Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dezz

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az orvos emlékszem, feszegette a hüvelyemet, de úgy, hogy megfogta a két oldalát, és csak húzta, húzta, engem meg majd megevett a fene. Egyszer csak a fejemnél termett, "gyengéden" belekönyökölt a hasamba, és megszületett a kislányom. Van egy kisváros az Alföldön. Ennek a…..
dezz 2013.07.13 12:44:32
@Braincelle: 1. Ezeket az információkat nem lett volna kötelessége közölnie a szülésznek/főnövérnek/más "illetékesnek"? 2. Azért azt megengeded a tanulóknak és más, nem "illetékeseknek", hogy arról felvilágosítsa a beteget, hogy az orvosának kötelessége tájékoztatni őt? 3. Tudok róla, hogy az egyik legfontosabbnak tekintett lecke az egyetemen a betegekkel való együttérzés kiküszöbölése. Sokan ezt tanulják meg a legjobban. Idővel megjön mellé a felsőbbrendűségtudat is.
dezz 2013.07.13 19:32:34
@Braincelle: Természetesen tisztában vagyok ezekkel, csak sajnos túl sok olyan orvossal találkoztam, akik olyan tökélyre fejlesztették a távolságtartást, hogy teljesen hidegen hagyta őket, hogy a beteg él-e vagy hal-e. Csak a minimálisat tették meg érte, ami még kényelmes volt. A felsőbbrendűségtudat úgy jött ide, hogy az még ráerősít erre, alapot szolgáltat neki, stb. De mindegy, nem szeretnék jobban belemenni. Szerintem nagyon jól tudod, hogy miről beszélek. Hozzátenném, mély tisztelet a ritka kivételnek!
– C-vitamint szeretnék, ezer milligrammost.– Húsz darab, 1480 forint.– Ha másképp mondom, van olcsóbb?– Próbáljuk meg – mondja, és gúnyosan röhög.– Aszkorbinsav?–150 forint 10 gramm, egy késhegynyi lehet az ezer milligramm – jön a válasz. A fenti párbeszédet…..
dezz 2013.05.07 01:35:26
dezz 2013.05.07 15:16:19
@fordulo_bogyo: Városi legendánál valamivel többről van szó. Számomra is meglepő módon éppen Szent-Györgyi nevezte P-vitaminnak és C2-vitaminnak a flavonoidokat, illetve bizonyos flavonoidokat:

"A növényi flavonoidok szerepéről, kémiai szerkezetéről, élettani hatásáról az elmúlt negyven évben rendszeresen jelentek meg összefoglaló tanulmányok (2, 7, 8), de az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk és jelentőségük még ma sem teljesen tisztázott. A flavonoidok az élelmiszerek nem tápanyag komponensei, vagyis nem jelentenek tápértéket az emberi szervezet számára. Szent- Györgyi és munkatársai már 1936-ban kimutatták, hogy a citrusfélékből származó két flavonoid (rutin, naringenin) csökkenti a kapillárisok törékenységét és permeabilitását (21). Ezért a flavonoidokat P-vitaminnak nevezte el (P - permeabilitás), illetve C 2 -vitaminnak, mivel számos flavonoid képes a C-vitamint stabilizálni. Később a flavonoidok vitamin elmélete megdőlt, és az `50-es években mindkét elnevezést elvetették. A hetvenes években felfedezték, hogy a növényekben az egyik leggyakrabban előforduló flavonoid, a kvercetin bizonyos körülmények között mutagén hatású, ezért nagy figyelem irányult a flavonoidok karcinogenitására, amelyet később nem sikerült egyértelműen bizonyítani. Napjainkban e korai eredményeket kissé elfelejtve a legtöbb kutatócsoport a flavonoidok antioxidáns, antikarcinogén és gyulladáscsökkentő, összességében egészségvédő és betegségmegelőző hatását helyezi előtérbe." (antalvali.com/hirek/flavonoidok-elettani-hatasuk-szervezet.html)

Vannak erről még viták, hogy a fentiekből mi és mennyire dőlt meg. Egyes dolgokat nem sikerült még egyértelműen bizonyítani, de teljesen elvetni sem lehet (ez nem olyan ritka a tudományban). Több kutatási eredmény erősíti meg a C-vitamin és bizonyos flavonoidok együttműködését pl. az erek egészségének fenntartásában, és több más területen is.

Készséggel elfogadom, hogy sok lényegi folyamatban nincs szükség flavonoidok jelenlétére. (Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a teljes hasznosulási folyamat valamely korai lépéseiben lehet szerepük.)

Felszívódik (különben a széklettel ürülne), de ha nem kerül felhasználásra a sejtek szintjén, akkor valamekkora részben lebomlik és mindez együtt kiürül a vizelettel. Nyilván nem a C-vitamin szagát lehet ekkor érezni, hanem valamely bomlástermékét.

Próbáld ki: vegyél be 0,5-1g vegytiszta aszkorbinsavat, érzel-e később vizelés közben egy jellegzetes, szúrós szagot! Aztán próbáld meg ugyanezt flavonoidokat kellő mennyiségben tartalmazó C-vitamin készítménnyel is!

