Regisztráció Blogot indítok
Adatok
amodent

0 bejegyzést írt és 146 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Fidesz nem érti, hogy a bírósági ítéletek utólagos megsemmisítésével saját maguk és az egész magyar politikai rendszer alatt vágják a fát. A következő kormány ugyanígy megsemmisítheti a Fidesz-kormány idején hozott ítéleteket, kiszabadíthatja a hagyókat, hunvaldokat,…..
Rengeteg vitát váltott ki az új adórendszer, mert egyértelműen a magas keresetűek járnak jól az egységes 16%-os adókulccsal. A legfőbb mellette szóló érv azonban az, hogy a gyermekeseket támogatja, anyagilag segítve őket a jövő felnevelésében. Egy és két gyerek után az…..
Az elmúlt néhány napban két erős alázás is színesítette az online hétköznapokat, úgy tűnik még mindig működnek valamennyire az "ipar" önszabályozó folyamatai.Először február 2-án jelent  meg a LIGATT Security feje, Gregory D. Evans Twitter falán néhány…..
amodent 2011.02.16 18:12:48
A HBGary hack hátteréről:
arstechnica.com/tech-policy/news/2011/02/anonymous-speaks-the-inside-story-of-the-hbgary-hack.ars

Tanulságos olvasmány egy biztonsági cégről, akinek a CMS-éből SQL injection-el ki lehet olvasni a login/pass párokat, aki MD5-el hash-eli a jelszavait és akinek a CEO-ja _minden_ online eléréséhez ugyanazt a jelszót használja...
Várjuk azt a februári napot, amikor Orbán nekimegy nyugdíjrendszernek, és drasztikusan átalakítja ... "Világossá kell tennünk, hogy a korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba, és azt is, hogy az állami nyugdíjalap nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit beszed (a…..
Elöntötte az agyamat a szar. Volt már ilyen, és lesz is még. Ilyenkor megengedem magamnak a demagógia luxusát, és bizony a heves kurvaanyázást is. Érzékeny lelkűek és gyomrúak ugorjanak. Tényleg. Foglalkoztam már itt a gyeremekvédelemmel, és annak hiányosságaival. De mi van…..
Aki kicsit is konyít a játékiparhoz, tudja, hogy Dél-Koreában a Starcraft hihetetlenül népszerű nemzeti sport, az ország szinte a Starcraft vallási központja. A Blizzard világszerte több mint tízmilliót adott el a játékból, ennek nagyjából felét Dél-Koreában, ami azt jelenti,…..
amodent 2010.11.16 12:40:33
@rept_ai: Sajnos igen, amikor már 1-2e forint körül adnak egy játékot dobozosan vagy újsághoz adják, akkor ott már csak a kiadói jogok tulajdonosaihoz jut érdemben pénz. Digitálisan (Steam, stb.) már más a helyzet, ott a sok pár eurós eladásból nagy pénzeket szakíthat egy-egy tehetséges fejlesztő.
Megmondom őszintén, nem igazán vágom, hogy ki volt az az okos, aki kitalálta, hogy a 20 ezer forint értékhatár alatti lopások ügyét a jegyzők elintézik. Mit gondoltak, hogyan oldják meg a jegyzők? Ha a kedves delikvens egy hét alatt 3 különböző városban, 3 különböző boltban…..
Történelmi előzés történt, kérem szépen, tegnap ugyanis az Apple piaci értéke meghaladta a Microsoftét, míg a cupertinói vállalat részvényeinek összértéke 222 milliárd dollár körül mozgott, a Microsoft csak 219 milliárd dollárt tudott felmutatni lefekvésem pillanatában.…..
Appleblog Drága-e az új MacBook 2010.05.19 15:56:00
Tegnap jelent meg az új gép, és a kommentekben egyből felmerült, hogy nem éri meg az Apple legolcsóbb laptopja, túl drága, szar, szar, szar. Ezer dollárért sokkal jobban felszerelt gépeket lehet vásárolni, írták néhányan, a MacBook a frissítés ellenére is korszerűtlen és…..
amodent 2010.05.20 14:40:37
@holex: nézd, egyrészt a Vista/W7 memóriakezelésébe kár belemenni, mert teljesen jól működik és az a 650Mb, amit lefoglalva látsz, legnagyobb részt cache. Másrészt a feleslegesen elinduló szolgáltatások ugyanúgy megvannak OSX alatt is, mert az iTunes Helper, az iPod kereső, a Bonjour és a társai ugyanúgy elindulnak OSX is alatt is, akkor is, ha a büdös életben nem használsz iPod-ot, iTunes-t vagy zeroconfig hálózatot.

