Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nagypipa

0 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Romániában az IMF-megállapodás után bevezetett megszorítások miatt tavasszal megbukott a demokrata-liberális (Demokrata Liberális Párt - RMDSZ) kormány. A hatalmon jelenleg a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt osztozik. A szocdemes miniszterelnök, Victor Ponta…..
w Mint a mókus 2009.08.18 03:15:00
Édes, nehéz botrányszag terjeng, lopásillat. A vízállásjelentés szerint a közfelháborodás elérte a szezonális maximumot, a nyár vezényszava a végkielégítés. Olvasó beír, bekommentel, hallgató és néző betelefonál, ő ezen fel van háborodva, szerkesztő úr, ehhez szóljon…..
Nagypipa 2009.08.26 04:50:00
@Karesz (Charlie): Ne szarj be. Még felvesznek 20.000 vasutast, hogy ki tudják gazolni a bezárt szárnyvonalakat.
A vezérigazgató által gründolt Kft. megbízásából.
Nagypipa 2009.08.28 05:02:18
@Karesz (Charlie): A vasút szerepét évtizede átvette a közúti jármű (autó és autóbusz). Hosszabb távon pedig gyorsabb a repülőgép (és bármilyen furcsa: olcsóbb). A vasúti személyszállításnak lényegében befellegzett, kivéve néhány gerincvonalat. Még az áruszállításban lehetne szerepe - de sajna Magyarországon lassan megszűnnek azok az iparágak, ahol a vasúti fuvarozás gazdaságos. Ezzel a ténnyel nem néz szembe senki sem. A vasúti szakszervezetek minden racionalizálást élből elleneznek, a kormány meg fosik a szakszerevzetektől. De mindez nem változtat azon, hogy a vasút szerepe egyre jelentéktelenebb. Emiatt a gazdaságossága csökken, egyre fokozódó állami támogatásra szorul. Ez nem fog csökkeni akkor sem, ha a MÁV-ot tizenhat vállalatra bontják, mert ettől nem lesz nagyobb igény a vasúti szolgáltatásra. A szakszervezeteknek és az államnak évtizede azzal kellene foglalkoznia, hogyan képezze át a vasutasokat progresszív szakmákra. De ebben a kérdésben semmi sem történt eddig - pedig Magyarország, földrajzi fekvésénék fogva, ideális lenne mindenféle logisztikai tevékenységre. Csak hát az állami vezetől lopással vannak elfoglalva, a szakszervezeti vezetők ugyancsak.
Sem a BKV felügyelőbizottsága, sem Kocsis István nem hozza nyilvánosságra, mivel tisztázta az MVM szállodaügyében játszott szerepét a BKV vezérigazgatója. A felügyelőbizottság szerint személyes adatokról van szó, amiket csak Kocsis tárhat a közvélemény elé, maga Kocsis…..
Nagypipa 2009.07.30 17:19:56
@Mariana: Szó sincs anayagi támogatásról, nem kell senkinek a pénze. Erkölcsi támogatásra van szükség, arra, hogy ne csak pofázzunk, hanem ha kell, TEGYÜNK is valamit.
A Magyar Villamos Művek Zrt. többszöri sikertelen próbálkozás után az elmúlt napokban kikényszerítette, hogy „a másik fél” az MVM Csoport tulajdonába adja azt a horvátországi szállodát, amelyet nagyjából egymilliárd forintért vettek bérbe egy bizonyos „Mrs…..
Nagypipa 2009.07.25 03:42:48
Azért a szemérmetlenségnek is van határa. Nem is igazán a Kocsissal van a baj – a pali, tudjuk nemcsak magának lop, hanem a pártoknak is. Ő úgy gondolja, hogy semmi baja sem lehet (mert sokat tud, és „ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni…” – ugye ezt ismerjük). Kocsis csakis annyit tud lopni, amennyit elnéznek neki.

