Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tafinaf

19 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kína Vigyázzunk értékeinkre! 2013.03.20 22:19:29
Március 11-én tűz ütött ki Lijiang (Kunming tartomány) turistaváros egy részén, és faházról faházra terjedt, miközben szorgos kezek csatárláncban próbálták azt eloltani... az eredmény: kétezer négyzetméter, tizenhárom ház égett le, de szerencsére senki nem sérült meg.…..
Ha valakinek még nem tűnt volna fel, Kínába maximum azért érdemes csak ellátogatni, hogy a csökönyös változatlanságot a változatlanság kedvéért megtapasztalhassa az ember. 1992-ben, amikor először vetett a sors Kínába, a fél év alatt megtapasztalt "fejlődést" kommentálva…..
Kína A Nyugat nyugatja 2011.07.25 10:19:00
Nehéz nem észrevenni, hogy az egyszer oly hős Nyugat napja hogyan áldozik le, nap mint nap egy kicsit közelebb a horizonthoz. Az, hogy ez valami szép naplemente lesz-e, vagy a darázs mérgében még a világba szúrja-e fullánkját, nem egyértelmű. Az utóbbira sajnos sok utaló jel van,…..
tafinaf 2011.08.17 00:05:15
Szervusz Apeiron! Köszönöm a baráti szavakat. Nézd, mindent folyamatában kell nézni és rendszerben. A Nyugat még mindig nagyon vonzó alternatíva szinte mindenhol a világon, ahol az emberek belefásultak a saját kis eszmerendszereikbe. Az embereknek van egy kis beépített szabadság-mérőjük, és általában megpróbálják azt maximalizálni. A nyugati ember alapvetően szabad, tehát mint az egészséges ember, nem is érzi, hogy mekkora kincs birtokában van. Ha elveszik az ember szabadságát, csak akkor döbben rá, hogy mekkora érték volt az, amíg volt.

Na most, eddig úgy tűnhetne, hogy ilyen fekete-fehér a világ, azaz csak a szabadsági fokok számát kell megszámolni, és máris világos, hogy ki hova akar menni és miért. A teljes kép ennél sokkal árnyaltabb. Nagyon sok kultúra választás elé teszi a emberfiókákat: vagy nagyon sok szabad(os)ság, de cserébe üres emberi életek, morális értékek hiánya, anarchia és züllés... vagy valamennyi szabadságot feláldozva kicsit jobb élet.

Ezzel a dilemmával még a nagy Nyugat is naponta megküzd, gondoljunk itt a 911 óta bevezetett rendőrállamra Amerikában.

Never say never, tehát én sem mernék előre zsetont tenni egyik játékosra sem, de érzésem szerint a Nyugat következetesen kezdi elveszíteni a varázsát az emberiség amúgy történelmileg mindig is civilizáltabb része előtt. Ismerjük be férfiasan: mi nyugati emberek ugyan roppant jópofa, aranyos teremtmények vagyunk, de bárdolatlanok, primitívek, barbárok vagyunk azokkal a népekkel szemben, akik sokkal kifinomultabb rendszereket építettek fel évezredek óta.

Mondok példákat, hátha úgy jobban átmegy a gondolat.

A kínai pálcikával eszik, ami fényévekkel kulturáltabb evési forma, mint a hindu egykézzel, vagy a nyugati ember kétkézzel és rusnya fémből készült marcangolószerszámokkal (villa, kés) való bohóckodása az asztalnál.

A muszlim még gondolatban sem hazudik, lop vagy öl, szemben a zsidó-keresztény lúzerekkel, akik vidáman megteszik bármelyiket nap-mint-nap, aztán vagy meggyónják, vagy nem, vagy a saját, külön bejáratú szakállas bácsijuk rasszista alapon jóváhagyja azt. Megint a békés civilizált ember csóválja a fejét, hogy mit kezdjen ezekkel a neandervölgyi durva lényekkel, akik folyamatosan csörtetnek, mint elefánt a porcelánboltban.

Vagy vegyük a közlekedést bárhol Ázsiában, ahol a dugók folyamatosan "folynak", mint a folyam, és bár nincsenek betartott szabályok, mégis mindenki rendesen hazaér időben az Iftar-ra még most a Ramazan idején is. Ezzel szemben a szép, rendezett nyugati utakon ha beáll egy dugó, akkor nyugodtan sátrat is verhetsz, mert egy ideig nem mész sehova, vagy felforr a hűtővized (és az agyvized). Arról a rugalmatlanságról nem is beszélve, hogy ha valaki ott áll előtted, akkor inkább felveszed a telefont, vagy ha valaki bejön hozzád az irodába, elküldöd a búsba, hogy küldjön előbb emailt, aztán jöjjön vissza. Nyugat, nyugat... nagyon remeg a léc, nagyon.

Szóval csak azt akarom mondani, hogy a nyugati ember is ugyanolyan szinten van biológiai fejlődésben mint bármelyik másik, sőt. Ugyanaz a húszmillió év természetes szelekciója köpülte is az összes majomfajtát, a mienket is. Szóval az, hogy az egyik majom lemajmozza a másikat, eléggé relatív. (A kínaiak számára mi tűnünk a majomhoz közelebb álló állatfajtának, mivel szőrös nagy böhöm állatnak tűnünk az ő kifinomultabb vonalaikhoz képest, míg az európai fehérember számára az ázsiaiak tűnnek inkább majomnak, mert olyan ruganyosak, guggolva is tudnak szarni, és folyamatosan köpködnek, krákognak, böfögnek, finganak, stb, mint az állatok.

Szóval nincs semleges zsüri a kérdést eldöntendő, és én sem foglalnék állást pro vagy kontra. Én sosem voltam sem Kína-barát, sem Nyugat-barát. Semmilyen barát nem voltam, nem vagyok, és nem is leszek soha. A maximum, amit hajlandó vagyok megtenni, az az, hogy meghallgatom az összes játékost, és ha találok egyetemesen jó megoldásokat, akkor azokat kipipálom, míg ha találok egyetemesen ördögi szemétségeket, azt is megemlítem. Hadd ne lehessen elcsusszanni a sötétben immorális dolgokkal: fényt a csótányra, mert azt nem szeretik.

Ha valaki valami jót tesz, az csak olyan, mint amikor a szőlőfürt meghozza a gyümölcsét: ez a feladata, erre termett. Az ember is (véleményem szerint) arra termett, hogy minden nap megpróbáljon tényleg emberként élni, etikusan, morálisan, jó emberként megpróbálni beleilleni ebbe a nagy puzzle játékba, és lehetőleg hasznos tagja lenni a társadalomnak. Ezért inkább a devianciára irányítom a rivaldafényt, arról írok.

Legyen az keleti, nyugat, vagy bármilyen orientáltságú illető: ha szerintem valamit bután csinálnak, vagy esetleg okosan de ördögien, nesze nekik egy kis fény, arra hátha visszamásznak a lukba, ahonnan kimerészkedtek.

Ettől függetlenül abban teljesen igazad van, hogy a jelenlegi magyar sajtó félelmetesen ostoba, bár ezen csodálkozni nem kéne, mert most komolyan, ki megy manapság újságírónak? Aki semmilyen más közhasznú feladatra már nem alkalmas... aztán ilyen felhozatallal az a pár intelligensebb csóka, aki még mindig nosztalgiából megnézné, hogy "na ma mit írtak ezek a csököttagyúak", vagy "mit hazudnak éppen, mivel próbálják mosni az agyunkat", vagy "most éppen mit válogattak ki nekünk beszédtémának a többtízezer lehetséges közül a szellemi rabszolgatartóink?", még szép, hogy visszasírja a Ludas Matyit, ahol legalább nem rejtették véka alá, hogy ezeken a nyomtatott papírdarabokon (vagy ma: Internet portálok) intelligens ember csak nevetni tud (vagy ignorálni őket és saját feed-ből szedni a tartalmakat).

