Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Javorszarvas

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyáron, mikor a portásig bezárólag nyaralnak a minisztériumokban, és nincs bent ember, aki szivárogtatna, elszólná magát, a kormány 1 hónapon belül másodjára szalad bele önként a késbe. Ügyesen csinálják, nem kell uborkaszezon. Először önként kitették az új Munka…..
Vastagbőr Pokoli ez a történet 2011.08.18 12:01:00
Barczai Gabi a TV2 Akadémia vendégtanára: Gabika "élőben", a kamera előtt kapta el a kukoricatolvajokat a Napló riportjában (09:30-tól): A "bűncselekmény" után jött a Napló pokoljárása. "A Napló Magyarország vezető riportmagazinja, a kezdetektől…..
Javorszarvas 2011.08.18 15:58:53
A fejlett Nyugaton tényleg nem sokat ér egy ilyen Mégane. Talán a benne lévő benzin a legnagyobb érték, ha el akarná adni az ember. Feltéve, hogy akad vevő. De nem akad. A fejlett világ ugyanis kitalálta, hogy a régebbi autók fenntartása aránytalanul drága legyen. Ezért aztán a…..
Vastagbőr Nagyívű 2011.07.12 15:21:00
Mit is látunk az ábrán? Az ábra egy hivatalos kormányzati dokumentum a kormany.hu-ról, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium Adó - és Pénzügyekért Felelős Államtitkársága készített, és az általuk kiszámolt inflációt tartalmazza - 2045-ig. Ma hozták nyilvánosságra. Komoly…..
    Az előző posztunkban Fodor István tanulmányával zártuk a könyvismertetőnket, most a poszt második része következik.   Magyar nyelvészek az alternatív nyelvrokonításokról   A másik…..
Javorszarvas 2011.06.08 14:25:44
Kedves blogírók!

Azt írják, többször is, hogy "finnugor nyelvrokonság megdönthetetlen tudományos tény".

Hát ez igen furcsa. Milyen megdönthetetlen tény lehet a történelem bármely szakában is?

Hiszen 1956-ot is számos ember ellenforradalomnak mond ma is. Hiszen azt se tudjuk ,mit történi pontosan a rendszerváltáskor, vagy hogy volt-e csalás a Gyurcsány kormány második megválasztásakor. Akkor kinek van mersze a finnugor ELMÉLETET(!) tényként beállítani.

Ott tetszett lenni, kérem?

Paroláztak egyet Árpáddal és erre a megállapításra jutottak? SEMMILYEN írásos anyagunk nincs a honfoglaláskori beszédről és az előtte levő időszakról. Márpedig lehet hozni száz bizonyítékot is hogy a magyarok innen vagy onnan jöttek, és így vagy úgy beszéltek, de tényként beállítani ezt nem tanácsos, mert az egész poszt hitelét veszti!

Amúgy ha TÉNY LENNE, akkor nem kérdőjelezhetnék meg, mert mindenki elfogadná. A 2+2=4 hasonlat nagyon fáj, ez a képlet amúgy csak akkor áll, ha definiáljuk a számok milyen halmazán értelmezzük, nemlineáris térben 5 is lehetne.

A finnugor ELMÉLET ellenzői és (követői) között rengeteg alacsony színvonalú munka van.

A komolyabb alternatív kutatók nem mondják azt, hogy sumérok vagyunk, csak annyit, hogy értelmes lenne jobban kutatni a kapcsolatot, mert érdekes összefüggések vannak. A komolyabb alternatív kutatók nem mondják azt, hogy semmi közünk a finnekhez és az ugor népekhez, ez nem tagadható.

A komolyabb alternatív kutatók viszont felhánytorgatják:
- a finnugor elmélet kizárólagosságát
- a finnugor elmélet földrajzi pontatlanságát (az Urál keleti v. nyugati oldaláról jöttünk?)
- semmilyen régészeti lelet nem támasztja alá a vándorlást
- ha a szláv és német nyelvből vettünk számos alapszót akkor előtte "makogtunk"?
- honnan jön a kultúránk?
Ahogy megérkeztünk a Kárpát-medencébe rögtön katonai nagyhatalom lettünk, magas szintű latin nyelven dokumentáltunk, gulyáslevest főztünk, kiváló államgépezetet alakítottunk megfelelő szokásjog alapú alkotmánnyal ... NA PERSZE !!!!

