Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csíraborjú

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kifejezetten csak magas hústartalmú, sertésvirsliket teszteltünk. Véleményünk szerint szabályozni kellene a minimum húsmennyiséget legalább 80%-ban, hogy ne kelljen annyi adalékanyagot, vizet, sűrítőanyagokat hozzátenni szegény húshoz, hogy kifőzés után még valami ehető dolog maradjon belőle.   ..
csíraborjú 2017.12.28 22:47:41
@ételizésítő:
Azért nem tetszik a mechanikailag/mechanikusan szó, mert magyartalan fordításnak tartod?
Egy élelmiszeripari tankönyvből idézek, A mikroorganizmusok elleni védekezés elvei című fejezet Fizikai eljárások című alfejezetéből. (Bíró-Szita: Élelmiszer-mikrobiológia, élelmiszer-higiénia. Budapest, 2003.)
"7.1.7. Mechanikai hatások. Mechanikai hatások közé sorolják a szilárd felületek sikálást, amikor a kemény szemcséjű dörzsölőanyagok a mikrobasejtek nagy részét szétzúzzák. [...] Ritkábban alkalmazott módszer a rázás. [...]" (57. o.)
A mechanikai természetesen mondható gépinek is, ha a kézi erővel végzett munkával állítod szembe, azonban az élelmiszeriparban gyakran más az elkülönítés oka: a mechanikus eljárást az idézet tankönyvben például a hűtéssel, a hőkezeléssel, a sugárzással, a víztartalom csökkentésével stb. állítják így szembe. Ezeket a munkákat az élelmiszer előállítása során általában mind géppel végzik.

Ez derül ki egyébként az idézett Wikipédia-szócikkből is (lásd alább), ami - akármennyire is megbízhatatlannak tartod a forrást - elfogadható információnak tűnik. Természetesen, ha valóban kíváncsi vagy a magyarázatra, tényleg inkább egy élelmiszeripari szakmunkában érdemes utánanézni.