Baj a főügyésszel van (vagy a négyezer ügyész bármelyikével), mert ők arra tettek esküt, hogy feltárják a disznóságokat, pl. akkor, amikor az a tudomásukra jut. Tuti, hogy háromezer ügyész olvasta a Bodoky cikket (gratulálok!!!), a maradék ezer talán szabadságon van. Na és ki tett valamit?

Azután baj van az állami vállalatok felügyeletével, a Fővárosi Önkormányzattal, az Állami Számvevőszékkel – ők mind-mind bűntársak, mert semmit sem tesznek, holott mindent tudnak. Előállnak a „nincs hatáskörünk” mesével, vagy bármi más kifogással.

Az egész politikai elit korrupt úgy, ahogy van. Bebizonyosodott, hogy a jelenlegi pártrendszer alkalmatlan az ország vezetésére – nem létezik népképviselet, demokráciáról szó sincs. (Önmagában a választások rendszere nem egyenlő a demokráciával: a csalás nélküli választások csak a demokrácia lehetőségét teremtik meg, nem a demokráciát.)

Magyarországon jelentős kleptokrácia alakult ki. Bodoky cikke éppen arra mutat rá, hogy miként lehet lopni, gazembernek lenni, jól megélni az adott „jogrendszeren” belül – hogyan lehet a joggal visszaélni (például személyiségi jogokra hivatkozni).

És sajnos az is a baj, hogy mi, a kisemberek nem hisszük el, hogy semmit sem tehetünk. Másoktól várjuk a megoldást, anyázunk – de közben gyávák vagyunk. Pedig például semmi mást nem kellene tennünk, mint hogy augusztusban nem vesszük meg a bérletünket a BKV járműveire, nem utazunk jeggyel.

Egységesen, mindannyian, budapestiek. Közel két millióan. Mit tehetne pár száz ellenőr milliók ellen? Semmit. Fel sem mernének szállni a buszra, villamosra, metróra. A BKV-nak meg igencsak hiányozna egyhavi bevétel – talán a BKV-t felügyelő Főváros is beszarna. Egy hetünk van arra, hogy összefogjunk – és ne fossunk a BKV-tól, a hatalomtól.

Kocsis és a BKV esete konkrétum: könnyebb, egyszerűbb fellépni ellene, mint mondjuk a bankok disznóságai ellen. Viszont ha egyszer sor kerülne egy ilyen méretű állampolgári engedetlenségre, akkor mások is – bankok, állami hivatalok, monopol-cégek – elgondolkodnának a „legközelebbi” állampolgári összefogás lehetőségén, pl. bankbetétek tömeges kivonásán, vagy adóbefizetés megtagadásán.
A brit cégnyilvántartásban fellelhető irat szerint „Mrs. Istvan Kocsis” a fő tulajdonosa annak az offshore hátterű brit cégnek, amely egymilliárd forintért adott bérbe az MVM-nek egy horvátországi szállodát. Az MVM akkori vezére Kocsis István volt...
Az MVM és a BKV is titkolja, mennyiért és mivel bízták meg azt az építővállalatot, amelynek offshore hátterű anyavállalatát Kocsis István tanácsadója alapította és képviseli.>>> A BKV-nak is dolgozik Paks offshore hátterű alvállalkozója ..
Nagypipa 2009.06.17 19:50:55
@moncayo: Benne vagyok!
Nagypipa 2009.06.17 21:11:19
@negresco: Én így látom a helyzetet: a személyes fogyasztása mindenkinek korlátozott. Naponta nem nagyon tudunk 4.000 kalóriánál többet „bevinni”, ami ha csupa extra kajából áll, akkor is forint ezrekben mérhető. Nincs értelme naponta új ruhát venni, már csak azért is, mert sok időt elvisz a megvásárlása. A szex is korlátos: ráadásul egy idő után (ha a mennyiségre állunk rá), unalmassá válik. Magyarul: a milliárdosok személyes fogyasztása igencsak határos. Mi több: amikor szarnak, ugyanúgy egyedül vannak, mint Te – és még a seggüket is magunknak kell kitörölniük.