Az alternatívok csak kérdéseket tesznek fel a "hivatalos" történelem hiányosságaira rámutatva. Ezt nem szbad elhessegetni azzal, hogy a finnugor származás "tény". Maradjon az csak ELMÉLET, ha lehet.
Javorszarvas 2011.06.27 14:11:26
@DSI: Az eredeti felvetésem az volt, hogy nem lehet a "finnugrisztikát" tényként kezelni. Vártam volna, hogy ezt a felvetést megcáfoljátok, de nem tettétek. Kár, mert pont ez ad táptalajt ahhoz, hogy az átlag ember kételkedjen, így kételkedek benne most is, és rajtam kívül még egypár ezren vagy tízezren.

@安徳拉希
Jó kis cikk, engedd meg, hogy idézzem:
"Természetesen nyelvészként el kell fogadnunk, hogy a nyelv változik, de a finnugor elmélet kifejezést ekkor is el kell utasítanunk: a finnugor rokonság ugyanis nem feltételezés, és nem is „tény” (legalábbis nem tapasztalati tény), hanem egy valódi, tudományos értelemben vett elmélet módszerein alapuló eredmény."

Szóval akkor a "finnugrisztika" nem tény? köszönöm, hogy alátámasztottad a véleményem. Megjegyzem, hogy nagyon rosszul érvel, mert nem bizonyítja, hogy a nyelv változásától most miért kellett elnéznünk.

Amúgy, ha a történelemtudomány tudománynak nevezi magát, akkor pontosabban kellene fogalmaznia. Mi az hogy nem elmélet, hanem "eredmény". Ha valami nem tény akkor az elmélet (ie máshogy fogalmazva "tudományos körökben szélesen elfogadott nézet"), és nincs "köztes" állapot.

Az összehasonlító nyelvészet szép dolog. A gondom vele, hogy nyelvcsere bármikor végbemehet és nagyon gyorsan (ld pl. asszimiláció). A kultúrális átvétel nem mehetett ilyen gyorsan végbe, vagy akkor nem értenénk a lényegét. Másik gondom főleg az, hogy a X. században egyértelműen nagyhatalom voltunk, ezt több független forrás is alátámasztja. Hogyan értük ezt el a semmiből?

A legfőbb kérdésem azonban, hogy miért nem állapodnak meg az érintettek egy köztes állapotban, valami olyanban, hogy "nem tudjuk" hogy a magyar honnan van. Ez nem ciki, szerintem. A mai politika nem támogatja, hogy széleskörűen ezt kutassák. Kutassák a manysik közt és az ujgurok közt is, hajrá! Az igazság odaát van... vagy ideát(?)
Az Alfa Romeo Giulietta hazai bemutatóján hemzsegtek a celebek és a playmatek. Szüksége van erre a káeurópai, megélhetési akarnok bagázsra ennek az autónak? Nem hinném. Illetve ki tudja. Vélemények az azonos című írásunkról...
Javorszarvas 2010.09.14 17:45:20
Évtizedeken át keményvonalas oldtimer-rajongó voltam, új járművek nem üthettek rést a pajzson. Aztán lefolyt egy kis víz a Dunán. Ha a legnagyobb politikusoknak szabad, én miért ne forgathatnék köpönyeget? Vélemények az azonos című írásunkról...
Javorszarvas 2010.08.26 16:13:28
@phrascarica: Osztod az észt közben nem is tudod, miről van szó, sose ültél még boxeres kocsiban az tuti, különben leszállnál a magas lóról. A boxernek alapból lejjebb van a súlypontja, azért tud kanyarodni. Nem állítottam, hogy nincs jobb Autó. Vezettem sok presztízsautót, aztán röhögve szálltam ki belőlük, én nem tudok elájulni egy mercitől vagy egy auditól, attól még hogy megy a vas, attól még nem lesz pl. szenvedélyes (nem tudok rá jobb szót)...