"A „mechanikai szeparálás” elnevezés azt hangsúlyozza, hogy a szeparálás nem vegyi úton történik. Használják még a mechanikailag elválasztott hús, mechanikailag lefejtett hús nevet is, azonban ezek a nevek félrevezetők lehetnek, mivel a húst a csontokról nem a köznapi értelemben „fejtik le” vagy „választják el” (vagyis nem levágják, ami szintén egy mechanikai folyamat), hanem gépi úton szeparálják."
A magyar parlament orosz és izraeli mintára akar elfogadni egy törvényt, ami a magyar kormánytól függetlenül működő civil szervezeteket azzal a váddal akarja megbélyegezni, hogy külföldi érdekeket képviselnek.  A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) - mint a tervezett szabályozás egyik célpontja és…..
csíraborjú 2017.04.09 12:52:17
@Bravehearth:
A posztoló szerint a törvénytervezettel az a baj, hogy avval a kormányzat csupán egy negatív brandet szeretne létrehozni. (Lásd made in Germany, igaz ez fordítva sült el.) Az ötlet láthatóan működőképes, hiszen számos hozzászóló készpénznek veszi, hogyha valaki külföldi támogatásból folytat tevékenységet Magyarországon, akkor avval külföldi érdekeket képvisel.
De mért is volna ez így? Nem inkább a tevékenység tartalmát kellene előbb mérlegelni?
És ugyanígy, miért evidens, hogy a kormány által képviselt álláspont "A" nemzeti érdek?
A dolog úgy áll, hogy minden ember fölött a saját állama és kormánya rendelkezik a legnagyobb hatalommal, éppen ezért létérdek ennek a hatalomnak a folyamatos ellenőrzése és az egészséges bizalmatlanság vele szemben. (Lásd A 22-es csapdáját, ahol ugyan a németek ellen harcol Yossarian, de igazából a saját felettesei akarják megölni avval, hogy folyamatosan emelik a bevetések számát. Ez persze csak fikció...)
És érdemes összehasonlítani a kormányzati és civil eszközöket is. Megnéztem a TASZ legfrissebb beszámolóját a bíróság honlapján. 2015-ben 247 millió forint bevételük volt (ha ehhez hozzá vesszük azokat a támogatásokat, amelyeket nem használtak fel a tárgyévben, az összeg akkor is csak kb. félmilliárd forint). A kormányzat kb. nettó hatmilliárd forintot költött a legutóbbi eredménytelen népszavazás előtti "fölvilágosító" kampányra, míg a népszavazás teljes költsége több mint 13 milliárd forint volt. A kormány lehetőségeihez mérten tehát a TASZ (és feltehetően a többi civil szervezet is) kispályás, ráadásul (azt hiszem, ez a tipikus) nem is közpénzből működnek, ezért nem értem, mi indokolja ezt a felhajtást körülöttük.
A támogatások mértékét szervezetekre lebontva egy szempillantás alatt át lehet tekinteni a bíróságnak eljuttatott beszámolóban, tehát nem kell "néhány tematikus oldal táblázatának néhány cellájában keresgélni". Ez - vagyis a pontos és egy helyen elérhető információk - jelentik az átláthatóság, ennek mértéke pedig nem fog növekedni attól, hogy majd egy plecsnit kell rányomni a kommunikációs anyagokra avval a fölirattal, hogy "külföldről támogatott szervezet". (Lásd negatív brand.)
A TASZ esetében elég furcsa elképzelni, hogy sötétben tevékenykedő szabotőrnek éreznék magukat, hiszen elsősorban jogvédelemmel és közérdekű adatok kikérésével foglalkoznak, amit nem lehet titokban végezni. Ez a szabotőrözés egyébként a háborús meg a pártállami idők retorikáját idézi, nem tudom, elgondolkodtál-e már ezen. Én jobban örülnék annak, ha az uszítás, meg a félelem helyett béke és demokrácia lenne a fejekben.
És ha már a kommentekben szóba került, érdemes ehhez hozzávenni az amerikai törvényt, amely eredetileg - a honlap szerint - a II. világháború előtti német propagandák ellen született. Tényleg ilyen időket élnénk manapság? És ha igen, kinek a propagandájától kell tartanunk? A NATO-szövetséges USA-étól, esetleg a szintén NATO-tag Norvégiáétól, vagy esetleg az EU-étól, amelynek Magyarország is tagja? Nem inkább a kormány paranoiájáról van szó?
Azt írod, "két istenhátamögötti buckalakót babusgatni" nem "magyar érdek." Nos, a menekültválság azért ennél többről szól, és bonyolultabb is. Szerintem érdemes elolvasnod az Iványi Gáborral készült alább linkelt interjút. (Iványi egyébként elég ellentmondásos személyiség, és amit mond, nyilván nem szentírás, de a hozzáállása nagyon elgondolkodtató.)