Az install/uninstall OSX alat is szemetel, hiába húzod át a Trash-be a program ikonját, a fájlrendszerben ott maradnak a po-k és a többi fájl, vehetsz 39 dolcsit progit, ha le akarod ezeket is törölni kényemlesen a gépedről.

Mondom mégegyszer, ne menjünk el ebbe az irányba. Inkább sajnáljuk, hogy egy hét alatt vagy 30 kilóval lett drágább az MB.
amodent 2010.05.20 15:19:01
@landilevente: szuper. De ez mit sem változtat azon a tényen, hogy az OSX sem mentes az install/uninstall szemetelődéstől :)
amodent 2010.05.20 20:09:35
@Cs@tLós: És ha én használtam/használok Apple és nem-Apple gépeket is, akkor mondhatom hogy egy Dell vagy egy Lenovo van ugyanolyan jó, vagy akár jobb is, mint egy Mac? :)
A játékiparban, mint minden más iparágban, sok nagy istenbarma is megfordul. Olykor ezekből csak egyszerű tesztelő lesz, olykor a regionális kommunikációs vezetőségig viszik, de akadnak olyanok is, akik igazán magasra jutnak. Ahol persze jobban kitűnik, hogy mekkora nagy suttyók. A…..
IDDQD Kalózok márpedig léteznek 2010.05.12 14:20:00
Népszerű téma mind a kiadók, mind a játékosok oldalán a warezolás, illetve az ezzel okozott kár mértéke és hatása a játékiparra. Igazságot most sem teszünk, inkább csak öntünk egy kis olajat a tűzre.Történt a minap, hogy néhány szabadúszó játékfejlesztő programját egy…..
amodent 2010.05.12 19:44:12
@wice: Az a baj, tesó, hogy bár már leírták korábban, de te még mindig nem érted, hogy a szoftver, mint jószág (ez egyébként a javak egyesszáma) értéke nem a bitsorozatban rejlik, amit ingyen többszörösíthetsz, hanem az annak létrehozásához vezető folyamatban. És amikor az ellenérték kifizetése nélkül használod a szoftvert, akkor ebben rövidíted meg a fejlesztőt.
amodent 2010.05.13 09:00:50
Azért pár dolgot tegyünk helyre wice csúsztatásaiból.

Egyrészt döntsük el, hogy a hétköznapi vagy a jogi nyelvet használjuk. Ha az előbbit, akkor lehet nyugodtan lopásra hivatkozni, ha az utóbbit, akkor tegyünk különbséget lopás és szerzői jog megsértése között. Számomra azért álságos a jogi nyelvhasználat pl. itt a fórumon, mert bár mindkét bűncselekmény kárt okoz, a szerzői jog megsértésének nincs igazán nyelvi ereje, szóval ha azt mondom wicére, hogy tolvaj, akkor kikéri magának, ha azt mondom, szerzői jogsértő, akkor meg röhög rajta.

Másrészt egybemossa a dolgok piaci értékét a valós értékükkel. Ha a míves rézfaszú madaram lehet, hogy piacképtelen, de ha ellopják, akkor lesz egy meghatározott értéke (ha más nem is, de anyagköltség+munkadíjam), amely alapján az elkövetőt, ha elkapják, felelősségre vonják. A piacképtelen szoftver is képviseli a létrehozásához szükséges értéket, így annak megfizetését a szerző jogszerűen követelheti használótól. Az ennek elmaradásakor keletkező vagyoni hátrány esetén pedig annak nincs jelentősége, hogy "meg sem vette volna, olyan drága". A szerzői jog szerint a felhasználáshoz engedélyt kell kérni, azért díjat kell fizetni. Ha tehát a cselekmény felhasználásnak minősül, akkor az után fizetni kell, annak elmaradása pedig vagyoni hátrányt jelent.

Nem tudom, milyen morális dimenzió az, ahol a fizetni nem akaróktól nem lehet elvárni, hogy ne is használják a terméket, ne vegyék igénybe a szolgáltatást. A hajvágás díját sem tagadom meg azzal, hogy ha nem tudtam volna elfutni utána, akkor nem is vettem volna igénybe, ahogyan a moziba sem lógok be azzal, hogy nem néztem volna meg a filmet, ha nincs véletlen nyitva a hátsó ajtó. Aki használja a szoftvert, az fizessen érte, aki pedig nem fizet érte, az ne használja.