Amúgy a legtöbb új kocsi egyszerűen csak egy időzített veszélyes hulladék. Rengeteg vissza nem forgatható műanyag és egyéb szemét van már a kocsikban, ott is ahol nem kéne, aztán hiába forgatják vissza, abból is csak megint autó lesz no de meddig? Régen legalább elrozsdásodtak a vasak, igazi fából volt a kormány. Ma 20 évig nem rozsdásodik, LED lámpák NYÁKjait nem tudják rendesen kidobni, nem is beszélve a hibrid kocsik mekkora környezetterhelést fognak majd okozni, ha tönkre mennek/karamboloznak a természet lágy ölén.

Addig is phraskarika, cikkázz vadul az zsír új verdáddal, kívánom élj boldogan, csak azért vissza kéne venni eggyel a mellényből.
Nagy meglepetés nem volt, Orbán Viktor miniszterelnök Schmitt Pált ajánlja a Fidesz-frakciónak, mint köztársasági elnök-jelöltet. Így jelenleg két jelölt van, Balogh András (nem meglepetés: egyetemi KISZ VB titkár volt) és a Schmitt. Sajnos nálunk nincs lusztrációs törvény,…..
A háború igazi okai   A koalíciós politika bűnei: (itt az 1906 ápr. 4.-én alakult Nemzeti Koalícióspárt kormányának intézkedéseiről van szó). A koalíció, hogy az ország népe előtt — közjogi ellenzéki programja dacára — Ausztriával szemben tanúsított…..
Javorszarvas 2010.06.03 12:56:50
Azert a Habsburgok is rendesen tettek a Trianonert! Sot foleg ok a ludasok, ha mar keressuk a bunosoket. Nem tudtak a "hungarus" tudattal leszamolni - mert igenis volt hungarus tudat, pont emiatt van az, hogy a legtobb hosunk, ironk nem magyar !! (Petofi, Kossuth, az Aradi 13 vertanubol majd mindegyik osztrak). II Ferenc meg se koronazta magat a Szt Koronaval (ez fobenjaro bunnek szamitott), 1701-ben Albert felrobbantotta es a foldde tette egyenlove Szekesfehervart, Visegradot, Esztergomot, Kalocsat (osszes fontos vilagi es egyhazi varat), maig nem tudjuk milyen volt (vagy hogy pontosan hol is volt?)

Aztan rank eroltettek a finnugor elmeletet a XVII-XVIII szazadban, csak azt a tudost tamogattak aki emellett tort landzsat. Huuu nem jut most eszembe a miniszter neve aki megnyitotta a szarmazaselemeti kongresszust 1897-ben Bp-en, o kijelentette az elejen, hogy csakis kizarolag a finnugor elmeletet tamogatja a "magyar" kormany a turanival szemben a jovoben, barmi is lesz a kongresszus kimenetele.

A finnugor elmelet alapjan lehetett megrendezni a Milleniumi Unnepsegeket, ami egy uzenet volt a kisebbsegeknek Mo-on: a magyarok "csak" ezer eve jottek ide, es elfoglaltak a draga szlav/dak foldet, betolakodtak ide!

