Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Picurigor

0 bejegyzést írt és 305 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Havi rendszerességgel előfordulok mekiben, de általában tárgyalásokat szervezek ide és a kávézó részben vagyok. Néha viszont látok valami csábítót a kajás szakaszban is és a csábításnak engedve kipróbálok ezt-azt. Nem is emlékszem, hogy mit ettem legutóbb, de az biztos, hogy…..
  Húsvéthétfő a magyarok lakta terülteken a locsolkodás napja. A szokás eredete a régi időkbe nyúlik vissza, alapja pedig a a víz megtisztító és megújító erejében gyökerezik, modern formában pedig a mai napig megmaradt.     De ezeket a szokásokat egyre kevesebben…..
Ezt is megértük végre. 2014-re már kis hazánkban is lehet feszülni a halott hordák hörgő csoszogásán. Minden felesleges szájtépés helyett csapjunk is az alvadt zombivérlecsóba. Kihalt úton csordogál lefelé a sheriff a rendőrcirkálóval, és nagyon úgy fest, hogy bebaszott az…..
2013: A napenergia éve Magyarországon Az elmúlt néhány évben számos ország bőkezű támogatási rendszert léptetett életbe a megújuló energiaforrások, köztük a napelemes áramtermelés elterjesztésért. Németország, Olaszország, Spanyolország hatalmas, 10-20 évre…..
Picurigor 2013.04.10 13:46:11
Kicsit furcsának tartom, hogy a napelemes rendszerek megtérülését valaki a tetőszigeteléssel veti össze. Ez esetben ugyanis az almát hasonlítgatjuk a körtéhez és csodálkozunk, hogy a körte nem olyan szép piros.
A magyar házak, épületek energatikai minősége, hőtartó képessége elég gyenge, így természetesen sokat segít az utólagos szigetelés, hogy csökkentsük fűtésszámlánkat.
A napelemes rendszerek viszont elektromos energiát termelnek, ami abban segít, hogy csökkentsük az áramszámlánkat. A napelemek esetében tehát nem arról van szó, hogy megfogjuk az elszökő energiát, hanem hogy tényleg csökketnsük a hálózatról felhasznált mennyiséget.

A hozzászólások is bizonyítják, hogy a napelemek terén sokakban keverednek a fogalmak.
Amit ma általában ajánlani szoktak a felhasználóknak, az a hálózatra visszatermelő, háztartási méretű kiserőműnek minősülő napelemes rendszerek.
Ez azt jelenti, hogy a napelem a már meglévő villamos-energia hálózatba termeli vissza a megtermelt energiát, ezt egy ad-vesz mérő méri, és fizetni csak a felhasznált és a megtermelt energia különbsége után kell. Ezzel jelentősen csökkenthető az áramszámla. Számokkal azért nehéz dobálózni, mert minden felhasználó egyedi, tehát ilyen formán tulajdonképpen nincs két egyforma rendszer.
A napelem télen-nyáron termel, hiszen nem a hőt, hanem a fényt használja fel, így felhős időben is termel és adott esetben hatékonyabban termel egy szép februári napsütéses napon, mint egy júliusiban. Ezért szokták mondani, hogy egy kW-os napelemes rendszer 1100-1200 kWh-t termel meg évente, viszont az 1100 garantáltan megvan. Általánosságban azért elmondható, hogy a napelemes rendszerek árának csökkenésével ma már akár 6-8 év alatt megtérül a befektetés.

A sziget-üzemű napelemes rendszerek azok, ahol áramszünet esetén van lehetőség az akkumulátorokban tárolt energia felhasználására. Viszont sajnos az akkumulátorok bekerülési és főleg karbantartási költségei olyan nagyok, hogy ezt nem szokták ajánlani a felhasználóknak. nyilván egyedi esetekben erre is van lehetőség.

Az egyetlen hátráltató tényező, ami itthon gátolja a napelemes rendszerek elterjedését, az egyrészt a hazai politika hozzá nem értése, illetve függése az energialobbitól, másrészt maguk a szolgáltatók, akik nyilván nem érdekeltek abban, hogy egyre kevesebbet fizessenek a fogyasztók.
Ráadásul a villamos-energia hálózatot fejleszteni kell ahhoz, hogy elbírja az ingadozó termelést. Erre a földkábelek már alkalmasak, de sajnos ma még a légvezetékek az elterjedtebbek. Ehhez beruházásra kell ösztönözni a szolgáltatót, ami speciel erőszakolt rezsicsökkentéssel biztosan nem fog menni, hiszen a veszteségeiket a szolgáltatók a beruházásokon fogják megspórolni.

