például a kezdő zenekarok esetén például érdemes lenne egy-egy dalt marketing célra felhasználni.

de ugyanígy seggfejeknek tartom a kalóz kiadók képviselőit is, beleértve ezt két svédet is, ők a másik véglet, ők meg azt mondják, hogy minden dal marketing, és ha az alkotók nem osztják meg a dalokat a világgal, akkor majd ők megosztják helyettük. azaz ők az alkotókat egyszerűen kizárják a közösségből.

hírbehozó például maoista, csak nem tud róla. mao szerint a kultúrális javak felett nem az alkotók, hanem a kultúra ingyenességét hirdető pártok, vagy partik rendelkeznek. ilyen parti a piratebay is.

de majd jön az atléta nevű nick, aki elmondja, hogy koncertezzen minden zenész, csak ugye európában nyereséges koncertturnét csinálni majdnem lehetetlen, mert annyira töredezett a piac, ezt elfelejti hozzátenni.

szóval a pirate bay az nem éppen p2p, ennyi a lényeg. a többi a szokásos kommunistázás.
web1 (törölt) 2009.02.18 19:53:09
na de akkor erre az a válasz, hogy töltsél le mindent ingyen, mert most forradalom van?

szerintem az, hogy akkor töltsd le ingyen, és tedd azt mindaddig, amíg a kulturális termékeket túl drágának találod, és közben keressük a működő megoldást.

---

amúgy persze, hogy vicc a többszörös áru dvd. és néha még az is gyenge minőségű. de ez fogyasztóvédelmi kérdés. fel kellene lépni ilyenkor.

kérdezze meg a helyhatóság a forgalmazótól, hogy miért van ez, és esetleg vizsgálja meg az esetet a versenyhivatal. és persze tudom, hogy vannak nickek akik elmondják, hogy nem kell ide helyhatóság, mert a piac majd önszabályoz. szerintem meg európának erős helyhatóságokra van szüksége.

kínában raktak a tejporba egy anyagból és 10M csecsemőből meghalt 10. ennyi kisgyerek szervezete nem tudta feldolgozni a melamint, vagy mit. és persze sok gyereknek ment a hasa, de ők nem haltak meg.

kínában a felelősöket kivégezték. és nép háborgott, hogy miért csak 3 embert akasztanak fel. 10 csecsemő halt meg, tehát a 3 felelős mellé még kell 7. ilyen a kínai gondolkodás. egyszerű, mint a faék. gondolom legközelebb meggondolják a gyárban, hogy mit kevernek a tejporba. ott így működik a fogyasztóvédelem.

amerikában meg úgy, hogy ha kiderül, hogy valamelyik tejportól megy a gyerek hasa, akkor attól a gyártótól nem vesz többet senki. ezért a piac önszabályoz.

európában egyik sem működik igazán. ha a norbi update terméktől a népek fele összefosta magát, mégsem diszkriminálták a gyártót, még a terméket is alig, norbi elmondta, hogy ez a termék fosat, úgy fogyaszt. és a népek azt mondták: ja vagy úgy, akkor oké. amerikában ez elképzelhetetlen. ott perek sorozata indult volna el. de ez itt nem amerika.

ha 10M kisgyerekből meghal 10, mert a tejporban van valami, azt itt észre se vesszük. mert egy portugál hal meg, meg egy görög, meg egy svéd. szóval szét van így esve a piac. ezért kell itt erős fogyasztóvédelem.

szóval itt azért 6x áru a dvd mert annyiért is megveszik. és ha 1x áru lenne, nem vennék meg 6x annyian. a minőség azért szar, mert így is megveszik. de ez ellen lehet lépni.

egy hivatal nem árazhatja be a terméket, és nem adhatja ki a filmet jó minőségben, de jelezheti, hogy ez a forgalmazó a piaci ár többszöröséért forgalmaz, vagy azt, hogy gyenge minőségben.

nekem nincs különösebb bajom a megosztással, meg a torrentezéssel sem, de nekem sehogy nem jön ki a forradalom. nekem csak ezzel van bajom.

