Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ladislav

0 bejegyzést írt és 584 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarország második legnépesebb városa és a környékbeli látnivalók ezernyi meglepetést tartogatnak látogatóiknak. Debrecen városában az ország legnagyobb református templomának tornyai között egy kellemes séta, Hortobágy világörökségi helyszínének megtekintése, Hajdúszoboszló népszerű…..
Ladislav 2021.05.30 19:02:17
@Örömhernyó: Úgy majdnem mindenben egyetértünk. Kivéve ezt: "a tősgyökeres debreceniek igazán kirekesztőek mindenki mással szemben".
Abszolút minden családi ágon tősgyökeres debreceniként ezzel nem értek egyet. Alapjába véve a legtöbb ember itt(is) csak és kizárólag a saját érdekét nézi mindenben. Arrogánsan viselkednek a legtöbb boltban, üzletben az eladók, kórházakban az ápolók, orvosok, ügyintézéskor a hivatalnokok, tisztelet a kivételnek, de, mint hallom ez az ország más részeiben is divat. A kedvesség, de legalábbis a korrektség az élet minden területén hiánycikk ebben a városban(is). A munkahelyemen az egyik legköcsögebb "kollégám" nagyváradi, a sorban következők között pedig vannak Hajdú-Bihariak és debreceniek is. Ugyanakkor a legjobb kollégáim között szintén vannak határon túli magyarok és vidékiek is, több normális debreceni mellett.
Más helyről nincs tapasztalatom, mert nem éltem más helyen. A közlekedési morálból és rövidtávú utazásaimból tudok csak levonni következtetéseket. Amíg az általad említett Budapesten gyalogosként vagy kerékpárosként szinte kivétel nélkül megadják az elsőbbséget, itt, Debrecenben csak ahol nagyon muszáj, vagy rendőr van a közelben, amúgy minimum kétesélyes. Vagyis igazad van. Az itt élők többsége, sok máshonnan származóval egyetemben, csak a saját rövidtávú előnyét nézi, ezáltal élhetetlenné, vagy kevésbé nyugodttá, komfortossá teszi azt a helyet, ahol él.
Amúgy van néhány város Magyarországon, ahol komfortosan éreztem magam és úgy gondolom, hogy szívesen élnék. Ezen helyek egyikének az előkészítése zajlik az utóbbi hónapokban.
  Kegyetlen idők érkeztek el a betegellátásban, a lakosság bizalma fogyóban, megalakult a FREE EÜ, ami kritika és alternatíva a mai vezetőségnek és a kamarának. Az, amit az orvosszakma és a Magyar Orvosi Kamara etikai ügyekben gondol és cselekszik, társadalmunk széles rétegeire van hatással és…..
Ladislav 2020.11.17 17:15:48
@Hórukk: "amikor egy korábbi kormány megpróbált egy orvosi vizitért két gombóc fagylalt árának megfelelő hozzájárulást elkérni, még ha a díjfizetést 6.000 Ft/év-ben maximalizálták is és számos ingyenes kivételt teremtettek. Akkor is bőszen ellenállt a magyar beteg,"
Egyetértünk.
Hány embernek magyaráztam el, (nem akkori kormánypártiként)már akkoriban is, hogy ez azért nem az a pénzlehúzó intézkedés. Tényleg csak az ment orvoshoz, akinek szüksége volt rá. Krónikus beteg hozzátartozóm is azt mondta, hogy ennyit megér az, hogy nincs tömeg és ténylegesen javult a szolgáltatás színvonala. Az sem elhanyagolható tény, hogy egyenesbe jött az egészségügyi költségvetés arra a fél évre és jelentősen csökkentette a rendszerbe befolyó hálapénz mennyiségét. Gondolom az orvosbáróknak érdekében állt ennek a rendszernek a megbuktatása.
Egy keményvonalas kormánypárti rokonom, aki sajnos rendszeres klinikai ellátásra kényszerül, az utóbbi években százezres nagyságrendben fizet magánorvosoknak és az állami rendszerben dolgozó orvosoknak hálapénzt azért, hogy legyen valami esélye a felgyógyulásra. Finoman már utaltam erre neki, de szerinte minden intézkedés rossz volt, amit az előző kormány csinált, és ez sem kivétel. Természetesen érvekkel ezt nem tudta alátámasztani.
