Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Plenni

168 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kitaláltam egy játékot! Pontosítok: egy már meglévő játék ötleteit 95%-ban átvéve kitaláltam egy játékot. Pontosítok: azt hiszem más még nem találta ki ennek a 95%-ban másolt játékötletnek a megvalósítását. Visszalapozva, itt a blogon is található ismertető…..
Plenni 2013.07.01 11:30:00
@barbate: köszönöm! Jelenleg 120 lapot gyártottam le: Wordben megszerkesztem és a wikipédia adatait használom (összedolgozva a magyar/angol és német adatokat). Városokhoz minden esetben címert használok illusztrációnak, egyéb helyeknél valami színes képet.
Zoli és Ábel barátom (velük már több partit is játszottunk) is jelezte, hogy érdekelné a játékból kártyagyáras verzió.

@Simulacrum: köszönöm.

@Laslow: a koordinátás verzióban jobban, de azért valamennyire a Timeline-ban is nem a kártyák adják az izgalmat, hanem a kialakult helyzetek, tehát, hogy mennyi hely van, vajon befér-e még oda ez a kártya? A játékélmény nagy része pont abból adódik, hogy megpróbálom elhelyezni a városokat képzeletben. Ami tény, hogy valamelyest szeretni kell hozzá a földrajzot és némileg képben kell lenni hozzá, hogy élvezetes legyen a játék.
Plenni 2013.07.05 10:11:00
@Jo Je: Szervusz!

Jó lenne egy kártyagyáras projektet összehozni a játékra. A fájlokat feltöltöttem az alábbi linkre:

www.dropbox.com/s/8nerahu7cwujyuf/koordinata_kerek%C3%ADtve.docx

Üdv,
Tamás
Minden megszállott társasjátékos számára egyértelmű, hogy Essen az európai társasjátékozás Mekkája. A hívő gamertől a társasjátékosok íratlan szentírása megköveteli, hogy életében legalább egyszer elzarándokoljon az esseni társasjáték-kiállításra... A kérdés a…..
Plenni 2013.07.04 13:23:13
Olyan közel volt. Aztán valahogy minden egyes alkalommal eltűnt. Pedig már majdnem! Hát no, van amikor hiába minden... Ezt akár az elmúlt hetekről is írhattam volna. Annyiszor elhatároztam, hogy írok egy-egy cikket a Húzópaklira, de amikor ideültem, csak néztem ki a fejemből: nem…..
A jelen:Az utóbbi években különösen foglalkoztat az e-tartalmak kérdése. Kiemelten az e-book-ok körül jár az agyam, mivelhogy könyves vonalon dolgozok. Az e-könyvolvasókon bármely szöveges tartalom megjeleníthető olyan módon, hogy az a szemet kíméli, tehát egy e-könyvolvasó…..
Plenni 2013.02.21 10:00:01
@Simulacrum: A kulcsmomentum az a pillanat, amikor a digitális megjelenítés olyan minőséget és kialakítási (például méret, képfelbontás stb.), használhatósági formát ér el, ami valóban felveszi a versenyt a megszokott táblás- vagy kártyásjátékkal. Ezenkívül, legyen praktikus, kényelmes, könnyen kezelhető stb... Ugyanazt az érzést, kinézetet, hangulatot, érzésvilágot tudja kelteni, mint a dobozos játék.

Egy számítógép körülülése, mint minőségi szint ettől fényévekre van.
Plenni 2013.02.21 12:55:16
@Kydaira: el tudnék képzelni egy takaróelemet, amely lekerít mindenki részére a virtuális asztalból egy-egy részt. Vagy akár egy megfelelő dőlésszögben a táblából kiemelkedő digitális tábla (természetesen érintőképernyős:), amin látszódnak a kártyák.
Hmmm. Van egy olyan érzésem, hogy egyre drágább ,lesz ez az e-társasjátékolvasó...
Alliterato jóvoltából (Wargame-s blogja) lehetőségem volt kipróbálni az elmúlt 1-2 hétben a Letters from Whitechapel táblás játékot. Az első pillantásra - és mint kiderül sokadikra is - a Police07-re (vagy más néven Scotland Yard, amiről korábban már írtam) hajazó játék…..
Egy jótékonysági árverésre hívnám fel a társasjáték-kedvelő nagyérdemű figyelmét. Leaxe kezdeményezésére a boardgamegeek nemzetközi társasjátékportál egy netes listáján keresztül lehet társasjátékokra licitálni, illetve árverésre felajánlani játékokat.A befolyt…..
Ha van kedvetek játszani, íme három képrejtvényes feladvány társasjáték kategóriában (az első sorban kettő különálló rejtvény található egymás mellett! Tehát összesen három külön feladvány).....
Bevallom nagyon örültem, amikor felvetődött - talán egy éve - a Magyar Társasjátékdíj ötlete. Amennyire sikerült belelátni a szervezők munkájába, látszott, hogy keményen megy az ötletelés, milyen módon lehetne a kiválasztás, zsűrizés, bevezetés problematikáját (mert…..
Hase und Igel vagy ahogy a művel angol mondja franciául: Hare & Tortoise első blikkre így harmincegynéhány évesen nem tűnik vonzónak. Mi több: a dobozfedél, és -alj alapján valami butuska gyerekjátéknak tűnik. Pedig mekkorát téved a magamfajta egyszeri gamer! A játék a maga…..
Sziasztok!Mindig elhatározom előre, hogy milyen játékról/játékokról akarok írni (van pl. egy beígért Agricola bejegyzés is), aztán mindig valami olyasmiről írok, aminek majdhogynem a létezéséről sem tudtam korábban (ez egy az egyben igaz pl. a Jamaica játékra). A…..
Sziasztok kedves játékosok, játékokkal ismerkedők, vagy véletlen idetévedők!Ma a Szolnoki Társasjáték klubban előkerült a Hab und gut nevű játék. Bár középfokú oklevéllel rendelkezek német nyelvből, nem tudok dűlőre jutni a cím szó szerinti lefordításával, így…..
Plenni 2011.05.20 10:49:40
A kíváncsiságtól hajtva neten és nagyszótárban utánajártam a játéknév jelentésének. A "Hab und Gut" kifejezés annyit tesz: minden (kizárólag gazdasági, pénzügyi értelemben). A Gut mindenképp nagybetű, mert a jelentése ebben a formában főnév: jószág(,javak).

