Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kismy

10 bejegyzést írt és 467 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az I. világháború után a Gyermekvédő Liga az árva, elszegényedett és éhező gyerekek tömegét utaztatta ki Nyugat-Európába, ahol néhány hónap alatt testileg-lelkileg erőre kaptak, és úgy tértek vissza Magyarországra. A célországok között szerepelt Hollandia, Belgium, Svédország, Anglia és Svájc.…..
Kismy 2021.01.29 22:07:53
@bratya: bizony, hogy volt. az én apám így volt Svájcban. és ő is levelezett az ottaniakkal, akik minden karácsonyra csokit küldtek aztán nekünk :)
1889. Kisgyermekek imádkoznak a New York-i Five Points House of Industry szociális intézményben, ahol a nehéz sorsú embereken igyekeztek segíteni, így a rendkívül rossz körülmények között élő családok gyermekein is..
Kismy 2020.11.01 17:08:04
@Sigismundus: @Generic Jingle: @jamboox:
a szavazás végeredmény 15.338 volt a 8.223 ellenében. tulajdonképpen az döntött, hogy Sopron városa úgy 75%-ban Magyarországra szavazott, pedig ott is több német élt, mint magyar. a falvak közül viszont csak három szavazott Magyarország mellett (Kópháza - ez ekkor teljesen horvát többségű volt; és Nagycenk, valamint Fertőboz). Fertőrákos, Ágfalva, Bánfalva, Harka, Balf ellenben Ausztriára voksolt. a legnagyobb részvételi arány Ágfalván és Bánfalván volt, a legkevesebben Nagycenken és Fertőbozon szavaztak.
Az előző részben szóvolt a sereg szervezéséről, felépítéséről, következzen most a felszerelésének ismertetése. Erre akkoriban nem létezett központi megoldás (ellenpélda ismét csak az állami fegyverműhelyekkel rendelkező Bizánc). A magyar mesteremberek természetesen bárminek az elkészítésébe…..
Hazánk első nagy uralkodódinasztiájáról, az Árpádokról mindannyian tanultunk a történelemórákon, haladóbbak még egyik-másik haditettükre is emlékezhetnek, hiszen Koppány legyőzésétől Búvár Kundon át a muhi csatáig igen sok minden megtörtént az alatt a 300 év alatt, amíg a keresztény Magyarországot…..
Kismy 2020.04.23 13:20:45
@Véegy: semmi gond, mert az a Muhi nem az a Muhi :) az eredeti csatahelyszín odébb volt, a mai Muhi települést Pogának hívták.
Kismy 2020.04.23 13:33:30
@Hadrian77: nem. a hazai gyümölcsfák nem bírják a vízborítást. ha olyan helyen ülteted a fát, ahol az ár megjelenik, abból semmi nem lesz. gyümölcsösök a magas ártéren kaptak helyet, ahol maximum időleges elöntés volt. oda meg nem nagyon jut már az iszapból.
a legelők lehetnek vízborításúak, ez igaz. a réti transzhumáció elsősorban a nagyon nyári és a nagyon téli hónapokban vitte oda az állatot.

ráadásul az áradás nem olyan jellegű volt mint ma (vagy mint az ókori Egyiptomban). az iszap szétteregetése messze nem mindenhol megy végbe, ahhoz olyan domborzati viszonyok kellenek. mondjuk a mai Hortobágy és Nagykunság ilyen tipikus alacsony relief energiájú, tökéletes síkság.
Kismy 2020.04.23 15:32:07
@rdos: @FILTOL: elvinnénk félre nagyon a dolgot, szóval leakadok a gazdálkodásról most már.
amúgy ebből írtam szakdolgozatot, szóval a linkeknél relevánsabb forrásokat is olvastam :)

@FILTOL: azért mert a Képes Krónika szerzője épp így írja, az azért nem perdöntő. Ír Kálti Márk irgalmatlan mennyiségű sasról is, amik kergették magyarokat, akkor ez is gondolom igaz. Attila meg szerinte 124 évig élt, amikor is heveny dugásban meghalt...
Kézai, aki kitalálja a hun rokonságot például 872-ig egyetlen dátumot sem ír. a Képes Krónika pedig Kézait veszi át gyakorlatilag szó szerint sok esetben.
a krónikák/geszták szó szerinti elfogadása mindig vicces dolgokat szül. például a román történetírás szigorúan szó szerint veszi Anonymust, míg a magyar kritizálja és elemzi...
