Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vonat blog

163 bejegyzést írt és 136 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
száz vasútat Váci átok 2013.10.13 11:08:01
Késik. Áll. Késik. Áll. Már városi legenda szinten terjed, hogy valakit kirúgtak az állásából, mert soha nem tudott vonattal beérni időben a munkájába. Sok utasbosszantó vágányzár volt mostanában a vasúton, de ez a váci, ez kiverte a biztosítékot. Vác és Göd között egy…..
Bécsben most épül, Berlinben nemrég épült, Prágában újjáéledt, Varsóban a föld alatt van, Belgrádban pedig egyelőre félkész torzó maradt. Mi az? Főpályaudvar. A nagyvárosi fejlesztések vitatott, de általában szükséges eleme. Mi legyen Budapesttel? A XIX. századi…..
Vajon kinek az ízlését tükrözi a jellegzetes "vonatzöld" műbőr? Ki találta ezt olyan vonzó színnek, hogy ülések ezreit húzatta be vele? De a fő kérdés, hogyan juthatott át a 21. századba ez a szín? A kép forrása: Hírek a vasút világából blog Vonatozás 480 forintért -…..
száz vasútat Balatoni burjánzás 2013.07.28 12:55:18
Mindenki a Balatonra szeretne utasokat vinni. A buszos is, a vasutas is. A kettő között továbbra sincs kapcsolat. Talán az uniós pénz, amit a közlekedési ágak összekötésére adnak, talán az segít végre megtalálni a vonat és a busz szerepét. Véget kellene vetni a rendezetlen…..
Helyszín: Balaton, déli part Vízmélység: mellig érő Időjárás: szárazföldön elviselhetetlen (esetleg árnyékban, szellő esetén) Emlékek a fejben: tavalyi blogbejegyzés a Balatonról Állapotom: felhevült, verítékben úszóból lehűlt, vízben lebegő Vonattal utaztam a…..
Kezdődik egy óriási vasúti járműprojekt. Eldőlt, hogy a hitelre vásárolt piros Flirt vonatok mellé uniós pénzből vett kékek állnak forgalomba. Gyakorlatilag csak a színükben fognak különbözni. De a hatvan piros és 42 kék vonat mire elég? Azt írja a MÁV-START a honlapján,…..
Mikor e sorokat gépelem, épp Budapest felé robog a 6009-es számú vonat, amely Debrecenből jön, sebesvonatnak minősül, és mától pótjegyes.Több száz naponta bejáró utast hoz a fővárosba, akiknek többsége mától jóval drágábban utazik, mert meg kell fizetnie a pótjegyet a…..
vonat blog 2013.05.15 22:31:37
@István Gyuri: Bocsánat, összekevertem a két vonatot. Mondjuk a két gyakorlatilag azonos vonat eltérő volta is érdekes egy dolog. Remélem a többi adat pontos.
Bemutatta a MÁV-START az első új kocsiját, amely majdnem kész, és elkezdték gyártani a Flirt motorvonatokat is Szolnokon, hazai megrendelésre. Erre röviden csak annyit lehet mondani: még sok ilyet. Még sok új kocsit, vonatot. A lassú pályák mellett a teljesen elöregedett járműpark…..
vonat blog 2013.05.12 10:14:59
@kristoof: A 3G IC egy régi kocsi újjáépítése, mely csak 140-nel tud menni, és az élettartama is viszonylag rövid.
Ez új és 200 km/h-s.
vonat blog 2013.05.12 10:17:20
@hondamonda: A klíma nem megfelelően tervezett a ma közlekedő belföldi IC kocsikban. A tetőbe épített pluszklíma és a boka magasságában beömlő hideg együtt tényleg nagyon durva. A nemzetközi kocsikban "rendes" klíma van, az ablakpárkánynál fúj be, és sokkal elviselhetőbb akár egy németországi utazásnál is.
vonat blog 2013.05.12 10:19:14
@Németh András: Szerintem ez sokkal tágasabb, mint az elővárosi vonatok. Az ülések pedig szerintem ugyanazok, mint a 3G IC-ben, azok pedig kényelmesek.
Mit jelent a gyorsvonati pótjegy a gyakorlatban? Akár 60-80 % áremelést egy egy rövidebb utazás esetén. Sok esetben a helyiek szemében ez csak egy olyan fizetési kötelezettség, amely azért keletkezik, mert a vonat, amire fölszállnak Pestről jön. Előfordul, hogy a modernebb vonat az…..
száz vasútat Utas, fizess! 2013.05.02 07:53:39
Bejelentették (illetve a MÁV-START honlapon, nem túl feltűnően megírták), hogy több száz gyors és sebesvonaton pótjegyet kell váltani. Leánykori nevén IC pótjegyet. Ez kétszáz kilométerre 295 forint, de a szomszéd faluba 150. Utóbbit mondjuk 90%-os jegy mellé (25-30 forint)…..
vonat blog 2013.05.02 21:02:08
@Like a Sir:
Alapvetően nem az ár mértékéről, hanem arról írtam, hogy nincsenek felárak, magasabb árú vonatfajták. Nincsenek adminisztratív akadályok, nem kell lesni, hogy a szomszéd faluba menő vonat feláras-e. Hogyan tudnád elmondani egy turistának, hogy Ferihegy és a Nyugati között milyen módon tud utazni? Van IC, amire helyjegy is kell, van gyorsvonat, amire pótjegy kell, van személyvonat. Ha késik a személyvonat, de "beesik" egy sebes, szaladjon gyorsan pótjegyet venni?