Anno valamiért nagyon vártam már ezt a játékot és kinéztem már idejekorán magamnak. Aztán az ára kicsit eltántorított, hogy megvegyem. Az első találkozásom a játékkal kis csalódást okozott, többet vártam a játéktól. Ennek ellenére tetszett a maga módján. Ha van valakinek eladó használt példánya szóljon;-)

Csibu, amit a "mitől jó egy játék" részről írtál, azzal csak egyet tudok érteni. Egy játék legyen szórakoztató, akár a hangulatával, akár a tökéletes játékmechanikával vagy akármivel. Persze, ha ezt úgy tudja elérni, hogy pontosan adja vissza a tőzsdei hangulatot, akkor az is megfelel.

Nekem a Hab und Guttal pont az volt a bajom, hogy, mint mechanika nem volt tökéletesen kiforrott és, mint tőzsde szimuláció sem volt telitalálat. Ott van pl.: Hart an der Grenze vagy Kreml. Mechanikájukban, játékvezetésükben gyengék, maximum közepes szintűek, viszont tökéletes hangulatot tudnak biztosítani, feltéve, hogy vevők a szerepjátékra a résztvevők. A Hab und Gut hibája, hogy a két szék (remek mechanika vagy remek hangulat) közé esik. Mindkét tekintetben csak kellemes a játék. Persze azért ez sem semmi!:)
Időpont: 2011. június 18. szombat 9-től (várhatóan 16-ig)Helyszín: Apáczai Csere János Gimnázium (Papnövelde u. 4-6)Nevezési díj (mely teljes egészében a szervezés költségeire fordíttatik, erről elszámolás készül, fennmaradó rész alapítványi támogatásra kerül): 500…..
Van már talán két éve is, hogy a Szunyi-féle közös rendeléssel behozattam egy Elefánt a porcelánboltban c. játékot. Jópofának tűnt és olcsó volt. Néha ennyi indok alapján kényszert érzek egy játék beszerzésére. Bizony-bizony, ez is egy tanulási folyamat: attól, hogy valami…..
Sziasztok!Mai bejegyzésem egy kicsit szokatlan lesz. Sok társasjátékról lesz szó, de ezek nem egy-egy játékbemutatónak készülnek, sokkal inkább a tapasztalatomat és a véleményemet írom le róluk a mai, közös játékparty után. Ugyanis a Szolnoki Társasjáték Klubban (SZTK) a mai…..
Plenni 2010.12.27 16:45:17
@Fehér király: A Funkenschlag a kedvenc gamer játékom, így anno nagy várakozással készültem a Factory Managerre is. Hatalmas csalódást okozott elsőre. A Gémklubban játszottunk 5-en egy partit és hihetetlenül vontatottra sikeredett a játék. Rengeteget kellett számolgatni, ráadásul a lépések előtt közvetlenül, mivel az előttem lépők teljesen átformálják a lépéslehetőségeimet. Emiatt belassul a játék és, ha valaki a tökéletesre törekszik, az igencsak sokat kell, hogy számoljon, és várassa a többieket.
Aztán baráti körben játszottunk egy újabb partit, ami már kellemesebb nyomokat hagyott bennem, bár az eredeti Power Gridnek csak halovány árnyéka a játék, de azért nem rossz összességében.
Hogyan függ össze a címben leírt néhány címszó? A magyarázat egyszerű: a 2010. szeptemberében megalakult Szolnoki Társasjáték Klub (SZTK) novemberi 8-i alkalmán ilyen játékokkal játszottunk (no meg egy csapat a Goa-val).  Konkrétabban a Száguldó Robotokról, a Leonardo da…..
Néhány napja ért véget a világ első számú társasjáték kiállítása és vására Essenben. A játékkiadók nagy nemzetközi felvonulásán mindenki ott van, aki számít. A kiadók mellett használt társasjátékok, kiegészítők, kellékek, könyvek (vélhetően Bratwurst és sör is)…..
A múlt heti társasozással, immáron harmadik alkalommal volt szerencsém egy tipikus Martin Wallace féle euro-wargame-hez, a Struggle of Empireshez. A német keresztnevű, angol szerző remekül vegyíti a két stílust, ezáltal többé-kevésbé elfogadhatóvá (kövezzenek meg a…..
Plenni 2010.10.26 15:33:13
@raud: Kitettük a like-olási lehetőséget:)
Mindenekelőtt felejtsük most el az - összes agresszív, imperialista társasjátékot - Agricolát, a Catant, a Cubát és minden mást, ami sokunk számára "a társasjátékozást" jelenti. Érdekes kis apróság akadt a kezembe a minap. Ennek a kis kiadványnak a segítségével…..
Plenni 2010.10.10 19:07:12
@Lau (VT): Látod, elég lett volna csak ezt a füzetet vinni Visegrádra! Minek kellettek a puccos játékok: Don, Jenga, Aranyásók;-)
visszajelzést kössz, javítva!
Sziasztok!Ma egy összetett, 3-5 fős játékot szeretnék bemutatni. Bár már elég régóta a birtokomban van, sajnos csak ritkán kerül elő, mert szó, mi szó, nem egyszerű a játék és a kerettörténete sem vonzó a többségnek. Konkrétan arról van szó, hogy Kuba fővárosa…..
Plenni 2010.10.07 14:56:40
@-csibu-: sajnos én sem ismerem ezeket a játékokat. Általában minden ami sci-fi és fantasy nálam kilőve...

