Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fasírt

0 bejegyzést írt és 173 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A „Katolikus válasz” elnevezésű internetes felületen egy névtelen és egy aláírt cikkben azzal vádoltak meg négy papot – köztük engem is – hogy „szentségtörő gyakorlatot” népszerűsítünk Magyarországon. Többen is biztattak, hogy írjak valamit válaszképpen; nem is feltétlenül a magam védelmében (bár az…..
fasírt 2017.12.07 19:20:30
@Konzervtigris: Az őszinte és rövid válaszom, hogy nem.
Általában ezek a kérdések tabusítva vannak, elkerüljük őket. Egyházközségemben a gyakorló katolikus elvált testvérekkel sem beszél nagyon senki ezekről (Közösségünkben10 év alatt 4 házasság ment tönkre). Ha valaki megkérdezne, most már tisztábban tudnék érvelni, ezért volt jó olvasni Titeket.
Hiszek abban, hogy a Szentlélek irányítja az Egyházat és én nyitott vagyok arra, hogy jöhet változás ( elváltak áldozását illetően), de most nekem úgy tűnik, hogy a nehezebb út a gyümölcsözőbb ( ne áldozzon, aki elvált). Természetesen én senkit sem tudok elítélni, főleg, mert, bár én szentségi házasságban élek, de szerelemből én is a nehezebb utat választottam, aminek meg van az ára. ( várhattam volna egy katolikus kérőre)

Egyébként nekem az a véleményem, hogy a megelőzés sem elég hatékony, legalábbis itt ahol élek. Valahogy a problémás emberek nem találnak fórumot. Mintha csak a szépről és jóról illene beszélni.

Köszönöm,hogy meghallgattál, nekem sokat jelent a hozzáállásod!
Gondolkoztál már azon, hogy amire érdemes rátenned az életedet? Ha a halálos ágyadon visszanéznél az egészre, vajon mitől látnád értelmesnek? Nekem úgy tűnik, az emberek nagy része egyáltalán nem teszi fel ezeket a kérdéseket. Sokak „érdeklődési területén” egyszerűen „kívül esik”, hogy ilyesmin…..
fasírt 2017.06.08 10:15:45
@Pandit:
Sajnálom ha nem ment át, de inkább megadom a forrást, mint én magyarázzam: az Isten misztériuma című kis omega füzetecskében található, Várakozás c.prédikációból idéztem. Igazat adok abban Neked, hogy a Lélek indíttatásait nehéz szavakba önteni (megérteni), mert " nincs nyelv, amiben felfoghatanánk"(Exupéry).
Ezért, én nem tudom (nem tudhatom), hogy mi az életcélom, vagyis, hogy mi az Isten célja velem. Feladataim vannak, amikért hálát tudok adni, ez most boldoggá tesz, a gyümölcsökből meg majd elválik, hogy "áldás van-e a fán".
fasírt 2017.06.08 11:58:24
@Pandit: "Hát az ilyenről van-e értelme beszél(get)ni(!) egyáltalán?"

Lehet, hogy nincs, de nagyon élvezetes(:

Komolyra fordítva a szót, jó, hogy ilyen sokféleképpen látjuk a dolgokat, és jó, hogy Pacsy posztjai ilyen megmozgatóak.(mégha legtöbbször nincs is időm bekapcsolódni). Az Egyháznak úgy érzem erre van szüksége, szeretettel átbeszélni a problémákat, nézeteltéréseket, különböző látásmódokat, de ez már off, elnézést.
fasírt 2017.06.08 13:28:56
@Déli pályaudvar: Elnézést, és köszönöm!
Hadd kezdjem egy provokatív felütéssel. A neves magyar humánetológus, Csányi Vilmos legutóbbi könyvében ezt írja: „Az erkölcs első fokozata az, amikor a szabályokat a csoport kényszerei miatt tartják meg. Második fokozatán az erkölcsöt kényszerítő szankciókat a csoporton kívülre, ősökre, büntető…..
fasírt 2017.02.17 09:24:22
@türkiz: egyetértek, amit a Pál Feri előadásról írtál és én is elnézést mindenkitől, az off-ért. Ennek ellenére érdemes végignézni az egész órát, mert az első 20 perc után kevésbé ezt a determinisztikus fejlődés pszichológiai vonalat viszi tovább, szerintem érdekes az előadás.
Én nagyon kedvelem és tisztelem az atyát DE, egyszer szívesen beszélgetnék vele a "pszichológiában való hit" fejlődési állomásairól(:
Egyébként meg elképzeltem, hogy Jézus azt mondja Mária Magdolnának, hogy bocs, de neked inkább először egy 250 órás önismereten kellene részt venned, majd azután űzöm ki belőled az ördögöket....(mondom ezt úgy ,hogy én is pszichoszakember vagyok(: )
fasírt 2017.02.18 09:37:23
@jurgen: persze, igazad van, de én nem azt mondom, hogy mi vagyunk Jézus, hanem, hogy a pszichológia sem az. A numinózus a "szent" sosem lesz megérthető és az elméletek sokszor csak távolítanak. Kicsit olyan a tudatosodás mint a hegymászás, egyre magasabbra érünk, egyre szebb a kilátás, de egyre nagyobb alattunk a szakadék. A hetedik pecsét Bergman-tól jól megvilágítja a kételyeimet.
Egyébként több (kokrétan kettő jut eszembe) kötődési zavaros páciensem hite ezerszer erősebb az egészséges ismerőseiménél, vagy az én" kipárnázott" hitemnél. Nagyon sokat tanulok tőlük. Az életben maradáshoz erős hit kell bizonyos körülmények között. Ja igen, és ők azok, akik szerintem a Milgram teszten sem buknának el.
fasírt 2017.02.20 18:05:05
@jurgen: igazad van abban, hogy Pál atya nem mondja, hogy a pszichológia helyettesíti Jézust. Engem igazán az zavar az előadásában, hogy többször hivatkozik tudományosan bizonyított tényekre. Ezek az elméletek, amikre hivatkozik, aligha bizonyíthatók, de lehet bennük hinni, és számomra ez teljesen rendben van. Így értettem a pszichológiai "tényekben" való hitet. A hitünk alakulását sztem, nem lehet egy az egyben pszichológiai megközelítésekkel modellezni (pl. az ericksoni szociál -pszichológiai fejlődés modell 8 szakaszával), nem hiszem hogy az ilyen leegyszerűsítő lineáris modellek túl hasznosak. Persze biztos van, akinek hasznára válik. A Bergman filmre vonatkozóan pedig, arra utaltam, hogy a filmben azok maradnak életben, akik "élik" az életüket (lsd. egyszerű család), nem azok akik elmélkednek róla (lsd. a halállal sakkozó "entelektüell"). Én így értelmeztem az allegóriát.
Mélyen megmaradt az emlékezetemben egy eset. Repülőgépen utaztunk, amikor egy férfi nyíltan szembeszegült a légiutaskísérők utasításaival. A gép leszálláshoz készülődött, ezért már érvényben volt az utasítást: mindenki üljön a helyére és kapcsolja be a biztonsági övét! Erre egy kigyúrt fiatalember…..
fasírt 2017.02.11 22:55:26
@pacsy: Kedves Pacsy,
a Milgram teszt egy metodológiailag erősen megkérdőjelezhető kísérlet. Ideológikus, nem életszerű, nem reprezentatív stb...Akkor már inkább a Gyalog-Galopp boszorkány perére hivatkozz. Sokkal szórakoztatóbb, és sokkal többet feltár az ember valódi természetéről.