Egy fotós hónapokig járta a mexikói vágóhidakat, hogy titokban képeket készítsen az ott folyó szabálytalanságokról. Vigyázat, rendkívül felkavaró képek következnek!..
Ladislav 2019.02.07 17:01:12
@erkölcsi hulla: Teljesen egyetértek.
A Légiót újabb tragédiák érték. A brazil srác, aki egy éve ment ki a szakaszomból Guyanára, kint motorbaleset áldozata lett. Engem kérdezett még meg anno Guyanáról, én javasoltam neki a kiküldetést, és jól is érezte kint magát… a motorral nem számoltam. Egy másik brazil srác a szakaszunkból…..
Amint azt már észrevehettétek, a posztíró egyik kedvenc olvasmánya a Gallup International Association globális közvéleménykutatásainak böngészése. Kettőről már be is számoltunk nektek ezeken az oldalakon (az egyik itt, a másik pedig itt olvasható, a posztok által generált, roppant érdekes vitákkal…..
Túl azon, hogy lassan másfél évtizeddel Magyarország uniós csatlakozását követően alaptételnek kellene lennie annak, hogy nyelvtudás nélkül nem indulunk külföldre munkát vállalni, mégis meglepően gyakran fut bele az ember olyan kérdésekbe, melyek azt feszegetik, hogy érdemes-e…..
Ladislav 2018.08.25 09:09:34
@József Sandrik: Igazad van. Valamilyen, nyelvtudást nem igénylő munkát lehet találni, főleg, ha van magyar segítség, de egy kicsit is komolyabbat nem. De el lehet indulni valahol.
Egyik haverom egy kisebb, kb. 50 fős cégnél dolgozik. Nem beszéltünk vagy 4 hónapig, de az utolsó beszélgetésnél említettem, lehet, hogy beiratkozok egy német tanfolyamra. Hívott, hogy a cégnél lenne egy raktáros állás. Mondtam, hogy nem mentem tanfolyamra, ezért nem beszélek németül. Ez egy osztrák cég, rajta kívül csak echte osztrák emberekkel, ezért hiába beszélek jól angolul, még erre a pozícióra se vesznek fel addig, amíg nem beszélek legalább alap szinten.
De ettől függetlenül tele van a környék németül nem beszélő, évek óta a környező gyárakban dolgozó magyarokkal.
Kedves Fidesz szavazó, aki magabiztos erkölccsel bírálsz engem! Lehet, hogy Te dolgozol azon, hogy jobb legyen, de én is azt teszem. 21 éve, keményen, és nem tanulatlanul,vagy segítségeket várva. Nővér vagyok, az állam szerint nekem 130 000 nettó jár. Belenyugodtam. Ez van, nem tehetek semmit,…..
Ladislav 2018.04.14 10:46:07
@lbm: Kedves Poszterina! Ne vedd fel annak a néhány gyökérnek a beszólását, akik érzéketlenül másznak bele annak az embernek a lelkivilágába, aki leírja a valós problémákat. Egy kicsit is értelmesebb ember, amelyek között akár fidesz-szavazók is akadnak, látják ezeket a gondokat, és, mint a kommentekből is kiderül, közülük többen, egyáltalán nem akarják elüldözni azokat az embereket, akik lelkiismeretesen fentartják az egészségügyi ellátórendszerünket.
Nyilván semmi sem egyszerű, de, mint már fentebb is írták, érdemes lenne nyelvet tanulni, hogy, ha úgy hozza az élet, vagy az elszántságod, akkor legyen kiút, de legalábbis egyel több lehetőség.
Ladislav 2018.04.14 10:50:56
Egy példa: 2010-es évek eleje, 2013-ig, egy kisebb város kórházában elkezdték leépíteni a diplomás nővéreket, költséghatékonyság, létszámfelettiség, és holnap úgy is lesz másik felkiáltással, főorvosi-igazgatói egyetértésben. Akinek alacsonyabb, középiskolai végzettsége volt, meghagyták. Vagyis a magasabb végzettségűeket elküldték az ápolók közül, majd mindet. Természetesen tapasztalattal, diploma nélkül is el lehet látni ugyanolyan jól az eseteket, de azért valamit csak jelent az a plusz pár év egy főiskolán, egyetemen. Ezek az ápolók, mivel nem találtak helyben, vagy a közelben munkát, és nem akarták otthagyni a hivatásukat, egy németországban dolgozó magyar orvos közvetítő segítségével, egy az egyben egy német klinikán találtak maguknak munkát, ahol nagyon sok magyar nemzetiségű dolgozik (határon innen és túl), ezért a kezdetleges nyelvi problémák nem jelentettek problémát annál, aki nem beszélte a nyelvet, csak nyilván alacsonyabb szinten végezhette a munkáját.