Már régóta szerettem volna írni Zugló állomásról. Igen sajátos hangulatú hely. Mások egyszerűen csak ocsmánynak mondanák. Jellegzetes kép, hogy egy hajléktalan nyitogatja az ajtót a váróterembe igyekvő utasoknak. Zugló példáján akartam megmutatni, milyen hihetetlen, hogy még…..
száz vasútat Áremelés okos(b)an 2013.02.24 12:12:18
Az index.hu vasutas fórumain és a vasutas blogokon terjedő nézet szerint a minisztérium áremelést akar a közlekedésben meg nem is. (lásd: lent, az apróbetűs résznél) Bevételt csinálni több módon lehet:  1. Alap okosság, hogy árat emelni ott lehet hatékonyan, ahol a…..
száz vasútat Árral szemben 2013.02.10 15:46:07
Áremelések sorozata zajlik. Először csöndben megszűntek a virtuális kilométerek, majd jött a hír, hogy drágul a helyjegy, most meg már azt rebesgetik, hogy a gyorsvonatokra is bevezetik a (korábban IC-pótjegynek hívott) felárat. Ezek az árpolitikai lépések szisztematikusan őrlik…..
Hiába jár gyorsabban Eger és Budapest között decembertől a vonat, ha az egri állomásra csak biciklivel vagy taxival ("apataxival" vagy fizetőssel) lehet jól eljutni. Még gyalog sem igazán jól, hiszen egy hátsó kijárat felé kell bukdácsolni annak, aki a legrövidebb úton szeretne a…..
Holnaptól él az új vasúti menetrend, és hirdeti is a MÁV-START a honlapján, hogy Lajosmizse, Eger és Békéscsaba felé jobb lesz a vasúti közlekedés. Békéscsaba felé végre egész nap kiszámíthatóan, óránként fognak járni a vonatok. Ez azért nagyon fontos, mert Békés…..
A mellékvonalak körüli politikai vita hevében kevés közfigyelem jutott a másodvonalbeli fővonalaknak. Pedig ezeket lehet leghatékonyabban újjáéleszteni. A teljes zempléni vasút gatyába rázása például nem kerül még egymilliárd forintba sem. Ezek a munkák csöndben zajlanak,…..
Nem, nem metróépítésről lesz szó. Ez a bejegyzés nagyrészt idézetekből áll. Kirakós játék szöveg töredékekből. Kérdés: Hagyják-e, hogy jobb legyen a vasút? Közeleg a következő menetrendváltás, ezért megkezdjük új sorozatunkat, melyben azt vizsgáljuk meg, hogy hol…..
vonat blog 2012.10.05 23:34:41
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
A megbízhatóság mit jelent?
Ha a késést, akkor arra a tavalyi statisztikát megtaláltam. 90%-a pontos volt a vonatoknak.
Lásd: nol.hu/gazdasag/20120314-tizbol_egy_vonat_kesik
Aszú vagy Iseum? Tokaj vagy Szombathely? Ön hová szeretne utazni? Ha számít az ár, biztosan csak Tokajba. Budapestről Szombathelyre 5100 forint az útiköltség Győrön át InterCityvel, a megtett út 234 kilométer, 2 óra 51 perc alatt ér oda a vonat. Tokajba 4305 forint az útiköltség…..
száz vasútat Összeomlás keleten 2012.08.25 14:17:30
A két legfontosabb kelet-magyarországi vasútvonalnak annyi. Kész, vége, csak az utazik most már ezeken a vonatokon, aki nem tudja megszervezni másképp. A Budapest - Debrecen vonalat elvágták a bombakeresők, a Budapest - Miskolc vonalat pedig megette az idő vasfoga. A miskolci vonal az…..
Megnyomtam a vécében a vízöblítést beindító pedált, és egész cunami öntött el. Levizelt lábbal álltam egy pár másodpercig döbbenten a vonatvécében, aztán keserűen legyintettem: nyár van, megszárad. Nem kell szólni a vezetésnek, tudják, hogy ez így nem jó: Mindannyian…..
Csend van. Nyaralunk. Legutóbb azt kérdeztem a blogon, ki dönt vasútügyben. Ez továbbra sem derült ki számomra. A forró nyárban ugyanis kevés a valós esemény. Beülünk a langyos Balatonba, és hallgatjuk a csendet megtörő, az északi parton ordítva vonatot vonszoló dízelmozdonyt.…..
száz vasútat A király meztelen 2012.06.10 22:49:00
Ál-megtakarításról beszélt a minisztérium egyik embere a tavaszi vonatritkítás kapcsán.„Ha azt mondja az államtitkár [...], hogy nyolcmilliárd a megtakarítás, én sem mondhatok nektek mást, még akkor is, ha tudom, hogy nem lesz nyolcmilliárdos”.Forrás: A mocskos,…..
Hosszú idő telt el a legutóbbi bejegyzés óta, és semmi sem történt, ami írásra serkentett volna. Látható, hogy a döntéshozók akarnak valamit, de egyelőre csak mozaikok sejlenek fel. Megjött Fónagy János, érkezett egy sor új vezető a MÁV háza tájára, és várjuk a további…..
száz vasútat Túl a mélyponton 2012.04.15 11:59:00
1. fejezet: jelenA mai nap vonatmegszüntetései jelentik a mélypontot mindenki számára. Csak vesztes van. Vesztes az utas, vesztes a vasutas. De vesztes a szakminisztérium, mert ebből nem lehet jól kijönni. Megnéztem egy interjút a közlekedési államtitkárral, és látszik, ezt nem…..
Nemcsak vasúti járatokat, hanem autóbuszokat is lemondott a minisztérium április 15-től. A megszüntetett járatok száma azonban jóval kevesebb, mint vasúton.Az április 15-ei vasúti és autóbusz menetrendváltozás után naponta összesen mintegy 410 vonat és 30 autóbusz nem…..