Regisztráció Blogot indítok
Adatok
radirpok_

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
E-könyv olvasók Mennyi? 30! 2012.11.05 23:32:26
Intro Akinek nem jönnének be az Amazon idei modelljei, vagy egyszerűen csak hazai alternatívát keres, az mostanában találkozhat néhány újdonsággal. Úgy fest, hogy az idei karácsony - most látszó - limitösszege a harmincezer forint lesz az olvasókra, a nagy játékosok ez alá…..
radirpok_ 2012.11.10 21:30:36
@nagygabe: tudom, hogy százból 99 ezt mondja, de hadd legyen már itt a maradék 1 véleménye is. Én még olyan e-papírt nem láttam, ami alkalmas lett volna olvasásra (igaz, a Kindle Paperwhite nem volt még a kezemben): szürke alapon szürke betűk, borzalmasan szemfárasztó. Oldalváltásnál villog, lassú, mint a tetű.
Ehhez képest tableten: szépia (= színes!) háttér, napfényben fehér, éjjel fekete. Az én szememet ez nem fárasztja. Először azt gondoltam, zavarni fog a tükröződés, de nem: mivel a kép nagy része fehér, egészen erős napfénynek kell lennie a háttérben, hogy zavaró legyen.
Olvasószoftvert olyat használok, ami tetszik, nem amit a készülék gyártója rámerőltet. Ad abszurdum írok sajátot.
És amit a Kindle soha nem fog tudni: az újságok, magazinok, pdf-ek megjelenítése. Érintésre be-, vagy kizoomolok, tetszés szerint mozgok a lapon, pedig a leggagyibb 800x480-as kijelzőt használom (milyen lehet ehhez képest az Apple vagy a többi HD kijelző?). Színes, szagos, sőt, akár animált is lehetne. És akkor itt következne, mi mindenre lehet még használni egy tabletet, amire ebookot nem...
Lehet, hogy a Paperwhite könyvolvasásra végre alkalmas lesz. De annyival sokoldalúbb egy tablet, hogy értelmét nem nagyon látom továbbra sem.
A távol-keleti ország számomra mindig meglehetősen ellentmondásosnak tűnt. Vonz a kultúra, a gasztronómia, taszítanak ugyanakkor a merevnek tűnő viszonyok és a helyhiány. G. szerencsésebb, mint én, hiszen neki megadatott, hogy mindezt saját tapasztalatai alapján döntse el.…..
Mindig veszek pályamatricát, tényleg, mindig. Az M6 építésekor kétszer éves matricát is vettem, mert a régi hatos forgalma elviselhetetlenül lassú volt - a tőlem normális esetben négy percre lévő munkahelyemre háromnegyed óra alatt értem be reggelenként. Pályán meg öt perc…..
radirpok_ 2012.07.25 20:55:02
@Glover: az olaszoknál majdnem annyiba kerül az úthasználati díj, amennyibe a benzin (kilométerre arányosan). Ehhez képest a magyar matrica ingyen van. És ott még a benzin is drága :-)
Még nagy a titkolózás, de napokon belül hivatalosan is bejelentik, hogy a fővárosban is létrehoz a rendőrség egy kerékpáros alakulatot. A biciklisek a Készenléti Rendőrség keretein belül dolgoznak majd. Úgy tudjuk, mintegy ötvenen tartoznak a szerveződő egységhez, a pontos…..
Pestnek, még pontosabban Ferencvárosnak a Petőfi  és a Rákóczi (született: Lágymányosi) híd közti része elvileg a Milleniumi Városközpont névre hallgat, nekem viszont sajnos nem megy, hogy városrészként tekintsek rá, holott a Duna és a Soroksári út közti rész még jelenlegi…..
radirpok_ 2012.06.11 21:29:30
Néhány megjegyzés egy másfél éve ott dolgozótól:
- egyszerűen siralmas, hogy azt a betonvázat úgy otthagyták, nyilván már régen csődbe ment a kivitelező, úgyhogy a következő 25 évben úgy marad (lásd még: Hotel Rózsadomb, ugye...)
- azt nem értem, a hajóállomást miért ide építik, itt legalább van észak-déli irányban kettes villamos. A budai oldalon az Infopark észak-déli megközelíthetősége siralmas (nincs egy villamos, ami végigmenne a Kopaszi-gátig), ráadásul az 1-es villamos is ki tudja, mikor ér át a hídon... tehát annak az oldalnak sokkal nagyobb szüksége lenne a tömegközlekedésre.
- a legnagyobb gondom, hogy a Soroksári úton a 2x2 sáv vizesárokként választja le a partot a belsőbb részektől. Zebra 1km-es távolságon nincs, látszik, hogy mindent maximálisan az autóközlekedésnek rendeltek alá. Utoljára Egyiptomban tapasztaltam ilyen mértékű elzártságot (csak ott még géppuskás őrök is voltak, itt legalább azok nincsenek).
- van ezen kívül a teljesen funkció nélküli zebra a torzó épület előtt, azért funkció nélküli, mert a villamost mindenki 50m-rel lejjebb, az úton átözönölve közelíti meg. Így ez egy felesleges szivatás, a piros lámpát itt simán figyelmen kívül hagyom, ha nem akar senki átkelni (megjegyzés: bringával).
- az irodaházak és a Duna közötti park kicsit kopár, kevés a fa, de egyébként tök rendben van, játszótérrel, dohányzós - plédleterítős - piknikes terekkel teljesen jó, és ahogy észrevetted, gondozzák is.
Annyi szép falu, város, ország meg kontinens van, muszáj neked itt autókázni? És itt lakni? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
radirpok_ 2012.02.29 07:11:28
@kőbájker: "az a fájdalmas a sok gyökérnek, hogy nincs autója..."