Azóta nagyot fordult a világ. Ebben a vidéki kórházban hirtelen kevés lett az ápoló, és megy a siránkozás, hogy évek óta nem tudják feltölteni az állományt és nagyon leterheltek... A korábban elküldött, többen 20-30 éves tapasztalattal rendelkező ápolók, pedig nem akarnak visszamenni. Ami viszont változatlan: a kórház igazgatója, főorvosai ugyanazok a pökhendi, arrogáns vezetők, akik anno elküldték a jól képzett, tapasztalt dolgozókat.
 Végeláthatatlan vita folyik a fórumokon a jelöltek és a HR-es kollégák között arról, hogy mennyire alávaló gazemberek a HR-esek, mert nem jeleztek vissza, pedig én beküldtem az önéletrajzom vagy ott voltam interjún és megígérték! Mennyire rossz benyomást tesznek a cégről…..
Soknak nem nevezhető 10 dollárért (2500 forintért) vásárolt egy régi fotó egy férfi az eBayen. A fényképről kiderült, hogy akár 2,8 millió dollárt (700 millió forintot) is érhet...
Ladislav 2018.03.22 12:41:24
@Cpeti654321: Ne legyetek ennyire negatívak! :))
Gondolom majd mindenki tudna mondani valamit, egykori barátjáról/barátjairól, én is tudnék mesélni. Ha nem is egyszerű, de később is lehet értékes barátságra lelni. Ésszerű határokon belül, nyitottnak kell lenni, és leépíteni azt, aki nem szolgált rá arra, hogy barátnak lehessen nevezni.
Ezt nem kioktatásból írom, mindenki maga tudja, csak egy tanács, egy már nem annyira fiataltól.
  Amikor a családban van egy munkanélküli, akkor a fókusz sok szempontból rá szegeződik. Vannak, akik nem is értik a helyzetét a személynek, hiszen ők maguk soha nem kerültek ilyen helyzetbe. Ettől ő lehet nagyon empatikus, segítő, de lehet elutasító és megrovó. Természetesen…..
Ladislav 2018.03.21 13:19:32
A hétvégi ingyenmunka alapelvárás, a gyakornok ne akarjon haza sietni a munkaideje végén, a munkavállaló nyelje le, ha időnként csökken a fizetése, a bejelentett munkabért pedig egyszerűen felejtse el. Magyarország 2018. Hazánkban immáron ipari méretekben zajlik a jogtiprás, miért lenne ez másként…..
Ladislav 2018.03.13 11:16:57
@Novák Aircraft Ferencné: "Hihi, és állítólag munkaerőhiány van.. nevetséges.. "
Kelet-Magyarországon élek. Állásinterjún voltam majd 2 hete. Újonnan induló céghez kerestek többféle munkakörben munkaerőt. Megvárattak egy kicsit, ezért volt időm körülnézni az irodában. A különböző munkakörök pályázatai, különböző felcímkézett műanyag tartóban voltak az asztalon. Volt, ahol a kinyomtatott önéletrajzok,gondolom motivációs levelekkel, magasabbak voltak, mint a kb. 7-8cm mélységű tartó. Amikor zajlott az interjú, akkor, az amúgy nagyon korrektnek tűnő interjúztató elmondta, hogy a munkakörömbe 2 embert vesznek fel. Megkérdeztem, hogy mennyi jelentkező van rá. "Kb. 50 önéletrajz érkezett idáig, de még nem nézték át mindet, csak az elejéből választottak párat (köztük az enyémet), és még nincs lezárva a jelentkezés időszak." Lehet a pályázók egy részének van munkahelye, de akkor is nagyon sok a jelentkezők száma. Mi lenne, ha munkaerő többlet lenne?
.
Ladislav 2018.03.13 11:55:33
@werinter: "állandó konfliktusai lesznek mondjuk az új dolgozókkal, kevesli a fizetését stb."