Az alábbiakban szeretnék megosztani Veletek néhány dolgot a lelkivezetői tapasztalataimból, és abból, ezen a téren hogy hogyan jutottam oda, ahol most tartok. Talán már nem rátartiság, ha azt mondhatom: vannak tapasztalataim. Az elmúlt 20 évből 11 és fél évet hivatalosan voltam spirituálisi vagy…..
fasírt 2017.01.20 22:55:15
@pacsy: " talán a legjobb volna élőben elbeszélgetni ezekről a dolgokról - az annyi minden eddigi félreértéstől megóvott volna!"
Tényleg jó lenne, mert így kevéssé válnál projekciós felületté. Érzékelhető, hogy mennyi a komment az írásaidhoz, nem véletlenül.
Számomra hiányzik, hogy ezekről a témákról beszélgessek hívőkkel. Pszichoterapeutaként nagyon is érint a kérdés (lsd. lelkivezetés), de nehéz és nagyon időigényes ebben a metakommunikációs szempontból lebutított formában beszélgetni.
Bocsánat hogy "off" voltam, de kikívánkozott belőlem...
fasírt 2017.01.21 12:12:26
@jabbok: Szia, úgy értettem, hogy amikor ennyi indulat megy egy személyre, akkor annak oka van. Én például a tekintély személyekkel általában hadilábon állok, ezt a "lázadást" hoztam az életem hiányaiból. Így könnyen érzelmileg érintetté (túlzottan érintetté) válok a férfi tekintély személyekkel kapcsolatban. A Te nevedben nem beszélhetek, de jó ha rá tudsz nézni erre az oldalára is a reakcióidnak. Az, hogy ki, hogyan és miért válik könnyen "áldozattá" ( bűnbak képződés) az a másik oldala az éremnek. A csoportfolyamatot nehéz kívülről "látni", ezért osztottam meg élményemet, mivel én viszonylag ritkán vagyok itt, így még kívül vagyok.
fasírt 2017.01.21 12:24:12
@jabbok: : Ja és még annyi, hogy amikor csoportban dolgoztam, az egyik érzelmileg leginkább megmozgató téma a "távollevő férfi vezető" volt, sokak fájdalmas élménye mentén, a hiányzó apákról... Bocs, többet nem pszichológizálok(:
Már régebben történt, de azt hiszem, nem fogom elfelejteni, amíg élek. Előzőleg egy előadást tartottam egy szerzetesnővér-közösség számára Róma egyik külvárosi negyedében. Ezért aztán, dolgom végeztével, talpig fekete papi ruhában békésen baktattam a rendházunk felé. Nem akartam buszra szállni, hogy…..
fasírt 2016.11.10 22:12:37
@pacsy: köszi a választ! Sajnos én pont a lebegtetéstől félek, hogy eddig is túl sokáig lebegtettem, aztán lehet, hogy holnap meghalok. Persze gondolhatom, hogy a "gazdag ifjú" is feloldozást kapott, és én is erre játszom.
Ahogy látom, a Time Magazin Ferenc pápát újra beválogatta a világ legbefolyásosabb személyiségeinek 100-as listájába. Nem biztos, hogy jót tesz az ilyen népszerűség; persze nehéz is ellene védekezni. Az is vitatható (s vitatját is eleget), hogy vajon tényleg „prófétai” vezetőre van-e szükség…..
fasírt 2016.10.11 09:39:25
@türkiz: Az az érzésem Pacsy direkt "felületnek" használja magát, hogy ő legyen a bűnbak ne más, de ez a polkorrekt, beszéd tényleg idegesítő.
Egyébként pedig a többi atya nem is reagál semmire, ha jól érzékelem.
Én élvezem, hogy köztetek lehetek, ha csak ritkán írok is, de lehet, hogy sokan kimaradnak a blogokból, mert eléggé személyközti csatákra redukálódik a kommentek jó része.
Mi papok ritkán prédikálunk, és még ritkábban írunk az imáról. Néha az a rosszindulatú feltételezésem, hogy ez azért van, mert nem foglalkoztat minket, mert nem is gyakoroljuk… Vagy csak nem eleget. Most mégis az imáról szeretnék valamit megosztani veletek, elsősorban talán a…..
fasírt 2016.10.06 09:31:42
@türkiz: ó értem már, de én akár vitatkozhatok is, mert nem köt az engedelmesség(:

Szerintem Jézus a Getszemáné kertben kontemplatív imában szólhatott az Atyjához (én valahogy úgy képzelem). Ez bizony kemény, fárasztó munka lehetett, nem afféle "megpihengetés".
Ha nem így van elfogadom, én kezdő vagyok, nekem még nagy küzdelem ez az ima.
fasírt 2016.10.06 10:47:57
Röviden szeretnék nektek egy olyan témáról írni, amiről majdnem soha nem olvashatunk a spirituális élettel kapcsolatban. Pedig nekem úgy tűnik, hogy fontos, sőt nélkülözhetetlen kérdés; olyasvalami amivel mindenki találkozik, ha valaha is komolyan és tudatosan rászánta magát a lelki életre. A…..
A katolikus egyházban most zajló folyamatok a közhiedelemmel ellentétben nem Ferenc pápa megválasztásával, hanem korábban kezdődtek (Jakab Attila: Lassú víz c. írásából). Már II. János Pál (†2005) utolsó éveiben érzékelhetővé vált az a törésvonal, amely az egyház…..
fasírt 2014.06.13 22:53:54
@m-athos: Jó hogy szóba hoztad a témát, de én nem értek egyet Veled. Szerintem, egy mai budapesti katolikus (értsd gyakorló kat.) lehet "szolidáris a menzán", de ez nagyon kevés. A mai átlag templomba járó ember olyan középosztálybeli, aki szépen elbástyázza magát a lecsúszott rétegektől, egyénileg is közösségileg is. Én legalább is ezt látom( jómagam is beleértve!). Itt a fővárosban és környékén, ahol nagyon jól kiépített a szociális háló, a lelki szegénységben élők (idősek, elváltak, betegek,pszichiátriai problémákkal élők) vannak többségben, akik nagyon is vágynának befogadó közösségekre, de valamiért nem tudjuk megszólítani őket. Az egyház hiába ül a spiritualitásán, ha nem nyitunk, ahogy a plébánosunk mondta, gittegyletté válunk. Bárki felé nyitott közösségek kellenének, amik hirdethetnének imaalkalmakat rendszeresen, nem kampányszerűen!, önsegítő csoportokat, keresztény szemlélődő csoportokat, idős "elhagyott" pszichiátriai betegeket felkaroló csoportokat stb. Ehhez pedig jó ha mindenki a szaktudását adja, mert a professzionális segítség hatékonyabb lehet.
fasírt 2014.06.15 16:17:55
@vaccinium és kedves mindenki: Köszi, a biztatást (: Az előző kommentem zagyvára sikeredett, nagyon siettem, elnézést. Én pszichiáterként dolgozom (novemberben lesz szakvizsgám ) és sok olyan valláshoz igen, de egyházhoz nem kötődő emberrel találkozom, akinek a központi problémája spirituális szinten van, így a pszichiátria eszköztárával nem megoldható. Legalább a felük elmagányosodott, csak a szűk család vagy még az sem áll mellettük. Sokszor gondolok arra, hogy tovább irányítanám őket,de hova? Egyfelől jó lenne vmilyen befogadó közösség az illető lakóhelyén, mert a katekumen csoport még túl korai nekik, jó lenne infrastruktúra, hogy ne nekem kelljen az összes plébánost ill. csoportvezetőt végig telefonálnom, mert az orvosi munkám mellett, nem nagyon van ilyesmire időm stb. Befogadó csoportként a feladat szerintem először csak egy süti egy jó szó és 10 perc ima, egyszerű üzenetként: nem vagy egyedül. Ez nem is kell hogy tematikus legyen, egy egyszerű befogadó csoport. Ilyesféle csoportot talán azok az egyházi emberek tudnának kezdeményezni, akik találkoztak már a saját magukban élő szegény és sérült önmagukkal, így azok, akik valamiért kilógnak a sorból, de szerencséjükre egyházi közösséghez tartoznak és a közösségük által alkalmasnak találtatnak. Egy személyes példa: ha nem is a szakmámat és a kívül rekedteket nézem, hanem csak a saját igényemet : én is szívesen járnék olyan csoportba, a saját plébániámon, ahol azokkal tudnék együtt imádkozni, akik hozzám hasonlóan vegyes (más-vallású vagy vallástalan párral) házasságban élnek. Más problémákkal szembesít minket az élet, mint ahol zavartalan az egység. Nyilván ezért is jobban megértem az kívülállókat és a "felemásokat": ez is egy kegyelem, (meg persze egy kereszt is. ) Ha túl leszek a vizsgán előmerészkedem és ha nem is a pápának telefonálok, de a plébánosunkat megkeresem.
A minap a családunkból valaki elmesélte, hogy szeretne elutazni Ausztráliába.  Gyerekkori álom – nincs is ezzel semmi baj! Ráadásul talált egy srácot, aki alkalmas útitársnak mutatkozik. Az apró gond legfeljebb csak annyi, hogy az illető 28 éves hajadon leány, éspedig a…..
Nemrégiben történt, hogy bejött hozzám a tanszékre egy fiatal teológushallgató, egy nagyhírű hagyományos női szerzetesrend tagja. Elmesélte, hogy nagyon fél, mert az ő rendjében a noviciátus alatt kötelező részt venniük egyénileg vezetett szentignáci lelkigyakorlaton.…..
fasírt 2014.03.31 21:50:04
@jabbok: Üdv. Én végig követtem ezt a posztot, és nagyon sok mindent merítettem a vitákból csak kevés időm (és eszem) van az ilyen magas nívóhoz.
Mégis most ehhez kapcsolódnék:

"A "belső ima" meg a "szemlélődés" előtt szerintem először ott kellene kezdeni az imádságra tanítást, hogy megtanítsuk az embereknek, hogy az Isten-RŐL ugyan nem szabad csúnyákat mondani - de NEKI még nagyon csúnyákat is lehet."

Sztem, pont erről van szó a szemlélődésben: nem rohanok el...nem rohanok el az érzéseim elől, megszemlélem, elfogadom-engedélyezem, Istennek ajánlom. Aztán, ha az érzés megvan, azt nem biztos,hogy olyan könnyű kibírni és ilyenkor nehéz szemlélődni. (Én most pont ezt élem át).
Egyébként, hogy merre haladunk az imában az a gyümölcsökből jól lemérhető, a házastársak gyerekeink vagy a betegeink-kollégáink egész jól visszatükrözik, haladunk e a hitben (:
fasírt 2014.04.01 21:17:42
@jabbok: Elgondolkodtam a példádon és egyetértek: ideje van a csendnek is és a kiáltásnak is. Annak az embernek ez nagy segítség lehetett. Életemben kétszer én is kiabáltam úgy teljes szívemből, és most már tudom Neki nem Róla...

"Az analízis, a megértés inkább nekünk szokott segíteni, mint a betegnek/bűnösnek"

Szerintem a pszichoterápia segíthet, és ha nem is hoz gyógyulást, de "egyengetheti" az Úr útját, hiszen a legtöbb embernek ma nincs sok esélye paphoz vagy lelki-vezetőhöz jutni.

@Dr. szpahi: Köszönöm szépen! Jó itt lenni Köztetek. Egyébként szerintem az is jó, ha néha intjük egymást, egy-egy jól eltalált kritika (figyelmeztetés) is a szeretethez tartozik.

@IILiliII: Szia! Üdvözöl egy másik rejtőzködő(:
Jezsuita bloggerek Istenképeink 2011.03.08 20:51:00
Engem továbbra is az Isten kérdése izgat. Nemrég jelent meg Karl Frielingsdorf jezsuitának a könyve „Istenképek” magyar fordításban. Most készülök elolvasni, de már, amit hallottam róla, az is nagyon meggondolkodtató. Mondja, hogy vannak különböző, nagyon rossz…..
fasírt 2011.03.09 18:07:14
@Téglagyári Megálló:

Képtelenség képek nélkül élni....de, a viccet félretéve egy hasonlattal élve, ha egy képet az ablakra helyezek, akkor nem tud behatolni rajta a fény, vagyis a helytelen istenképem megnehezíti Isten valóságos szeretetének megtapasztalását. Ettől még a képek szükségesek, csak jó helyet kell találni nekik...
Szerintetek a kegyelem tapasztalható? Milyen pompás kis teológiai probléma! Olyan, amin a végtelenségig lehet vitatkozni, ám egy tapodtat sem megy tőle előre a világ! :) Mindenkinek van róla véleménye (legalább annyi, hogy „na, ez aztán úgy, ahogy van: hülyeség!”), és…..
Apó: Péter, én már több embertől megkérdeztem ez, tőled is szeretném megkérdezni: mit gondolsz, mi befolyásolja életviteledet leginkább, az értelmed, az akaratod, vagy az érzelmeid? Péter: Gyakran talán az érzelmeim, de azért abban biztos vagyok, hogy az értelmem is nagy…..
Péter: Apó, azért jöttünk, mert tudjuk, hogy Apó sok jegyespárnak segített előkészülni a házasságra. Mi is teszünk fel majd kérdéseket és kérjük, hogy Apó, te is mondd el a tapasztalatodat. Bea: Mi a legfontosabb most nekünk? Apó: Az, hogy szeressétek egymást. Mindjárt…..
fasírt 2010.08.12 15:59:35
Sziasztok! Szia Felicitasz!