Linkek:
Made in Germany: index.hu/tudomany/til/2017/03/29/megvedjuk_a_hazait_-_mondta_a_brit_kormany_es_reklamozni_kezdte_a_nemet_termekeket/
A népszavazás költségei:
hvg.hu/itthon/20161004_Itt_a_vegosszeg_ennyibe_kerult_a_nepszavazas
Civil szervezetek névjegyzéke a TASZ beszámolójához:
birosag.hu/allampolgaroknak/civil-szervezetek/civil-szervezetek-nevjegyzeke-kereses
FARA-honlap
www.fara.gov/fara-faq.html
Iványi-interjú:
magyarnarancs.hu/belpol/szolni-kell-100963
csíraborjú 2017.04.09 22:28:51
@lippsi e vagy?:
Abban egyetértünk, hogy az átláthatóság nagyon is szükséges. A kérdés, hogy mi az, ami valóban ezt is szolgálja. Szerintem a törvény célja nem a tényszerű felvilágosítás - arra ott van a honlap -, hanem az előítéletekre, félelmekre alapozott "hitelrontás". (Na ez is egy külföldi ügynök, hagyjuk már...)
Hetvenegy esztendővel ezelőtt, 1945. április 16-án kezdődött meg a berlini csata, két hét múlva pedig Adolf Hitler úgy vetett véget életének, hogy a halálba magával vitte újdonsült feleségét, Eva Braun-t is. A számára már januártól végső menedéket nyújtó, Albert Speer által tervezett bunker azonban…..
csíraborjú 2016.04.09 18:09:13
@bloglegelő:
Nem értem a felháborodásodat. A fordítás nem másítja meg az eredeti szöveg értelmét, bár helyenként lehetne szöveghűbb. De végül is élő beszédet ad vissza írott (szerkesztett) formában.
Az általad kifogásolt utolsó mondatban egyébként nincsen sollen. Traudl asszony azt mondja, "dass man auch hätte vielleicht Dinge erfahren können." (Hogy talán mi is megtudhattunk volna dolgokat / olyan dolgokat is megtudhattunk volna... A felvétel mintha egy gondolat közepén szakadna meg.)
csíraborjú 2016.04.13 18:58:20
@bloglegelő:
Az biztos, hogy nem azt mondja, igen, nekem is tudnom kellett volna. Ahogy mondja, abból viszont én elhiszem neki, hogy Sophie Scholl története tényleg megrendítette, és rádöbbentette a saját felelősségére.
Egyébként ez az részlet egy hosszabb interjúfilmből van, de már abban is ilyen kurtán-furcsán ér véget a monológja.
www.youtube.com/watch?v=ovYPKZDaG_I
Elképesztő az a felelőtlenség, amellyel a rögeszmés német vezetés meg a hülye svédek Európára húzzák az embercsempészeknek extraprofitot termelő tömegárut azzal áltatva magukat, hogy majd be tudják építeni őket saját társadalmukba. Merkel részéről érthető a hazudozás,…..
csíraborjú 2015.10.20 20:40:26
Tetszetős az eszmefuttatásod, de szerintem több helyen sántít.

Ha jól értem, azt mondod, hogy az integráció a történelem egyik lényegi tényezője.
Minden korban volt tehát egy olyan integrációs cél vagy erő, amely meghatározta a közgondolkodást és biztosított a társadalom egységét. Ennek megvalósítására vagy elérésére törekedtek a tisztességesek, jutalmuk pedig az volt, hogy valamilyen formában biztosították helyüket a társadalmi renden belül. Ez lenne manapság a jóléti állam eszménye és a vívmányaiból való részesedés. A bevándorlók azonban, mivel csupán csempész tömegáruk, csak a jogokat akarják, a kötelességeket nem. Ennek bizonyítására szolgálna a történeti kitekintés, amelynek értelmében a muszlim bevándorlóknak háromszáz éves lemaradásuk van.

Több dologban sem értek veled egyet. Nem tartom helyénvalónak a becsmérlő beszédet. Ők is emberek. Nem tömegáruk. Mint ahogy te sem vagy tömegfogyasztó vagy. Azt is gondolom, hogy az embereknek hihetetlen az alkalmazkodóképességük. Néhány évtized alatt képes valaki nyelvet és identitást váltani, egy-két generáció elég ahhoz, hogy egy vidéki parasztcsaládból városi értelmiségi legyen. A vallásosból pedig ateista, magyarból amerikai, román, stb. Hogy ez mennyire valósul meg, csupán annak a kérdése, hogy mennyire erős a társadalmi mobilitás. (Negatív forgatókönyv esetén: mennyi esélyem van a túlélésre, ha nem alkalmazkodom?) Másként mennyire nyitott egy közösség, vagy a társadalom egésze. Persze lehetnek komoly gyakorlati néhézségek, a bevándorlók például megrekedhetnek a társadalom peremén. És való igaz: nincsen semmilyen általános garancia arra, hogy a folyamat sikeres lesz, de nincs olyan tényező, ami elméletileg is kizárná a sikerét.
Nem értem, miért beszélsz 120-150 éves integrációs folyamatról. Nem egy új társadalmi berendezkedést kell kiépíteni és megszilárdítani, hanem egy 500 milliós európai unióba integrálni... jó, igazából nem tudjuk, mennyi bevándorlót.