Belvárosban lakom, van autóm, hétköznap nem azzal járok, mert nincs rá szükségem.
Gyökér vagyok.

"és igen, én is rühellek bemenni a belvárosba."

Ezen könnyen lehet segíteni. Ne gyere :-)
radirpok_ 2012.02.29 07:17:07
@netrunner71: kiforgatod a szavaimat. Nem azt írtam, hogy zárják le az összes belvárosi főutat, csupán azt, hogy gondoljanak az ott lakók érdekeire is, ne csak azokra, akik a vécére is autóval járnak. Ezt úgy hívják, hogy kompromisszum.

Például engem baromira zavar a budai alsó rakpart, merthogy az ablakom alatt dübörög egész nap a forgalom. Mégsem mondom, hogy szüntessék meg, mert ez egy olyan közlekedőfolyosó, aminek jelenleg nincs alternatívája.

Az Erzsébet-híd - Rákóczi - Kerepesi viszonylatnak viszont például van alternatívája, a Hungária körút.
E-könyv olvasók K, mint mélység 2010.09.13 06:45:00
Igen sokat gondolkodtam azon, hogy mit is kezdjek Bigyó Felügyelő nagylelkű felajánlásaként megkapott Kindle WiFi-vel, már ami a mélységi tesztet illeti. Úgy döntöttem, hogy nagyon adja magát az összehasonlítás a Nookról készült cikkemmel, ezért, bár nem azonos mélységben,…..
radirpok_ 2010.09.13 22:37:32
@alszik: hát ezek bolondok. Végigkattintgattam a checkoutot, és azt írja, hogy nincs tax, csak 26.97$ postaköltség, és valóban, 2-4 nap a posta. Nem tudja a bal kéz, mit ír a jobb :-)
radirpok_ 2010.09.13 22:20:04
(a sokak által várt Pixel Qi és a hasonló transzflektív hibrid kijelzők olvasási célra gyakorlatilag elveszítették jelentőségüket.)

Na, na, na, na! Azért ez így, ebben a formában...
Én például nem tudok napirendre térni a lapozás felett, vagyis hogy először fekete lesz az oldal, aztán újra fehér. És a sebesség sem az igazi, hiába lett gyorsabb.

