Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szakértőbb

0 bejegyzést írt és 1038 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Szijjártó külügyminiszter bekérette a német ügyvivőt, mert Petry Zsoltot elküldték a Hertha BSC-től. A hivatalos indoklás szerint a kormány  megütközését fejezte ki, hogy Németországban retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt. I am not kidding, tényleg ez…..
szakértőbb 2021.04.09 22:38:28
@kiazmarmegint:
Én meg azon, de csak fél napot, hogy így 1-2 nap múltán nemcsak hogy a konzervatívok nem tiltakoztak, de kb. senki. A szegedi egyetem szenátusa, professzorai, tanársegédei, a nem szegediek, az MTA, senki, de senki.

1. nem tudnak róla?
2. nem érdekli őket?
3. egyetértenek?
4. nem mernek?

ez utóbbit nem hinném, elvégre abból itt senkinek nem lehet baja, ha kifejti a véleményét, mert olyan csak Németországban fordulhat elő, nálunk soha...

Szóval, miért nem szól senki?
szakértőbb 2021.04.10 13:41:35
@naebneerG: Teljesen világos, of course. Akkor melyik is a négy közül?

"elvégre abból itt senkinek nem lehet baja, ha kifejti a véleményét, mert olyan csak Németországban fordulhat elő, nálunk soha..."
       A  szabad véleménynyilvánításhoz  való  jog  a  véleménytannak érték-  és  igazságtartalmára  tekintet  nélkül  védi.Egyedül ez  felel meg  annak az  ideológiai  semlegességnek,amelyet az  Alkotmánynak az  1990. évi  XL. törvénnyel  valómódosítása azzal  fejezett ki,  hogy  törölte  az…..
szakértőbb 2021.02.05 23:09:46
@harmadikszem: Inkább mtmt.hu-t nézd!

m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=10004049&view=pubTable

Végül is vannak benne Amerikában megjelent kötetek is. Az értékeket nyilván nem tudom megítélni.
     Remélem egyenesen ülnek az egyetemek, mert Prof. Dr. Stumpf István fogja felügyelni az átalakításukat, értsd örökös FIDESZ-tulajdonba vételüket.  Prof. Dr. Stumpf István úgy kutatóprofesszor, hogy az egyetemi tanárság minimálkövetelményének sem felel meg. Politikai hatalma volt, korábban…..
szakértőbb 2021.01.30 16:19:26
@rovid: öööö, mire is gondolsz? Melyik rektort, dékánt rúgják ki, távolítják el? Megszavazták, fizetésüket is megkapják, csökkenni biztos nem fog. Érdekli őket még valami?

@Hakonen: "miért jó neki?" kérdésre az túl egyszerű válasz, hogy pénz és hatalom? Mi kéne még?
szakértőbb 2021.02.01 10:05:19
@kisa: (szomorú) LIKE!! Sokszor felmerült már bennem is ez :-((
        Ez lenne az.         Nem hiszem, hogy Leonard Cohen rajongana érte, de ki kellett próbálnom. MP4 formátumban van fent, MP3-ban túl nagy volt a fájl. Tessék fülhallgatón fullra nyomva hallgatni, sajnos én vezényeltem a szimfonikus zenekart, miközben a gombocskákat nyomogattam, szóval nem…..
szakértőbb 2020.12.27 16:40:34
@Nolwell: Kb. pontosan így, ahogy írod.
          Tamás Gáspár Miklós a 444.hu-ban közölt cikket Kurta szó a szólásszabadságról címmel. Tézise szerint a rendőrség helytelenül járt el, amikor előállította dr Gődény Györgyöt, akit általában és joggal koronaszkeptikusnak szoktak nevezni.        Nem vagyok jogász, ezért csak nagy vonalakban…..
       Neumann János/John von Neumann 1929-ben, huszonhat éves korában írta meg Zur allgemeinen Theorie des Maßes című cikkét.  Számomra ez von Neumann legizgalmasabb munkája. Ebben definiálta az amenábilis csoportokat.       1924-ben jelent meg Stefan Banach és Alfred Tarski híres cikke, amelyben…..
Örülünk, Vincent? 1975 vs. 2020 2020.08.22 13:33:29
       Pattognak itt a kedves kommentelők, hogy miért fogadta el a Szemerédi a díjat Orbán Viktortól, hiszen azzal csak fényezi a rezsimet. Bayer keménykedik, hogy 1975-ben Székely Gábor mondott valami  beszédet az MSZMP XI. kongresszusán. Az a Székely Gábor, aki egy teljesen random nyolcvanas…..
szakértőbb 2020.08.24 19:16:40
@is: "Sztalintol vagy Hitlertol elfogadni valamit, TUDVAN, hogy mit tett, az mar nekem se ferne bele."