Na ez adta a Trianonhoz a kezdo lokest! Utana lehet hablatyolni hogy Benes meg a nemetek mit kavartak, a magyar megahazaarulok (Karolyi) mit kovettek el DE! a Trianon nem a magyarok bune, aki ezt mondja az a kollektiv bunosseg alapjan buntet.
w A jobbik és a legjobb 2010.06.01 05:00:00
A Legjobb Párt nyerte a reykjavíki helyhatósági választást, egy poénpárt, amely direkt hülyeségeket ígért, és előre szólt, hogy hazudik. A hivatásos izlandi politikusok már a létezésétől meg voltak sértődve, hogy ezek viccet csinálnak az ország sorsából. De nagyon nem…..
Mi adtuk a római birodalom utolsó császárát. Aztán letelepedtünk azon a földön, amit ma Szlovéniának hívunk. Eltelt ezerháromszáz év, amikor semmit sem hallhattál rólunk. A huszadik század elején alakult végre egy királyság, amelyiknek a nevében szerepeltünk mi, szlovének.…..
Javorszarvas 2010.05.18 22:48:23
Romulus nem lehetett szlovén, akkor a szlávokat a latin "sclavi" néven illették, ami "szolgát" (is) jelent (mint a szerb = servilis, ugyanaz). Szmirnium meg erősen vitatott, hogy milyen volt, persze a délszlávok ős-szlávokat látnak ott, nekünk ugyanilyen alapon jogunk van ott ősmagyarokat találni. Márcsak azért is, mert Edward Gibbon amerikai történetíró "The History of the Decline and Fall of the Roman Empire" című könyvének XIX. fejezetében azt írja, hogy kr.u.359-ben II Konsztantinusz császár ellen fellázadt a "nép" a Dráva és a Duna szögben mert már nem bírta a szörnyű terheket, adókat. A császár úgy látszik jóindulatú ember volt, mert szép szavakkal akarta lecsillapítani a jogosan felháborodott lakosságot, ezért összehívatta őket Szirmium közelébe, Aciminkumba, hogy szép szavakkal rávegye őket az adók megfizetésére. De amikor azt mondta, hogy az adót azonban fizetni kell, az egyik elkeseredett hallgató lerántotta a csizmáját és hozzádobta e szavakkal: "marha, marha!" Erre kitört a forradalom. A feldühödött nép megrohanta a császárt, leszakították aranyos köpenyét, összetörték aranyos trónszékét. Ő maga úgy menekült meg, hogy először közlegényi kőpenyt és sisakot vett fel, majd kerítettek neki egy lovat s azon elvágtatott meggyalázása színhelyéről.Gibbon forrása Ammianus Marcellinus "Rerum Gestarum"-ja és bizony pontosan írták a "marhát", magyarul, na akkor kik voltak ott, mert ez szlávul nem jelent semmit...

Ettől függetlenül a szlovének nagyon barátságosak, és sokkal kedvesebbek, mint az osztrákok!