Magyarország a napsütéses órák számát tekintve kedvező helyzetben van, amit ki lehetne használni.
manapság népszerű tém az energiafüggőség csökkentése. Ebben segíthetne a napelemes rendszerek terjedése, illetve a nálunk hihetetlen mennyiségben hozzáférhető geotermikus energia, sajnos azonban kormányaink ezen források hatékony kiaknázását nem támogatják.

Talán majd egyszer...
Picurigor 2013.04.10 17:10:38
@Gera: nem ígérem mára, de igyekszem.
Legkésőbb holnap.
Picurigor 2013.04.11 10:21:16
@Gera: bocs, hogy csak ma, de tegnap már nem volt időm.
Szóval: a Siel cég egy 3kWp-os napelemes rendszert bruttó 1.200.000,- forintért kínál. Ezzel a rendszerrel éves szinten átlagosan 3450kWh-t spórolhatsz meg. A lakossági áramárral számolva ez olyan 7,5 év megtérülés.
Ahogy mondtam korábban, minden fogyasztó más és más, ezért minden eset egyedi. Mindenkinél egyedileg lehet számolni, nincs általános érvényű megtérülési számítás.
Vannak könyvek, amelyek nem állják ki az idő próbáját. Vannak, amelyeket évtizedekkel megírásuk után fedeznek fel. És vannak, amelyek önálló életet élve hatnak vissza írójukra. Sokszorosan ilyen Tormay Cécile Bujdosó könyve is. Szubjektív vádirat ez, amely a mai napig…..
Picurigor 2013.03.21 12:31:46
Nagyon furcsa nekem, hogy ma még mindig sokan vannak olyanok, akik úgy viselkednek, mintha a trianoni döntésnek nem lettek volna előzményei.
Szerteágazó és sokrétű azon okok sora, melynek végén a Magyar Királyság tragédiája a trianoni kastélyban beteljesült.

Bármennyire nem tetszik, sajnos a fő bűnösöket a magyar, háború előtti konzervatív elit soraiban kell keresnünk. Vagy ha úgy tetszik, az egész korabeli politikai elit kőkeményen nyakig benne volt abban, hogy Magyarország erre a sorsra jutott.

Ostoba az a nézőpont, hogy az országcsonkítás közvetlenül Károlyi vagy Kun Béla szerepe miatt történt. Bár mindkettőnek megvolt a maga szerepe a történetben, mire ők egyáltalán lehetőséghez jutottak, addigra Magyarország sorsa már eldöntött kérdés volt. Természetesen ezen urak hibáit vagy esetleges bűneit nem szeretném kisebbíteni, hiszen Károlyi egy tipikus balek volt, minden jószándéka ellenére (egy remek Rubicon-cikk taglalja ennek mibenlétét), Kun Béla pedig a tárgyalásra alkalmatlan kis diktátor.
Mindenesetre a dolog sajnos már nem rajtuk múlt.

Természetesen a trianoni döntés elfogadásáért cserébe hatalomra jutó Horthy restaurálta a Magyar Királyságot. hatalmét megszilárdítandó pedig bűnbakot kellett keresni a tranoni döntésért. Viszont a Horthy által frissen restaurált Magyar Királyságban mégsem mondhatta azt a propaganda, hogy a régi Magyar Királyság politikai elitjét terheli az elsődleges felelősség, hiszen az destabilizálta volna a közhangulatot.
Épp ezért Károlyi és Kun Béla szerepe kapóra jött Horthynak. Meglett a gyűlölhető, országrontó bűnbak.