Bocs, hogy kicsit hosszúra sikeredett, de úgy éreztem, hogy nem intézhetem el egy "igen is meg nem is" válasszal... :)
Kína Kantoni opera 2011.06.05 21:18:38
Nemrég adták át Kantonban a perzsa tervezésű operaházat, csillog-villog, ahogy kell. Ennek kapcsán eszembe jutott megint a négyes metró, a jó kis magyar gumicsontunk. A bűvös kockánk, gömbünk, minden. És az is, hogy mennyivel jobb lenne most, ha annakidején a sok kis buta magyar nem…..
Kína R-eset 2010.08.30 17:23:47
Na még egy kicsit zsörtölődök, aztán nyomok egy reset-et. Az történt ugyanis, hogy "érdekes módon" (mindenki helyettesítse be a neki megfelelő conspiracy theory-t) a website-jaim sorra "hackelődnek". Csak úgy maguktól, persze. Nem nagy dolog, kicsit tisztogat az…..
Először csak az óriásplakátokat láttam meg Bangkokban, ez például lehetett olyan 10 méter magas az egyik népszerű plaza központjában, nem csoda, hogy kiszúrta a szemem a felirat:Nokia Socialista. Na fene. Jó szlogen. Érdekes volna megnézni, hogy milyen sikert érne er vele a Nokia…..
tafinaf 2010.10.15 10:49:35
Csak nagyon halkan jegyeznem meg, hogy ez a "socialista" es a magyarban a "szocialista" szo nem ugyanazt jelenti. Tehat csak azert, mert hasonloan nez ki ket szo, nem kell feltetlenul rogton asszocialni. Jo pelda erre a nemeteknel az Ausfahrt (Exit) az autopalyan: nagyon buta angolnak kell ahhoz lenni, hogy az ember a fingasra asszocialjon rola. Na ez a ket szo es kb ennyire "related". Semennyire.

A magyar "szocialista" szot az emberek a szocialista partokkal asszocialjak, es nagyon helyesen, hiszen arra talaltak ki. Egyebkent az igazi szocializmus (socio: tarsadalom, tehat tarsadalom-kozpontusagot propagal) ma mar a legtobb fejlett orszagban mindennapos valosag, csak nem mindehol ugy hivjak. Pl Hollandia sokkal "szocialisabb" orszag, mint mondjuk Kuba, pedig pusztan a partok neveirol masra asszocialna az ember.

A jelen esetben hasznalat "socialista" szonak sz.v.sz. SEMMI koze az altalunk megszokott jelentesben vett "szocializmus"-hoz. Ez a mostanaban divatos (de mar lassan lecsengo) un. "social media" oruletre probal rezonalni. Azaz, arra probalja osztokelni a juzereket, hogy minel tobb privat infot osszanak meg publikusan, hogy abbol par szerencses ceg meggazdagodhasson (linkedin, facebook, myspace, stb). Na, ebbe szall be (reluctantly, I must add, and rightly so) a Nokia. "Ha mar mindenki meghulyult, jol van, osszatok nekunk is lapot, egy par kort jatszunk mi is" felkialtassal.

Egyebkent nagyon becsulendo a Nokia hidegfejusege, hogy nem ugranak ra minden eszement divatra, ez nagyon becsulendo. Igazi skandinav/nemet ("no-nonsense") hozzaallas, ettol van az, hogy a GPD/capita (Eszak)Europaban toretlenul no, mig mas orszagokban (akik allandoan hype-okat talalnak ki, aztan belebuknak) maximum a GPD no, a /capita mar kevesbe.

Tehat megertem, ha valaki a "socialista" szo kimondasaval a magyar "szocalista" szot veli kihallani mogule, de az nincs ott. Egyszeruen veletlen egybeeses, es az egyetlen kozos nevezo a latin "soci(o)-" gyok, ami a kozossegre valo utalas. Es ebben Magyarorszag pontosan ott tart, mint Thailand: kis hazankban is most kezdenek "rakattani" az emberek a blogozasra, webshopokra, a vacak fotoikkal teleszemetelni a netet, meg egyeb marhasagokra, amikrol a vilag fejlettebb orszagai mar epp leszokoban vannak (hullamvasut).
A phuketi kormányzó fontolgatja a taxiórás rendszer bevezetését a tuktukok esetében. Ez éppen a legfrissebb hír, mondhatnánk, akár, hogy végre valami jó, mert a phuketi turista paradicsomból egyre riasztóbb hírek érkeztek. Úgy tűnt, hogy itt nem a világgazdasági válság vagy a…..
tafinaf 2010.08.31 01:36:16
Tisztelt .il hozzászóló... Nehéz megadni a tiszteletet az olyan "köcsög, rohadék, gyökér" embernek, aki egy ilyen szaros 12 eurós tételen képes még a szegény thai-on is fogást keresni. Nem tudom milyen erkölcs, milyen morál, milyen kultúrán nevelkedett Kend, de bicskanyitogató arra hivatkozni, hogy a szerencsétlen thai taxisofőr ráhagyja a könyöklő, izzadságszagú, garast-fogához-verő, alkudozó, jellemtelen magyarra, hogy 500, aztán később kapcsol, hogy "jé, ez a külföldi NAGYON hülye, ez komolyan azt gondolta, hogy én most másfél órán keresztül fogom őt és a csomagjait furikázni rongyos 12 euróért, amikor semelyik bolygón nincs ennyire olcsó taxi???".

Itt a link, és már mások is megmondták itt: 1500 euró valóban a jutányos ár, és VALÓBAN. Ha kicsit is érték-arányosan és becsületesen gondolkodik valaki, és gerinces homo SAPIENS és nem valami ahhoz hasonló majomfajta, akkor elnézést kér, és rábólint az 1500-ra, és nem kezd el cirkuszolni, átszállni, erősködni. Ez jellemtelen, alja ember sajátossága, ezt mint pap mondom.

"For Pattaya, taxis are charging a flat fee of 1300 baht one way and that the journey is one and a half to two hours, again depending on traffic. This flat fee INCLUDES highway toll payments." (forrás:
travelhappy.info/thailand/taxi-prices-from-the-new-bangkok-airport-to-bangkok-and-pattaya/)

Ne járassuk már le a magyarokat, jó? Persze .il végű URL-lel villogni sem éppen semmi, de "nem vak az a ló kérem, hanem bátor", jut erről is a vicc az ember eszébe... :-D
Az index.hu fórumain a Kínával kapcsolatos topikokban is tombol a cenzúra. Akiket érdekel, hogy kiknek és milyen írásait próbálják szőnyeg alá söpörgetni egyes ügybuzgó moderátorok, az a letörölt írásokat megtalálja az azsianet.com-on. Akinek hasonló módszerrel próbálják…..
Kína Szótár, magyar 2010.03.16 13:28:07
Feleim, valaki már másodszor próbált egy kínai-magyar szótárhoz egy linket beküldeni. Kénytelen voltam mindkét próbálkozást egy kimoderálással honorálni, a következő okok miatt:1. Az illetőről az égvilágon semmi infót nem lehet megtudni, csak annyit, hogy "sanyi4"…..
Teakalandjaim Puer kocka 2010.05.29 15:14:00
Nemrégiben levelet hozott az elektronikus postás: „Legújabb tesztelhető Teánk a mellékletben található Puer kocka. Ajánlom mindennapi teázáshoz, akár munkahelyre is. Könnyebbsége a könnyű szállítás és adagolás. Könnyen oldódik és sok leöntést bír. Jelenleg…..
tafinaf 2010.06.03 15:24:14
@T-man: Helyes, de előbb-utóbb megtalálod te is a párodat, onnantól kezdve nem lesznek ilyen mennyiségi gondok. Látom benéztél az azsianetre is, welcome. Egyébként mi sem tudnánk meglenni tea nélkül, de ez nem ázsiai sajátosság: az angolok sem mennek csatába egy csésze tea nélkül. :-)
Kína Húrelmélet 2010.04.21 16:59:00
Évtizede mondogatom, hogy a kínai nagyon szereti feszíteni a húrt. Vannak köztük, akik tudják, meddig lehet, szabad feszíteni. És vannak, akik nem.Érdemes megnézni az azsianeten a legutolsó beküldött linket. Látszik belőle, hogy fogy a világ türelme. A kínai sokszor félreértette…..
Kína Ébresztő 2009.11.22 16:03:25
Nem tudom, ki hogy van vele, de én szomorúan nézem, ahogy a kedves magyarok töketlenkednek mostanában Ázsiában, és főleg Kínában. Volt egy hangulat, volt egy lelkesedés, és ez megtört. Mint stratéga nem csodálkozom, mert én ezt előre jeleztem hosszú évekkel ezelőtt. Szerettem…..
Nem hiszek abban a csodálatos világban, ahol megszűnik az autó és az összes elintéznivaló bekerékpározható távolságba kerül, nem hiszem, hogy csak szánkónál kisebb tárgyakat szeretnék szállítani és hogy mindenki zöld parkokba tudna költözni, ahová két etetés közötti…..
tafinaf 2009.07.29 19:25:09
Szerintem jo a rendszer ugy, ahogy van, nem kell rajta sokat reszelgetni. Van egy eleve olcso, bizalmi alapon mukodo tomegkozlekedes. Az eleve olcsot arra ertem, aki Magyarorszagon el, mert annak megeri a havi berlet. A turistak sajnos dragabban tudnak csak tomegkozlekedni, de a legtobbje ugyis Europabol jon, akkor meg ugyis autoval, szoval meg van oldva a kozlekedese. Aki meg nem autoval jon Magyarorszagra, az kifizeti a kicsivel magasabb napi/heti berlet arakat, es meg ugy is jol jar.