A történeti ívvel is van némi probléma.
Először is olyan fogalmakat nevezel meg integrációs erőkén, amelyeket nagyon nehéz közös nevezőre hozni egymással. A római polgárjog jogi kategória, a kereszténység vallási, a nacionalizmus politikai eszme, a nemzetállam és a jóléti állam pedig talán társadalmi berendezkedésnek nevezhető.

A római polgárjog megszerzése valóban fontos lépés volt az integráció folyamatában. Aki megszerezte, az elit tagja lett (de ez sem feltétlenül igaz, hiszen voltak koldusszegény plebejusok is), csakhogy a római polgárok közé tartozás nem volt egyedüli tényező az államépítés szempontjából: a római birodalom soknyelvű, sokjogú és multikulturális állam volt, ahol egy rabszolgának, vagy egy latin jogúnak is integrált helye és szerepe volt a társadalomban.
A római polgárjog jelentősége nyilván egészen más volt akkor, amikor Róma egy városállam volt, és más akkor, amikor az egész mediterráneum ura. És a római polgárjog általános kiterjesztésével vajon mindenki integrálódott polgárává vált volna a birodalomnak? Aligha. Történészek szerint Caracalla rendelete nem az integráció netovábbja volt, hanem egyszerűen adószerzési eszköz az állam kezében.

Vagy mennyiben volt integratív a kereszténység? Pápa és császár átkozza ki egymást és próbálja meg kiterjeszteni a befolyását a másik kárára. Szép Fülöp leszámol a templomosokkal, inkvizítorok és eretnekek küzdenek egymással az igaz kereszténység nevében, a százéves háborúban pedig a keresztény francia, angol és burgund alattvalók mészárolják egymást. I. Ferenc katolikus király küzd V. Károllyal katolikus császárral, a harmincéves háború pedig minden vallási vonatkozása mellett is a Habsburgok, a Bourbonok és a Vasák versengése az európai hegemóniáért.
A kereszténység sokkal inkább minimum volt, amelynek fölvállalása nélkül az egyén vagy a kisebb közösség a társadalom peremére szorult. Az integráció sokkal inkább helyi szinten, pl. egy itáliai városi köztársaságban, egy feudális királyságban, vagy annak egyik tartományában, stb. valósult meg, szintén nagy jogi, társadalmi és kulturális különbségek közepette.

Azt gondolom, hogy az európai nacionalista nemzetállamok fennállása idején is sok olyan integrált, megbecsült polgára volt ezeknek a társadalmaknak, akik nem voltak nacionalisták.

Az általad kiemelt fogalmak inkább azt mutatják, hogy egyes korokban milyen tényezők voltak fontosak (de nem kizárólagosak!) az állam és a politika világában, vagy éppen az identitásteremtésben (olykor az az érzésem, hogy a identitásra gondolsz, amikor integráló erőről beszélsz), de arról nem írsz, hogy a gyakorlatban hogyan nyilvánult meg az integráció.
Mintha azt állítanád, hogy a történelem során a társadalmaknak egy-egy kulcsszóval megragadható lenne a lényege, akár évszázadokon átívelő periódusokban is.
Véleményem szerint a megelőző évszázadok társadalmai borzasztóan heterogének voltak, óriási különbségekkel és feszültségekkel az egyes társadalmi csoportok között még egy-egy országon belül is.
csíraborjú 2015.10.20 20:42:18
És valami még a jóléti államhoz: annak egyik fontos problémája pont az, hogy a népességfogyás mellett miből lehet majd fenntartani az életszínvolat - például a nyugdíjasokét. Lehet, hogy épp bevándorlókra, azaz munkaerőre van szükség.
Az az elképzelés is némi magyarázatra szorul, hogy a bevándorlók vagy akár a cigányok teleszülik az európai országokat. A gyerekszám csökkenése világtendencia, ehhez érdemes megnézni ezt a videót.
www.youtube.com/watch?v=FACK2knC08E

