Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_zolesz

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt száz évben többen építettek hóbortból, kedvtelésből várat (a legismertebb a sopronbánfalvi Taródi-vár és a székesfehérvári Bory-vár), melyeket a kegyetlen népnyelv - lássuk be legtöbbször joggal - bolondvárnak nevez. Jóval kevésbé ismert kisöccsük a debreceni…..
A Kálvin tér annak idején az első (Újpestre menő) lóvasút belső végállomása volt, később a Budapesti Villamos Vasút első villamosjárata (Egyetem tér-Orczy tér) is itt haladt át. Innen indul Budapest leghosszabb útja, az Üllői út. A Pestről ismert első fénykép is a Kálvin…..
_zolesz 2011.05.01 11:57:24
@Pista bá: nem vitatom, h pocsékul nézett ki az elmúlt 1-2-3 évtizedben, de most elég biztatónak tűnik, h jó lesz a felújítás után.
Jobb, mint a fenti képen, de gyengébb, mint pl a '30-as években.
Egy nap a városban Szevasz Cserpes 2011.04.11 09:51:00
Tipikus magyar sztori, néhány vadhajtással. Ilyen például, hogy a Cserpes tejtermékek minősége korábban jó volt, ami viszonylag ritka a hazai élelmiszeriparban, mert nálunk az előző rendszer hagyományainak megfelelően még mindig inkább a mennyiségre, mint a minőségre hajtanak.…..
_zolesz 2011.04.11 10:50:42
Off: egy kis reklám:
Nagyné és fiai
www.szabadfold.hu/cikk?12832
Csak azt sajnálom, hogy Pesten még nem találkoztam a termékeikkel, pedig a minősége nagyon jó, az ára pedig 30-40(-50)%-kal olcsóbb Cserpestől.
Ha jól informált vagyok, a technológiai segítséget Cserpeséktől kapták, de szerintem azoktól még finomabbak is a termékeik.
/Viszont egy marketinges szakembert felvehetnének, aki kitalál nekik egy értelmes arculatot./
A München belvárosát elkerülő gyorsforgalmi út...feletti Brudermühlenstraße...   ... és az utca alatt haladó Brudermühlentunnel kijárata. A korábbi, budapesti "autópályává alakított sugárutakról" szóló posztokból (is) egyértelműen kiderült, hogy a…..
A hetiBeton rádióműsor következő adása a betonról fog szólni (mert nevével ellentétben nem mindig erről van szó benne), és ennek kapcsán azzal a kérdéssel fordulnak az emberiséghez, hogy Szerinted miért jó/miért nem jó a beton az építészetben? Mint írták, "pénteken…..
_zolesz 2011.02.16 22:47:51
@gambeton:
Pedig az a térkő is a legtöbb esetben csak színezett beton.
A beton elsősorban hasznos dolog, de ma már nagyon szép is tud lenni, sőt, igazi luxus, lásd üvegbeton.
    A minap nagyon érdekes összeállítás jelent meg a Népszabadságban, Budapest meg nem épült felhőkarcolóiról, toronyházairól. Vannak köztük ismertek meg kevésbé érdekesek is, de ez a Madách téri elképzelés elég mellbevágó.  Illetve nem is igazán Madách téri, mert…..
Elgyengültem! Képtelennek érzem most magam, hogy ellenáljak a kísértésnek, hogy bár általában saját munkáim, tapasztalataim, utazásaim kapcsán megfogalmazok kérdésekről, élményeimből írok, ezúttal kivételt ne tegyek és elfogultan ne áradozzak egy japán rezidenciáról, amit…..
  Ez a különös kép Claus blogjából való. A rengeteg témát érintő blogger ennyit fűzött a képhez: elkészítettem a Roosevelt tér rekonstrukcióját. Megszüntettem az ún. "Elizélt palota" nevű ovjettumot és helyette odaépítettem a Gresham második szárnyát (föld alatti…..
_zolesz 2010.07.11 13:38:22
kephatas.blog.hu/2008/03/22/a_kiteljesedett_aranybika
Ezt egy lelkes debreceni fotosoppművész csinálta,most akadtam rá.
 Az ősi vár kicsiny kertes házának dolgozószobája valójában csak álca: a szekta szentélyének titkos bejáratát őrzi! Na persze csak az juthat be, aki ismeri az aranyozott gipszstukkó-címerek rejtélyét. Ha valaki a baloldali ajtót választja, azzal azonnal végeznek a…..
