Regisztráció Blogot indítok
Adatok
blog.sancho.hu

5 bejegyzést írt és 202 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Folytatjuk "Újságíróból valamirevaló ember" sorozatunkat, és egyben elindítunk egy új sorozatot, aminek legyen a munkacíme mondjuk "A Stamps Back hősei". Szóval Marinov Gábor jön, ismert becenevén Gaborca. Nagyon ideje volt, mert sokszor előkerült már a neve a korábbi adásokban, nem véletlenül. Ott…..
Ahogy legutóbb írtam, a Mindig egyre több vége optimista és borúsabb irányba is kifuthatott volna, el is szöszöltem vele egy ideig, amíg végül megtaláltam a megfelelő lezárást. Furcsa érzés a végére érni: kicsit mintha elvesztenék valamit, ami hosszú ideje kitöltötte a gondolataimat; fejben még…..
blog.sancho.hu 2019.12.02 19:04:52
Beteg voltam majdnem két hétig, ami a blogon is meglátszott (posztot írni se nagyon volt erőm a takonytól), illetve a legfrissebb podcastadásunkban elhangzó távoli köhögésekre is ez a magyarázat. De nem akartam elhalasztani a felvételt, már csak a téma miatt sem.....
blog.sancho.hu 2019.01.16 18:08:55
Na, újrahallgattam, jó volt most is.  
### TV###
Az "elromlik a tévé a komodortól" onnan jött, hogy az irodákban hónapokat ment folyamatosan akár egy text adatsorral a számítógép, akkor a TV-n beégett a felirat. Nagyon sok C64-t használtak az irodákban, így elég volt 1 év, és már látható volt, mit okoz, beég a keret helye, meg ilyenek. Az más kérdés, hogy a játék nem okoz ilyet, ha mindig mással játszol.
A másik "elromlik" az volt, amikor a C64 trafót odatette a lamer a TV mellé, ami elhúzta a képet, a színes tévéket meg kifejezetten elszínezte. Ez okozott fejfájást, ha valaki nem tudta, hogyan kell ugyanezzel a trafóval demagnetizálni (körkörösen lassan távolítás működő trafóval).
### csíkozás töltéskor ###
A csíkos képernyő direkt volt, a grafikus memóriát is használták feldolgozásra. Ugyanez volt, mikor pörögtek random karakterek text módban, mikor "kicsomagolt" egy program a memóriaterületre. Mivel a képernyő tartalma úgy is törölve lett később, szabadon használható volt az átmeneti műveletekhez.
### magnó fejállítás ###
A jobbak (bocs) kivezették egy kvarcórából kiszedett piezo hangszóróra a magnó gangját, ami meg ugye magas-sugárzó, így lehetett jól fülre állítani a fejet.
### fényceruza ###
A katódsugárcső képfrissítését használta szinkronra, onnan tudta, hogy hová mutatsz a cerkával a tévén. Próbáltam, lehetett vele többé kevésbé rajzolni a megfelelő kompatibilis programmal. A joy portra kellett dugni.
### hazai terjedés ###
A hazai C64 terjedést erősen segítette, hogy az usából öntötték be keletre az ott már nem eladható masinákat, bár ez más gépekre is igaz, nem csak erre a típusra.
falhoz vágom A Unix megtagadása 2015.04.20 10:04:00
Mai értekezésünk tárgya: miként viszonyulnak az iOS és az Android mobil operációs rendszerek ahhoz a rendszerhez, amire épülnek, a Unix operációsrendszer-családhoz. Spoiler: megcsúfolják a filozófiáját, plusz kis mozdulattal nagy károkat csinálnak. Nincs filesystem A minap egy…..
falhoz vágom Szeretem az Androidot 2015.02.19 17:17:00
Ennek a címnek az a jelentősége, hogy a családunkban az Apple készülékekből van több, legyen az pécé vagy mobil. Az iPhone-t tartom a legjobb telefonnak, épp itt, ern0 blogján áradoztam róla. Általában idegesít az Android. Reménytelenül, de főleg kiszámíthatatlanul el tudja…..
Az ősz közepétől új eszközzel próbálja a vásárlókat magához csábítani a Microsoft. Az októberben polcokra kerülő USB csatlakozású Digital TV Tuner a konzolhoz HDMI-n csatlakozó műholdas set-top boxokat vagy a kábel szolgáltatásokat egészítheti ki vagy akár cserélheti…..
Zách Dani szomszédja, az utca kedvence, az idősek azon bölcs és mosolygós szemüvegén keresztül nézi a világot, akik valószínűleg többet láttak a rosszból, mint amit mi valaha is fogunk. Ezért nem csinálnak gondot semmiből, ami nekünk katasztrófa, sőt, csuklóból oldják meg…..
blog.sancho.hu 2014.07.24 21:25:56
A múlt hétvégét rászántam, hogy nekiálljak végre módszeresen hardvertesztet írni (miután már megígértem rég, hogy prezentálok ilyeneket, csak ezt eddig nem sikerült beszorítani az egyéb teendők közé). Ennek első számú alanya természetesen a Turbo Chameleon 64 kell legyen, mely a nyolcbites…..
blog.sancho.hu 2014.05.19 20:14:21
2014 januárjában beszóltam twitteren, hogy minek vártam eddig az iPhone tulajdonlással. Elégedettségem a bloggazdát arra késztette, hogy iOS tapasztalatokat elemző vendégposzt írására biztasson. Nem rinyálni akarok (meg különben is szégyenletesen #firstworlproblem), de mit…..
blog.sancho.hu 2014.04.25 17:13:55
Pár hete a retronom.hu-n láttam egy hirdetést, melyen egy Sportron nevű magyar (vagy inkább magyar feliratokkal ellátott) pong játékkonzolt kínáltak 3500 Ft-ért.Ez volt az első, a 70-es évek végén magyar kereskedelmi forgalomban kapható TV játék!A sráctól már vettem tavaly…..