Szerintem az elvi bevándorló-ellenesség ugyanabból a téves hozzáállásból táplálkozik, mint a rasszizmus. Nem egy konkrét probléma megoldására koncentrál (pl. hogyan élhet együtt békésen a kisebbség és a többség, hogyan férhet hozzá minél több ember jó minőségű oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz, stb.), hanem azt kívánja, hogy bárcsak ne lennének itt azok, akiknek a problémát tulajdonítjuk.
A műsorvezetők, és most nem az Obersovszky-iskola diákjaira gondolunk, hanem a valódi tévésekre, bármilyen kevés is legyen belőlük, szóval a műsorvezetők akkor követik el a legnagyobb hibát, ha egy interjúra, beszélgetésre olyan prekoncepciókkal ülnek le, amiken képtelenek vagy…..
csíraborjú 2014.04.09 12:37:04
@valódivélemények:

úgy látom, te nem olvastad kertész írását. íme:

"Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt.

Így aztán nem is kapott soha föloldozást!"

(forrás: nepszava.com/2011/08/velemeny/kertesz-akos-nyilt-levele-az-amerikai-nepszavahoz.html )

szóval még kertész sem...

arról pedig, hogy történeti szempontból miért hazug az emlékmű koncepciója, érdemes elolvasni egy történész véleményét. úgy gondolom, ez is csak egy szakma, laikusok nem igazán értenek hozzá.

hvg.hu/velemeny/20140121_Az_eleven_borzalom
KKBK Megalázott Kishantos 2013.10.15 04:03:00
Napjaink el nem mesélt történetei közé tartozik Kishantosé. Pedig a Fejér megyében, Hantos településtől 3 km-re található vidékfejlesztési központ huszonegynéhány éves sztorija éppen rendkívül szomorú végkifejletéhez közeledik. A 452 hektáros mintagazdaságot működtető…..
csíraborjú 2013.10.15 21:40:03
@mrZ:
ezt az oldalt ismered?
e-beszamolo.kim.gov.hu/
2008-tól fent vannak rajta az éves beszámolóik.

amellett, hogy idáig biztosan politikai hátszéllel működtek, érdemes volna érveket is felhozni.

a területalapú támogatás általános a mezőgazdaságban, az egész szektor részben állami támogatásoktól működik.

azért ha nem hosszabbítják meg a földbérleti szerződésed, elég nehéz más megoldást keresni, mint a nyilvánossághoz és befolyásosnak vélt emberekhez fordulni. egy biogazdaság nem hurkasütöde, hogy arrébb tolod, ha felmondják a szerződésed a placcon.
Megnéztem TOP 10 Vámpírfilm 2013.03.09 18:36:11
A vérszívók legújabb, napfényben csillogással és metroszexualitással teli kétes értékű reneszánszának ugyan valószínűleg vége, de talán épp ez a legjobb pillanat, hogy sorra vegyem szigorúan szubjektíven összeállított 10 személyes kedvencemet tartalmazó vámpíros…..
„Az utóbbi évek legkomolyabb magyar irodalmi sikere Nádas Péter Párhuzamos történetek című óriásmunkájának egészen elképesztő külföldi fogadtatása: az hagyján, hogy szeretik a könyvet, de Nobel-díjra esélyesnek is tartják. Az író február 3. óta francia és német…..
csíraborjú 2012.10.09 22:38:39
Így, néhány nappal az irodalmi Nobel-díj odaítélése előtt olvasva írásod, megosztom veled néhány gondolatom.

Nem értem, hogyan lehet egy író írói munkásságát alapvetően világnézeti alapokon megítélni, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy egy írónak szellemi tekintélyként morális példát is kell szolgáltatnia a közélet számára.