Kellemes Ünnepet mindenkinek! Ígérem a képsorban semmi sem fog emlékeztetni a nyúlra, a feltámadásra vagy a koronavírusra. Ennyit tudok tenni a kedvetek javítása érdekében szerény eszközeimmel. Itthonról. 1900 körül. Két lóerős amerikai komp. A lovak által meghajtott lapátkerekű komp nem…..
A felületes szemlélő – vagyis az átlag újságolvasó – számára az első világháború végén a brit birodalom látszólag ismét ereje teljében tündökölt, s a régi idők dicsősége újra felragyogni látszott. Nagy-Britannia legyőzte, és porrá zúzta legveszélyesebb, a propaganda folyamatos sulykolása szerint…..
"Az Arcanum által jegyzett szocialista Magyarország bűneseteit a korabeli sajtó szemüvegén át bemutató sorozatunk egyelőre véget ért. Ám újabb nosztalgikus témával folytatódik idén a Digitális Tudománytár cikksorozata, ami az 1945 utáni magyar filmsorozatokról szól majd, amelyeket jócskán átszőtt a…..
Tromsø a legek városa. A világ legészakibb botanikus kertje, planetáriuma, sörfőzdéje, valamint egyeteme található itt. Tromsø azonban nem csupán a legek városa, hanem fontos turisztikai központja is Norvégia északi felének. Ide még járnak a nemzetközi repülőjáratok, viszonylag sok a…..
1880-as évek. William Leonard Hunt, azaz "A Nagyszerű Farini" a híres viktoriánus showman pózol a Kraóval, a laoszi kislánnyal, akit a majom és az ember közötti evolúció "hiányzó láncszeme"-ként mutogattak a vásárokon, cirkuszban. Valójában Krao csak fokozott szőrösségben, hirzutizmusban szenvedett..
A katonai repülőgépgyártás komoly dolog. Számtalan hír szól fejlesztésekről, fejlesztések közbeni buktatókról, néha ép ésszel fel nem fogható összegekről, amit egy-egy modern katonai repülőgép fejlesztése, gyártása felemészt. A haditechnika története tele van olyan repülőgépekkel, amikre irdatlan…..
Pár nappal ezelőtt egy szavazással egybekötött vitaposzt keretein belül az elmúlt 2500 év sorsdöntő szárazföldi csatáiról beszélgettünk közel 300 kommenten keresztül. Szokásunkhoz híven most értékeljük a voksolás eredményét, újabb felületet biztosítva a kulturált véleménykülönbségek korrekt…..
Eddig ebben a hajós sorozatban volt szó egy kísérő rombolóról, egy torpedórombolóról, és egy modern fregattról. Most következő poszt némiképp rendhagyó abból a szempontból, hogy a bemutatott hajóosztály végül csupán egy egységes maradt, tehát a névadó hajón kívül végül nem épült több hasonló (bár…..
Mi itt a Lemilblogon szeretjük a rendhagyó dolgokat, s azon vagyunk, hogy a lehető legváltozatosabb módon kössük le a hadtörténelem és a rendvédelem-história iránt érdeklődő olvasóink figyelmét. Mai posztunk egyfelől csatlakozik az elmúlt időszak első világháborús tematikájú posztjainak sorához…..
A hadtörténelem iránt érdeklődő szakmai sokaságon belül egy markáns kisebbség kifejezetten a haditengerészet rajongója. Ők azok, akik csuklóból megmondják, mi a különbség egy cirkáló és egy romboló között, mi az a zászlóshajó és tán még azt is, hogy miért magasabb rendfokozat az altengernagy az…..
Három héttel ezelőtt foglalkoztunk egy Gallup-felméréssel, amelyben a közvéleménykutató-intézet munkatársai 66 ország lakosságát reprezentáló mintát kérdeztek meg arról, hogy a hat legnagyobb katonai hatalom közül melyiket választanák katonai szövetségesnek egy fegyveres konfliktus esetén. Most egy…..
A Gallup International Association minden évben izgalmasabbnál izgalmasabb közvélemény-kutatásokat készít, többek között olyanokat, amelyek alkalmasak arra, hogy a Lemilblog szakértői olvasóközönségének ingerküszöbét is megugorják. Az egyik ilyenről fogok most beszámolni azoknak, akik érdeklődnek a…..