Viszont az asztali gépnek használt 12"-es netbookomnak (MSI) kifejezetten zavaróan tükröződő LCD-je van, nappal tulajdonképpen használhatatlan, hacsak... hacsak nem fehér alapon fekete betűket jelenítek meg rajta! Ekkor ugyanis nincs tükröződés, tegnap kiolvastam egy könyvet, miközben az ölemben tartottam 90 fokkal elforgatva. Simán bevállalnám billentyűzet nélkül, csak a képernyős felét!

És akkor ehhez képest jön mondjuk a Notion Ink Adam (lásd pl.
www.konyvjovo.hu/hirek-roviden/ipad-gyilkos-tablagep-a-notion-ink-adams-tol). ami mindenféle trükköt tud képernyőileg, mellesleg egy teljes értékű számítógép. Mert ugye az ember nem csak olvasna, én nemrég készültem vizsgára mindenféle tesztprogrammal, nem tudom, hogy egy Kindle-lel megoldható lett volna-e a feladat...

Egyetlen ütős tulajdonsága van a Kindle-nek: az ára, ami most már valóban a megfizethető szintre süllyedt (talán karácsonyra lesz ez 99$ is...). Már csak a DRM-mel kell kezdeni valamit, és/vagy a magyar tartalommal.

UI: a vámra vonatkozó találgatásokat nem értem, ti nem olvastok? :-) Ezt írja az Amazon a Kindle Magyarországra történő szállításánál:

Your international shipment is subject to VAT. This is the same VAT rate you pay when you buy products in your country. There are NO customs duties or any other fees. We will show you the estimated VAT upon checkout.

Tehát ÁFA van, vám nincs. Merthogy valóban, már EU-n belülről szállítanak. Csak ki kell választani, honnan rendelsz, a nemzetközi rendeléshez külön oldal tartozik.
Olyan jól eltársalgott egymással néhány hardcore autós és biciklis a múltkori nyereményjátékos poszt után, hogy esélyt kell adnom a folytatásra, hátha most kicsit kevesebb indulattal sikerül kielemezni a helyzetet. Már alig várom, hogy valaki megmagyarázza, miért a…..
radirpok_ 2010.07.11 09:35:45
Én azt nem értem, hogy ha alapvetően nem "akadályozott bármilyen módon munkavégzésedben" a kerékpáros, akkor miért hivatkozol mindenféle törvényekre? Nem azzal volt a gond ezek szerint, hogy nem törvényesen kerékpározott, hanem egyszerűen bunkó volt.

De ennek semmi köze a törvényekhez. Érdekes, hogy az erdészek gondolkodás nélkül felmondják, mint a verset, hogy "ez nem kijelölt kerékpárút, ezért itt nem szabad kerékpározni", függetlenül attól, hogy aszfalton, három méter széles kaviccsal leszórt úton vagy kétnyomsávos erdei úton találkozunk (_nem_ szigorúan védett természeti területen). Nem száguldozom ész nélkül, nem ijesztgetek turistát, és messzire elkerülöm a védett helyeket. Viszont szinte minden nap tilosban tekerek az erdőben, mert van ez a csodálatos törvény.

A törvény rossz és betarthatatlan. Nem is tartják, tartjuk be, így pedig lehet, hogy rosszabb, mintha nem is volna törvény. Ugyanis hibás a poroszos alapvetés, mely szerint mindent tilos, amit nem szabad. Na ez soha nem fog működni. Ehelyett simán lehetne a fordítottja, vagyis legyenek tiltott dolgok, és ami nem tilos, az rendben van. Eszembe nem jutna ilyen helyzetben szigorúan védett természetvédelmi területen bóklászni, most sem teszem, de azért bennem van a kisördög - ha már amúgy is tilosban járok, akkor nem mindegy?

Sajnos ez az értelmetlen korlátozás máshol is előjön (találkozott már valaki kintfelejtett 30-as táblával?), és pont az ellenkezőjét éri el, mint amit szeretne.