A retronom.hu-n találtam rá az alábbi hirdetésre: "Régi fajta c64, 1541 floppyval, lemezekkel (kb 30-40 db), kazettás egységgel, adapterrel, összes kábelével, joystickkal TV nélkül eladó. Ár: 5000 Ft". Ez a kép volt mellé:                       Úgy éreztem…..
Hajónapló Hétfő. 2013.08.26 20:21:26
Tegnap nekiálltam kicsit kitatarozni a munkacsónakot. Ez a kis 4 személyes műanyag teknő a házzal jött, a kertben volt hasra fordítva, szeméttel, mohával borítva, alatta tűzifával. Nem egy igényes jószág, elég ütött-kopott, gyanítom a felpuposodott kettős fenékben is lehet…..
Hajónapló Szombat. 2013.08.10 07:54:27
Bevallom ugy gondoltam, hogy vegge lesz a blognak, illetve ritkulni fog, tehat aparti elet nem lesz blogtema, hanem majd csak arrol irok, ha megindulunk valahova a hajoval. De most a kommentek elbizonytalanitottak. Ugye az volt az eredeti ok, hogy sokakat erdekelt a hajoepites, annak nagyjabol vege.…..
blog.sancho.hu 2013.08.11 22:38:42
Kettő az egyben hírünk első felében egy érdekes videóról lesz szó. Azt eddig is tudtuk, hogy a Lumia 1020 egy igen kivételes kamerás okostelefon, de amint az alábbiakból is ki fog derülni, képességei még az olyan profikat is le tudják nyűgözni, mint a filmes Jason Gregory. A…..
blog.sancho.hu 2013.08.05 09:15:53
Az időjárást mutató widgetek története az Androiddal egyidős, elég, ha a HTC Sense legendássá vált időjárásjelző lapozós órájára gondolunk, ami akkora benyomást tett az androidosokra, hogy kb. idénre kezdett csak kínosan ódivatúvá válni. Az aktuális időjárást mutató…..
Hajónapló Szerda. 2013.04.17 07:46:28
Gyors kérdés. Tud e valaki megbízható, korszerű CNC marógéppel felszerelt műhelyt, ahol kis/közepes sorozatban lehet műanyag alkatrészeket gyártatni? A kérdést hozzám intézték, de nem tudok rá válaszolni. 19:31 A szálingot készítem egyenes és  rétegelve hajlított…..
blog.sancho.hu 2013.04.17 22:32:45
Németh György barátom tudom ajánlani:
www.facebook.com/walton99?ref=ts&fref=ts
Műanyagokkal évek óta dolgozik, nekem is gyártott sátorfület, és jelenleg lézerrel is mar csokoládét akár.
Nemrég frissült a Google Chrome böngésző. A cikk írása idején épp a 26.0.1410.43 m verziószámnál jár, ami nem semmi, tudva, hogy 2008. szeptember 8-án mutatták be az első verziót. A Microsoft féle Internet explorer 1995-óta most tart a 10. verziónál. A mostani frissítéssel…..
blog.sancho.hu 2013.04.10 20:54:15
A képen a világ első nyilvános MIDI-csatlakozása látható, két különböző cég hangszerei között - a híres aktusért most, pontosan harminc évvel az események után mindkét fél technikai Grammy-díjat fog nyerni. Dave Smith, az akkori Sequential Circuits atyja, és Ikutaro…..
A Google ismét megütheti a bokáját, mert a Kínában találtható Xia He-ben (Gansu) történt ásatás során egy olyan 400 éves kerámiára bukkantak, ami kiköpött mása az Android 2007-es indulása óta használt Android figurának. A kerámia készítője a hátuljába vésett…..
blog.sancho.hu 2012.10.19 10:48:26
@decoati: A Maják és az Egyiptomiak is perelhették volna egymást a piramisok miatt. :D
A tegnapi nap folyamán a Slashgear jóvoltából napvilágot látott egy két nappal ezelőtti, az Ekoparty bizonsági konferencián készült lent látható felvétel, amin egy Samsung Galaxy S III típusú készüléken hajtanak végre factory resetet úgy, hogy a telefon stock böngészőjével…..
Szóval az történt, hogy az Acer múlt csütörtökre tervezte bemutatni Kínában az ottani belső piacra szánt legújabb telefonját, a CloudMobile A800-at, melyen a legnagyobb kínai online kereskedelmi csoport, az  Alibaba által kifejlesztett felhőalapú operációs rendszer, az Aliyun…..
Amire én a leginkább kíváncsi voltam a tegnapi Apple bejelentésen, hogy Tim "Resolutionary" Cook képes lesz-e végre újragondolni vagy újragondoltatni valamit az Apple termékei kapcsán. Lássuk csak, mi van eddig a kalapban: egy tunningolt iPad, egy tunningolt OS X Lion ("Mountain"…..
Ez a cikk annak a szűk rétegnek szól, akik már rootolt, Android 4-et futtató készülékkel rendelkeznek, de még nem találtak stabil Jelly Beant, vagy valamiért nincsen kedvük/alkalmuk azt feltelepíteni. Az XDA-s fiúk-lányok jóvoltából pár napja már egy újoncbiztos módszer is…..
A Shazam nagyon rossz minőségű, nagyon rövid hangmintából gyárt nagyon kevés adatot, amiből a server nagyon gyorsan megmondja, melyik szám az. Az, hogy az adatbázisban mely dalok szerepelnek, az egy dolog, de semmit nem von le a technikai csoda értékéből. Programozó kollégával…..