Regisztráció Blogot indítok
Adatok
emesz

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fotók: Urbanista A bérház előtt, ahol lakom, a Harmincekettesek terén (BP. VIII. ker, Baross utca – József körút kereszteződése) rendkívül nehéz szabad parkolóhelyet találni. A helyzeten csak ront, hogy a ház egyik földszinti üzlethelyiségében négy éve megnyitott…..
emesz 2014.06.26 12:16:08
@Dobó Géza: Igaz, trollkodás volt ez a részemről kicsit, inkább azt akarom mondani, hogy az egész helyzet irreális, hogy ennyi ember mellé még ennyi kocsit is eltároljunk egy ilyen kis helyen. Erre leginkább carsharing, carpooling (meg majd egyszer az önműködő autók) lesz a megoldás, addig igy is-úgy is szivás a belvárosban kocsival, az a két parkolóhely ezen annyit nem oszt vagy szoroz.
emesz 2014.06.26 12:28:11
@Dobó Géza: "trollkodás volt ez a részemről kicsit" részeMről :)
Az itt megjelent korábbi posztok ismeretében azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy ez nem a szokásos liberális, „ha az amcsik a szádba szarnak, te azt is örömmel szopogatod” szellemiségű blog. Mert bár az Atlanti-óceán túlpartján tombol a liberálfasizmus (bármennyire is ellentmondásosnak tűnik a…..
emesz 2014.01.13 16:27:02
@danialves: @Aureliano Buendía ezredes:
"@danialves: "amíg nem az én tb-mből meg adómból gyógyítják a dohányos tüdőrákját, az alkoholista májbetegségét meg viszik a drogost rehabra".

Ne haragudj, de végtelenül undorítónak tartom az ilyen véleményeket. Szerintem egy civilizáció, egy társadalom alapjai ott kezdődnek, hogy legalább minimális szinten támogatjuk egymást. Egy beteg emberbe - még ha önhibájából is lett az - belerúgni, sorsára hagyni, ennél embertelenebb társadalmat el sem tudok képzelni."

Sziasztok, meglepően értelmesre sikerültek a kommentek, jó volt olvasni. Szerintem kenderlegalizációval kapcsolatban felesleges a libertárius vs. szociális vita. Igazábül csak pár hónap/év múlva látjuk majd, működik-e a coloradoi/washingtoni példa, de minden jel arra mutat, hogy a legalizációval mindenki nyer: szabad lesz, felügyelt, minőségi, adózott, 18 éven aluliak nem kaphatnak, stb. A libertárius polgártársak is nyernek, mert csökkennek a tiltás költségei, a rendőrök nem a spanglizó tinikkel foglalkoznak, hanem az igazi bűnözőkkel; fehéredik a gazdaság, jön az adó, stb. stb. Szociális szempontból meg az egészségügy jobban tudja így felügyelni, hogy mi történik, hatékonyabb felvilágosító/megelőző programokkal, kontrolláltan. Egyedül az álszentség és a tudatlanság tartja életben a jelenlegi szabályozást.
Beyoncé nagyon nagyot dobott az új albumával, ami sok szempontból az alapokhoz való visszatérés: nem lehet dalonként megvásárolni, nem előzte meg hónapokkal korábban kezdődő teaser-kampány (ld Daft Punk és még sokan mások), nem szellőztették meg, stb. A "no marketing"…..
Templommá alakított mozi New Yorkban. Fotó: nycscout - Scouting NY A legtöbb funkciója vesztett épület a világ nagyvárosaiban alighanem mozi és templom. Számos elhagyatott filmszínházról esett már szó itt az Urbanistán, érdekes, hogy többükbe színház…..
HamPLÓ Szuszogós metró Berlinben 2012.10.07 22:22:00
A metró a legtöbb helyen új dolog, viszonylag kevés helyen van nosztalgiázás rajta (kivétel Budapest, a 116 éves kisföldalattival... meg a piros metró kocsijaival:). Berlinben van mire visszatekinteni, hisz ott is száz évnél régebbiek az első vonalak, és bár az ilyesmi drága dolog,…..
emesz 2012.10.08 18:46:38
Nagyon jó cikk!

