Regisztráció Blogot indítok
Adatok
metalex

0 bejegyzést írt és 179 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1885. A kanadai transzkontinentális vasút elkészültének pillanata, az utolsó sínszög beverésével a Brit Kolumbia-i Craigellachie-nél értek össze a vágányok..
metalex 2023.07.12 09:21:41
@¿Qué tapas hay?: Elnézést, kicsit OFF- de ebben a témában.
Nem tudja valaki, hogy a Népligetben, a Ganz gyárban mekkora volt a gőzprés ?
Jártam ott amikor még működött- akkor már vagy száz évesen, gyakorlatilag a gyár építése óta.
Minden egyes "csapás" után megmozdult alattunk a száz éves döngölt csarnok padló.
Hét tenger A Radetzky-osztály 04. 2023.02.15 10:26:00
A robbanólövedékek XIX. századi elterjedése új kihívások elé állította a haditengerészeteket. Akármilyen megbízhatatlanok is voltak az első robbanógránátok, a fahajók velük szembeni sebezhetősége nyilvánvaló volt. A megoldás magától értetődő volt, erősíteni kellett a hajók védettségét. Bár utólag…..
Pszichológiai tény, hogy ami szép, arról azt feltételezzük, hogy jó is. Gondoljunk csak egy ragyogó piros almára, szinte érezzük, milyen zamatos – de ha beleharapunk, lehet íztelen, vagy akár keserű is. Így van ez a hifiben is: készültek különösen csinos lemezjátszók, amik közül egyik-másik…..
Az NDK a berlini fal előtt sem volt szívderítő hely. Drága, gagyi termékek, ételhiány és háztömbkommandók mindenütt...
metalex 2022.01.26 18:47:52
@dezsoke007: Az a turmix-gép volt :-)
A lakáseladás rejtett költségei Ingatlaneladáskor téves azt gondolni, hogy az eladót nem terheli semmilyen kiadás, ezért most összeszedtem, hogy mik azok a költségek, amelyeket az eladónak figyelembe kell vennie. AdóAz ingatlanért kapott összeget adó terheli, melynek személyi jövedelemadó a neve,…..
       Miután a 2021 legjobb telefonjait felsoroló listát( ide kattintva érhető el) sok jogtalan vagy jogos kritika érte amiatt, hogy túl sok a kínai mobil a listán, a készülékek némelyikét be sem lehet szerezni idehaza, illetve, hogy a Xiaomi, az Oppo, vagy éppen a Realme igazából gagyi kínai…..
A Wikipédia azt mondja, "a kuruzslás a köznyelvben azon személyek által elkövetett tett, akik orvosi és gyógyszerészi képesítés és megfelelő tudás nélkül betegek gyógyításával, gyógyszerek készítésével és árusításával foglalkoznak". Jómagam azonban hajlamos vagyok ezt a kifejezést kicsit tágabb…..
metalex 2021.12.10 16:14:38
@Wildhunt: "azt hittem, azért veszteségmentes, mert benne van az analóg jel. " -abszolute nem kötözködés és tényleg érdekel, ezt mégis hogyan képzelted el ?
A 16-24bit-es analóg jel át van alakítva 01-be, és azt tartalmazza, vagy hogyan ?
metalex 2021.12.11 13:21:05
@Wildhunt: Tulajdonképp annyira nem hangzik annak. Nekem elképzelésem sem volt, amikor írtad.
metalex 2021.12.21 12:57:25
@Wildhunt: gondolom egy vagyonért !
Elkezdem hozzá árusítani a különleges filctollat, amivel az élét és a tartó konzolt matt feketére lehet színezni, hogy jobban szóljon... :-)
Vendégszerzőnk, DDQ által írt mai bejegyzésünkben a második világháború egy kevéssé ismert, talán nem is olyan nagy jelentőségű, de mindenképpen érdekes részletét járjuk körbe. Ez a történet bővelkedik furcsaságokban, meglepő következményekben, kalandos szökésekben és rekord hosszúságú bujkálás is…..
metalex 2021.12.09 20:37:15
@hátramozdító: Hát nem láttátok a Kincs ami nincs című filmet? Abban is szerepelt... :-)
metalex 2021.12.10 16:04:56
@hátramozdító: Dehogynem. Harcolt, legyőzték megadta magát és szepukut akart elkövetni, de azt nem hagyták és szabadon engedték. Az a pár perc is fogságnak számít a legyőzés után. Vagy nem jól gondolom ?
Közel két napot kellett várni arra, hogy nyilvánosságra hozzák az egyik, ha nem a legfontosabb felvételt Max Verstappen és Lewis Hamilton összecsapásáról. A Mercedes azon nyomban felülvizsgálatot is kért...
A Roncsok sorozat legújabb részében ismét egy buszt nézek meg, de a szokásommal ellentétben most nem Ikaruszt. :)..