_zolesz 2010.05.25 16:05:32
Az iphone TOKOT használókat én azonosítom a bőrtokos nokiásokkal. Nem tudom mi az istenért kell mindenre állandóan vigyázni. Miért nem lehet HASZNÁLNI? Miért kell az életben a jó dolgokat használat és öröm helyett eladásra optimalizálni? Azért vigyázunk a dolgainkra, hogy aki…..
Futurisztikus üvegforma materializálódott a Kálvin téri aluljáró felett, ami olyan hatással volt rám, mint Neóra a piros kapszula. Körbenéztem, és szürreális térben találtam magam. Nem arról volt szó, hogy a fejemre esett az egyik szerelés alatt álló üvegpanel, nem is az…..
_zolesz 2010.02.06 22:37:53
indafoto.hu/foldesandras/image/6322531-0c5bde83 Ez jó kép lett, az irodaházakkal együtt tetszik.
Végre valami kreativitás a köztéren.
  Illik/nem illik kérdésben valószínűleg nem fogja annyira kiverni a biztosítékot a Nagymező és az Ó utca sarkára tervezett bővítés, mint a Clark Ádám téri aranyfog. A korábban ideálmodott koronához képest (ó Istenem, mennyi fogászati szakkifejezés) is jóval…..
_zolesz 2010.02.02 11:24:05
Luxus kéró A márványbunker 2010.02.01 15:28:00
Meg kell mutatnod az erőt, hogy te képes vagy magad alá gyűrni a világot. Miattad létezik a föld és a levegő. Az anyag akaratod szerint formálódik és a lehetetlen a lényedtől haldoklik. Feleljen meg, tehát a hajlékod is ezen törvényeknek. Lássa a világ, hogy te nem a tömegek…..
_zolesz 2010.02.01 23:52:43
@anyahajókabinajtóhajtogató: majd ha a skandináv országok hegyvidékeibe szeretnék költözni, esetleg megfontolnék egy olyen házat is.
Ez a villa pedig király. A belsőépítészet nagyon jó, kívülről kétarcú: egyik oldalon zárt, kert felől (és innen szebb nekem) csupa nyitottság.
A Bing Maps-ról megjelent lelkes cikk előtt kicsit értetlenkedve álltam, mert nekem nem tűnt annyival jobbnak a Google Térképnél. Azonban akár jobb, akár nem, valamire mégiscsak jó a Microsoft földfelszín-böngészője. A Budapestről feltett légi fotóik ugyanis valamikor az…..
A Magyar-Japán Baráti Társaság közreműködésével a belvárosi hidak közül harmadikként kapott díszkivilágítást az Erzsébet híd a főváros napján. Hogy miért éppen a japánok? Ebben a hónapban lesz éppen 130 éve az első diplomáciai kapcsolatfelvételnek a két ország közt,…..
Csak a Szépre! Az irodavilla 2009.06.22 09:00:00
Csendesen áll egy irodaház a Mogyoródi út és a Róna utca sarkán, de nem is akármilyen! Talán egy üvegpalota? - kérdezné a gyanútlan járókelő. Nem, nem üvegpalota. Ha messzebbről nézzük, úgy tűnhet, hogy egy ez egy felújított, de régebbi lakóház. Valójában egy új…..
Nem elég, hogy a Nyugati pályaudvar melletti parkoló felszámolásával újabb parkolóhelyek szűnnek meg a már így is tarthatatlan állapotok közepette, de ráadásul helyükre egy kivételesen ízléstelen üvegpalota épül. Az önző, érzéketlen, öncélú építészet újabb…..
_zolesz 2009.06.03 10:26:20
@akira2: Üveghomlokzat is lehet energiatudatos. Pl kevesen tudják, de a Soroksári úti irodaházak nem "energiazabáló üvegkockák", hanem ún. klímahomlokzatú épületek, vagyis a rendes ablakok előtt van még egy üvegréteg, ami alatt a folyamatos légáram nyáron hűti az épületet. Lehet, hogy a Vörösmarty téri iroda pikkelyei is hasonló hatást generálnak - ezt nem tudom.
Bp. 2 legjobban sikerült, nemzetközi szinten is említésre méltó kortárs épülete az ING és a Vörösmarty tér. Mindkettő pont ott van jól, ahol van. Mindkettő kortárs módon illeszkedik.