Utólag vagy közben? :-)
       A sok háttérhatalmazás mögött volt egy  szakmainak tűnő megjegyzése is Vidnyánszkynak, amire természetesen nem reagált senki, vélhetően azért, mert Magyarországon a színház, a politikai őrjöngésen túl, nagyon kevés embert érdekel.      Vidnyánszky Attila azt mondta, hogy a "német színház…..
szakértőbb 2020.08.18 09:36:51
@balmoral: Puszty bugyet szerintem nincs! :-)
        "Egyszer egy fickó El Pasoban meztelenre vetkőzött, és beleugrott egy kaktusz bozótba. Én is ezt kérdeztem tőle: Miért? És?  Azt felelte: "Pillanatnyilag jó ötletnek látszott". (Steve McQueen a Hét mesterlövészben)      Ez a poszt egy ugrás a kakusz bozótba, pillanatnyilag jó ötletnek…..
        Holnap délelőtt a Színművészeti Egyetem hallgatói Első figyelmeztetés címmel énekelve fognak tüntetni az ellen, hogy Orbán Viktor átadja az egyetemet Vidnyánszky Attilának.        Nagyon fiatal voltam, amikor Hirtling/Mácsai/Funtek vizsgaelőadását láttam az Ódry Színpadon, a Teaház az…..
Mindketten a XX. századi tudomány meghatározó alakjai voltak, Neumannról még sem csinálnak pólót, bögrét és nem jön velünk szembe egyetlen Neumann idézet sem a Facebookon. Ennyivel okosabb volt Einstein, vagy ennyivel jobb volt a marketingje?..
szakértőbb 2020.05.25 20:56:37
Igazán csak az érdeklődők kedvéért:

drive.google.com/open?id=1TR7Y65B4RiFfYjg3CIA1axZBy02QfsFO
drive.google.com/open?id=1D9V6GifqrHvfbShvRJx0AOJYO_9xiaRo
drive.google.com/open?id=13pmq1fIQZ0Qf3dU3Pd1KrnyVJJLpUjA-

Ezek itt hevernek velem szemben a polcon... De a fiókban ott van Grossmann jegyzetfüzetének fénymásolata is, amiből Einstein tanult még anno az egyetemen. Meg más cuccok is. Csak ezért bátorkodtam hozzászólni.
Üdv!
szakértőbb 2020.05.26 00:10:09
@math0:
Szerintem nyugodtan olvass utána, hátha sikerül :-)

"Ezen cikkek meggyőzték Einsteint, hogy az általánosított elmélet matematikai leírására az euklidészi geometria nem megfelelő eszköz. A probléma megoldása igen komoly matematikai nehézségekbe ütközött, s ezek megoldásához új eszközt kellett keresnie. Prágában töltött ideje alatt Georg Pick (matematikus kollégája) javasolta Einsteinnek az “abszolút differenciálkalkulus" alkalmazását, amelyet két olasz matematikus, Ricci és Levi-Civita dolgoztak ki a század legelején [15]. Einstein akkor még átsiklott ezen javaslat felett [16], Zürichbe történt megérkezése után szinte azonnal Grossmann segítségét kérte problémájának megoldásához. “Grossmann, segítened kell, különben megőrülök!" [17]
Grossmann hamar megtalálta az Einstein számára szükséges eszközt, a Riemann-féle geometriát, amely lehetővé teszi az elméleti fizika egyenleteinek tetszőleges koordinátarendszerben történő leírását. (A matematikai elmélet kidolgozása Bolyai, Lobacsevszkij és Gauss munkásságával kezdődött, amelyet később Riemann általánosított (1854), majd a szintén Zürichben tanító Christoffel bővítette a “kovariáns differenciálás" műveletével, és végül Ricci és Levi-Civita már említett cikke zárja a sort.) Grossmann korábbi publikációit megvizsgálva láthatjuk, hogy a témakör számára is új volt, hiszen Riemann-geometriával ő sem foglalkozott. Einstein, barátja segítségével, rövid idő alatt elsajátította a számára új matematikai eszköz alkalmazásának módszerét, és ezzel nagy lépést tett az általános elmélet helyes egyenleteinek felkutatása felé.
Közös munkájukról 1913. szeptember 9-én előadást tartottak a Svájci Természetkutató Társaság éves gyűlésén, Frauenfeldben [18]. Einstein az elmélet fizikai aspektusait ismertette, míg Grossmann felhasznált matematikai eszközöket. Ezen két előadás alapján írt első összefoglaló cikkük 1913 végén jelent meg “A relativitáselmélet és a gravitációelmélet általánosításának vázlata" címmel [19]. A cikk részletes elemzését adja Pais híres Einstein-életrajzában [20], és megállapítja, hogy találkozott “néhány helyes relativisztikus egyenlettel, néhány hibás gondolattal és ügyetlen jelölésekkel" [21]. A cikkben már alkalmazták a tenzorszámítást és az “újonnan felfedezett" geometriát.