Ugyan nem nekem címezted a kérdést, de kicsit belekotyogok. Nagyon fontos szempont, amit a többiek is írtak, az őszinteség. Én azt látom a legfontosabbnak, hogy először magammal legyek őszinte. A saját viszonyulásom mögött megbújó rejtett szándékaimmal. Mi az, amin kiborulok a másikkal kapcsolatban, és miért.

Egy példa egy jól alakult fájdalmas gócról egy kapcsolatban: a férj harmincas évei közepe - vége felé házasodott, megszokta, hogy a saját szempontjai szerint dönt, a feleség fiatalabb 9 évvel és önbizalom hiányos, olyan kapaszkodós típus. A férj vezető beosztású és szereti, ha csinos fiatal titkárnő veszi körül. A titkárnő felvétel szempontjait a feleség nehezen érti, a férj pedig váltig bizonygatja, hogy csak esztétikai szempontok motiválják. Nem tudnak dűlőre jutni. Később egy válság után megerősödve, ugyanez a beszélgetés megismétlődik, a férfi ismét titkárnő felvétel előtt áll. A feleség meglepődve tapasztalja magán, hogy megérti férje szempontjait: miért ne lehetne a megjelenés is egy szempont a titkárnő választásnál, megkönnyebbül, hogy elmúlt a buta féltékenysége. Másnap a férje megosztja vele választását: egy nagyon kedves, de egyáltalán nem az ízlésének megfelelő titkárnőt vett fel, mert rájött, hogy a személyiség egésze sokkal többet számít, mint az esztétikum önmagában.
Itt szerencsére mindketten változtak, fejlődtek, de az ilyen fájdalmas gócok el is mérgesedhetnek. A másik birtoklásának vágya nagyon erős kísértése minden kapcsolatnak. ("úgy szeretlek majd megeszlek")
Nem tudom, titeket is foglalkoztat-e a „túlvilág” kérdése. Tudatosan kerülöm az „örök élet” kifejezést. Keresztényként ugyanis nem az eddigiek folytatását várjuk, hanem valami gyökeresen új dolog eljöttét. A fizikai életünk örökké tartó folytatása…..
fasírt 2010.08.01 15:45:11
@Virágoskert: Erről, amit írsz, az a Szentírási rész jut eszembe, amiben Jézus a vélhetőleg megrémült tanítványoknak azt mondja, -a hogyan lehet üdvözülni - kérdésükre: hogy "embernek lehetetlen, Istennek lehetséges". Valószínű, ha az ember gonoszsága felől nézzük, akkor lehetetlennek tűnik az üdvösség. Egyébként ha elfogadjuk, hogy az Istenkép változhat az idők során, elfogadhatjuk a pokolkép változását is.

((Ha szétnézek a szenvedélybetegek között, akik közt most dolgozom, akkor az a véleményem, hogy a pokol és tisztítótűz sokak számára már itt is létezik, innen nézve úgy tűnik létezik az ágostoni massa damnata, és mégis, hogyan merészelhetném azt mondani, hogy Istennek nem lehetséges őket megmenteni, vagy, hogy lemondott róluk?))
- Apó, igaz az, hogy egy klubot akarsz alapítani?- Igen, szeretném összeszedni azokat az embereket, akik csatlakoznának a NEM PANASZKODÓK KLUBJÁ-hoz! Amikor 17 évvel ezelőtt visszajöttem Japánból, nagyon elcsodálkoztam azon, hogy a magyarok mennyit panaszkodnak. Lehet, hogy meg is van…..
fasírt 2010.07.07 21:20:08
@zzzsuzsa: Amiről te írsz , azt inkább probléma megosztásnak hívnám, nem panaszkodásnak, ha jól értem, amit mondani akarsz. Még egyszer elolvastam a posztot és én még mindig csak mély és bölcs dolgokat látok benne. Érdekes mennyire másként érint meg Téged(Titeket). Sztem jó az, ha kibontakozik egy vita és nem mindig csak "simogatjuk" egymást.