Sej, haj, mozi, vasárnap kirándulunk – idézhetnénk a Csehországból eredő szöveget és dallamot némileg másképpen. Márpedig filmszínházak terén valóban csehül állunk, legalábbis ahhoz képest, amennyi néhány esztendővel – vagy évtizeddel – ezelőtt nyitott vetítőteremmel várta Budapesten a szórakozni…..
A brit rockzene nagy hármasa, azaz a Black Sabbath, a Deep Purple és a Led Zeppelin mellett rendszerint csak lábjegyzetként szoktuk megemlíteni a Uriah Heep és a Jethro Tull nevét. Kétségtelen, hogy az előbbiek döntő befolyást gyakoroltak a komplett metal színtérre, de az utóbbiak jelentőségét is…..
Ha Andrássy Gábor a mai szerzőnk, akkor rendszeres olvasóink tudják már, hogy valószínűleg valamilyen elektronikai dologról fogunk olvasni. Általában valami olyasmit amit nem gyakran látunk. Ma sincs ez másképp. Sokunk (szülei) először a "Gorenje-turizmus" idején vásároltak videómagnót - jellemzően…..
metalex 2021.05.28 12:44:56
@JTom: Ezek szerint még kevesebb mint nyolc, mert nem megy neki :-)
Charles Grodin is elment 86 évesen, de ne a kedves, bár bugyuta Beethoven-filmekből emlékezzünk rá, hiszen ott a nagyszerű Éjszakai rohanás Robert de Niro oldalán. Ha nem ugrana be, ez az a szuper '88-as road movie, amiben De Niro kíséri a csaló Grodint át az Államokon, repülőn, buszon, vonaton,…..
metalex 2021.05.19 11:34:33
Az egész ott kezdődőtt, hogy az előző cikkben tesztelt Auralic Aries Minim hangját szerettem volna kicsit feljavítani egy külső dac segítségével. Hetekig olvastam dac-okról netes magazinokban, vásárlók beszámolóit böngésztem, és felfigyeltem erre a kis cigarettásdobozra. A The Chord Company ocsmány…..
A szokásosnál több fotót hoztam ma a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből, kizárólag a magyar történelemből. A Tanácsköztársaság bukásától a háború végéig terjedő alig negyed évszázadot nézhetitek végig. Nem éppen az "ántivilág" idilli oldalát fogjátok látni, néhány kép 18+-os is lehetett volna... A…..
metalex 2020.11.24 12:03:05
@ötköb: Én a Határ út és illatos út közötti grundon "nőttem" fel. Ott is hasonló méretű bombatölcsérek voltak, még a 80'-as években is.
Némelyik csak pár méterrel ment a sínek mellé. Hihetetlen, hogy az akkori technikával egyáltalán eltaláltak valamit, nem rittkán 8000 méter magasságból. Mondjuk nagy lehetett a szórás is, mert Ferencváros és Délpest eléggé meg lett szórva, nem csak stratégiai területeke.
A nagyon mellé menő találatok valószínűleg a kényszervetés miatt lehettek.
Ha a bombázó megsérül, a cél előtt kénytelen az összes bombatehertől megszabadulni, hogy tartani tudja a köteléket. Ilyenkor ahol vannak ürítenek, ha kell még jóval a célterület előtt is.
Leválva az alakzatról jelentősen csökken a bombázó túlélési esélye, nincs meg az alakzat tűzvédelme és a kísérő vadászok sem tudják már védeni.
Budapest felett és annak körzetében elég jelentős légvédelmi erő volt csoportosítva a bombázások miatt, valószínű, hogy egy ilyen ürítés, vagyis kényszervetés során történt a találat.
Hetek óta változó idegességgel olvasom azoknak az idiótáknak a kommentjeit, akik teljesen random cikkek alatt fröcsögnek a meccsrejáró emberekre, és azt követelték, hogy vegyék el az emberek szórakozását. Most végre örülhetnek, szar lesz nekünk is. ..
metalex 2020.11.09 20:15:20
@flydomi: Tényleg nagyon nagy probléma, hogy nem lesz NBII.
De az, hogy magyarországon 30 éve nincs foci az nem baj ..... :-(
Sokan tudják, hogy épp ma 63 éves a Trabant, 56 éves a Trabant 601, de azt már kevesebben, hogy ma 24 éves a Sachsenring Uni 1 is. Az autót, amely Németország, de talán a világ első modern felépítésű, a maihoz hasonló műszaki megoldásait alkalmazó hibridje volt, 1996 november 7-én mutatták be a…..
metalex 2020.11.09 20:09:35
@Ajtony: Alulforgatásról mint olyan ról hallottál ?