HAJRÁ!
Belsőség Volt egy tankom is... 2010.04.19 14:22:00
 Egy 1949-es Jaguar Mark V még Angliában is feltűnő jelenség, pedig érdekes és szemrevaló autókkal nap mint nap találkozhat az ember. A jólnevelt autóbuzi tehát udvariasan kopog, kérdez - és ettől a pillanattól kezdve sajátos, bizarr események sora veszi kezdetét...Pedig…..
Javorszarvas 2010.04.20 15:27:33
Olvasónk és egyben autóm megvásárlója totálkárosra törte a Subaru Forestert. Ennek a történetét meséli el, okulásképp mindazoknak, akik azt hiszeik, nekik mindent lehet. Kapnak a belső sávban szöttyögők is. Az ominózus napot megelőző három éjszaka igen rövid volt, a…..
Javorszarvas 2009.10.22 09:00:46
@frankó néró:
Na erre mondom, hogy vegyél vissza az egódból. Tuti, hogy még nem volt karambolod, ha így írsz. A fizika az Audira is vonatkozik.
Javorszarvas 2009.10.22 09:04:28
@frankó néró:
Ja és ha lenézed a magyart húzz a francba külföldre, és akkor ne is beszélj/gondolkodj magyarul, mert azt a nyelvet ajándékba kaptad anyádtól és őseidtől, nem kötelező tisztelni őket, de akkor húzz el.
Belsőség Bőrös srácok 2009.10.12 16:31:09
Nem nehéz kitalálni, hogy ez a fotó nem ma készült. Bizony, 180 fokot fordult a világ, a múlt héten csütörtökön még így jött a brancs fele ebédelni a Házisárkányba. A háttérben Randy Csikós Mamola legfrissebb szerzeményén a Honda Super Cub-on, az előtérben a Safety First…..
Norah fantasztikus lelete a fenti szabadkézi hirdetés Dömsödről. A cucc első olvasásra elég vicces, de az olvasó joggal kérdezheti, hogy mire föl ez a mindenidőközés. Hát arra föl, hogy ha jobban megnézi az ember a táblát, úgy tűnik, mintha valami kosz vagy árnyék lenne az…..
Fantasztikus utóélete van a Belváros közepén kitört parkolótűznek, amiről a benzinkút fölött lángoló Mercedest oltó Naiv Ügyfél számolt be a Homáron. Ha valaki nem olvasta volna: miközben lángolt, majd fojtogató füstöt árasztott a kocsi, és odabent semmiféle tűzjelző nem…..
Először úgy 1994 táján vezettem Xantiát, addig csupán a hidropneumatikus rugózás legendája jutott el hozzám. Meg is döbbentem rendesen. Az történt, hogy a Citroën akkori importőre csapott egy népszerűsítő bulit a Népligetben, ahol bárki kipróbálhatta az összes típust. Ez…..
w Igazságot Magyarországnak! 2008.11.18 00:45:00
Mert ha mondjuk egy óvodáscsoportot vagy egy turistabuszt vertek volna végig ezek az elállatiasodott szlovákok… azt még le lehetne nyelni. Az óvodások néha valóban idegesítők tudnak lenni, aki meg oda hordja a pénzét üdülés ürügyén, az meg is érdemli. De hogy…..
Javorszarvas 2008.11.18 09:49:19
Kicsit OFF topic, de kikívánkozik: miért baj kell a kommenteseknek "emesézni", "turulozni", "magyarkodni", nekünk legalább van ilyen, a tótoknál ugye nincs. Miért baj, ha erre büszkék vagyunk? Miért baj, hogy Nagy Magyarországra is büszkék vagyunk? (A Kárpát medencét még a rómaiak sem tudták egyben tartani, csak a hunok és magyarok) Mi nem lehetünk "nacionalisták" csak a szomszédok? (Fontos egyébként megkülönböztetni a "nacionalizmust" és a "sovinizmust", mert ezt szeretik keverni!)

Tóta Árpád, nem tudom, kik a felmenőid, nem tudom, hogyan látnák ezt az "eseményt", de ha én lennék a szépapád én egy jó nagy nyaklevest adnék neked. Lehet, hogy megbocsátanak majd neked...

Hogy ON topic legyek: valljuk be, hogy még mindig veünk él a Trianon, emiatt "idegesek" szomszédaink, de itt sem a magyarok a hunyók, nem mi "loptuk" el a tiszta magyar területeket.

Amúgy vannak szlovák, félmagyar ismerőseim, és mindenki egyetért azzal, hogy a politika fújja ezt fel, ezer évig jól megvoltunk mi, tótok és magyarok, a cél már 80 éve is az volt, hogy megosszanak minket.

Dunajska Streda egyébként színmagyar város volt 1920-ban, 38-ban visszacsatolták (vagy elcsatolták, csehszlovák nézőpontból), ezt "ünnepelték" meg "titokban" egyes magyarok, erre volt a felkészültség szlovák oldalról, ezért voltak "idegesek". Kicsit "fasiszta" leszek, szerintem joggal voltak idegesek, én is "félnék" a helyükben. Mindenesetre a "gúnyhatár" innenső oldaláról nézve szerintem a f+sz másik oldalán vagyunk, akárhány magyart vernek (fognak verni) mert az 1920-as "tolvajok" lesznek mindig lépéskényszerben. Ha kivisszük a Nagy Magyarország térképet a szlovák meccsekre, ha nem.

Utolsó gondolat: bárki bármit is tesz, ha védtelenül fekszik, akkor nem ütöm, mert bűn, egyszerűen a jóerkölcsbe ütközik (még Angliában is). Ha pedig elbagatellizálom, meg rámondom, hogy "megérdemelték", akkor cinkos vagyok, tehát bűnös. Kiváncsi lennék, hogy a szlovák papok ezt hogyan interpretálták, mert ez egyáltalán nem a keresztényi erkölcs.

Ui. A románok majd durvábbak lesznek, pedig ők is EU tagok.