Azt sem értem igazán, hogy ha baloldali gondolkodásúnak tartott íróról baloldalinak titulált esszéisták állítanak valamit, miért kell azt rögvest bizonyító erejűnek tekinteni. Igazat és ostobaságot világnézeti hovatartozástól függetlenül bárki állíthat.

Arról is írsz, hogy Nádas sok helyen pornográf. Nádas valólóban sokat foglalkozik az emberi természet egyik égető kérdésével, a testiséggel, sőt az erkölcsi dimenzióitól lemeztelenített szexualitással. Prózájának szerintem fontos eleme a testről és a testiségről szóló, szemérmeskedés nélkül való beszéd beemelése az irodalomba.
Az irodalom is alkalmaz(hat) pornográf eszközöket az ábrázolásban (és miért is ne tenné?), akárcsak a pornográfiai is művészieket. Az őket elválasztó különbség azonban elemi: a pornó a pusztán használati tárgy, százasszög egyszerűségű (igaz, húsba vágó) igények kielégítésére szolgál. Iparcikk, akárcsak a vibrátor. Emellett merő klisé és durva karikatúrája az emberi szexualitásnak, és képtelen annak összetett ábrázolására. És ebben rejlik egyik fő veszélye: a sematizálás. (Ami egyébként a "rossz" irodalomnak is sajátja.)

Nádas prózája ekként alapvetően minden más, csak nem pornográf. Őt én éppen azért tartom nagyon tehetséges írónak, mert rendkívül összetett világot alkot, karakterei elevennek hatnak, és látszik rajtuk, hogy Nádas mennyire figyeli és ismeri az emberi természet rezdüléseit, küzdelmeit, bonyolultságát (ami messzemenően tükröződik a leplezetlenül testi tartalmú leírásokban és fejtegetésekben is). S teszi mindezt nem utolsó sorban nagy nyelvi tudással.

Nem tudom, hogy Nádas igazán esélyes-e a Nobel-díjra, márcsak azért sem, mert nem ismerem jól versenytársait. De ha idén ő kapná ezt az elismerést, az olyan örömmel és büszeséggel töltene el, mint egy olimpikon győzelme. Ezt az örömet és büszkeséget hiányolom soraidból, és legtöbb kommentelő véleményéből.
Félrefordítások Állatos 2012.08.23 12:54:44
Balázs az állatkert jegyárai között próbált angolul ésvagy németül eligazodni. L. Mellékelve a Főváros Állatkert árjegyzékét, ill. l. itt:http://www.zoobudapest.com/jegyarak. Az egy dolog, hogy sok minden le sem fordítanak (nyilván abból amegfontolásból, hogy egy…..
csíraborjú 2012.09.01 23:28:59
@Blogger Géza:
dienstags kis kezdőbetűvel írandó, merthogy nem főnév, hanem időhatározó.

Azt nem értem, hogy a csoportos kedvezményre vonatkozó dolgokat miért nem fordították le.
A Zsidó Nyári Fesztivál alkalmából tettem látogatást a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában (a szerkesztőség véleménye megoszlik annak tekintetében, hogy akkor most az épület fel van újítva vagy nem, maradjunk annyiban, hogy vannak arra utaló jelek, milyen gyönyörű lehetett…..
A sorozat következő részének megírásához a csodálatosan szép helyen fekvő Hegymagasra látogattam, Szászi Endre bioborászatába. Amikor először kóstoltam 2006-os Szentgyörgy hegyi olaszrizlingjét, megragadott annak egyensúlya, a termőterület és a fajtajelleg tökéletes…..
csíraborjú 2012.08.29 22:08:39
@samcrownü3g:
Könyvből szerzett válasz jó lesz?