A milliárdok csak arra jók, hogy azok segítségével privilégiumokat érjenek el a maguk számára. Hogy „alakíthassák” a politikát, hogy oda parkoljanak, ahová akarnak. Hogy ha letapossák a kertedben a füvet, akkor tetszésük szerint megvegyék a rendőrt, az ügyészt, a bírót, a börtönőrt és bármelyik minisztert. Hogy elérjék: hajlong előttük. Hogy közben buták? Emlékszel Stadler „Utolsó vacsorájára”? Pedig bizony buták, de nagyon. Nem a szakértelmük az erősségük, hanem a kapcsolatrendszerük. Szerinted Demján ért az építkezéshez? Vagy Kocsis ugyanúgy ért az olajhoz, az atom-erőműhöz és a városi közlekedéshez? Kóka a számítástechnikához? Olyan ostoba mind, mint a fekete föld. Egyetlen erősségük a KAPCSOLAT – ezt kell elvenni tőlük és lássuk, mire mennek? Még egyszer: KAPCSOLAT, ez a bűvös fogalom.
w Neveket akarok hallani 2009.03.21 16:59:11
Ha a szocialisták azt hiszik, hogy eltölthetnek két hetet pöcsvakargatással, akkor éppen elkövetik az utolsó súlyos hibájukat. Az új miniszterelnököt napokon belül meg kell nevezni, vagy legalább azt a kettőt-hármat, aki szóba jöhet. Itt most nem lesz szundikálás, nincs tévé,…..
Nagypipa 2009.03.22 05:12:24
@Tóta W. Árpád:
Árpika: hány ember halt meg az utcán Amerikában azért, mert nem volt biztosítása? Egy sem. És hányan haltak meg Magyarországon a kórházakban, akiknek meg volt?
Nagypipa 2009.03.23 00:23:20
@Hefe: Barátom! Kaliforniában élek 21 éve és van tapasztalatom. Azután minden évben Magyarországon is eltöltök 4 hónapot - dolgozni szoktam otthon - közben előfordulok a hazai egészségügyben is. Mindkét oldalról van tapasztalatom: ha akarod, megosztom veled szívesen.
w Szövetség a nemzetért 2009.03.03 02:00:00
Nem volt nekem tiszta eddig, hogy mire jó, ha létrejön egy Reformszövetség. Bokros Lajostól – akit nem értem, miért akarnánk külföldre küldeni, amikor a hazának szüksége van rá – kezdve az Oriensig elég sokan elmondták eddig is, hogy ejnye, nem lesz ez így jó, rossz…..
Nagypipa 2009.03.09 05:56:13
Egy általános megjegyzés és két konkrét javaslat.

A megjegyzés, hogy a válság nem más, mint harc az idővel. A válság kezelése, hogy az egyszerre kulmináló folyamatokat (problémákat) időben szétválasszuk, egymáshoz képest elcsúsztassuk. Vannak problémák, amiket azonnal kezelni kell (sokszor drasztikusan), más gondokat el lehet tolni, át lehet ütemezni az időben.

A válság-kezelés tehát nem más, mint harc ezért ez időbeli átprogramozásért. Na, hát erre nincs senkinek sem lövése: legkevésbé az összes ismert politikusnak, mind a négy oldalon. Leginkább a „most”-tal nem tudnak mit kezdeni – egyszerűen elképzelésük sincs. Gyurcsány jutott a legmesszebb: elment kölcsönt kérni (most) – persze kirúgták. Mások jövedelem-adó reformról álmodoznak – aminek majd egyszer (valamikor) lesz hatása. Inkább később, mint most.

Ide írok két javaslatot – tömérdek hasonlót kellene kidolgozni -, ami például azonnal hatna, az egyikről már írtam korábban – ezt kicsit kiegészítem.