Tehat ha valaki autozik, akkor autozzon, ha mar fizeti a fix koltsegeket. Ha pedig valami miatt nem praktikus autozni (inni akar, vagy nem tud parkolni, vagy fel a dugoktol, elromlott az autoja, stb), akkor tomegkozlekedik, ugy, mint barki mas.

Nem latom, hol itt a problema: az autoert azert fizet az ember, hogy autoja legyen, tehat az a koltseg az autora vonatkozik, SEMMI MASRA. A tomegkozlekedesre koltott penz pedig a tomegkozledekedes kasszajaba megy, sehova mashova. A kettot nem lehet ugy osszekutyulni, hogy az mindenkinek igazsagos legyen.

A te javaslatod, ha jol ertem, az lenne, hogy az autosok ingyen tomegkozlekedjenek? Ha ez igy lenne (gondolkozz egy lepessel tovabb), akkor mindenki venne egy nagyon nagyon olcso autot (Trabit?), szerezne ra forgalmit, es azzal tomegkozlekedne. A kerdes az, hogy melyik osszeg a nagyobb: az auto fix koltsege, vagy a haviberlet.

Nem otthon elek, de szerintem minden orszagban hasonloan szamoljak ezeket a koltsegeket, es altalaban autoval olcsobban jon ki az ember, mint tomegkozlekedessel. Igy aztan duplan igazsagtalan lenne, ha az autosoknak nem kene a berletert fizetni.

Ha pedig csak arrol szol a javaslatod, hogy a berletIGAZOLVANYT helyettesitse a forgalmi, azaz ugyanugy vegyen az autos is jegyet, berletet... akkor sincs sok ertelme, mert egy egyszeri berletigazolvany nem kerul sokba.

Szoval vagy en ertettem rosszul, vagy nagyon suletlen az otlet :-) Megnezem a tobbit is, hatha van jobb...
Kína Status 2009.06.02 13:36:00
Egy kis update, mi is tortenik Kinaval kapcsolatban, Benoe szemszogbol nezve a dolgokat.Kemenyvonal, minden szinten. Ugy nez ki, ez most az uj ritmus, erre kell (inkabb "lehet") tancolni. Szoritasok itt, ott, amott, mindenhol, ahol csak lehet. Paranoia fullspeed, ultranancionalizmus ujbol,…..
Sosem hittem volna, hogy nekem, mint magyarnak majd más magyaroknak kell erről kiselőadást tartanom... de eljutottunk ide is.Én még akkor jártam iskolába, amikor az orosz órán azért kaptam pityorkát (5-öskét), mert feltaláltam a cirill f betűnek egy frappánsabb írásmódját.…..
Kína Magyar virtus 2008.08.31 16:45:00
 Humor után kissé komorabb dolgok, de essünk ezen is túl. Amint páraknak feltűnhetett, internetes fórumokon egy kisebb érdekcsoport ún. "benoe bashing" hadjáratot folytat, következetesen, évek óta. Itt most nevek és személyek megnevezése nélkül, úriember módjára…..
Ma egy kissé egyedi poszt lesz, a kínai nyelvvel fogok foglalkozni. Tegnap lampionünnepen voltam, annak a képeit lehet a posthoz nézegetni a képtárban.Már régen megígértem tafinafnak, hogy vitába szállok néhány állításával, hát íme az én GYIK-em.A kínai majdnem olyan, mint a…..
tafinaf 2009.02.11 15:19:33
Vita a vita kedveert? :-) Erdekes ez a kakaskodo magyar virtus, de nezzuk akkor, mit sikerult "vitakent" alkotni.

(Egyebkent erdekelne, konkretan MELYIK allitasommal szallt vitaba a kedves iro, mert ebbol a FAQ-bol nem egyertelmu. En csak a sajat tapasztalatom alapjan valaszolok az itt felsorolt erdekessegekre.)

1. Ez nyilvan nem "vita", mert en sosem mondtam, hogy abban, amiben hasonlitanak nem hasonlitanak, vagy abban, amiben nem hasonlitanak, hasonlitanak ezek a nyelvek. En is, mint mindenki mas, aki kicsit is foglalkozott ezekkel a nyelvekkel, ismeri a kulonbsegeket (en mindharom nyelven tanultam). Szoval ehhez nem tudok mit hozzafuzni. Az nem igaz, hogy a harom nyelv kolcsonosen "nem ertheto", mert igenis vannak irasbeli, szobeli hasonlatossagok, tehat egy intelligens japan igenis meg tud erteni par koreai vagy kinai jelet, es forditva.

2. Tilos vagy nem tilos, a koreaiak es japanok is hasznaljak a kinai karaktereket, sok okbol.

3. "Szembenallas" nincs. Az okosabb orszagok megmaradtak a tradicionalis karaktereknel. Az irasreform, amirol beszelsz valoban megtortent, de tobbet artott, mint hasznalt. Igaz, hogy kevesebb vonast kell huzni, de 2009-ben nem kezzel huzzak a jeleket, hanem nyomtatjak, es ott edesmindegy, hogy hany huzasbol allna, ha ecsetet vennenek a kezukbe. Mert gepelik az osszeset (kis kivetellel). Errol sokat lehetne regelni, akit erdekel, keressen meg maganban es segitek. Lasd meg kesobb Taiwan kerdese.

4. Itt sok csomot kell kibogozni. Az egyik, hogy "egyre tobben akarnak kinaiul tanulni". Marhasag. A szazalekos arany ugyan novekszik, de meg mindig ezreleknyi, parfos csoportokrol beszelunk, nem jellemzo. Inkabb ugy lehetne fogalmazni, hogy "egyre kevesbe kevesen" akarnak kinaiul tanulni :-) Ez annyira jelentektelen jelenseg, hogy nem oszt, nem szoroz, semmi hatasa nincs a kinai nyelvre. De lepjunk tovabb. Meg ha lenne is jelentos kulfoldi hatas, akkor sincs logikai osszefugges a mondat elso es masodik fele kozott. A kinai SOHA nem adna el a kinai irasjeleket, DE NEM AZERT, mert par kulfoldi meg akar tanulni kinaiul. A kettonek egymashoz nincs koze. A kinai leszarja, hogy egy kulfoldinek mi fontos. A kinai jeleket pont a tradiciok miatt tartjak meg, es ha az iro kicsit figyelmesebben jarna-kelne Kinaban, eszrevehetne, hogy a tradicionalis karakterek terjedoben vannak a nepi Kinaban is (egyre tobben nyulnak vissza az eredethez, es hasznaljak az egyszerusitett helyett a regit). Meg egy dolog: a pinyint viszont EMELLETT igenis hasznaljak, es egyre tobb helyen, tehat a latinbetus atiras a kinai irassal PARHUZAMOSAN terjed, mint a lepra. Ehhez is csak nyitott szemmel kell jarni a vilagban: mindenhol minden ki van irva pinyinnel is (pl utcatablak, cegnevek, stb), sot neha a kis butak angol HELYETT irnak pinyin-t, aztan csodalkoznak nagy szemekkel, hogy a kulfoldi nem erti :-)

5. A kinai nyelv sosem volt egyseges. Meg egy varoson belul is vannak elteresek. VISZONT: amiota egysegesitettek Kinat (beleuntak a sok haboruba), a mindenkori fovaros nyelvjarasat kotelezoen minden iskolaban tanitjak. Tehat a kinaiak (hacsak nem pekingiek az utobbi 700 evben) minimum ket nyelvjarast tanulnak: anyukatol a helyit, az iskolaban pedig a putonghua-t (kozos nyelvet).

6. Egyetertunk. Aki kitalalta a parasztos magyar atirast, nagyon buta ember volt (szerintem). Az angolok is a pinyin-t hasznaljak, pedig nekik is volt sajat atirasuk, ami az angol anyanyelvuek szamara konnyebb volt. Megis beadtak a derekukat. Akit erdekel Kina, az ugyis megtanulja elobb-utobb, hogy a q helyett egy ty-szeru hangot kell adni, es nem az angol megszokott kyu-t. Mint ahogy a muvel magyar is ki tudja mondani, hogy Nyu Jork, ha azt latja leirva, hogy New York, es nem mond helyette nev jorkot. Ugyanez igaz a pinyinre is: ugy kell irni es kesz. Aki szamit, gyorsan kiguglizza maganak, hogy hogyan is kell kiejteni, aki meg annyira zokni agyilag, hogy erre sem kepes, megerdemli: legalabb kiejtesrol lehet majd az IQ-ra tippelni, hasznos dolog.