A valódi, összetett és épp ezért bonyolultabb elemzést igénylő okok feltárása pedig érdeklődés hiányában elmaradt...
Picurigor 2013.03.22 07:47:00
@kispufi: a háború alatti magyar királyi hadseregben mindössze két olyan hadosztály volt, ahol a magyar katonák aránya egyáltalán elérte a 75%-ot. Egy ilyen soknemzetiségű sereget (amely ráadásul demoralizált és kimerült volt) nem lehetett hatékonyan bevetni a megszállók ellen.
Ezért volt szükség a sereg "szélnek eresztésére". Ezt sokan Linder Béla bűneként tartják számon, holott a következő napon kiadta a parancsot egy tisztán magyar nemzetiségű sereg felállítására. Sajnos az események sora egyszerűen "állva hagyta" a magyar politikát.
Az általam említett Rubicon-cikk (sajnos nem emlékszem, melyik számban volt) épp abban látja Károlyi balekságát, hogy túl naivan hitt az antantnak a katonai kérdésekben. Ehhez persze az is kellett, hogy az antant és különösen a franciák gyakorlatilag szinte semmit nem tartottak és tarttattak be.
Megindoklom.Áder János azt mondta, hogy nem tehet mást, alá kell írnia az alkotmánymódosítást. Akár tetszik neki, akár nem. Vagyis azt érzékeltette, hogy tulajdonképpen volna vele baja, jaj, bizony, sok és nagy baja volna vele, de hát mi a túrót csinálhat, ha egyszerűen muszáj neki aláírnia. Mert ő…..
A Szombat esti lázból csak két dolog foglalkoztatja a bulvársajtót, az egyik Bálint Antónia hisztije, amit a kiesés után levágott, a másik meg Tóth Gabi csöcse. Utóbbiról nekünk is van képünk, illetve az RTL Sajtóklubnak, tessék: Nos. Ez egy pár csöcs, atlétában. És?..
A KARD Zsoldos patrióták 2013.02.11 18:29:27
Balog Zoltánt meglepte a hallgatók tiltakozása a röghöz kötési szándék miatt. De csak egy picit. Talán azért ilyen csekély mértékben, mert valamelyest emlékszik még ő is szabadság ízére. De ha Miniszter Urat mégiscsak (értsd: tényleg, őszintén) meglepte a tiltakozóhullám,…..
Vöröshajú lányok Lépcsőn 2012.11.03 19:00:00
..
Picurigor 2012.11.04 17:08:43
Michael Knight Mekk Elekek 2012.08.14 13:58:53
Történt pedig, hogy Matolcsy György IQ-vizsgálatra ment. A vizsgálatot követően kérdezte tőle a miniszterelnök, hogy mégis mi lett az eredmény. Mire Matolcsy: "Hál' istennek, negatív..."Nem is értem, miért jutott eszembe ez a vicc-átirat éppen ma, amikor napvilágot láttak a…..
Picurigor 2012.08.14 14:50:10
Orbán Viktor miniszterelnök 2012. július 1-jén, az Országgyűlésben ismertette a kormány legújabb, tíz pontos akciótervét, amely a kisvállalkozások, és bizonyos korcsoportok elhelyezkedését próbálja segíteni. Világmegváltásról szó sincs, a 300 milliárdos program legtöbb…..
Vastagbőr L. Simon válaszolt 2012.06.25 15:45:00
L. Simon válaszolt a Heti Válasznak, mivel a "rabokkal dolgoztató fideszes gazdáról szóló hír a nyilvánosság több szegmensében is kiverte a biztosítékot". Például nálunk.A válasz:"A BV-sek több környékbeli mezőgazdasági vállalkozónál végeznek kihelyezett munkát. A mi…..
Ahhoz képest, hogy Budapesten a népakarat megtestesítői az utóbbi években bürokratikus kifogásokkal próbálják megakadályozni a büszkeségnapi felvonulást, Magyarországon tavaly óta érezhetően központilag hájpolják a szubkultúra másik népünnepélyét, az eurovíziós giccs-…..
Arry, azaz Arya éppen pisil egy patakparton, guggolva, mint minden rendes lány, de nem sok fiú. Kész lebukás, ha valaki rátalál. Arya visszaigyekszik a többiekhez, amikor a ketreces szekérből rászólnak, hogy adjon már vizet és/vagy sört. Az egyik Falra szánt elítélt szépen kéri,…..
Picurigor 2012.04.10 12:14:37
hogyvolt Éden hotel - 2x19 2012.04.05 06:00:00
Tegnap jött két újnő, az egyik azzal a lendülettel távozott, még a nappali sokat látott párnájára sem tehette le a picsáját, a másik, a hamuszürke bőrű, állandóan félig álmosnak tűnő Petra (tényleg, orvos látta már?) pedig maradt, de a Terrorral és Omárral közösen…..
A Haza és Haladás Alapítvány internetes oldalán 2011 decemberében jelent meg egy hosszabb lélegzetvételű elemzés a trianoni békéről, illetve annak politikai következményeiről a mai Magyarország számára. A tanulmány lényegében egy új, friss baloldali narratívát próbál…..
Picurigor 2012.02.23 13:28:50
Kicsit elkapkodottnak és sommásnak érzem az "A közvetlen politikai és erkölcsi felelősség kétségtelenül az első népköztársaság vezetőit illeti."-kitételt. Ezzel a jobboldal továbbra sem tesz mást, mint folytatja a horthysta királyi Magyarország elitjének propagandáját, akik - jobb híján - Károlyi nyakába varrták a felelősséget, holott ő már legfeljebb csak az árral sodródhatott, és a bűne az, hogy balekká vált, aki nem tudta kivédeni a közelgő katasztrófát.

A trianoni döntés előzményei nem 1918-ban kezdődtek. Nem a háborús vereség volt a közvetlen kiváltó ok. Az már csak az apropó volt, amire hivatkozva ezt a döntést ránk tudták kényszeríteni a győztes hatalmak.
Már az 1848-49-es szabadságharcban is felszínre kerültek a nemzetiségi problémák, illetve az, hogy a korabeli magyar politikai elit ezekkel nem tud mit kezdeni. A problémák a szabadságharc leverése után is fennmaradtak, és a magyar politikai elit a kiegyezés után sem tudott ezekkel mit kezdeni, vagyis 20 év alatt nem változott semmi, és az ezt követő "boldog békaidők" alatt sem mutatott semmilyen ilyen irányú innovációt a magyar politika.