Tisztelettel: egy kerékpáros, a "változtassuk meg az értelmetlen és káros törvényeket" polgári engedetlenségi mozgalom tagja.
radirpok_ 2010.07.11 10:26:43
@myloh: Rossz törvény az, mely azért szabályozza a behajtást, mert fészkel egy olyan madár az út menti területen, melyből alig van pár egyed Európában? Gratulálok a hozzáálláshoz...

Olvasd el még egyszer, mit írtam. Ha nem érted, sajnálom...
Kotasz Doktor alábbi levelében arra hívja fel a T. Ház figyelmét, hogy teljesen felesleges egy fillért is a Malév visszaállamosítására fordítani, hiszen ők szarják le a legmagasabbról, mi történik törzsutasaikkal. Naiv ügyfelet azért nem engedték fel egy Budapest-Brüsszel…..
radirpok_ 2009.11.05 21:31:10
Fura, hogy még nem írta le senki, _miért_ van ez a rendszer. A kulcsszó: szegmentáció (angolul, bocs, a joelonsoftware.com-ról lopva):

* Bizarre airfares, where everyone seems to be paying a different price. The secret about airfares is that people who are flying on business get their company to reimburse them, so they couldn't care less how much the ticket costs, while leisure travellers are spending their own money and they won't go if it costs too much.

Of course, the airlines can't just ask you if you're travelling on business, because pretty quickly everyone would catch on and lie to get the cheaper fares. But business travellers almost always travel on weekdays, and they hate spending a weekend away from home. So the airlines instituted policies that if you're staying over a Saturday night, you're probably not travelling on business, and they give you much cheaper fares if you stay over a Saturday night.
...
Even assuming you're willing to deal with a long-term erosion of customer goodwill caused by blatant price discrimination, segmentation is just not that easy to pull off. First of all, as soon as your customers find out you're doing it, they'll lie about who they are:

* Frequent business travellers rearranged their tickets to include dual Saturday-night stays. For example a consultant living in Pittsburgh and working in Seattle Monday through Thursday would buy a two week trip from Pittsburgh to Seattle and then a weekend trip home in the middle. Both trips included Saturday night stays, it was the same flights they would have taken anyway, just much cheaper.
Sokat nem is akarok írni a 2100 négyzetméteres Uszály Strand-ról, hiszen aki a Belvárosban sétálgat a Duna parton, az biztosan látta már. Az Urban Landscape Group, azaz a Városi Tájkép Csoport valósította meg, Szöllőssy Barbars és Pyka Zsolt tervei alapján. Szerintem minél több…..
Szombati posztunkban egy pénzügyi multiról lesz szó, ahol a munkavállalók jogaira magasról tesznek. Legalább a kávé és a tea ingyen van... Sziasztok !Szeretném leírni nektek az egyik „multis” tapasztalatomat, hogy Ti lehetőleg ne fussatok bele ebbe a munkáltatóba. Az…..
Ausztráliában kötelezővé tették a kerékpárosoknak a sisakhordást. Egy nem kifejezetten prohelmetista holland, Piet de Jong, miközben a Sydney Macquarie Egyetem matematikai tanszékén tevékenykedett, magánszorgalomból gyártott egy modellszámítást, hogy igazolja gyanúját, a…..
radirpok_ 2009.05.01 07:33:19
Ezt még nem linkelte be senki?
www.testbike.hu/buko.php
A biztonsági öv jó hasonlat, szerintem az sem kellene, hogy kötelező legyen :-) Ennek ellenére aki azt mondja, hogy a sisaknak nincs értelme, az még nem tört össze egyet sem - én már törtem, teljesen ártatlan körülmények között, kb. 10-zel gurultam, és az első kerék megcsúszott egy ártatlannal tűnő sárfolton, a pillanat törtrésze alatt húzta ki a bringát alólam, fel se fogtam, mi történik.
Én gyakorlatilag meztelennek érzem magam a kerékpáron sisak nélkül. Autóban is, ha nincs bekapcsolva az öv...
Olvasónk, N3o szerint csak az nem talál munkát, aki nem is akar dolgozni. Ti hogy látjátok? Aki akar munkát találni, az talál is. Én egy hét alatt alatt találtam, diploma nélkül. A fizetésem 100 ezer felett volt, plusz juttatások. Aztán ott hagytam, mert meguntam, és most a…..
radirpok_ 2009.04.25 21:09:00
@Strici: erre a barát dologra muszáj válaszolnom.
Az elmúlt 15 évben szinte mindegyik barátomat (barát = felhívod az éjszaka közepén, hogy szarban vagy, segítsen - és jön, és segít) elveszítettem (nem volt sok), kit így, kit úgy, de leginkább elhaltak ezek a barátságok, másfelé ment az életünk. Többnyire maradtak azok az emberek (vagy lettek újak), akikkel talán nem vagyok ennyire bizalmas viszonyban, de pár havonta, félévente leülünk egy pár sörre, és megbeszéljük az élet dolgait. Ez jó dolog, pont azért működik, mert nem lógunk egymás nyakán minden nap, így ezek a találkozások jó esetben igen intenzívek, tartalmasak.
És most jön a poén: az elmúlt két évet leszámítva gyakorlatilag egy helyben éltem, így igazán nem lehet azt mondani, hogy mindenféle költözés meg világvégére utazás miatt tűntek el a barátok.
A poén második része: voltam viszonylag hosszú ideig külföldön tavalyelőtt, a cégem egy tengerentúli irodájában dolgoztam. Bár a kintieket nagyrészt már előtte ismertem, egészen más lett a viszony több emberrel onnan. Pedig nem ugyanaz a korosztály (idősebbek és fiatalabbak is voltak), más bőrszínű, vallású, más nyelvet beszélő emberek (persze az angol közös), más kultúrából, és mégis... haverkodtunk, ha tovább kint maradok, szerintem többekkel túllépek a haveri viszonyon.
A hobbimnak köszönhetően - amit abban az időben kezdtem el komolyabban művelni - bármilyen fura, de több ismerősöm lett kint, mint itthon volt azelőtt. Egyáltalán nem éreztem, hogy nem lennének kielégítve a szocializációs igényeim. Csak a párom hiányzott, haza is jöttem érte...

Szerintem: aki csak azért "barátod", mert naponta veled lóg, de a bajban nem segít, az nem barátod. Akit ritkán látsz, de barátod, az megmarad annak akkor is, ha fél évig nem látod. Ha nem marad meg, nem volt a barátod.

Nagyon fontos témakör ez, azért próbálok meg komolyan válaszolni. Nagyon is számítanak az emberi kapcsolatok, sok esetben sokkal jobban, mint a munka/pénz, de ez egyáltalán nem zárja ki azt, hogy máshová költözz (például ideiglenesen!), sőt, saját esetemből tudom, hogy még akár javíthatsz is a helyzeten. Bármilyen fura, a gyerekkori barátok után is van élet :-)

Szerintem ez valami magyar átok (a "mindig csak zabálunk" után természetesen :-)), hogy kikötjük magunkat szülőházunk kapujához egy méteres kötéllel, és onnan ne tovább.
Persze embertípusa válogatja, én nagyon nem ilyen vagyok, de sajnálni nem tudom azokat, akik száz kilométerrel odébb sem hajlandóak költözni azért, hogy egy kicsit jobb legyen. Ez szívük joga, de akkor miért panaszkodnak? És akkor még arról szó nem volt, hogy másik országba...
A Webisztánon is írt HH a tavaszi StartUP konferenciáról, ahol befektetők előtt jelenhettek meg a kezdő IT vállalkozások (megérne egy posztot, hogy az előadók találtak-e befektetőt).Most egy hasonló lehetőség előtt állnak a fejlesztők. A PC World és a Figyelő által rendezett…..