Dolgoztam nem rég egy olyan cégnél, ahol a régi "kollégáim" nem igazán akartak elfogadni. Olyan területen dolgoztam, ahol a 2 meglévő mellé kerestek egy a felvétel során elhangzott "egyenrangú" harmadikat. Egyikük még az elején azt mondta, hogy ő nem szeretné, ha ugyanannyit keresnék, mint ő, mert ő már régebben itt dolgozik. Mondtam neki, hogy ez a legelején természetes, de, ha már ugyanazt csinálom, és ugyanolyan szinten, mint ők, akkor egy minimális különbséget tartok csak elfogadhatónak. Természetesen nem igyekeztek a részletek elmagyarázásával, nehogy rálátásom legyen a területre, nehogy ugyanolyan szinten végezhessem a feladatomat. Úgy gondolták, hogy azokat a feladatokat végeztetik el velem, ami nekik nem tetszik. Mivel szó nélkül, az újonnan érkezők alázatával, mindent megcsináltam hiba nélkül, utána kérdezősködtem, hogy belejöjjek a további folyamatokba, de nem vitték túlzásba a segítséget. Csak annyira, amennyi a saját érdekük is volt. Sajnos nem vagyok annyira hülye, így belejöttem annyira, amennyire kellett, de ez sem tetszett nekik. Nem is nagyon szóltak hozzám, csak félrevonultak és egymás között dumáltak. Kihagytak amiből csak tudtak, de senkinek nem szóltam egy rossz szót se. Ha jött a tulaj és kérdezett sokmindenre nem tudtam a választ, mert a főbb, lényegesebb folyamatokból azért még kihagytak. Nagyon rideg volt a légkör és a más területen dolgozó kollégáim közül, akikkel jóban voltam, kérdezték, hogy miért, de volt aki rájött magától is. Láttam, hogy a közvetlen főnökünkünkkel, egyúttal ő volt a nagyfőnök is, aki alá tartoztunk, nagyon közvetlen viszonyban van velük, ők meg folyamatosan nyaltak is neki.
Ezért nem láttam más kiutat, mint a felmondást. Nem tudok rossz légkörben dolgozni. Csak az asszonynak mondtam, hogy miért, ő megértette.
"Magyarországon nem alakult ki igazi munkakultúra" Igazad volt ebben is, mert ez is a munkakultúra része.
Ladislav 2018.03.13 21:39:18
@Zsuzsi25: Idáig mindig egyműszakos állásaim voltak, de ha minden kötél szakad, akkor megyek valamilyen gyárba. Túl sokat nem variálhatok.
Sikeres álláskeresők számolnak be nekem sokszor nemcsak az új állásról, hanem a felmondásuk körülményeiről is. Ennek persze sok munkáltatói tanulsága akad, mégis inkább a munkavállalói tanulságokkal foglalkoznék most. Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy hol is romlik el egy munkakapcsolat. Felveszünk…..
Ladislav 2018.01.29 18:33:16
Ez kissé hosszú lesz, de az eset érzékeltetéséhez a legfontosabbakat leírom.
Pár éve felvettek egy céghez. Az akkori vezető (már elment a vállalattól), aki felvett az adott területre, azt mondta, hogy egyenrangú fél leszek azon a területen, aminek a részleteit majd a kollégáim elmagyarázzák, ami kb. 3 hónap lesz. Az első napomon,amikor odakerültem a kollégáim azt mondták, mivel dolgoztam hasonló területen, hogy amit megtudok oldani azt csináljam, mert sok a meló. Azt a néhány feladatot hiba nélkül elláttam, amit kevés kérdéssel el tudtam végezni és ez így ment hónapokig, úgy, hogy többször jeleztem, hogy itt vagyok, van egy kis időm, mutassák mit kell még tudnom, de sokszor eredménytelenül. A vezetőség közben folyamatosan olyan feladatokról kérdezgetett, amelyekről még fogalmam sem volt. Azt a választ adtam, amit a 2 közvetlen, egy területen lévő kollégám is mondogatott, hogy "most sok a munka,ezért nincs idő rá","majd folyamatában", ami pár hónap múlva már egyre cikibb volt. Az egyik kollégám még azt is mondta, hogy ő "nem szeretné, ha ugyanannyi lenne a fizetésem, mint neki, mert ő már régebben van itt, és ő többet tett le az asztalra". A mondat utolsó felével egyetértek, az első részének