pontosabban kijön, csak azzal a kitétellel, hogy az nem európában, hanem ázsiában fog bekövetkezni. szóval a web2 szerintem még egy nagy bumm előtt áll. ha hu csin tao elvtárs elkezd bloggolni, akkor izzani fognak a szerverek. és a kínai kommunista párt úgy fog hirdetni a china networkben, mint ahogyan a google hirdetett mifelénk. és persze könnyen lehet, hogy a google adja majd ehhez az infrastruktúrát.

itt gyurcsány neki kezdett bloggolni, orbán meg vloggolni, és mi történt. semmi. hu csin tao elvtárs ilyen szempontból másik kaliber. és itt elsősorban az a különbség, hogy kína nagy, magyarország meg kicsi, hanem az, hogy ott szinkronban lép a társadalom, itt meg nem. és ugyanez a fegyelmezettség jellemző japánra, koreára is, egész ázsiára.

csodálkozom, hogy kína még nem adott ki saját linux disztribúciót, mert kína és a linux ideológiája ugyanaz. csak eszébe jut ott valakinek, hogy üssék már rá valamelyik kiadásra a párt logóját, és az összes kínai közintézményben legyen linux és mellé mozilla. európában ilyen soha nem lesz. amerikában meg pláne nem. na de nem akarok a blogban blogot, de valahogy mindig mérlegelni kellene, hogy ha van valami változás, akkor az vajon hol vált ki majd érdemi hatást. melyik kontinensen.

a másik szerintem amit érdemes fontolóra venni, hogy a high tech és az ingyenesség _európában_ összeférhetetlen.

no, de nem akarok sokat offolni, minőségi európai filmgyártás szerintem akkor lesz, ha 1-2-3-5 eurót kell majd fizetni egy koprodukciós filmért, vagy sorozatért.

1 euró egy családnak egy egész estés szórakozásáért szerintem nem túl sok. tévéfilm, plusz valami telefonos nyereményjáték. persze nem ez az idióta telefonálj már az anyja úristenit dolog, hanem az 1 euróért már lehet telefonálni, ha tudod a megfejtést, szóval ez a klasszikus rózsagyuris dolog. utána az alkotókkal lehet dumcsizni, szóval simán össze lehetne rakni egy fizetős kulturális csatornát, oké nem magyarországon, mert itt erre a fiatalok nem vevők, többek között éppen a ti áldásos tevékenységetek révén, de valahol európában szerintem van erre igény. na ennyi, mert már én is unom magam.

ps. a kommentbe lehetne rakni valami karakterkorlátot, az olyen hülyék miatt, mint amilyen én vagyok. ;-)
Már csak egy social feed kell bele, és kész is a Facebook rivális. (Webisztán, 2009. 01. 20.) Új funkcióval bővült az elmúlt napokban a Friend Connect. A "social bar" segítségével a blogokon láthatóvá válik az adott közösség aktivitása. A Facebook "news…..
web1 (törölt) 2009.02.16 13:36:58
a bloggolás az egó növeléséről szól. nem sok köze van a közösségi létformához. mondjuk imrityinkó a (fel)vidéki tizenéves srác építi az egóját, és mondjuk rabbit, a pesti huszonéves marketinges lány ugyanezt teszi. cselekszik ez azért, hogy jobb emberré, szakemberré váljanak. tiszta sor.

de a valóságban nincsenek közös terveik, vagy céljaik. viszont adott esetben érdekes, vagy hasznos lehet, hogy mit gondolnak a világról. mifelénk erről szól a sztori. a szabad vélemény nyilvánításról.