7. Koszonom az utalast, es a dicsero szavakat, bar meg mindig nem ertem, konkretan mivel nem ertesz egyet, es foleg, hogy honnan az onbizalom, de sebaj :-) Magyaroktol mi mast varna az ember. Tiszteletet, alazatot az elobb erkezettekkel, idosebbekkel szemben sosem, azt mar tudom :-) Ha latok majd "vitat", elvitatkozom vele, de eddig ilyen nem volt.

8. Reszben egyetertek. Meg lehet minden nyelvet tanulni kulfoldon is, nem csak az anyaorszagban, HA AZ EMBER INTELLIGENS es a megfelelo modszerrel csinalja. Sajnos viszont el lehet cseszni rogton az elejen, ha az ember a rossz kiejtest, hangsulyokat, stb magolja be es gyakorolja, es azt kesobb SOKKAL NEHEZEBB lesz kijavitani, mint rogton az elejen. Tehat igenis erdemes szerintem rogton az elejen az adott celorszagban kezdeni. A masik ok a kijozanodas pillanata. Ha a kinaiul tanulo pl Magyarorszagon felepit a kis fejeben valami alomkepet a meses keletrol, gyonyoru festmenyek, zene, filmek, illatok stb kisereteben, akkor nagyon kellemetlenul fog csalodni, ha megerkezik a koszos, ostoba, udvariatlan, crazy Kinaba. Ezzel is jobb, ha addig jut dulore, mig nem fektetett bele sok energiat. Utana a "too much invested to quit" szindroma ut be, "ha mar elkezdte" sok ember befejezi, de elete vegeig utalni fogja magat, hogy behuztak a csobe. Jobb, ha az elejen eldonti, kibirja-e azt a hulyeseget, ami Kinat ugy altalaban jellemzi, vagy inkabb nem ker belole. Nekem birkaturelmem van, es kibirtam, de nem azert, mert nem lett volna valasztasi lehetosegem... egyszeruen kivancsi voltam, egy ennyire nem eletrevalo nep, mint a kinai, hogyan kepes MEGIS megelni valahogy. Tudomanyos szempontbol erdekelt, nem volt mogotte "nyelvtanulasi" szandek. Ha valaki viszont valami alomkep alapjan befektet egy evet vagy tobbet, utana szarul erezheti magat, ha megerkezik Kinaba, es rajon, hogy csobe huztak, koszoni ebbol nem ker. Ezert inkabb azt mondanam, hogy menjen csak az elejen rogton, es ha egy ev utan is tetszik, maradjon, ha nem, akkor sem veszitett sokat.

9. Errol reszletesen irtam a blogomon, ott el lehet olvasni. Pofon egyszeru nyelv, csak teljesen at kell hozza allni agyilag egy mas kulturkorre (ahol pl az onzes teljesen rendben van, hazudni ereny, lopni is szabad, ha kulfolditol, stb). Amint atallitja az ember az agyat, utana a kis kinai elemecskekbol konnyen felepitheti a kinai nyelv varat. Csak valoban nem szabad azt varni, hogy a kinai majd atvesz gorog vagy latin (vagy mezopotamiai, egyiptomi, arab, stb) fogalmakat, jeleket, stb. Az arab szamokkal is csak nemreg ismerkednek, nemreg meg mindig kinai szamokat irtak. Tehat roviden: nagyon konnyu nyelv (nem kell hozza okosnak lenned, intelligensnek, ha buta vagy, akkor is meg tudod tanulni, lasd Kinaban elo kulfoldiek statisztikai atlaga), viszont nagyon turelmesnek kell hozza lenned, mert keves a "shortcut", keves a logikusan tanulhato/gyakorolhato/tanithato szabaly. Elegge ad-hoc es haphazard a nyelv, tehat birkaturelem es segg kell hozza. (Ennek egyebkent megvan az a veszelye, hogy amugy eleinte intelligens csokak is ilyen birkaagyuva, lassuval valnak, ha nem vigyaznak. Tehat tanulas kozben mindig szuneteket kell tartani es nem elfelejteni, hogy az emberiseg kozben hol tart mar.)

10. Hm. "Irni kell." Hat sajnos ellent kell mondjak. Ismerek nem egy kinait, aki milliomos, teljesen korrekt eletet el, mikozben ANALFABETA. Ne felejtsuk el, hogy Kinaban 1.3 milliard ember van, es 90%-uk folyamatosan "munkat keres". Tehat ha valaki analfabeta Kinaban, az korantsem jelenti a vilag veget. Mindossze annyit, hogy kicsit megdragitja az eletet, mert fel kell vegyen valakit, aki tud irni, es ha neha olvasni/irni kell valamit, akkor ezt megteszi neki. Mivel az ilyen jellegu tudas "olcso" Kinaban, igy az analfabeta is kb ugyanolyan alkupozicioban van a kinai munkaeropiacon, mint barki mas. Ha tud beszelni, nyert ugye van. ES EDDIG CSAK KINAIROL BESZELTEM. Egy kulfoldinel eleve el sem varjak, hogy tudjon kinaiul se irni, se olvasni, se beszelni. Sot, direkt elvezik, hogy gyakorolhatjak az angolt, amit gozerovel es nagy lelkesedessel tanulnak. Persze jo moka, ha az ember tud kinaiul irni/olvasni, de attol nem lesz gazdagabb, sikeresebb, stb. Maximum eladhatja ezt a tudasat olcson a kinai munkaeropiacon, vagy kicsit dragabban a kulfoldin (bar ott meg kinaiakkal versenyez, akikbol sokkal tobb van, sokkal jobban tudnak kinaiul, mint o, es sokkal olcsobbak). Tehat a verdict: eloszor beszes (es azt JOL!), utana, ha mar semmi mas dolga nincs az embernek, szorakozhat az irassal is.

11. Bar igaz, hogy a Kinaban TALALHATO kinaiak kozul kevesen tudnak jol angolul, ez konnyen megmagyarazhato azzal, hogy ha mar jol tudnak, amint tudnak dobbantanak kulfoldre. Igy aki marad, abbol nehez jo statisztikat csinalni. Az biztos, hogy tanulnak, es sokan, es lelkesen, tehat arrafele mutat a vektor, es nem forditva. Minden egyes kulfoldire, aki nagy lelkesen kinaiul tanul, van 10,000 (ha nem tobb) kinai, aki pont az ellenkezo iranyba halad: angolul tanul. Ezert van az, hogy lehet veluk talalkozni feluton: tanitani nekik angolt az ido 99%-aban, es a maradek 1%-ban ismerkedni azzal a nyelvvel, ahonnan jonnek (kinai).

12. Lehet, hogy pont az olasz es pont a holland kevesbe hasznos, mint a kinai nyelv, de ezek nincsenek is benne a 11 legnagyobb nyelvben. A kinain kivul van meg 10 masik, amit erdemes tanulni, es mindegyik egyenkent is hasznosabb, mint a kinai (angol, francia, nemet, orosz, spanyol, portugal, arab, japan stb). Ettol fuggetlenul egy hosszerelesnek felhivni a figyelmet arra, hogy csunya a menyasszony valoban meddo, sot veszelyes dolog, tehat le is allok :) Ha valaki szerelmes, azt nehez eszervekkel visszahozni a realitas talajara.

13. Na vegre egy jozan gondolat :-) A kinai soha nem lesz vilagnyelv, ezt egyszeruen matematikailag lehet igazolni. Tehat _ezert_ tanulni azt balgasag.