A mindenkori kortárs nép hányásnak tartotta pl az Eiffel tornyot Párizsban, Pesten a Szent Gellért Szállót, a Parlamentet, a Nyugati Pályaudvart és még sok mást is.
_zolesz 2009.06.03 11:55:41
@promontor: Ezeket az állításokat egyetemi előadásokon hallottam nagyra becsült tanároktól és professzoroktól. Elhiszem nekik. A Gellért Szállóról konkrétan azt mondták, hogy már a bontási engedélyt is megszerezték rá, csak a pénzhiány miatt nem lett lebontva, és egy "illeszkedőbb" felépítve.

Ez persze semmit sem bizonyít egy ma kritizált épületről, csak annyit sugall, hogy az emberek néha tévednek, a közízlés formálódik, és ez így van jól. Szerintem ING és Vörösmarty 1. maradandót alkotott (és még sokak szerint is), sokan mások pedig utálják őket (és még sok más új épületet)

A közvélemény megosztott ma is az új befogadásával kapcsolatban, és megosztott volt régebben is.

Azt azért remélem, hogy az a kommentelő sem gondolta komolyan, aki leírta, hogy minden új "nekem ez nem tetszik" épület ellen Molotov koktéllal kell fellázadni.
„Ebben az országban nem könnyű bármit is keresztülvinni, mert nincs két ember, aki ugyanazt akarná.” „Szakértők megállapították, hogy a gazdasági helyzetünk Európa legrosszabjai közt van.” „Nálunk lehetetlen bármit titokban tartani, mert elképesztően…..
Csak a Szépre! Modern kultúra 2009.03.10 20:16:00
A Nemzeti Színház és közvetlen környezete tagadhatatlanul varázslatos. Parkjában sétálva megannyi érdekes és elgondolkodtató szoborra, kompozícióra találunk, mint például a régen az Astorián álló Nemzeti Színház homlokzatának mására, mely így egy különleges emléket…..
_zolesz 2009.03.17 00:23:16
@HÉV-es: szerintem félreértettél valamit, de nagyon. Egy ma épült Nemzeti legyen a kortárs építészet élvonalában. A világ legkínosabb dolga lett volna valami historizáló sz@rt építeni (és ez ugye pont olyasmi). Korhű? Ha az a XXI. században épült, akkor ahhoz kell hűnek lennie, nem a XIX-hez. Nincs értelme annak a kérdésnek, hogy miért nem építenek olyan épületeket, mint régen.
Ill. fentebb is írtam, h szerintem a park legkínosabb eleme a vízből kilógó tympanon az oszlopokkal, az olyan Lehel téri piacos.
_zolesz 2009.03.18 17:08:21
@HÉV-es: pont azt írtam, hogy színvonalas kortársat kellett volna építeni, de ez NEM az. Ez kritikán aluli, ebben tökéletesen egyetértünk ;)
Azt hiszem abban nem értünk egyet, hogy milyennek kellett volna lennie. Ha jól értem, szerinted a klasszikus színház korához illeszkedjen, szerintem pedig a mai igényeket kell kielégítenie. (pl. egy régi stílusú épületbe lehetetlen bepasszírozni egy korszerű színpadtechnikát stb).
Különleges hifitorony: tévé + mikrohullámú sütő + grillsütő Ki építkezik bazaltból a XVII. kerületben? Kívül nagyon pink, belül nagyon lila Vadállatos dohányzóasztal Szomorú lak "A nappaliból egy teraszra lépünk ki, mely egy nagy, légüres térre…..