ázsia, és részben amerika (ide értem latin amerikát is) nem egészen így működik. arrafelé minden véleményt legalább százezer ember képvisel, illetve az nem is vélemény, amit nem képviselnek ennyien. nem éri el a média ingerküszöbét ugyanis.

ezeken a kontinenseken a népek sokkal könnyebben alkotnak közösséget, mert nem kell folyton állást kell foglalniuk. nem túl gyakori, hogy hárman gondolnak ötfélét. ezért ott ritkán alakul ki komment folyam, pedig ott a blogok látogatottsága lényegesen magasabb. még sem akarja senki sem különösebben leírni a véleményét. majd leírja valaki más.

közösségi létforma szerintem ázsiában alakulhat ki, és a freemium modell elsősorban ott működőképes. mondjuk a közösségi translate működhet oroszországban, vagy bárhol ázsiában, de aligha működik majd magyarországon, vagy bárhol európában.

a google angol-német fordítója nem azért erős, mert arrafelé a sok googler annyi szöveget beírt a korpuszba, hogy ihaj, hanem azért, mert az angol és a német kiadók évszázados piaci tevékenységének következtében létrejött annyi angol-német tükörfordítás, ami ezt lehetővé teszi. de az úgy jött létre, hogy a könyveket lefordították, és kiadták. szóval ezt nem a nyilvánosság hozta össze, hanem privát kiadók. az európában a googlerek soha nem fognak létrehozni egy ilyen minőségi korpuszt.

amerikában megint mindeki tojik a közösségi translatre. mindenki beszél angolul, és egy kicsit spanyolult, vagy fordítva, spanyolul, és kicsit angolul, és kész.

az például egy igen jelentős csúsztatás, mondhatni hazugság, hogy az amerikai wikipédiát a közösség írja. john a hotdográrus hazamegy, aztán és beír a wikipédiába. na persze. szerintem ez egy vicc. nem ír be, és még az egyetemista sem ír be. hülye lenne ingyen dolgozni, és közben meg fizetni az egyetemet.

az amerikai wikipédiát cégek alkalmazottai írják, lehet persze köztük egyetemista, de ők közben munkavállalók, és a munkaadóik érdekeit képviselik, a munkaadó nem feltétlen iparvállalat, lehet persze ez egy alapítvány is. ahol a vállalkozások tojnak erre, mint például magyarországon, ott az egész nem működik. csak néhány marketinges kiabál, hogy hujujuj forradalom van. mert új közösség lexikon született amerikában. ilyen majd ázsiában fog születni mégpedig központi tervutasításra. ott el tudom képzelni, hogy lesz majd egy kínai népi lexikont. európában ez egy vicc. európának piacra van szüksége, de nem ingyen piacra.

ha az iwiw fizetős lenne, mondjuk lenne 1 euró az éves díj, akkor nem csak mondaná mindenki, hogy törli magát, hanem sokan tényleg kilépnének, és a kínálati oldalon lennének új belépők, azaz a piac megmozdulna. lenne egy csomó startup, amelyik ráhajtana ezekre a guruló eurókra, és lenne verseny. a piac vélhetően fejlődne, mert mondjuk imrityinkónak lehet, hogy választana 10 eurós tagságot, ha ezért mindenféle anyagokat kap az ő hobbijával kapcsolatban. és könnyebben kialakulna mondjuk az elektromos kishajó építők klubja, amiben ott a talján, a tót, a magyar. 0 eurós tagság mellett ez nem fog kialakulni sose.

rabbit (vagy a munkaadója) elgondolkodna azon, hogy 100, vagy 1000 eurós tagságot válassza egy szakmai szervezetben. a 0 eurós blogok mellett ugyanez nem alakul ki. nem azt mondom, hogy ilyenek nem kellenek, hanem csak azt, hogy az csak egy gyakorlóterep.

jó hosszan pofáztam megint. szófosásnak ennyi.
web1 (törölt) 2009.02.17 18:31:40
@is:
csak annyi, hogy láttam a usenet/gopher/bbs sztroit, a html előtti időket. amit nevezhetnénk akár úgy is, hogy a web0. és a web2 a web0 x terminálos változata.

