Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szombatblog

53 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Síp utca szemmel láthatóan nem képes arra, hogy lebonyolítsa a választásokat. A Budapesti Zsidó Hitközség Központi Jelölőbizottságának (KJB) azt az ülését, amelyen a delegáltak a többes jelölés „bűnébe estek” és Heisler Andrást is nominálták BZSH ügyvezető…..
Szombatblog Végjáték 2011.04.10 12:11:00
A Budapesti Zsidó Hitközség vezetése eddigi demokratikus legitimációjának látszatára sem tart igényt a jövőben, amint ezt a választások eddig lezajlott egyes eseményei megmutatták. A folyamat során több ponton, többször kihasználták a választási folyamat…..
Alan Gross 61 éves, amerikai, vallásos zsidó és az USAID nevű szervezet szerződéses alkalmazottja. Egy jótékonysági programon dolgozott Havannában, mielőtt letartóztatták, állítólag a kubai zsidó közösség részére készített internetes hozzáférést. Ártalmatlannak…..
(1989)2011. január 25. /SzombatVan Magyarországon, főképpen Budapesten körülbelül százezer zsidó – nem igazán közösség, nem igazán nemzetiség, nem igazán etnikum. Lehetne állítani, hogy a magyar nép része, és lehetne tagadni is ezt. Lehetne állítani, hogy a zsidó nép…..
A cionisták már a spájzban vannakVisi Tamás* írása a nemrég magyarul is megjelent könyvrőlNagy vihart kavaró könyv jelent meg Izraelben 2008-ban, melyet nemsokára követett az angol, majd idén a magyar fordítás. A zsidó nép és Izrael legitimitását kétségbevonó mű nálunk a…..
Izraeli Kulturális Intézet nyílt Budapesten   2010. szeptember 2. / Szántó T. Gábor   Szeptember 1-jén Budapesten, a Paulay Ede u. 1. alatt, Natan Saranszki, egykor bebörtönzött szovjet refuznyik, későbbi izraeli miniszter, ma a Szohnut (Jewish Agency) elnöke részvétele…..
Mint már a sajtó, köztük a Szombat is beszámolt róla, skandalum történt a békéscsabai közgyűlés október 8-ai közmeghallgatásán, ahol a Jobbik helyi elnöke, egyben Békés megyei alelnöke kirekesztette a magyarságból Faludy György költőt. Ez ellen csak egyetlen képviselő…..
Klein Rudolf: Tel-Aviv száz éves Tel-Aviv városa idén ünnepeli fennállásának századik évfordulóját. Ritka ez egy olyan országban, ahol nehézen található nagyobb település, mely nem szerepel a Bibliában, illetve történelmi forrásban. De itt éppen a fordítottjáról volt szó:…..
Ez volt az első Jom Kippurom Izraelben. És összehasonlíthatatlanul más volt, mint az eddigiek. Teljesen más dolgok határozzák meg az ünnepet otthon, a diaszpórában, mint itt Izraelben. Otthon Jom Kippurkor már javában ősz van. A vastagabb harisnyámat veszem föl a szoknyám alá. Ha…..
Van-e „zsidó lélek”? Vita Komlós Aladárral - a Szombat folyóirat októberi számában A Szombat októberi száma az irodalomtörténész-író nyolcvan éve megjelent, nagy port kavart, ma is kérdéseket provokáló írásával foglalkozik, melynek a témája: a zsidó lélek.…..
A szeptemberi Budapest-szám tartalmából:   Komoróczy Géza: Zsidónegyedek Budapesten: egy kifejezés tisztázása Pesten a zsidók a Király utca felső harmadában vetették meg a lábukat. A középkori mintától eltérően, nem a hatalmi központ közelében: a magisztrátus lehetőleg…..
Seres Attila  Magyarországon nincs olyan, közös tulajdonságokkal, érdekekkel, értékekkel, vagy bármi mással jól körülhatárolható közösség, amelyet úgy általában zsidóságnak nevezhetnénk. A közbeszédben a vallásos zsidók és a zsidó származású/identitású magyar…..
2009. június 8. / Novák Attila Az Európa parlamenti választás, akárki akármit mond, nem Európáról, hanem Magyarországról szól. Európa sorsa biztosan aggasztja a magyar választókat, de még inkább inspirálja őket az, hogy a négyévenkénti alkalmon vagy a népszavazásosdin…..