pedig az a lényege, hogy inkább nem tanítanak be normálisan, csak annyira, hogy ne vádolhassák őket semmivel. Persze, immel-ámmal egy kicsit átadtak a "tudásukból", de a betanítástól ez távol állt. Általában azokat a feladatokat végeztem, ami nem volt annyira népszerű. Sokszor azért siettem egy feladat elvégzésével, hogy utána legyen időm kérdezni és más folyamaokra rálátni, de ez rendszerint nem jött össze. Eközben minden információt egymás között, négyszemközt, megbeszéltek. Igen, de amikor valaki szabadságon, vagy táppénzen volt, akkor ugye 2 emberre hárult a feladat, amibe nem gondoltak bele, és ahhoz, hogy rendesen elvégezzem a feladatom, normális betanítás kellene,mert kevesebb emberre ugyanaz a munkamennyiség jutott. Végülis megoldottuk ketten, de sokkal egyszerűbb lett volna, ha nem a mélyvízben ismerkedek meg a feladatommal, amikor, ha hibázok, akkor ugrott a prémiumom is. De szerencsére erre nem került sor. Volt, amikor mindketten hiányoztak, és ezt egyedül csak úgy tudtam megoldani, hogy volt egy rendes kisfőnök, aki, ha kérdésem volt segített, ezért innen-onnan összekapartam az információkat úgy, hogy ne hibázzak, ezért a prémiumomból se tudjon a vezetőség levonni. A napok úgy teltek, ha én nem szóltam hozzájuk, akkor ők nem szóltak hozzám, csak a legszükségesebb esetben. Elbeszélgettek egymással, a főnököket követték, gazsuláltak nekik, stb. De az idő múlásával, szép lassan a vezetőség sem kérdezett tőlem semmit. Gondolom elkönyveltek úgy, hogy még mindig nem tudtam jónéhány folyamathoz hozzászólni, valamint időm sem volt kedélyesen elbeszélgetni velük, ellentétben a két kollégámmal.A 2 kollégám elérte, amit akart. Úgy gondolom, nem vagyok antiszociális ember, mert más részlegekről folyamatosan jöttek hozzám az emberek pár szót váltani. Többen átlátták a helyzetet úgy, hogy soha, senkinek nem mondtam semmit, csak látták, hogy elvégzem a feladataimat és folyamatosan van mit csinálnom és az egymás közötti viszony elég rideg, konkurenciájuknak éreznek, nem pedig kollégának, munkatársnak. Az információcsere a legszükségsebbekre korlátozódott.
Már egy idő után eléggé ki volt velük a hócipőm, ezért a váltáson gondolkoztam. Közben az asszony mondta, hogy beszéljek valamelyik főnökkel. Kivel? Mindegyikkel nagyon-nagyon jó viszonyban vannak, legalábbis keményen..,hogy is mondjam "hízelegtek" nekik. Úgy gondoltam,ha a vezetők tennének is valamit az ügy érdekében - az addigi tapasztalataim alapján erre kevés esélyt láttam - az egyébként sem közeli kapcsolatunk tovább romlott volna. Szóljak nekik, hogy nem ez lett megbeszélve, az akkor már csak volt vezetőnkkel?
Úgy döntöttem, ha ebből szakmai fejlődés már nem lesz és olyan munkahelyen pedig nem igazán tudok dolgozni, ahol nincs egy viszonylag korrekt viszony (nekem ez fontos), akkor inkább kilépek, mert nem látok esélyt a szituáció normális rendezésére.
Egy volt kollégám hívott egy másik céghez többször, amikor még itt dolgoztam, többször is, amikor üresedés volt náluk, hogy menjek át hozzájuk. A felmondási idő miatt erre nem volt lehetőség. Mégis erre alapozva és gyűjtve kiléptem.
Azóta természetesen nem ment el senki, úgyhogy pályázok többfele is :) Habár most bizonytalan helyzetben vagyok, de nem szeretnék még egyszer ilyen helyzetbe kerülni és nem bántam meg, hogy megtettem.
Ladislav 2018.01.29 18:38:04
Immár négy hónapja, hogy visszaérkeztünk Sydney-be a 29 000 km-es Nagy Ausztrál Körutunkról, és bizony a dolgos hétköznapokban sokszor olyan, mintha csak egy álom lett volna. Szerencsére a közel 20 000 fénykép, rengeteg drónfelvétel és több, mint száz óra videó azért egyértelművé teszi, hogy eddigi…..