14. Igy van. Nincs mit hozzafuzni, ez ugy igaz, ahogy le van irva.

15. Itt van egy bibi. Az uzleti eletben semmi szukseg nincs kinai nyelvtudasra. Ott a penz beszel. De mutasson nekem valaki peldat arra, hogy ket, amugy tokeletesen egyforma uzleti partner kozul az egyiknek konkretan anyagi haszna lett abbol, hogy tudott kinaiul. En 1997 ota dolgozok strategiai tanacsadokent, tobb ezer uzletemberrel talalkoztam minden szinten, de nem ismerek ilyen jelenseget. Sajat maganstatisztikam szerint pont a forditottja igaz: pont azok a cegek szegenyebbek altalaban, akik beadtak a derekukat es megprobaltak jopofizni a kinaiakkal. Azokat altalaban rovidebb-hosszabb tavon palira vettek a kinaiak (persze elvacsorazgattak veluk, es megdicsertek oket, hogy milyen jol beszelnek kinaiul, de legbelul "konnyu preda"-nak tekintik oket, mert ugye "nincs bennuk ero" :-). Azok a kulfoldiek, akik pontosan a helyere tettek a kinai nyelvtudas erteket quantitative es qualitative, altalaban sikeresebben tudtak targyalni kinaiakkal. Altalaban veve azt lehet mondani, hogy nincs nagy hatasa a nyelvtudasnak a penzre, uzletre. Elismerem, ezt elso ranezesre nehez belatni, de a tenyek ezt igazoljak. Ha valakit reszletesebben is erdekel a tema, maganban elmagyarazhatom, miert is mukodik ez igy: vegulis szamomra teljesen logikus es egyszeru a dolog, csak nehez ezt olyannak elmagyarazni, aki nem ezzel foglalkozik mar regota (uzleti tanacsadas).

16. Hm. kina.blog.hu, ott rendesen elmagyaraztam, miert kell Taiwanon kinaiul tanulni, hadd ne ismeteljem magam. De ha az iro beismeri, hogy soha nem is jart ott, es az egyetlen ellenerv pont azok a tradicionalis karakterek, amiket mar korabban javasoltam az egyszerusitett HELYETT (mert ugye a tradicionalisbol ki lehet kovetkeztetni, hogy mit hol hagytak el az egyszerusitettben, de FORDITVA MAR NEM, tehat pusztan quantitative alapon erdemes lenne tradicionaist tanulni, a tobbirol mar nem is beszelve). A tobbi erv ott van a blogomon.

17. Ezt nem tudom, nyilvan sokan probalnak ezen nyereszkedni, hogy most divat lett kinaiul tanulni, es ezen probalnak meggazdagodni. Ez vegulis nem baj: igy azok, akik korabban rossz lora tettek, es kinaiul tanultak, legalabb el tudjak magukat foglalni valamivel: kinait tudnak tanitani mas magyaroknak :-) Csak remelem kicsit intelligensebbek lesznek, mint az eddigi felhozatal, es nem a parasztos atirassal kezdik :-)

18. Ki vagyok en? Strategia tanar az egyetemen, huszeves munkatapasztalattal, tiz ev uzleti strategiai tanacsadas. Volt sajat nyelviskolam is, sikeres (a modszer ma is az). Epp irok egy konyvet a tanulasrol is, a nyelvtanulason keresztul bemutatva. A vilag nagy nyelveit mind tanultam, azokbol azokat, amiket nap mint nap hasznalok, relative jol is beszelem, amelyeket ritkabban, azt csak alapszinten. Kisebb nyelveket is tanultam, a szamuk husz folott van, de nem tudom oket beszelni, csak megertem oket, es atlatom a strukturajukat.

Orulok a lelkesedesnek, csak igy tovabb, kedves narancsember, aztan lassuk, mikor esik majd le a tantusz. Kinek elobb, kinek kesobb... nem szamit. Ahogy a Fifth Element-ben mondak: "Time is not important. Life is important." Ha esetleg valami komoly erv kerulne elo valahonnan, azt szivesen meghallgatom, persze.

tafinaf (kina.blog.hu)
tafinaf 2009.02.11 16:58:47
Bocs az "ellenseges" hangnemert, lehet, hogy en mar igy szulettem, de ez a default vitastilusom. Bocs :-) Nem szandekos, de jopofizas a jopofizas kedveert az nem az en kenyerem. Altalaban a temara fokuszalok, es arrol probalok beszelni.

Akkor par magyarazat.

1. Mi szamit nehez nyelvnek. A szanszkrit vagy a francia, pl. Mindkettonek logikus, fonetikus irasrendszere van, tehat az nem gond. A kiejtes is mintas. A gond a nyelvtannal van. Mindkettonek roppant bonyolult nyelvtana van, ahhoz mar IQ kell, hogy valaki atlassa, es helyesen hasznalja.

2. Mivel tobb a francia vagy nemet, mint a kinai? Bar azt hiszem ott van a blogomon, elmondom itt is, ezen ne muljon. Azert, mert az EMBERISEGERT tobbet tett le mindket nacio az asztalra, mint a kinai (nem onmagaert: MASOKERT). Masreszt azert, mert pl a franciat az egesz vilagon tudod hasznalni, a posta nyelve is francia, a diplomaciae is, stb. A kinait csak Kinaban tudod hasznalni (foldrajzi behataroltsag), csak kinaiakkal (akik roppant aranyos emberkek, de magasrol leszarjak az egesz vilagot, csak a sajat boldogulasuk erdekli oket). De ha mondasz egy peldat, amikor Kina mas orszagokat onzetlenul segitett, figyelni fogok es jegyzetelni.

3. Ha nem tudsz franciaul, Franciaorszagban csak utcasepro lehetsz. Ha nem tudsz nemetul, Nemetorszagban is elmehetsz utcat seperni. Ha nem tudsz kinaiul, attol nemhogy nem kell utcat seperj Kinaban, hanem pont az ellenkezoje: pont a legjobb allasok az olyanok, amikhez egy szot nem kell tudni kinaiul. Ezert is erdemesebb a tobbi nagy nyelvet tanulni: mert azokra SZUKSEG VAN, mig a kinaira NINCS szukseg, bar meg lehet tanulni mokabol, de sok anyagi haszna nem szarmazik belole az embernek. Emlitettel par dolgot. Komoly baratokrol, akik orulnek, ha kinaira valtasz. DE FIZETNENEK IS EZERT? (Nem. Tehat a gazdasagi erteke a kinai tudasnak nulla ebben az esetben.) Irsz "igen komoly allasajanlatrol" csekelyke kinai tudasra. Ezzel ket gondom van. Egyreszt lehet, hogy neked "igen komoly"-nak tunik az az allasajanlat, de lehet, hogy en tudnek komolyabbat mutatni neked, amihez NEM kell kinai tudas. A relativitas a lenyeg. A masik gond ezzel, hogy a csekelyke kinai tudasnak, mint mar emlitettem, NINCS GAZDASAGI ERTEKE, tehat ha valaki ezert fizet, az hulye. Hulyeknek csak ideig-oraig lehet dolgozni, elobb-utobb tonkremennek. Sorry.

4. Kina es Japan Europabol nezve olyan egyforma, mint Kinabaol nezve Franciaorszag es Nemetorszag. Nem kell megsertodni, vagy lehulyezni, aki japan konyvet ad neked, hanem megertoen elfogadni, es urambocsa' megtanulni japanul. Mert valoban nincs olyan messze a ket nyelv, legalabbis a kozos 2000 kandzsi alapjan mar el lehet indulni kicsit.

5. Igen, Taiwan jobb hely, mint a nepi Kina, ha valaki kinait akar tanulni. A legfobb erv (bar sok mas is van), az az, hogy kozben NEM HULYUL EL az ember. Sajnos konkret esetekrol tudok, amikor feher ember elmegy Kinaba kinait tanulni, aztan ha nem vigyaz magara, olyan szepen agymossak, hogy az anyja nem ismer ra. Szomoru. En is veszitettem mar el igy baratokat, es ezt a folyamatot szeretnem, ha lelassulna, vagy megallna. Teljesen normalis, intelligens embereket ismertem, akik miutan a nepi Kinaban jartak iskolaba, utana a nyugati vilag szamara teljesen hasznalhatatlanok lettek. Megkerdojelezik az egalite, fraternite, liberty fogalmakat, megkerdojelezik a kapitalizmust is, sot, mint lathato, meg a betuiras felsobbrenduseget sem veszik eszre. Azert ismerjuk el, ez nagyon durva szintu agymosast es butitast jelent. Azok, akik Taiwanon tanultak kinait, erdekes modon megmaradtak teljesen normalis embereknek, csak mellette meg tudnak kinaiul is. Ha csak ez az egy erv lenne, en mar csak ezert is javasolnam mindenkinek, hogy a nepi Kinat csak akkor latogassa, ha agyilag felkeszult arra a szintu ostobasagra es agymosasra, ami ott mindennapos jelenseg.

