Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pencroft Tivald

9 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előrebocsátom: konyakozni nem szoktam. Sőt, a konyakról kifejezetten negatív emlékeim vannak, középiskolában menő dolognak tűnt ugyanis, ha valaki a házibuliba jugoszláv Napoleonnal állított be. A másnapokra ma is élénken emlékszem. Úgyhogy teljesen laikusként, viszont nagy…..
Pencroft Tivald 2010.01.19 16:32:21
@Krisztina: A Rémy Martin-re gondolsz? Az bizony konyak a javából.
A konyakház nevét adó kastélyt 1480-ban építtette a de Vinsons család XI. Lajos (1461-1483) uralkodása alatt. A kastély 1510-ben került a de Beaulon család birtokába és azóta viseli ezt a nevet.   A 17. században de Nesmond, Beaulon ura, Bayeux püspöke és XIV Lajos…..
A 7 Years Old az 1600-as években alapított Château de Beaulon konyakház bevezető terméke. Fogyasztható tonikkal elkeverve vagy tisztán, jégkockával. Gyártás - Régió (Cru): Fins Bois - Szőlőfajta: folle blanche - Szőlőtermelő: Château de Beaulon - Szüret éve: na. -…..
A Terres de Grande Champagne az 1795-ben alapított François Voyer konyakház bevezető terméke. Fiatal, tüzes konyak, amely csodálatos, egészen a torokig hátraívelő melegséget alakít ki a szájban, és nem hagy maga után nyers érzést. Fogyasztása étkezés után, vagy pedig…..
Konyak/Cognac Enciklopédia ABK6 2009.06.28 11:51:00
A Domaine de Chez Maillard már több mint 200 éve foglalkozik konyakkészítéssel. A környéket, ahol ez a birtok elhelyezkedik, régebben „Champagne de Blanzac”-nak nevezték, utalva ezzel a Champagne-területekéhez hasonló meszes talajra, amely kiválóan alkalmas…..
Charente termékeny tája már a 3. században arra ösztönözte a keltákat, hogy szőlőt telepítsenek a vidéken. Az első szőlőültetvényeket a La Rochelle-től a szárazföld belseje felé eső területen telepítették. A tenger közelsége és a régió számos folyója által…..
Pencroft Tivald 2009.03.23 09:08:26
@Azaszellő:

Az Egri Bikavért többféle szőlőből készült vörösbor házasítása útján állítják elő. A konyak alapanyagául szolgáló bor is többféle szőlőből készülhet, lásd a "Mi az a konyak?" című cikket.

A konyakoknál használt "blend" kifejezés azonban nem a házasítást takarja. A blend szó arra utal, hogy az adott konyak több termőterületen előállított szőlőből/eau-de-vie-ből készült. Olyan ez, mintha az egri borvidéken termelt cabernet sauvignonból és a villányi régióban termelt cabernet sauvignonból készítenél egy cuvée-t. A villányi bornak az olyan konyakok felelnek meg, amelyekhez a szőlőt egy termőterületen, pl. a Grande Champagne régióban termelték meg. A Gere Attila-féle villányi cabernet sauvignonnak (egy termőterület, egy termelő) pedig pl. a Ragnaud-Sabourin-féle Alliance No. 20 Reserve Speciale feleltethető meg (egy termőterület, egy termelő) , azzal a megszorítással, hogy ez a konyak nem teljesen kizárólag ugni blanc szőlőből készülhet.
A konyak (cognac) a leghíresebb és legkedveltebb brandyfajta, nevét a franciaországi Cognac városa után kapta. A brandy – amelynek neve a holland "brandewijn" (égetett bor) szóból származik – bor lepárlásával készített szeszes ital. A konyakot a franciaországi…..
Érlelési jelölésekA fogyasztás céljára történő értékesítéshez a konyakot legalább két évig tölgyfa hordóban kell érlelni. A két évet a lepárlási időszak végétől számítják, azaz a szüretet követő év április 1-jétől. Ezt a kétéves időtartamot „Compte…..
A TERMŐHELYA konyak termőhelyét az 1909. május 1-jei rendelet határozta meg. A termőhely az Akvitániai-medencétől északra található az Atlanti-óceán partján. Nyugatra a Gironde tölcsértorkolata, illetve a Ré- és Oléron-szigetek határolják, keleten az Angoulême-régióval és a…..
A "cognac" ellenőrzött eredetmegjelölést (AOC, appellation d’origine contrôlée) három főbb rendelet szabályozza:1909. május 1-jei módosított rendelet: meghatározta a konyak előállítására szolgáló termőhelyet.1936. május 15-i rendelet: létrehozta a…..