Egyébként nagyon sok kifejezésünk van a panaszkodásra:kesergünk, búslakodunk, szomorkodunk, búnak eresztjük a fejünket, siránkozunk és még lehetne sorolni. A tanult tehetetlenség az, ami szerintem zavaró abban a mentalitásban, ami a panaszkodás mögött van.
- Apó, engem nagyon érdekelne, hogy te miben látod a radikálisabb krisztuskövetést? - Egész életem egyik fő témája ez volt. Ezért örömmel írok róla. Először egy-két alapelvet mondok el tapasztalataimból. A krisztuskövetést nem lehet megélni csak a régi szokások…..
fasírt 2010.06.24 23:14:59
@álomfejtő: teljesen igazad van. Tökéletesen érdemtelenül kaptam ezt az ajándékot, és könnyű dolgom volt, mert nem tettem semmit csak "örültem". A bizalomban sokat segít,hogy tudok erről a feltétlen Szeretetről. Ez mindenkinek szól, ez örömhír és jó továbbadni.
Nekem sajnos egyébként a napi fél óra is nehéz feladat. Annyira igaza van Szakaszunak abban,hogy a prioritásaink mutatják meg, hogy merre haladunk, mit tartunk fontosnak. Olyan könnyű elveszni a mindennapi szokásainkban.
Jezsuita bloggerek Pártus Jézus? 2010.06.18 18:37:00
Egyre gyakrabban tapasztalom, hogy katolikus körökben is milyen népszerűségre tett szert Badiny Jós Ferenc munkássága és elméletei. Sokan úgy látják, hogy keresztény hitük és magyarságtudatuk elmélyítését szolgálja az emigrációból 2001-ben hazatért, és 3 éve elhunyt szerző, aki egyébként elhagyta a…..
fasírt 2010.06.19 15:37:05
@Tilikov: Szia! Jézus történeti személy (is) volt. Történeti szempontból, lehet arról elmélkedni, hogy zsidó volt-e vagy sem, de ez a tudomány "mezeje" nem a hité. A meta-történet, vagyis a mítosz, az más tészta.

Egyébként vannak olyan történészek, akik hajlanak a hitük ill. érzelmeik szerint torzítani a valóságot, néhány történész pl. azt állítja,hogy Jézus nem is létezett. Mindenesetre, mi keresztények már senkit nem akarunk megégetni (sem lecsukatni) azért, mert Jézus tagadó...

Szeretettel: fasírt.
fasírt 2010.06.21 21:39:58
@Tilikov: Jézus történeti létezése nem a hittudomány, hanem a történelemtudomány vizsgálódási tárgya. Így a származása is (ami a poszt témája). A történészek 90 % egyetért abban, hogy Jézus létező történelmi személy. (Források: Tacitus, Plinius, Josephus Flavius etc.)

Az evangéliumokról már megoszlanak a vélemények, de a a poszt nem erről szól.

A második megjegyzésedhez csak annyit, hogy kicsit lemaradtál. Nézz bele a II. Vatikáni Zsinat megfelelő dokumentumaiba, vagy kérdezd az atyákat...

üdv:fasírt.
Jezsuita bloggerek A vágyak embere 2010.06.07 14:10:00
- Apó, olyan sokan mondják, hogy nagy béke és kiegyensúlyozottság sugárzik az arcodon és a magatartásodon? - Én azt gondolom, hogy ez talán azért van, mert mindig a vágyak embere voltam, már fiatal koromban is. - Mit jelent az, hogy vágyak embere vagy? - Mindig van előttem valami,…..
fasírt 2010.06.17 19:00:07
@álomfejtő: Szia!
Íme, az én értelmezésem: A test a lélek temploma és tudvalevő, hogy a templom előtt keresztet vetünk...én a helyedben így értelmezném(: Csak lazán, nem kell mindenkinek megfelelni, az Úr pedig úgyis a szíveket vizsgálja, így tudja mit milyen szándékkal teszünk. Egyébként pedig mi katolikusok vmiért hajlamosak vagyunk a helytelen (nem az Úr felé vivő) vágyak esetén leragadni a szex témánál. Pedig az árnyékunknak nagyon sok más alakja is van. Felnőtté válásunk fontos állomása ezeket megismerni az Ige fényénél megkülönböztetni.