Nem kötözködésként mondom, de ez az üzemmód terheli legjobban a motor szerkezeti elemeit, turbósnál meg maga az öngyilok. Hol mérvadó az ötödikben a 30-40 ????
Határozott időre adtam bérbe a lakásomat, ami nyáron letelt. A bérlő a felszólításom ellenére sem volt hajlandó kiköltözni és nem is fizet. A kieső bérleti díjra nagy szükségem lenne gyermekeim eltartásához. Most kilakoltatási pert kell indítanom, vagy van gyorsabb megoldás? Válaszát előre is…..
metalex 2020.09.24 12:51:38
@Almandin: "Ez mennyire gyakori probléma?"
Elnézést a kései válaszért.
Nem tudom mennyire gyakori. Nálam fent állt, én akkor néztem utána ezeknek a kérdéseknek.
És sajnos a jog ott sem a vevőt védi, hanem aki kapun belül van.
Jogállástól függetlenül.
Ha a férfiember elég hosszú ideig kénytelen hallás után vizelni, tekintve, hogy a mellékhelyiségben nincs világítás, két dolog történhet. Megszokja a dolgot és többet takarítja a wc környékét, vagy elege lesz és csinál villanyt az illemhelyre. Velem az utóbbi történt. A feladat mindössze annyi volt,…..
metalex 2020.06.23 17:30:59
@Frisco27: Vagy inkább, mivel sodrott az érpár, végzáró érhüvely és hagyományos szerelő csoki, csavarozva. Ez a wago nem igazán- igazán nem a sodrott vezetékre van kitalálva, henem a merev kábelekhez. Gyorscsatlakozás ne oldvadjon már le, ez nem gyorsmegszakító. Inkább csinál a rossz kötés hosszúzárlatot és tüzet -szikroszkóp. Vagy forrasztás és zsugorfóliás több rétegű szigetelés.
Volga, Moszkvics, Csajka, ZIL. A legszebb szovjet autók szinte mind arcpirító koppintások voltak az utolsó domborulatig...
Olcsók voltak és rettenetesek, mindenki így emlékszik rájuk, de vajon hogyan készültek az ipar alkimistáinak remekművei?..
Attila garanciális laptopja úgy járta meg az Extrem Digital-on keresztül a HP márkaszervizét, hogy a hibát ugyan kijavították, de csináltak helyette egy másikat, nehogy hiányérzete legyen. Ezek után Attila úgy pattant le az EDigital ügyfélszolgálatáról, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Az…..
metalex 2020.02.28 12:52:02
@btprg: Én nemrégiben cseréltem két laptopban aksit.
Mindkettő elmúlt 3 éves. A régi aksikat szétszedtem, mindkettőben 3 db. 18650-es akku cella volt, és ezek közül egy-egy adta meg magát. Tehát nem az elektronika része miatt állt meg.
Sajnos házilagosan nem összeépíthető újra az akkumulátor ezért cserélnem kellett kompletten.
Régebbi típusok a standard akkuval nem mennek el többet mint 2-3 óra.
Nálam mindkettő még HDD-s, nem SSD-s, ez is rövidíti az üzemidőt.
Itthon rendeltem bele utángyártottat, de nagyobbat. Az akkuról mért üzemidő duplázódott.
Nem minden laptoba rakják a legnagyobb aksi pakkot gyárilag, van ahol ez opció.
A tönkremenetel sem mindíg egyforma.
Az egyik akkumulátornál folyamatosan rövidült a hasznos üzemidő, a másik egyik napról a másikra lett használhatatlan.
A kiszerelt rossz cellákat teszteltem, az egyik tök kuka, ez volt ami szó nélkül adta meg magát, a másik rossz cella már nem tölthető fel teljesen, így az egész aksi teljesítményét lehúzza, hiába tökéletes a másik két cella.
Szerintem a 3év plusszos laptopban is ilyen 3 cellás aksi lehetett, ami teljesen tönkremehetett a szervízben az állás során.
metalex 2020.02.28 17:08:39
@btprg: Nem feltétlenül.
Van a családban egy kb. most már 15 éves csúcs fujitsu-Siemens laptop, többször rendbe akartam rakni, csak sajnos az a fránya széria amikor még lefeküdtek a videokártyák (talán reballozni vagy sütni kellene). Azt várom mikor esik be a képbe egy normális árú Mobility Radeon, amin a kereskedő (üzér) nem egyszerre akarja behozni az éves deficitet.
Szóval ebben még mindíg működik az akksi kb. egy órát. Ez az újkori állapotnak még mindíg a fele.
Kicsit visszatart, hogy csak XP-hez van hozzá már támogatás... de az akksi még f@sz@ :-)
Ja a tizenéves Acer One aksi is működik még.
Ilyen régi akksit nem szedtem szét, nem tudom azokban mi van, gondolom nem 1650, de még az is lehet.