Tehát: fel kellene függeszteni a gépkocsik után fizetendő regisztrációs adót: amit az állam most azért nem kap meg, mert szinte nincs új autó eladás. Ha marad minden a régiben, ez az adófajta nem is jelent markáns bevételt sokáig. Eltörlése esetén az új autók ára mérséklődne, meglódulna a kereslet az új autók után. Ez azonnali javulást jelentene a foglalkoztatásban – az itthon gyártott autók esetében (Suzuki, Opel, talán Audi). Talán előrínám, hogy csak azokra az autó-típusokra vonatkozzon a mentesség, amiket vagy itthon gyártanak, vagy amihez a magyarországi „hozzájárulás” mondjuk legalább 25 százalék. A százalék mértékén lehet agyalni. A lényeg, hogy az adó eltörlése valóban ne a tiszta importot serkentse – mondjuk a Rolls Roys-ok importját generálja (mint ahogy erre egy hozzászóló okosan felhívta a figyelmemet), hanem kapcsolódjon a hazai foglalkoztatáshoz.

Igaz, ilyen esetben az adó elmaradna, de mozdítana valamit a gazdaságon.

A másik javaslat: az államnak át kellene vállalnia a bedőlt hiteleket – természetesen feltételekkel.

Feltétel lenne, hogy csak olyan hitelekről lehet szó, amiket legalább három hónapja nem fizetnek (nehogy most azonnal mindenki beszüntesse a fizetéseket). Az állam a rossz hiteleket mondjuk 30 százalékos árfolyamon vásárolná meg a bankoktól (a százalékon megint csak lehet agyalni), ugyanakkor mondjuk 3 százalékos fix kamattal, fix – hosszú! - futamidőre alakítaná át azokat. Ez lehetővé tenné, hogy a hiteleket nem fizetők újra induló havi törlesztése sokkal „kíméletesebb” legyen (akár az alacsonyabb kamat, akár a hosszabb futamidő miatt).

Előírnám, hogy ha az adós – aki már bedőlt – ezeket a kedvezményes feltéteket nem vállalja, ne részesedhessen semmiféle más állami juttatásban: nyugdíjban, családi pótlékban, segélyekben, stb. (a részleteken is lehet agyalni). Kell ugyanis egyfajta kényszer arra, hogy a rossz adósok ismét nekilássanak az adósság fizetésének.

A bankokkal simán lehet egyezkedni a bedőlt hitelek felvásárlási árfolyamáról – ennek a felvásárlási árfolyamnak nem is kellene olyan nagyon magasnak lennie. A bankoknak ugyanis éppen elég nagy felelősségük van a hitelek bedőlésében. Amikor azokat kihelyezték, senki sem támasztott gépfegyvert a bankvezérek fejének - az ésszerűtlen hitelezési konstrukciókat (pl. a 10 éves gépkocsi lízinget) a saját „kreatívjaik” találták fel. A bankoknak talált pénz a bedőlt hitelek felvásárlása.

A konstrukció egyszerre javítana a banki portfoliókon, eredményezne könnyebbséget – és jó érzést – a lakosságnak, az állam pedig hosszú távú hitelezője lenne a legmegbízhatóbb adósnak: a lakosságnak.

További, igen egyszerű – és népszerű – azonnali állami intézkedéseket is lehetne hozni.

A. Befagyasztanám a köztisztviselői fizetéseket és megtiltanám bármiféle prémium, jutalom kifizetését,
B. Azonnal felfüggeszteném a közigazgatásban elburjánzott „külső közreműködők” (pl. tanácsadók, ügyvédi irodák, lebonyolító cégek) megbízásait,
C. Átmenetileg megtiltanék bizonyos közületi beszerzéseket (személyautók, drágább iroda-berendezések, stb.),
D. Radikálisan lecsökkenteném az államilag finanszírozott utazásokat,
E. Átmenetileg felfüggeszteném az összes olyan kutatás-fejlesztés támogatását, amely nem hoz azonnali, kézzel fogható eredményt,
F. Radikálisan lerövidíteném a hivatali ügyintézési határidőket – és ezek betartását ellenőrizném, de legfőképpen szankcionálnám.