Kismy 2018.08.23 18:00:45
@Madnezz: persze hogy felsorolok, ez volt a célom. a te 500 éves periódusodat vettem végig ötven évenként. ha lett volna időm megcsináltam volna 25-re is:) azt próbáltam neked ezzel megmutatni, hogy nincs olyan, hogy a franciák ellenünk politizáltak. ahogy már többen, többször leírtuk: nem voltunk játékosok az európai politikában. sem a franciák, sem a poroszok, sem a Habsburgok, sem az angolok, sem az oroszok nem törődtek velünk. ezt alapul véve a Habsburg politika is ellenünk folyt, hiszen az összes háborújukban ott harcoltunk stb...
Kismy 2018.08.23 18:05:02
@Madnezz: ja, és a francia-török "szövetség" margójára egy kiváló tanulmány. be is linkelem neked:)

http://www.academia.edu/7012222/Györkös_A._Mohács_és_a_török-francia_szövetség_avagy_a_Nyugat_árulásának_mítosza_Battle_of_Mohács_and_the_Franco-Turkish_Alliance_or_the_Myth_of_the_Treason_of_the_West_._In_Varga_et_al._A_magyar_emlékezethelyek_kutatásának_elméleti_és_módszertani_alapjai._Debrecen_2013._339-351
Kismy 2018.08.24 13:05:41
@Minorkavidor: fentebb link a Frangepán-féle követségről
Az intézményesített hadviselés történelmében (hat vagy hét ezer év, könyörgök, ezen most ne vesszünk össze) számos írott és íratlan alapszabály keletkezett, elsősorban a megfigyelésekre alapozva. Ezeket a katona- és katonapolitikus-generációk egymásnak adták tovább, majd ezek jelentős részét…..
Szomjan haltak a katonák, mielőtt lelőtték volna őket, ha pár szóban összefoglalhatnánk egy borzasztóan kegyetlen háborút Paraguay és Bolívia között, amelyet spanyolul csak “La Guerra de la Sed”,  azaz a “Szomjúságháború” néven vagy hivatalosan Chaco háborúként emlegetnek. Ez volt a XX. század…..
Komoly, vagyonbiztonságot érintő problémák (háború, forradalom, népvándorlás, Soros György) esetén a körültekintő embernek évezredeken keresztül két lehetősége volt biztonságba helyezni értékes ingóságait. Az egyik az, hogy elrejti ezeket és imádkozik, hogy a rabló vagy a tolvaj lehetőleg ne…..
Az atomfegyver megjelenése és azonnali bevetése megváltoztatta a világot. Mivel az első ilyen két fegyvert bombaként vetették be, az emberiség kollektív tudatába atombombaként szerepel minden olyan fegyver, ami nukleáris reakció elvén működik. A jelenlegi poszt témája mindazon…..
A hétfői Napi érdekes már ma megjelenik a 23-i ünnep miatt és ráadásul meglehetősen erős válogatás készült. Holnap délben is várunk benneteket egy hiánypótló cikkel. Az 1956-os eseményeket egy egészen más megközelítésből láthatjuk: Rémhírek és álhírek a forradalomról! 1862. Giuseppe Garibaldi…..
1900. Szokatlan kéménykialakítású (talán a felsővezeték védelme miatt?) gőz- és egy kis méretű elektromos mozdony egy orosz bányában, Orosz Birodalom  ..
Kismy 2017.09.25 17:51:09
@kugi: tavaly jártam Izlandon, ahol többek közt volt szerencsém egy 90+ bácsival is beszélgetni. egy olyan részéről származott a szigetnek, ahol a gyerekkorában még nem volt út, csak lóval lehetett átkelni a fjellen a legközelebbi városkába, vagy csónakkal körbe a félsziget mentén. és összesen négy tanya volt lakott a környéken:) ennek ellenére mindehol volt telefon, hogy tudják tartani egymással a kapcsolatot. a bácsi amúgy 14 évesen lépett le otthonról és járta be hajósként a világot.
Rendvédelmi, titkosszolgálati és katonai témákkal foglalkozó szakblogként a Lemil már eddig is többször érintette a terrorizmus és a terrorelhárítás különböző aspektusait. Mai, több szempontból is rendhagyó posztunk egy hosszú beszélgetés első részét tartalmazza (a másodikra még várnotok kell néhány…..