Nem tudom, miért vagy olyan biztos benne, hogy csak a szervezetben normális esetben raktározott C-vitamin mennyiséget kell fenntartani és értelmetlen a többlet bevitel? Könnyen lehet, hogy a szervezet az elengedhetetlenül szükséges mennyiséget tárolja, de többlet esetén más egyéb folyamatokat is elősegít. >0,5g-nak pl. egyfajta élénkítő hatása is van, így sokan kávé helyett alkalmazzák. Valószínűleg Szent-Györgyi sem hülyeségből vett magához min. 1g-ot naponta, talán tudott valamit az öreg (amit esetleg bizonyítania nem sierült)...
dezz 2013.05.07 21:31:37
@fordulo_bogyo: A szöveg forráshivatkozásokkal van ellátva, melyek listáját a lap alján találod.

Utána kellene nézni, pontosan mi is ez a szúrós szagú anyag, mindenesetre nem egyéni hatás, hanem az egyik ismert, jellegzetes velejárója a nagyobb arányú C-vitamin fogyasztásnak. Minél több, annál erősebb. Valószínűbbnek tűnik, hogy itt valamilyen bomlástermékről van szó. Az sem kizárt, amit ezzel kapcsolatban a flavonoidokról írtál, de ilyesféle hivatkozást eddig nem láttam, annál többet a C-vitamin hasznosulásának elősegítéséről.

Nem tudom, mi számít neked hiteles bizonyítéknak, mindenesetre sokszor évtizedeket kell várni valaminek a tudományos ténnyé nyilvánítására, miközben számos kutatási eredmény mutat már rá jóval korábban is. Egyre nagyobb pl. a konszenzus atekintetben, hogy legalábbis 100 mg bizonyosan sokféle krónikus betegség kialakulásának esélyét csökkenti, szemben a skorbut megelőzéséhez szükséges mennyiségnek tartott 45 mg-mal. De több kutatási eredmény szól a normál 1.5mg/dl feletti vérplazma koncentráció kedvező hatásairól, amit nagyobb arányú bevitel mellett lehet biztosítani. Van itt még egy pár dolog, de nem sorolom tovább.

Még talán annyi, hogy a fent említett 20mg/kg egy átlagérték lehet, egyes szövetekben ennek többszöröse található meg (pl. agy).
Az erősen hatásvadász cím mély dilemmát takar: mit tehet egy szülő, ha (2 éves, a fogkrémeket desszertnek tekintő) gyermekének fluoridmentes fogkrémet szeretne venni, de amire ráakad a neten, az egy májkárosító növény kivonatát (is) tartalmazza? A válasz egyszerű: válasszon…..
dezz 2013.03.21 12:33:40
@okoska törp: Szerintem nem én lihegek itt túl dolgokat. Viszont nem tudom, mennyi alkohol lehet ebben a fogkrémben. Lehet, hasonló a dolog jelentősége, mint ami itt felmerült. (Sokkal jobban tartanék egy sor szintetikus anyagtól.)
dezz 2013.03.21 22:08:44
@kodpiszkalo: Mindez nagyon szép, de ez azt jelenti, hogy csak feltételezed az egészségkárosító hatást, azonban a cím alapján az gondolható, választhat az ember egyik vagy másik dolog között, azaz adott az egészségkárosítás. Holott valójában csak egy esetleges lehetőségéről van szó. Mint már írtam, célszerűbb lett volna először a gyártóhoz fordulni információért. Könnyen lehet, az a kivonat egy bizonyos anyagot takar, az összes többi - közöttük a kifogásolt - kihagyásával.

Furcsának találom, hogy egy ilyen esetleges lehetőség miatt érdemesnek találod megkongatni azt a bizonyos vészharangot, miközben - ha igazán jól tájékozott vagy, tudnod kell róla - vannak ennél komolyabb problémák is a kozmetikumokkal. Konkrétan tudható egy sor szintetikus össszetevőről, hogy káros és hogy ott van nagyon sok termékben, de a pontos koncentráció titkos.

Némi elfogultságot vélek itt felfedezni.
Heti Paint blog Mi a különbség? 2011.01.31 21:22:03
Na ki tudja, mi a különbség a kancsal és a bandzsa között?Demonstrálnánk:Kancsal:Bandzsa:Namost, nézzük meg, mi is lenne fordítva:Kancsal:Bandzsa:Na, kinek melyik áll jobban? :D..
Subba R.I.P Whitney Houston 2012.02.12 02:17:00
Nyugodj békében Whitney!Whitney Houston - I Wanna Dance With by djoik..
dezz 2012.02.12 06:15:06
@Zsákos ember: A TMZ.com-on van még 1-2 kép tegnapról, ott éppen azt írták, hogy tegnap, amikor kijött a klubból, nem nézett ki valami jól... És igen, mintha eléggé rosszul lett volna. Talán csak az ital, talán más (amiről esetleg azt hitték, csak az ital)... Amúgy más mostanában készült képeken sokkal jobban nézett ki, mint néhány évvel korábban.
Bye-bye, Whitney!
@Donum: Ez nem volt szép, te szépéletű.
TEPCO Tepco kamera Tepco fotók  NISA MEXT JAIF Fukushima pref. IAEA WHO IAEA Briefings   NHK Nikkei Kyodo Tepco beszámolók Tepco handout-ok  OAH OKF OSSKI NEI…..