hogy az emberi kapcsolatokkal mi lesz azt nem tudom. szerintem európa még mindig a leginkább humánus kontinens, bár azt hiszem, magyarország európán belül nem áll túl jó helyen. úgy általában a mérsékelten optimistának tartom magam, szóval amikor mondják, hogy a pohár félig teli, vagy üres, akkor azt szoktam mondani, hogy inkább vegyünk egy kisebb poharat, azt töltsük tele, és akkor ez nem kérdés. ;-)
Mikor a Google Translate fordítóprogram a magyar nyelvet is integrálta, rögtön felmerült, milyen hatással lesz a Translate által bevezetett koncepció a már meglévő fordítóprogramokra.Két hét sem telt el, és a legkomolyabb versenytárs, a Webfordítás.hu szintén bevezette a…..
web1 (törölt) 2009.02.16 16:49:50
a legtöbb európai nyelv a gépi fordítás ellen van kitalálva. az nem véletlen, hogy európa egy 20-30 nyelvű közeg, és a kontiens kulturálisan ilyen mértékben széttagolt.

a magyar nem reguláris nyelv. ez tiszta sor. az angol nyelv sem az. messze nem az. ha így közelítünk az európai és az indoeurópai nyelvekhez, akkor előbb-utóbb több kivétel lesz, mint a szabály, és a gépi fordítás leginkább csak kivételkezelésből fog állni. a morphologic programja is vélhetően ebből áll.

ahol több a kivétel, mint a szabály, ott a mesterséges intelligencia tehetetlen. a szabályos arcot viszonylag könnyű felismerni, a szabálytalant nagyon nehéz. ha grimaszt vágsz egy arcfelismerő rendszernek akkor

régen ha az usába akartál utazni, és a vízumkérelmen valami grimaszos fotó volt, akkor azt elutasították, azzal az indokkal, hogy a gép így nem tud azonosítani. szép szabályos felvételt kellett mellékelni, különben az usába be se engedtek.

amúgy a legtöbb ázsiainak szabályos arca van, az európaiak arca egyáltalán nem szabályos. ugyanígy van a nyelvekkel.

nem azt mondom, hogy nincs gépi fordításra alkalmas nyelv a világban, és a morphologic módszere alapvetően rossz, hanem csak azt, hogy ez a módszer európai nyelvek esetén rossz.

az oroszt például lehet gépiesen fordítani: tavaris ucsítyelnyica já dákládiváju vám, nyikto nye atszúsztvujet. szó szerint: elvtárs tanárnő, jelentem önnek, senki sem hiányzik. érti mindenki.

tatjána levele anyeginhez puskin tollából így kezdődik: ja pisú vám piszmó, nye szkazsíty, vám eto sto nyibugy? "én írok levelet magának, nem mond önnek ez eleget." mármint, hogy a csaj ír a srácnak.

a műfordításban ugyanez. "én írok levelet magának. kell több? nem mond ez eleget?" majdnem ugyanaz, mint a szó szerinti fordítás. oroszról lehet úgy fordítani, hogy minden szót kikeresel a szótárból, és az első jelentéseket egymás mellé írod. nagy bajod nem lesz belőle. és ezen már csak néhány helyen változtatni, hogy az idiómák ne legyenek félrefordítva.

az angolban erre esély nincsen. az angol szinte csak idiómákból áll. ezért hülyeség, hogy az iskolában a nyelvtant erőltetik. szükség van a nyelvtanra persze, de még nagyob szükség van azoknak a szófordulatoknak az elsajítására, ameik az idegen nyelv megértéséhez szükségesek. és ezeket statisztikai alapon kell megkeresni.