Végül pedig: mindezen dolgokat még súlyosabbnak érzem akkor, ha játékokról van szó. Ha valaki időt szánt arra, hogy letöltse, krekkelje, stb. akkor azért nyugodtan mondhatjuk, hogy van némi igény benne a játék iránt. Márpedig jogos a termék fejlesztőjének azon kívánsága, hogy ezen (luxus)igény kielégítésért ellenértéket kérjen.

Egyébként pedig hogy okoz kárt a warez, egy gyors saját példa: tavaly áprilisban megvettem a Demigod-ot, amivel aztán hetekig nem lehetett játszani, mert a szerverek (multiplayer only játékról van szó) le voltak halva. Később kiderült, hogy a max 100 000 emberre tervezett szervereket (ennyien is vették meg kb. az elején) olyan félmillió felhasználó lepte el, akik a DRM nélkül kiadott játékot (bizony, ilyen rendes gyerekek vannak a Stardock-nál) a street date előtt letöltötték és játszották, illetve csak akarták, mert ugye nekik sem sikerült csatlakozni. Szóval így utólag a kapja be a faszom az összes Demigod tolvaj* :)

* hétköznapi nyelvhasználat!!!
amodent 2010.05.13 20:02:49
@Dirky (Könyvtáros): Én sem látom azt a morális kérdést, amire wice építi az érvelését. Akkor most vagy elfogadjuk a szerzőknek azt a jogát, hogy rendelkezzenek a művük sorsa felett, és akkor azt is el kell fogdanunk, hogy az ezzel való szembeszegülés jelenleg jogellenes, vagy az egész szerzői jogi rendszert sutba kell vágnunk. Ez utóbbit viszont nehezen tudom elképzelni, mert a szerzői jogot temetni akarók azért igencsak élvezik a jelen helyzet által lehetővé tett műveket - így például a gyűlölt kiadók dollár-milióiból összapakolt Modern Warfare 2-ket (egyes források szerint 4 millió letöltés pc platformon) és a többi drága játékot.
A mai napon egy érdekes bejelentést tett az Opera Software. Kiderült ugyanis, hogy felvásárolták az ausztrál FastMail.FM levelező szolgáltatót. Az oldaluk 11 éve indult el, és jelenleg reklámmal támogatott ingyenes, illetve fizetős levelezőfiókokat kínálnak. A tárhely mérete a…..
amodent 2010.05.01 00:04:12
@penge™: ha a Fastmail noname szolgáltató lenne, nyilván az Opera sem vásárolta volna fel :) Egy 10 éves cégről/szolgáltatásról beszélünk egyébként, ahol a TOS egyik kiemelt része a 99,997%-os rendelkezésre állás és a garantált backup. Amit ingyen nyújt(ott), az a trial, egyértelmű, hogy az üzleti modeljük a fizetős ügyfelekre épül(t).

Nem egyedileg konfigurálható levélszűrőről beszéltem, hanem programozhatóról. Van egy Sieve nevű programnyelv erre és a Fastmail felhasználók egy jelentős része szépen ebben írogatta a szűrés/rendezés script-jeit.
amodent 2010.05.01 19:36:43
@penge™: az általad felsorolt szolgáltatók nem üzleti szolgáltatók, kivéve talán a Google, de az Apps ugye ott is fizetős. Azaz hiába van neked gmx-es e-mail címed, ha egyszer elszáll, akkor puszi, csoki, mehetsz isten hírivel, benne volt a ToS-ban, hogy max csúnyán nézhetsz rájuk, ennyi.

Egyébként nem tudom, miről is beszélünk. Faszán felsorolod, hogy mire nincs szükséged az FM szolgáltatásaiból... ja, nincs is ott accod. Akkor mire fel a kritika? Nyilván azért tudott 10 évig működni a cég, mert volt elég ember, akik viszont hajlandóak voltak fizetni is mindezért. És éppen azért nem örül senki a felvásárlásnak, mert mindenki attól tart, hogy az Opera leépíti mindazt, amitől az FM jó volt, csak hogy reklámos ingyenmail-t dobálhasson a böngészője használóinak.
amodent 2010.05.01 20:55:33
@cousin333: igen, a továbbfejlesztés biztos, csak kérdés, hogy milyen irányban. Mondjuk így elég szarul jött ki a dolog, nekem is van két évem befizetve, nyilván nem lépek le és hagyom a pénzem veszni. Ha lett volna refund, akkor komolyabban meg kellett volna fontolnom a dologot.