És így tovább.

Nagypipa 2009.03.09 21:34:02
@dark future: Nézd meg a Nemzeti Technológiai Hivatal honlapját, hogy mikre fizetnek ki évente 50 (ötven) milliárd forintot... Álmokra, vagy haverokra. Csinálj egy táblázatot: írd be az egyik felébe, ki mennyi pénzt kapott, a másik felébe pedig hogy milyen eredmények születtek.

Mint tudjuk, Magyarország leginkább arról nevezetes, hogy elképesztően nagy szellemi teljesítményeket produkált az elmúlt 20 évben. Záporoztak a Nobel díjak, a külföldön eladott magyar szabadalmak. Ha mégis azt tapasztalnád, hogy CSÖKKENT a szabadalmi bejelentések száma Magyarországon az elmúlt öt évben – hát az maga lenne a meglepetés!!!!

Nézd meg, miért kapott 300 millió forintot a General Electric Hungary! Barátom: mi finanszírozzuk a GE kutatásait!!!!

Azután nézd meg, mekkora pénzt markolnak fel a magyar akadémikusok minden hónapban – csak azért, mer akadémikusok! Miközben valamennyien jól fizetett intézet-igazgatók, tanácsadók. Közben a magyar tudomány világhírű, nem igaz? Az Akadémia arról híres, hogy támogatja a fiatal és eredményes tudósokat. Vagy mégsem?

Ja és mai hír: az Akadémia 30 millióért vett 2 darab Audit, közbeszerzésen. Biztosan a Nobel díjakat hordják ki velük az akadémikusoknak.
Nagypipa 2009.03.10 05:00:54
@dark future: Semmit sem támadnának meg az Alkotmánybíróságon (és ha igen, akkor minek?) Amikor az állam segít a kölcsönkérőn, akkor megállapodnak: mi adunk neked kedvezményes hitelt, cserébe pedig te azt vállalod, hogy ha nem fizeted, akkor nem kapsz családi pótlékot. Ez egy sima megállapodás, ehhez nem kell bíróság. Bárki, bármikor lemondhat a nyugdíjáról, a segélyéről, a családi pótlékáról - nem hiszem, hogy bárhol len lenne írva ennek az ellenkezője.

Nem kellene sokat bonyolódni: egyszerű és gyors eljárások kellenek. Válság van és nem nyári vakáció.
w Száz lépés magány 2009.02.06 05:40:00
Már csak tízet kell aludni a Gyurcsány-kormány új programjáig. Izgi. Szürkének tűnnek a hónapok, amik új kormányprogram nélkül telnek, épp ideje már. Annyi biztos, hogy a szocialisták képesek a tanulásra. Úgy, ahogy a legszerényebb képességű gyerekek: ha évekig…..
Nagypipa 2009.02.08 22:20:02
@Spekuláns: Mi lenne, ha nem csinálnánk pártot, hanem mindenki kizárólag független képviselőre szavazna? Olyanokra, akik vállalják, hogy egyetlen pártot sem alakítanak, egyetlen pártba sem lépnek be: mondjuk legalább 2 évig. Éppen addig, míg ki nem vizsgálják, mit tettek velünk (és melyik bank pénzén) a maiak?
Nagypipa 2009.02.08 22:46:00
@Spekuláns: A következő választáson kizárólag egyéni képviselő-jelöltre szavazz! Ne szavazz listára és ne szavazz olyan képviselőre, akit párt indít. Ez teljesen alkotmányos eljárás: a parlamentbe így nem jutnak be a mai pártok. Rögvest lehetőség lenne, hogy a független - és fele akkora! - országgyűlés megvizsgálja a mai pártok egykori finanszírozását, az összes simlisséggel együtt. Lehetne alkotmányozni anélkül, hogy császárt kellene választani (mint ahogy ez kinéz mostanság). Még egyszer: a megoldás a közvetlen képviselő. Nem baj, ha nem jogi professzor, vagy rutinos politikus! Majd beletanul, elöbb-utóbb. A lényeg, hog ne tolja a kompromittált pártok szekerét és Téged képviseljen.
Ez tényleg egyszerű rablás, ennél az is jobb lenne, ha a az OTP alkalmazottja fegyvert fogna az ügyfélre és elvenné a tárcáját. Abban legalább van izgalom, nemcsak megalázás. A sztori: Vomit barátunknak csekken rótta le tartozását egy francia ügyfele, az OTP pedig hónapokig ült…..
Szerda este a Bizottság épületében lévő főhadiszállásán fogadott minket Meglena Kuneva, az EU fogyasztóvédelmi biztosa. Szily kolléga huszáros rohammal vetette rá magát, a fogyasztók megalázása témakörénél már egymás szájából vették ki a szót, egyfajta verbális…..
Nagypipa 2008.11.13 21:46:49
A Posta feladata lenne a rábízott küldemények hibátlan kézbesítése. Igaz ez jogi megközelítésben és üzleti szempontból is.