Nagyjából két hete már megcsodálhattuk Ági kalandjait a Tűzföldön, akkor a Torres del Paine parkba tett kiránduláson ámuldozhattunk. Nos, ma még maradunk a környéken, és noha a menet már kevésbé volt erőltetett, a látvány most is lélegzetelállító. Te jártál valamilyen érdekes helyen? Hol nyaralsz /…..
Sándor öt év Ausztria után költözött vissza Magyarországra, és ha azt mondom, meglepte a magyar valóság, akkor nem mondtam semmit. Mégsem vág neki még egyszer, a poszt végén azt is elárulja, miért. Te is hazaköltöztél? Hogyan élted meg? Maradsz, vagy visszamennél megint? Jelentkezz a…..
Ladislav 2017.06.10 21:16:49
@01234567: Köszönöm a poszot. Szerintem, mégha indulatossá is vált a második felében, legalább őszinte volt és megsmerhettem(tük) egy hazatérő véleményét. Párat már ismerek, de nem Ausztriából. Nagyjából egyet is értünk, annyi kiegészítéssel, hogy nem láttam akkor sem sok esélyt a pozitív változásra, amikor a "pannon pumák" diktáltak.
Határátkelő Kihasználva 2017.05.04 06:30:00
Vajon lehetséges-e, hogy az ember külföldön rabszolga havi 2500 fontért, de Magyarországon nem az havi 85 ezer forintért? Melyek a rabszolgaság egyéb ismérvei? Magyar nyelven, magyar levegőt szívva nem lehet rabszolga valaki? Ezeket a kérdéseket teszi fel egyebek között Digger mai írásában, amivel…..
Ladislav 2017.05.04 21:04:49
Ladislav 2017.05.04 21:22:08
@swing gitan: @kék madár: Elnézést kérek Tőletek és azoktól is, akit ezzel megbántottam. Abban a pillanatban éreztem, miután rányomtam a küldésre...
Ladislav 2017.05.04 22:12:29
@gabors:
"Miert ? Te nem csinaltal semmi rosszat... "
Először pont erre gondoltam én is, talán csak az időzítés nem volt a legjobb.
@kék madár:
"Az interneten sajnos nincs egy tapintatos/kegyeleti algoritmus"
Jelen esetben nem is lenne rá szükség, mert a fiáról szól.
Hírességek különkiadás! Ritkán, vagy eddig nem látott képek! 1902. Winston Churchill és Consuelo Vanderbilt. A hölgy Churchill unokatestvérének volt a neje. Csak belelátom, vagy ez tényleg egy elég intim pillanat...?..
Nem is gondolnák, hogy az Amerikai Egyesült Államok is bekerül, a világ legtudatlanabb országainak toplistájába. De vajon ki lett az első?      ..
Ladislav 2016.12.26 11:49:31
@csentecsa: Erre gondoltam én is. Van egy elég nagy, többszázmilliós réteg, a nagy országokban, akik jól képzettek, de a lakosság zöme kevésbé.
Ladislav 2016.12.26 11:53:40
@Online Távmunkás: Szerintem se járnak európai és amerikai egyetemre a kínai és indiai felsőbb osztály gyerekei, de vannak nyugati mércével is színvonalas iskolák az említett országokban, csak a lakosság nulla egész x százaléka fér hozzá, szemben az itthoni 10-20%-al.
Manó két éve indult el külföldre munkát keresni, és itt, a blogon az első időszaktól kezdve követhettétek az életét az első hetektől kezdve a tervezgetéseken át egészen az ügyintézésig. A mai posztban kiderül, hol is tart két év után. Te is hasonló helyzetben vagy? Ötven…..
Ladislav 2016.10.11 18:39:48
Néhány éven belül nagy gondok adódhatnak az általános iskolai oktatásban, a magyar tanárok 35 százaléka ugyanis 50 év feletti, ami azt jelenti, hogy egy évtizeden belül a többségük nyugdíjba vonulhat. Ezzel szemben a 30 év alatti tanárok nagyon kevesen vannak, az összes tanár…..
Ladislav 2016.10.01 10:01:30
Némi érintett voltam a témában, ezért leírom a helyzetet egy kelet-magyarországi szemével.