A legújabb kutatások arra mutatnak, hogy Einstein már 1912-ben eljutott a helyes egyenletek felírásáig, ekkor azonban még elvetette a kapott eredményt, mert ellentmondott a newtoni egyenleteknek [22].

1914 elején Einstein elhagyta Zürichet, miután elfogadta Planck berlini meghívását, és a Kaiser Wilhelm Institut igazgatója lett. Ekkor publikálták újabb közös cikküket [23], amelyben bebizonyítják, hogy “a gravitációs egyenletek azon feltétel mellett általánosan kovariánsak, hogy a metrikus alaptenzort ezen egyenletek teljesen meghatározzák."

Olvasgassál picit:
www.springer.com/gp/book/9783319900766

Ha Einsteinről akarsz megtudni valamit, akkor a legjobb tudományos életrajz ez (sajnos ez nincs magyarul), talán érteni fogod.

www.amazon.com/Subtle-Lord-Science-Albert-Einstein/dp/0192806726

Tudom, Te vagy az okosabb, csak "hátha elkerülte a figyelmedet"!

További szépeket!
   "A szerző szája íze szerint válogatott adatok, hiányos szakirodalmi feldolgozottság, manipulált tárgyévek, az olvasó véleményét befolyásoló, tárgyhoz nem tartozó kommentárok, és összességében lusta és rossz tudományos tevékenység jellemzi a munkát. Az, hogy a kötet magyar és német kiadása…..
      Nemrég jelent meg Techet Péter cikke az  Azonnali-n  "Ne higgyünk a tudománynak!" címmel. Kicsit erősebben nyomta a cerkát a papírosra a kolléga, miközben a közeli málnásig tolta túl a bicajt, mindazonáltal... A mindazonáltalról fogok írni pár sort, nem arról, hogy néz ki a posztmodernben…..
szakértőbb 2020.05.19 01:14:03
@dr Brcskzf Gröőő: Lehet, hogy félreértelek, de Newton már rég elkövette a zsenialitását szerintem, mielőtt bárkivel levelezni kezdett volna.

"azt már én teszem hozzá, hogy ha nem levelezett volna mittudoménkimindenkivel évtizedeken keresztül, akkor alighanem a zseniális teljesítmény is elmarad "
     " ... az informátorok és följelentők között olyan emberek voltak, mint George Orwell (meggyőződésből, önként és ingyen az 1950-es években)...."     Írja Tamás professzor, nem először. George Orwell 1950. január huszonegyedikén meghalt. Egy egész hónapot nem élt az ötvenes években...      …..
szakértőbb 2020.05.11 00:20:50
@ámbátor: Hát azért nem akkora dolog, ennél komolyabban is sikerült már "tévedésen kapni". Bár én inkább a "tódított" vagy "kamuzott" kifejezéseket használnám. Amúgy miért nevezi jótündér folyton TGM-et professzornak? Remélem, nem maradtam le semmiről... :-)
       Nem fogjuk meg Péterfy művésznő seggét. Mondom magamnak, miközben Péterfy művésznő a fejem felett kalimpál a lábaival és ha nem fognák meg páran a megfogható részeken, akkor leesne a földre. Többször is előállhatott volna  jogos védelmi helyzet, amikor a Tanítás szellemével ellentétesen…..
szakértőbb 2019.09.14 12:54:01
       Palkovics László azzal indokolta a Corvinus átalakítását, hogy így az egyetem bekerülhet a világ kétszáz legjobb társadalom slash közgazdaságtudományi képzései közé. Matolcsy György egyenesen arról beszélt, hogy tíz éven belül egy magyar egyetemnek a világ száz legjobb felsőoktatási…..
      Egy cikk a Magyar Tudomány augusztusi számából.   " A strukturalizmus izgalmas statisztikai és szerkezeti képletekkel, kódokkal tudott operálni, például az időmezőket elnevezte T1-nek és T2-nek (lásd Time), vagy felmérte az ismétlődéseket, a kommunikációs elemeket, és ezekből szemléltető…..
szakértőbb 2019.08.26 00:37:08
      Az ember, akinek a nevét nem fogom leírni,  interjúk egész sorában bizonyít valamit, amit pláne nem fogok leírni.      Most éppen arról volt szó, hogy továbbra is Orbán tanácsadója marad. (tudománypolitikai kérdésekben ad tanácsokat, mint miniszterelnöki megbízott).     Ez az ember most…..
szakértőbb 2019.08.14 11:18:47
Ha még nem olvastátok:
index.hu/velemeny/olvir/2019/08/14/valasz_maroth_miklosnak/