Az alábbi képet látva egy tisztességes budapesti lakos megrökönyödve hördül fel és kiált demszkyt, de minimum rossz érzés és enyhe remegés hatja át testét: ráépítettek három emeletet egy szép, régi házra. A ráépítés teljesen idegen az eredeti testtől, más a…..
_zolesz 2009.02.28 10:10:40
@solaitid: pedig nem voltam ezen a konferencián, de érdekelt volna. A karlsplatzi ráépítést kb 1 éve kaptam le gyorsan, egy buszból (ezért a nem éppen legjobb minőség) de még semmilyen fórumon nem találkoztam vele. A lyukas háztetős épület is az építészfórumos cikkről ugrott be. Jó példa egeraat is, és jónak ígérkezik a Divatcsarnok mögötti ráépítés is: epiteszforum.hu/imagelist/gallery%26nid=11905%26img_id=54966
Egyetértek azzal, amit Makoveczről írsz, de a Tátra utcai átépítéssel nekem egy komoly problémám van: nem tartja tiszteletben a régi házat, megbontja az arányait. Leszedték a párkányt, emiatt úgy áll ott, mint valamilyen szerencsétlen torzó. Jó (ellen)példa ez arra, hogy mindig érzékenyen kellene hozzányúlni ezekhez az épületekhez.
Aki nem tudja hová helyezni a belső kerületekben egymást érő ingatlanpanamák árait, annak itt egy kis segítség. Sadia egy 800 ezer forint feletti négyzetméteráron kínált üres telket talált az ingatlan.com-on. Akkor vajon mennyit érhet itt egy épület? Az erzsébetvárosi placc…..
Nagyobb a terasz, mint a ház! Erre a modern, spanyol épületre talán túlzó ez a megfogalmazás, mindenesetre szoronganiuk nem kell a háziaknak és vendégeiknek, ha a teraszon kívánnak időzni. A terasz mérete a felső szint hasznos alapterületével vetekszik. Praktikus oka is van az…..
_zolesz 2009.01.23 19:18:20
@nyomasek_bobo: néhol nekem is középületes, de nem bánom. Az egy elegáns villa, szerintem jól áll neki. Nemcsak a medencénél van fa: pl a terasz álmennyezete is az :) Több fa (vagy bármilyen más anyag) borítaná az egyensúlyt. szerintem.
_zolesz 2009.01.23 19:33:30
@Törley: nem attól lesz klasszikus valami, hogy íves. Zaha Hadid erre a legjobb példa:
zahahadidblog.com/wp-content/uploads/2007/06/zaha-budapest.jpg
zahahadidblog.com/wp-content/uploads/2007/06/zaha-budapest.jpg

egyéb kortárs, íves, léptékben ide illő:
www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=10901

Muskátli? sok van belőlük a honlap tetején a képeken :-)
az olyan "közhelyes" virág; általánosítottam, bocsi. (megsúgom, hogy egyébként szeretem a muskátlit, és nagyjából minden szép növényt)
Ingatlanguru néven indított ígéretes új blogot tegnap Izoom, aki civilben maga is ingatlanos. Combos kezdésként első nap 15 postot nyomott ki, amiben megtalálható egy kis szemle innen-onnan és persze saját lakásai is. A legizgalmasabb alighanem az a penthouse, amely a Vörösmarty téri…..
_zolesz 2009.01.17 13:37:29