Bevallom engem a Cuba nem igazán győzött meg. A szavazási mechanizmus és még jó pár apróság jópofa, de túl sok mindenből van összerakva a játék. Azt hiszem nem volt türelmem "megtanulni". Megtanulni alatt azt értem, hogy a játékot jól átlátva játszani.
Pedig gyönyörű játék! És amikor kijött 2007-ben, messze kitűnt a többi játék közül...
Zoli barátom készített egy kimutatást, amely a Boardgamegeek ranglista (Geek rating) alapján sikerességi sorrendbe állítja a játéktervezőket. A kimutatás az alábbi kritériumokkal készült: Minden top 500-as játék után pontot kap a tervező: (top10: +3 pont; top100: +2 pont;…..
Plenni 2010.09.10 14:47:30
Az a meglátásom, hogy a társasjátékosok közt erősen jelen van a szerzők iránti szimpátia, antipátia. Így egy Agricola, generálja a szintén top 10-be befért Le Havre-ot. Szvsz, Agricola nélkül esélye sem lett volna a top10-be bekerülni a Le Havre-nak.
@ggg333: pontosítók, nem feltétlen sztárallür, inkább az, hgoy benne vannak a reflektorfényben. Mint pl.: Friese...
@andan81: Age of Steam affér: én is csak pletykákat hallottam, hogy miként lopják össze-vissza egymás ötletét, hogyan zsarolgatják egymást, meg ilyenek... Laci (Lacxox) biztos tudna erről többet.
A játék neve: Die Speicherstadt. Angolul - mint azt a boardgamegeekről megtudhatjuk - The Speicherstadt a játék neve. Azt hiszem a potenciális célközönség közel felét itt vesztették el... A másik 50%: a kitartó / a Stefan Feld rajongó / a német vagy germanofil viszont egy igazán…..
Plenni 2010.09.08 13:20:25
@andan81: semmilyen idegennyelvű elem nincs a játékban. "100% magyar":)
Szerintem jó választás ez a játék. Egy parti lemegy bő fél óra alatt.

@Rwind: alapjában véve engem sem zavar, pláne, hogy tudok is németül. De sok ismerősöm van, ami egy ilyen címtől már elveszti a kedvét a játéktól...

Az este folyamán még azt fejtegettük, hogy mit jelenthet a "... so mok wie dat"

Talán "so macht wie das"? Van valami tippetek?
Plenni 2010.09.10 08:20:38
@3,1415926535: javítva...
 Sziasztok! Mai bemutatandó játékom nem más, mint az Arkham Horror. A leírás körülbelül 20-25 lejátszott játék után született, mialatt több típusú/korú/nemű játékosokkal játszottam eme egész jó kooperációs játékot.   De kezdjük az elején, mi is ez az…..