@ledo76: Ha jól emlékszem a berlini U5-ön a harmincas években hasonló megoldást használtak. Széles profilúra tervezték, de a gazdasági világválságban nem volt pénzük új kocsikra, úgyhogy úgy rémlik valami palánkos sufnituning módszerrel oldották meg a problémát.

@felucca: Az állomásokon ez ma is változatlan... jobb esetben még a biztonsági őr is pöfékelve megy el melletted. Még a kocsiban dohányzásért is csak €15 bírság jár hivatalosan.
emesz 2012.10.08 19:48:59
@Hamster: Én csak Berlint ismerem, mondjuk itt alapvetően mindegy, hogy mi a szabály, mert ritkán tartják be amúgy is. Enni bárhol lehet, alkoholt fogyasztani szintén, csak 1-2 köztéren van tábla, hogy elvileg tilos (pl. azt hiszem a Reichstag előtt). Az első nagy ledöbbenésem az volt, amikor kedvesen jó szórakozást kívánt a buszsofőr, amikor sörrel a kezünkben szálltunk fel a buszra egy péntek este :)

Nemrég volt róla szó, hogy szövetségi szinten szabályoznák, hogy ne lehessen a tömegközlekedésen inni, de a BVG és a DB ellenzi a tervet, ugyanis nekik kellene betartatni a szabályt, ami teljesen esélytelen. Pár hónapja elkezdtek áthúzott piásüveges matricákat kiragasztani, de ezek kb. annyira komolyak, mint a BKV áthúzott mobiltelefonos matricái.
Varánusz Nem győzhet-TEK 2012.08.29 10:00:41
A Terrorelhárítási Központ és vezetője, Hajdu János lassan de biztosan önmaga paródiájává válik. A szervezet megalakulása óta szálka sokak szemében, és a pénzherdáló Q7 törő, szomszédot lerohanó akcióikkal azóta sem a népszerűségi lista csúcsát ostromolják. Elvileg…..
emesz 2012.08.29 12:38:23
@bigthereal: Nem mindegy. Ha a magyar kormány megbízásából a szír kormánynak/hadseregnek adtak tanácsot, akkor egy tízezreket gyilkoló háborús bűnöst támogat aktívan a magyar kormány. Nemrég már az oroszok is lemondtak Asszadról, mert már nekik is túl kínos a szitu...az biztos, hogy ha bármi ilyesmire derül fény, nem a magyar közvéleménytől kell tartani, mert az azt sem tudja, ki a kormány és ki a felkelő Szíriában, meg hogy merre van az ország egyáltalán, de az EU és a NATO többi tagjának a véleménye markánsabb lesz, az biztos...
  Vannak dolgok, amelyekről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy világmegváltó újdonságok, menők és trendik,  pedig mások jó ideje a legnagyobb természetességgel csinálják. Ilyen mondjuk a kerékpározás. Budapesten csatákat kell vívni egy-egy biciklitárolóért, pedig egykor ott…..
emesz 2012.06.25 14:18:58
@apt-get install: Balkáni mentalitás? Ha szeretnéd, szívesen csinálok egy galériát, hogy hogy néz ez ki itt Berlinben, ahol szinte minden szabad négyzetméteren "illegális" kertek vannak, aztán mégse kell itt annyira félteni a jogállamot, mint otthon (ha megvan még...).
Orbán Viktor Chicagóba utazott. Isteni szerencse, hogy nem az ezerkilencszázhúszas években vagyunk, mert senki le nem mosta volna róla, hogy nem Kapóne Albert szeszipari zugkereskedőhöz utazott ki a zárjegy nélküli házipálinka piacot bővíteni, és a Közgép mutyiforma szabadalmát…..
  Persze csak átvitt értelemben. Legalábbis egyelőre. Ezt most csak így idetesszük: Budaházy György skype-on tartott sajtótájékoztatót (tartalmáról itt), és a fotó láttán még mindig csak keressük a szavakat.  „TÖKÉLETES! minden részlet. a legerősebb…..
Egyre több boltban, szolgáltatónál, benzinkúton látom kirakva jól látható helyre a szokványos hazai igényességgel készített feliratot, mely szerint: Az árak magyar forintban* értendőek és tartalmazzák az áfát! *Helyenként „forintba”, de ki nem unja már halálosan a…..
"Szerintetek mekkora tűzveszélyes hely a Szilágyi, Gábor Áron utca, Küküllő utca határolta közpark (II. kerület), ha a közepébe két tűzcsapot is be kellett egymás mellé állítani?"   - kérdezi Balázs, aki a képet küldte. A kedves tűzoltóolvasók biztos tudják a választ.…..
Kedves Munkahelyi terror blog és olvasók!   Pályakezdő lány vagyok, Budapesten élek, nemrég vehettem át a diplomámat. Mivel sajnos nem igazán piacképes a végzettségem, ezért úgy voltam a dologgal, hogy bár megpróbálok elsősorban ezen a területen elhelyezkedni, de nem…..
  Buheramegoldások nem csak Magyarországon és nem csak manapság voltak. Ennek ékes példája ez környezetébe illeszkedő, minden szempontból praktikus, házon átvezetett berlini magasvasút. Egész pontosan itt helyezkedett el. A fotó 1905-ben készült, de az épület csak a háborúban…..
 Általában hajlamos vagyok úgy gondolni, hogy a problémák (igen, minden egyes probléma) megoldhatóak azzal, hogy az ember beszív (a szó füves és alkoholista értelmében egyaránt). Nem azért, mert akkor effektíve tényleg megoldódnak a dolgok, nem, ahhoz sajnos tenni is kell…..
emesz 2012.01.28 23:05:35
@rxtr: Hollandiában tudod mennyibe kerül? 2000 forintért kb. afrikai vadkendert ha kapsz... csak ott az állam zsebeli be a pénz nagyrészét, itt meg hagyják, hogy a maffiához menjen.