Az Eperjesi-Kállay-Magyar szerzőhármas Borászat című könyvében (1998)ez áll.
- Egészséges szőlőtermés esetén a must üledéktartalma 30-50 g/l.
- Egészséges must ülepítésekor nem célszerű 10 g/l üledéktartalom alá menni, viszont az e fölötti üledékanyagot ajánlatos eltávolítani.
- Egészséges szőlő esetén egyszerű ülepítésnél 8-12 óra ülepítési idővel számolnak, amelynek szerényebb (15-20 g/l) mértékű tisztulás lesz az eredménye. A mustot erre az időre erjedésmentesen kell tartani. Ehhez elegendő 15-25 mg/l szabadkénessav-tartalom.
- A kénessav-tartalom számításánál figyelembe kell venni, hogy a cefrét kénezték-e előtte. A cefrekénezéshez használt kénmennyiségnek kb. fele marad szabad állapotban a mustban.
(Idézett mű, 113-114. o.)

Ahogy Cirfandlia írta, a kénessav-tartalom számításánál oda kell figyelni. Nem mindegy, hogy mivel kénezel (elemi kén, törzsoldat...)

Én az üledéket a törkölyhöz keverném.

A természetes élesztők használata azt jelenti, hogy a mustot nem oltják be fajélesztővel, hanem hagyják, hogy az erjedés a mustban található élesztőktől menjen végbe.
Félrefordítások Táblaszótár 2012.07.23 09:53:00
Gábor első beküldése tavaly szeptember óta áll a várólistán (az 500-nál is több másikkal együtt...), de most két újat is küldött, ezért ezeket egyben tesszük ki, és ezáltal kapásból elnyeri az RJB címet. Nagy rajongótok vagyok. Kíváncsi vagyok, hogy az ominózus…..
 A szürke ötven árnyalata a Wikipédia szerint harmincegymillió példányban kelt el harminchét országban a tavaly júniusi megjelenés óta. E. L. James bestsellerének magyar kiadását az Ulpius-ház jegyezte, fordítónak Tótisz Andrást kérték fel. Tótisz Andrást, vagy talán egy…..
csíraborjú 2012.07.26 22:11:02
@Locassen:
Nem találom már, hol olvastam (az is lehet, hogy interjúban hallottam), de Nádasdy Ádám szerint ez a magyarázat hibás, és Shakespeare tényleg kolostorra gondolhatott.
Ha igaz a Népszabadság értesülése, akkor a tisztán fideszes tagokból álló Médiatanácsnak sikerült egy újabb gödör aljára ásni a mércét. A Bíróságnak a Klubrádiót pártoló döntése ellenére kizárták e médiumot a frekvenciapályázatból, mert a pályázatuk formai hibás…..
csíraborjú 2012.07.08 12:21:26
Tapasztalatból mondom, hogy néhány évvel ezelőttig sok közbeszerzési eljárásban tényleg számozni (és szignálni) kellett az üres oldalakat.
Hirtelenjében csak egy elérhető példát találtam:
ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:381775-2010:TEXT:FR:HTML&tabId=1
(Keressetek rá az "üres oldalak" kifejezésre.)