Utolsó mondat annyira szép, hogy tessék:

"Mivel a fent röviden összefoglalt szakmai eredmények alapján elképzelhetetlennek tartom, hogy a vállalkozás CEU-s részével szemben merültek volna fel szakmai kifogásai, azt szeretném kérdezni, milyen szakmai hiányosságok miatt ítélte az ELTE-t alkalmatlannak az együttműködésre?"
szakértőbb 2019.08.22 09:25:21
Ilyen egy menő kutatóintézet:

168ora.hu/itthon/nemzetstrategiai-kutatointezet-ungar-peter-valasz-172898

"Az NSKI szakmai teljesítményét ugyanakkor nem elsősorban, illetve nem csak a publikált szövegek jelentik, több olyan kutatásunk és szakmai programunk is volt, amelyből nem készült záró-tanulmány vagy kiadvány, vagy ha készült is - azt a téma természetéből adódóan - belső anyagként kezeljük."
  – Még az első polgári kormány idején vettem részt az oktatás és a kutatás kapcsolatát áttekintő fehér könyv kialakításában, ami sok tanulsággal járó munka volt. Kiderült, a felsőoktatás nem járul hozzá igazán a tudományos kutatásokhoz, részben azért, mert az oktatókat leköti a tanítás. Azt…..
szakértőbb 2019.08.08 14:14:04
@Mickey Pearce: nem biztos, hogy bejött, de legalább szembeköpni nem kellett magát :-(
szakértőbb 2019.08.08 14:25:09
@közösperonos átszállás: az volt a mozgástér, hogy önként adja az MTA az intézeteket, vagy erővel veszik el.

@fortin2: "a dolog elején egyáltalán nem ez és nem ilyen formában volt a konkrét cél" Szerintem az elmúlt évek eseményei alapján mégis inkább az a valószínűbb, hogy DE. a fidesz esetében a tárgyalás szónak nincs a hétköznapival megegyező értelme, csak az, hogy "úgy lesz, ahogy döntöttem." ...
         Szép lesz, amikor majd megint jön a párttitkár. A munkahelyekről ki vannak tiltva a pártok. De legalább a főnök járjon körbe, hogy az illető kutató mire jutott a terveihez képest, megírta-e az elvárható számú cikket. Aki nem teljesít, repül? Szükség van fegyelemre. (interjú a 24.hu-n…..
      A fasiszta magyar miniszterelnök Finnországon nevetgél. Hogy ott nincs Alkotmánybíróság (az Egyesült Királyságban klasszikus írott alkotmány sincs, Svájcban sincs joga a Legfelső Bíróságnak, hogy megsemmisítse a szövetségi törvényeket, az alkotmánybíráskodás a demokrácia egy liberális…..
szakértőbb 2019.07.28 23:15:19
@ijontichy: csak ezt tudom mondani: a szavazás titkos. :-(
szakértőbb 2019.07.28 23:16:02
@ijontichy: csak ezt tudom mondani: a szavazás titkos. :-( illetve bocs, otthon is lehet maradni. Mi lesz, ha a faluban nem megy el senki?
szakértőbb 2019.07.30 13:44:18
@labrys: Szerintem nem arról volt szó, hogy szabad meg titkos, legkevésbé arról, hogy nem csalnak. Azt hangzott el, hogy kényszerítve vannak, hogy a FIDESZ-re szavazzanak. Én meg nem tudom ezt elképzelni, hogy pisztolyt fognak a fejedhez és lelőnek pl. (az a következő, de minek, egyszerűbb csalni). Ha azt gondoljuk, hogy a Lovasinak meg a Quimby-nek van komoly választási lehetősége, akkor ezt ne vitassuk el a mélyszegényektől se.

A lényeg viszont most már: amíg ők számolják a szavazatokat, nem mindegy már? :-((

Itt a vége, fussunk el végre...
       A HVG szerint Maróth Miklós lesz az Akadémiától elrabolt intézethálózat irányítótestületének vezetője.     Maróth Miklós tudományos munkásságáról jogi képviselőnk kifejezett kérésére nem nyilatkozhatok.  Gondolom Tatár és Bodnár professzor urak recenziójának linkeléséért nem járunk még úgy,…..
Fintech cikksorozatunk újabb taggal bővül a Monese virtuális bank személyében. Ahogyan már korábban olvashattátok, a Revolut és a Curve viszonylag sok problémát megold, de azért nem mindent. A teljeskörű banki szolgáltatásokat azonban egyik sem öleli fel, ráadásul külföldön nyitni egy bankszámlát…..