@LAVÓRVAGÁNY: Kontrollálhatatlan lenne? Az ismerőseidnek (akik gondolom amúgy normális tagjai a társadalomnak) most bűnözőkkel kell üzletelniük, közben szinte minden héten több ember kerül kórházba valami új szintetikus szar miatt, meg "szintetikus füvet" szívnak a tizenévesek mert az egy új anyag és ezért még nem tiltottálók be (aminek a mellékhatásait nem ismeri senki, mivel egy laborban előállított új vegyszerről van szó...). Hollandiában (talán az amszterdami turistanegyed kivételével) a küszöbig nem jutsz úgy el, hogy ne néznék meg a személyid alaposan. Persze, majd megveszik és eladják a gyerekeknek, stb., de ezt ma ugyanolyan könnyen tudja megtenni egy átlag bűnöző, mintha legális lenne.

Amúgy kicsit kutatni kéne a magyar irodalomban és történelemben, megnézni, mi volt itt a századforduló utáni évtizedekben, hogyan buliztak akkor az emberek, elolvasni pl. Örkény "Hasis" című novelláját, és kiderülne, hogy egyáltalán nem olyan idegen a magyar kultúrától a fű.
Budapest Budapest-rövidfilmek: meghosszabbították a pályázati határidőt! (kék) Életveszélyes a Nyugati tornya, forgalomkorlátozás lesz (index) Ezt a kerékpárutat mégis hogy gondolták a Belvárosban?* (belváros) Támogatják az új kelenföldi városközpontot (prae)…..
Mandiner blog Európa, balra át? 2011.12.06 08:01:00
  Nem áll jól az európai baloldal szénája: a minap lemondott az Európai Szocialista Párt elnöki tisztségéről Poul Nyrup Rasmussen. A dán politikus családi és egészségügyi okokra hivatkozott, ám nem lehet eltekinteni attól, hogy egy nappal a spanyol szocialisták…..
emesz 2011.12.06 16:56:18
Iskoláskoromban néha elvittek misére. Nem voltam vallásos, de elmormogtam a miatyánkat, mert körülöttem is mindenki ezt csinálta.