A klasszikus regenyolvasas kinaiul roppant jopofa cselekedet, de en mernok-kozgazdasz vagyok, es nem igazan latom, mi az ossztarsadalmi haszna. Persze kibirja az emberiseg, ha egyesek csak a sajat szorakozasaikkal vannak elfoglalva, nem kell vegulis mindenkinek a kozosbe betermelni. De en, mint kozgazdasz abban nem latok sok erteket :-)

Nincs leosztasrol szo... en igy latom, az alapjan, amit megtapasztaltam. Ha valaki tobbet latott Kinaban, mint en, vagy ugyanannyi ido alatt tobbet, az altalaban el szokott gondolkodtatni... Ha valaki elmondta nekem, hogy o hogyan latja Kinat, es nalam tapasztaltabb volt, nekem eszembe nem jutott volna vele vitatkozni. De ez en vagyok... megertem, ha valaki tul sokat ert Magyarorszagon, es megszokta, hogy allandoan mindennel vitazni kell, a vita kedveert :)

Meg mindig nem mondtad meg viszont, hogy MIERT nem ertesz velem egyet a kinai konnyu es Tajvan kerdeseben, de mondom nekem birkaturelmem van, tehat ha eszedbe jut, hogy konkretan MIERT IS "nem ertesz egyet" velem, es le is irod, akkor szivesen el fogom olvasni :-)
Kína Kínáról, kritikusan 2008.09.05 19:56:00
Kínában élni jó dolog. Nyugaton élni is jó dolog. Tulajdonképpen bárhol élni jó dolog, ha az ember tudja, mit csinál. Előző bejegyzésemben általánosságban utaltam rá, hogy milyenek vagyunk magyarok, amikor "fórumozunk". Kritikám az, hogy sokan nagyon kevés…..
Kína Laowai duma 2008.12.10 10:44:00
Hát nem tudom, lehet, hogy csak én lennék ezzel így? Véletlenül belenéztem a National Geographic egy műsorába, ahol Jeff és Peter Hutches mutatja be Kína mindenfajta oldalait. Most épp a Three Gorges project kapcsán hajókáztak fel a Yangtzén és bohóckodtak a natgeo pénzén. Ez…..
tafinaf 2008.12.13 13:35:32
Egyik sem ugyanaz, mint amit én láttam. Mindkettő Discovery Channel, én a National Geographic próbálkozását láttam. Így megnézve mindkettőt, nem tudom melyik jobb (inkább melyik rosszabb). Ezen a discovery verzión kapásból jönnek a (nem-tudom-milyen) ostoba propagandával ("a világ legnagyobb ...-ja, legrégibb ...ja, stb"). Az az érdekes benne, hogy régebben a kommunisták csinálták, és mindenki tudta, hogy süket duma az egész. Most az amúgy állítólag józan amerikaiak (övék a Discovery és a NatGeo, vagy már azt is felvásárolták az észekkoreaiak??) teszik ugyanezt, de nem magukat istenítik, hanem pont ugyanazt a kommunista propagandaszöveget nyomják, amit az agitprop Pekingben. Na most ezek vagy meghülyültek (kevésbé valószínű scenario), vagy egyszerűen arról van szó, hogy nem hagyták őket rendesen forgatni. Azaz, megzsarolták őket Pekingben, hogy ha nem reklámozzák Kínát, akkor jön a virgács (kitiltják az amerikai újságírókat Kínából, nem adnak nekik engedélyt forgatáshoz a jövőben, nem terjeszthetik a kínai nyelvű natgeo-t (ez lenne a kisebb gond, mert azt már úgyis lekoppintották, van teljesen illegális, pont ugyanolyan sárga-keretes kínai is belőle), stb). Franc tudja, de nekem egyik sem tetszik.

Ilyen nehéz lenne gerincesen kiállni a nyugati értékek mellett? Fene érti. Kínának jóval több vesztenivalója van abból, ha megint bezárja a kapuit, tehát a Nyugat sokkal jobb alkupozícióban van.

A gond az, hogy már régóta folyik ez a gusztustalan háromszög: pénzes, mohó uzsorások a kínai elittel lepaktálnak és együtt szívják azok vérét, akik nem látják, mi folyik. Ennek collateral damage-e azok a nyugatiak, akik nem jártak még Kínában, és a Kínáról szólü információkat vagy alacsony IQ-jú, vagy korrupt/etikátlan forrásokból szerzik be. Végülis nagy kárt nem okoznak, mert ma már olcsó egy repjegy és sokan megnézik maguknak is Kínát, csak hát ilyen megalo-hazudozós filmek után valami teljesen hibás álomkéoet várnak a szerencsétlen utazók, aztan amikor kapják a csótányos szobát, lelaowaiozást, pottyantós vécét, állandó becsapást és trükközést, akkor csalódva jönnek vissza. Hacsak nem valami turistaútra fizettek be, mert akkor ötcsillagos szállók között furikáztatják őket taxival, akkor az igazi Kínát nem látjak.

De jó, hogy mondtad ezt a két másik linket is, jó elrettentő példa arra, hogy mennyire kell vigyázni: még régebben szavahihetőnek hitt források is szétteszik a lábukat, ha pénzről van szó (úgy néz ki).
Tényleg csak kicsit és röviden, mert amúgy mindent meg lehet róla találni a neten, ha az ember tud angolul, és keres. Pár "eredeti", és nem-magától-értetődő gondolatot mondanék viszont.1. Általános tévhit, hogy a kínai "nehéz" nyelv. Olyannyira általános,…..
tafinaf 2008.11.28 11:31:12
Haho orangeman, welcome, welcome. Akkor latom vegulis nincs is mirol vitazni. Amit mondasz, azok mind descriptive (leiro) elemzesek, azaz arrol beszelnek, mi a konkret helyzet. Valoban maceras leirni egy "lao ma shi tu" jelenteset roviden, vagy egy "na li"-t. PONT ERROL BESZELTEM: szopnak szegenyek, mert erre az elejen kellett volna gondolni, amikor kitalaltak, milyen is legyen a nyelv. DE NEM GONDOLKODTAK, hanem csak szepen atvettek aparol fiura, "mert biztos jo lesz az, ha mar 1000 eve ezt hasznaljuk" (1000 ev utan), es "mert biztos jo lesz az, ha mar 2000 eve ezt hasznaljuk", (2000 ev utan), stb.

Vannak kiserletek, amikkel igazolni lehet, hogy embercsoportok barmilyen hulyeseget kepesek huzamosabb ideig hinni/gondolni/beszelni/csinalni, mert a hagyomanynak ekkora tehetetlensege van. Csinaltak ra kiserleteket majmokkal, biztos te is ismered, de ha nem, itt van angolul:

-=-=-=-
The Monkey Experiment, (or) “Why Do We Do That?”

Start with a cage containing five monkeys. Inside the cage, hang a banana on a string and place a set of stairs under it. Before long, a monkey will go to the stairs and start to climb towards the banana. As soon as he touches the stairs, all of the other monkeys are sprayed with cold water. After a while, another monkey makes an attempt with the same result, and all the other monkeys are sprayed with cold water. Pretty soon the monkeys will try to prevent it.

Now, put away the cold water. Remove one monkey from the cage and replace it with a new one. The new monkey sees the banana and wants to climb the stairs. To his surprise and horror, all the other monkeys attack him. After another attempt and attack, he knows that if he tries to climb the stairs he will be attacked.

Next, remove another of the original five monkeys and replace it with a new one. The newcomer goes to the stairs and is attacked. The previous newcomer takes part in the punishment with enthusiasm! Likewise, replace a third original monkey with a new one, then a fourth, then the fifth.

Every time the newest monkey takes to the stairs, he is attacked. Most of the monkeys that are beating him have no idea why they were not permitted to climb the stairs or why they are participating in the beating of the newest monkey. After replacing all the original monkeys, none of the remaining monkeys have ever been sprayed with cold water. Nevertheless, no monkey ever again approaches the stairs to try for the banana.

Why not? Because as far as they know, that’s the way it’s always been done around there.
-=-=-=-

Na Kinaban ugyanaz van, barmilyen innovaciot fejcsovalgatva fogadnak, mert ugye milyen jol elvoltak mar x (jo, legyen 5000) eve nelkule. Aztan nem csoda, hogy ezzel a mentalitassal a nyelvuk sem fejlodott.

De hagyjuk mar szegeny kinaiakat, ok olyan konnyu celpontjai a cikizesnek. Itt van az angol. Az eszperanto nagysagrendekkel jobb nyelv, megsem terjedt el. Miert? Mert az angolnak is nagy a tehetetlensege. Az angol anyanyelvuek kezzel-labbal probaljak fenntartani az angolt, mint de facto vilagnyelvet (nagy sikerrel, sajnos). Ennek a franciak, nemetek, oroszok, olaszok, spanyolok, portugalok isszak a levet, mert mindegyikuk nyelve pusztan tudomanyos szempontbol hivatottabb lehetne a vilagnyelv statuszra. A legjobb az eszperanto lenne, de amogott nincsenek majmok, akik ugy hiszik, hogy "ez mindig is igy volt jo"...