de az egy hülyeség, hogy a népek itt majd jól rámutatnak erre, ugyanis ha ezen a téren működne a kollektív tudat, akkor a nyelvek már rég leegyszerűsödtek volna. hangsúlyozom az európai népeknél.
A Citromail ma kiküldött sajtóközleményéből idéznék: A növekedés egyik oka az év végén 2 gigabájtra növelt tárhely, valamint, hogy 2008 nyara óta jelentősen fejlődött a CitroMail levélküldési és - fogadási minősége, így mostanra gyakorlatilag megszűntek azok a…..
...meglehetősen gyors. Köszönhetően a tavaly tavasszal indult Blip.fm szolgáltatásnak, mely lehetővé teszi, hogy a Twitter felhasználói egyszerűen és gyorsan tudjanak egymásnak zenéket ajánlgatni. (Ezeket hallgatják most éppen a twitterezők szerte a világon. Ezeket pedig a…..
web1 (törölt) 2009.01.29 19:56:29
oké. és akkor mi van. a komcsi gazdaság alapja, hogy az egy egységre jutó költség eléri nullát. a helyzet az, hogy nem éri el soha. egyetlen termék esetén sem. a komcsik találták ki, hogy olyan hatékonyan terem majd a búza, hogy ingyen lesz a kenyér a széles tömegeknek. de a búzával az a baj, hogy nem terem ingyen.

mondjuk a pénzügyi krach azért következett be, mert egyesek kitalálták, hogy a tőkepiac olyan fejlett, hogy ingyen lehet adni a hitelt. az ingyen web is azért nem lesz tartós, mert a tárhely bonyolultsága nő, a reklámtárhelyé meg nem nő. és ugye a google mit tudom én vágja visszafelé a tárhelyet, a google apps esetén is bevezettek korlátozásokat, hogy a fizetős szolgáltatások irányába tereljék a népet.

vagy ugye itt a youtube, hogy maradjunk a zenés példánál, úgy volt, hogy az is szuper nyereséges, aztán kiderült, hogy nem az. mert oké, hogy egy video tárolási költsége a google számára zéró körüli, nyilván annyi lemezük van, amit fel nem bírunk fogni, csak az a gond, hogy nincs annyi sávszél, amin a sok video egyszerre kifér. és a tárhely gond után jön a sávszél gond.

szóval ez az egész freemium modell egy komcsi modell. ami vélhetően ázsiában fog diadalt aratni. európában soha nem működött, amerikában meg csak ideig óriáig.

nézd meg az indexet, szinte csak az index hirdet rajta. saját maga hirdet saját magán. drasztikusan kellene csökkenteniük a banner árakat. a felére szerintem. és az indán is be kellene vezetni valaki fizetős prémiumszolgáltatást,
web1 (törölt) 2009.01.30 19:17:35
is,
a valódi p2p megosztás ellen senkinek sincs kifogása. az alkotók örülnek ha egy dalt odaadsz a csajodnak, vagy haveroknak. a kiadók sem tehetnek semmit, hiszen nincsen szerver, amit le tudnának kapcsolni.

a p2p hálózat lényege, hogy az eszközök egyenrangúak, és nincs szerver így abból senki nem húznak hasznot, se a kiadók, se a kalóz kiadók. természetesen a p2p megosztás mellett zeneáruházak működhetnek zeneáruházak.

és ha mondjuk egy tehetős haverom a tizedik albumot kéri el tőlem, akkor esetleg azt mondom neki, hogy ott a zeneáruház, töltsd le. de ha a szomszéd gyerek kéri el, és látom, hogy csóró, akkor odaadom neki, mert ettől a kultúra nem fog összeomlani.

de az, hogy legyenek centrális ingyenes szerverek, és itt ne fizessen senki, az európai kultúrpiacot romba dönti. szerintem ez egy nyilvánvalóan komcsi elképzelés.

---

atléta,
a kommunizmust semleges értelmű. de azt gondolom, hogy a komcsi gondolkodás működik ázsiában, de nem működik európában.

a magyar iskolarendszerben kommunista = civilizálatlan, kapitalista = civilizált.

a kommunizmus lényege nem a civilázatlanság, hanem az, hogy az áruk, termékek, szolgáltatások lehetőség szerint szabadon (ingyenesen) áramlanak, így a mindenki számára hozzáférhetők a piacon. ez egy idea, egy eszme: ingyen hivatal, ingyen iskola, ingyen kórház, ingyen web. ez mind civilizált komcsi elképzelés. persze a kommunisták írották a népet, de a kapitalisták is írtották, meg a katolikusok is, meg a protestánsok is, meg ha jobban megnézzük a történelmet, akkor minden vallás.