Amúgy meg nem hiszek abban, hogy ez a jobboldali előretörés cucc ennyire kiszámítható trend, de tegyük fel hogy mégis. Ha igen, akkor nekem a „(...) a konzervatív értékek fontosabbak lesznek. Ez egy jó pillanat, hogy az emberek elgondolkodjanak a valláshoz és a családhoz való kapcsolataikon” magyarázatnál logikusabbnak tűnik, hogy zemberek ilyenkor a "minden rendben lesz, mert megvédünk" (klasszikus értelemben vett) néppárti-populista szövegre harapnak, nem pedig a család bullshitre.

Aki tényleg jobboldali gazdaságpolitikát folytatott, nagyot zuhant (lsd. Cameron), és (az amúgy szimpatikus technokrata) Merkel is eljutott pédául oda energiaügyben, hogy egy skizonfréniás Greenpeace-esnél is komcsibb, populistább, barmabb dolgokat ígérgetne nála.

Persze azért fura sokaknak a helyzet, mert régen a szocik/komcsik hóbortja volt a hülyeség-ígérgetés, de mivel nagyrészük leamortizálta magát az elmúlt évtizedben, nekik már végképp senki nem hisz. Volt már ilyen, a harmincas évek elején elég sokan szavaztak Európában "nemzeti", populista-államosító politikát folytató pártokra, miután az akkori baloldal jól kinyírta magát. (Nem náciorbánozni meg fasisztaveszéllyel akarok fenyegetni, nem azért írom ezt a példát, hanem mert a legismertebb hasonló gazdasági helyzet volt a 20. században.)

Érdekes adalék, persze nem kell belőle komoly párhuzamot levonni: a weimari köztársaság vége felé (1930-32), hatalmas elégedetlenség közepette Brüning és von Papen kancellárok megpróbálták viszonylag technokrata módon megoldani a válságot. Persze buktak, jöt Hitler, és mára viszonylag egyértelműen kimutatható, hogy kvázi a hatalomra kerülése előtti gazdasági rendrakásnak köszönhetően volt annyira stabil a gazdaság, hogy Hitleréknek volt egy jó pár évük, mielőtt öszeomlott volna a gazdaságuk a túlköltekezéstől.
emesz 2011.12.06 17:23:39
Ja, még egy mai adalék a cseh jobboldalhoz: www.origo.hu/nagyvilag/20111206-csehorszagban-mar-szabadon-lehet-termeszteni-hallucinogen-gombakat.html