Az álláskeresés onnan indul, hogy az adott iskolában, faluban, mi a cigányok aránya. Lehet rasszizmussal vádolni, de tény, hogy egy többségében cigányok lakta részen általában nem jó tanárnak lenni. Nincs eszköz a tanár kezében a fegyelmezéshez (és itt nem a rigolyás túlfegyelmezést értem), mert egy ilyen helyen ez az alap. Ezért egy szelídebb, de tanítani akaró, hivatástudattal rendelkező fiatal tanár nem húzza sokáig. A nők többsége szintén kiesik. Zömében helyben, vagy a környéken lakó pedagógus végzettségüek töltik be az állásokat, akik nem akarnak elmenni. Szemben a fiatalokkal, akiknek egyre nagyobb aránya elköltözik. Az ilyen helyen "tanuló" "fiataloknak" nagyrészt nincs semmilyen perspektívája a jövőre nézve. Ha még viszonylag fegyelmezetten végigülik az órákat, akkor sincs semmi foganatja túlnyomó többségüknél. 7-ik osztályban némelyik képessége és ismeretanyaga nem haladja meg egy jó iskolában lévő másodikos, harmadikos gyerekét. Emiatt az iskolának is az a célja, hogy osztályról-osztályra továbblökje az ilyen tanulókat, hogy minél hamarabb megszabaduljanak tőlük. Aki nem tud azonosulni ezzel a tanítási módszerrel, szintén kiesett. A zömében cigányok lakta körzetek iskoláiban még nem beszéltünk a szülői problémákról. Nem egy szülő (nem mindenki!) mindig, mindenért a tanárt hibáztatja és sokszor ordenáré módon viselkedik a tanárral. Aki ezt nem bírja, sokszor a fiatal tanárok, elmennek.
Volt olyan hét, amikor a próbaidős fiatal tanárok közül hárman is azonnali hatállyal felmondtak, külöünböző okok miatt. A férfitanárok jó része is bele van fásulva a közegbe.
Egy időben nagyon sok pedagógust képeztek és a csökkenő gyerekszám miatt nem volt rájuk szükség, ezért másban helyezkedtek el.
A meglévő, még "normális iskolákba szinte kizárólag protekcióval lehet bejutni, de aki nem protekcióval jutott be, csak határozott ideig, fél-egy évig maradhat. A határozatlan idejű szerződések csak a kivételezetteknek maradnak. Tele vannak az ilyen iskolák a saját érintethetetlenségük miatt pökhendi, nagyképű 50-es tanárokkal, akik leckéztetik a fiatalabbakat. Egy fiatal tanárnő ismerősöm lett célpont egy közepes iskolában, ahol veleszületett szépsége miatt lett célpontja az ötvenes, régi garnitúrából ittmaradt tanárnőknek. Már eljött és más területen dolgozik.
Ilyenkor mit lehet csinálnia egy fiatal tanárnak, aki még nem dolgozott, vagy esetleg már belekóstolt egy vidéki cigányiskola életébe? Pályát vált, elköltözik máshová munkát váltani, külföldre megy, stb.

Azért 10 iskolából 2-3 helyen nagyon jó tanítani, amihez kellenek a diákok (a gyerekcsínyekkel együtt), a korrekt tanári kar, a jó szülői közösség is. Csak ide nehéz bekerülni.
Ladislav 2016.10.04 19:22:06
@axolotl77: Üdv Neked is! Legalább Te értetted írásom lényegét.
Sokszor "balkáni sportnak" titulálják a vízilabdát, mivel elsősorban valóban Dél-Kelet Európában népszerű ez a sport. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor talán nem is annyira meglepő, hogy 2000 óta csupán három ország tudott olimpiai aranyérmet szerezni a férfiak viadalán,…..
Ladislav 2016.08.25 22:00:51
@Nem leszünk gyarmat !: Igen, én értettem mire célzol, erre gondoltam én is. Aki meg nem érti, vagy nem akarja, vagy éppen kötekedhetnékje van az keressen más elfoglaltságot.
ujrakezdek Az emigrációról 2016.07.19 01:50:35
47 éve hagytam el szülőhazámat. Úgy érzem, a címbeli tárgyban van némi tapasztalatom. Legalább is kanadai viszonylatban. Kanada egy 36 milliós ország. A lakosság 20%-a francia nyelvű, ők jobbára egy megyébe csoportosulnak, neve Quebec. A 36 millió megint csak 20%-a nem Kanadában született, hanem…..