azt mondod, hogy a kenyér nem lehet ingyen, mert a föld, a mag a víz, a trágya pénzbe kerül. nyilván nem láttál még paraszti birtokot, és nem tudod, hogy egy bizonyos mértékig ez ott mind adott, és ezek egy fillérbe sem kerülnek. ott a föld, hullik az eső, az állat termeli a trágyát, és a vetőmag is megterem. az anyagi és a szellemi javak ilyen szempontból nem különböznek.

az egész szabad (ingyen) piac sztori ázsiába való. egyébként amit - nyilván jószándékúan - mondasz az ázsiában működik. ott ha letölthetővé válik egy dal, és az alkotó népszerű lesz, akkor egy turnén annyi pénzt keres, hogy abból élete végéig bőven megél, shanghai több ember, mint magyarország. és az egy város. és ugyanez igaz japánra, indiára, délkelet ázsiára, de igaz az oroszországra is.

európa meg egy csomó kis klub. itt mostre koncertturnét nem lehet csinálni. itt arra van mód, hogy klubokban fellépj, meg fesztiválokon. de ezeken a helyeken is inkább a csöcsi pöcsi megy, ami teljesen rendben van, csak a zenészek számára ez nem túl kifizetődő.

ráadásul egy lengyel zenész nem különösebben érdekes berlinben, akkor sem, ha feltöli a dalait az internetre. ugyanez nem igaz két amerikai, vagy akár dél amerikai államra. az európai piac kulturálisan megosztott, a többi földrészre ez nem áll.

európai piacon az információs önrendelkezési jogának kell érvényt szerezni. az alkotó döntse el szabadon, hogy ő a dalt marketingre, vagy eladásra szánja. nyilván az egyszerű dalok alkalmasak inkább marketingre, az összetettebbek eladásra.

az elvtársak úgy vélik, ha a zenész nem osztja meg az alkotását a világgal, akkor majd ők a twitterben megosztják helyettük. mao szerint nincs információs önrendelkezés, mert mindig a pártot, a party-t illeti meg ez a jog. itt a párt, a party: a twitter. a kínai kulturális forradalom erőszakmentes formáját hirdetitek par excellance.

a jó szándékodat nem vonom kétségbe, és mondom ázsiában a dolog racionális is, mindent kiraknak a netre, és ott a sok megapolisz, majd valahol a kultúrfelelős úgy is azt mondja, hogy megtisztelő lenne, ha az elvtársak eljönnének zenélni a mi "kis" (10M+) városunkba.
Nem volt olyan régen, mikor beszámoltunk a JPG Magazine haláltusájáról. Ha kevés dolog is világos egyelőre a gazdasági válság hatásaival kapcsolatban, az szeptember óta azért egyértelmű, hogy a nyomtatott média szorult helyzetbe került.Az online hirdetési piacon meglehetősen…..
web1 (törölt) 2009.01.29 01:54:07
Pairg,
például azért, mert fontos nekik a lap. azért mert közösséget akarnak alkotni, és ezért hajlandóak áldozni egy eurót, vagy néhány dínárt.

és persze ez ellen dolgozik a magát webkettesnek nevező marketinges csapat, amelyik azt mondja: forradalom van, és a weben a tömegek számára minden szolgáltatás totálisan ingyen lesz, és a lapoknak nem kellenek előfizetők. így a helyi médiának nehéz fennmaradnia, főleg offline kiadásban.

ezzel együtt én ezeknek is szurkolok, miközben tudom, hogy közülük sok el fog tűnni, de azt is tudom, hogy az ingyen lapok mindegyike el fog veszni. az ingyenes lapoknak ugyanis az a logikájuk, hogy nem számít a múlt, és érdektelen a tegnapi hír.