Szombatblog Prognózis 2009.06.02 16:55:00
 A Szombat folyóirat nyári számaPrognózis címmel jelenik meg a Szombat nyári számának összeállítása.A prognózis nem utópia vagy progresszió, ezért csak a jövő bizonytalanságával számol. Lapunk e számában egyedülálló módon szerepelnek egymás mellett bal- és…..
Romák a honi közbeszédbenA cigányság gondjai olyan súlyosak, hogy azokat nemzedékek alatt lehet fölszámolni – ha egyáltalán. A problémák „megoldását” zászlóra tűzni irreális. Az elsődleges feladat az lenne, hogy megtaláljuk, milyen értelmezési keretben szabad…..
Hagyományosan két kifejezésünk van a törvénytelen állapotra, az illegitim uralomra és erőszakra: zsarnokság és forradalom. A kettő szoros egymáshoz simulása a modern korban vált nyilvánvalóvá. A forradalom kritikája egyidős a forradalommal. A francia forradalom volt az a…..
Áprilisi számunk tartalmából   Gadó János: Tettesek és vagy / áldozatok – Romák a honi közbeszédben A cigányság gondjai olyan súlyosak, hogy azokat nemzedékek alatt lehet fölszámolni – ha egyáltalán. A problémák „megoldását” zászlóra tűzni…..
Részlet Sólyom László előadásából, mely a Hágár országa című kötet bemutatóján hangzott el.Tisztelt Hölgyeim és Uraim! 2002-ben egy időben nyílt meg a tel aviv-i Nahum Goldman Zsidó Diaszpóra Múzeum virtuális kiállítása a magyarországi zsidóság történelméről…..
Sokan emlegetnek zsidó kulturális reneszánszt Magyarországon, ám ez a megállapítás legalábbis kétségesnek mondható – fogalmazott Szántó T. Gábor, utalva az általa vezetett Szombat című, zsidó politikai és kulturális folyóirat szerzői „jelenlétére”, hiszen…..
Schiff Andrással beszélget Sziklai ÉvaHa a ’68-as „Ki mit tud”-ot tekintjük kezdőpontnak, pályafutása több mint négy évtizedes. Közel harminc éve él külföldön: rendszeresen és sokat tartózkodik Londonban, élt New Yorkban, Salzburgban , és több mint tíz éve…..
Szombatblog Nem! 2009.04.17 13:42:00
Shmuel Rabinovitch rabbi, aki találkozik a pápával május 12-én Izraelben, azt nyilatkozta, hogy a kereszt nem megfelelő viselet, ha zsidó vallásos helyet látogat meg. "Az álláspontom az, hogy nem illik a Nyugati falhoz jönni olyan vallási szimbólumokkal, mint a…..
Konferencia az antiszemitizmusról a Közép-Európai Egyetemen  A konferencia előadói Michael Miller a CEU Jewish studies tanára, Konrád György és Kovács M. Mária történész (a szerző felvétele)        "...a német társadalomban a hatvanas…..
Szombatblog A kabbala erotikája 2009.03.24 16:14:00
 „Ahhoz, hogy megértsük, milyen vonzalom köti egymáshoz a jesívák tanulóit, elég bepillantanunk a bet-midrásba, ahol talmudjukkal foglalatoskodnak. Párosával tanulják „sász-t”, az egyik megérinti társa gyönge szakállát, mélyen a szemébe néz és kérdést…..
Bloggerek zsoldban Infoháború. A zsidó állam bloggerhadsereget toboroz. A feladatuk az, hogy anticionista weboldalakon képviseljék Izrael érdekeit. Egyiptomban blogokon szerveződik az ellenzéki Kefayah mozgalom. A vélemény szabadcsapatai. A stúdióban: Novák Attila történész,…..
Batya Gur (1947-2005), akit sokan az izraeli Agatha Christie-ként emlegetnek, noha számos nyelvre lefordították Gyilkosság szombat reggel c. regényét, Izraelen kívül nem örvend széleskörű ismertségnek. Krimisorozatának többi kötete és egyéb írásai viszonylag kevés nyelven…..