Fordulnak vissza a hagyományos értékekhez az emberek, ja. Most komolyan, ilyet csak egy politikus mond.
törökgáborelemez 373. Halott hal 2011.06.14 02:12:00
Orbán Viktor egy osztrák bulvárlapnak adott interjúja (fordítás itt) – ahogy ez a nemzetközi sajtóban megjelent miniszterelnöki megszólalások esetében nem szokatlan - sokaknál és sokadszorra kivágta a biztosítékot. Egy ilyen szöveget számos ponton érhet kritika: a Heti…..
emesz 2011.06.14 12:13:45
@aszekelyek: :D Szegény németek. Itt egyetem mellé, félállásban gyakornokként kézhez kapok havi 700 eurót (keleten), ami baromi kevés errefelé, de érdekesnek tűnt a munka úgyhogy nem válogattam tovább (mert szinte válogatni lehet, túlzás nélkül...így néz ki egy gazdasági fellendülés...). És ebből már levonták az adót, amiből meg vidáman söröznek a hartz4-esek a sarkon. Ja, jobb is, ha a saját dolgaikkal törődnek, és nem néznek felénk.
Bizonyára sokan próbáltátok, még többen olvastatok róla: pár napja próbajáratra indult a 86-os vonalán az új budapesti szuperbusz, kinek neve MAN Lion's City GL. Ötajtós, áttetsző csuklóval felszerelt monstrum, modern információs rendszerrel, 10 518 köbcentis, 320 lóerős…..
Újabb budapesti szórakozóhely ellen indít hadjáratot egy belvárosi önkormányzat. De most nem a szocialisták, hanem a Fidesz. A West-Balkán tragédiát meglovagolva akarják bezáratni a Tűzrakteret. Itt viszont nem csak egy kocsmáról, hanem egy összművészeti centrumról is szó van.…..
emesz 2011.02.27 12:34:16
@fikanick: Ok, de ezzel te semmi pénzt/értéket nem teremtesz másoknak, míg most, ha nem is sok, de valamennyi termelődik. Persze, gáz az egész belvárosi ingatlanos szitu, ki hogy és miért kap milyen ingatlant, de nem hiszem, hogy egyelőre megengedhetnénk magunknak, hogy olyanhoz nyúljunk, ami bármit is hozzáad ad a városhoz.

Ugyanennyi erővel, ha be szeretnél költözni egy üres önkormányzati ingatlanba a belvárosban, és cserébe lepucolod az ablakot, meg csinálsz valami érdekeset - kiállítást, performanszt, nekem tökmindegy, üzleti szempontból az lenne a logikus az önkormányzattól, ha odaadná. Így a környék vonzóbb lesz, magasabb ingatlanárak, több befektető, több pénz. Aztán ha már egymást ölik az emberek, hogy Bp belvárosába fektethessenek bele, akkor majd eladhatják jópénzért.

(Persze olyankor jön a kérdés, hogy nem azért lett-e felkapott, mert van kultúra, stb, és ha elzavarnak akkor pont ez veszik el, de ez már más kérdés, bárcsak ott tartanánk, hogy ezzel foglalkozhassunk.)
emesz 2011.02.27 13:04:49
@Ezt a népet sajnáljam?: Épp ez az: a szabad piac alapja, hogy mindenből a lehető legnagyobb hozzáadott értéket hozzuk ki. Namost mint önkormányzat (=piaci szereplő), nekem érdekem, hogy a "tulajdonom" (=a kerület, és a kerület adottságai miatt befolyó adók) minél többet érjen.

Ha külvárosi kerület vagyok, ezt úgy tudom elérni, hogy jó infrastruktúrát építek ki, barátságos adókkal, ipari parkokat és irodaházakat támogató zónázással (pl. Budaörs, nem véletlen az ország leggazdagabb települése...), mert lássuk be, oda építészettel, kultúrával nem fogom vonzani a befektetőket. Mint belvárosi önkormányzat, a városi adottságokat kihasználva tudok értéket növelni. Ki akarna a belvárosba befektetni, ha drágább, koszosabb, rosszabb a közlekedés, mint az agglomerációban, viszont nincs benne semmi plusz? (Kultúra, vendéglátás, városi élet, hangulat.)
Ezt a táblát a szebb napokat látott Közvágóhídon lőttem - ott próbálunk ugyanis a zenekarunkkal, de becsszó nem mi voltunk. Viccesnek ugyan nem vicces, viszont olyan mint az állatorvosi ló, mindent kihozott belőle az átalakító, amit csak ki lehetett. Ha igaza van Szily Lacinak…..
A múlt hét végén olvastam a Kreatívon egy cikket, amit Juhász Péter Tibor, a P&G integrált kommunikációs vezetője írt, a címe: Egy Facebook-like nem ér semmit.Látványos és provokáló cím, első felindultságomban mégsem mertem rá válaszolni. Kellett pár nap, hogy magamba…..