helyi lapot szerintem úgy kell írni, hogy előveszi valaki 1 év múlva, 10 év múlva, vagy 100 év múlva, akkor is találjon benne valami érdekeset. ha valaki végiglapozza a magyarszót, akkor kapjon egy képet a vajdaságról, azokról az emberekről, akik ott éltek, és ahogy éltek. az ilyen lapban értékes a tegnapi hír. és ha nincs elég hír, akkor kevesebb oldalon kell megjelenni. a helyi lapnak ez a logikája.

a globális lapokban érdektelen a tegnapi hír. itt is érdektelen a tegnapi poszt. néhány komment még életben tartja, aztán eltűnik a süllyesztőben. a webisztán egy chatszoba valójában. szóval nem rajzolódik ki egy kép a webről, de még a googleról sem. hiányoznak hozzá az alapozó írások. ez persze nem azért van, mert hírbehozó hülye, hanem azért, mert túl sok erőfeszítést kíván, és az ingyenesség mellett nem térül meg.
A nem túl rózsás gazdasági környezet ellenére a Google meglepően jól zárta üzleti évét. A január 22-én, magyar idő szerint este tíz után bejelentett eredmények szerint a december 31-ével zárult negyedévben 5,7 milliárd dollár bevételt termelt a cég, ami az egy évvel…..
web1 (törölt) 2009.01.29 00:14:05
2007, június: az iPhone megjelenése. 2008, július: az iPhone 3G megjelenése.Valószínűleg nem lövünk nagyon mellé, ha azt feltételezzük, hogy az Apple stratégiája az iPhone-nal az, hogy éves ciklusokban emelik a verziószámot. A geekek úgyis megveszik minden évben az újat. És…..
Ártalmatlan felvetésnek indult, ám jókora flame kerekedett a Twitteren abból az ötletből, hogy vajon jó dolog lenne-e, ha az állam/önkormányzat/tanintézet támogatná a tanulók netbookhoz jutását.A vita törésvonalai valahol ott húzódtak, hogy egyrészt volt már nekünk egy…..
web1 (törölt) 2009.01.24 12:09:05
az összes ilyen keresletélénkítésnek árfelhajtó hatása van, szóval nem járna jól a diáksereg akkor sem ha kamatmentes hitelt kapna. jó volna megérteni: piacgazdaság van. még akkor is ha a szabad tőkepiac (=kapitalizmus) éppen összeomló félben van

inkább azt kellene mondani: aki jól tanul, az egyetemi projektekben, kutatás-fejlesztési programokban részt vesz, az kapjon egy netbookot a projektekhez. a tanulás, és a munka mellett szórakozhat is a géppel.

nekem nagyon nem tetszik az, hogy támogasson az állam mindenkit.

oké, ha valaki szegényebb környezetből jön, ami egyáltalán nem szégyen, akkor kapjon az egyetemtől (és ne az államtól) kosztot és kvártéjt. de cserébe az egyetem várjon el valamit. például aktívan vegyen részt az campusos programok szervezésében, vagy mit tudom én lehetne nyírni a füvet, vagy csinálni egyetemi felkészítőt a középiskolásoknak, vagy kijavítani az egyetem által kiírt matekverseny dolgozatait, vagy menni a könyvtárba, és pakolni a könyveket, és szkennelni a régi folyóiratokat, ezer dolgot ki lehet találni ami egyrészt hasznos, másrészt meg segíti a delikvens beilleszkedését. és ezért kap kosztot és kvártéjt. ha meg kutat, fejleszt, akkor kap hozzá eszközöket, mondjuk egy netbookot.

de ez az állam támogasson boldog boldogtalant típusú elképzelések eddig még mind elbuktak. mindegyik. nem akarok politizálni, de régebben a jelenlegi kormánypártoknak volt ez a rögeszméjük, aztán leszoktak róla, mert rájöttek, hogy minden ilyen ár-, és kamattámogatás piacgazdaságban hülyeség, és mostanában meg az ellenzék talál ki folyton ilyeneket, bár szerintem ők is tudják, hogy hülyeséget beszélnek, csak ugye a dolog roppant népszerű.