A trianoni döntés okai között sokkal szerteágazóbb és bonyolultabb összetevők vannak, minthogy sommásan egyik vagy másik politikus nyakába lehetne varrni az egészet.
Felelőssége van a kiegyezés utáni magyar politikai elitnek, felelőssége van Károlyinak és a Tanácsköztársaságnak, de felelőssége van Horthynak is, főleg abban, hogy a még a győztesekben is visszatetszést keltő béke revízióját képtelen volt diplomáciailag megoldani. Bár a bécsi döntéseket hallgatólagosan a korábbi győztes hatalmak is elismerték, várható volt, hogy ezek fausti egyezségek lesznek a hitleri Németországgal, és törekedni kellett volna ezek hivatalos elismertetésére a második világháború hajnalán, illetve első periódusában.

Ilyen vagy olyan formában a Trianonnal kapcsolatba hozható minden magyar politikai szereplő ugyanarról adott tanúbizonyságot: szűklátókörűségről.
Ez megvolt a kiegyezés utáni, a háború előtti politikai elitben, megvolt Károlyiban és Kun Bélában, és megvolt Horthyban is.

Mivel lassan 100 év telt el azóta, és nyilvánvalóan a geopolitikai felállás jelenleg kizár bármilyen tényleges határrevíziót, ezért amin igazából törnie kellene a fejét a mai magyar politikusoknak az az, hogy miképpen tudja csökkenteni ennek a döntésnek a hatását. Miképpen tudja bizonyítani az elszakított területek magyar és nem magyar lakosságának, hogy igenis felelősséggel viseltet ezen területek iránt. És miképpen tud olyan alternatívát felmutatni, ami alapján esetleg elgondolkodnak az elszakított területek lakói, hogy talán mégiscsak jobb lenne nekik egy egységes, esetleg föderatív Kárpát-medencei országban. Ez utóbbi persze valszeg csak utópia, de sose lehet tudni...

Valószínűleg ezt gazdasági úton lehetne elérni, de a mai Magyarország talán erre alkalmas most a legkevésbé. És nagy valószínűséggel az is marad, amíg az ország Orbán és Gyurcsány személyes konfliktusának a foglya és elszenvedője...
DopeManTV Örömködik a kuruc.info 2011.12.06 23:55:00
 A kurucok természetesen úsznak a boldogságban. Pedig én nem vagyok labanc. Sőt, talán én vagyok a modern kori Rúzsa Sándor.  Mindenesetre a tények elferdítésében és torzításában a kuruc.info sem rosszabb, mint médiabeli társai.  A tények: Kölcseyt nagyra tartom…..
Cool List 2011 30. Orbán Ráhel 2011.12.07 10:00:00
Gondoltátok volna, hogy a magyar miniszterelnök lánya nem egy karótnyelt, unalmas kékharisnya, hanem egy vagány, természetes és persze veszettül COOL csaj? Erre sokan csak akkor döbbentek rá, amikor nyáron az Európa Kemping főszervezőjeként összegyűjtötte Európa legkúlabb…..
hogyvolt X-faktor 2x13 - 5. döntő 2011.11.14 09:00:00
Ötödik hétnél tartunk a 2011-es X-faktor döntők sorában, ötödik kieső és Nóri ötödik hajmeresztő szerelése következik, hát lássuk. Séró tekintetében közelébe nem ér a gyeptégla-szintnek a mai, ez fejlődésnek is elkönyvelhető, a ruha mondjuk ennél sokkal rövidebb nem…..
Picurigor 2011.11.15 11:10:28
@kontratenor: a szombati adás alapján azt állítani, hogy Tarány Tamás volt a hamis és Lil.C a jó előadó, súlyos fülbeli hiányosságokra utal.
Má' exkűzé...
Az EVA megszüntetésének politikai története önmagában is izgalmas volt az egymással vitatkozó kormánypárti szereplők nyilatkozataitól. Igazi nagy üggyé, már most számtalan publicisztikát és blogbejegyzést ihlető történetté azonban nem ettől vált. Egy olyan adózási mód…..
hogyvolt X-faktor 2x12 - 4. döntő 2011.11.07 09:00:00
A negyedik X-faktor döntő témájának Nóri múlt héten a feldolgozásokat jelölte ki, ez ugye sok mindent jelenthet, de nagyon hamar kiderült, hogy a magyar X-faktor számára csak annyit, hogy énekeljünk el olyan dalokat, amiket valaki más már feldolgozott, de pontosan abban a formában,…..