Az általam látott kiírásokban azonban erre külön fel is hívták a pályázók figyelmét, és volt lehetőség az utólagos hiánypótlásra. (Az aláíró a kiírónál helyesbíthette az oldalszámozást, pótolhatta a hiányzó szignókat.)
Félrefordítások Légvár 2012.06.04 10:52:00
Gábor kérdésére válaszolva: igen, foglalkozunk ilyesmivel - sőt, leginkább csak ilyesmivel, köszönjük, hogy ránk gondoltál: Nem tudom, ilyenekkel foglalkoztok-e, mindenesetre rátok gondoltam egyből. A nyári bob angol megfelelőjét kerestem, gondoltam megnézem a hazai pályák…..
csíraborjú 2012.06.05 20:31:30
@Syr Wullam:
jaja, felhőkakukkvár
Negyven napon át Strasbourgban tartott tiltakozó böjtöt (tehát éhségsztrájkot) Izsák Bács Jeremiás,  az új egyházügyi törvény alapján januártól már féllegálisan működő egyik egyház tagja. A mennonita lelkészhez menet közben csatlakozó Soós Péter pár…..
csíraborjú 2011.12.24 00:11:12
@hakos2:
Elolvastad a második parancsolatot?
Nem akarok a Soós Péter prókátora lenni, mindazonáltal egy példa segítségével valószínűleg jobban megérted, miről lehet szó. A kora újkori Magyar Királyságban sokáig nem vállalhattak magasabb hivatalt protestáns hitűek, ugyanis ehhez meg kellett volna esküdniük Szűz Máriára is, amit vallási meggyőződésük miatt nem tehettek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy úgy gondolták volna, rájuk kevésbé vonatkoznak a törvények, csupán az eskü volt számukra képtelenség.
Egyébként nem kedvezményes, hanem egyenlő elbánásért folyamodnak.
Az egyesületi és az egyházi státusz közötti különbségekről szóló részt olvasd el még egyszer.
Egyébként mit szólnál ahhoz, ha mondjuk a házasságodat ezentúl csak akkor ismernék el, ha az egyik bevett felekezet tagja vagy, egyébként meg meg kellene elégedned a bejegyzett élettársi kapcsolattal. És szerintem itt a különbség szerényebb, mint egyház és egyesület között.
A médiahatósághoz panasz érkezett, valakinek nem tetszett, hogy a Tilos Rádió szeptember 2-án délután előzetes figyelmeztetés nélkül leadott "egy kiskorúak erkölcsi, szellemi és pszichikai fejlődésére hátrányos hatású" Ice-T számot. Az NMHH ezért most vizsgálatot…..
csíraborjú 2010.12.30 15:44:11
Azt hiszem kijelenthetjük, hogy a Critical Mass hátán 6 éve elindult bringaboom idén áttört minden falat. Nem is akarjuk tovább magyarázni, nézzétek meg a  képet, és gondoljatok bele: pár éve milyen kép élt mindenki fejében a városi biciklistákról? Politikusi ígéretek ide…..
csíraborjú 2010.09.23 23:39:13
@skovalsky:
off
az bizony a beszélt nyelvben bicigli (vö. vazsgolyó, láthatyuk stb.)

www.c3.hu/~nyelvor/period/1253/125310.htm
on
Marcella segítséget kér tőlünk, nem talál SNI-s, sok részképesség zavarral kűzdő gyermeke számára megfelelő iskolát, azzal kell szembesülnie, hogy sok mindent ígérnek, de végül a legtöbb csak ígéret marad. Sajnos, esete nem egyedi, úgy tűnik az erre specializálódott…..
csíraborjú 2010.02.24 10:27:36
Marcella, nézd meg ezt az oldalt:
www.vadaskertalapitvany.hu/

Nem iskola, csoportokat tartanak, de lehet, hogy tudnak valamiben segíteni nektek.
Budapest és Szeged közt ingázó egyetemistaként hosszú tervezgetés után megvalósítottuk, hogy reggel elindulva leszálltunk a szegedi gyors minden állomásán, kerestünk egy kocsmát, ittunk valamit, majd a következő gyorssal továbbmentünk. A pohárban gazdag nap végén kimerülten…..
csíraborjú 2009.08.16 21:03:45
@Spiny_Norman:
Nem éppen árnyas-lugasos, és a konyhát sem kóstoltam, viszont a gyönyörű kilátás és a borok miatt esetleg érdemes meglátogatnod a Laposa pincészetet Badacsonyban. Jó ellenpont a borozósorhoz. A hangulat egyébként családias, minapi ottjártunkkor Laposa József pörköltöt szolgált fel, és beállt a borpultba.
A Művelt Alkoholista Irány Etyek! 2009.08.12 06:13:00
A Junibor él és virul. Rendeztek már előadást és kóstolót a Corvinus egyetemen, összejárnak szakmázni, vagy csak együtt lazulni. Ráadásul gyakornoki programot is szerveznek fiatal borászok részére, szóval aki szívesen sztázsolna mondjuk a St. Andrea pincénél, nosza, nézzen…..