Ami szerintem járható út lesz egyébként (whisful thinking, persze), hogy az Opera az operamail-es felhasználóit migrálja az FM-be (az e-mail címeik megtartásával persze), a free kategóriát kicsit kibővíti, hogy azért vonzó legyen a gmail/yahoo/stb. ellenében és a pro cuccokat megtartja a fizetős kategóriákba.
Nagy örömömre sokan küldtetek képet a rovatba, amihez a reggeli sajtószemléteket örökítitek meg a reggelitekkel. Ez a nap utolsó békés pillanata, és mint mindent, ezt is mindenki máshogy csinálja, lássuk, Sparrow hogy oldotta meg a feladatot.Belfastban nagyon nehéz összehozni egy…..
Elnézték, hogy a flash-tartalmak nem jelennek meg az iPhone-okon. Csodálkoztak, hogy sikerült megegyezni a Youtube-bal a videók konvertálása ügyében. Lenyelték, hogy Steve Jobs lustának nevezte őket. Ez végül is egy vélemény, amit Crash Reportokkal alá tud támasztani. De azt már,…..
Végre egy hiba, amit az elsők közt vettem észre. Ha olvastátok a tesztet, láthattátok, hogy nem voltam maradéktalanul elégedett az iPad internetmegtartó-képességével (új szó!). Konkrétan arra gondolok, hogy miközben a MacBookom gond nélkül elkapta az utcai wifijelet, az iPad csak…..
Kaprinay Zoltánnal először az MTA-n találkoztam, amikor Ádámmal átvettük az Év blogja-kitüntetést az Itbusinesstől. A nevét persze már korábbról ismertem, aki egy kicsit is otthonosan mozog ebben a szakmában, hallott már róla, hiszen Zoltán ott volt a magyar online újságírás…..
Appleblog Reggeli, hírek, Apple 2010.04.01 06:58:00
Stoto küldött nekem egy képet, amiből indítunk egy vadivadiúj sorozatot. A képeket az Utazó iPhone-hoz hasonlóan ti külditek be, amiket rendszeres időközönként kirakok a blogra.Biztos vagyok benne, hogy közületek a legtöbben - hozzám hasonlóan - úgy kezditek a reggelt, hogy…..
IDDQD A Ubisoft benézte 2010.03.08 16:10:00
Nem hiszem, hogy sokan egyetértenek majd velem abban, hogy igenis szükség van olyan eszközökre, amik megakadályozzák a játékszoftverek illegális másolását, terjesztését, magyarán lopását. Ne is menjünk bele hát a szokásos vonalon lefutható, parttalan szó-dzsiudzsicuba, hanem…..
amodent 2010.03.09 09:05:43
@cartmenhun: tény, hogy a BC2 szerverek összeomlottak az első napokban, nem bírták a tempót. Tegnap már lehetett vele normálisan játszani, remélem ezután sem lesz másképpen.

De ezen a warez nem segít, mert azzal nem tudod kipróbálni a multit, legalábbis az elején.
amodent 2010.03.09 10:11:46
@Cifu78: ha ilyen tapasztalataim lennének, nem mondanám, hogy normálisan játszható. Viszont tegnap este nyolc és éjfél közötti 4 óra játék alatt csak egyszer dobott ki a szerver, más gond nem volt, számomra ez elfogadható.
amodent 2010.03.09 10:28:55
@Serathis: nem tudom, az SH pécés rétegcím, az AC2 pedig inkább konzolos játék. Nem hiszem hogy 1-2 százezernél több menne el belőlük, ha egyáltalán.
Tudom, hogy a címről szinte mindenkinek ugyanaz a visszatérő mondat jutott az eszébe, de nem, nem arról lesz szó, hogy valakinek állítólag szült a felesége és ezért hajtott kétszázzal. Na jó, nem biztos, de ha neked nem ez ugrott be, akkor nem olvasol elég autózz! blogot. Amiről…..
Twitteren már olvashattátok, hogy rászántam egy estémet a Snow Leopard kivégzésére. Kapcsolatunk viharos szakasza néhány nappal a telepítés után kezdődött, ekkor vettem észre, hogy az újraindítás után egy oldalra rendezi az ikonjaimat az asztalon (később ezt már bármikor meg…..
Mint arról hírt adtunk, egy hete pénteken letartóztatták a BKV (és a BA) jogi igazgatóját, Fuzik Zsolt, az informatikai pedig meglépett a rendőri kérdések elől. Nem is akárhogy: állítólag azt mondta, hogy azért nem ment be, mikor a rendőrök felhívták telefonon, mert nem…..