A jogi résszel ne foglalkozzunk, mert erre előkerül sok hülye állami hivatalnok, aki egyhez értenek: a joggal való visszaéléshez. El fogják majd magyarázni, miért olyan kiváló a Magyar Posta és miért hülye a Magyar Posta - ügyfele.

Az üzleti szempont fontosabb: a Postának mindig előre fizetünk a szolgáltatásért (hozzáteszem: csak Magyarországon hagyják szó nélkül, hogy miért olyan sokat), ezért kétszeresen is megbízhatóan kellene elvégeznie a rábízott feladatát. Simán azért, mert ha elfogad egy megbízást, akkor azt teljesíteni kell, duplán azért, mert előre leperkáljuk ennek a díját.

Egyszerűen disznóság, hogy nyugodtan nem lehet már feladni egy „sima” küldeményt sem – az utóbbi években nem fordult elő velem, hogy a postai felvevő rá ne kérdezett volna a „biztosabb”, egyben persze sokkal költségesebb díjszabásra. Magyarul: a közel sem olcsó „sima” levélre a Posta semmiféle garanciát nem ad, kizárólag a drágább továbbítási módra.

Pedig az alapeset a sima küldemény megbízható kézbesítése lenne. Ezt kellene a Magyar Postának legalább 98-99 százalékra teljesítenie és a küldemények fennmaradó 1-2 százalékában lehet indokolt a „fokozottan védett” küldemény továbbítása. Nyilvánvaló, hogy a Posta érdeke a drágább szolgáltatás „kikényszerítése”, amit meg is tesz. Sajna nincs olyan magyar hivatal, amelyik viszont a normál szolgáltatás teljesítését kényszerítené ki.

Megoldás?

Nekünk, az ügyfeleknek kellene összefogni.

Mondjuk egy hétig nem szabadna pénzt feladni a Postán senkinek sem (ez a Posta legnagyobb üzlete: érzékenyen érintené, ha nem lenne számottevő pénzforgalma). Keresnünk kellene az alternatív pénztovábbítási formákat, vagy egyszerűen szabotálni kellene az emelt-díjas postai szolgáltatásokat. És amikor nem érkezik meg egy küldemény, vagy az hiányos, akkor tiltakozni kellene az aktuális kormányfőnél. Levélben, telefonon, személyesen, szavazó-lappal, stb. Gyorsan lenne hatása a dolognak.

Kényszeríteni kellene a Magyar Postát, hogy minden hivatalában biztosítson ingyenes levelezőlapot a reklamáló ügyfeleknek, amin be lehet jelenteni az elveszett-megrongálódott küldeményeket: a levlap legyen ingyenes, a továbbítása is legyen az (ez az IGAZI „postaszolgálati ügy” – a címzett meg ne a Postahivatal vezetője, hanem a Posta Felügyeleti szerve legyen. Vagy olyan valaki, aki nem sumákolja el az eredményeket.