Ha figyelmesen elolvastad az irasomat a kinai nyelvrol, eszrevehetted, hogy nem savanyu a szolorol van szo, mert en is vidaman elvagyok a kinaival Kinaban. De attol, hogy ramragadt a nyelv hosszu evek alatt, meg tudomanyosan nem fogom tisztaramosni, mert ami vacak, az vacak, ismerjuk el. Es a kinai tipikusan az a nyelv, aminek a learning curve-je csunya. Nem praktikus se tanulni, se tanitani, se hasznalni. Ha en lennek a vilagnyelv bizottsag elnoke, es valaki ezzel a suta otlettel jonne elo, hogy itt van a kinai, sokan beszelik, tegyuk vilagnyelvve, paros labbal rugnam ki. Aki ennyire hulye, kerdes, meg milyen hasonlo nagysagrendu hulyesegre kepes.

Abban igazad van, hogy Kina gazdasagi szerepet a Nyugat hagyja kicsit nagyobbra noni, mert nyilvan erdeke. Azt ne felejtsuk el soha, hogy mind a NATO, mind az oroszok hadereje mar reg meghaladta a "kritikus tomeg"-et, azaz egyedul is van akkora haderejuk, amellyel az egesz Foldet el tudnak pusztitani, ha kedvuk lenne hozza. A kinaiaknak NINCS. Tehat a kinaiak bekeidoben gazdasagilag csak addig nyujtozdodnak, amig ezzel a jelenleg 100-szor erosebb (hadaszatilag) hatalmakat nem idegesitik. Amint elertek egy olyan befolyasi szintet, amikor az amcsik es oroszok ugy erzik, "na eddig, s ne tovabb", ezek az eros hatalmak majd szepen meghozzak a megfelelo donteseket, hogy a kinai gazdasag szepen bealljon a sorba, a neki megfelelo helyre.

Azt az illuziot, hogy Kina a vilagtol FUGGETLENUL fejlodik, mint valami raketa, csak a kinai propagandagepezet probalja atnyomni az 1.3 millard kinai agyan (nagy sikerrel), engem inkabb az lep meg, hogy feher ember is belekerul a szorasba, azert az europai oktatast en ennel magasabb szinvonalunak ismertem (legalabbis en jo sulikba jartam, lehet, hogy nem volna ebbol szabad altalanositanom). Egy normalis europai, aki jart matek, fizika, logika orakra, tudja, hogy egy kinai szoveg HONNAN ERED, KIK IRTAK, MILYEN SZANDEKKAL, azaz tud a sorok MOGE nezni. Ezert sem ertem ezt a tomeghiszteriat, hogy Kina igy eros, meg ugy. Kina pontosan annyira es ugy eros, ahogy azt a TOBBI ORSZAG A VILAGON neki megengedi (japanok, koreaiak, indiaiak, del-kelet-azsiaiak, oroszok eloszor, mert ok hatarosak vele; Europa es az USA masodszor, mert ezek kereskedelmileg "hatarosak" vele, aztan Afrika es Arab orszagok meg a tobbiek harmadsorban, mert ok meg a nyersanyag csapot adjak nekik (amit ha rossz kedvuk van, elzarhatnak).

Szoval osszetett kerdes ez, es ezert nem kell csodalkozni, ha van egy Wall Street-rol kiindulo credit crunch, es az ostor vege Kinaban pattan, es balhek vannak a bezart gyarak es a lelepo fonokok es ki-nem-fizetett berek miatt. Ezt siman elore lehetett latni, en meg is tettem ket evvel ezelott, de mondjuk nekem ez a munkam (strategia). Minden mindennel osszefugg, csak latni kell az erovonalakat tisztan. Erre a legjobb hely (megfigyeloposzt) a Hold (persze csak kepzeletben). Muhold is jo, bar onnan kicsit mas a perspektiva. ;-)

Tehat akkor nincs vita arrol, hogy a kinai nyelvet LEHET ugyan tanulni, es valoban egy ido utan "bekattan" (azaz felgyorsul a tanulasi folyamat), de alapjaban veve egy (meg)hal(ad)ott rendszer, es nem azert tanuljuk, mert olyan jo, hanem azert, mert 1.3 millard ember bemaszott ebbe a barlangba (zsakutcaba), es tul sokan vannak, es tul regota hisznek marhasagokat, nem varhatjuk meg, mig kimasznak, inkabb mi megyunk utanuk a barlangba? Legalabbis akkor, ha meg mindig hiszunk abban, hogy a barlang ajtojat erdemes nyitva tartani. Mert a kinaiak mar tobbszor magukra zartak, es barmikor fennall a lehetosege, hogy megint megteszik (lasd arcmentes/vesztes eros hite, gyakorlata).

En speciel ugy oldottam meg a dolgot, hogy Kinaban kinaikent elek (amennyire csak lehet, ugy, hogy nehez megkulonboztetni egy helyitol), Nyugaton nyugatikent, stb. Mindenhol ugy, hogy ne tunjek ki az ottani plethorabol. Amennyire csak lehet jol, eljatszom a helyi szerepet. De kozben a VEZERLO ERTELMEM (ez a sztoika lenyege) nem hagyom megfertozni semmilyen helyi kulturaval, az marad EMBERI, orszagok folotti, HUMAN. Tehat barmilyen hosszu ideig is tudok elni Kinaban, a propagandajuk SOSEM fogja megfertozni az agyamat, sosem fogok tudomanyosan igazolt marhasagokat szajkozni, mert 1.3 millard azt teszi. A Nyugattal kicsit konnyebb a helyzet, ott is ovatos vagyok: szigoruan megmaradok a tudomanyosan igazolhato ervek mellett, es ami nyugat-kulturalis hagyomany, azt Nyugaton is a helyere teszem, nem osztom, nem szajkozom. Csak ami tudomanyosan is igazolhato. Ezt javaslom mindenki masnak is, sok macerat el lehet kerulni, ha az ember mindenfajta hitek meg babonak helyett egyszeruen beiratkozik egy iskolaba, es TANUL. Holtig, ha lehet.

Re amit mondasz, hogy a kinai nyelv szerepe noni fog, es nem tudod mennyivel, lasd fentebb: amig hagyjak. Majd akkor fogja meghaladni a befolyasa az angolet vagy franciaet, ha ezt az angolok es franciak UGY AKARJAK. Amig ezek a nepek elnek, es a kezukben van a jelenleg legjobb tarsadalmi rendszer (demokracia, liberte/fraternite/egalite), a legjobb oktatasi rendszer, a leheto legjobb nyelv (ez fontos, mert az anyanyelv strukturajatol is fugg kesobb, hogy az ember agya hogyan fog gondolkodni), a tudomany legtobb vivmanya, plusz az ezeken alapulo legerosebb hadero: addig ez a piramos szilardan all, csak alom/mese kepes ezt megvaltoztatni, valosag NEM.

Ji'nan jo hely, legkedvesebb kinai baratom is ott el, es jol erzi magat. De ha kinait mentel tanulni, mint mar mashol es korabban is jeleztem, TAIWAN-t kellett volna beikszelned a papiron, az lett volna a helyes megoldas. Persze meg mindig atugorhatsz kesobb, de alapozasnak az lett volna a legjobb. Ott nincs kommunista agymosas, nincs mocsok, nincs cenzurazott internet, ott Kina kulturaltabb felevel lehet ismerkedni (ott megmentettek sok erteket, amit a kulturalis forradalom elpusztitott). Hongkong, Macau detto. Nagy batorsag hipp-hopp kello elozetes felkeszites nelkul fejest ugrani a nepi Kinaba, de sokan teszik ezt mostanaban. Anelkul, hogy jol felkeszitenek magukat elobb, hogy mi-merre-meddig, zsupsz bele, aztan kesz a baj ;-)

Vegul, de nem utolsosorban: mea maxima culpa, valoban, el is felejtettem, 2-re nott az "onkent es dalolva cenzurazok" szama, rejtely, hogy ki ez a ficko, de majd ha hazamegyek es lesz idom/energiam ilyen hulyesegekre, lehet, hogy megnezem: bar a kora es allitolagos pozicioja alapjan tobb megfontoltsagot, belatast neztem volna ki belole, a kinama bloggazdaja is megbotlott: meg meg is magyarazta, hogy miert lapos a Fold (=miert jogos a cenzura). En meg itt fogom bebizonyitani, hogy miert marhasag. Itt kerem szepen senki nem lesz soha kicenzurazva: ha kopog az ajton, mondanivaloja van, itt mindig welcome lesz. Mint a Hyde Parkban :-)

De teljesen igazad van, nem 1, hanem mar 2 ilyen site van, ahol ervek hijjan inkabb ugy probaljak fenntartani a status quo-t, hogy aki nem ugyanazt a marhasagot fujja, azt kitiltjak (egyebkent nem vagyok egyedul, ezert sem zavar, mert ez a ket site, es akik mogotte allnak, azok a hangyak, es akik az en ervrendszerem mogott, az a vilag nagyobbik es jobbik fele). Szanalom es sajnalat az, amit erzek, ezert is csinaltam az azsianet.com-ot, amely 100%-osan cenzurazatlan.