Ladislav 2016.07.21 10:22:07
@ludwigvan: @Ladislav:
"Szerintem elszámoltad magad. Először azt írod, hogy milyen jó ez a fajta "megválogatjuk a bevándorlóinkat" hozzáállás, és hogy itt is ez kéne.Aztán kifejted, hogy évi 5 ezer bevándorlót kéne beengedni. Ha átvennénk Kanada bevándorláspolitikáját (36 millió lakos - 250 ezer bevándorló), akkor a 10 milliós országunknak év 70 ezer bevándorlót kéne befogadni."
Megválogatva és mértékkel. A számoknál maradva, ha már azzal volt problémád, így kezdtem, hogy "Például, ha évente jönne 5000 ember ...", amit csak a példa kedvéért írtam. Személy szerint nem támogatom, hogy egy az egyben vegyük Kanada, vagy más ország bevándorláspolitikáját egy az egyben, csak bizonyos elemeket. Nem kell sem a kanadai számokkal, sem a kanadai arányokkal versenyezni. A helyi viszonyokat kell figyelembe venni.
Valamint még a posztban leírt hasonló választ tudnék adni: "Véleményem szerint Európában az emigránsokkal, és az emigrációval csínján kell bánni. Valljuk be Európa a „régi” világhoz tartozik...."
Magyarország arányaiban nem tud annyi alacsonyan képzett embert felszívni és foglalkoztatni, mint Kanada. Közép-Magyarországtól, Nyugat és Észak-Dunántúltól eltekintve nem tud az ország nagy létszámú, nyelvet nem beszélő munkaerőt elhelyezni, sőt még a helyben lévő munkaerő foglalkoztatása sem megoldott mindenütt, a sikerpropaganda ellenére. Na erre évente, az általad említett 70ezer embert behívni biztos kormánybukás és a társadalmi hatásokról még szó sem esett.

"Jó lenne mondjuk tudni, hogy akkor végülis littkének vagy Naazénak van igaza, és elfogadnak a kanadaiak teljes értékű embernek vagy nem. Pillanatnyilag nem tervezem a kivándorlást, de azért jó lenne tudni, mert Svájc közelebb van. :-) " Személyes tapasztalatom nincs, de régóta külföldön élő barátok, ismerősök elmondása alapján ritka kivételek voltak, ahol hamar (néhány éven belül) elfogadták őket teljesen és már-már barátnak tekinthették a körülöttük élőket. Pont Kanadából két vonalról is hallottam nem túl hízelgő véleményeket, fiatal, becsületes, dolgozó, büntetlen előéletű házaspároktól (Azért jókat is hallottam.).
Ladislav 2016.07.21 10:25:41
@tlantos: Egyetértünk, csak annyi kiegészítéssel, hogy esetleg a "Van papirod? Nincs?" kérdésre nemmel válaszolók egy részét a lekáderezés idejére ugyanúgy el lehetne különíteni. Nem mindet, csak akinek van szakmája, vagy a belekérdezések alapján valóban menekültnek tűnik.
Túlterheltség, összehúzott nadrágszíj, beszűkült gondolkodás, agresszív kommunikáció, szekértábor-logika, az elismerés hiánya – a lista hosszasan bővíthető, és talán nincs olyan ember itthon, akiben ezek miatt ne merült volna fel, hogy külföldre költözzön, ahol…..
Ladislav 2016.06.10 23:25:29
@Spalibaba: Vessenek a híres medveméretű kanadai szürkemókusok elé :))

Nem egy haverom jött már haza úgy, hogy kint felépített életből és biztos egzisztenciából váltott a bizonytalan itthoni létbe. Többen mondták, hogy elég volt, nem szívesen mennének vissza.
Egyikük tizenév után jött haza a kicsi gyerekeivel és a kint megismert magyar feleségével úgy, hogy 2x volt itthon ezen hosszú időszak alatt. Most, itt Kelet-Magyarországon küzd. Én és néhány haver tartjuk benne a lelket, hogy majd 2 év után még kitartson abban a hitében, hogy megcsíphet egy normális állást, emberi munkahelyet. De amúgy örül, hogy itthon lehet.
Vajon hol a legjobb élni a világon? A kérdés nagyon nehezen megválaszolható, sokan próbálkoztak már vele, a nehézséget persze az jelenti, hogy mindenkinek más a fontos, de azért időről időre előkerül egy-egy objektív lista. Így például most is. Stockholm hivatalosan is jó…..