Tehat: mindenki menjen eloszor az azsia.net-re (en is ott vagyok egyebkent). Irjon barmit, ami oszinten es legjobb szive/tudasa szerint kijon belole. Aztan ha az ottani cenzorok atengedik, jo. Ha meg nem, irany az azsianet.com, irja meg oda, ott sosem lesz letorolve. IGY MUKODIK EZ. Akit pedig szisztematikusan kicenzuraznak az azsia.net-rol, az hasznalhatja az azsianet.com-ot, mert ott mindenki welcome.

Szoval ez van.
Kína Jobbágyság 2008.10.21 15:11:23
Ez most rövid lesz és velős. Aki olvassa, adja át, és reménykedjünk, hogy megfogantatik a jótanács.Hála a jó Istennek kevés időm és energiám van arra, hogy a magyar sajtót vizslassam, de amikor kevés időm engedi, belepislantok. Bár ne tenném. Továbbra is csak az ÉS (Élet és…..
tafinaf 2008.11.27 20:54:00
Jo hirem van szamodra: teljesen felesleges Budapesten bohockodni barmilyen kinai vizummal. Ugy tudom visszaallt a rend, es HK-ban is lehet rendesen vizumot venni, mint ahogy az idok kezdete ota is volt mindig. Az olimpia miatt a kinaiak tokonszurtak magukat par honapig (azaz szukitettek a hongkongi keresztmetszetet), ennek megfeleloen felig uresek voltak a lelatok az olimpian es a hotelek is uresen kongtak, de most mar kezdett nekik is fajni, aztan szepen visszaallt a rend.

Tehat egyszeruen elrepulsz HK-ba (barmikor, nem kell elore venni jegyet, hotelt sem foglalni), es ott veszel kinai vizumot. Persze utana en sosem ajanlom, hogy fol messze eszakra menjen az ember: hideg van ott minden teren (kivul is, belul is). Szepen delen mindent meg lehet oldani, es kecske is jol jar, kaposzta is megmarad. Sok Don Quijote-t ismerek, renduletlenul invesztalnak Eszak-Kinaba, es nagyon csunyan fogok mosolyogni, amikor levagjak a malackakat. Hizzanak csak, ha nekik ez a szerep jutott (idaig kepesek atlatni egy sakkpartit, max 2-3 lepesre elore).

Nyugtass meg, hogy te nem hiszel abban a tundermeseben, hogy Pekingben majd hirtelen visszaadjak a korrupt vezetok az osszeharacsolt vagyonjukat a nepnek... Bar tenyleg, nem is rossz otlet: Grimm apo mintajara el kene kezdeni gyartani kinai meseket. Hm, megfontolando :-D

Ide vonatkozo vicc, amikor a hazaspar golfozik, repul a golflabda es betori egy villa tornacan az erkelyajto uveget. Rohannak oda, es a torott uveg mogott ott all egy szerecsen, osszefont karokkal, szuros szemekkel nezve, egy torott kinai vaza mellett. Szabadkoznak, de a szerecsen leinti oket:

"Nezzek, felreertik a helyzetet. En egy dzsinn vagyok (szellem), es ebben a vazaban voltam 500 evig bezarva. Maguk szabaditottak ki, ezert 1-1 kivansagukat teljesitem!"

Megorul a hazaspar, es a ferj a vilag leggyorsabb autojat, a feleseg meg a vilag legszebb palotajat kivanja. A szerecsen csak csettint egyet, es aszongya: "Mire hazaertek, a hazatok helyen a vilag legszebb palotaja fog allni, es a garazsban a leggyorsabb sportkocsi."

Nagyon orul a hazaspar, de a szerecsen odainti a ferjet: "Figyelj, jot tettem veletek, de nekem is lenne egy kis keresem. 500 evig itt voltam bezarva, nagyon kanos lettem, nem tolthetnek egy felorat a felesegeddel?" Ferj megbeszeli az asszonnyal, es ugy talaljak, ez egy kis ar a palotaert es a sportkocsiert. Fel is megy az asszony a szerecsennel a haloszobaba, es egy oran keresztul megy az etyem-petyem. Mar oltoznek, amikor a szerecsen megkerdi:

"Es mondja, hany eves maga?"
"32" mondja a feleseg.
"Es a ferje?"
"35, de miert kerdi??"
"Hat nem tudom, maguk meg mindig hisznek a tundermesekben?"... :-D

-=-=-=-=-=-=-

Na ilyen csokakkal van tele Kina, feher emberek, le kene merni az IQ szintjuket, mert ha nem latjak, hogy a kinaiak csak etetik oket, 100 fole nem saccolnam egyiket sem :-)
Személyesebb bejegyzés következik.Mint már írtam, beosztottak a hármas csoportba. Ez nekem nagyon nem tetszett, mert hét csoport van, és ebből a hármas elég alacsonyan van. Nem hittem, hogy ennyire nem tudok kínaiul, pedig de, hiszenMióta Sanyival végetértek az órák tavaly májusban…..
tafinaf 2008.11.27 19:52:09
Szia orangeman, nalam az idok vegezeteig bennmaradsz, mert en nem hiszek a cenzuraban (pontosabban TUDOM, hogy nem mukodik), ugy irjal :-) Marmint ugy, megfontoltan, hogy 20 ev mulva, visszanezve is jol nezzen ki az az iras :-)

Viszont egyvalami csiklandoz: valoban terjeng valami pletyka valami "szamos helyrol kitiltasrol"? Mert en nem tudok rola. Egyetlen egy helyrol tudok (azsia.net), ahol van 3-4 ideges tipusu emberke (akik egyebkent hisznek abban, hogy ha cenzuraznak, az jo dolog), na ott benoe vagy tafinaf neven (vagy barmilyen neven, ami mogott engem sejtenek) nem tudok irni. Mas neven persze igen. Ennyi macerarol tudok, semmi masrol. Ez is szerintem ezeket az idegbetegeket minositi, nem engem :-)

Ha megnezed, hogy a VALOS ELETBEN (hallo, hallo, ebreszto, tessek mar kifujni, eleg a drogozasbol) ki mire vitte, nagyon el fogsz csodalkozni... hogy hol a lo, es hol a farka. Kb vedd ugy, hogy a kiseger tiltja ki az elefantot. :-)

Imadok vitazni, tehat ha valamit maskepp latsz, nosza, ird le. Ha meg tudsz gyozni arrol, hogy 1992 ota ismerkedem Kinaval, 1997 ota Kinaban elek, a felesegem kinai, szerintem egesz tisztesseges karriert csinaltam (es meg mindig csinalok), es MEGIS rosszul latok valamit, en leszek a legboldogabb, mert "jo pap holtig tanul", en is MINDIG nyitott vagyok uj gondolatokra. De majd ervekkel gyere, ne olyannal, hogy neked a piros jobban tetszik, vagy erzelmileg mi jo meg mi nem: adatokra, tudomanyosan megfoghato ervekre mindig vevo vagyok :-) Itt is, meg a kina.blog.hu-n is, nalam mindenki megmarad, nem torlodik le, meg az sem, aki csunyakat mond. Kibirjuk :-)

Szoval welcome welcome, es csinald a blogodat is, majd szemmel kovetem, hogy alakul a sorod :-)
Gyurcsány Ferenc újfent a sarkára állt és hitet tett köztársaság és demokrácia mellett. Oroszország után most éppen Kínának jutott ki az elkötelezett demokrata kérlelhetetlen kritikájából. Ízlelgessük: "Kína és Magyarország a társadalmi és demokratikus átalakulásban…..
Kína Humor 2008.08.21 17:50:00
Addig is, amíg belekezdünk a témába, négy vicc, bemelegítésképpen. Ezek a viccek mind olyanok, amelyeknek az igazi értelmét csak Kínában lehet látni.1. Cigány eladja a lovát, de a vevő másnap dühösen jön vissza: " Ez a ló vak, fejjel megy a falnak!". Mire a cigány:…..